فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 22 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رویا آل عمران، سیدعلی آل عمران صفحه 5
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثرپذیری بازار سهام در نتیجه رشد نامنظم حجم نقدینگی در دوره زمانی فصلی 1378:3 تا 1387:2 است. این پژوهش از طریق سری زمانی و با استفاده از مدل GARCH و تکنیک رگرسیون معمولی تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیر های رشد حجم-نقدینگی و بی ثباتی رشد حجم نقدینگی هردو معنی دار بوده و رشد حجم نقدینگی اثری مثبت و بی-ثباتی رشد حجم نقدینگی اثری منفی بر روی شاخص کل بورس تهران (شاخص کل قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران) دارد. به طوری که یک درصد افزایش در رشد حجم نقدینگی باعث افزایش 66‎/0درصد در شاخص کل بورس و افزایش یک درصد در بی ثباتی رشد حجم نقدینگی باعث کاهش 028‎/0 درصد در شاخص کل بورس می شود. همچنین در مدل نرخ سود، تاثیر نرخ سود بر شاخص کل بورس بی معنی بوده و بیان گر عدم تاثیر آن بر شاخص بورس می باشد.
    کلیدواژگان: بازار سهام، حجم نقدینگی
  • محمد نمازی، زهره رئیسی، سید مجتبی حسینی صفحه 25
    پیچیدگی های مربوط به تضاد منافع مدیران ومالکان از یک سو و اهمیت آثار عملکرد شرکت بر سایر گروه های ذینفع از دیگر سو، دیر زمانی است که توجه همگان را به خود جلب کرده است و یافتن الگویی مناسب مشغله جدی بسیاری از افراد شده است. صاحب نظران امروزه بهترین راه حل این مشکل را در بهبود راهبری شرکت ها می دانند. هدف این تحقیق رتبه بندی شرکت ها از نظر راهبری شرکتی و بررسی اثر آن بر بازده سهامداران می باشد. در این پژوهش رتبه شرکت های عضو نمونه با استفاده از پرسشنامه ای جامع حاوی 25 معیار از معیارهای راهبری شرکتی، اندازه گیری شده است. این معیارها برگرفته از مفاد آیین نامه نظام راهبری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و در سه طبقه شفافیت اطلاعاتی، ساختار هیئت مدیره و ساختار مالکیت می باشد. بدین منظور اطلاعات سال 1388 مربوط به 90 شرکت مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش رگرسیون، فرضیه پژوهش آزمون گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است با وجود آنکه شرکت های عضو نمونه بطور متوسط 61% از معیارهای موجود در آیین نامه راهبری شرکتی ایران را رعایت کرده اند ولی هیچگونه رابطه معناداری بین شاخص راهبری شرکتی و بازده سهامداران وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بازده سهامداران، بازده فاما و فرنچ، راهبری شرکتی، شاخص راهبری شرکتی، بورس اوراق بهادار تهران
  • علیرضا فتحعلی، فرید الدین علامه حائری صفحه 53
    در این مطالعه، ابتدا عوامل موثر در تفکیک شرکتهای موفق و ناموفق با توجه به شاخصهای مالی تعیین شده و سپس با توجه به عوامل موثر، مدل بهینه ای مطابق با وضعیت بورس تهران جهت پیش بینی عملکرد مالی شرکت های موفق و ناموفق ارائه گردیده است. برای این منظور کل شرکت هایی که از سال 1380 در بازار بورس عضویت داشته اند (به جز شرکت های سرمایه گذاری و خدماتی) انتخاب گردیده اند. سپس فرضیاتی مبنی بر وضعیت و تفاوت شاخص های مالی در شرکت های موفق و ناموفق ارائه شده و سپس تفاوت های آماری آنها مورد آزمون قرار گرفته است. یافته های تحقیق، در مورد معنی دار بودن تفاوت اطلاعات مالی منتشره در شرکت های موفق و ناموفق از نظر نقدینگی، شاخص های فعالیت و اهرم مالی (بدهی ها)، تفاوت های آماری با اهمیتی را نشان داد و سه فرضیه تحقیق شامل تفاوت در نسبت های نقدینگی، تفاوت در نسبت های فعالیت و تفاوت در نسبت های اهرمی را تایید کرد. تفاوت های معنی دار شاخص های مالی، بستری را جهت ارائه مدل پیش بینی ورشکستگی ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: شرکت های موفق و ناموفق، نسبت های نقدینگی، ورشکستگی، نسبت های اهرمی، نسبت های فعالیت
