فهرست مطالب

پژوهش نامه ی علوی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام اخوان کاظمی صفحات 1-19
    نظارت از موضوعات بسیار مهم در کلیه نظام های سیاسی و مدیریتی است و با توجه به این اهمیت، در این نوشتار تلاش شده است با تامل در آیات قرآنی و سیره نبوی دراین باره، جایگاه و مبانی نظارت و ویژگی های آن در نظام سیاسی و اندیشه علوی پژوهش شود و این مدعا اثبات شود که در اندیشه و نظام علوی به مفهوم بااهمیت نظارت در ذیل موضوع امر به معروف و نهی از منکر توجه بسیار شده است و برای انجام کنترل ها و بازرسی های سیاسی و اجتماعی از دو سازوکار لازم و ملزوم نظارت درونی و بیرونی در تحدید و کنترل قدرت بهره گیری می شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، اندیشه علوی، نظارت درونی، نظارت بیرونی، امر به معروف و نهی از منکر، نظام اسلامی
  • حسین خاکپور، احمد عابدی صفحات 21-40
    آگاهی از روش معصومین، به خصوص امام علی (ع) به عنوان وارث علم پیامبر، ما را در استفاده صحیح و روشمند از قرآن رهنمون می سازد. ضرورت پرداختن به این موضوع وقتی دوچندان می نماید که بدانیم شمار شایان توجهی از روایات این امام همام در تفاسیر اهل سنت ذکر و به آن ها استناد شده است.
    مقاله حاضر به روش توصیفی کتابخانه ای ابتدا روایات تفسیری امام علی (ع) را از این مصادر استخراج و سپس گونه ها و روش های آن را بررسی کرده است و نتیجه می گیرد که امام در سخنان خود، بسته به ظرفیت و فضای حاکم، به روش های گوناگون روایی، لغوی، بیان مصداقی، تمثیلی و غیره قرآن را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، روش ها، تفسیر، اهل سنت
  • احمد خامه یار صفحات 41-72
    جنگ صفین، که در 36 ق میان امام علی (ع) و معاویه درگرفت، نقطه عطف و واقعه ای بسیار مهم در تاریخ اسلام به شمار می آید. در منابع گوناگون تاریخی، از قبیل وقعه صفین نصر بن مزاحم، گزارش های مفصلی درباره این جنگ و سیر حوادث آن و اسامی کشته های طرفین ثبت شده است، اما درباره برخی مباحث مربوط به آن، ازجمله مسیر امام علی (ع) به صفین، اطلاعات چندانی در دست نیست. این نوشتار بر آن است تا با استناد به گزارش های پراکنده موجود در منابع تاریخی و با بهره جویی از منابع جغرافیایی، مسیر تقریبی امام علی (ع) به صفین و مسیر بازگشت آن حضرت به کوفه و نیز موقعیت جغرافیایی محل وقوع این جنگ را شناسایی کند. همچنین تلاش شده تا نقاط و زیارتگاه های منتسب به امام علی (ع)، که در طول این مسیر قرار داشته است، معرفی شود
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، جنگ صفین، (منطقه) صفین، فرات، جغرافیای تاریخی، زیارتگاه های اسلامی
  • آفرین زارع، مرضیه کهندل جهرمی صفحات 73-89
    امام علی بن ابی طالب (ع) شخصیتی است بی نظیر که شاعران بسیاری از مذاهب گوناگون، اعم از شیعه و سنی، زبان به مدح ایشان گشوده اند. اما پس از کاوش در میان مدایح امیرمومنان، به قصیده ای از شاعری گمنام برخوردیم که با وجود برخورداری از قریحه شگفت انگیز شاعری و توانمندی و تسلط در شعرسرایی، به ویژه مدیحه سرایی، از نظرها دور مانده و تاکنون بررسی نشده است. از آن جا که این شاعر عراقی در عصر عثمانی و دوره رکود ادبی زندگی می کرده و دیوان شعر خود را به اظهار ارادتش به اهل بیت پیامبر رحمت، به خصوص امام علی (ع) اختصاص داده، از انصاف دور است که فقط قصیده برده بوصیری را قصیده برجسته این دوره بدانیم. برای همین، در این مقاله سعی کرده ایم تا با معرفی عبدالباقی العمری به اهل علم و ادب، به بررسی درون مایه ها و شیوه شاعری وی در قصیده عینیه اش و بررسی سیمای امام علی (ع) در آن بپردازیم.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، عصر عثمانی، مدیحه، قصیده عینیه، عبدالباقی العمری
  • سید علاء الدین شاهرخی صفحات 91-108
    در قرآن و سنت جایگاه ویژه و منحصربه فردی به اهل بیت (ع) داده شده است. توجه به این جایگاه اقتضا می کرد که این خاندان پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) سکاندار دستگاه حکومتی مسلمانان شوند و در عرصه های گوناگون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی جامعه اسلامی رهبری بلا منازع را برعهده گیرند. پس از گذشت نیم قرن از واقعه سقیفه بنی ساعده، ماجرای خونین کربلا به وقوع پیوست و بر عترت پیامبر آن رفت که رفت و حتی طرح فضائل آنان ممنوع و خطرآفرین شد.
