فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 70، زمستان 1391)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1391/10/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیدغلامعلی جورسرایی، عباس نیکزاد صفحه 7
    سابقه و هدف
    تشریح یا کالبد شناسی، به معنای جدا کردن اعضای مردگان، جهت آموزش علم پزشکی می باشد. گرچه کالبد شکافی از موضوعاتی است که باعث پیشرفت دانش پزشکی است. اما این بحث در میان فقهای گذشته به عنوان یک بحث جدی مطرح نبود. این مطالعه، مبتنی بر دیدگاه اسلام در موضوعات نو پدید،که همان اجتهاد پویای اسلام است، به بحث و بررسی پیرامون تشریح می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه با مرور، فتاوی عمده فقها و علمای معاصر شیعه در خصوص تشریح یا کالبد شکافی انسان انجام شد. از تفاسیر، به عنوان دست مایه اصلی برای استنباط موضوع استفاد گردید. استفاده از روایات که در زمینه مثله کردن، تعجیل در تجهیز میت و حرمت جسد مسلمان و کافر بیان شده، به بحث کشیده شد.
    یافته ها
    فقها نوعا به حرمت کالبد شکافی فتوا می دهند و جز در صورت تزاحم با واجب اهم، آن را جایز نمی دانند. اگر تشریح با انگیزه عقلایی و خیرخواهانه انجام گیرد، هتک حرمت صدق پیدا نکرده و حرمت تشریح و پرداخت دیه ساقط می شود. تشریح با هدف حفظ جان مسلمان، آموزش علم پزشکی، تشخیص و درمان بیماری، به معنای مثله کردن نیست. تشریح با اصل تجهیز میت منافاتی ندارد. می توان میت را غسل داد و بر او نماز خواند و بعد از تشریح دفن کرد. حاکم اسلامی می تواند بر انجام تشریح حکم کند.
    نتیجه گیری
    تشریح در صورت تزاحم با واجب اهم، انگیزه عقلایی و خیرخواهانه، حفظ جان مسلمان، آموزش علم پزشکی، تشخیص و درمان بیماری و با دستور حاکم اسلامی، جائز خواهد بود.
    کلیدواژگان: تشریح، دیه، فقه اسلامی، علوم پزشکی
  • راه های تقویت امید به آینده از منظر قرآن و روایات
    رمضان حسن زاده، حمید محمد قاسمی، بهروز یدالله پور، خدیجه رودباری شهمیری صفحه 12
    سابقه و هدف

    امید یک حالت روحی و روانی و برانگیزاننده انسان به کار و فعالیت است. هدف از انجام این پژوهش بررسی راه های تقویت امید به آینده از منظر قرآن و روایات است.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 513 نفر از دانش آموزان متوسطه شهرستان ساری انجام شد. با استفاده از پرسش نامه ای محقق ساخته با سوالات بسته، عوامل تاثیر گذار در راه یابی و تقویت امید به آینده مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 76% از دانش آموزان معتقدند خانواده در تقویت امید به آینده در دانش آموزان تاثیر زیاد و خیلی زیاد دارد. 8/72% از دانش آموزان معتقدند که اعتقادات فردی در تقویت امید به آینده در دانش آموزان تاثیر زیاد و خیلی زیاد دارد و 2/58% از دانش آموزان معتقدند مدرسه در تقویت امید به آینده تاثیر زیاد و خیلی زیاد دارد. 5/51% از دانش آموزان معتقدند عوامل اجتماعی در تقویت امید به آینده در دانش آموزان تاثیر زیاد و خیلی زیاد دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که خانواده، اعتقادات فردی و برخی از عوامل اجتماعی و محیط زندگی در تقویت امید به آینده نقش دارند.

