فهرست مطالب

نشریه آمایش سرزمین
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرش کرمی، جهانگیر فقهی صفحه 5
    پایش تغییرات کاربری و پوشش اراضی نقش اساسی در برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست دارد. ناحیه رویشی زاگرس، از لحاظ تنوع زیستی و ذخائر ژنتیکی از اهمیت خاصی برخوردار است، بدین منظور این تحقیق ابتدا با هدف بررسی ساختار اولیه سیمای سرزمین ناحیه رویشی زاگرس و سپس مقایسه سنجه های سیمای سرزمین زاگرس شمالی و جنوبی، دراستان های کردستان و کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت، برای کمی کردن سنجه های مربوط به لکه های کاربری اراضی از آنالیز سنجه های سیمای سرزمین در ترکیب با روش آنالیز گرادیان در محیط GISو FRAGSTATS استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که، درصد سطح پوشش کاربری های پایدار برای استان کردستان به ترتیب کشاورزی(45%)، مرتعی(41%) و جنگلی(12%) و برای استان کهگیلویه و بویراحمد به ترتیب جنگلی(45%)، مرتعی (35%)و کشاورزی (12%) است، بطورکلی سیمای سرزمین استان کردستان شامل، لکه های بزرگ تر و از لحاظ شکل ساده تر و دارای پیوستگی بیشتر، درحالیکه استان کهگیلویه و بویراحمد به سمت ساختار ریزدانه ای پیش می رود.
    کلیدواژگان: FRAGSTATS، سنجه ها، زاگرس شمالی و جنوبی، کاربری پایدار اراضی، تنوع شانون و سیمپسیون، پایش
  • لیلا کوکبی، مجتبی قدیری معصوم صفحه 35
    گسترش شهرها و صنعتی شدن جوامع به همراه افزایش شهرنشینی علاوه بر تقلیل دسترسی به منابع آب قابل دسترس، سبب آلودگی منابع و افت کیفیت آن گردیده است. سالیانه حجم قابل توجهی مواد زائد و آلاینده وارد منابع آب می گردد، این درحالیست که بدلیل حجم زیاد این مواد، امکان خودپالایی منابع آبی وجود نداشته و چالشهایی را پیش روی برنامه ریزان شهری قرار می دهد. شهرها در هر سطحی که استقرار یافته باشند نیازمند تاسیسات مختلف برای خدمات رسانی به شهرنشینان خواهند بود. مکانیابی صحیح تاسیسات دفع مواد زائد و فاضلاب از جمله عوامل تاثیر گذار در کنترل آلودگی منابع بوده و ضمن ارتقای کیفیت آب، به بهبود کیفیت زندگی و توسعه پایدار شهر کمک می نمایند. در مقابل عدم توجه به شرایط اقلیمی منجر به بروز اثرات سوء محیطی و آلودگی بیشتر منابع می گردد. امروزه از مدلها و تکنیک های مختلفی برای مکانیابی سایت استفاده می گردد که در نواحی خشک با توجه به محدودیت منابع آب حائز اهمیتند. یکی از راه های مکان دار کردن محل بروز عوارض استفاده از پهنه بندی است که در تعیین محل اجرای پروژه ها، انجام اقدامات اصلاحی و پایش روند تغییرات کاربرد دارد. در این تحقیق به منظور مکانیابی مناسب تاسیسات در مقیاس کلان از تصاویر ماهواره ای شهر شیراز استفاده شده است. بدین ترتیب که نقشه های کاربری حوزه آبخیز در مقیاس کلان تهیه و خصوصیات هیدرولوژی، مورفولوژی و وضعیت دانه بندی منظر مشخص گردید، سپس بر اساس ژئوهیدرومورفولوژی مناطق خشک و نیمه خشک پهنه ها شناسایی شدند. پس از تجزیه و تحلیل پهنه ها بر مبنای معیارهای تاثیر گذار در توسعه پایدار و با توجه به تاثیرات تجمعی مرتبط با مقر قرارگیری پهنه ها، مکان مناسب جهت تاسیسات مشخص شد. در انتها نیز پیشنهاداتی جهت کاهش بروز آثار منفی توسعه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مکانیابی، توسعه پایدار، منظر، پهنه بندی، شیراز
  • مریم کبیری هندی، افشین دانه کار، نعمت الله خراسانی صفحه 55
    عرصه های طبیعی با ارزش فرهنگی یکی از مهم ترین گنجینه های تنوع زیستی و فرهنگی هستند که طی سده های متمادی از سوی مردم مورد حفاظت قرار گرفته اند. اما در عصر حاضر به دلیل نبود معیارهای حفاظتی و هم چنین فعالیت های انسانی در معرض تهدید قرار گرفته اند. هدف از این نوشتار اولویت بندی معیارهای لازم برای شناسایی پهنه های حفاظتی با ارزش فرهنگی است. از این رو، نخست تلاش شد معیارهای مورد نیاز برای اهداف این پژوهش شناسایی و سپس در یک چارچوب جدید جمع بندی گردد. در مجموع 12 معیار برای فرایند مکان یابی پهنه های حفاظتی شناسایی شد، سپس این معیارها بر اساس روش دلفی غربال گردید و به ترتیب معیارهای سیمای سرزمین با ارزش فرهنگی، دارایی های فرهنگی ناملموس، حمایت قانونی، دارایی های فرهنگی ملموس، قلمروهای جغرافیایی با ارزش طبیعی، تمایل اجتماعی، نهادهای اجتماعی، سیماهای طبیعی منحصر به فرد، قلمروهای جغرافیایی با ارزش فرهنگی، گونه های معین، اهمیت حفاظتی و وابستگی اجتماعی با اهمیت درنظر گرفته شدند.
