فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 66، بهار و تابستان 1390)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 66، بهار و تابستان 1390)

  • 392 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سید موسی صدر صفحه 20
    در این نوشتار دیدگاه های کلامی دو مفسر مطرح شیعی، علامه سید محمدحسین طباطبایی و سید محمدحسین فضل الله مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته است. نویسنده در چهار محور دیدگاه دو مفسر را مقایسه و ارزیابی کرده است: 1- عصمت انبیا 2- شفاعت 3- جبر و اختیار 4- معجزه. در هر یک از محورهای یاد شده نخست دیدگاه هر یک از دو مفسر مطرح و گزارش شده است، سپس تفاوت ها و همانندی های آن بیان گردیده، آن گاه ادله و مویدهایی که برای نظریات وجود داشته، مورد ارزیابی و نقد قرار گرفته است. در پایان نویسنده بر این باور است که دیدگاه علامه طباطبایی در دو محور عصمت و شفاعت به واقع نزدیک تر است، اما در دو محور دیگر، یعنی جبر و اختیار و معجزه، دیدگاه فضل الله با آیات قرآن سازگارتر می نماید تا دیدگاه علامه طباطبایی.
    کلیدواژگان: طباطبایی، فضل الله، دیدگاه کلامی، جبر و اختیار، عصمت، شفاعت، معجزه
  • سید ابراهیم سجادی صفحه 52
    فضل الله دین را عامل تربیت و رهیدن از ضعف و رسیدن به قدرت می داند. از نظر ایشان، با روحیه تعبد و استفاده از پیش زمینه های فطری، نقش دین رو به عملی شدن می گذارد و با سازوکارهای خداجویی احساس گرا با بازتاب پرستش، تقواورزی و ریسک پذیری، تقویت عقل، اهتمام به کشف واقعیت ها، افزایش کیفیت عمل، فراهم سازی باید های نقش مربی، توجه به جامعه سازی، تذکر رابطه گرفتاری ها با انحراف و اعمال محدودیت در مورد خلافکار، تربیت دینی ثمر می دهد و انسان قدرتمند و خداگونه به وجود می آید.
    کلیدواژگان: فضل الله، ترییت، قدرت، خداجویی، مربی، رفتار، آیات الهی
  • محمد بهرامی صفحه 82
    این نوشتار با هدف تبیین نگاه نویسنده «من وحی القرآن» به عصمت به سامان رسیده است. نویسنده در چهار قسمت این مقاله را به پایان برده است:قسمت اول در تعریف عصمت؛ فضل الله عصمت را مانند بسیاری از تفسیرگران قرآن، لطف الهی شناخته و مانع انجام گناه و اشتباه معرفی می کند.
    قسمت دوم در قلمرو عصمت؛ نویسنده «من وحی القرآن» پیامبران را پیش از نبوت و پس از آن معصوم می شناسد و این عصمت را نه تنها از گناه، بلکه از اشتباه نیز می داند. به باور فضل الله ، عصمت پیامبران افزون بر احکام شرعی، در احکام عرفی نیز جاری است.
    قسمت سوم در انواع عصمت؛ فضل الله انواع عصمت را به آیات قرآن مستند می سازد و بیشترین آیاتی که عرضه می دارد، در عصمت پیامبران در تبلیغ است.
    قسمت چهارم در شبهه شناسی عصمت؛ در این قسمت شبهات مخالفان و استدلال ایشان به شماری از آیات قرآن طرح شده و به هر یک به زیبایی پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: فضل الله، عصمت، عصمت پیامبران
  • سیدعباس صالحی صفحه 112
    تفاسیر علمی رویکرد تفسیری است که می کوشد از داده های علمی در تفسیر و تبیین آیات وحی سود جوید و از این منظر، هم کشف مفاهیم صورت گیرد و هم احیانا به اعجاز علمی ره سپرده شود. این رویکرده در سده اخیر رونق ویژه ای یافت و تفاسیر گوناگون و نیز نگاشته های مستقل فراوان با این رویکرد نگاشته شد. این رویگرد موافقان و مخالفانی یافت. این نوشتار به بررسی دیدگاه های آیت الله فضل الله می پردازد و موضع ایشان را به گونه ای اجمالی و نیز در مقایسه با تفاسیر شیعه معاصر (المیزان، الفرقان، الکاشف و نمونه) بررسی می کند. این بررسی ها نشان می دهد که دیدگاه ایشان گرچه نفی مطلق تفسیر علمی نیست، اما ایشان با موضع بسیار انقباضی و با احتیاط بسیار، با تفسیر علمی برخورد می کند. این احتیاط و ملاحظه برخاسته از نگرش و مبانی خاصی است که ایشان دارند.
