فهرست مطالب

اقتصاد مقداری - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1389)

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1389)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یدالله دادگر، روح الله نظری صفحه 1
    تجربه بسیاری از کشورهای جهان نشان می دهد که حضور در بازارهای جهانی و بهره گیری از مزیت های تجارت خارجی، راهگشای توسعه ی اقتصادی برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه در چند دهه ی اخیر بوده است. به دلیل دسترسی به منابع ارزی حاصل از صدور نفت خام، انحصار صدور نفت از سوی دولت و انجام بخش عمده ی تجارت خارجی به وسیله ی دولت و نیز انحصارهای وابسته به آن، بخش تجارت خارجی در کشور متناسب با نیازهای زمان، رشد و توسعه نیافته است. بروز این مشکلات و تشدید احتمالی آنها به سبب کاهش درآمدهای ارزی حاصل از صدور نفت در آینده، بایستی باعث افزایش توجه ی مسئولان کشور به بخش بازرگانی خارجی گردد. از این رو در این مقاله تابع تقاضای واردات با استفاده از رهیافت خود رگرسیون برداری برای دوره ی زمانی 86-1353 تجزیه و تحلیل شده است. در این مطالعه اثر تولید ناخالص داخلی با نفت و بدون نفت هر دو در نظر گرفته شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، اثر تولید ناخالص داخلی بدون نفت و درآمدهای نفتی بر واردات مثبت ولی اثر قیمت های نسبی بر واردات منفی بوده است.
    کلیدواژگان: واردات، قیمت های نسبی، درآمدهای نفتی، رهیافت خود رگرسیون برداری
  • اسدالله جلال آبادی، جاوید بهرامی صفحه 23
    به دلیل وجود نااطمینانی در نظریه های رشد اقتصادی، وجود معیارهای جایگزین متعدد برای مولفه های موثر بر رشد اقتصادی و عدم تصریح مناسب ترین مدل اقتصادسنجی برای بررسی متغیرهای اثرگذار بر رشد اقتصادی، رگرسیون های تجربی رشد، همواره با عدم حتمیت مواجه است. استفاده از روش های مناسب برای در نظر گرفتن مساله ی نااطمینانی جدای از اقتصاد سنجی کلاسیک دارای اهمیت است. یکی از این روش ها متوسط گیری بیزی از برآوردهای کلاسیکی است. در این مقاله با استفاده از این روش، اثرگذاری متغیرهای موثر بر رشد اقتصادی در قالب 7 نظریه ی رشد اقتصادی، برای 79 کشور جهان در دو گروه کل کشورها و کشورهای غیرتوسعه یافته (52 کشور) برای دوره ی 2006-1970 بررسی شده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، عوامل موثر بر رشد اقتصادی گروه های مختلف کشورها می توانند متفاوت باشند. بر این اساس نمی توان گفت نظریه های مختلف رشد اقتصادی برای گروه های مختلف از کشورها، به لحاظ اثرگذاری متغیرهای جایگزین برای هر یک، نتایج مشابهی بر رشد اقتصادی آنها دارد.
    کلیدواژگان: متوسط گیری مدل بیزی، رشد اقتصادی، نااطمینانی، حتمیت، احتمال شمول پسین
  • محمد واعظ برزانی، راضیه حاتمی صفحه 53
    در چندین دهه ی اخیر، سرمایه گذاری در آموزش زنان و برابری جنسیتی به عنوان مقوله ای مهم مدنظر اقتصاددانان و سیاست گذاران قرار گرفته است. نابرابری جنسیتی آموزشی دارای اثر منفی بر سرمایه ی انسانی و درنتیجه رشد اقتصادی است. در مقاله ی حاضر با استفاده از الگوی سیستم همزمان و روش رگرسیون به ظاهر نامرتبط (SUR)، اثر مستقیم و غیر مستقیم برابری جنسیتی آموزشی بر رشد اقتصادی بررسی شده است. نمونه ی مورد بررسی شامل منتخبی از کشورهای درحال توسعه طی دوره ی 06 - 2000 است. نتایج برآورد مدل نشان دهنده ی تاثیر مثبت و معنادار برابری جنسیتی آموزشی بر رشد اقتصادی بوده است. بر اساس نتایج بهبود برابری جنسیتی آموزشی تسریع کننده ی رشد اقتصادی است که به طور مستقیم به واسطه ی تاثیر آن بر انباشت سرمایه ی انسانی و به طور غیر مستقیم از طریق تنظیم رشد جمعیت و توسعه ی سرمایه گذاری حاصل شده است. بنابراین لازم است کشورهای درحال توسعه با اتخاذ سیاست های مناسب و در نظر گرفتن نقش زنان در توسعه ی اقتصادی، زمینه های ارتقاء برابری جنسیتی در جهت رشد اقتصادی را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: برابری جنسیتی، رشد اقتصادی، سیستم معادلات هم زمان، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط و کشورهای در حال توسعه
  • مصطفی سلیمی فر، محمد جواد رزمی، محمدعلی ابوترابی صفحه 75
