فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 78، زمستان 1390)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 78، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد لگزیان، سعید مرتضوی، محسن رجب زاده صفحه 3
    دولت های مدرن امروزی، فناوری اطلاعات و نظام های اطلاعاتی را ابزاری برای عرضه خدمات مناسب تر و موثرتر به شهروندان قرار داده اند. اما چنانچه خدمات دولت الکترونیک، مورد پذیرش و استفاده قرار نگیرد، اهداف فوق تحقق نخواهد یافت. هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین میزان تاثیر عوامل موثر بر پذیرش خدمات دولت الکترونیک تعیین شد و به منظور نیل به آن، از الگوی یکپارچه پذیرش و فناوری (UTAUT) استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل داد و حجم نمونه نیز تعداد 315 نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش، از پرسشنامه استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و روش های آماری مانند تحلیل رگرسیون چندگانه و رگرسیون لجستیگ استفاده شده است. یافته های پژوهش حاضر، تاثیر متغیرهای انتظار عملکرد، انتظار تلاش و نفوذ همتایان را بر قصد رفتاری دانشجویان تایید کرد. یافته ها همچنین نشان داد که متغیرهای شرایط تسهیل گر و قصد رفتاری، تاثیر معناداری بر رفتار استفاده کاربران دارد. با وجود این، آثار متغیرهای تعدیل گر در این بررسی قابل توجه نبود
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، پذیرش فناوری، فناوری اطلاعات، الگوی UTAUT، قصد رفتاری
  • عباس منوریان، ژاله ذوقی خواه صفحه 21
    مدیریت راهبردی٬ هنر و علم تدوین٬ اجرا و ارزیابی تصمیم های وظیفه ای چندگانه است که سازمان را قادر می کند به اهداف بلندمدت خود دست یابد. فرایند مدیریت راهبردی، سه مرحله را شامل می شود: تدوین٬ اجرا و ارزیابی راهبرد. در پژوهش حاضر٬ تدوین راهبرد برای شرکت فراهم کننده خدمات اینترنتی1 X2، از طریق تحلیل SWOT3 و چگونگی اجرای راهبرد و ارزیابی عملکرد، با روش BSC4 انجام شده و در مرحله بعد، پس از تلفیق دو روش مذکور٬ ارتباط آنها با جایزه کیفیت مالکوم بالدریج (MBNQA)5، برای تعالی عملکرد همراه با روش QFD6 انجام شده است. درباره بخش هایی نظیر تدوین راهبردها و امتیازدهی به عوامل و سایر مسایل مشابه جامعه آماری٬ گروه راهبردی شرکت را شامل می شود. برای کسب آراء گروه مذکور، از روش مصاحبه تدوین شده حضوری با اعضای گروه راهبردی و روش طوفان فکری استفاده شده است. جامعه آماری برای تکمیل پرسشنامه های مربوط، مدیران و کارشناسان شرکت به تعداد 211 را شامل می شود. برای حصول اطمینان از جمع آوری پرسشنامه به تعداد مناسب، 150 پرسشنامه بین کارشناسان و مدیران توزیع گردید که در نهایت، 138 پرسشنامه جمع آوری شد و مبنای تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برای اجرای موثر راهبردها، به گونه ای که با تعالی شرکت نیز همسو باشد، باید به مدیریت فرایند، مشتری و بازارمداری و رهبری، بیش از سایر اجزای جایزه کیفیت مالکوم بالدریج توجه گردد.
    کلیدواژگان: ماتریس تجزیه و تحلیل قوت ها٬ ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها (SWOT)٬ الگوی ارزیابی متوازن (BSC)٬ روش گسترش عملکرد کیفیت (QFD)٬ جایزه ملی کیفیت مالکوم بالدریج (MBNQA)
  • جعفر عبادی، محمود متوسلی، علی نیکونسبتی، نازنین خضرا صفحه 55
    در سال های اخیر، برخی اندیشمندان بیان کرده اند که دموکراسی برای کشورهای در حال توسعه، مناسب نیست، زیرا رشد اقتصادی را کاهش می دهد. همچنین دیکتاتوری ها که از فشار رای دهندگان در امان هستند، بهتر می توانند در جهت منافع ملتشان، برنامه ریزی کنند. در مقاله حاضر، در رد ادعای فوق، دو دلیل بیان می شود: نخست آنکه، تعریف توسعه در سال های اخیر متحول شده و در حال حاضر، دموکراسی خود به یکی از شاخص های توسعه بدل شده است. علاوه بر این، با بررسی ارتباط رشد اقتصادی و دموکراسی در خلال سال های 1970 الی 2009، با استفاده از داده های بیش از صد کشور و مدل داده های پانل نشان داده شده است که رابطه ای مثبت و معنادار میان رشد اقتصادی و دموکراسی وجود دارد. از این رو، می توان دموکراسی را به مثابه هدف و وسیله توسعه در نظر گرفت..
