فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 35 (تابستان 1392)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 35 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جنگل
  • اسلام ذوالفقاری، محمدرضا مروی مهاجر، قوام الدین زاهدی امیری، منوچهر نمیرانیان صفحه 3
    خشکه دارها منبع غذایی مناسبی در جنگل محسوب می شوند و با شرکت در چرخه مواد و رساندن مواد مغذی و حفظ رطوبت، محیط مساعدی را برای سبزشدن بذرها و رویش نهال ها فراهم می کنند. این مطالعه در بخش چلیر، چهارمین بخش تحت مدیریت دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، از جنگل خیرود نوشهر‎، که یک جنگل طبیعی است، برای بررسی اثر خشکه دارها بر خاک جنگل صورت گرفته است. در این تحقیق، جهت بررسی و مقایسه ازت کل، کربن کل، اسیدیته و نسبت C/N در دو لایه مختلف هوموسی و معدنی (در عمق 10 سانتی متری) از خشکه دارها (با درجه پوسیدگی 4) و جنگل (نمونه های شاهد فاقد خشکه دار) در 12 تکرار نمونه برداری شد که پس از حمل و آماده سازی نمونه ها در آزمایشگاه فاکتورهای فوق اندازه گیری و رابطه C/N آنها نیز محاسبه گردید. آنالیز داده ها با آزمون t نشان داد که بین tN لایه هوموسی در خشکه دارها و نمونه های شاهد در سطح 5 درصد و بین مقادیر tC، pH، C/N این لایه در سطح 1 درصد اختلاف معنی داری وجود دارد و در لایه معدنی بین tN، tCو C/N بین آنها اختلاف معنی داری در سطح 1 درصد دیده شد ولی اختلاف معنی داری در pH این لایه ها مشاهده نشد. همچنین آزمون مقایسه گروهی به طور کلی نشان داد که بین دو تیمار خشکه دار و شاهد در tC اختلاف معنی داری وجود دارد ولی در tN اختلاف معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: لایه هوموسی، لایه معدنی، شاهد، خشکه دارها، اکوسیستم جنگل
  • سیده مهدخت مداح، بابک جلیل پور، انوشیروان شیروانی، فرهنگ مراقبی، فائزه فیروزه صفحه 11
    امروزه آلودگی فلزات سنگین در بیوسفر مشکلات زیست محیطی ایجاد کرده است. تکنیک گیاه پالایی (Phytoremediation) عبارت است از استفاده از گیاهان در رفع آلودگی ها از محیط و انتقال بی ضرر آنها که با استفاده از تجمع فلزات سنگین در بافت ها و اندام های مختلف گیاه امکان پذیر است.
    45 نهال سه ساله کاج جنگلیPinus sylvestris در اواخر فروردین ماه 1390 در شرایط یکسان در کرج مستقر گردید. با استفاده از نمک نیترات سرب و آب مقطر محلول هایی در غلظت های صفر (شاهد) 800، 1600 میلی گرم در کیلوگرم تهیه گردید و به طور یکنواخت طی دو نوبت در اواخر خردادماه به خاک هر نهال اضافه شد. سنجش میزان سرب در عصاره های حاصل از اندام های ریشه، ساقه و برگ و همچنین خاک گلدان ها در پایان آبان به کمک دستگاه ICP انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه در قالب طرح کامل تصادفی در 15 تکرار آنالیز و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که گونه P. sylvestris برای گیاه پالایی سرب گونه مناسبی است در غلظتppm 800 میزان تجمع سرب در ریشه و ساقه بیشتر است، درحالی که در غلظت ppm 1600 بیشترین میزان انباشت سرب در ریشه و برگ است. مقایسه افق های مختلف خاک نشان داد عنصر سرب بیشتر در افق سطحی تجمع یافته است.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، گیاه پالایی، سرب، کاج جنگلی