    کلیدواژگان: امید به آینده، خانواده، اعتقادات، مدرسه، اجتماع
  • یدالله زاهد پاشا، ارمیا زاهد پاشا، مهرانگیز بالغی صفحه 15
    سابقه و هدف
    شیر مادر از نظر مواد غذایی و ایمنی بخش برای نوزادان ایده آل است. حضرت رسول اکرم (ص) فرمود: «لیس للصبی لبن خیر من لبن امه» یعنی برای کودک هیچ شیری بهتر از شیر مادرش نیست. این مطالعه به منظور بررسی اهمیت شیر مادر از دیدگاه اسلام انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه با گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای از منابع معتبر قرآنی کتاب و سنت، قرآن کریم و سایر منابع فقه جهت جمع آوری روایات و احکام در رابطه با اهمیت شیر مادر و مقایسه آن با دانسته های امروزی انجام شده است.
    یافته ها
    قرآن کریم به شروع تغذیه با شیر مادر و تداوم آن تا 24 ماه در آیه 233 سوره بقره، آیه 15 سوره احقاف، آیه 14 سوره لقمان، آیه 23 سوره نساء، آیه 6 سوره طلاق، آیه 2 سوره حج، آیه 7 سوره قصص، آیه 12 سوره قصص و احادیث دیگر تاکید کرده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که 1400 سال پیش دین مبین اسلام بر تغذیه با شیر مادر بعنوان بهترین منبع تغذیه تاکید نموده است.
    کلیدواژگان: شیر مادر، اسلام، قرآن
  • صدیقه اسماعیل زاده، نرگس قلی زاده پاشا، فاطمه حسین پور حیدری، معصومه گلسرخ تبار امیری صفحه 21
    سابقه و هدف
    بررسی مصادیق طب در قرآن خالی از لطف نیست، بدین جهت که اعجاز کلام الهی را در بیان مطالبی که، علم بشری پس از گذشت 14 قرن با بهره گیری از امکانات و تجهیزات پیشرفته بدان دست یافته است، می نمایاند. بدین سان ثابت خواهدشد که یگانه راه آگاهی شنیدن از کلام خدایی است که به همه نهفته ها اگاه است. این مطالعه به منظور بررسی منشاء وجودی خلقت انسان و رشد و نمو از دیدگاه قرآن و علوم زیستی انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه، با بررسی در تفسیر و ترجمه قرآن، نهج البلاغه، احادیث ائمه و بهره گیری از منابع علوم زیستی به خلقت انسان و رشد و نمو جنین از دیدگاه قرآن و علوم زیستی پرداخته شد.
    یافته ها
    خداوند متعال درسوره های روم، فرقان، مومنون و غافر و... می فرماید: انسان از خاک، آب و گل آفریده شده و سپس از نطفه و بعد لخته خون را به صورت مضغه (مانند تکه گوشتی جویده شده)، مضغه را به صورت استخوان و بر استخوان ها گوشت پوشانده و او را آفرینش تازه ای بخشیدند و سرانجام انسان را در سیمای کودکی بیرون می آورد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که تمام مراحل آفرینش و رشد و تکامل جنین اعجازی از جانب خداوند برای انسانهاست که، به عظمت و توانایی خداوند پی ببرند، همچنین اگر انسان به منشاء خود بیاندیشد سبب می شود، تعلقات دنیوی آن کمتر و به تواضع و فروتنی اش افزوده شود.
    کلیدواژگان: خلقت، رشد و نمو جنین، قرآن، علوم زیستی
  • امرالله مصطفی زاده، فاطمه قلی پور، هاله اخوان نیاکی، علی بیژنی صفحه 28
    سابقه و هدف
    بیماری پیسی یا وتیلیگو از دسته بیماری های «خود ایمنی» می باشد که در آن دستگاه ایمنی بدن به دلائلی که هنوز کاملا روشن نیست سلول های مولد رنگدانه پوست (ملانوسیت) را از بین می برد. در این مطالعه بیماری پیسی بعنوان نمونه ای از بیماری خودایمنی با استفاده از آیات قرآن مجید مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه با استفاده از آیات شریفه 49 سوره آل عمران و 101 سوره مائده و ارائه شواهد تجربی به بیان مشکلات در زمینه پژوهش و درمان بیماری های خود ایمنی از جمله پیسی پرداخته شد و راه حل های جدیدی در این زمینه پیشنهاد شده است.
    یافته ها
    پیسی بیماری شایع و شناخته شده برای مردم حداقل از 2000 سال پیش تا امروز است که قرآن کریم از آن بعنوان معجزه قابل فهم برای مردم ذکر می فرماید. درمان و تحقیق در زمینه بیماری های خود ایمنی از جمله پیسی مشکل است زیرا قرآن کریم آن را هم سنگ با زنده کردن مرده و شفای کور مادرزاد از معجزات قلمداد میفرماید و بشر نیز علیرغم آشنائی طولانی مدت با این بیماری تا به امروز دلیل ایجاد آن را به درستی نمی داند و درمان موثری را برای آن در دسترس ندارد. این بیماری تحت تاثیر عواملی مثل پروتئینهای شوک حرارتی قرار دارد که از دیر باز با بشر همراه بوده است. بعبارت دیگر می توان گفت عوامل ایجاد کننده این دسته از بیماری ها کمتر تحت تاثیرشیوه زندگی و تغییرات زیست– محیطی است که در قرن اخیر اتفاق افتاد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که در زمینه خود ایمنی مشکل است و بایستی برای درمان آن از خداوند طلب فیض حکمت و دانش نمود.
    کلیدواژگان: پیسی، خود ایمنی، قرآن مجید
  • رضا قدیمی، منیره سادات کامرانی، امین ضرغامی، علی اصغر درزی صفحه 34
    سابقه و هدف
    اسلام بعنوان کامل ترین دین آسمانی توجهی خاص به تمام جوانب حیات انسان داشته و هر آنچه که جهت رشد مطلوب و رسیدن به شکوفایی استعدادهای جسمی و روحی، ضروری است را مد نظر قرار داده است. در این راستا توجهی خاص به مبحث غذا و تغذیه در قرآن شده است. در این پژوهش به جایگاه و اهمیت تغذیه از منظر آیات قرآنی پرداخته شده است.
    روش کار
    این مطالعه با گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای از منابع معتبر قرآنی کتاب و سنت، قرآن کریم، نهج البلاغه، تفسیر جامع و سایر منابع فقه و کلام جهت جمع آوری روایات و احکام اصیل و مقایسه آن با دانسته های امروزی انجام شده است.
    یافته ها
    از منظر قرآن کریم، غذا و تغذیه از عوامل تاثیر گذار در شکل گیری و تکامل بعد تربیتی و معنوی انسان می باشند. همچنین غذا را ابزاری برای آزمایش، عاملی جهت تفکر، تعقل، تشکر، تعبد و تقوی، زمینه ساز سوگند و عامل شفا، عامل تبشیر و انذار، عامل کرامت انسان در رزق طیب، زمینه ساز تسخیر دریاها جهت بهره وری از روزی ها، عامل انجام اعمال صالح و ناصالح، عامل سقوط و هبوط، عامل صدور احکام الهی و عامل شقاوت اخروی می داند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که غذا و تغذیه به غیر از آثار جسمانی، دارای پیامدهای باطنی و معنوی در حوزه اخلاق و تربیت و رفتار آدمی نیز می باشد.
    کلیدواژگان: غذا، تغذیه، قرآن
  • عباس نیکزاد، سیدغلامعلی جورسرایی * صفحه 40
    سابقه و هدف

    پایین آمدن قدرت تحمل بشر امروزی در برابر درد و بهره گیری از اشیاء تسهیل کننده مرگ، امکان زنده نگه داشتن طولانی مدت بیماران صعب العلاج و همچنین استفاده از اعضاء بدن افراد دچار مرگ مغزی برای پیوند، باعث گردیده تا توجه بیشتری نسبت به انتخاب قتل نفس یا اتانازی شود. این مطالعه به بررسی قتل نفس انتخابی یا اتانازی از دیدگاه فقه اسلامی می پردازد.

