فهرست مطالب

مجله دانش زراعت
پیاپی 8 (1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود اکبری نودهی صفحات 1-14
    چکیده به منظور تعیین مناسب ترین تابع تولید جهت پیش بینی عملکرد سویا، چهار مدل مورد بررسی قرار گرفت. چهار معادله جنسن (1968)، استوارت و همکاران (1977)، رابطه مین هاس و همکاران (1974) و براس و کوردوا (1981) جهت بررسی انتخاب گردید. جهت بدست آوردن پارامترهای مورد نیاز معادلات، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و هفت تیمار و به مدت یک سال انجام گرفت. نتایج بدست آمده از داده های مزرعه ای حاصل از آزمایش با مقادیر پیش بینی شده توسط مدل ها مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر فاکتور حساسیت برای مرحله رشد رویشی، گلدهی و پرشدن دانه به ترتیب برای معادله جنسن، 23/0، 82/0 و 1/1، مین هاس و همکاران 73/02، 72/2 و 4/3، استوارت و همکاران 25/0، 73/0 و 05/1 و براس و کوردوا 25/0، 73/0 و 05/1 بدست آمد. براساس داده های فاکتور حساسیت مشخص گردید که در تمام مدل ها این فاکتور برای مرحله پرشدن دانه دارای بیشترین مقدار می باشد. بنابراین برای سویا حساس ترین مرحله رشد دوره پرشدن دانه می باشد. ارزیابی پیش بینی عملکرد مدل ها با شرایط مزرعه ای نشان داد که مدل ها برآورد خوبی داشته اند اما مدل براس و کوردوای اصلاح شده (1981) پیش بینی عملکرد بهتری داشته است.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: تابع تولید، سویا، فاکتور حساسیت، مازندران
  • سیدعلی طباطبایی، احسان شاکری صفحات 15-26
    این پژوهش به منظور بررسی اثرات تنش خشکی بر صفات کمی و کیفی ارقام آفتابگردان روغنی و تعیین بهترین شاخص ها برای شناسایی ارقام متحمل و حساس به خشکی طی آزمایشی در بهار سال1389در شرایط مزرعه به صورت کرت های خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اجرا شد. فاکتور اصلی در دو سطح آبیاری نرمال (بدون تنش) و شرایط تنش در نظر گرفته شد و فاکتور فرعی شامل شش سطح شامل ارقام تجاری آفتابگردان به ترتیب آلستار، هایسون25، آذرگل، مستر روسی، سوپرگروس، ایریفلور بود. هر واحد آزمایشی شامل 6 خط کاشت به طول 6 متر و فواصل خطوط کاشت، 60 سانتی متر و فاصله بوته ها روی ردیف 20 سانتی متر در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که صفات فنولوژی (طول دوره رویشی و زایشی) صفات مورفولوژی (تعداد برگ، ارتفاع بوته، قطر طبق، قطر ساقه، تعداد دانه در طبق، وزن دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد دانه های پوک و نارس و عملکرد)، کارایی آب مصرفی، درصد روغن و ارقام به طور معنی داری تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفت. همچنین بر اساس شاخص های تحمل، در شرایط تنش رقم آذرگل با متوسط 1874 کیلوگرم در هکتار به عنوان رقم برتر و مقاوم و رقم سوپر گروس با متوسط 757 کیلوگرم در هکتار به عنوان حساس ترین رقم نسبت به شرایط تنش خشکی معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، آبیاری نرمال، شاخص های متحمل به خشکی، آفتابگردان
  • رضا باقری، غلامعلی اکبری، محمدحسین کیانمهر، زین العابدین طهماسبی سروستانی صفحات 27-38
    آزمایشی در سال زراعی 88–1387 در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، به منظور ارزیابی مصرف کود به صورت پلیت بر عملکرد و کارایی مصرف نیتروژن ذرت (Zea mays L.) انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل نحوه مصرف کود: به صورت پخش در سطح زمین و مصرف کود به صورت پلیت و عامل دوم تلفیق چهار سطح کود نیتروژن (اوره 46 درصد) و کود دامی (گاوی) به ترتیب، (46+ 600 و 92+600 و 138+600 و 184+600) کیلوگرم در هکتار بود. کرت شاهد بدون مصرف کود نیتروژن به منظور محاسبه کارایی مصرف نیتروژن در نظر گرفته شد که در محاسبات آماری وارد نگردید. افزایش کود نیتروژن از 46 به 184 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه و اجزای آن به استثنای تعداد ردیف دانه در بلال شد. بیشترین عملکرد دانه به تیمار پلیت اختصاص داشت. بیشترین میزان عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه به ترتیب 12 تن در هکتار و 1/8 درصد پروتئین از کاربرد 184 کیلوگرم کود نیتروژن به صورت پلیت بدست آمد. افزایش مقدار نیتروژن باعث کاهش معنی دار (1%>P) کارایی مصرف نیتروژن و کارایی زراعی و افزایش معنی دار (1%>P) کارایی فیزیولوژیک شد. بیشترین کارایی مصرف نیتروژن، کارایی زراعی و کارایی فیزیولوژیک به ترتیب 89، 35، 55 (کیلوگرم در کیلوگرم) متعلق به تیمار توزیع کود به صورت پلیت بود.
