فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عزیز کسانی، محمودرضا گوهری، میرطاهر موسوی، حسن اسدی لاری * صفحه 1
    زمینه و هدف

    سرمایه ی اجتماعی مجموعه ای از شبکه ها، هنجارها و ارزش ها می باشد، که همکاری درون گروهی و بین گروهی را جهت کسب منافع متقابل و رسیدن به اهداف مشترک تسهیل می کند. سرمایه ی اجتماعی سود سرمایه گذاری در زمینه سرمایه ی فیزیکی و سرمایه ی انسانی را افزایش می دهد. در جامعه ای که از نعمت سرمایه ی اجتماعی بیشتری برخوردار است، همکاری آسان تر می باشد. در این مطالعه روایی و پایایی پرسشنامه سرمایه اجتماعی در یک مطالعه وسیع مبتنی بر جمعیت از طریق تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.

    روش کار

    در انجام این مطالعه از داده های مطالعه سنجش عدالت در شهر تهران(Urban HEART-1) استفاده شده است. تحلیل عاملی روشی است که با کشف ساختار یک مجموعه از متغیرها و کاهش آنها به تعداد محدود متغیرهای اساسی تر یعنی عامل ها می پردازد. روایی سوالات پرسشنامه استفاده شده در این مطالعه با تحلیل عاملی بررسی و مولفه های سرمایه اجتماعی مشخص گردید.

    نتایج

    با توجه به تحلیل عاملی انجام شده سه مولفه اصلی پرسشنامه سرمایه اجتماعی شامل اعتماد فردی، همبستگی- حمایت اجتماعی و اعتماد اجتماعی- روابط انجمنی به دست آمد که این سه مولفه 14/66 درصد واریانس کلی سرمایه اجتماعی را تبیین می کنند. همچنین ضریب آلفای کرونباخ کلی 88/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی مناسب پرسشنامه سرمایه اجتماعی می باشد.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه سرمایه اجتماعی استفاده شده در مطالعه بررسی عدالت شهری در تهران از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است و مولفه های عمده از چارچوب مفهومی سرمایه اجتماعی را پوشش می دهد و می تواند در تحقیقات و پیمایش های بعدی برای سنجش سرمایه اجتماعی و ابعاد آن استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تحلیل عاملی، اعتماد فردی، همبستگی، حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، روابط انجمنی
  • هدایت الله عسگری، مریم خیرمند*، محسن روحانی، سمانه صدوقی، زینب ملک پور صفحه 11
    زمینه و هدف

    رضایت شغلی عامل موثری در ابقای فرد در یک حرفه می باشد و بر کامیابی و در نتیجه بازدهی انسان و ارتقای کیفیت خدمات موثر است و از سوی دیگر ابزاری در دست مدیران می باشد تا در جهت حفظ و نگهداری کارکنان اقدام نمایند.این پژوهش با هدف تعیین رضایتمندی پزشکان و ماماهای شاغل در طرح پزشک خانواده انجام شده است.

    روش کار

    با یک مطالعه مقطعی- توصیفی تعداد 221 نفر پزشک و 144 نفر مامای شاغل در استان اصفهان مورد بررسی قرارگرفتند. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته که با نظر کارشناس خبره استاندارد و پایابی و روایی آن از طریق سنجش اعتبار محتوا و مطالعه راهنما تعیین شد.

    نتایج

    میانگین رضایتمندی پزشکان و ماماها 34/44% است که بیشترین رضایتمندی 65% از مکان ارایه خدمت و کمترین رضایتمندی6/30% از مسایل مالی بوده است. در رابطه با مسایل مالی، پزشکان ناراضی تر از ماماها بوده اند که می توان گفت رضایت با توجه به میزان حقوق ماهیانه افزایش داشته است.