    روش کار

    این مطالعه با بررسی قوانین کشور های مختلف و فتاوی عمده فقها و علمای معاصر شیعه در خصوص قتل نفس یا اتانازی، انجام شد. همچنین از تحقیق و تتبع در آیات قرآن و روایات و نیز فتاوی فقها نیز برای دستیابی به یک نتیجه متقن و مستدل استفاده گردید.

    یافته ها

    قرآن کشتن یک فرد را معادل کشتن همه انسان ها به حساب می آورد. بر اساس یک تکلیف الزامی و الهی، قتل نفس و یا کشتن دیگران از گناهان کبیره است. مرگ پرهیز از درمان، در نگاه عرف و عقل، خودکشی نیست. امتناع پزشک از درمان بیمار، قتل نفس به حساب نیامده و قصاص و دیه ای بر آن جاری نیست. ولی به دلیل کوتاهی در حفظ جان یک مسلمان، گناه بزرگی مرتکب شده است. در اتانازی صرف دلسوزی و راحت نمودن بیمار، مانع صدق قتل نفس نشده و چنین کاری شرعا ناروا و حرام است. اگر قتل نفس با اذن و رضایت بیمار باشد، قصاص و دیه ای ندارد. در خصوص قتل مرگ مغزی، برابر نظر بعضی از فقها، بیمار مرده به حساب می آید. عده ای هم، دلیل ذکر شده را کافی نمی دانند. دیدگاه بعضی از کشورها با قبول اتانازی در حمایت قانون که متاثر از دیدگاه های علمی دانشمندان آنها است، بدون در نظر داشتن جنبه های اعتقادی آنها بیان گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که اتانازی یا قتل نفس از روی ترحم و یا پرهیز از درمان، بدون اطلاع فرد و یا با تقاضای او و حتی اکراه و تهدید نیز، مجاز نخواهد بود.

    کلیدواژگان: قتل نفس، قصاص، دیه، اسلام
  • بهروز یدالله پور، امین یوسفی صفحه 49
    سابقه و هدف
    «مرگ ترحم آمیز» عبارت است از: «پایان دادن به زندگی فردی به درخواست خودش و به دست دیگری که با نیت رهایی او از درد و رنج طاقت فرسا یا یک بیماری لاعلاج صورت می گیرد. برخی اندیشمندان معتقدند وقتی قاتل به واسطه انگیزه ای مبتنی بر ترحم دست به فعلی می زند که انسان معسر (دارای درد شدید) جان می دهد و بیش از پیش زجر نمی کشد، در این وضعیت نه تنها قاتل با عمل خود کار غیر انسانی انجام نداده، بلکه اقدام وی نیز عین انسانیت می باشد. چرا که با فعل خویش منجر شده تا شخص معسر بیش از این زجر نکشیده و روح وی در جسمش بدون درد و آزاری مضاعف بیارآمد. این مطالعه پس از معنا شناسی «مرگ ترحم آمیز» به منظور بررسی حکم تکلیفی و وضعی مرگ ترحم آمیز انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه با تتبع در متون دینی کتاب و سنت و نیز نظریات، فتاوا و سخنان فقی هان و دانشمندان اسلامی، پدیده مرگ مغزی از نظر فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    منظور از حکم وضعی حق قصاص و دیه است. فقی هان معتقدند مرگ ترحم آمیز به هر دلیلی که باشد حرام است و از لحاظ حکم وضعی نیز نظریه های متفاوتی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    حکم تکلیفی «مرگ ترحم آمیز» از نظر همه فقها و با توجه به اطلاق ادله حرمت قتل نفس، حرمت است. همچنین با بررسی ادله دو قول، رای مختار، عدم سقوط قصاص و دیه از قاتل می باشد.
    کلیدواژگان: مرگ ترحم آمیز، حق حیات، حق مرگ، قصاص
  • بهروز یدالله پور صفحه 56
    سابقه و هدف
    انگاره های انسان شناختی یکی از مقولات بنیادین در اندیشه معاصر است و مرگ از روی ترحم، (اتانازی) از مسائل بنیادی اخلاق زیستی بشمار می رود. برخی اندیشمندان همکاری آگاهانه با بیمار در پایان بخشیدن به زندگی دردناک وی را مجاز می دانند و معتقدند بیمار حق دارد تا مرگ خود را آگاهانه برگزیند و «حق مرگ» را برای چنین بیمارانی بر اساس اصول اخلاقی بشری قائل شده و حتی در برخی از کشورها آن را به صورت قانون رسمیت بخشیده اند. این مطالعه پس از معناشناسی اتانازی به منظور بررسی مرگ ترحم آمیز (اتانازی ارادی فعال) از دیدگاه قرآن انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه با گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای از منابع معتبر قرآنی کتاب و سنت چون قرآن کریم، نهج البلاغه، تفسیر جامع و سایر منابع فقه و کلام به منظور جمع آوری روایات و احکام اصیل در مورد اتانازی و مقایسه آن با دانسته های امروزی استفاده انجام شده است.
    یافته ها
    قرآن مجید به عنوان سند جاودانه و حیاتی، انسان را برخوردار از کرامت ذاتی می داند و حق حیات را برای انسان به گونه ای مهم می شمارد که هیچ کس نمی تواند آن را از خود یا دیگری به ناحق سلب و اسقاط نماید و نیز چنان ارزش دارد که نجات جان انسانی را با نجات جان تمامی انسان ها برابر می داند و کشتن انسانی را همانند کشتار تمامی آدمیان می داند. همچنین در این حق کرامت انسان، حق حیات، حق آزادی، حق انحصاری خداوند در مرگ و زندگی، حکیمانه بودن درد و رنج در رشد و کمال انسانی و احتمال خطا در تشخیص نیز مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که اتانازی، نوعی قتل نفس بشمار میرود و انگیزه بیمار یا پزشک و شدت و ضعف دردناکی بیماری، در نادرستی و حرمت آن تاثیری ندارد..
    کلیدواژگان: قرآن کریم، اتانازی، حق حیات، حق مرگ، کرامت ذاتی
  • سیداحمد میریان، رمضان حسن زاده، سیدحمزه حسینی، سیده خدیجه سخایی * صفحه 66
    سابقه و هدف

    باورهای صحیح مذهبی بر سلامت انسان موثرند. سلامت روانی در اعضاء هیات علمی در دانشگاه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه به منظور بررسی رابطه میزان انس با قرآن و سلامت عمومی اعضاء هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری انجام شده است.