    کلیدواژگان: ذرت، پلیت، کارائی مصرف نیتروژن، عملکرد و اجزای عملکرد دانه
  • نورا زیدی طولابی، سمیه دیرکوندی، سعید حیدری، خسرو عزیزی، داریوش اقبالی صفحات 39-52
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد بذر گونه های ماشک علوفه ای در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی، دو آزمایش در سال زراعی 88-87 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار بر روی 3 گونه ماشک علوفه ای برگ پهن، معمولی و کرکدار با 3 تراکم بذری (100، 150 و 200 عدد بذر در متر مربع) صورت گرفت. بیشترین عملکرد علوفه ی خشک (4912 کیلوگرم در هکتار) در شرایط دیم از ماشک معمولی در تراکم 150 بوته در متر مربع، هم چنین کمترین آن (1750 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری تکمیلی از ماشک کرکدار از تراکم 100 بوته در متر مربع حاصل شد. بیشترین و کمترین عملکرد غلاف (4282 و 1426 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری تکمیلی به ترتیب از ماشک برگ پهن و کرکدار در تراکم های 200 و 150 بوته در متر مربع بدست آمد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه (3352 و 3/870 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری تکمیلی به ترتیب از ماشک برگ پهن و کرکدار در تراکم های 200 و 150 بوته در متر مربع مشاهده شد. بیشترین و کمترین وزن هزاردانه (1/133 و 73/29 گرم) در شرایط آبیاری تکمیلی به ترتیب از ماشک برگ پهن و کرکدار در تراکم 100 و 200 بوته در متر مربع مشاهده گردید. بیشترین عملکرد بیولوژیکی (8243 کیلوگرم در هکتار) در شرایط دیم از ماشک معمولی در تراکم 150 بوته در متر مربع و کمترین آن (3268 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری تکمیلی از ماشک کرکدار در تراکم 150 بوته در متر مربع بدست آمد. بیشترین و کمترین شاخص برداشت (82/52 و10/21 درصد) در شرایط دیم به ترتیب از ماشک برگ پهن و کرکدار در تراکم های 100 و 150 بوته در متر مربع بدست آمد. نتایج حاصل از آزمون (t) در دو آزمایش نشان داد که بین وزن هزاردانه (سطح احتمال 1%)، علوفه خشک و شاخص برداشت (سطح احتمال 5%) اختلاف معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ماشک علوفه ای، تراکم، عملکرد، دیم، آبیاری تکمیلی
  • ابوذر کاکایی، علی زارع، حسن فرحبخش صفحات 53-62
    به منظور بررسی تاثیرحذف گل های زبانه ای (Ray flower) طبق بر پوکی و عملکرد دانه دو رقم تجاری آفتابگردان (Helianthus annuus L.) آزمایشی طی سالهای زراعی1387 و 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان به مرحله اجرا درآمد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرارانجام گردید. در این آزمایش ترکیبات سطوح رقم دو سطح (ارقام تجاری مستر و یورو فلور) و حذف گلهای زبانه ای سه سطح (حذف 50%، حذف100% و شاهد) به صورت تصادفی داخل کرت ها قرار گرفتند. صفات مورد بررسی در این تحقیق عبارت بودند از: درصد دانه های پوک در قسمت مرکزطبق، درصد دانه های پوک در قسمت محیط طبق، تعداد دانه های پوک در قسمت مرکز طبق، تعداد دانه های پوک در قسمت محیط طبق، وزن هزار دانه، قطر طبق و عملکرد. نتایج دو ساله این آزمایش نشان داد که از نظر آماری اختلاف معنی داری بین تیمارهای حذف گل زبانه ای و دو رقم مورد بررسی از نظر درصد پوکی در مرکز طبق، عملکرد و تعداد دانه پوک در مرکز طبق وجود داشت. نتایج رگرسیونی آزمایش از اثر خطی و مثبت حذف گل زبانه ای بر صفات اندازه گیری شده در مرکز طبق و در کل بر عملکرد دانه حکایت دارد. در نتیجه حذف 100% گل های زبانه ای عملکرد رقم یوروفلور 307 کیلو گرم در سال اول و 201 کیلو گرم در سال دوم بهبود یافت و رقم مستر 429 کیلو گرم در سال اول و 476 کیلو گرم در سال دوم بهبود یافت.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، حذف گل زبانه ای، درصد پوکی، عملکرد دانه