    کلیدواژگان: مناطق تحت حفاظت، معیار، ارزش فرهنگی، روش دلفی، ستایش گاه های طبیعی
  • حمیدرضا وارثی، عباس رجایی جزین، محمد قنبری صفحه 79
    انقلاب صنعتی، با وجود تمام پیشرفت ها و جنبه های مثبت آن، پیامدهای ناخواسته ای را در تمام زمینه های جوامع بشری در پی داشته است. از مشکلات اساسی ناشی از ساختار فضایی نامناسب که برنامه ریزی شهری امروز با آن روبه رو می باشد توسعه و رشد بی رویه و بی برنامه شهرهاست. رشد افقی شهرفقط مربوط به شهرهای بزرگ نمی شود، چرا که این پدیده در شهرهای متوسط و کوچک نیز اتفاق افتاده است: نمونه این مورد شهر کوچک گناباد است که در طول حیات خود به طور نامتوازنی رشد کرده است. شهر گناباد در طول دوران حیات خود به طور نامتوازنی رشد کرده است. روش تحقیق در پژوهش حاضرتحلیلی- تطبیقی است و با بهره گیری از مدل های آنتروپی شانون و هلدرن و برای تهیه نقشه ها از نرم افزار ARC GIS استفاده شده وبه تحلیل چگونگی گسترش این شهر پرداخته شده است. نتایج به دست آمده از مدل آنتروپی شانون نشان می دهد که طی 10 سال اخیر گسترش فیزیکی شهر گناباد کم تر شده است، ولی این گسترش هم به صورت پراکنده و غیر متراکم بوده است. به کارگیری مدل هلدرن در مورد شهر گناباد نشان می دهد که در فاصله سال های 1385-1335 حدود51 درصد از رشد فیزیکی، مربوط به رشد جمعیت و 49 درصددیگر مربوط به رشد افقی و اسپرال شهر بوده است که به کاهش تراکم ناخالص جمعیت و افزایش سرانه ناخالص زمین شهری منجر گشته است.