    روش کار

    در این پژوهش تمام اساتید دانشگاه آزاد ساری اعم از رسمی، قراردادی و حق التدریس مورد مطالعه قرار گرفته اند. در این تحقیق علاوه بر سوالات دموگرافی مانند جنس، تاهل، مدرک تحصیلی، رشته تحصیلی و کیفیت استخدامی از دو پرسشنامه انس با قرآن و پرسشنامه فرم کوتاه سلامت عمومی GHQ استفاده شد و رابطه انس با قرآن و سلامت عمومی اعضاء هیات علمی مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 114 نفر از اعضاء هیات علمی مورد بررسی قرار گرفتند. از جنبه انس با قرآن 35% در حد بالا، 23% در حد متوسط و 42% در حد پایین بودند. از نظر سلامت روانی 2/20% مشکوک به اختلال در سلامت عمومی و مابقی سالم بودند. در سه پرسشنامه مورد بررسی تنها در رابطه با پرسشنامه GHQ مردان از سلامت عمومی بیشتری برخوردار بودند (38/12±14/44 در مقابل 75/1±28/4) (02/0p=). همچنین در مورد انس با قرآن تفاوت معنی دار آماری در وضعیت استخدامی قراردادی نسبت به حق التدریسی وجود داشت (04/0p=).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که میزان انس با قرآن در حد نسبتا بالایی می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، انس، پرسشنامه سلامت عمومی
  • عبدالایمان عمویی، حسینعلی اصغرنیا، علی خدادادی صفحه 72
    سابقه و هدف
    قرآن به عنوان معجزه لایزال الهی در هر زمینه از ابعاد زندگی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و علمی آدمی دارای مطالب بدیع بوده که متناسب با دوره های زمانی مختلف معانی و مصادیق خاص خود را دارا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تطبیقی آیات قرآن کریم با تازه ترین یافته های علمی در زمینه فناوری تولید کود کمپوست است.
    روش کار
    این مطالعه تطبیقی با استفاده از تفاسیر مختلف قرآن، منابع و کتب معتبر علمی در خصوص فناوری تولید کود آلی کمپوست به عنوان یکی از روش های مناسب دفع پسماند انجام شد.
    یافته ها
    در آیه 21 سوره زمر می فرماید: «آیا ندیدی که خدا از آسمان آب نازل گردانید و آن را به شکل چشمه هایی در روی زمین روان ساخت. آنگاه بوسیله آن گیاهان مختلف و رنگارنگ پدید آورد. سپس رشد آنها تمام شده و خشک و زرد می شوند و آنگاه آنها را به صورت خرد شده قرار می دهد که حقیقتا این تبدیل و تبدل برای اهل خرد و دانشمندان تذکری است». با نگاه عمیق نسبت به این آیه می توان فرآیند تهیه و عمل آوری کود کمپوست را مشاهده نمود. وجود آب به عنوان عامل رطوبت در تجزیه مواد و زراعت های مختلف و رنگارنگ در اثر تجزیه و تبدیل مواد آلی قابل تجزیه به ترکیبات آلی و معدنی مغذی و مفید از اعجاز این آیه کریمه است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آیات قرآن نیز به فرآیند تبدیل و تبدل مواد آلی در طبیعت و نیز به فناوری تولید کود کمپوست به عنوان مهم ترین روش دفع پسماندهای جامد اشاره دارند.
    کلیدواژگان: قرآن، سوره زمر، پسماند جامد، کود کمپوست
  • سیدعلی مظفرپور، محمود خدادوست، مهدی یوسفی، سیده فاطمه مظفرپور، هدی شیرافکن صفحه 77
    سابقه و هدف
    تفاوت جهان بینی ها در دانشمندان علوم مختلف، منجر به پدید آمدن تفاوت در علوم جوامع بشری می گردد. این مطالعه به منظور مقایسه نتایج عملی حاصل از جهان بینی غربی در طب رایج با طب اسلامی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مبانی جهان بینی غربی و عملکرد طب رایج غربی را بررسی نموده و سپس این مبانی با طب اسلامی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    طب غربی که پشتوانه آن، مفاهیم غیرتوحیدی اومانیستی است، به دنبال این است که انسان را به جای خدا بنشاند. لذا تمام خصوصیاتی که در جهان بینی توحیدی برای واجب الوجود وجود دارد، در انسان می جوید. تلاشها برای ابدی کردن انسان، معرفی او به عنوان عالم مطلق و آگاه به غیب و کوشش در جهت ایجاد خلق در عالم، از مظاهر این جهان بینی است. در دیدگاه طب اسلامی که از جهان بینی توحیدی منشا می گیرد، ضمن معتبر شناختن علل مادی در امر درمان، ولی در حقیقت، همه عالم و از جمله درد و درمان را از خدا می داند. طبیب، مظهر اسم محیی و شافی حق است. رشد یافتن در فضای طب اسلامی، طبیب را هر لحظه به این اعتقاد می رساند که او فقط ابزار رساندن دارو است و درمان از خداست. این علم زمینه موحدپروری دارد. در حالی که چنین قابلیتی در طب غربی وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد علمی که در فضای فکر توحیدی ایجاد می شود، با علمی که در محیط فکری اومانیستی ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: طب اسلامی، طب غربی، جهان بینی اسلامی، جهان بینی غربی
  • آرام تیرگر، موسی یمین فیروز، علی نیکخواه، اشرف سادات موسوی صفحه 89
    سابقه و هدف
    یکی از شیوه های ردیابی منابع مورد استفاده و ارزشیابی وضعیت بهره برداری از آنها تحلیل استنادی است و پایان نامه ها یکی از اسناد معتبر و کارنامه فعالیتهای علمی- پژوهشی هر دانش آموخته ای بشمار می آیند. نظر به اهمیت دسترسی و استفاده از منابع فقهی یا دیگر منابع مذهبی در زمان تدوین پایان نامه ها، این مطالعه به منظور بررسی میزان استفاده از قرآن یا دیگر منابع فقهی در پایان نامه های دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی کلیه پایان نامه های فارغ التحصیلان رشته پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل از آغاز سال 1385 تا انتهای تابستان سال 1390 به اجرا در آمد. به منظور جمع آوری اطلاعات، از بخش منابع پایان نامه ها رونوشتی تهیه و اطلاعات کتابشناختی استنادها درون برگه های از پیش تهیه شده توسط تیم پژوهش که در مطالعه مشابهی استفاده