    امیر المومنین علی (ع) با شناخت عمیق از مقوله چگونگی گفتمان با اهل بیت (ع) در عصر خود و آینده به طرح مبانی نظری مربوط به عترت پیامبر (ص) و آثار گسترده آنان در حیات بشری و به خصوص جامعه اسلامی پرداخت. در این مقاله با رویکردی تاریخی تحلیلی شیوه پرداختن امام به این مسئله مورد بررسی قرار می گیرد و تلاش آن حضرت برای بیدار کردن وجدان های خفته در قبال وظیفه ای که در برابر این هدایتگران الهی داشت، بررسی می شود و سرانجام، اثر گذاری ارشادات امام در بخشی از جامعه با وجود موانع بسیار، و صفات محبان اهل بیت (ع) در کنار صفات مخالفان آنان طرح می گردد.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، اهل البیت (ع)، پیامبر اکرم (ص)، قرآن، سنت، مسلمانان
  • سعید صیادی، محمد زند وکیلی صفحات 109-132
    در این مقاله سعی بر آن است که نشان داده شود در ولایت و حکومت علی (ع) به پنج وظیفه یا کارکرد مدیریت (برنامه ریزی، سازمان دهی، رهبری یا فرماندهی، هماهنگی و هدایت، کنترل و نظارت) توجه می شده است. لذا، ضمن طرح مواردی که در این وظایف یا کارکرد ها آمده، نمونه هایی از خطبه ها، نامه ها، و حکمت های امام علی (ع) و دیگر منابع مربوط انتخاب و مطرح شده است.
    در برنامه ریزی، به مواردی چون هدف، آینده نگری، مدیریت زمان، تداوم، استمرار برنامه ها، و انعطاف پذیری پرداخته شده است. سازمان دهی با تقسیم کار شروع شده و موضوع هایی همانند اطاعت و فرمان برداری، تفویض اختیار، تخصص و حیطه نظارت را دربر می گیرد.
    در رهبری، به ویژگی هایی از قبیل تقوا، علم و آگاهی، بردباری، انتقاد پذیری، عفو و بخشش، خود سازی، تواضع و فروتنی اشاره می شود.
    هماهنگی و هدایت، که چهارمین وظیفه است، به منافع وحدت و مضار تفرقه مربوط می شود و در آن مواردی مثل هدایت، انگیزش، تشویق، تنبیه، و روحیه مطرح می شود.
    پنجمین وظیفه یا کارکرد به کنترل و نظارت اختصاص دارد که پس از توضیحاتی درمورد ضرورت کنترل و نظارت دقیق و موثر و انجام اقدامات لازم، انواع تقسیم بندی هایی که در مدیریت (به ویژه مدیریت اسلامی) از آن به عمل آمده، بررسی می شود.
    ضمنا نتایج تحلیل محتوایی یافته ها در پایان هر بخش به صورت جدول و نمودار نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، سازمان دهی، رهبری یا فرماندهی، هماهنگی و هدایت، کنترل و نظارت
  • مجتبی عطارزاده صفحات 133-151
    هرچند در بینش سیاسی اسلام حاکمیت اصلی از آن خداست، اما اعتقاد به برتری حاکمیت الهی و احکام شرعی به هیچ روی به معنای تحدید و یا نقصان نقش و تاثیر مردم در ارتقای کارکرد دولت اسلامی، در مقام مدیریت کلان اجتماعی سیاسی نیست، زیرا برخلاف باور برخی نحله های فکری در حوزه سیاست اسلامی، که با طرح وامداری مستقیم قدرت خلیفه و دولت اسلامی از ذات خداوندی، در عمل نقشی برای مردم در همراهی و کارآمدسازی نهاد قدرت در انجام وظایف و انتظارات ناشی از آن در عرصه عمومی قائل نیستند، سیره پیامبر گرامی اسلام در بنای حکومت، به منزله اهرم اجرایی قدرت، خلاف این باور را ثابت می کند.
