فهرست مطالب

مطالعات اسلام و روان شناسی - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه مطالعات اسلام و روان شناسی
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سالار فرامرزی، رضا همایی، دکترمحمدسلطان حسینی صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر، سنجش رابطه هوش معنوی و هوش هیجانی دانشجویان دانشگاه اصفهان است. روش پژوهش به صورت توصیفی هم بستگی و حجم نمونه برآورد شده، برابر با 450 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری شامل دو پرسش نامه سنجش ویژگی های هوش هیجانی پیترایدز و فارنهام (2003) و پرسش نامه هوش معنوی محقق ساخته است که ضریب پایایی به دست آمده برای آنها به ترتیب 84/0 و 87/0 می باشد. برای تحلیل داده های حاصله، از روش آماری تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها بر اساس برآورد تحلیل رگرسیون نشان می دهد که هوش معنوی با هوش هیجانی رابطه دارد و این ارتباط در ابعاد مختلف هوش معنوی و هوش هیجانی مشاهده می شود و رابطه معناداری بین آنهاست. به عبارتی، هوش معنوی بیشتر سبب هوش هیجانی زیاد می شود.
    کلیدواژگان: دانشجویان، هوش معنوی، هوش هیجانی
  • نادر حاج لو صفحه 25
    هدف پژوهش حاضر آن است که مشخص نماید، آیا آزمون LAT، قدرت سنجش نگرش های اجتماعی ناآشکار را دارد یا خیر؟ آزمون تداعی ناآشکار (IAT)، یک آزمون رایانه ای است که برای سنجش غیر مستقیم نگرش ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این آزمایش، سعی شده در یک نمونه ایرانی و با یک موضوع متفاوت، پایایی این آزمون مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن، با نتایج مقیاس های نگرش سنج آشکار مقایسه گردد. به همین منظور، 24 دانشجوی مقطع لیسانس روان شناسی، به طور تصادفی انتخاب و با استفاده از آزمون IAT و سه مقیاس نگرش سنج آشکار، نگرش آنها نسبت به وضعیت هوشی دانشجویان دانشگاه های دولتی و آزاد اندازه گیری شد. یافته ها با روش آلفای کرونباخ، ضریب هم بستگی پیرسون، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشانگر پایایی مطلوب برای آزمون IAT (84/0= a) بود. از سوی دیگر، با وجود هم بستگی بالا بین مقیاس های آشکار، هم بستگی ضعیفی بین مقیاس ناآشکار و مقیاس های آشکار وجود داشت. این پژوهش، علاوه بر تاکید بر مفید بودن آزمون IAT در سنجش نگرش های اجتماعی ناآشکار، احتمال وجود تفاوت در ساختارهای مورد سنجش مقیاس های آشکار و ناآشکار را به طور تجربی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آزمون تداعی های ناآشکار (IAT)، نگرش های ناآشکار، نگرش های آشکار
  • محسن شکوهی یکتا، حجت الاسلام علی نقی فقیهی، نیره زمانی، اکرم پرند صفحه 43
    خشم، هیجانی است که با پیامدهای مخرب همراه است و از قدیم مورد توجه اندیشمندان بوده ‎است. در احادیث اسلامی، درباره آثار افراط در خشم، علائم جسمانی و رفتاری، زیان‎های غضب، تاثیرهای بد خشم در روابط اجتماعی و راهکارهای عملی برای کنترل و فرونشاندن خشم، به تفصیل پرداخته شده ‎است.
    هدف مقاله حاضر، بررسی تطبیقی و تبیین اصول و روش های مدیریت خشم در روابط اجتماعی با تاکید بر دیدگاه اسلام و روان شناسی است. در این مقاله، با جمع آوری اطلاعات از متون اسلامی و منابع روان شناسی، به توصیف و تبیین خشم و تاثیر آن بر روابط میان فردی و بروز مشکلات روان‎شناختی پرداخته شده ایم. همچنین بررسی به نسبت جامعی از اصول، راهبردها و مؤلفه های کنترل خشم را بر اساس آموزه های دینی و روان شناسی نوین ارائه کرده ایم.