  • سعید فلاح پور، رسول سعدی، غلامرضا ابوترابی صفحه 73
    استراتژی بالاترین قیمت 52 هفته گذشته شکلی از استراتژی شتاب است که با استفاده از نقاط مرجع به دنبال تعیین استراتژی های سرمایه گذاری می باشد. این تحقیق با استفاده از بازده روزانه شرکت ها و بالاترین قیمت 52 هفته گذشته به بررسی رابطه بالاترین قیمت 52 هفته گذشته به عنوان نقطه مرجع و قیمت های سهام پرداخته است. برای بررسی این موضوع، از روش رگرسیون با داده های ترکیبی مربوط به 272 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. دوره زمانی تحقیق سال های 1382 لغایت 1389 بوده است. یافته های این تحقیق، بیانگر وجود رابطه معنی داری بین بالاترین قیمت 52 هفته گذشته و بازده روزانه سهام در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. هنگامی که اخبار خوب باعث می شود تا قیمت سهام به بالاترین قیمت 52 هفته گذشته برسد، حس خوش بینانه در بازار، منجر به افزایش رفتار تعقیب روندهای اخیر و به تبع آن بهبود اثر شتاب یا اثر بالاترین قیمت طی 52 هفته گذشته می گردد.
    کلیدواژگان: عدم تعادل سفارش خرید و فروش، استراتژی شتاب، استراتژی معکوس، بالاترین قیمت 52 هفته گذشته، بازده سهام
  • آزاده صالح پور، احمد احمدپور کاسگری، حمید سپهردوست صفحه 103
    ارتباط متقابل بین رشد اقتصادی و سودآوری از مسائل مهم برای شر کت های تولیدی و ارایه کننده فعالیت های صنعتی به حساب می آید. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی چگونگی تاثیر نرخ رشد فروش بر سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی سال های 1383 تا 1389 است. برای این منظور در یک نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای، 40 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از بین صنایع داروئی، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی بدون قند و شکر و صنایع قند و شکر انتخاب شدند و از مدل های خودبرگشتی پانل پویا (GMM)‎ برای تحلیل آماری داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شد. در این مدل، مقاطع شامل شرکت های انتخابی در نمونه و سری زمانی شامل یک دوره 7 ساله هستند. پس از جمع آوری اطلاعات جهت تحلیل داده ها، آزمون از طریق اجرای رگرسیون تلفیقی انجام شده است. نتایج بیانگر این است که در شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس، متغیر سهم از بازار شرکت های بورسی تاثیر مثبتی بر روند سودآوری دارد، در حالیکه افزاش نرخ رشد فروش در سال جاری و سال گذشته و اهرم بدهی رابطه معناداری با سود سال جاری ندارد.
    کلیدواژگان: بازار بورس، رشد فروش، سودآوری، شرکت، تحلیل پانل پویا
  • علی سعیدی، نرگس واحدی صفحه 121
    شرکت های سرمایه گذاری و صندوق های سرمایه گذاری به عنوان نهادهای مالی که به سرمایه گذاران غیرحرفه ای کمک می کنند تا به طور غیرمستقیم در بازار سهام سرمایه گذاری کنند، دارای ویژگی های مشابهی هستند. به عنوان مثال مدیریت تخصصی و مدیریت ریسک دو ویژگی است که در هر دو نهاد مالی دیده می شود. به علت تشکیل سبد سهام در هر دو نهاد، انتظار این است که تا حد مناسبی ریسک غیرسیستماتیک در دو نهاد مدیریت شود. در عین حال سوال در اینجاست که کدام یک از دو نهاد مالی مزبور، عملکرد مناسب تری داشته اند.