  • محسن سیدی، جواد حمزه ئی، امین بوربور، ولی الله دادرسی، فرشید صادقی صفحات 63-76
    پرایمینگ روشی موثر جهت بهبود قوه نامیه بذر است که می تواند باعث افزایش درصد و سرعت جوانه زنی و افزایش دامنه جوانه زدن بذرها در شرایط محیطی تنش زا از جمله تنش خشکی شود. در این تحقیق اثر پرایمینگ بر ویژگی های جوانه زنی بذور گلرنگ در شرایط تنش خشکی ارزیابی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. تیمارها، پرایمینگ در دو سطح، عدم پرایم و هیدروپرایم و تنش خشکی در هفت سطح (0، 2-، 4-، 6-، 8-،10- و 12- بار) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی از صفر تا 12- بار ویژگی های جوانه زنی شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و وزن گیاهچه کاهش یافت. اما این کاهش در تیمار بذور پرایم نشده بیشتر از تیمار پرایمینگ بود. بنابراین، در کلیه سطوح تنش خشکی سرعت جوانه زنی و وزن تر گیاهچه گلرنگ در تیمار شاهد کمتر از تیمار هیدروپرایم بود. این کاهش برای جوانه زنی در تیمار شاهد نسبت به تیمار هیدروپرایم 70% بود. به طور کلی، هیدروپرایمینگ ویژگی های جوانه زنی گلرنگ را بهبود داد و همچنین توانست تحمل گلرنگ را در مقابل تنش خشکی در مرحله جوانه زنی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، گلرنگ، جوانه زنی، تنش خشکی
  • سمیه ساردویی نسب، نجمه کمالی، قاسم محمدی نژاد صفحات 77-86
    به منظور ارزیابی تحمل به شوری ژنوتیپ های یولاف (Avena sativa L.) در مراحل گیاهچه ای و زایشی، آزمایشی با 3 تکرار در شرایط گلخانه)در قالب طرح کاملا تصادفی) و در مزرعه پ‍‍ژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در لورک نجف آباد (بدون تنش شوری ds.m-14 EC=) و همچنین در مزرعه پ‍‍ژوهشی شریف آباد اردکان یزد (شوری ds.m-110 EC=) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به اجرا در آمد. در مرحله گیاهچه ای غلظت سدیم، پتاسیم و نسبت آن ها و در شرایط مزرعه ای صفات، ارتفاع بوته، تعداد پنجه، طول خوشه، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس در مرحله گیاهچه ای اختلاف معنی دار بین ژنوتیپ ها از لحاظ تحمل به شوری نشان داد، ولی از لحاظ میزان سدیم، پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها مشاهده نگردید، که بیانگر وجود سایر مکانیسم های دخیل در کنترل تحمل به شوری در این ژنوتیپ ها می باشد. نتایج تجزیه واریانس مرکب، اختلاف آماری معنی دار بین ژنوتیپ ها از لحاظ تمام صفات مورد مطالعه نشان داد. همچنین اثر متقابل ژنوتیپ در محیط نیز یرای تمام صفات معنی دار بود. ارزیابی های مزرعه ای و گلخانه ای روی ژنوتیپ های مختلف یولاف، همبستگی معنی داری بین مرحله گیاهچه ای و زایشی نشان نداد، که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی از لحاظ تحمل بین گیاهان بالغ و گیاهان در مرحله گیاهچه ای و همچنین مکانیسم های متفاوت تحمل در دو مرحله رشدی می باشد. بر اساس نتایج، لاین های 28، 32، 80 و 84 به عنوان پر محصول ترین ژنوتیپ ها بودند که با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل ژنوتیپ در محیط، می توان برای اصفهان لاین های 80 و 84 و برای یزد لاین 17 را معرفی نمود.