  • مرتع
  • مژده صفایی، سید حمیدمتین خواه، وحید کریمیان صفحه 21
    شالوده مرتع داری بر روی زندگی شبانی (Pastoralism) استوار گردیده است و استفاده از علم مرتع داری بدون نگرش عمیق بر فرهنگ و زندگی سنتی عشایر و روستاییان کشور به روش هایی از مرتع داری منتهی می شود که علی رغم داشتن مختصات علمی، کاربردی نداشته باشند. ایل بویراحمدی بزرگ ترین ایل استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد و در تمام مناطق جغرافیایی استان در فصول مختلف سال سکنی می گزینند. به منظور بررسی دیدگاه اکولوژیکی مردم ایل بویراحمد در خصوص گونه های گیاهی که دام هایشان استفاده می کنند لیستی از گیاهان منطقه مورد مطالعه فراهم و پرسشنامه هایی بر مصرف دام از گونه های مورد بررسی در بین مردم ایل بویراحمد توزیع گردید. برای تعیین اندازه نمونه از روش کوکران استفاده شد. پایایی پرسشنامه به روش های آلفای کرونباخ و روایی آن از روش محتوایی و صوری مشخص گردید. در فاز بعدی برای صحت سنجی دیدگاه اکولوژیکی مردم ایل بویراحمد نتایج دیدگاه آنها درخصوص گیاهان مورد استفاده با روش های علمی بررسی گردید. تجزیه و تحلیل آماری در قالب طرح کامل تصادفی و آنالیز واریانس دوطرفه در سطح اطمینان 95% صورت گرفت. به طور کلی نتایج نشان می دهد، هرچند نتایج دیدگاه مردم ایل بویراحمد با روش علمی کامل یکسان نیست ولی شباهت های بسیاری دارد. باتوجه به اینکه گونه های شاخص از دیدگاه مردم در آزمایش عملی نیز به خوبی مورد مصرف دام قرار گرفته اند نشان دهنده این مطلب است که مردم ایل بویراحمد هرچند به صورت تئوری با اکولوژی سروکار ندارند اما به صورت عملی و تجربی این مطلب را درک می کنند و می توان از دیدگاهشان که طی زمان های طولانی به صورت تجربی کسب کرده اند به عنوان الگو استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ایلات و عشایر، ایل بویراحمد، دیدگاه اکولوژیک، سیلوپاستورال، طرح کامل تصادفی
  • داود ارادتمند اصلی، علیرضا هوشمندفر، فرهنگ مراقبی، فرناز افدیده صفحه 35
    جهت انتخاب دانه های برتر در خوشه گندم (Triticum aestivum L. var. PBW-343)، مقدار منیزیم و پتاسیم در دانه های قسمت های مختلف خوشه اندازه گیری شد. خوشچه های خوشه گندم به سه قسمت قاعده ای، میانی و راسی تقسیم شد. سپس دانه های خوشچه های به دو قسمت پایین و بالایی تقسیم گردید. تغییرات مقدار منیزیم و پتاسیم در طی روزهای 14ام و 28ام و بلوغ اندازه گیری شد. میزان غلظت منیزیم و پتاسیم در روز 14ام در پایین ترین سطح بودند. در زمان بلوغ بیشترین مقدار ذخیره منیزیم و پتاسیم در خوشه اندازه گیری شد. در طی آزمایش منیزیم دانه های پایینی خوشچه های میانی خوشه اصلی در سطح بالاتری نسبت به دانه های دیگر بودند. نتایج نشان داد باتوجه به اینکه اختلاف آماری معنی داری بین دانه های پایینی خوشچه های میانی و قاعده ای نمی باشد می توان آنها را در یک گروه قرار داد. در دانه های پایین، خوشچه میانی، خوشه اصلی، مقدار پتاسیم نسبت به دانه های دیگر بیشتر بودند. اختلاف آماری معنی داری بین دانه های پایینی خوشچه های میانی و قاعده ای نمی باشد. می توان آنها را در یک گروه قرار داد. نتایج این آزمایش نشان داد که برای کارهای اصلاحی از طیف وسیع تری از دانه ها در مقایسه با کار سایر محققان می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گندم، خوشه، خوشچه، منیزیم، پتاسیم