شده بود، ثبت گردید. جهت پردازش داده ها از شاخص های آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    در 511 پایان نامه مورد بررسی، 20776 منبع علمی مورد استفاده قرار گرفت (56 پایان نامه پزشکی و 155 پایان نامه دندانپزشکی)، از این تعداد تنها 19 منبع مرتبط با مضامین مذهبی تشخیص داده شد که اصلی ترین نوع منابع مصرفی (74%) به صورت کتاب بوده است. میانگین سن منابع مورد استفاده 3/10±79/11 سال بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که در تدوین پایان نامه های پزشکی و دندانپزشکی نیز از منابع مذهبی استفاده می شود، اما میزان استفاده از آن محدود می باشد. بهره گیری از منابع مذهبی بعنوان منبع مورد استناد در پایان نامه های فارغ التحصیلان پزشکی و دندانپزشکی بسیار محدود بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، علوم پزشکی، پایان نامه، قرآن
  • سلیمان یحیی زاده جلودار، فاطمه لطفی گودرزی صفحه 94
    سابقه و هدف
    حفظ سلامت روانی و جسمانی، یکی از مهمترین رسالت زندگی به شمار می آید. اسلام بعنوان دین انسان ساز تاکید زیادی بر تربیت انسانهایی دارد که از سلامت روانی برخوردارند. این مطالعه به منظور بررسی نقش و جایگاه دعاء و نیایش در فراهم نمودن شرایط مناسبی که به درمان افسردگی منجر می شود، انجام شده است.
    روش کار
    این تحقیق به اعتبار ماهیت آن، توصیفی به صورت کتابخانه ای و با استناد به آیات، روایات و مبانی روانشناسی و از طریق بررسی مدارک و استفاده از کتب و اسناد معتبر انجام شد.
    یافته ها
    در قرآن آمده است: الا بذکرالله اطمئن القلوب «با یاد خدا دلها آرامش می یابد» روانشناسان نیز بیان می دارند که سلامت و بعداشت روانی انسان دچار اختلال می گردد و پدیده هایی مانند استرس و اضطراب در انسان بروز می کند که خود سبب رفتارهای ناهنجار دیگر می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عوامل مذهبی از جمله: ایمان به خدا، باورهای مذهبی، پرداختن به دعا و نیایش می توانند در امر درمان و پیشگیری از اختلات روانی از جمله افسردگی به نحو موثری بکار برده شوند
    کلیدواژگان: دعا، نیایش، افسردگی، روانشناسی سلامت
|
  • S.G.A. Jorsaraei, A. Nikzad Page 7
    Background And Objective
    Anatomy or dissection is separation of dead body and its parts، as a common way for training medical students or diagnosing the disease and identifying damages. Although dissection is an issue that، led to the development of medical science، but the debate was not a serious topic for scholars of past Jurists. This study is based on Islamic perspectives regarding new issues called as dynamic Islamic Ijtihad، and it analysis discussion on dissection.
    Methods
    In a review، the majority of contemporary Shia jurisprudence`s Fatwa regarding dissection or anatomy was analyzed. Interpretative sources were used as the motif to infer the subject. Using narrations with connection to rush of a body، hurrying to equip the dead body، and the sanctity of dead body of Muslim and pagan is pointed out and were subject to careful discussions.
    Findings
    Juristic Fatwa usually forbidden dissection and they don’t permit it unless there happen a contradiction. If the dissection is performed with good will and charitable intention it wouldn’t be considered a case of disrespecting therefore the sanctity of dissection، and paying redemption is rejected. Dissection with the aim of preserving Muslim lives، education، medicine، diagnosis and treatment، is not equal to mutilation. Dissection dose not conflict with the principle of burring the dead body and it could be washed، being prayed and finally be buried. The supreme religious leader could bid for dissection.
    Conclusion
    Dissection is allowed in case of encountering a critical conditions with، intellectual and charitable motives، saving for the Muslim''s life، using in education، medicine، diagnosis and treatment of disease.
    Keywords: Dissection, Diego, Islamic jurisprudence, Medical science
  • Ways for Promotion of Hope to Future According to Holy Quran and Hadith
    R. Hassanzadeh, H.M. Ghasemi, B. Yadollahpour, Kh. Rodbari Shahmiri Page 12
    Background And Objective

    The purpose of the present study is to investigate، from Quranic perspective and Hadith in order to reveal how the hope toward the future could be reinforced.

    Methods

    This research was conducted among the population composed of 513 high school students. The statistical sample was according to Krejcie and Morgan Table، and the author-built questionnaire with closed ended questions concerning the effective factors on reinforcement of feeling optimistic about the future، was presented to them. Simple random sampling was employed as sampling method. Reliability of measurement tool with use Cronbach''s alpha was 0. 93. The research method used in this study was descriptive and of survey type. In inferential statistics، t- test was used to put the hypothesis of the study into test، and statistical calculation of the study was performed using SPSS software.