    کلیدواژگان: فضل الله، تفسیر علمی، اعجاز علمی، تفاسیر معاصر، جهان شناسی
  • سید حسین هاشمی صفحه 146
    این نوشتار تغییر جنسیت از منظر فضل الله را به بررسی نشسته است. پیشینه فقهی مفهوم و مراحل تغییر جنسیت و نیز گونه ها و قلمروهای صدق تغییر جنسیت، مباحث درآمدی این تحقیق را سامان داده است. تغییر جنسیت در نگره فضل الله ، بررسی انواع جایز و ناروای تغییر جنسیت، بررسی رویکردها و دیدگاه های عالمان مسلمان در تغییر جنسیت و ادله قرآنی جواز طرفداران هر یک از دیدگاه ها، پیکره اصلی این پژوهش به شمار می رود. یادکرد کاستی های ممکن و موجود در دیدگاه فضل الله در فرجامین بخش این تحقیق نشسته است.
    کلیدواژگان: تغییر جنسیت، دوجنسیتی، تغییر خلقت، فطرت، فقه القرآن
  • سیدحیدر علوی نژاد صفحه 180
    در این نوشتار انتظار از متن در «من وحی القرآن» به دوبخش کلی تقسیم شده و به تفکیک درباره آن سخن گفته شده است:یک: انتظار از قرآن با توجه به طبیعت زبانی آن. دو: انتظار از قرآن با توجه به طبیعت معارفی آن. طبیعت عربی بودن، ظهر و بطن و محکم و متشابه و چندمعنایی و استعمال لفظ در بیشتر از یک معنا، زبان رمزی نداشتن و برای عموم مردم بودن قرآن و حجیت ظواهر، در حوزه طبیعت زبانی قرآن مورد توجه قرار گرفته است، و اصرار فضل الله بر این امور، وی را به یک ظاهرگرا (به معنای لغوی نه اصطلاحی) تبدیل کرده است. نقش پیش فرض های مفسران، کتاب هدایت برای همگان، کتاب حضور در صحنه و حرکت، کتابی برای تعقل و باورها و برنامه های حرکت، در حوزه طبیعت معنایی قرآن و تکیه بر حرکتی بودن معارف قرآن و نزول تدریجی در حوزه طبیعت معارفی قرآن مورد توجه واقع شده است.
    کلیدواژگان: فضل الله، تفسیر، تفسیر حرکتی، طبیعت زبانی، انتظار از متن
  • رامش جلیلی نجاری صفحه 202
    سید محمدحسین فضل الله یکی از مفسران مبارز و علمای برجسته شیعه در لبنان می باشد. آنچه کاوش دیدگاه های ایشان را برای ما ضروری می سازد، داده های تفسیری فراوانی است که در تفسیر «من وحی القرآن» وجود دارد.
    در این نوشته سعی شده که نگاه وی بر مراحل تاریخی انحطاط قوم بنی اسرائیل در قرآن بیان شود. فضل الله با توجه به آیات 74 تا 82 سوره بقره، انحطاط بنی اسرائیل را در سه مرحله تحجر، تحریف و نفاق به شیوایی بیان می کند و با این باور که شناخت دشمن گامی بزرگ در جهت پیروزی است، سعی دارد اذهان امروز را روشن کند که بنی اسرائیل امروز همان بنی اسرائیل هم عصر پیامبر هستند که کتاب مقدس خود را با دست خویش تحریف کردند.
    کلیدواژگان: بنی اسرائیل، تحجر، تحریف، نفاق
  • حسن رهبری صفحه 216
    علم پیامبر و امام که در علم کلام اسلامی اصطلاحا «علم امام» گفته می شود، هرچند از مقولاتی است که بیشتر دانشمندان و متکلمان اسلامی، اعتقاد بدان را از ضروریات دینی به شمار نمی آورند، ولی در مجامع علمی و محافل مذهبی شیعه، گاه همچون ضروریات دینی، مورد بحث و گفتگو بوده و چه بسا که در قرون اخیر، حوزه های علمیه را با چالش مواجه نموده و گرایش های فکری ناهمسانی را به وجود آورده است؛ چنانچه گاه برخی را چاره ای جز سکوت یا احتیاط و همگرایی نبوده است.