  • رضا بورد، شمسعلی رضازاده، منصور امیدی، سپیده ترابی، فرهاد حریری اکبری، سعید پروانه، رحیم تقی زاد فرید صفحه 43
    گیاه Artemisia annua متعلق به خانواده Asteraceae، گیاهی یکساله و دارویی است که حاوی ماده ضد مالاریا به نام آرتمیزینین است. در تحقیق حاضر تنوع مقدار آرتمیزینین در 7 جمعیت گیاه درمنه خزری جمع آوری شده از مناطق مختلف شمال ایران مورد بررسی قرار گرفته است. برگ های گیاه A.annua در سایه خشک گردید، سپس برای اندازه گیری آرتمیزینین عصاره گیری شدند. مقدار آرتمیزینین موجود در عصاره های گیاهی با استفاده از دستگاه HPLC-UV و نمونه استاندارد اندازه گیری شد. مقایسه مقادیر مختلف آرتمیزینین جمعیت های مختلف نشان داد که حداکثر مقدار آرتمیزینین مربوط به جمعیت جمع آوری شده از شهرستان نوشهر با 195/0 درصد (%ماده خشک برگ) و حداقل مقدار آرتمیزینین مربوط به جمعیت جمع آوری شده از حویق با 053/0 درصد (% ماده خشک برگ) بود. نتایج، تنوع نسبتا کمی را در مقدار آرتمیزینین نشان داد. مقدار آرتمیزینین محاسبه شده در این تحقیق در مقایسه با نمونه های سایر نقاط جهان قابل ملاحظه است.
    کلیدواژگان: درمنه خزری، آرتمیزینین، Artemisia annua، HPLC، UV
  • احمد احمدی، حسن یگانه، انور سور، مریم بخشنده سواد رودباری، الهه احمدی صفحه 51
    هریک از گونه های مرتعی در ماه های فصل چراء و سال های مختلف تولید معینی دارند. دام چرنده نیز در هر مقطع از فصل چراء و سال های مختلف مقدار علوفه معینی مصرف می کند که برحسب شرایط و نژادهای مختلف متفاوت می باشد. بدون شناخت خصوصیات تولیدی گیاهان و میزان مصرف علوفه یک مرتع در طول دوره چراء، برنامه ریزی و مدیریت مرتع و دام مقدور نمی باشد. به منظور بررسی خصوصیات رویشی و تولیدی و میزان مصرف علوفه گونه Ziziphora clinopodioides در مراحل مختلف فنولوژی توسط دام، تحقیق حاضر به مدت چهار سال (89-86) در مراتع قره باغ ارومیه انجام شد. بدین منظور با شروع فصل چراء و ورود دام به مرتع، میزان علوفه باقی مانده گونه از چرای دام، تا زمان خروج دام از مرتع با فواصل یک ماهه برداشت شده و از تفاضل آن از تولید در داخل قطعه محصور، میزان مصرف از گونه تعیین شد. به منظور بررسی تاثیر سال های مورد مطالعه و ماه های برداشت بر تولید و مصرف گونه تحت بررسی، اعداد حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که بین ماه های مختلف مورد مطالعه اختلاف معنی دار وجود داشته و بیشترین مقدار تولید و مصرف در سال چهارم رخ داده است. در طی شش ماه، تولید علوفه (بیوماس) شهریور ماه دارای کمترین و تیر و خرداد دارای بیشترین میزان تولید بوده است اما مصرف در اردیبهشت ماه بالاترین میزان را در بین ماه های فصل چراء داشته است. به طورکلی می توان دما و بارندگی را دو عامل موثر بر میزان تولید و مصرف این گونه دانست.