    کلیدواژگان: تحمل به شوری، مرحله زایشی، مرحله گیاهچه ای، یولاف
|
  • Davood Akbari Nodehi Pages 1-14
    Abstract In order to determine the best water production function (CWPF) for predicting grain yield of a soybean crop four models were evaluated. The four functions evaluated were Jensen (1968)، Minhas et al (1974) and modified Stewart et al (1977) and modified Bras and Corodova (1981) models. Field experiments were carried out for evaluation of the models. The grain yields simulated by the crop water production function were compared with the field measured data. The grain yields simulated by the crop water production function were compared with the field measured data. The base moisture stress sensitivity indices obtained for the vegetative، flowering and grain filling growth stages of the soybean crop were 0. 23، 0. 82، and 1. 1 respectively for Jenson (1968) and 0. 73، 2. 72 and 3. 4 respectively for Minhos et al (1974) model. The moisture stress sensitivity indices for the vegetative، flowering and grain filling growth stages for the modified Bras and Corodova (1981) model were 0. 25، 0. 73، and 1. 05 respectively and 0. 25، 0. 73 and 1. 05 respectively for modified Stewart et al (1977) model. The indices of the grain filling stage were noticed to be higher than the other growth stages، followed by the flowering stage and then the vegetative، for all models. The trend of the indices therefore implies that the grain filling growth stage was more critical to moisture deficit. Results showed that the models give good estimates of soybean grain yield with modified Bras and Corodova (1981) model performing slightly better than the other three models.
    Keywords: production function, soybean, sensitivity factor, Mazandaran
  • Pages 15-26
    In order to study the effect of drought stress on qualitative and quantitative traits of sunflower cultivars and use of drought tolerance stress to determine the most tolerant cultivar to drought stress، this experiment was conducted on six cultivars of sunflower under two irrigation regimes (normal irrigation and drought stress) at agricultural and natural resources center of Yazd in 2010. The experiment was carried out in split plot in randomized complete block design with three replications. Results showed that effect of drought stress was significant on all of the characteristics and cultivars. The highest seed yield was produced by Azargol cultivar (1874 kg/ha) and lowest seed yield was produced by super grows (757 kg/ha) in drought stress condition. Therefore results indicated that Azargol is the most resistant cultivar to drought stress and Supergrow is the most sensitive cultivar to drought stress.
    Keywords: drought stress, normal irrigation, drought tolerance indices, sunflower
  • Pages 27-38
    A field study was conducted at Aboureihan research field of Tehran University in 2009 to find out the effect of nitrogen pellet fertilizer on the grain yield and nitrogen use efficiency of corn (Single Cross 704). The factorial design of the study comprised of randomized complete block with three replications. Factors of this experiment including: first factor was two levels of fertilizer application method (pellet and mixed with soil) and second factor was four levels of nitrogen fertilizer pulse manure (46+600، 92+600، 138+600 and 184+600 kg/ha). In this research، a screw extruder setup was designed and manufactured. Increasing N fertilizer from 46 to 184 kg/ha had significant effect on all yield and yield components traits except number of seed rows per ear. Maximum grain yield was obtained with pellet and 184 N kg/ha treatment. Statistical analysis indicated that NUE، as well as agronomic efficiency (AE) were reduced while physiological efficiency (PE) increased with increasing N (pellet) rates.
    Keywords: Zea mays, Pellet, Nitrogen Use Efficiency, Grain yield, yield componenet
  • Pages 39-52
    In order to study effect of plant density on yield and seed yield components of forage vetch in rain-fed and supplemental irrigation conditions، two separate experiments were conducted at the research filed of faculty of agriculture، Lorestsn University، during 2008-2009. Three species of forage vetch (Vicia narbonensis، V. sativa and V. dasycarpa) and in three plant densities (100، 150 and 200 plant/m2) were combined factorially based on a randomized complete block design in each experiment. The highest dry forage yield (4912 kg/ha) was found in V. sativa under rain-fed condition and 150 plant/m2. Also the lowest dry forage yield (1750 kg/ha) was found in V. dasycarpa under supplemental irrigation condition and 100 plant/m2. The highest and the lowest pods yield (4282 and 1426 kg/ha) were recorded under supplemental irrigation condition and 100، 150 plant/m2 for V. narbonensis and V. dasycarpa، respectively. The highest and the lowest seed yield (3352 and 3/870 kg/ha) were recorded under supplemental irrigation condition for 200، 150 plant/m2 for V. narbonensis and V. dasycarpa، respectively. The highest and the lowest 1000 grain weight (133. 10 and 29. 73 gr) were recorded under supplemental irrigation condition for 100، 200 plant/m2 for V. narbonensis and V. dasycarpa، respectively. The highest biological yield (8243 kg/ha) was found in V. sativa under rain-fed condition and 150 plant/m2. Also the lowest biological yield (3268 kg/ha) was found in V. dasycarpa under supplemental irrigation condition and 150 plant/m2. The maximum and the minimum harvest index (52/82% and 21/10%) were recorded under rain-fed condition for 100، 150 plant/m2 for V. narbonensis and V. dasycarpa، respectively. The 1000 grain weight of the two experiments were significantly different using T- test (P 1%) and dry forage yield and harvest index of the two experiments showed significant difference using T-test (P= 5%).