    کلیدواژگان: الگوی رشد شهری، پراکندگی شهری، گناباد، _ رشد افقی شهری، مدل شانون و هلدرن
  • عیسی ابراهیم زاده، منیر یاری، برزو سبزی صفحه 101
    با توجه به اینکه لرستان سرزمینی کوهستانی در محدوده میانی کوه های زاگرس بوده و با برخورداری از آب و هوای متنوع، رودهای پرآب، چشم اندازهای بدیع طبیعی، تالاب ها، آبشارها، دریاچه ها، جنگل ها و مراتع سرسبز و در عین حال با تاریخ و تمدن کهن و برخوردار از آثار باستانی و تمدنی، دارای پتانسیل های زیادی در جهت جذب گردشگران می باشد. با وجود جاذبه های گردشگری فراوان و متنوع گردشگری، تا کنون توفیق چندانی در جذب گردشگران به دست نیاورده است. اینک پژوهش حاضر در پی شناسایی و تدوین استراتژی های توسعه گردشگری در لرستان می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر حسب محتوا از نوع تحقیقات کاربردی است و هدف آن بررسی زمینه های توسعه گردشگری در استان لرستان با تاکید بر پتانسیل ها و محدودیت های موجود در این استان می باشد. به منظور تحقق این مهم با بهره گیری ازتکنیک SWOT قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات گردشگری در استان لرستان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که در این استان 12 قوت و 15 ضعف داخلی، در عین حال 8 فرصت و10 تهدید بیرونی، دارای تاثیر عمده بر کارکردهای گردشگری منطقه می باشد. در این پژوهش نمونه آماری متشکل از 100 نفر از مسوولان استان لرستان بوده که دیدگاه آنها اخذ و سپس با آزمونT مستقل تک جامعه ای تاثیر این دو محیط در توسعه ی گردشگری لرستان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان می دهد که هم کارکردهای محیط بیرونی و هم محیط درونی در توسعه گردشگری استان لرستان تاثیرگذار می باشند که متناسب با محتوای تحلیل، استراتژی های رهگشا استخراج و رتبه بندی گردید و در نهایت استراتژی هایWO در اولویت اول و استراتژی های SO در اولویت دوم برنامه ریزی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تکنیک SWOT، _ برنامه ریزی گردشگری، توسعه گردشگری، لرستان
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، حسین نصیری، علی عزیزی، ابوالفضل مصطفایی صفحه 125
    بهره برداری بهینه و اصولی از منابع طبیعی سرزمین و ساماندهی کاربری اراضی بر اساس توان اکولوژیکی آن، نقش مهمی در مدیریت محیط و جلوگیری از تخریب محیط زیست در راستای توسعه پایدار دارد. شهرستان مرودشت یک منطقه مهاجرپذیر است که نتیجه آن افزایش جمعیت و تغییر کاربری ها می باشد. با توجه به ویژگی های اقلیمی و طبیعی منطقه از جمله وجود دشت آبرفتی و رودهای دایمی، این منطقه از پتانسیل بالایی جهت نیل به توسعه برخوردار است. از این رو، به منظور ساماندهی بهتر اراضی و فعالیت های زراعی به بررسی توان اکولوژیکی این منطقه و تعیین تناسب اراضی برای فعالیت های کشاورزی پرداخته شد تا از این طریق بتوان کمک شایانی به برنامه ریزان جهت نیل به توسعه پایدار نمود. این پژوهش با هدف پیاده سازی بهتر مدل اکولوژیکی کشاورزی دکتر مخدوم که در آن وزن و اهمیت نسبی پارامترها در نظر گرفته نمی شود، از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (Fuzzy AHP)‎ و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)‎ بهره برده است و به این طریق عرصه های مستعد برای فعالیت های کشاورزی در محدوده شهرستان مرودشت شناسایی و مطلوبیت کشاورزی آن ها مشخص نموده است. نتایج حاصل از پیاده سازی مدل ارزیابی توان اکولوژیکی مخدوم با منطق فازی در شهرستان مرودشت، حاکی از وجود هر هفت طبقه مدل کشاورزی ایران در منطقه مورد مطالعه بوده است. هم چنین نتایج حاصل از آنالیز حساسیت این تحقیق نشان می دهد که برای افزایش دقت در تعیین کاربری های مناطق کشاورزی می توان از روش های فازی پایه استفاده نمود
    کلیدواژگان: منطق فازی، مدل اکولوژکی کشاورزی و مرتع داری، آمایش سرزمین، مرودشت
  • زهرا روستا، سیدمسعود منوری، مهدی درویشی، فاطمه فلاحتی صفحه 149
    افزایش جمعیت و پیشرفت فن اوری سبب گردیده است تا بشر جهت رفع نیازهای بی انتهای خود اقدام به تخریب طبیعت و تغییر نوع پوشش طبیعی نماید. امروزه استفاده از تصاویر ماهواره ای چند زمانه و نقشه های رقومی کاربرد گسترده ای یافته است. از این طریق می توان نوع کاربری اراضی و نیز شدت تغییرات کاربری اراضی را مشخص و پیامدهای مربوطه را در محیط مورد بررسی قرار داد. فن اوری دورسنجی از جمله ابزارهای نوینی است که دست یابی و استخراج اطلاعات پایه را برای مدیریت منابع زمین میسر می سازد. متدلوژی مورد استفاده برای سنجش از دور، توسعه بر اساس تصحیح هندسی، بازسازی مکانی و طیفی تصاویر ماهواره ای قابل دسترس بر مبنای تکنیک های طبقه بندی نظارت شده بیش ترین شباهت و مقایسه پس از طبقه بندی می باشد. در این تحقیق نقشه های کاربری اراضی در سه دوره زمانی با استفاده از داده های سنجنده های ETM 2000، TM 1900 وIRS 2009 در پنج کلاس کاربری، تهیه گردید. بر طبق نتایج حاصل شده سطح پوشش طبیعی باغ در طی دوره های زمانی مورد بررسی کاهش یافته است. به طوری که از 2972 هکتار در سال 1990 به 1612 در سال 2009 رسیده است. در حالی که سطح اراضی شهری از 9179 در سال 1990 به 14591 هکتار در سال 2009 افزایش یافته است. در طی دوره زمانی 1990 تا 2009 سطحی حدود 790 هکتار از اراضی کشاورزی و سطحی معادل با 670 هکتار از اراضی پوشش طبیعی باغ به اراضی شهری تغییر کاربری یافته اند. به طور کلی در مجموع 315 هکتار در طی سال های 1990 تا 2009 پوشش طبیعی باغ به پوشش کشاورزی تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: شناسایی تغییرات، ارزیابی، محیط زیست، سنجش از دور، _ کاربری اراضی