    نتیجه گیری

    با گذشت بیش از 4 سال از اجرای طرح پزشک خانواده میزان رضایتمندی پایین و لازم است در مورد میزان حقوق و نحوه پرداخت و نظام پرداخت مالی و ایجاد عوامل انگیزشی برای پزشکان و کاهش ساعات کاری ماماها و برقراری تناسب میزان حقوق پرداختی به آنها برنامه ریزی مجددی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، پزشک خانواده، ماما، بیمه روستایی
  • بهزاد دماری، عباس وثوق مقدم، حسین سالاریان زاده صفحه 21
    هدف و
    زمینه
    بهبود شاخص های سلامت در سطح ملی و استانی نیازمند همکاری بین بخشی و مشارکت مردم است. یکی از فرصت های قانونی توسعه همکاری بین بخشی در سلامت استان ها، شکل گیری شوراهای سلامت و امنیت غذایی استان ها از سال 1385 (کارگروه های تخصصی سلامت و امنیت غذایی از سال1387) با وظایفی از قبیل تدوین و تصویب برنامه راهبردی سلامت استان، ارزیابی وضعیت سلامت استان و تاثیر دستگاه ها بر بهبود آن، تدوین برنامه کنترل و پیشگیری از ایدز و حل موضوعات بین بخشی سلامت و در سطح کشور، شورای عالی سلامت و امنیت غذایی می باشد که تشکیل آن در برنامه چهارم توسعه کشور پیش بینی شده بود. ارزیابی عملکرد کارگروه های استانی از بدو تشکیل آنها می تواند نقاط قوت و ضعف کارکرد این سیاست را در کشور ارزیابی کرده و راه آینده را نشان دهد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع ارزشیابی توصیفی بوده و جامعه مورد مطالعه کلیه ی شوراهای سلامت و امنیت غذایی استان ها می باشند. در این مطالعه برای تعیین شاخص های(متغیرهای) ارزیابی پیامد از «تحلیل محتوی شرح وظایف» و همچنین «جنبه های لازم برای ارتقای عملکرد شوراها در پانل متخصصین» به طریق بحث گروهی متمرکز استفاده شد. برای توصیف وضعیت از دو پرسش نامه، یکی برای بررسی محتوایی صورت جلسات کارگروه ها (از بدو راه اندازی تا پایان سال 1387) و دیگری برای نظرخواهی از دبیران کارگروه های استان استفاده شده است.
    نتایج
    تحلیل اطلاعات نشان می دهد که دستور جلسات طرح شده در این کارگروه ها کمتر از الگوی اولویت بندی مسائل اصلی سلامت استان و بار بیماری های ملی پیروی می کند. اغلب موضوعات در حیطه کنترل بیماری های واگیر دار بوده و در موارد بسیار اندکی کنترل عوامل خطر بیماری های غیرواگیر را در بر گرفته است. فقط در دو دانشگاه برنامه جامع سلامت استان طرح موضوع شده است. در هیچ یک از دانشگاه ها دبیرخانه ای برای انجام امور کارگروه در نمودار تشکیلاتی مصوب نشده است. بزرگترین مانع موفقیت این شوراها از نظر دبیران کارگروه ها، نبود منابع مالی و ضمانت اجرایی مصوبات است.
    نتیجه گیری
    کارگروه ها استانی به دلیل نداشتن برنامه راهبردی جامع و همچنین مدلهای اجرایی شدن مصوبات بین بخشی، باور کم سایر دستگاه ها نسبت به اثر بخشی این کارگروه ها، قرار نداشتن بار بیماری های اصلی استان در دستورجلسات شوراها در اغلب موارد، از عملکرد متوسط و متوسط به پائین برخوردار بوده است که برای ارتقای آن باید مداخلاتی به این ترتیب را طراحی و ارائه کرد: آموزش و توانمندسازی دانشگاه ها و دستگاه ها برای تدوین برنامه جامع (بین بخشی)سلامت استان و تعیین وظایف هر یک از دستگاه ها، تعیین اولویت های سیاست گذاری شورای عالی سلامت و امنیت غذایی برای مسائل سلامتی مشترک استان ها و ابلاغ مشترک آن از طریق وزارت خانه مرتبط و وزارت بهداشت، تصویب ساختار و نظام کاری دبیرخانه کارگروه در دانشگاه از طریق هیات های امنای دانشگاه ها.