    کلیدواژگان: داده های پانل، توسعه، دموکراسی، کشورهای در حال توسعه، رشد اقتصادی
  • یحیی کاظمی، ولی مهدی نژاد، رعنا جمالی صفحه 75
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه هوش هیجانی، خویشتن داری و تعهد سازمانی مدیران آموزشی مدارس متوسطه است. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. گروه نمونه، پنجاه و نه نفر از مدیران بودند که با روش نمونه گیری تصادفی نظام مند انتخاب شدند. مدیران زن، 27 نفر و مدیران مرد، 32 نفر بودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های هوش هیجانی عزیزی (1387)، خویشتن داری نیک منش (1386) و تعهد سازمانی مودی، استیرز و پورتر1 جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، به طور همزمان از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و خویشتن داری و نیز بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی مدیران آموزشی، همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. بین خویشتن داری و تعهد سازمانی مدیران آموزشی نیز رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که هوش هیجانی و خویشتن داری، پیش بینی کننده تعهد سازمانی مدیران آموزشی است. دو متغیر مذکور توانسته است 18/0 از تغییرات تعهد سازمانی را برای مدیران مرد پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خویشتن داری، تعهد سازمانی، مدیران آموزشی
  • حسن قلاوندی، وحید سلطانزاده صفحه 93
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان جامعه پذیری سازمانی و تعهد سازمانی، در میان کارکنان دانشگاه ارومیه انجام شده است. با استفاده از روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 200 نفر از کارکنان دانشگاه با توجه به دانشکده محل خدمت، به صورت طبقه ای متناسب با اندازه هر یک از دانشکده ها، به طور تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش، از دو پرسشنامه استاندارد جامعه پذیری سازمانی بر اساس مدل تائورمینا (1997) و تعهد سازمانی بر اساس مدل بالفور و وکسلر (1996) استفاده شده است. برای سنجش میزان پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پرسشنامه جامعه پذیری سازمانی 921/0 =α و تعهد سازمانی 881/0= α به دست آمد. داده ها پس از جمع آوری بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل مانوا و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین مولفه های جامعه پذیری سازمانی با کل ابعاد تعهد سازمانی، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. علاوه بر این، مولفه های تفاهم، حمایت کارکنان و چشم انداز از آینده سازمان نیز می تواند به طور مثبت و معنی داری، ابعاد تعهد همانندسازی شده، پیوستگی و مبادله ای را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سازمانی، تعهد همانندسازی شده، تعهد پیوستگی، تعهد مبادله ای، کارکنان دانشگاه ارومیه
  • وحید نجاتی صفحه 113
    شناسایی رفتارهای کارآفرین، نیازمند شناسایی پایه های نورونی تفکر کارآفرین در لایه ای عمیق تر است. در حال حاضر، کارآفرینی در سطح پردازش های نورونی، قابل بررسی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تفاوت خطرپذیری در دو گروه کارآفرین و افراد غیرکارآفرین است. در پژوهش حاضر، با استفاده از ابزار عصب شناختی خطرپذیری بارات، تصمیم گیری مخاطره آمیز در بیست نفر از مسئولان واحدهای مرکز رشد دانشگاه های شهید بهشتی و تهران، با بیست نفر از همتایان غیرکارآفرین مورد مقایسه قرار گرفت. این آزمون خطرپذیری فرد را در شرایط دنیای واقعی تعیین می کند. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل با نرم افزار اس پی اس اس مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های آزمون بارات نشان داد که دفعات باد کردن در بادکنک های ترکیده در دو گروه، در سطح 05/0 تفاوت معنی داری دارد. با مقایسه میانگین ها نیز مشخص گردید که این نمره در گروه کارآفرین بیشتر است. تعداد دفعات ذخیره پول نیز در دو گروه، تفاوت معنی دار دارد و در گروه گواه به طور معنی داری در سطح 05/0 نمره بیشتر دارد. سایر متغیرهای آزمون، از جمله دفعات باد کردن کل بادکنک ها، حداکثر و حداقل دفعات باد کردن بادکنک ها با وجود بالاتر بودن در گروه کارآفرین، تفاوت معنی داری را در سطح 05/0 نشان نداد. خطرپذیری پیشگوی مناسبی برای کارآفرینی است و می توان در استعدادیابی کارآفرینان، آن را مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: خطرپذیری، کار آفرینی، مراکز رشد، علوم اعصاب شناختی
  • علی اکبر امین بیدختی، سید مجتبی زرگر صفحه 125
    در پژوهش حاضر، بنگاه های کوچک و متوسط صنعتی در استان سمنان، آسیب شناسی و راهبردهای عملی برای حمایت از آنها بیان شده است. بر اساس بررسی های کتابخانه ای و تجربی، و مصاحبه با مسئولان دستگاه های اجرایی ذیربط و بنگاه های کوچک و متوسط در استان سمنان، مهمترین مشکلات بنگاه های کوچک و متوسط، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، مدیران شرکت های کوچک و متوسط صنعتی مستقر در استان سمنان به تعداد 1609 واحد را شامل می شود. نمونه آماری نیز 310 نفر از افراد مذکور است که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی انتخاب شده است. نتایج بررسی های آماری نشان داد که بنگاه های کوچک و متوسط استان سمنان، با آسیب ها و مشکلات درون بنگاهی و برون بنگاهی متعددی مواجه است. همچنین تسهیلات و حمایت های مالی و غیرمالی انجام شده از بنگاه های مذکور در چهار حوزه مالی، فنی، بازاریابی، و مدیریتی ناکافی بوده و نتوانسته است راهگشای مشکلات بنگاه های مذکور باشد. رتبه بندی حمایت های دولت از دیدگاه مدیران شرکت های کوچک و متوسط نشان داد که حمایت های مالی دولت از بنگاه های مذکور، در درجه اول اهمیت قرار دارد و حمایت های مدیریتی، بازاریابی و فنی در رتبه های بعد است