    از نظر اقتصاد دانان، توسعه ی مالی یکی از موضوعات اساسی در تبیین علل رشد اقتصادی است. سئوال اساسی در این ارتباط آن است که آیا توسعه ی مالی علت رشد اقتصادی می باشد یا آن که توسعه ی مالی خود متاثر از رشد اقتصادی است. برخی اقتصاددانان معتقدند که بخش مالی هیچ گونه تاثیری بر رشد بخش واقعی ندارد، اما ادبیات غالب، گویای یک ارتباط قوی بین توسعه ی مالی و رشد اقتصادی است. در تحقیق حاضر، جهت اندازه گیری توسعه ی مالی در ایران از شاخص های ابزاری، ژرفا، ساختاری، کارایی و بنیانی توسعه ی مالی بهره گرفته شده است. به علاوه، از روش تجزیه ی مولفه های اصلی جهت استخراج یک شاخص کلی برای توسعه ی مالی به صورت ترکیبی از این پنج شاخص استفاده شده است. جهت آزمون رابطه ی علت و معلولی میان توسعه ی مالی و رشد اقتصادی، آزمون علیت گرنجری بر اساس رهیافت خود رگرسیون برداری، آزمون ریشه ی واحد دیکی - فولر و آزمون هم انباشتگی یوهانسن - جوسلیوس مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس یافته های این تحقیق، در بلندمدت یک رابطه ی علی دو طرفه میان شاخص ژرفای توسعه ی مالی با رشد اقتصادی و رابطه ی علی یک طرفه از شاخص کارایی و نیز شاخص کلی توسعه ی مالی به سمت رشد اقتصادی برقرار بوده است. در کوتاه مدت تنها وجود رابطه ی علی یک طرفه از تولید ناخالص داخلی به شاخص کارایی توسعه ی مالی تایید شده است. در بقیه ی موارد وجود رابطه ی علیت گرنجری تایید نشده است.
    کلیدواژگان: توسعه ی مالی، رشد اقتصادی، علیت گرنجری، تجزیه به مولفه های اصلی، شاخص کلی توسعه ی مالی
  • علی اکبر قلی زاده، حجت اکبریان صفحه 105
    اهمیت بخش مسکن و ارتباط آن با متغیرهای کلان اقتصادی، حلقه های پیشین و پسین گسترده با سایر بخش ها و فعالیت های اقتصادی و نقش بخش مسکن به عنوان محرک رشد اقتصادی، مطالعه ی سرمایه گذاری مسکن و اثر آنها رشد اقتصادی را از اهمیت ویژه ای برخوردار ساخته است. در این تحقیق با استفاده از روش مدل خود توضیح برداری با وفقه های توزیعی (ARDL) و داده های فصلی اقتصاد ایران طی دوره ی 85- 1371 اثر سرمایه گذاری مسکونی و غیر مسکونی و عوامل مهم دیگر بر رشد اقتصادی بررسی شده است. هدف اصلی این مطالعه تخمین اثرات نهایی، کشش ها و تجزیه ی سهم متغیرها به عنوان منبع ایجاد رشد اقتصادی در ایران است. بر اساس برخی از نتایج این تحقیق، رابطه ی مثبت و معنی داری بین رشد اقتصادی و سرمایه گذاری مسکونی و غیر مسکونی در ایران وجود داشته است. بر اساس نتایج مدل کوتاه مدت و بلندمدت، کشش رشد اقتصادی به ترتیب نسبت به سرمایه گذاری غیر مسکونی؛ نیروی کار؛ سرمایه گذاری مسکونی و مخارج دولت از بالاترین کمیت برخوردار بوده است. همچنین بر اساس نتایج حاصل از روابط بلندمدت، سرمایه گذاری مسکن تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه گذاری مسکونی، سرمایه گذاری غیر مسکونی، مدل خود توضیح برداری با وفقه های توزیعی، علیت گرنجر
  • مجید صامتی، سید کمیل طیبی، مرضیه حاجی کرمی صفحه 135
    قانون مالیات ارزش افزوده بر مبنای مقصد از ابتدا با تدبیر تشویق صادرات همراه بوده است. به طوری که در این نوع مالیات، صادرات معاف از مالیات است، ولی واردات مشمول آن می شود. به همین دلیل، این ذهنیت وجود دارد که مالیات ارزش افزوده ی صادرات را افزایش می دهد، اما تئوری اقتصادی بر این دلالت می کند که افزایش نرخ ارز مانع از این تاثیر می شود. بدین ترتیب، در خصوص نحوه ی تاثیرگذاری مالیات ارزش افزوده بر حجم تجارت خارجی اختلاف نظر وجود دارد. لذا در این تحقیق تاثیر مالیات ارزش افزوده بر خالص صادرات در ایران و دیگر کشورهای آسیایی طی دوره ی 2008-1985 مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین اثر مالیات بر درآمد شرکت ها به عنوان مالیات داخلی رقیب برای مالیات ارزش افزوده بر خالص صادرات بررسی شده است. برای این منظور یک الگوی نظری - تجربی خالص صادرات تصریح و سپس به روش گشتاورهای تعمیم یافته برای داده های کشورهای فوق الذکر برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که مالیات ارزش افزوده در کوتاه مدت دارای اثر منفی و معنی دار بر خالص صادرات کشورهای آسیایی و در بلندمدت خنثی است. مالیات بر شرکت ها برخلاف مالیات ارزش افزوده در کوتاه مدت دارای اثر مثبت و معنا دار بر خالص صادرات بوده است.