    کلیدواژگان: شورای سلامت و امنیت غذایی، کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی، ارزیابی عملکرد
  • مهسا قوی پور، احمد ساعدی صومعه علیا، محمود جلالی، گیتی ستوده، محمدرضا اشراقیان صفحه 29
    زمینه و هدف
    گوجه فرنگی و محصولات آن غنی ترین منبع لیکوپن (قوی ترین آنتی اکسیدان در بین کاروتنوییدها و یک فاکتور ضد التهابی) می باشند. اثر حفاظتی گوجه فرنگی و محصولات آن بر روی سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی و کاهش خطر ابتلا به بیماری های التهابی، احتمالا به دلیل تاثیر هم افزایی سایر کاروتنوییدها در کنار لیکوپن در این مواد غذایی می باشد. لیکوپن به عنوان یک عامل ضد التهاب از بیان سیتوکین های التهابی جلوگیری می کند. از آنجا که چاقی یک وضعیت مزمن التهابی بوده که در آن افزایش انباشت چربی در بدن با افزایش سطوح پارامترهای التهابی ارتباط دارد، مصرف مواد غذایی حاوی لیکوپن می تواند با کاهش التهاب در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی همراه باشد.
    روش کار
    در یک کارآزمایی بالینی 106 دختر دارای اضافه وزن یا چاقی از میان دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تحت مداخله (تعداد=53) و کنترل (تعداد=53) تقسیم شده و به ترتیب 330 میلی لیتر در روز آب گوجه فرنگی یا آب به مدت 20 روز دریافت کردند. غلظت های سرمی اینترلوکین-6، اینترلوکین-8، فاکتور نکروز دهنده تومور-آلفا و پروتئین واکنش پذیر-C با حساسیت بالا، در ابتدای مطالعه و روز بیستم به وسیله آزمون الیزا آنالیز و بین دو گروه مقایسه شدند.
    نتایج
    غلظت های سرمی IL-8 و TNF-α در روز بیستم در گروه دریافت کننده آب گوجه فرنگی نسبت به ابتدای مطالعه و در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. آنالیز زیر گروه ها نشان داد که این تاثیر تنها در افراد دارای اضافه وزن دیده می شود. در بین افراد چاق، غلظت سرمی اینترلوکین-6 در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت اما تغییری در اینترلوکین-8 و فاکتور نکروز دهنده تومور-آلفا مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    آب گوجه فرنگی التهاب را در افراد دارای اضافه وزن و چاقی کاهش می دهد. بنابراین افزایش دریافت گوجه فرنگی می تواند نقش مهمی در کاهش خطر بیماری های التهابی از قبیل: بیماری های قلبی عروقی و دیابت که با چاقی ارتباط دارند داشته باشد.
    کلیدواژگان: آب گوجه فرنگی، اینترلوکین، 6، اینترلوکین، 8، فاکتور نکروز دهنده تومور، آلفا، پروتئین واکنش پذیر، C، چاقی، اضافه وزن
  • فاطمه واشقانی، فرشته مجلسی، محمود محمودی، داود شجاعی زاده صفحه 39
    زمینه و هدف
    سرطان دهانه رحم دومین سرطان شایع زنان با بروز بیش از500000 مورد در سال است اما به دلیل مرحله پیش سرطانی طولانی، وجود روش های غربال گری مناسب و درمان موثر ضایعات، قابل پیشگیری می باشد. ازآنجا که کمبود آگاهی، موانع اجتماعی و فرهنگی به عنوان مانعی جهت شرکت در برنامه های غربال گری است و با توجه به نقش معلمان به عنوان یک منبع آگاهی رسان، لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی از طریق الگوی باور سلامتی بر آگاهی و نگرش دبیران در زمینه تست پاپ اسمیر انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش، مداخله ای شاهد دار از نوع قبل و بعد بوده که بر روی 72 نفر از آموزگاران زن که از طریق نمونه گیری آسان به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافته بودند انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده که قبل از آموزش و یک ماه بعد از آموزش بین دوگروه آزمون شد. روش آموزشی شامل سخنرانی، پرسش و پاسخ بود و نتایج با کمک نرم افزار SPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    2/47% گروه مداخله و 8/45% گروه شاهد در رده سنی 50-40 سال، 2/47% گروه مداخله و 50% گروه شاهد دارای تحصیلات کارشناسی و 1/86% آنها متاهل بودند. 