    حال با وجود چنین جوی، سید محمدحسین فضل الله صاحب تفسیر «من وحی القرآن» سکوت را در این مقوله جایز ندانسته و آنجا که تفسیر آیات اقتضای بحث را داشته، با جرات قلمی و رویکرد قرآنی، بدان پرداخته است. اما اینکه وی دارای چه مطالبی در این زمینه بوده و در میان اصحاب نظر در زمره کدام گرایش فکری قرار می گیرد و دارای کدامین برجستگی های فکری در آن است، مطلبی است که در این جستار به دنبال آن خواهیم بود.
    کلیدواژگان: فضل الله، من وحی القرآن، علم غیب، علم پیامبر، علم امام، غلو
  • سیدسجاد ابراهیمی صفحه 248
    در این مقاله نخست دلالت ایحاء و اشاره ای در نگاه های مختلف مورد مطالعه قرار می گیرد تا مقدمه ای باشد بر توضیح دلالت استیحائی در نگاه فضل الله . دلالت استیحائی اشاره به مدلول و معنایی می کند که نوعی از پیوستگی را با معنای ظاهر دارد. مدلول استحیائی رو به گسترش و عمق است و این نوع دلالت که با توجه به عموم یا اطلاق آیه، جنبه عبرت آموزی قصص، تداعی بعد معنوی دلالت ظاهر، ملاک تشریع، مطالعه هم زمان نصوص هم صدا، مفهوم وصف و... صورت می گیرد، تنها راه اثبات جاودانگی تعالیم وحیانی به حساب می آید و عامل توجیه بطون قرآن می باشد. فضل الله کوشیده است با استفاده از این نوع دلالت، اصول زندگی را از دل معنای ظاهری قرآن بیرون کشیده در اختیار تشنگان تحول براساس قرآن قرار دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، فضل الله، دلالت استحیائی، بطون قرآن
  • لیاقت تاکیم صفحه 272
    این نوشتار به بررسی وجود «ده فرمان» در قرآن می پردازد. نویسنده نخست به دیدگاه مفسران سنی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که بیشتر مفسران اهل سنت بر این باورند که «الواح» که قرآن از نزول آن بر حضرت موسی7یاد می کند، الواح یک آیین نامه حقوقی مرتبط با قوانین شریعت یهود است. سپس به دیدگاه مفسران نخستین شیعه پرداخته و بدین باور رسیده است که مفسران نخستین شیعه با تمسک به دو واژه «موعظه» و «تفصیل» که در توصیف «الواح» آمده است، الواح را حاوی علومی دانسته اند که از پیامبران و اوصیای آنان به ائمه رسیده است و با واژه «جفر» که در روایات اهل بیت:آمده است مرتبط است. اما مفسران متاخر شیعه این دیدگاه را نپذیرفته و بیشتر بر این عقیده اند که الواح شامل تورات و همه آن چیزهایی است که بنی اسرائیل برای حفظ عقاید و اعمال دینی شان بدان نیاز داشتند. آن گاه نویسنده رابطه الواح با علم امامان و مرجعیت آنان را از نگاه شیعه مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: ده فرمان، الواح، جفر، علم امام، بنی اسرائیل
  • انسجام واژگانی در قرآن / بررسی سوره نور
    مرجان مرآت صفحه 296
    این مقاله بررسی و کنکاش مختصری در کلام از منظر زبان شناسی متن بنیاد است که با تکیه بر اصول سخن کاوی، نقش انسجام واژگانی در سوره مبارکه نور را مورد ارزیابی قرار می دهد. انسجام واژگانی به تحقق واژگان در متن از طریق تکرار و هم آیی می پردازد. این نوشتار شواهدی از چگونگی ایفای نقش انسجام واژگانی در متنیت قرآن را بیان می دارد، و سپس با بررسی نحوه عملکرد این روابط انسجامی، داده های حاصل از الگوی پیشین را با استفاده از الگوی آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. میزان بسامد، تکرار و هم آیی واژگان سوره مذکور محاسبه می گردد و به استناد آن، ساختار موضوعی سوره نور مورد تحلیل قرار می گیرد. در پاسخ به این پرسش که «آیا انسجام واژگانی می تواند مسئله انسجام موضوعی یا پیوستگی آیات را توضیح دهد؟» این نتیجه حاصل می شود که تغییر در الگوی انسجام واژگانی قادر به تبیین پیوستگی و ارتباط آیات سوره نور نیست.