    کلیدواژگان: عصبانیت، کنترل خشم، راهبردهای مذهبی
  • ماهگل توکلی، زهره لطیفی، شعله امیری صفحه 65
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین ابعاد مختلف دینداری و هویت اخلاقی در دانشجویان دانشگاه اصفهان است. به همین منظور، در قالب یک طرح شبه آزمایشی و به وسیله روش نمونه گیری تصادفی، یک نمونه 78 نفری (41 نفر پسر و 37 نفر دختر) انتخاب شد و پرسش نامه هویت اخلاقی (آکوئینو، 2002) و مقیاس سنجش دینداری (سراج زاده، 1377) در اختیار آنها گذاشته شد. پرسش نامه هویت اخلاقی، میزان تحول اخلاقی را در دو بعد نمادسازی و درونی سازی مشخص می کند. مقیاس سنجش دینداری که بر اساس نظریه چند بعدی دینداری گلاک و استارک تهیه شده است، چهار بعد دینداری شامل ابعاد اعتقادی، عاطفی (تجربه ای)، پیامدی (کاربردی) و مناسکی را مورد بررسی قرار می دهد. نتایج این پژوهش نشان دهنده عدم وجود تفاوت میان دو گروه زن و مرد بر اساس نمره هویت اخلاقی و دینداری است. همچنین داده ها بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار میان نمره کل هویت اخلاقی و دینداری در هر دو جنس و ارتباط میان زیر مقیاس نمادسازی و ابعاد مناسکی و پیامدی در زنان و زیر مقیاس درونی سازی و بعد اعتقادی در مردان بود.
    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، دینداری، باورهای مذهبی، پرسش نامه هویت اخلاقی، مقیاس سنجش دینداری
  • مسعود جان بزرگی صفحه 79
    هدف این پژوهش، طراحی، ساخت و اعتباریابی آزمون پایبندی مذهبی بر اساس قرآن کریم و نهج البلاغه به منظور سنجش رفتارهای مذهبی در موقعیت های بالینی و کنترل متغیرهای مذهبی در مداخله هایی بوده است که به نوعی از روش های مذهبی استفاده می کنند.
    روش
    برای این منظور، ابتدا از قرآن و نهج البلاغه، گزاره های رفتاری، انتخاب شد و پس از انجام مراحل روان سنجی و روایی با پرسش نامه ای 60 سؤالی، 682 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه های استان تهران که بر اساس نمونه گیری خوشه ایو به صورت تصادفی در هر خوشه انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین از آزمون جهت گیری مذهبی آلپورت برای روایی ملاک استفاده شد. برای بررسی روایی نهایی آزمون داده ها با استفاده از رایانه، ابتدا به صورت اکتشافی و سپس تحلیل عاملی تجویزی (تاییدی) مورد تحلیل عاملی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشانگر آن است که آزمون پایبندی مذهبی دارای سه عامل (پایبندی مذهبی، دوسوگرایی مذهبی و ناپایبندی مذهبی) و همسانی درونی مطلوبی برخوردار است (آلفای کرونباخ برابر816). نتایج تحلیل عاملی با تحلیل اکتشافی شش عامل و سپس با تحلیل تجویزی سه عامل، بیانگر تبیین درصد قابل توجهی از واریانس متغیر مورد نظر همبستگی آزمون مورد نظر با آزمون جهت گیری مذهبی آلپورت است. همچنین قبل از این با گروه نمونه محدودتری محاسبه شد و همبستگی معناداری به دست آمد.
    نتیجه
    بر اساس یافته های پژوهش و گزاره های مذهبی می توان آزمون دارای اعتبار و روایی بالا ساخت که عوامل منسجمی از آن به دست می آید و می توان با توان بالایی رفتار مذهبی افراد را مورد مطالعه و در پژوهش های بالینی برای سنجش مذهبی مورد استفاده قرار داد. پایبندی مذهبی، ماهیتی مستقل و متفاوت از ناپایبندی و دوسوگرایی مذهبی دارد.
    کلیدواژگان: سنجش مذهبی، پایبندی مذهبی، قرآن، نهج البلاغ
  • مسعود نورعلیزاده میانجی صفحه 107
    دین فطری اسلام به عنوان یک شیوه و برنامه زندگی برای مصونیت رفتار انسان از انحراف ها و مشکلات جنسی، برنامه ای جامع دارد. این پژوهش به هدف دست یابی به یک مدل اسلامی رفتار جنسی سالم، رشدیافته و ایمن (مصون) از انحراف ها، مشکلات و اختلال های جنسی، به پژوهش با روش توصیفی تحلیلی متون اسلامی (قرآن و حدیث)، به وسیله نظام پردازشگری و کشف روابط علی پرداخته است.