    کلیدواژگان: مالیات ارزش افزوده، مالیات بر درآمد شرکت سهامی، خالص صادرات، شرکت سهامی، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • عصمت مجرد، مسعود همایونی فر صفحه 159
    در مطالعه ی حاضر، آثار برقراری موافقت نامه ی همگرایی منطقه ای بین کشور های عضو اکو در قالب مدل تعادل جزئی اسمارت ارزیابی شد. بدین منظور میزان ایجاد تجارت و انحراف تجارت بر تجارت ایران و سایر اعضاء، تحت سناریوهای کاهش تعرفه ای بررسی شد. نتایج نشان داد که با اجرای موافقت نامه ی منطقه ای بین ایران و کشور های عضو اکو، میزان افزایش صادرات کشورهای عضو اکو به ایران از میزان افزایش صادرات ایران به کشورهای عضو اکو بیشتر بوده است. لذا با کاهش نرخ های تعرفه در قالب موافقت نامه ی همگرایی منطقه ای، کشور ایران، کسری تجاری معادل 472/24 میلیون دلار در سناریوی اول و 945/48 میلیون دلار در سناریوی دوم داشته است. همچنین مشاهده شد که بخش عمده ای از میزان افزایش واردات ایران ناشی از ایجاد تجارت و به تبع آن افزایش واردات از کشورهای عضو اکو خواهد بود. بنابراین به منظور کسب امتیازات تعرفه ای در قالب موافقت نامه ی همگرایی منطقه ای، افزایش توان تجاری منطقه و بهبود ساختار آن در برنامه ریزی های آینده جهت توسعه ی همکاری های منطقه ای پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: موافقت نامه ی منطقه ای، کشورهای عضو اکو، ایجاد تجارت، انحراف تجارت
|
  • Yadollah Dadgar , Rouhollah Nazari Page 1
    This fact has ever been proved that involving in global markets does have its own potential advantages for developing countries, especially in 4 recent decades. Monopolizing the oil exporting and controlling the main parts of foreign trade by government sector in Iran, has led to a problematic circumstances in Iranian economy. Hitherto, this paper is going to investigate the demand function of import in Iranian economy by employing auto regression model for a 33 years period (1974-2007, equivalent to 1353-1386). In this study the impact of GDP, both with and without petroleum has been analyzed. One result of this research indicates that the relationship of GDP without petroleum and oil revenue from one hand and the Iranian import from other side is positive. Nevertheless the impact of relative prices on import is negative.
  • Asadollah Jalalabadi , Javid Bahrami Page 23
    Due to uncertainty in economic growth concepts, existence of various proxies for effective factors on economic growth, and lack of indication of the most appropriate econometric model for investigating effective variables on economic growth, the empirical growth regressions have always faced uncertainty. To investigate this phenomenon, we should move from the classical econometrics towards the approaches which can appropriately deal with uncertainty. One of these approaches is the ‘bayesian averaging of classical estimates approach’ which has been used in this article to investigate the efficacy of effective factors on economic growth through 7 different economic growth theories, for 79 countries across the world which are divided into two groups of 'all countrie's and 'undeveloped countrie's (52 countries) during 1970 and 2006. The research findings indicate that the effective factors on economic growth of different groups of countries can be different from one another. On the same basis, it is not possible to conclude that various economic growth theories for different groups of countries obtain similar results, regarding the effectiveness of proxies on economic growth.
