فهرست مطالب

دانشنامه حقوق اقتصادی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا خواجی صفحه 1
    امروزه با گسترش حقوق بین الملل کشورها ملزم به رعایت اصول و هنجارهای حقوق بین الملل در تنظیم روابط خویش با یکدیگر می باشند. تحریم های اقتصادی یکی از مقولاتی است که اگر چه غالبا ابزاری با ماهیت سیاسی در روابط بین الملل شناخته می گردد، ولی در حال حاضر تحلیل حقوقی آن و تبیین نسبت آن با حقوق بین الملل از مسائل مطرح حقوق بین الملل می باشد. سه نظریه مشروعیت مطلق، مشروعیت نسبی و عدم مشروعیت تحریم های اقتصادی از منظر حقوق بین الملل مطرح می گردد که هر یک با تحلیل حقوق بین الملل عام سعی در ارائه نظر خویش می باشد. هر چند که گرایش به محدود نمودن تحریم های اقتصادی بر مبنای مشروعیت نسبی آن به ویژه تحریم های اقتصادی اعمالی شورای امنیت در حال تکوین می باشد؛ با این وجود با کنکاش در حقوق بین الملل اقتصادی و حق توسعه عدم مشروعیت تحریم های اقتصادی از منظر حقوق بین الملل موجه تر می نماید.
    مقاله حاضر به با روش تحلیلی- توصیفی با کنکاش پیرامون نسبت تحریم های اقتصادی با حقوق بین الملل اقتصادی و حق توسعه به ارزیابی موضوع می پردازد.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که تحریم اقتصادی اصولا چه ازمنظر حقوق بین الملل به ویژه حقوق بین الملل اقتصادی از وجاهت حقوقی برخوردار نمی باشد و با اصول مورد قبول تجارت بین الملل از سوی کشورهای غربی و هنجارهای حقوق بین الملل همخوانی ندارد.
    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، حقوق بین الملل، حاکمیت کشورها، حقوق بین الملل اقتصادی، لیبرالیسم جدید، حق توسعه
  • ولی رستمی، احمد کتابی رودی صفحه 21
    به طور کلی مالیات از مظاهر حاکمیت دولت به شمار می رود و به عنوان مهم ترین منبع درآمدهای عمومی نقشی برجسته در تامین هزینه های عمومی ایفا می کند. به نحوی که می توان گفت تداوم فعالیت های دولت و حتی استمرار و دوام آن به وصول مالیات بستگی دارد. بدین لحاظ مالیات در نزد دولت ها از اهمیت و جایگاهی به سزا برخوردار است و در حقوق مالیاتی بیشتر کشورها برای تامین و تضمین مالیات، اختیارات و اقتدارات گسترده، فوق العاده و منحصر به فردی به دستگاه مالیاتی اعطا می کنند تا با توسل به آن ها بتواند مالیات را به خوبی و به موقع تشخیص و وصول نماید. این حقوق و اختیارات دستگاه مالیاتی که از حاکمیت دولت نشات می گیرد در حقوق عمومی اصطلاحا «امتیازات قدرت عمومی» نامیده می شود و در حقوق مالی و مالیاتی به آن «اعمال قدرت مالیاتی» نیز می گویند. با توجه به گستردگی این امتیازات این نوشتار بر آن است تا به تبیین و توصیف دو مورد از مهم ترین اقتدارات دستگاه مالیاتی در مراحل تشخیص و وصول مالیات که مودیان متخلف را همواره به تمکین مالیاتی وادار می سازد، یعنی تشخیص علی الراس و وصول قهری مالیات(عملیات اجرایی مالیات) بپردازد.
    کلیدواژگان: مالیات، قدرت عمومی مالیاتی، دستگاه مالیاتی، تشخیص علی الراس، وصول قهری مالیات
  • حجت سلیمی ترکمانی صفحه 44
    پارادایم حاکم بر حقوق بین الملل توسعه در بستر شرایط تاریخی و اقتصادی دهه 1960 عمدتا مبتنی بر توسعه اقتصادی بود. اما به تدریج در پرتو تلاشهای بین المللی و صدور گزارش برونتلند مفهومی تحت عنوان توسعه پایدار در گستره حقوق بین الملل مطرح شد. مفهومی که در پرتو اجتناب از ملاحظه صرف توسعه اقتصادی در فرایندهای توسعه و از طریق تعامل میان سه بعد توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، حقوق بین الملل توسعه را به سمت حقوق بین الملل توسعه پایدار رهنمون ساخته است. با وجود پیشرفتهای حاصله در خصوص ادبیات توسعه پایدار در حقوق بین الملل، از یک سو به دلیل اینکه مفاد این مفهوم عمدتا در حقوق قوام نیافته مطرح بوده و عملا بنا به اذعان اسناد مهم در این زمینه مبنی بر اولویت توسعه اقتصادی بر توسعه زیست محیطی و اجتماعی سیاستهای توسعه پایدار با شکست مواجه شده است، خلاء قابل توجهی در رویکرد نظری و عملی به توسعه پایدار در حقوق بین الملل توسعه وجود داشته و حقوق بین الملل توسعه پایدار حقوق آرمان تلقی می شود تا حقوق واقعی.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، حقوق بین الملل، حقوق بین الملل توسعه
  • وحید سینایی، سمیه زمانی صفحه 72
    اولویت سیاست های ایران پس از پایان جنگ (1367) بازسازی مناطق جنگ زده و اقتصاد کشور بود. در این هنگام اکثریت اعضای دولت و نمایندگان سومین دوره مجلس شورای اسلامی در زمره هواداران اقتصاد برنامه ریزی شده و مداخله دولت در اقتصاد بودند. اما بازساری با تغییر سیاست های اقتصادی گذشته و گرایش به اقتصاد آزاد مصادف شد. مهم ترین نماد این دگرگونی در سیاست های اقتصادی، تصویب برنامه اول توسعه و سیاست تعدیل اقتصادی بود. این مقاله چگونگی بروز این تحول در سیاست های اقتصادی ایران در سال های تصویب و اجرای برنامه اول و نقش نهادهای دولتی و مجلس در آن را بررسی می کند. تحلیل داده های موجود نشان می دهد در تدوین و تصویب سیاست های اقتصادی، دولت و مجلس بیشتر نقش تبعی و تاییدگر داشته اند و ائتلافی از روحانیون عمل گرا و تکنوکرات ها که در نهادهای دولتی و مجلس با نفوذ بودند نقش تعیین کننده را داشتند.