    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط (SMEs)، آسیب شناسی، حمایتگری، راهبردهای حمایتی، استان سمنان
|
  • Mohammad Lagzian, Saeid Mortazavi, Mohsen Rajabzadeh Page 3
    Modern governments nowadays have started to use information technology and information system as a tool for offering more suitable and influential services to citizens. Yet، if e-government services are not accepted and welcomed، such goals would not be materialized. This study tries to assess the effectiveness of factors influencing the acceptance of e-government through the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT). The statistical population of this research is the students of Ferdowsi University of Mashhad and the sample volume is composed of 315 persons. A questionnaire was administered among them to collect the needed data. SPSS software and statistical methods such as multiple regression and logistic regression were employed to analyze the data. The findings asserted the effectiveness of three variables، namely performance expectancy، effort expectancy and peer influence on the students'' behavioral intentions. The findings also indicated that the variables of facilitating conditions and behavioral intention were significantly effective on the users’ using behavior. However، the moderating variables were not considerably effective in this research.
    Keywords: E, Government, Technology Acceptance, Information Technology, UTAUT Model, Behavioral Intention
  • Abbas Monavarian, Zhaleh Zoghikhah Page 21
    Strategic management is the art and science of formulating، executing and evaluating multifunctional decisions which enables the organization to accomplish its goals. This article tries to formulate the strategy of the X Internet Service Provider (ISP) through SWOT analysis as well as to devise the way of strategy execution and performance measurement by means of Balanced Scorecard (BSC). Later، having integrated both mentioned methods، their relationship with Malcom Balridge National Quality Award (MBNQA) for excellence and Quality Function Deployment (QFD) is investigated. Strategic group of the X Company were referred in order to formulate strategies، score the factors and other issues related to the statistical population. Interviews with the strategic group and brainstorming method were employed to gather the viewpoints of the group. The statistical population to fill out the questionnaires consisted of 211 persons including the managers and experts of the company. To make sure that enough questionnaires were collected، 150 questionnaires were handed out among the managers and experts of the company، yet finally 138 filled out questionnaires were gathered to be the basis of analysis. The results of the research showed that managing process، customer-centeredness and market-centeredness beside leadership should be taken into more consideration than other elements of Malcom Quality Award so as to efficiently perform the strategies in line with the excellence of the company.
    Keywords: Strengths, Weakness, Opportunities, Threats Matrix (SWOT), Balanced Scorecard (BSC), Quality Function Deployment (QFD), Malcom Balridge National Quality Award (MBNQA)
  • Jaafar Ebadi, Mahmoud Motavaseli, Ali Nikou, Nesbati, Nazanin Khazra Page 55
    In recent years، some intellectuals have stated that democracy is not suitable for developing countries as it decreases their economic growth. They hold that dictatorship states can better plan for the benefit of their nations because they are free from the pressure of voters. This article explains two reasons to reject the mentioned claim. First، the definition of development has undergone changes within recent years to turn democracy itself as one of the indicators of development. Moreover، having studied the relationship between economic growth and democracy within 1970-2009 through the use of the data concerned over 100 countries and panel data model، a positive and significant relationship between economic growth and democracy is revealed. Therefore، democracy could be regarded as the goal and means of development.