    این مدل که «مصون سازی» (حصان) نامیده می شود، دو بعد اساسی (نکاح عفاف) «ارضای سالم و نیاز جنسی، از راه همسرگزینی» و «پاکدامنی و خودمهارگری جنسی» دارد. ریشه و علت بسیاری از انحراف ها و مشکلات زناشویی به اختلال در یکی از این ابعاد برمی گردد.
    این مدل دارای اصول، برنامه ها و راهکارهای گسترده ای است که با توانمند سازی افراد، غریزه جنسی آنان را تدبیر، هدایت و مصون از انحراف و اختلال نموده و باعث بروز رفتار جنسی بهنجار و زندگی آرام و متعالی در کنار خانواده می شود. در صورت نیاز به اصلاح و درمان، با کاربردی کردن این تدابیر و برنامه های اسلامی و اجرای آن در قالب یک تکنیک روان شناختی نوین، می توان فرد را به حالت «رفتار جنسی مصون» رساند.ژ
    کلیدواژگان: مصون سازی، رفتار جنسی، نکاح، عفاف، انحراف های جنسی، مشکلات و اختلال های جنسی
  • رضا هویدا، راضیه آقابابایی صفحه 143
    خودرهبری، فرایند طراحی، ایجاد و حفظ رفتارهایی است که می تواند انسان را به رشد و کمال انسانی رهنمون کند. هدف این پژوهش، بررسی تطبیقی بین مدل چهار مرحله ای خود ارزیابی اسلامی و استراتژی های رفتارمحور خود رهبری است. در این پژوهش، از روش تحلیل نظری محتوای متون دینی و شیوه کتابخانه ای استفاده شده است.
    این مقاله، بعد از طرح مباحثی در مورد خود ارزیابی و خودشناسی در اسلام، به بحث درباره خود رهبری و خودارزیابی پرداخته و در نهایت، مدل چهار مرحله ای خود ارزیابی در اسلام (مشارطه، مراقبه، محاسبه، معاتبه)، با استراتژی های رفتارمحور خود رهبری، به عنوان یکی از تئوری های جدید مدیریت تطبیق می شود.
    کلیدواژگان: خودرهبری، استرات~~~ژی های رفتارمحور، اسلام، خودارزیابی، مدل چهارمرحله ای
  • محمدرضا شاه نظر صفحه 155
  • جاوید اکبری صفحه 3
|
  • Dr. Salar Faramarzi, Reza Homayi, Dr.Muhammad Sultan Husseini Page 7
    The present research aims to measure the "relationship between the spiritual and emotional intelligence of the students of Isfahan University". The research method has been descriptive-correlative and a sample of 450 individuals was selected by a multi-level random cluster sampling process. The measurement tool, which included trait emotional intelligence questionnaire by Petrides and Furnham (2003) and spiritual intelligence questionnaire, reported a reliability rating of 0/84 and 0/87, respectively. The statistical method of multi-variate regression analysis was used to analyze the obtained data. The results according to the estimation of regression analysis revealed the correlation of spiritual and emotional intelligence being visible at different aspects. The relationship between spiritual and emotional intelligence is meaningful in the sense that greater spiritual intelligence leads to greater emotional intelligence.
  • Dr. Nader Hajloo Page 25
    The purpose of this research is to ascertain whether or not implicit association test (IAT) can measure indirect attitudes. Implicit association test (IAT) is a computer based experimental method within social psychology designed to measure indirect attitudes. It has been endeavored in this experiment, which is conducted on an Iranian sample with a different subject, to study the reliability of this test and to compare its results with those of explicit attitude measure. For this purpose, 24 undergraduate psychology students were selected randomly and IAT as well as 3 explicit attitude scales were used to measure their attitude to the IQ status of governmental and open university students. Data were analyzed with Cronbach's Alpha (a), Pearson correlation coefficient (r), independent test, and analysis of variance (ANOVA). Results showed that IAT expected reliability was (a = 0/84). On the other hand, despite high correlation between explicit scales, correlations between implicit and explicit scales were low. This research, while demonstrating the usefulness of IAT test in measuring implicit social attitudes, proposes the probability of differences in structures that were measured with implicit and explicit scales.