    کلیدواژگان: مرتع، تولید علوفه، مصرف علوفه، Ziziphora clinopodioides، ارومیه
  • فیزیولوژی
  • سکینه واثقی، مریم ولی نژاد، مهران افضلی صفحه 65
    سویا یکی از دانه های روغنی است که کشت آن از نظر جلوگیری از واردات روغن، جایگزینی آن با گوشت، اهمیت زیادی دارد. از آنجائیکه سویاهایی که در کشور کشت می شوند، به دلیل آهکی بودن این خاکها عموما دارای کمبود آهن می باشند وبا توجه به نقشی که آهن در گیاه سویا دارد، تحقیق حاضر جهت بررسی اثر مقادیر و منابع مختلف کودهای آهن بر عملکرد سویا بصورت آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 4 تکرار با 5 تیمار (صفر، محلولپاشی 2 و 5 در هزارسولفات آهن و5 و 10 کیلوگرم در هکتار سکوسترین آهن)، انجام شد. بعد از انجام عملیات کاشت و داشت، برداشت از وسط هر کرت به منظور کاهش اثرات حاشیه ای انجام شد. و نسبت به تعیین عملکرد و اجزاء عملکرد اقدام شد و در نهایت این داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد 5 و 10 کیلوگرم در هکتار سکوسترین آهن با میانگین عملکرد 1845 و 2845 کیلوگرم در هکتار نسبت به عدم کاربرد آن در شاهد با عملکرد 1542 کیلوگرم در هکتار افزایش معنی داری در سطح درصد نشان داد. وزن هزار دانه نیز در تیمارهای 10 کیلوگرم در هکتار سکوسترین آهن و 5 در هزار محلولپاشی سولفات آهن افزایش معنی دار نشان داد.
    کلیدواژگان: آهن، سویا، عملکرد، محلولپاشی
  • مهدیه تجملیان، حمید سودایی زاده، محمدهادی راد صفحه 77
    یکی از عوامل اصلی در جوانه زنی بذر ارتفاع مبدا جمع آوری بذر از سطح دریا است که به علت متفاوت بودن شرایط محیطی از جمله رطوبت، دما، شدت و کیفیت نور، طول روز و مواد شیمیایی موجود در خاک، موجب تفاوت در اندازه گیاه و یا تفاوت در میزان رویش آنها می شود. هدف از اجرای این آزمایش بررسی تاثیر مبدا بذر (ارتفاع از سطح دریا) و تنش شوری بر جوانه زنی بذر گیاه (Fortuynia bungei Boiss.) بود. به این منظور آزمایشی به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار به مورد اجرا گذاشته شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل 1- مبدا جمع آوری بذر با دو سطح (سیاهکوه یزد، راور کرمان) 2- تنش شوری با 6 سطح (صفر، 25، 50، 75، 100 و 125 میلی مولار کلرید سدیم) می باشد. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش میزان شوری درصد و سرعت جوانه زنی، بنیه بذر و طول ساقچه کاهش پیدا کرد (01/0P<). ولی روند کاهش این صفات در رویشگاه های مورد مطالعه متفاوت بود. همچنین درصد و سرعت جوانه زنی دو رویشگاه مورد مطالعه اختلاف بسیار معنی داری (01/0P<) داشتند. به طوری که بذر های جمع آوری شده از رویشگاه سیاهکوه بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی، قلم (Boiss، Fortuynia bungei)، مبدا بذر
  • بافت شناسی
  • میرمعصوم عراقی، جلال شاخص، فرهاد باغبانی مهماندار صفحه 87
    بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی یکی از مهم ترین بیماری های آوندی درختان زیتون محسوب می شود. به همین دلیل بررسی جنبه های مختلف این بیماری نظیر پراکنش، بیولوژی، بیماری زایی و مدیریت بیماری همواره مدنظر قرار گرفته است. در راستای آگاهی از رابطه پاتوژن- میزبان، این تحقیق با عنوان بررسی هیستوپاتولوژی در نهال زیتون (رقم زرد) مایه زنی شده با Verticillium dahliae انجام شد. برای مایه زنی نهال ها از روش فروبردن ریشه نهال های یکساله در سوسپانسیون اسپور به غلظت 109 اسپور در میلی لیتر از عامل بیماری به مدت 30 دقیقه استفاده شد. 4 الی 12 هفته پس از مایه زنی (با ظهور علائم پژمردگی)، اقدام به تهیه برش هایی از قسمت های مختلف ساقه و ریشه گردید. سپس برش های عرضی بسیار نازک توسط دستگاه میکروتوم تهیه و پس از انجام مراحل مختلف رنگ آمیزی، اسلایدهای میکروسکوپی از آنها تهیه شد. نتایج بررسی های میکروسکوپی نشان داد که عامل بیماری با گسترش و ایجاد انسداد در آوندهای چوبی (به ویژه عناصر آوندی ریشه) و تخریب عناصر آوندی در فیزیولوژی گیاه میزبان اختلال ایجاد می کند. همچنین عامل بیماری در انتقال جریان شیره آوندی اختلال ایجاد کرده و منجربه پژمردگی اندام های هوایی می شود. نتایج نشان داد که نهال ها نیز با تولید تایلوز و مواد ژلاتینی باعث انسداد آوندها شده و از گستردگی پاتوژن جلوگیری به عمل می آورند. مکانیسم های بیماری زایی و دفاعی در تعامل بین پاتوژن- میزبان و نقش آنها در میزان حساسیت نهال های زیتون به این بیماری در این تحقیق بحث شده است.