    کلیدواژگان: قرآن، متنیت، انسجام واژگانی، تکرار، هم آیی، ساختار موضوعی
  • فردریک لیم هویس ترجمه: مژگان آقایی، راحله نوشاوند صفحه 334
    در این مقاله که نوشته «فردریک لیم هویس» (Frederik Leemhuis) خاورشناس هلندی است، گزارش اجمالی از روند شکل گیری قرائات قرآن ارائه شده، سپس سیر تکوین و تحول قرائات در ادوار مختلف تاریخ قرائات همراه با مهم ترین کتاب ها در این حوزه بررسی شده و در ادامه، به ملاک های پذیرفته شده در باب تعیین قرائات متواتر، مشهور و شاذ اشاره شده است. نویسنده سیر تاریخی تثبیت و رواج یافتن قرائات قراء چهارده گانه در مناطق مختلف جهان اسلام را در جریان مرحله نقطه و اعراب گذاری قرآن مورد مطالعه قرار می دهد.
    در دو مورد، فصلنامه پژوهشهای قرآنی نگاه انتقادی داشته است که در پانوشت تذکر داده شده است.
    کلیدواژگان: قرائات، قرائات متواتر، قرائات شاذ، قراء چهارده گانه، ادوار قرائات
  • عباس اشرفی، فاطمه قربانی صفحه 352
    در مسیحیت شاهد دو نظام عقیدتی هستیم که هر یک با بخشی از کتاب مقدس مطابقت دارد. در قرآن اشارات زیادی به سیره زندگانی حضرت عیسی (ع) شده است. قرآن بر خلاف عهد جدید به جزئیات زندگانی مسیح (ع) نپرداخته، اما به مسائلی اشاره داشته که همواره مورد توجه مسیحیان نیز بوده است. موضوع در خور تامل این است که پیگیری این مسائل ما را به دو نظام عقیدتی متفاوت در اسلام و مسیحیت در خصوص مسیح منتهی می نماید. ما نیز در این مقاله ابتدا به مسیح شناسی از دیدگاه های مختلف در اناجیل پرداخته و نظریه تثلیث و اسامی متعدد مسیح را طبق آیات انجیل به بحث گذاشته و سپس موضع قرآن را در این باره بیان می نماییم.
    کلیدواژگان: مسیح، خداوند، توحید، تثلیث
  • ترجمه عربی
    ابوعلی نجفی صفحه 372
  • چکیده انگلیسی
    صفحه 379
|
  • Sayyid Musa Ṣadr Page 20
    In this research, the viewpoints of two Shī‘ī interpreters, ‘Allāma Sayyid Muḥammad Ḥusayn Ṭabāṭabā’ī and Sayyid Muḥammad Ḥusayn Faḍl Allāh, are comparatively studied. The writer has compared the viewpoints of the two interpreters on the following four pivots: 1. Infallibility of the Prophets, 2. Intercession, 3. Free will and determination, and 4. Miracle. In each of the above-mentioned pivots, first the viewpoint of one of the two interpreters is brought up and reported, then their differences and similarities are stated, and after that the affirmative evidences available for the views are evaluated and criticized. In conclusion, the writer maintains that the viewpoint of ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī concerning the twp pivots of infallibility and intercession is closer to reality; however, on two other pivots, i.e., free will and determination and miracle, Faḍl Allāh’s viewpoint is more consistent with the Qur’ān than that of ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī.
  • Sayyid Ibrahim Sajjadi Page 52
    Faḍl Allāh considers religion as a training device by which one can be rescued from weakness and achieve power. In his view, the role of religion tends towards practicality with a spirit of devotion and use of dispositional prerequisites. Also, the religious training can come to fruition and produce godlike and powerful human beings through impressive God-seeking mechanisms with such characteristics as devotion, practice of piety, risk-taking, development of faith and reinforcement of action, attempting to unveil realities, increasing the quality of actions, following the instructions of the trainer in relation to community-improvement, pointing out the relation between difficulties and deviations, and imposing restrictions on the offenders.
  • MuḤammad Bahrami Page 82
    This article is intended to explain the view of the author of Min Waḥy al-Qur'ān on the infallibility. The writer has completed this article in four sections: The first section concerns the definition of infallibility. Like many other interpreters of the Qur’ān, Faḍl Allāh views the Qur’ān as Divine grace and introduces it as a blockade against perpetrating sins and making mistakes. The second section is about the realm of infallibility. The writer of Min Waḥy al-Qur'ān regards the Prophets to be infallible both before and after prophethood and take this infallibility not only of sins but also of mistakes as well. The infallibility of the Prophets applies to legal rulings as well as conventional rulings. The third section is on different types of infallibility. Faḍl Allāh documents different types of infallibility with the verses of the Qur’ān and most of the verses that he presents concern the infallibility of the Prophets in propagation. The fourth section is about doubtology or study of misconceptions. In this section the opponents’ doubts and their referring to a number of the verses of the Qur’ān as evidence is brought up and each has been beautifully answered to.