    در پی مخالفت اهل مکه با رسالت نبوی و هجرت اجباری به مدینه، حضرت با یاری و همراهی اهالی آن شهر بود که توانست شالوده حکومتی بر پایه عدالت اجتماعی را بیفکند. بی شک، متناسب با چنین شیوه ای است که پیامبر بزرگوار اسلام تداوم رسالت و تکمیل دیانت خود را در فرایند تعیین جانشین خویش در غدیر خم دنبال می کند و به رغم برخورداری از حق و قابلیت والای انتصاب مستقیم علی بن ابی طالب، با تبیین محورهای شایستگی چنین عنصری در مقام هدایت امور مسلمین، بر آن است تا با درونی سازی پذیرش وی از سوی مخاطبین، بر ضرورت احراز ویژگی کارآمدی دولت اسلامی از رهگذر همکاری و مساعدت همگانی آحاد جامعه تاکید کند.
    کلیدواژگان: قدرت، دولت، مناسک دینی، عمل سیاسی، مشروعیت، درونی سازی
|
  • Bahram Akhawan Kazemi Pages 1-19
    Supervision is one of the important issues in all political and managerial systems. Because of this importance، the present writing tries to reflect upon the Quranic verses and the prophetic tradition in this regard، study the place and foundations of supervision and its characteristics in the Alawi political system and thought، and prove that to the important concept of supervision which is classified under the title «promotion of good and prevention of evil» so attention has been paid in the Alawi thought and system; and two inter-related mechanisms of the internal and external supervision have been employed to limit and control power، and make political and social controls and inspections.
    Keywords: the Holy Quran, Alawi thought, internal supervision, external supervision, promotion of good, prevention of evil, Islamic system
  • Hossein Khakpur, Ahmad Abedi Pages 21-40
    Knowledge of the methodologies of the Infallibles (pbut) and in particular that of Imam Ali (pbuh) as the inheritor of the Holy Prophet''s (pbuh) knowledge will help us to make correct and systematic uses of the Holy Quran. Treating this point will appear as some very necessary undertaking if we know that a considerable number of hadiths of this Imam (pbuh) has been mentioned and referred to in interpretations made by Sunni scholars. In a descriptive-library manner، at first، the present article extracts Imam Ali''s interpretive hadiths from these sources and then goes to discuss their types and methodologies. Finally، it comes to the conclusion that in his valuable words، depending on the prevalent situation، the Imam (pbuh) has explained the Holy Quran in various ways among which are explanation of the Holy Quran by the Holy Quran، narrative and lexical methods، the method of making references to instances، and analogical explanation.
    Keywords: Imam Ali (PBUH), methodologies, interpretation, Sunnis
  • Ahmad Khameyar Khameyar Pages 41-72
    The Battle of Saffayn between Imam Ali (pbuh) and Mu''awiyah occurred in 36 AH Lunar. This battle was a very important event in the history of Islam. In various historical sources such as Waq''at Saffayn، detailed reports have been included about this battle، development of various events in it، and names of the slain of two parties of the battle. About some details including Imam Ali''s path to Saffayn، however، there is not much information. Relying on dispersed reports existing in the historical sources and employing geographical sources، the present writing seeks to depict Imam Ali''s approximate path to and from Saffayn to Kufa as well as the geographical location of the battle. Also، the author has tried to introduce points and sanctuaries located in this path and attributed to Imam Ali (pbuh).
    Keywords: Imam Ali (PBUH), Saffayn Battle, Saffayn (region), Euphrates, historical geography, Islamic Sanctuaries
  • Afarin Zare, Marzie Kohandel Jahromi Pages 73-89
    Imam Ali Ibn Abi Talib (pbuh) is an unrivalled figure whom many poets of various sects have admired. In this regard، Sunni poets are among the pioneers. If we search in panegyrics composed to admire the Commander of the Faithful، we will come to an ode composed by a not so well-known poet who، in spite of his talent and ability to compose sweet poems، has been ignored and no attention has been yet paid to him. Since this Iraqi poet lived in the Ottoman period and during the period of literary stagnation and has devoted his collection of poems to the Household (pbut) and in particular Imam Ali (pbuh)، it is not so fair to introduce Burdah Busiri as the [only] eminent ode composer of that time. For the same reason، in the present article، the authors have tried to introduce ''Abdul Baqi al-Amari to the people of knowledge and literature، discuss themes wrought and style adopted by him in his ''Ayniyah ode and Imam Ali''s profile in this ode.