    کلیدواژگان: سیاست اقتصادی، بازسازی، خصوصی سازی، دولت، مجلس، ایران
  • کاوه قبادی، حسین ناصری مقدم صفحه 101
    کاربری یک اصطلاح حقوقی- اقتصادی است و به معنای تعیین نحوه استفاده از زمین می باشد. کاربری در مناطق مختلف شهری در طرح جامع یا هادی آن شهر مشخص شده است و در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرک ها نیز حفظ کاربری و یا تغییرات احتمالی آن زیر نظر وزارت کشاورزی می باشد.
    حقوق‎دانان در چند محور در زمینه‎ی کاربری دچار اختلاف شده‎اند. یکی از آن‎ها ماهیت موضوع کاربری است که این مقاله از جنبه‎ی مبادی‎ شناسی تصوری بدان می‎پردازد. دو محور دیگر، امکان تحدید کاربری املاک توسط قانون است که موضوع اصلی این نوشتار را تشکیل می‎دهد. سوال اصلی آن است که تعیین کاربری ملک شخصی افراد، با حق فردی آنان در زمینه‎ی اباحه‎ی مطلق تصرفات مجاز، در تنافی نیست؟ گروهی توجه خاص شارع به حقوق مالکانه و اصالت آن را مبنا و محور دانسته اند و با تجاوز به این حقوق و تحدید آن در هر قالبی اعم از تعیین کاربری و غیرآن، تا سرحد امکان مخالفت نموده اند؛ تا جایی که حتی در راستای کسب حقوق مالکانه، ضرر به دیگران را نیز جایز شمرده اند. در مقابل دسته ای نیز با نگاهی انقباضی به حقوق مالکانه، مشروعیت اعمالی چون تغییر کاربری را در صورت زیان و ضرر به دیگران یا شکستن تعهدات اجتماعی نپذیرفته اند.
    روش تحقیق این مطالعه، میان‎ رشته‎ای و آمیزه‎ای از دانش‎های فقه، حقوق و اقتصاد است که بر اساس روش تحلیلی استوار است.
    کلیدواژگان: کاربری، مالکیت، حقوق مالکانه، طرح های شهرداری، پروانه ساختمان، حرج، سلطنت
  • سید مرتضی نعیمی، محمد راسخ صفحه 134
    مفهوم «انسان اقتصادی» یکی از پیش فرض های اصلی «رویکرد اقتصادی به حقوق» است. رویکرد یادشده، که مکتبی نوین و مطرح در حوزه فلسفه حقوق است، بر اساس این پیش فرض، به تبیین و پیش بینی رفتار فرد در برابر قوانین وضع شده در چارچوب نظام حقوقی پرداخته و در جهت بهبود اثرگذاری قوانین و مقررات بر رفتار افراد، توصیه و رهنمود پیش می نهد.در این نوشتار، ضمن تبیین مفهوم انسان اقتصادی، دو ادعا مطرح می گردد: اول اینکه در ادبیات رویکرد اقتصادی به حقوق، یک تلقی واحد از انسان اقتصادی وجود ندارد و در حقیقت ما با چهار تلقی متفاوت از این مفهوم روبرو هستیم. دوم اینکه هرچند انسان اقتصادی، در علم اقتصاد و رویکرد اقتصادی به حقوق،همچنان پارادایم غالب است، لیکن با توجه به انتقاداتی که بر این مفهوم وارد است، برای اینکه، در حوزه علم حقوق، بتوان تبیین و پیش بینی دقیق تری از رفتار کنشگر حقوقی به دست داد، باید آن را با یافته های علوم انسانی دیگر مانند روانشناسی، جامعه شناسی و... ترکیب کرد.