  • Mohammad Vaez Barzani , Raziyeh Hatami Page 53
    Whithin recent decades, investment in women's education and gender equality are important subjects that economists and policymakers are interested in. Eduacational gender inequality impacts negatively on human capital and therefor economic growth. Using simullaneous equation model and seemingly unrelated regressions (SUR) method, this paper investigates the direct and indirect impact of gender equality in education on economic growth. The sample includes developing countries over period 2000-2006. The results indicate that gender equalities in education have a statistically significant positive effect on economic growth. The results suggest that gender equality in education helps to promote economic growth directly in increasing human capital accumulation and indirectly in raising investment, in population growth planning. So, it's required that developing countries provide the promotion of educational gender equality by considering the role of women in economic development.
  • Mostafa Salimifar _Mohammad Javad Razmi _Mohammadali Abou - Torabi Page 75
    In attempt to determine causes of economic growth, financial development is a basic concept. The key question is whether the causality running from financial development to economic growth, or vice versa. Some economists argue that the financial sector does not have any effect on the real sector of economy. However, a large body of empirical research has found a robust relationship between financial development and economic growth. In order to study financial development in Iran, we use 5 indictors: the ratio of currency on hold to money stock (CM), the ratio of liquid liabilities to GDP (LLY), the ratio of credit allocated to private enterprises to total domestic credit (PRIVATE), credit allocated to private enterprises to GDP (PRIVY), ratio of commercial banks domestic assets to the banking system assets (BANK). For testing causality relationship between financial development and economic growth in terms of the above indicators, we use Granger causality test based on an autoregressive model, unit root and Cointegration tests. The results revealed that in the case of Iran, there is a two-way long-run causality relationship between LLY and economic growth. Also, one-way long-run causality relationship from PRIVY to economic growth, and so for multilateral index. In short-run the results suggest that causality running from GDP to PRIVY, but for other indicators the Granger causality is not accepted.
  • Aliakbar Gholizadeh , Hojat Akbarian Page 105
    Since the housing investment is used as a political tool with intended effects on other areas of the economy than the housing market, in hence, this study try to investigate the relationship between housing investment and economic growth using econometrics techniques and using auto regressive distributed Lag. (ARDL), approach and quarterly data from 1371:1-1385:4 for Iran. Following this, using granger causality analysis, this paper examines the interaction between housing investment and economic growth. Therefore, this research finds significant and positive relationship between housing investment and economic growth in short run and long run in Iran. Result of granger causality approach showed bidirectional causality between housing investment and economic growth. The result of CUSUM and CUSUMSQ test also indicate that the long run relationship is stable.
  • Majid Sameti , Sayed Komeyl Tayebi Marziyeh Haji Karami Page 135
    Destination-based value added taxes (VATs) are commonly thought to encourage exports, while exports are exempt from tax but imports are taxed. Hence, it is a commonplace belief that value added tax encourages exports. The theory of international trade offers very different prediction. In the theoretical point of view, destination- based nature of VAT should have no effect on exports and imports. The reason is that exchange rate adjusts to undo the effects of VAT on exports and imports. Thus, in this study, the effect of value added tax on net exports has been examined in Iran and other Asian countries from 1985 to 2008. To this end, firstly a hypothesis is tested in which VATs affect net exports of the selected countries. Also, another hypothesis has been tested in which corporation income tax, as a domestic tax and an alternative of the value-added tax, affects net exports of the countries under consideration. For this purpose, this study has specified a theoretical and empirical net export model, and then has estimated the model by using the generalized method of moment (GMM). The estimation results show that value added tax has a negative effect on net exports in the short run. In addition, value added tax has been neutral and has had no impact on net exports in the long run. Unlike value added tax, corporation income tax has had a positive and significant effect on net exports in the short- run.
  • Smat Mojarad , Masoud Homayounifar Page 159
    In the present study, effects of creation of regional integration agreements between ECO countries were assessed in the Smart partial equilibrium model. Therefore, the amount of trade creation and trade diversion was surveyed under the tariff reduction scenarios for trade of Iran and other members. The results showed that implementation of regional agreements between Iran and ECO countries; increases export of ECO countries to Iran than exports of Iran to ECO countries is higher. Therefore, reducing tariff rates in the form regional integration agreements, Iran will face with trade deficit equivalent to 24.472 million under the first scenario and 48.945 million dollars in the second scenario. Also, the results showed that a major part of the increase of imports due to trade creation and consequently increase imports from countries of ECO will be. So in order to obtain benefit of tariff rates reduction in regional integration agreements is recommended increasing regional trade and improvement of its structure in planning future for development of regional cooperation.