    Keywords: Imam Ali (PBUH), Ottoman Period, panegyric, Ayniyah ode, Abdul Baqi al Amari
  • Sseyyed Alaeddin Shahrokhi Pages 91-108
    In the Holy Quran and tradition، a unique place has been devoted to the Household (pbut). If these were not ignored، after the demise of the Holy Prophet (pbuh)، the Household (pbut) would be expected to take the control of Islamic government as well as the unrivalled leadership in various political، social، economic، and cultural fields within the Islamic society. After the events of Saqifah-yi Bani Sa''idah and then 50 years later the event of Karbala، cruel oppression of the Household followed. And even speaking of their virtues was forbidden and considered as a dangerous act. Because of his deep knowledge of discourse with the Household (pbut) during in his own time as well as in future، the Commander of the Faithful، Imam Ali (pbuh) proceeded to discuss the theoretical foundations of the existence of the Holy Prophet''s Household and their numerous، positive effects on human life and in particular on the Islamic society. Adopting a historical-analytic approach، the present article discusses the way in which the Imam has discussed this point for the Islamic Ummah. Then، his attempts to make ignorant consciousnesses aware of their duties before these Divine leaders will be discussed. Finally، effects of his guidance on a part of the society in spite of numerous obstacles as well as characteristics of the lovers of the Household (pbut) and those of their opponents will be introduced.
    Keywords: Imam Ali (PBUH), the Household (pbut), the Holy Prophet (pbuh), the holy Quran, tradition, Muslims
  • Said Sayyadi, Muhammad Zand Vakili Pages 109-132
    In the present article، the authors have tried to show that، in Imam Ali''s rule، five managerial duties or functions (planning، organizing، leadership، coordination، control and supervision) have been paid attention to، emphasized، and fulfilled. Thus، while speaking of such duties or functions، the authors have selected examples from Imam Ali''s sermons، letters، and wisdoms as well as other relevant sources to discuss. Under planning، points such as objectives، predictions made for future، management of time، continuation of plans، and reflexibility have been discussed. Organization begins with division of labour and includes issues such as obedience، delegation of power، profession، and scope of supervision. Under leadership، properties such as piety، knowledge، patience، accountability، forgiveness، self-education، humility and the like will be mentioned. The fourth duty، coordination and guidance، concerns benefits of union and detriments of disunion. In this field، issues such as guidance، motivation، encouragement، punishment، and morality are spoken of. The fifth duty or function refers to control and supervision. Having explained necessity of control and supervision as well as taking necessary actions، authors have discussed kinds of classifications made in management discipline (and in particular Islamic discipline). It should be noted that، in the conclusion of each section، the results of analysis of findings have been demonstrated in tables and graphs.
    Keywords: planning, organizing, leadership or rulership, coordination, guidance, control, supervision
  • Mujtaba Attarzadeh Pages 133-151
    Though، according to the Islamic political outlook، the original rule is specific to God، belief in superiority of Divine rule and religious laws does not mean limitation of the role played by people to promote the performance of the Islamic government in the large-scale social and political management at all. In the field of the Islamic politics، some schools of thought maintain that the Caliph and the Islamic government take their power directly from God، and consider no role for people to play and contribute in the institution of power in fulfilling duties and expectations resulted from its existence in the public sphere. The Holy Prophet''s (pbuh) tradition to construct the edifice of government، on the other hand، proves the opposite of this idea. After opposition of Meccans to the Holy Prophet''s (pbuh) mission and his forced migration to Medina، with the help of the people of Medina he managed to found a government on the basis of social justice. It is، to be sure، in line with such a manner that the Holy Prophet (pbuh) continues his mission and perfects his religion through the process of appointing his successor in Ghadir Khum. In spite of having the right and full authority to appoint Ali Ibn Abi Talib directly، explaining the various kinds of competence which such a person should have to administrate Muslims'' affairs، he seeks to make acceptance of Imam Ali (pbuh) internalized by the audience، and emphasize necessity of making the Islamic government efficient through public assistance and cooperation.
    Keywords: power, government, rituals, political action, legitimacy, internalization