    Keywords: Panel Data, Development, Democracy, Developing Countries, Economic Development
  • Yahya Kazemi, Vali Mehdinezhad, Rana Jamali Page 75
    This paper tries to study the emotional intelligence relationship with self-control and organizational commitment of secondary-schools educational managers. The research employs a correlational-descriptive method. The sample group consists of 59 managers selected through systematic random sampling method. There were 27 female and 32 male managers. The data were gathered by using emotional intelligence questionnaire of Azizi (2008)، self-control questionnaire of Nikmanesh (2007) and organizational commitment questionnaire of Mowdy، Steers and Porters. Pearson correlation method and regression were used simultaneously to analyze the data. The research showed that there are positive and significant correlations between emotional intelligence and self-control as well as between emotional intelligence and organizational commitment of educational managers. Moreover، there is a significant relationship between self-control and organizational commitment of educational managers. The results of regression analysis demonstrated that emotional intelligence and self-control could forecast organizational commitment of educational managers. These two variables have forecast 18 percent of organizational commitment among the male mangers.
    Keywords: Emotional Intelligence, Self, Control, Organizational Commitment, Educational Managers
  • Hassan Ghalavandi, Vahid Soltanzadeh Page 93
    This article tries to study the relationship between organizational socialization and organizational commitment among the University of Orumiyeh personnel. Using descriptive-correlational research method، a stratified sample of 200 employees of the university was selected according to the faculty where they worked in proportion to the size of each faculty. Two questionnaires were made to collect the data: one for organizational socialization based on Taormina Model (1997) and the other for organizational commitment based on Balfour & Weschler (1996). Having used Cronbach''s alpha method to measure the reliability، the organizational socialization questionnaire result showed α = 0. 921 while the organizational commitment was α = 0. 881. The gathered data were later analyzed on the basis of research hypotheses and through the use of multivariate analysis of variance (MANOVA) and multiple regression analysis. The results indicated that there is a positive and significant relationship between organizational socialization factors and all aspects of organizational commitment. Moreover، the factors of understanding، coworker support and organization''s future prospects can positively and significantly predict the identification commitment، affiliation commitment and exchange commitment.
    Keywords: Organizational Socialization, Identification Commitment, Affiliation Commitment, Exchange Commitment, University of Orumiyeh Personnel
  • Vahid Nejati Page 113
    Recognizing entrepreneurial behaviors requires recognizing the neural bases of entrepreneurial thinking in a deeper level. Nowadays، it is possible to study entrepreneurship in a neural processing level. This research uses Balloon Analogue Risk Take (BART) neurological tool to compare risky decision-making in 20 managers of the incubator centers branches affiliated to the University of Tehran and Shahid-Beheshti University with 20 non-entrepreneurial counterparts. This test measures the risk-taking propensity of individuals in real world conditions. The data were analyzed by independent T-test through SPSS software application. The findings of BART test revealed that there was a significant difference in the number of burst balloons at the 0. 05 level between the two groups. Comparison showed that as far as this test item was concerned، the average score of entrepreneurial group was more than that of the other group. The number of times that the two groups tried money-saving during the test was significantly different from one another; in this item، the score of the control group at the 0. 05 level was significantly more than that of the entrepreneurial group. There was no significant difference between the two groups considering other variables of the test including the number of all the balloons pumping-up times as well as the maximum and minimum times of the balloons pumping-ups at the 0. 05 level although they were more in the entrepreneurial group than the other one. Risk-taking propensity is a suitable way of foretelling entrepreneurship and it could be employed to search for talented people.
    Keywords: Risk, Taking Propensity, Entrepreneurship, Incubator Centers, Neurological Sciences
  • Ali, Akbar Amin, Beidokhti, Seyyed Mojtaba Zargar Page 125
    This study tries to pathologize small and medium enterprises (SMEs) in Seman province as well as to explain practical them. A researcher-made questionnaire was administered to supplement empirical and library research which included making interviews with the Semnan province managers of organizations concerned and SMEs on the problems and challenges of SMEs. The statistical population of the research was industrial SMEs managers established in Semnan province composed of 1609 units. The statistical sample was made of 310 persons from among them، selected through stratified-random sampling method. The results of statistical surveys showed that Semnan province SMEs face a variety of internal and external difficulties and challenges. Moreover، financial and non-financial facilities and supports were not sufficient to help them out of such problems. Ranking the governmental support from the viewpoints of SMEs managers demonstrated that that government''s financial support of such enterprises was the highest priority followed by other priorities such as managerial، marketing and technical supports.
    Keywords: Small, Medium Enterprises (SMEs), Pathology, Support, Support Strategies, Semnan Province