    کلیدواژگان: زیتون، ورتیسیلیوم، هیستوپاتولوژی
|
  • E.Zolfeghari, M.R.Marvi Mohadjer, Gh.Zahedi Amiri, M.Namiranian Page 3
    Dead trees are considered as valuable nutritional resources in forests. By being a part of food cycles, providing nutritional materials, and keeping moisture, they prepare a desirable environment for seed germination and seedling growth. This study was carried out in Chelir district in Kheiroud forest — one of the four districts under the administration of the Department of the Natural Resources of the University of Tehran — for investigating the effect of dead trees on forest soil. To explore and compare tN, tC, pH, and C/N ratios at two different layers, i.e. the humus and the mineral (in 10 cm depth below humus) layers, samples were gathered in 12 replications from dead trees (with 4 decay degree) and the forest soil (without dead trees) as the witness group. The aforementioned factors were measured and their C/N ratio was estimated under the laboratory condition. The results of the T-test indicated that the tN of the humus layer in dead trees was significantly different from that of the witness group at P<0.05 and the tC, pH, and C/N of the humus layer at P<0.01. There was also a significant difference between tN, tC, and C/N of the mineral layer at P<0.01, but no significant difference was discerned in the pH of these layers. In addition, a review of the paired-group test showed that there was a significant difference between dead tree and forest treatments regarding tC. However, there was no significant difference regarding tN between the two treatments.
    Keywords: Humus Layer, Mineral Layer, Witness, Dead Trees, Forest Ecosystem
  • S.M.Maddah, B.Jalilpour, A.Shirvany, F.Moraghebi, F.Firozeh Page 11
    Today, heavy metal pollution of the biosphere has created environmental problems. Phytoremediation refers to the technique of using plants to remove pollution from the environment and to transfer them harmlessly, which becomes possible with the accumulation of heavy metals in various plant tissues and organs.In this study, 45 three-year old seedlings of Pinus sylvestris were put under the same condition at the end of March 2011, in Karaj. Using lead nitrate salt and water, different concentrations of (i.e. zero (control), 800, and 1600 mg/Kg) soluble were prepared and evenly added, in two occasions, to the soil of the seedlings at the end of June. The extracts obtained from root, stem, and leaf organs as well as the soil posts at the end of November were measured using the ICP device. Data obtained from a completely randomized design with 15 replications were analyzed using one-way ANOVA. The results indicated that P.sylvestris is a suitable species for lead phytoremediation. The accumulation of lead in root and shoot was more at the concentration of 800 ppm, whereas the highest amount of lead accumulation belonged to root and leave at the concentration of 1600 ppm. The comparison of different soil horizons demonstrated that the lead element was mostly accumulated in the surface horizon.
    Keywords: Soil Pollution, Phytoremediation, Lead, Pinus Sylvestris
  • M.Safaei, S.H.Matinkhah, V.Karimian Page 21
    The foundation of pastureland management is based on the pastoralist life style. Using the science of rangeland management without a deep understanding of the traditional nomadic and rural life results in range management methods with a pseudo-scientific appearance. BoyerAhmad, as the biggest tribe in kohgiluyeh-va-Boyerahmad, settles in all of the geographical regions of the province during different seasons of the year. For investigating the ecological viewpoint of the people of Boyerahmad tribes with respect to the plant species used by their livestock, a floristic list of the plants of the area under study was developed, on the basis of which a questionnaire was designed regarding the plant species used by the livestock and was distributed among the Boyerahmad tribes. Cocran method was applied to determine the sample size. The reliability and validity of the questionnaire were measured using Cronbach’s alpha and the contact method, respectively. In the next phase, to validate the accuracy of the ecological viewpoints of Boyerahmad tribes, data obtained from the questionnaire were analyzed scientifically using two-way ANOVA (at 95% confidence interval) in a completely randomized design. Generally speaking, the results indicated that even though people’s viewpoint did not exactly match with that of administer, it was relatively similar to it. The fact that the major species identified by people were also similar to those used by the livestock in the experiment indicated that although people of Boyerahmad tribes did not theoretically deal with ecology, they scientifically and practically understand it. Hence, their viewpoints, which are formed over a long time, can be applied as a practical model.