  • Dr. Mohsen Shokoohi-Yekta, Ali Naghi Faghihi, Nayyereh Zamani, Akram Parand Page 43
    Anger is an emotion that has negative and destructive consequences and it has long been the focus of intellectual's attention. In Islamic narrative texts, effects of out-of-control anger, physiological and behavioral symptoms, and the detrimental effects of anger on family and social relationships have been explained in details.The present research aims to study the principles and methods of anger management for families based on Islamic viewpoint and psychological research. We discussed the literature available in Islamic and psychological texts to examine the concept of anger and its consequences on interpersonal and family relationships. Also, a body of research was conducted to study factors influencing anger, effects of anger on interpersonal relationships, and proper methods for controlling anger on the basis of religious teachings and modern psychology.
  • Mahgol Tavakkoli, Zuhreh Latifi, Dr. Shuleh Amiri Page 65
    The object of this research is to study the relationship between the different dimensions of religiosity and moral identity in students of Isfahan University. For this purpose, a quasi-experiment design was used and a sample of 78 members (41 males, 37 females) was selected by random sampling whereupon religiosity measure questionnaire (Aquino,2002) and moral identity scale (Serajzade, 1377) were given to them. Moral identity questionnaire ascertains the scale of moral development in the two aspects of symbolization and internalization. Religiosity measure questionnaire, which has been built on the base of Glock & Stark’s multi-dimensional religiosity theory, studies four aspects of religiosity including belief, sentiment (experimental), consequence (application) and ritual. The results suggest that there is no difference between male and female groups on the basis of moral identity and religiosity scores. Also, the results showed that there is a significant meaningful relationship between religiosity and moral identity total scores of both the sexes. Also there are significant correlations between the sub-scales of symbolization, application and ritual in females and the sub-scales of internalization and belief in males.
  • Dr. Masud Janbozorgi Page 79
    The present research aims to design and build religious adherence test and assess its validity on the basis of the statements of the Holy Quran and Nahjul Balaghah. For this reason, first of all some behavioral statements were chosen and then a questionnaire study consisting of 60 questions was conducted on a sample of 682 undergraduate students from the universities of Tehran province. These students were selected through a random cluster sampling process. Allport's religious orientation test was also used to ascertain the validity of the criterion. Finally, the data were studied through exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA). The findings revealed three factors (religious adherence, religious ambivalence and religious non-adherence) which enjoyed a desirable level of internal consistency (Cronbach's alpha equal to 816). The results of factor analysis with exploratory analysis showed 6 factors and the confirmatory analysis showed 3 factors which explain a considerable percentage of variance of the two factors. This test also showed meaningful consistency with Allport's religious orientation scale. The conclusion is that it is possible to make, on the basis of religious statements, a test of high validity with consistent factors and ample ability to measure religious behaviors.
  • Masud Nooralizadeh Mianaji Page 107
    The "natural" religion of Islam, as a way of life, has a comprehensive plan for immunizing human behavior against perversion and sex-related problems. This research aims to reach an Islamic model of safe and improved sexual behavior which is immune to sexual perversions, problems and disorders. The research method is descriptive-analytical involving processing system and discovery of causal relations. This model of “immunization” is called hesān which constitutes two basic aspects i.e. marriage and chastity. That is, “safe gratification of sexual desire by way of marriage” and “continence and self-sexual control”. The root cause of many marital problems and perversion lies in the disorder existing in one of these two aspects. This model consists of principles, programs and extensive strategies enabling individuals to control and guide their sexual instinct and immunize themselves against perversion and disorder. Overall, these strategies result in the appearance of a normal sexual behavior, a calm and sublime life with the family. In case there is a need for reform and treatment, these strategies, if applied within the framework of a new psychological technique, can help an individual reach an “immune sexual behavior”.
  • Reza Hoveida, Razieh Aghababaei Page 143
    Self-leadership is a process through which a person can generate and preserve behaviors that lead him to maturity and perfection. This research is a comparative study between a four-stage Islamic self-evaluation and self-leadership behavioral-focused strategies. Self-leadership is one of the issues that have been recently brought about in the field of management. In Islamic texts, great attention has been given to certain issues including self-knowledge and self-evaluation. The present article, first discusses self-knowledge and self-evaluation in Islam, then it studies self-leadership and self-evaluation and ultimately applies the four-stage model of self-evaluation in Islam (self-stipulation, self-examination, self-analysis, self-upbraiding) to self-leadership behavioral-focused strategies as one of the new management theories.