    Findings

    The results of the study indicate that 76% of the students maintain that families have great and very great impact on reinforcement of feeling optimistic about the future among students. 72. 8% of the students maintain that personal beliefs have great and very great impact on reinforcement of feeling optimistic about the future among students and 58. 2% of the students maintain that schools have great and very great impact on reinforcement of feeling optimistic about the future and 51. 5% of the students maintain that social factors have great and very great impact on reinforcement of feeling optimistic about the future among students.

    Conclusion

    The conclusion reached by this research was that there are many significant factors on reinforcement of feeling optimistic about the future. What is obtained as the result is a necessary recourse for institutions and organizations، dealing with youths and adolescents، and might be a giant step towards removing restrictions and social conflicts

    Keywords: Hope, Family, Beliefs, School, Society
  • Y. Zahed Pasha, E. Zahed, Pasha, M. Baleghi Page 15
    Background And Objective
    Breastfeeding is considered as ideal nourishment because it provides more immunity for neonates. As Prophet Mohammad said: there is no milk better than mother`s milk for infants. The aim of this study was to assess the importance of breast milk from Islam’s point of view.
    Methods
    In this study، library method was used to gather information from valid resources such as religious books، tradition، Holy Quran and the other jurisprudence resources for collecting Islamic provisions and stories related to the importance of breast milk and now is updated.
    Findings
    The Holy Quran has emphasized to start breastfeeding and continue it for 24 months in Surah Al-Baqarah، Verse 233; Surah Al-Ahqaf، Verse 15; Surah Al-Luqman، Verse 14; Surah An-Nisa، Verse 23; Surah At-Talaq، Verse 2; Surah Al-Hajj، Verse 2; Surah Al-Qasas، Verse 7 and Surah Al-Qasas، Verse 12.
    Conclusion
    The results indicate that 1400 years ago، Islam emphasized on breastfeeding as the best source of nutrition.
    Keywords: Breastfeeding, Islam, The Holy Quran
  • S. Esmaeilzadeh, N. Gholizadeh, F. Hosseinpoor Heydari, M. Gholsorkhtabar Amiri Page 21
    Background And Objective
    The study of medical science on the basis of Quranic teachings is considerable. For Qur`an as the great divine miracle present some aspect of modern science 14 century ago that it is discovered only on the basis of developed technological equipment. This aspect t of Quran display that Quran is divine revelation as it is beyond the ability of mankind to present such knowledge without any technological equipment.
    Methods
    This study deals with the creation of human being and the growth and development of embryo on the basis of interpretive sources، Nahjolbalageh، narrations and biological sources as well.
    Findings
    Almighty Lord stated the creation and development of the embryo in Al-Room، Al-Momenoon، Al-Ghafer Surahs; that God has certainly created man of an extract of clay، then we made him a small seed in a firm resting-place، then we made the seed a clot، then we made the clot a lump of flesh، then we made (in) the lump of flesh bones، then we clothed the bones with flesh، then we caused it to grow into another creation and he is who created you from dust، then from a small life germ، then from a clot، then he brings you forth as a child، then that you may attain your maturity.
    Conclusion
    The conclusion reached by this study is that all process of the creation of embryo and its growth is a divine miracle and it demonstrates for us the majesty and the endless power of God. If we، human being contemplate on our origin then it could serve him/her in purifying his/her heart and increasing the honesty of human being.
    Keywords: Embryo development, The Quran, Life sciences
  • A. Mostafazadeh, F. Gholipour, H. Akhavan, Niaki, A. Bijani Page 28
    Background And Objective
    Vitiligo is an auto immune disease in which immune system with unknown reasons attacks self melanocytes which are pigment producing cells determining the color of the skin. In patient with Vitiligo، due to the absent of melonocytes the skin has a white color in some part of the body. In this article we try to point out to some important research and treatment hints that could be inferred from holy Quran.
    Methods
    In this review article by referring to verse 49 of Surah Al Omran and verse 101 of Surah Al Maidah from the Holy Quran and also by bringing up some experimental evidence، the problems in the field of autoimmunity are discussed. Moreover، some new research hints (in this field) are suggested.
    Findings
    These hints include: 1-Vitiligo is a prevalent and well popularly known disease at least from 2000 years earlier. 2-Research and treatment of autoimmune diseases should be a tough achievement so that God considered it as a miracle equal to giving life and curing the congenitally blindness in holy Quran. Furthermore despite the outstanding progresses in science and technology، human were not able to cure successfully autoimmune diseases in general and Vitiligo specifically. 3-The risk factors for this disease should be existed since long time and not just originated from the industrial life style and climate or environmental changes which happened in human modern life. Our research activity should be focused on the ubiquitous and evolutionary conserved factors such as heat shock proteins that accompany human being for a long time of his history.
    Conclusion
    The treatment and research in the field of autoimmunity are tough area but accessible if we insist and patients are inspired by hope to God helps as also mentioned by the verse 269 of Bagharat Surah to achieve indications of Verse 18 of Al-Omran Surah in which God، angels and scientists are introduced as proofs of uniqueness of God.
    Keywords: Holy Quran, Autoimmunity, Vitiligo, Immunological homunculus
  • R. Ghadimi Kamrani, A. Zarghami, A.A. Darzi Page 34
    Background And Objective
    Islam as a perfect religion pays specific attention to all the aspects of human''s life. Whatever is essential for man''s spiritual and bodily growth is presented in Quranic teachings and Islam paves the way for the actualization of human talents. Nutrition is one of those important issues that The Holy Quran has touched it with particular attention. Thus، in this study spiritual consequences of nutrition on perspective of verses and hadith surveyed.
    Methods
    This review study conducted by the use of library method on religious texts، books and tradition according to major subjects. Resources such as: The Holy Quran، Nahjolbalaghe، Tafsire Jame، Tafsir Al-Mizan etc. are considered as a document in any jurisprudential debate.
    Findings
    From the prospect of The Holy Quran، food and nutrition are the impressive factors in evolution and configuration of human being and the behavioral and spiritual aspect of him. In this study we narrate the effect of food on these topics: 1. A tool for trial، 2. thought، logic، worship، gratitude، 3. baseline for sanction and cure، 4. Enuciation and dread، 5. Human being''s munificence in achieving the Halal aliment، 6. Sin and righteous accomplishment، 7. Descent and fall، 8. Here after torture.
    Conclusion
    This research concludes that according to the Holy Quran، food and nutrition، more than physical effect، have spiritual and conscious effect on human''s life which the image and aspects of them had reflected in prophets and Masum''s life.
    Keywords: Food, Nutrition, The Holy Quran
  • A. Nikzad, S.G.A. Jorsaraei Page 40
    Background And Objective