2/67% گروه مداخله و 2/74% گروه شاهد سابقه انجام پاپ اسمیر را گزارش کردند و آگاهی هر دو گروه در زمینه بیماری در حد متوسط بود و تفاوت معنی داری بین آگاهی، نگرش و سازه های مدل باور سلامتی قبل و بعد از آموزش در بین دو گروه و در داخل گروه مداخله وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    به کارگیری پاپ اسمیر در جامعه مورد پژوهش کمتر از هدف برنامه مردم سالم 2010 بوده بنابراین لزوم آموزش کافی و ارتقای آگاهی محرز می باشد.
    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، مدل باور سلامتی، آگاهی، نگرش
  • فریده گلبابایی، علی فقیهی زرندی، احمدرضا شکری، محمدرضا بانشی، پدرام ابراهیم نژاد، اصغر صدیق زاده صفحه 47
    زمینه و هدف
    بیوآیروسل ها از مهمترین عوامل ایجاد عفونتهای بعد از عمل جراحی در بیمارستانها هستند. از مهمترین راهکارهای پیشگیری از انتقال بیوآیروسل ها دراتاقهای عمل استفاده ازماسک های جراحی می باشد هدف از این مطالعه بررسی کارایی پالایش ذرات زیر میکرونی در ماسک های جراحی داخلی و وارداتی است.
    روش کار
    دراین مطالعه مقطعی 5 نوع از ماسک های جراحی پرمصرف دراتاق های عمل بیمارستانهای کشور، اعم ازداخلی ووارداتی خریداری شد. نمونه ها به صورت مجزاتوسط دستگاه اندازه گیری پالایش ذرات زیر میکرونی براساس استانداردISIRI 6138 وDOP آمریکا مورد آزمون قرار گرفت. میزان کارایی وافت فشارهوا درآنها تعیین شد ونتایج بوسیله آزمون های آماری تجزیه تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میزان کارایی پالایش ذرات در ماسک های جراحی داخلی (07/10±)130/56 درصد و در ماسک های وارداتی (062/7±) 90/31 درصد بود. میزان پالایش ذرات ماسک های داخلی بیشتر از ماسک های وارداتی بود (001/0 > p). همچنین ماسک داخلی A بالاترین کارایی پالایش ذرات (15/6± 55/66 درصد) و ماسک وارداتی B-Chinaکمترین میزان پالایش (44/4 ± 83/27 درصد) را داشت (001/0 >p). افت فشار هوا در ماسک های مورد مطالعه نیز اندازه گیری شد. بالاترین افت فشار را ماسک داخلی A (58/2±35 پاسکال) و پایین ترین افت فشار را ماسک داخلی Z (82/1±11 پاسکال) داشت. با توجه به تاثیر کارایی و افت فشار، بر کیفیت ماسک، فاکتور کیفیت ماسک های مورد مطالعه محاسبه شد. نتایج نشان داد ماسک داخلیZ دارای بالاترین فاکتور کیفیت(068/0) و کمترین آن متعلق به ماسک وارداتی B-China (016/0) بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ماسک های جراحی تولید داخل، کیفیت بهتری نسبت به ماسک های وارداتی دارند بااین حال بازهم میزان کیفیت مورد تاییداستانداردها را فراهم نمی کنند. استفاده از فیلتر باخصوصیات فیزیکی مناسب وهمچنین اطمینان ازانجام تستهای خاص برروی ماسک های جراحی، قبل ازخرید و استفاده، می تواند به کاهش بیماری ها وعفونت های مرتبط بیانجامد.
    کلیدواژگان: ماسک جراحی داخلی، ماسک جراحی وارداتی، کارایی پالایش ذرات، آزمون DOP
  • شایسته شیرزادی، داود شجاعی زاده *، محمدحسین تقدیسی، آغا فاطمه حسینی صفحه 59
    زمینه و هدف