|
  • Arash Karami, Jahangir Feghhi Page 5
    Monitoring land use and land cover changes has an important role in planning and managing environment. Vegetative Zagros region, in terms of biodiversity and genetic reserves is very important. therefore, this research investigate the basic structure of Zagros vegetative landscape and then compare the northern and southern Zagros, in Kurdistan and kohgiloyeh and Boyer Ahmad provinces. For quantifying metrics related to the land use patches the analysis of the landscape metrics in combination with the gradient analysis method in GIS and FRAGSTATS was used. Results showed that the percentage of cover of sustainable land use for the province Kurdistan, is agriculture (45%), pasture (41%) and forest (12%) and for Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, forest (45%), pasture (35%) and agriculture (12%), respectively. Generally, have Kurdistan province landscape includes the larger patches, and has simpler and more continuity, while Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province goes toward fine grain structure.
    Keywords: FRAGSTATS, Monitoring., Sustainable land use, Metrics, Northern, southern Zagros, Diversity Shannon, Sympsyvn
  • Lila Kowkabi, Mojtaba Ghadiri Masum Page 35
    Industrialization and Urban sprawl together with population growth and increases in water consumption cause water pollution and destruction of natural resources quality; these are followed by reducing access to available resources such as drinking water. Every year a significant amount of urban waste water is discharged to water resources, while natural treatment is impossible. Cities in each level require different facilities and infrastructure. optimal resource utilization with appropriate site selection for water & wastewater facilities have an important role in water quality in the major cities and can control water pollution, so it has been considered to increase the quality of life in cities, also the neglect of attention to climate condition such as morphology, hydrology and topography cause negative impacts on urban environment. There are different models and methods to select suitable sites for facilities. They are specifically important in arid land where water resources have become increasingly scarce. One of the methods is zoning. In this paper satellite images have been used to locate facilities in a typical arid city in Iran, Shiraz. The large-scaled (landscape scale) land use maps has been prepared for Shiraz-Neiriz water basin, and the distinctive zones were determined base on arid and semi arid geo-hydro morphology. Then each zone were analyzed using large-scale land use, soil and topographic factors to determine adequate potential sites for facilities by regarding sustainable development and considering the cumulative effects of upstream area. At the end, some suggestions were determined to reduce urban environment pollution.
    Keywords: Zoning, Site selection, Arid environment, Sustainable development, City
  • Maryam Kabiri Hendi, Afshin Danekar, Nematollah Khorasani Page 55
    Natural sites with cultural value are one of the most important biological and cultural diversity reservoirs which have been conserved over several centuries by people. But in the present era, due to the lack of conservation criteria and also because of human activities, these sites have been threatened. The aim of this paper is to prioritize criteria for identification of conservation zones with cultural value. At first essential criteria for the aims of the survey were identified, and then assembled in a new structure. On the whole, 12 criteria were identified for the selection of protected areas, afterwards based on the Delphi method these criteria were screened out and the criteria landscapes with cultural values, intangible cultural assets, legal protection, tangible cultural assets, geographical region with natural value, social tendency, social institutions, unique natural landscape, geographical region with cultural value, specific species, conservation importance and social dependency; respectively, were considered important.