    Choice of Suicide or euthanasia is among the new issues that with respect to descriptive judgments and deontological judgment require an exclusive research. Human suffering and pain and utilization of drugs، enabling more patients to keep alive long term. The use of organs for transplant patients with brain death، causing more attention than it has been found to be.

    Methods

    In a retrospective study، the laws of different countries and leading jurists، the view contemporary Shia scholars and their Fatwa on man killing or euthanasia in humans were discussed. The opinions and views on euthanasia in some countries that had supported the law were evaluated. Some countries do not consider issues not believe in euthanasia. Hadiths and verses from the Quran، it is manslaughter. In these verses، hadith and jurists fatwa has been used to achieve results.

    Findings

    According to Quranic perspective and divine command، manslaughter، or killing others is considered a significant sin. As Quran teaches us، killing an individual is equivalent to killing all humans. Treatment to avoid death، according to common view and reason، is not considered a suicide. The avoidance of a physician for treating a patient is not regarded murder therefore it does not conclude to any redemption or compensation، but he still is considered a sinful person due to his failure to save Muslim `life. Euthanasia to a patient in a caring and comfortable، and do not prevent the murder of truth is religiously impermissible and unlawful. And patient satisfaction is with the permission of the murder، retribution and blood money is not flowing. The killing of brain death، the opinion of some jurists، the patient is considered dead. Some also mentioned the reason they do not know enough.

    Conclusion

    The research done in this paper reveal that euthanasia or merciful killing or avoiding treating، a patient without noticing him/her or even with his/her demand، or reluctantly and even threatened him as well، would not be permitted.

    Keywords: Euthanasia, Retribution, Blood money, Islamic
  • B. Yadollahpour, A. Yousefi Page 49
    Background And Objective
    Euthanasia is a phenomenon that is considered as principal problem of bioethics encountering a society. Surveying some contemporary scholars` view display that when an individual kills a person who is suffering for a long term from incurable disease، then he is not committed to any crime or non ethical practice. Of course it is dependent on good will and motive based on pityingly acts، consequently insolvent person (with severe pain) dies and does not suffer more. In this situation، not only killer has not committed inhumanity، but also his/her act is like as humanitarian. Because، by this act he/she cause not to suffer insolvent person more and helped him/her to separate his/her soul from his body without double pain and suffer. The present research after dealing with semantics of «graceful killing» tries to survey this act from Islamic Jurisprudence''s point of view.
    Methods
    Inquiry in religious Islamic scholars'' and jurists'' texts، books and traditions as well as opinions، judgments and speeches، working methods of jurisprudence and legal basis was in the phenomenon of euthanasia.
    Findings
    From all Islamic Jurisprudence''s view imposable statement «Pityingly killing» is sanctity according to evidence of sanctity of manslaughter. But، Jurisconsults have different ideas about its situational judgment. Some know slain''s satisfaction to decline lextalionis and atonement from killer and somebody infer not to decline lextalionis and atonement
    Conclusion
    From all Islamic Jurisprudence''s view imposable statement «Pityingly kill» is sanctity according to evidence of sanctity of manslauter، by surveying evidence of two statements، vote of plenipotentiary، it is to decline lextalionis and atonement from killer.
    Keywords: Euthanasia, The right to life, The right to death, Nemesis
  • B. Yadollahpour Page 56
    Background And Objective
    Anthropological beliefs are one of the basic issues in contemporary thoughts، and mercyful killing (euthanasia) is a basic issue in bioethics. After defining ‘euthanasia’، the present research tries to investigate this theory in Quran’s view. The study of some contemporary scholars’ opinions indicates that it is allowed to help a patient consciously end their painful life and the patient is right to decide on their death consciously. They have also allowed such patients ‘the right to death’ according to human ethical principles and it has even been a legal practice in some countries.
    Methods
    This review study conducted by the use of library method on religious texts، books and tradition according to major subjects. Resources such as: The Holy Quran، Nahjolbalaghe، Tafsire Jame، Tafsir Al-Mizan etc. are considered as a document in any jurisprudential debate.
    Findings
    Since the Noble Quran، as an everlasting and vital document، considers human beings to have innate worthiness and values the right to life so highly that nobody can take it away from themselves or others unrightfully. It is also so important that it considers saving a human’s life as important as saving the lives of all humans and considers killing one person like killing all people. This research tries to clarify Quran’s view in the wrongfulness of the theory of ‘Euthanasia’ and the following proofs are mentioned in this regard: A human’s right to worthiness، the right to life، the right to freedom، God’s exclusive right about life and death، the wisdom of pain and suffering in a human growth and perfection and possibility of wrong diagnosis.
    Conclusion
    The result of this study displays that euthanasia is considered as a kind of killing and the patient or doctor’s motives as well as the severity or slightness of a patient’s pain has no influence on its wrongfulness and sanctity.
    Keywords: The Noble Quran, Euthanasia, The right to life, The right to death, Innate worthiness
  • S.A. Miryan, R. Hassanzadeh, S.H. Hosseini, S.Kh. Sakhaie Page 66
    Background And Objective

    The right religious beliefs are effective on psychological health. Psychological health is very significant for faculty members. The aim in this research is to deal with the role played by for psychological health. With regard to importance of the Quran in Islam and Iranian culture، we decided to assess the effect of the Quran intimacy on mental health of faculty member in Sari Azad University.