    بلوغ فرایند رشدی مهم و مرحله ای از زندگی می باشد. دختران نیازهای مراقبتی بهداشتی متعددی دارند و باید در مورد موضوعات خاص خودشان مورد توجه قرار گیرند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بر ارتقای بهداشت بلوغ جسمی دختران نوجوان ساکن مراکز شبانه روزی بهزیستی شهر تهران انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی (یک گروهی) می باشد، این مطالعه روی دختران 19-12سال ساکن مراکز شبانه روزی بهزیستی شهر تهران انجام شد، همه افراد واجد شرایط(61 نفر) وارد مطالعه شدند. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه مبتنی برالگوی اعتقاد بهداشتی و چک لیست عملکرد جسمی دوران عادت ماهیانه بود که قبل و یک ماه پس از آموزش تکمیل گردید. مداخله ی آموزشی به مدت 3ماه انجام گرفت، اطلاعات حاصل جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS16 با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون مقایسه شدند.

    نتایج

    بعد از مداخله آموزشی بین اجزای الگوی اعتقاد بهداشتی (منافع درک شده، موانع درک شده، حساسیت و شدت درک شده) و عملکرد افراد درمقایسه با قبل از مداخله از لحاظ آماری تغیرات معنی داری وجود داشت(05/0p<).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی سبب بهبود ادراکات و عملکرد دختران گردید. لذا شایسته است از این الگو جهت برنامه ریزی آموزش مسائل دوران بلوغ بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، الگوی اعتقاد بهداشتی، بهداشت بلوغ جسمی، دختران نوجوان، مراکز شبانه روزی بهزیستی
  • فرشید فرزادفر_گودرز دانایی_هنگامه نامداری تبار_ژولی کنول راجاراتنام_جاکوب ر مارکوس_اردشیر خسروی_سیامک عالیخانی_کریستوفر ج ل مورای_مجید عزتی صفحه 73
    زمینه و هدف
    شواهد حاکی از آن است که مرگ ناشی از بیماری های قلبی- عروقی و سایر بیماری های مزمن در ایران افزایش پیدا کرده است. هدف پژوهش حاضر، تخمین تاثیر مصرف سیگار، و بالا بودن فشار خون سیستولیک، قند پلاسمای ناشتا، کلسترول تام، و نمایه توده بدنی بر مرگ و میر و امید زندگی در سطح ملی و فروملی در ایران است. به این منظور، از داده های معرف جمعیت و روش های قابل مقایسه استفاده شده است.
    روش کار
    در این مطالعه، برای تخمین میانگین و انحراف معیار عوامل خطر متابولیک در سطح ملی و فروملی از داده های «مطالعه نظام مراقبت بیماری های غیرواگیر» استفاده شده است. برای اندازه گیری مواجهه تجمعی با سیگار، از مرگ ناشی از سرطان ریه استفاده شده است. برای تخمین تعداد مرگ ها به تفکیک سن، جنس، و علت در سال 1384، از داده های نظام ثبت مرگ استفاده شده و به کمک روش های دموگرافیک، نقص در این داده ها تعدیل شده است. تاثیر عوامل خطر بر مرگ به تفکیک بیماری، از نتایج مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شده به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز به دست آمده است. تعداد موارد مرگ و تعداد سال های کاسته شده از امید زندگی که قابل انتساب به عوامل خطر بوده اند، به کمک چهارچوب ارزیابی مقایسه ای خطر تخمین زده شده اند.
    نتایج
    در سال 1384 در ایران، فشار خون سیستولیک بالا علت41،000 مرگ در مردان (دامنه عدم قطعیت 95%: 38،000 تا 44،000) و 39،000 مرگ در زنان (دامنه عدم قطعیت 95%: 36،000 تا 42،000) بوده است. بالا بودن قند پلاسمای ناشتا، نمایه توده بدنی، و کلسترول تام علت حدود یک سوم تا نیمی از مرگ های قابل انتساب به فشار خون سیستولیک بالا در مردان و یا زنان بوده اند. مصرف سیگار علت 9،000 مرگ در مردان و 2،000 مرگ در زنان بوده است. اگر فشار خون سیستولیک به حد مطلوب کاهش پیدا می کرد، امید زندگی در زمان تولد به اندازه 2/3 سال در مردان (6/2 تا 9/3) و 1/4 سال در زنان (2/3 تا 9/4) افزایش می یافت. تعداد سال های افزوده به امید زندگی که به کلسترول تام، نمایه توده بدنی، و قند پلاسمای ناشتا قابل انتساب هستند، در طیفی از 1/1 تا 8/1 سال قرار می گیرند. در تمامی مناطق کشور، فشار خون سیستولیک بالا مسوول بیشترین موارد مرگ بوده است. مرگ استاندارد شده بر حسب سن که به فشار خون سیستولیک بالا قابل انتساب بوده است، از 257 تا 333 مرگ در هر 100،000 بالغ شامل مردان و زنان بین مناطق مختلف کشور متغیر بوده است.
    نتیجه گیری
    پیشگیری از فشار خون بالا به کمک تعدیل تغذیه و شیوه زندگی و مداخلات دارویی باید در ایران در اولویت قرار گیرد. مداخله برای کاهش سایر عوامل خطر متابولیک و کاهش مصرف سیگار هم می تواند سلامت در جامعه را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: بار بیماری، بیماری های مزمن غیرواگیر، عوامل خطر
|
  • Aziz Kassani, Mahmoud Reza Gohari, Mir Taher Mousavi, Mohsen Asadilari Page 1
    Background And Aim

    Social capital composed of networks, norms and values, which facilitates cooperation within and between groups to achieve mutual benefits and common goals. Social capital increases the benefits of investing in physical and human capital. In a society that favors more social capital, collaboration is easier. This study investigates the validity and reliability of a social capital tool, which had been administered through a large population-based survey using factor analysis.