    Keywords: Criterion, Delphi method, Protected areas, Natural temples, Cultural value
  • Hamid Reza Varesi, Abbas Rajaie Jazin, Mohammad Ghanbari Page 79
    Industrial revolution has had disadvantages despite its numerous advantages in all areas of human societies. One of the main problems our city planning is faced with these days which is caused by inappropriate special structure is the uncontrolled expansion and growth of cities. Urban sprawl growth is not limited to large cities but it has happened to small cities and middle cities as well. An example of such cities is Gonabad city and has had uncontrollably expansion throughout its life. The method of research in this study is an analytic-comparative and Shanon and Holdern entropy models are used together with ARC GIS software for preparing the maps and then the city growth pattern of Gonabad is analyzed at the end. The results that have been achieved from Shannon’s Entropy model, shows that physical development of Gonabad city have been reduce during the last ten years. Though this development has been irregular and uncompressed. Applying Holden’s model about Gonabad shows that during the years 1956-2006 around 51% of physical development has been a growth in population and 49% has been the horizontal and sprawl growth of the city that caused a reduction in population gross density and an increase in gross urban land per person.
    Keywords: Gonabad, City growth pattern, City distribution, Shanon, Holdern model, Urban sprawl growth
  • Issa Ebrahimzadeh, Monir Yari, Borzu Sabzi Page 101
    Although Lorestan is a mountainous land in the middle bounds, of Zagros Mountains and has varied climate, watery rivers, new natural views, wetlands, waterfalls, lakes, forests, verdant pastures and its ancient civilization and history has excessive potential to attract tourists. And the it, hasn’t gained much success in affricating tourists until now present research seeks to identify development strategies in Lorestan. Descriptive – analyzing research method is applied purpose is studying tourism development in Lorestan Province by emphasis on existing limits in this province. By exploiting SWOT technique, strengths, weaknesses, opportunities and threats have been studied and analyzed. findings indicate that this province has 12 internal stregths, 15 internal weaknesses, 8external opportunities, 10 threat that have main effect on tourism performance in the area. In this research, statistical sample included 100 officers of lorestan province and by independent single society T-test, effect of these two environments in lorestan s tourism development has been analyzed and studied. Obtained research showed that both external and internal environments, have effects on tourism development of Lorestan province Finaly, solving strategies were extracted and graded. WO strategies situated in the first priority and So strategies situated the second priority in planning.
    Keywords: SWOT technique, Tourist development, Lorestan, Tourist planning
  • Seyed Hassan Motiee Langroudi, Hossien Nasiri, Ali Azizi, Abollfazle Mostafaie Page 125
    Reasonable exploitation from natural resources and organizing land use based on its ecological potentials, has an important role in the environmental management and preventing environmental degradation and having a sustainable development. Marvdasht town has been faced with immigration and the result of that is increasing population and changing land use. Regarding the climate and natural properties of the region especially the existence of an alluvial plain and permanent river, this region has great potentials for development. Therefore, for better organizing the land and agricultural activities, the ecological potential of the region and the land suitability of agricultural activities were considered to help sustainable development Planners This study for better performing the ecological model of Dr. Makhdoum in which the Weight and importance of parameters are not considered, has used the Fuzzy AHP and GIS and has identified and determined the suitable areas for agricultural activities within the area of Marvdasht County. The results of doing the Makhdoum ecological potential model with Fuzzy logic in Marvdasht County have showed the existence of all the seven categories of the model in the studied area. Also the results from the sensitivity analysis of the study shows that fuzzy base approaches can be used for increasing the accuracy in determining the land use of agricultural areas.
    Keywords: Geographic Information System, Fuzzy Logic, Agricultural, rangeland ecological Model, Marvdasht., Land use Planning
  • Zahra Rousta, Seyed Masoud Monavvari, Mahdi Darvishi, Fatemeh Falahati Page 149
    Increasing technology and population in the two recent decades have led to destructing nature and changing its land cover. Remote sensing is one of those new technologies which provide accessibility for managing earth resources. the dynamic information of remote sensing can play an effective role for monitoring and analysis of land use change using digital change detection techniques. Method used for the rate of development of remote sensing, is on the basis geometric correction, spatial and spectral enhancement of available satellite images with regard to the maximum likelihood supervised classification and post classification method. At first we produced land use maps by using the satellite images of landsat. The results of this study are, in addition to the impacts of environmental sensitivity visualization development trend based on the visual display, calculate of the land use changes together in developed area and production of digital map changes, to support land management.
    Keywords: Environment, Assessment, Change detection, Landuse, Remote sensing