    Methods

    In this descriptive cross sectional study، all scientific boards in Sari Azad University were recruited in this research. Three questionnaires including A. intimacy with the Quran، B. General health questionnaire (GHQ) were prepared and completed by the participants. Moreover، demographic characteristics such as sex، marital status، quality of employment and academic degree and course of study were recorded in a researcher designed questionnaire.

    Findings

    114 faculty members were engaged in this research. With respect to Quranic intimacy، 35% of participants were in upper bond، 16 % were in middle band and 39. 5% of them were in lower band respectively. About 20. 2% of them were suspected to mental disorders. There were positive correlation between intimacy with the Quran and attitude to the Quran. There were no significant relationship between intimacy and attitude to the Quran and mental health.

    Conclusion

    The conclusion reached by this research displays that the rate of intimacy with Quran is to some extent high.

    Keywords: Quran, Intimacy, General health questionnaire
  • A. Amouei, H.A. Asgharnia, A. Khodadadi Page 72
    Background And Objective
    Quran as The Miracle of God has innovative and useful materials in different time and presents divinely information a conclusive aspect and offers examples in every field of social، economic، cultural and scientific of human life. The purpose of this study is comparison of Quran verses with the latest scientific findings in the field of compost production technology.
    Methods
    This study is a comparative study and its contents includes Quranic verses، resources and scientific books and opinions of Grand religious scientists in area of compost organic fertilizer production technologies as one of the appropriate methods of waste disposal.
    Findings
    In verse 21 of Zomar says: «Did not see that Allah sent down water from the sky and made it flowing springs in the ground. Then created by the different plants and colorful. Then they all started to grow، dry and yellow». Looking at the depth of this verse can be observed preparation of composting process. Water present as moisture in the various agricultural and colorful materials and the decomposition of organic matters into organic and inorganic nutrients and useful materials is the miracle of this verse.
    Conclusion
    Our study in this research displays that the Quranic verses and environmental experts، accept the process of organic matters in nature and refer as well to the compost production as the most important method of solid wastes disposal.
    Keywords: Quran, Zomar, Solid waste, Composting, Technology
  • S.A. Mozaffarpour, M. Khodadoost, M. Yousefi, S.F. Mozaffarpour, H. Shirafkan Page 77
    Background And Objective
    The differences in worldviews among different communities، lead to the differences in sciences of the human community.
    Methods
    In this study، the foundation of worldview in Current Western Medicine is stated and it is compared with what is the foundation of Islamic Medicine’ worldview. Then we matched practical orientations of these two medical cultures with their worldviews.
    Findings
    The sciences that originated in monotheistic intellectual atmosphere differ from the sciences that originated in the humanistic atmosphere. The western medicine، supported by the non-monotheistic، humanistic concepts، seeks and tries to replace God with man. Therefore، all existing qualities expressed in monotheistic worldview for God are sought for man. Efforts are made to perpetuate man، introduce him as the absolute all-knowing aware of all the existence. Creation from the naught in the world، are among the instances of this ideology. From the viewpoint of the Islamic medicine، originating from the monotheistic ideology، not only the material causes of treatment are acceptable، but the whole world، including pain and treatment origin only from God. Physician is considered as the tool and representative for God’s Remedial attribution.
    Conclusion
    The result of this research shows that the science produced on the basis of theistic world view is different from the sciences produced on the basis atheistic world view.
    Keywords: Islamic Medicine, Western Medicine, Islamic world view, Western Ideology
  • A. Tirgar, M. Yaminfirooz, A. Nikkhah, A. Mousavi Page 89
    Background And Objective
    Citation analysis is a suitable approach to evaluate and assess the usability of scientific resources. Theses are valid documents about scientific researches of any academic professionals. The aim of this study is to determine the condition of Quran and other religious resources use among the medical and dental graduates’ theses references using citation analysis approach.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted among all the medical and dental graduates’ theses at Babol University of Medical Sciences (from spring 2006 to summer 2011) using citation analysis. The data were collected by means of a tailor-made data collection sheet and analyzed using descriptive statistical indexes.
    Findings
    The outcome extracted of 511 theses and 20776 citations showed that there were only 19 religious cited references over the six years، and the books were the most frequent format (74%). The mean age of references was 11. 79±10. 3 years.
    Conclusion
    The conclusion reached by this research is that religious resources were used in composing medical thesis and dental thesis. But the rate of such usage is limited.
    Keywords: Citation analysis, Medical sciences, Thesis, Quran
  • S. Yahyazadeh Jeloudar, F. Lotfi Godarzi Page 94
    Background And Objective
    Maintaining physical and mental health is one of the main missions of life. Islam، as a religion aims to lead humans towards perfection، emphasizes bringing up children who are mentally healthy.
    Methods
    This study aims at analyzing the role of prayers in providing conditions leading to the treatment of depression. It uses descriptive library research methods and is based on Koranic verses، hadiths، psychology، analysis of documents، and other reliable sources.
    Findings
    The results of the study suggest that religious factors such as religious beliefs in general، belief in God، worship، and prayers can be effectively used in the prevention and treatment of mental problems.
    Conclusion
    Concerning bringing up perfect human beings and saving them from depression and stress، Islam presents its teachings within prayers، worships، and Koranic verses with a particular perspective towards human beings. Islam considers remembrance of God as a factor for the peace of mind and soul. It is worth mentioning that the Koranic verse، «Indeed remembering Allah pacifies hearts» confirms this conclusion.
    Keywords: Prayers, Depression, psychological Health, Mental disorder