    Materials And Methods

    Data were obtained from Urban Health Equity Assessment and Response Tool (Urban HEART-1) survey in Tehran. Factor analysis is a method of discovering structural position of variables to reduce them into a limited number of components which are more fundamental. The reliability of the questionnaire and main components of the tool were investigated through factor analysis.

    Results

    According to factor analysis, three main components of social capital including, individual trust, cohesion/ social support and social trust/associative relations, were recognized. These three components explained 66.14% of total variance of the social capital tool. Also, overall Cronbach's alpha coefficient was 0.88 which indicates high reliability of the questionnaire.

    Conclusion

    Social capital tool, which was administered in Urban HEART project, covers the main components of social capital framework with high reliability and validity, which is suitable to be used in other population-based surveys.

    Keywords: Social capital, Factor analysis, Individual trust, Cohesive, social support, Social trust, Associative relations
  • Hedaya Asgari, Maryam Kheirmand, Mohsen Rohani, Samaneh Sadoughi, Zeinab Malekpour Page 11
    Background And Aim

    Job satisfaction is one of the most important factors in maintenance of a professional person and the job success, increasing the personal efficiency and the quality of services. On the other hand, it is a tool in the hands of managers in order to maintain the staff in their jobs. The aim of this descriptive study was to investigate the satisfaction of physicians and midwives participating in the family physician scheme with the plan.

    Materials And Methods

    The study population was made up of 221 physicians and 144 midwifes. The tool was an author made questionnaire certified by experts as a standard, valid and reliable scale via content validity measurements through a pilot study.

    Results

    The average satisfaction of physicians and midwives was 44.34% while the highest satisfaction was 65% with the location of services and the lowest was 30.6% with the financial issues. In relation to the financial affairs, physicians were more dissatisfied than midwives, so satisfactions were increased by the increase in the amount of salaries.

    Conclusion

    Over 4 years of implementation of family physician plan, the physicians and midwives satisfaction was shown to be still low. It is necessary to consider re-programming in the scheme in order to increase the amount of payments and create more motivational factors for physicians as well as to reduce working hours for midwives and establish appropriate levels of payments for them.