    کلیدواژگان: انسان اقتصادی، رویکرد اقتصادی به حقوق، عقلانیت محدود، رفتارهای خلاف قاعده، التزامات
|
  • Gholamreza Khaji Page 1
    The development of international law has obliged the states to observe the principles and customs of International law in their intenational relations.Economic Sanction is the one of them. It is used as a political tool but discussed as an legal issue among the international law issue. There are three approcch on this issue (economic sanction) first strict legality approach second relative legality and the third is non-legality approach.Although the security council has tried to develop the relative legality approach but the intenational economic law and righ of developmet intenational law prefer to support the non-legality approach.
    Keywords: Economic Sanctions international law Soveregnty of Countries international economic law newliberalism, right of development
  • Vali Rostami, Ahmad Ketabi Roodi Page 21
    Generally speaking, tax is deemed as a manifestation of the government's authority and plays a key role in procuring public revenues, as the most critical factor. Indeed, we might say, that continuity of the governmental activities depend on receiving taxes. Thus, taxes occupy a high rank of importance in most of the countries, especially Iran and England. Therefore, lots of powers and privileges have been granted to the tax system, in order to assure assessing and receiving taxes. These powers and privileges that emanates from state sovereignty, are called “Privileges of Public Power “in public law; and is named “Taxation Power“in financial and tax law. In attention to variation of these privileges, in the current research we decided to explain and describe two prominent taxation powers in assessment and compliance levels that always persuade taxpayer to pay tax; these powers are Ex officio assessment and Enforcement of tax.
    Keywords: Tax, Taxation public power, Tax system, Ex officio assessment, Enforcement of tax
  • Hojjat Salimi Turkamani Page 44
    In thelight of historical and economic circumstances of 1960s, dominant paradigm in international development law was essentially relayed on economic development. But gradually by international efforts and issuing Brountland report, the conception of sustainable development came up in context of international law; The conception that by avoiding of mere consideration of economic development and reaction among three aspects of sustainable development(economic development, social development and environmental conservation) lead international development law to international sustainable development law. In spite of some progress on sustainable development in international law,from one hand, due to introduction of the conception in soft law and on the other hand because of failures of policies of sustainable development for priority of economic aspect on two other aspects, there is considerable gap between theoretical and practical approach to international development law. Hence it can be said that nowadays international sustainable development law is lexfrandanotlexlata.
    Keywords: sustainable development, international law, international development law
  • Vahid Sinaee, Somayyeh Zamani Page 72
    After the Iran- Iraq war (1980-1988), the priority of Iran’s policies was modernization of economy and the reconstruction of destructions caused by the war. Reconstruction coincided with the change of economic policies and a tendency towards capitalist economy. This changing of policies occurred despite the fact that the majority of the members of the cabinet and the Islamic Consultive Assembly (Majlis) were in favour of an interventionist state economy. This article studies the changing of economic policies in 1989-1993 and the role of governmental institutions and Majlis in it. Analyzing the data gathered shows the cabinet and Majlis in this transition have had a subordinate and conforming role, whereas a coalition of pragmatist clergies and technocrats played an effective role.
    Keywords: Iran, reconstruction, economic policy, Islamic Consultive Assembly (Majlis), government.
  • Kaveh Ghobadi, Hossin Nasseri Page 101
    Land use is a legal - economic term for how land operation. Land use in urban regions have been identified in urban master plan or design hadi (guide plan) and outside the legal boundaries of cities and towns as well as protect the land use or possible changes in land is under the Ministry of Agriculture.In some cases Legal experts have different opinions about the land use. One of them is the nature of the subject land use. This paper explores the idea of the view studies origins conceptual. Another of them is limited by law to real estate land use that will form the subject matter of this article. The main question is whether specify the real estate land use is not inconsistent with right of full use of individual? Some groups believe special attention legislator of the owner ship rights is basic and important. They are strongly opposed by violating and delimit this rights in any form, land use or other things. Even with the acquisition of proprietary rights, harm to others, they also allow. In contrast batch with a restrictive proprietary rights, legitimate actions, such as changes if land use in harm to others or breaking social commitments have denied.The methodology of this research, is interdisciplinary and combines the knowledge of jurisprudence, law and economics, which is based on analytical methods.
    Keywords: Land Use, Possession, Ownership rights, Municipal plans, Building permits, Adversity, Domination
  • Seyyed Morteza Naeemi, Mohammad Rasekh Page 134
    Concept of “economic man” is one of the principal assumptions of economic approach to law. Based on this assumption, economic approach, a modern and leading school of thought in legal philosophy, seeks to explain and predict individual behavior in legal framework and make recommendations and prescriptions so as to improve the effects of laws and regulations on legal actors. In this paper, in addition to definition of economic man, two claims suggest: First, there isn’t a unique version of economic man and at least, we face four versions of this concept. Second, although in economics and economic analysis, economic man is the prevailing and current paradigm, in order to give a more accurate explanation of human conduct and make a more exact prediction of it, it’s better to combine this theory with other theories and findings of other social sciences such as psychology and sociology
    Keywords: economic man, economic approach to law, bounded rationality, anomalies, commitments