  • Sayyid Abbas ṢaliḤi Page 112
    Scientific interpretation is an exegetical approach that tries to use scientific data in interpreting and elucidating the Revealed verses of the Qur’ān from whose perspective both discovery of concepts would take place and, possibly, the scientific miracle would be unraveled. This approach specially thrived in the recent century and various interpretations as well as many independent writings were composed. It found its opponents and proponents, too. The present article studies the viewpoints of Ayatollah Faḍl Allāh and briefly examines his position in comparison to the contemporary Shī‘a interpretations (Al-Mīzān, Al-Furqān, Al-Kāshif,and Nimūna). These studies indicate that although his viewpoint does not absolutely deny scientific interpretation, he encounters with this type of interpretation from a quite reductionist and cautious position. This prudence and precaution arises from the specific attitude and principles that he possesses.
  • Sayyid Ḥusayn Hashimi Page 146
    This writing addresses gender change from the viewpoint of Faḍl Allāh. The introductory discourses of this research include the legal background of the concept and process of gender change, its types, and the areas where gender change is applicable. The main part of this research consists of gender change from the viewpoint of Faḍl Allāh, study of permissible and impermissible types of gender change, study of the viewpoints of Muslim scholars concerning gender change and the Qur’ānic and ḥadīth evidences of the proponents of each of the above viewpoints. The final part of the research is dedicated to mentioning the possible deficiencies existing in Faḍl Allāh’s viewpoint in this respect.
  • Sayyid Ḥaydar Alawi Nidjad Page 180
    Instructor of Advanced Studies of Jurisprudence and Principles In this paper, expectation from text in Min Waḥy al-Qur'ān is divided into two general sections, which are discussed in detail as follows: First: expectation from the Qur’ān in respect to its lingual nature; second: expectation from the Qur’ān in respect to its doctrinal nature. The Arabic nature of the Qur’ān, its interior and exterior aspects, the unequivocal and the ambiguous, multi-meaning, using a word in more than one meaning, not having enigmatic language, its being for the general public, and the validity of its external meanings are taken into consideration in the section relating to the lingual nature. The insistence of the author on the above issues has turned him into a formalist (in the literal, not the technical, sense of the word). The role of the interpreters’ presuppositions, the Qur’ān as a guiding book for all, a book of presence in the stage and movement, a book for intellection and beliefs, plans for moving in the field of semantic nature of the Qur’ān, reliance on the dynamic nature of the Qur’ān’s doctrines, and the gradual Revelation are touched upon in the second section, i.e. the doctrinal nature of the Qur’ān.
  • Ramish JalĪlĪ Najjari Page 202
    Sayyid Muḥammad Ḥusayn Faḍl Allāh is one of the valiant Shī‘a interpreters and eminent scholars in Lebanon. What makes necessary for us to delve into his viewpoints is the plethora of exegetical data existing in the tafsīr of Min Waḥy al-Qur'ān. It is attempted in this article to express Faḍl Allāh’s viewpoint concerning the historical process of the Banī Isrā’īl’s decline as stated in the Qur’ān. With reference to the verses 74 and 82 of Sūrat al-Baqara, Faḍl Allāh eloquently states the decline of Banī Isrā’īl in three stages of petrifaction, distortion, and hypocrisy. Maintaining that getting to know the enemy is a giant step toward victory, he tries to enlighten people’s minds that today’s Banī Isrā’īl are the same as those contemporary to the Prophet, who with their own hands distorted their own Scripture.
  • Ḥasan Rahbari Page 216
    The knowledge of the Prophet and the Imam, which in theological terminology is called ‘ilm-i Imam (knowledge of Imam), although not religiously obligatory to believe in, has occasionally been discussed just as religiously obligatory in scholarly gatherings and religious Shī‘a circles, and many a time has in recent centuries challenged the Islamic seminaries and created inconsistent intellectual tendencies; to the extent that at times some had no choice except keeping silent or remaining cautious and conforming towards it. In such an atmosphere, Sayyid Muḥammad Ḥusayn Faḍl Allāh – the author of Min Waḥy al-Qur'ān – has not tolerated to remain silent on this issue and wherever the interpretation of the verses necessitated, he has dealt with it with a courageous penmanship and a Qur’ānic approach. But as to what he has had to say in this respect, in what intellectual trends has he been placed among the learned scholars, and what eminent intellectual features he enjoys, are the issues dealt with in this research.