    Keywords: Satisfaction, Family physician, Midwives, Rural Insurance
  • Behzad Damari, Abbas Vosoogh Moghaddam, Hossein Salarianzadeh Page 21
    Background And Aim
    Improvement of national and provincial health indices requires intersectoral collaboration and community participation; So, National High Health and Food Security Council and Provincial Health and Food Security Councils (PHFSC) have been implemented since 2006. The main responsibilities of PHFSCs are, assessment of province health situation and effects of executive organizations on it's improvement, to define and approve the province health strategic plan, developing of AIDS and HIV prevention and control plan and resolving intersectoral issues of health. The goal of this study is first 3 years performance assessment of the PHFSCs.
    Materials And Methods
    This is a descriptive evaluation study which included all the PHFSCs. The outcome assessment indicators were determined by content analysis of "the approved tasks" and also "the essential aspects for promoting of PHFSCs" by focus group discussions. Situational analysis was provided by two researcher made questionnaires; one for co Assessment of the contents of content analysis of PHFSCs all meetings minutes (from establishment year to the end of 2008) and another for gathering viewpoints of Secretaries of PHFSCs.
    Results
    Data analysis shows that the meeting's agendas of the PHFSCs have less followed the prioritized major health issues of provinces and national burden of diseases; most issues were in the domain of ​​communicable disease control and non-communicable diseases risk factors control included scarcely. Only in two Universities of Medical Sciences (UMSc) province comprehensive health plan were proposed. None of the UMSc approved a secretariat for PHFSC in its organizational top chart. PHFSCs secretaries believed that, the main obstacles of the PHFSC's successes, are weak financial resources, and lack of decisions executive enforcements.
    Conclusion
    PHFSCs performances are moderate and moderate to low due to lack of comprehensive strategic plan and no implementation model for intersectoral decisions, other organizations believe on the effectiveness of the PHFSCs less and the main burden of disease of the provinces not mostly included in the agenda of PHFSCs. Following proposals are highly recommended for PHFSCs promotion: training and empowerment of UMSc and organizations for developing comprehensive health plan in the province and defining the responsibilities of each organizations for, determining policy priorities of common health issues of the provinces by High Health and Food Security Council and publicizing them by the Ministry of Health and the other relevant ministries and approving the structure and working system of the PHFSC secretariat in UMS by the Board of Trustees of UMS.
    Keywords: Health, Food Security Council, Health, Food Security Taskforce, Performance assessment
  • Mahsa Ghavipour, Ahmad Saedisomeolia, Mahmoud Djalali, Giti Sotoudeh, Mohammadreza Eshraghyan Page 29
    Background And Aim
    Tomatoes are the richest source of lycopene, a potent antioxidant. Tomato products improve antioxidant defenses and reduce the risk of inflammatory diseases, at least partly due to the presence of lycopene. Lycopene, as an anti-inflammatory agent, prevents the production of inflammatory cytokines. Obesity is a chronic inflammatory condition in which the increased level of body fat leads to an increase in circulating inflammatory mediators. We hypothesized that the consumption of a lycopene-rich food would reduce inflammation in people with overweight or obesity.
    Materials And Methods
    One hundred and six overweight or obese female students of Tehran University of Medical Sciences were enrolled and randomly allocated to an intervention group (n=53) or a control group (n=53), consuming 330 ml/day of tomato juice or water respectively, for 20 days. At baseline and day 20, serum concentrations of interleukin-6, interleukin-8, tumor necrosis factor-α and high sensitivity C-reactive protein were analyzed by ELISA and compared between groups.
    Results
    Serum concentrations of interleukin-8 and tumor necrosis factor-α decreased significantly in the intervention group compared to the control group and compared to the baseline. Subgroup analysis indicated that this effect was confined to subjects who were overweight. Among obese subjects, serum interleukin-6 concentration was decreased in the intervention group compared to the control group, with no observed differences in interleukin-8 and tumor necrosis factor-α.
    Conclusion
    Tomato juice reduces inflammation in overweight and obese females. Thus, increasing tomato intake may provide a useful approach for reducing the risk of inflammatory diseases such as cardiovascular disease and diabetes, associated with obesity.
    Keywords: Tomato juice, Interleukins, 6, Interleukins, 8, Tumor necrosis factor, α C, reactive protein, Obesity, Overweight
  • Fatemeh Vasheghani, Fereshteh Majlesi, Mahmoud Mahmoudi, Davoud Shojaeezadeh Page 39
    Background And Aim
    Cervical cancer is the second most common cancer in women with incidence of more than 500000 cases per year. It is preventable because of its long pre-cancerous period, suitable screening programs and effective treatments. Since the social and cultural barriers alongside the lack of knowledge are deterrents to participation in screening programs, the current study was performed to assess the effect of educational intervention through the Health Belief Model on knowledge and attitude of teachers about pap smear, considering their role in making people aware.
    Materials And Methods
    This was a controlled before-after interventional study conducted on 72 individuals selected through simple sampling, assigned to two groups. Data collection tool was a questionnaire used and compared before training and one month after that. Training methods (intervention) included lectures with questions and answers. Data were analyzed with SPSS, version 11.5.
    Results
    47.2% of intervention and 45.8% of control group were 40 to 50 years old and majority of them (47.2% and 50% respectively) had undergraduate educational level and 86.1% were married. Respectively, 67.2% and 74.2% have experience of being examined via Pap smear, while the knowledge of women in both groups was moderate about the disease. Study results revealed significant differences in knowledge, attitude and Health Belief Model constructs within intervention group (before and after training) as well as between groups (p<0.05).
    Conclusion
    Using Pap smear test among the participants was lower compared with healthy people aims targeted by 2010. Therefore, necessity of education and knowledge promotions are obvious.
    Keywords: Pap smear test, Health Belief Model, Knowledge, Attitude
  • Farideh Golbabaei, Ali Faghihi, Zarandi, Ahmadreza Shokri, Mohammadreza Baneshi, Pedram Ebrahimnejad, Asghar Sedigh Zadeh Page 47
    Background And Aim
    Bioaerosols are one of the most important agents that cause post operating infections in hospitals. Surgical masks are recommended for prevention of bioaerosols transmition in operating rooms. This study aimed at evaluation of submicron particle filtration efficiency of domestic and imported surgical masks.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, 5 types of surgical masks that have the most utilization in operating rooms of country’s hospitals including domestic and imported surgical masks were tested. To evaluate all samples, the submicron particle filtration measurements were carried out based on ISIRI 6138 and American DOP standards. Filtration efficiency calculations and pressure drop measurements were performed and the results were analyzed using statistical tests.
    Results
    Results showed that particle filtration efficiency of domestic and imported masks were 56.130% (±10.7) and 31.906% (±7.062) respectively. Also, filtration efficiency in domestic masks were more than imported masks (P> 0.001). Among all samples, Arman mask had the most filtration efficiency (66.5475 % ±6.14951), where the least (27.8275 % ±4.44152) filtration efficiency (P> 0.001) belongs to Blosom. The maximum mean of pressure drop in Arman mask (35 ±2. 58 Pa) and the least mean of pressure drop in Zist filter mask (11 ±1.82 Pa) were observed.According to the effect of filtration efficiency and pressure drop on general quality of mask, the quality factor of masks were also evaluated. Results showed that Zist filter mask had the most quality factor (0.068) while Blosom had the least quality factor (0.016).
    Conclusion
    This research showed that domestic surgical masks have a better quality toward imported surgical masks but can not obtained quality confirmed by standards, yet. To reduce respective infections and prevalence of diseases, it is recommended using filters with suitable physical characteristics and also carrying out test of surgical masks before supplying.
    Keywords: Domestic surgical masks, Imported surgical masks, Particle filtration efficiency, DOP test
  • Shayesteh Shirzadi, Davoud Shojaeezadeh, Mohammad Hossein Taghdisi, Fatemeh Hosseini Page 59
    Background And Aim