    Keywords: Boyerahmad Tribes, Ecological Viewpoint, Livestock, Nomads, Tribes
  • D.Eradatmand Asli, A.R. Houshmandfar, F.Moraghebi, F.Afdideh Page 35
    To select the best seeds in wheat cluster (Triticum aestivum L. var. PBW-343), the amount of magnesium and potassium in different parts of the grain clusters were measured. The spikelets of the grain cluster were divided into basal, central, and apical parts and then the seeds of the spikelets were divided into basal (bold) and apical (small) parts. The changes in the amount of magnesium and potassium during the fourteenth and the twenty-eighth days as well as the maturity period were measured. Magnesium and potassium concentrations were at the lowest level during the fourteenth day. The highest amount of magnesium and potassium reservations in the cluster was measured during the maturity period. The amount of magnesium during the experiment was higher in the basal seeds of the central spikelets of the cluster in comparison to the seeds of the other parts. The results indicated that since there was no significant difference between the basal seeds of the central and the basal spikelets, they can be placed in one group. Similarly, the amount of potassium was higher in the basal seeds of the central spikelets of the cluster in comparison to the seeds of the other parts and given that there was no significant difference between the basal seeds of the central and basal spikelets in this regard, they can be placed in one group. The results of this experiment revealed that a wider range of crops can be used for corrective works in comparison to the work of other researchers.
    Keywords: Wheat, Cluster, Spike, Magnesium, Potassium
  • R.Bovard, Sh.A.Rezazadeh, M.Omidi, S.Torabi, F.Hariri Akbari, S.Parvaneh, R.Taghizad Farid Page 43
    Artemisia annua belongs to the Asteraceae family and is a medicinal annual herb that contains an anti-malaria compound called Artemisinin. In the present study, the variation of Artemisinin content was investigated in seven populations of A.annua collected from different regions in the north of Iran. The leaves of different populations were shade dried and then extracts were obtained from 1g of each leave sample. Artemisinin content in extracts was measured using HPLC-UV and the standard sample. The analysis of the amount of Artemisinin content obtained from different populations indicated that the highest and lowest amounts respectively belonged to the populations collected from Noshahr with 0/195% of dried leaf and Havigh with 0/053%. The results demonstrated a relatively low variation in the amount of Artemisinin content in populations of A.annua. The amount of Artemisinin content measured in this study is significant in comparison to the samples obtained from the other parts of the world.
    Keywords: Artemisia annua, HPLC, UV, Artemisinin
  • A.Ahmadi, H.Yeganeh, A.Sour, M.Bakhshandeh Savadroodbari, E.Ahmadi Page 51
    Each of the rangeland species has certain production during the months of grazing and different years. In addition, the grazing livestock consumes certain amounts of forage during each period of the grazing season and different years which varies depending on the conditions and different races. Rangeland and livestock management would not be feasible without understanding the production characteristics of plants and the amount of forage intake during the grazing period. In an attempt to investigate the vegetative and productive characteristics and the consumption rate of Ziziphora clinopodioides forage by the livestock at different stages of phenology, the present experiment was carried out during four years in Urmia-Garebagh rangelands. With the beginning of the grazing season and the entering of livestock into the rangeland, the remaining forage from the graze was harvested, at one-month intervals, until the livestock left the rangeland. The consumption rate was determined by subtracting the amounts of the harvested forage from the fenced plot forage. To explore the effect of study years as well as the harvest months on the production and consumption of the species under analysis, the obtained data were analyzed. The results of ANOVA combined variance analysis indicated that there was a significant difference between the months under analysis and that the highest amount of production and consumption occurred in the fourth year. However, the consumption rate of forage in second month was the highest throughout the grazing season. Generally speaking, it can be claimed that the temperature and rainfall are two significant factors in the amount of production and consumptions of this species.