    Keywords: forage vetch, density, yield, rain, fed, supplemental irrigation
  • Pages 53-62
    In order to evaluate the effect of deleting of ray flower on the unfilled grain and seed formation، two cultivars of sunflower (Helianthus annuus L.) were used during 2008-2009 growing season in the research field of Kerman University. The experiment was conducted as factorial under RCBD. The main and sub factors were cultivars (two levels، Master and Euroflower)، respectively and deleting ray flower (three levels، 0%، 50%، 100%) percentage of unfilled grain in the center of the head، number of unfilled grain around the head، weight of one thousand seeds، diameter of the head and yield. The combined results of two years study showed that there is significant difference between ray flower deleting treatment and cultivars related to percentage of unfilled grain at the center of head and yield. The Linear regression analysis was revealed a positive effect of deleting of ray flower on the recorded characteristic at the center of head and yield. Deleting 100% of ray flower deleting led to 307 and 201kg/ha yield of Euroflower cultivar in the first and second growing season. Also the yield of Master cultivar was calculated as 429 and 476 kg/ha in the first and second growing season، respectively.
    Keywords: Helianthus annuus, ray flower deleting, unfilled grain percentage, seed
  • Pages 63-76
    Priming is an effective method to improve seed viability that might be resulted to increase of seed germination percent and germination rate under stress conditions، such as drought stress. So، in this research the effect of seed priming on seed germination characteristics of safflower were evaluated under drought stress. A factorial experiment based on completely randomized design (CRD) with three replications was carried out at faculty of Agriculture، Bu-Ali Sina University. Treatments were priming at two levels (non priming and hydro-priming) and drought stress at seven levels (0، -2، -4، -6، -8، -10 and -12 bar). Results showed that with increasing drought stress from 0 to -12 bar، germination properties such as germination percent، germination rate and weight of seedling decreased. But، this decrease in non seed priming treatment was more than priming treatment. Therefore، at all levels of drought stress، germination rate and seedling fresh weight of safflower in control treatment was less than hydro-priming treatment. This reduction for germination percent at control treatment in compare to hydro-priming treatment was 70%. In general، hydro-priming improved germination characteristics of safflower under drought stress conditions and increased the resistance of safflower to drought stress in germination phase.
    Keywords: priming, safflower, germination, drought stress
  • Pages 77-86
    In order to evaluate the salinity tolerance of oat genotypes (Avena sativa L.)، at seedling and reproductive stages، an experiment with three replications was carried out in greenhouse condition (based on Randomized Completely Design). Experiments were carried out in research field of Esfahan University of Technology. which is located in Lourk’s Najafabad without stress، EC=4 ds/m، as well as in research field of Sharifabad of Ardakan، saline condition، EC=10 ds/m. The Na+، K+ concentration and Na+/K+ ratio in seedling stage، and plant height، number of tiller، panicle length، number of grain، 1000-grain weight، yield and harvest index in field condition were recorded. The analysis variance results at seedling stage showed significant difference among genotypes for standard evaluation system (SES)، but no significant difference was observed for Na+، K+ concentration and Na+/K+ ratio، that indicated that the existence of the other controlling mechanisms in salinity tolerance in these genotypes. The results of the combined analysis، showed significant difference among genotypes for in the studied traits. The interaction between genotype and environment was significant for all traits. Field and greenhouse evaluations on different oat genotypes established no clear correlation between seedling and reproductive stage، that indicates the existence of genetic variation in tolerance in the adult plants and in seedling stage، and the existence of different tolerant mechanism in two growth stages. Based on obtained results، lines No. 28، 32، 80 and 84 were introduced as high yielding genotypes، that due to the significant interaction between genotype and environment، lines No. 80 and 84 are introduced for Esfahan and line No. 17 for Yazd.
    Keywords: oat, reproductive stage, salinity stress, seedling stage