    Puberty as a stage of life is an important developmental process. Teen girls have numerous health care needs and their specific issues should be considered. This study mainly aimed to determine the impact of education based on health belief model on promotion of physical puberty health among female teenagers who were residents in welfare boarding centers in Tehran city.

    Materials And Methods

    It was a quasi-experimental intervention study, conducted in welfare boarding centers of Tehran city among inhabitant girls with 12 to 19 years old. All eligible persons were selected (n=61). Data collection tool was a questionnaire including demographic information, health belief components, physical function during menstruation, completed before and one month after training by interview. Educational intervention was implemented in 3 months. Data was analyzed by Wilcoxon statistical test using SPSS16 software.

    Results

    After educational intervention, perceived severity (p<0.001), perceived susceptibility (p<0/001), perceived barriers (p<0.001), perceived benefits (p<0.001), and physical function during menstruation were significantly different.

    Conclusion

    Educational intervention improved girl's perceptions and performance. Thus, health belief model should be used for puberty health education planning in female adolescents.

    Keywords: Health education, Health belief model, Physical puberty health, Female adolescents, Welfare boarding centers
  • Farshid Farzadfar, Goudarz Danaei, Hengameh Namdaritabar, J.K. Rajaratnam, J.R. Marcus, Ardeshir Khosravi, Alikhani Alikhani, C.J.L. Murray, Majid Ezzati Page 73
    Background And Aim
    Mortality from cardiovascular and other chronic diseases has increased in Iran. Our aim was to estimate the effects of smoking and high systolic blood pressure (SBP), fasting plasma glucose (FPG), total cholesterol (TC), and body mass index (BMI) on mortality and life expectancy, nationally and sub-nationally using representative data and comparable methods.
    Materials And Methods
    We used data from the Non-Communicable Disease Surveillance Survey to estimate means and standard deviations for the metabolic risk factors, nationally and by region. Lung cancer mortality was used to measure cumulative exposure to smoking. We used data from the death registration system to estimate age-, sex-, and disease-specific numbers of deaths in 2005, adjusted for incompleteness using demographic methods. We used systematic reviews and meta-analyses of epidemiologic studies to obtain the effect of risk factors on disease specific mortality. We estimated deaths and life expectancy loss attributable to risk factors using the comparative risk assessment framework.
    Results
    In 2005, high SBP was responsible for 41,000 (95% uncertainty interval: 38,000, 44,000) deaths in men and 39,000 (36,000, 42,000) deaths in women in Iran. High FPG, BMI, and TC were responsible for about one-third to one-half of deaths attributable to SBP in men and/or women. Smoking was responsible for 9,000 deaths among men and 2,000 among women. If SBP were reduced to optimal levels, life expectancy at birth would increase by 3.2 years (2.6, 3.9) and 4.1 years (3.2, 4.9) in men and women, respectively; the life expectancy gains ranged from 1.1 to 1.8 years for TC, BMI, and FPG. SBP was also responsible for the largest number of deaths in every region, with age-standardized attributable mortality ranging from 257 to 333 deaths per 100,000 adults in different regions.
    Conclusion
    Management of blood pressure through diet, lifestyle, and pharmacological interventions should be a priority in Iran. Interventions for other metabolic risk factors and smoking can also improve population health.
    Keywords: Burden of Disease, Non, Communicable Chronic Diseases, Risk Factor