    Keywords: Rangeland, Forage Production, Forage Consumption, Ziziphora clinopodioides, Urmia
  • S.Vaseghi, M.Valynezhad, M.Afzali Page 65
    Soybean is one of the oil seeds whose cultivation is important for preventing the import of oil and replacing meat protein with it. Given that the soybean cultivated in Iran is usually Fe-deficient due to the calcareous soil used for the cultivation and considering the role of Fe in soybean, the present experiment evaluated the effect of different rate and sources of Fe-fertilizer on soybean yield. A randomized complete block design with 4 replication and 5 treatments (0, 2, and 5 kg Fe-sulfate per 1000 liter and 5 and 10 kg/ha Fe-Sequestrin) was selected. After cultivating and farming, and for reducing the peripheral effects, soybeans were harvested from the center of each plot and their yield and yield components were determined. The obtained data were then analyzed. The results indicated that the application of 5 and 10 kg Fe-Sequestrin per hectare with the mean yield of 1845 and 2845 kg/ha significantly increased the yield (at P<0.05) in comparison to its non-application condition in the control group with the mean yield of 1542 kg/ha. The thousand-seed weight in 10 kg/ha Fe-Sequestrine and Fe-Sulfate foliar application (5 per 1000) demonstrated a significant increase.
    Keywords: Fe, Soybean, Yield, Foliar
  • M.Tajamoliyan, H.Sodaii Zadeh, M.H.Rad Page 77
    One of the significant factors in seed germination is the altitude of seed source from the sea level which may significantly affect plant size or growth due to the differences in the environmental factors such as humidity, temperature, the intensity and quality of light, day length, and soil chemicals. This experiment was conducted to evaluate the effect of seed source (from the sea level) and salinity stress on Fortuynia bungei Boiss germination. An experiment was carried out in three replications, following a factorial, completely randomized design. The factors included: (1) seed source at two levels (Siyahkooh-Yazd, Ravar-Kerman) and (2) salinity stress at six levels (0, 25, 50, 75, 100, and 125 mM NaCl). The results indicated that germination percentage and rate, seed vigor, and stem length in both habitats were significantly reduced (p<0.01) with an increase in the amount of salinity. However, the amount of the reduction of these attributes varied depending on the seed source. In addition, the percentage and rate of germination were significantly different (p<0.01) in two habitats and the seeds obtained from Siyahkooh demonstrated a better performance.
    Keywords: Salinity Stress, Germination, Seed Source, Fortuynia bungei Boiss
  • M.M.Iraqi, J.Shakhes, F.Baghbani Mehmandar Page 87
    Verticillium wilt is one of the most important vascular diseases of olive. For this reason, investigating different aspects of this disease such as distribution, biology, pathogenicity, and disease management have always been considered significant. In an attempt to investigate host-pathogen interaction, the present experiment was carried out to study the histopathology of olive (cultivar Zard) inoculated by Verticillium dahliae. Root-dipping method for 30 minutes was used for the inoculation of the seedlings by spore suspension with concentration 109 spore/ml. Four to twelve weeks after inoculation, with the occurrence of wilt symptoms, transversal sections were prepared from various parts of the stem and root. Then, very thin transversal sections were prepared and after different stages of staining, microscopic slides were prepared. The results of the microscopic investigations indicated that the causal agent of Verticillium wilt has caused disorders in the physiology through spreading into vessels, obstruction of xylem vessels, and their destruction. The casual agent also resulted in disorder in the flowing of vascular sap and caused shoot wilt. The results indicated that the seedlings obstructed the vessels and prevented the spread of pathogen with producing tylose. The pathogenicity and defensive mechanisms associated with host-pathogen interaction and their roles in susceptibility rate of the olive to Verticillium wilt have been discussed in this research.
    Keywords: Olive, Verticillium dahliae, Histopathology