  • Sayyid Sajjad Ibrahimi Page 248
    In this article first the allusive indication is studied from different perspectives as an introduction to the explanation of inspirational (istīḥā’ī) indication (dilālat) in Faḍl Allāh’s viewpoint. Inspirational indication refers to a referent (madlūl) and meaning that has a kind of affinity with the outer meaning. The inspirational referent is developing and deepening; and this kind of indication that occurs in respect to generality or absoluteness of the verse, admonitory aspect of the stories, association of the spiritual dimension, exoteric signification, legislation criterion, simultaneous study of homophonous texts, concept of attribute, etc., is regarded as the only way to prove the immortality of the Revealed doctrines and a means for explanation of the Qur’ān. Using this indication, Faḍl Allāh has attempted to extract the principles of life and provided them for those eager for development through the Qur’ān.
  • Liyaqat Takim, MuḤammad Ḥusayn MuḤammadpur Page 272
    This paper studies the existence of the “Ten Commandments” in the Qur’ān. First, the writer addresses the viewpoints of the Sunnī interpreters and draws the conclusion that, in respect to the “Tablets” that the Qur’ān has referred to its revelation to the Prophet Moses (A.S.), most of the Sunnī interpreters believe that the Tablets consist of a collection of legal regulations in relation to Judaism. Then, he addresses the viewpoints of early Shī‘a interpreters and maintains that, by resorting to the two terms, “maw’iḍa” (preach) and “tafṣīl” (detail), they have considered the Tablets as containing sciences that have been bequeathed to the Imams from the Prophets and their legatees, and that it is somehow related to the word jafr that is brought up in Ahl al-Bayt’s traditions. However, modern Shī‘a interpreters have not accepted this viewpoint and are more of the opinion that the Tablets contain the Torah and all the things that Banī Isrā’īl required for preserving their religious tenets and practices. The writer has also discussed the relationship between the Tablets and the knowledge of the Imams and their authority from the Shī‘ī point of view.
  • Marjan Mirat Page 296
    This paper is a brief study and exploration into discourse in view of text-based linguistics, which appraises the role of lexical cohesion in the blessed Sūrat al-Nūr with reliance on the principles of discourse analysis. Lexical cohesion deals with the embodiment of lexicon in text through repetition and homonymy. This article expresses some evidence of how the lexical cohesion plays a role in the textuality of the Qur’ān, and then goes on to analyze the data produced by the former model with the use of statistical patterns through examining the function of these cohesive relationships. The degree of frequency, repetition, and homonymy of the lexicon of the above sūra is calculated and accordingly the thematic structure of Sūrat al-Nūr is put to analysis. In response to the question, “Can lexical cohesion explain the issue of thematic cohesion or the consistence of the verses?” the answer comes out to be that the change in lexical cohesion model is not able to explain the consistency and interrelation between the verses of Sūrat al-Nūr.
  • Frederik Leemhuis, Trans By: Muzhgan Aqai, RaḤila Nushavand Page 334
    In this article, written by the Dutch orientalist Frederik Leemhuis, a brief report is presented about the gradual formation of the readings (qarā’āt) of the Qur’ān. Then, the course of development of the readings in different historical periods is reviewed along with the most significant books in this respect. In conclusion, the accepted criteria on determining the obvious and the isolated recurrent (mutawātir) readings are touched upon. The writer studies the historical development of the establishment and prevailing of the readings of the fourteen reciters in different regions of the Muslim world in the process of punctuation and diacritical marking of the Qur’ān.
  • Abbas Ashrafi, FaṬima Qurbani Page 352
    We see two ideologies in Christianity, each one of which conforms to a part of the Holy Scripture. There are many references in the Qur’ān to the life-story (sīra) of Jesus Christ (A.S.). Contrary to the New Testament, the Qur’ān has not dealt with the details of Jesus Christ (A.S.); however, it has touched upon issues that have always been of interest to the Christians, too. What is worth mentioning here is that following up these issues would lead us to two different ideological systems in Islam and Christianity concerning Jesus Christ (A.S.). So, in this article, first we have addressed Christology in various viewpoints in the Gospels and discussed various names of Jesus Christ according to the verses of the Gospel and then stated the Qur’ān’s position in this respect.