    هدف این تحقیق بررسی مقایسه ای بازده و ریسک صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری و به دست آوردن بازده تعدیل شده بر اساس ریسک این دو نهاد با استفاده از معیارهای شارپ و ترینور می-باشد. بدین منظور در فاصله زمانی ابتدای سال 1388 تا پایان سال 1390، به بررسی نتایج به دست آمده در مورد نسبت های محاسبه شده برای صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری در بازار سرمایه پرداخته شده است.
    بر اساس نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون برابری میانگین ها (میانه ها)، بر اساس معیار شارپ، عملکرد صندوق های سرمایه گذاری بهتر از شرکت های سرمایه گذاری ارزیابی می شود اما بر اساس معیار ترینور که بازده مازاد را با استفاده از شاخص بتا (شاخص بازار) تعدیل می کند، تفاوت معناداری میان بازده دو نهاد مذکور مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری، بازدهی تعدیل شده بر مبنای ریسک، شرکت سرمایه گذاری
  • فاطمه حقیقی، محمدرضا رستمی صفحه 139
    در این پژوهش عملکرد مدل های GARCH چند متغیره پارامتریک و نیمه پارامتریک پرتفویی شامل شاخص های TEDPIX، DJIA و Nikkei 225 جهت تعیین بهترین سنجه ارزش در معرض ریسک مورد مقایسه قرار گرفت. جهت فائق آمدن بر مشکل مدل های پارامتریک که اطلاعات موجود در خطاهای استاندارد را نادیده می گیرد، از مدل های نیمه پارامتریک استفاده گردید. به همین منظور پس از تخمین ماتریس کواریانس شرطی، با استفاده از مدل های GARCH چند متغیره پارامتریک، خطاهای استاندارد شده به صورت ناپارامتریک، با استفاده از تخمین زننده رگرسیون کرنل محاسبه گردید. با ترکیب ماتریس کواریانس پارامتریک و ماتریس پسماندهای ناپارامتریک، ماتریس کواریانس نیمه پارامتریک به دست آمد. سپس ارزش در معرض ریسک، با استفاده از ماتریس کواریانس پارامتریک و نیمه پارامتریک محاسبه و نتایج مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از برتری مدل های نیمه پارامتریک نسبت به مدل های پارامتریک در زمینه تخمین ارزش در معرض ریسک است.
    کلیدواژگان: توزیع اجزای اخلال، مدل GARCH چند متغیره نیمه پارامتریک، ارزش در معرض ریسک
|
  • Roya Aleemran, Seyed Ali Aleemran Page 5
    The Objective of this research is to study the Impressibility of stock market from erratic growth of liquidity during a quarterly period of time from 1999 to 2008. For this reason, in addition to the theoretical analysis of the topic, the effects of research topic through time series analysis by using GARCH models and OLS technique will be studied. The research results indicate that growth of liquidity and erratic growth of liquidity have meaningful effects on total index of stock market (total price index of stock market), Therefore, 1% increase in the growth of liquidity, Would increase 0.66% total index of stock market and 1% increase in the erratic growth of liquidity Would decrease 0.028% total index of stock market. The interest rate does not have a meaning full effect on total return of the stock market too.
    Keywords: Liquidity Money, Stock Market
  • Mohammad Namazi, Zohreh Raeisei, Seyedmojtaba Hosseini Page 25
    Capital accumulation as the driving force for economic growth and development of the macroeconomic policy is important. The process of capital accumulation in econom depends on factors such as increasing the volume of savings from internal and external sources and the optimal allocation of resources through a good governance system. It is long time that complexities related to the conflicts of interest between shareholders and managers on one hand and the effects of firm’s performance on stackholders on the other hand, have attracted attention to find a suitable model. Today, experts believe that the best approach to solve this problem is in improving corporate governance.The purpose of this research is to rate corporate governance of firms listed in Tehran Stock Exchange and investigate the effect of that on the corporate performance. To proxy the quality of the governance, we propose the construction of a governance index for the companies selected in the sample. This governance index includes 25 different corporate governance criteria. These criteria are grouped into three governance category indices, which are then combined to produce a single overall index. These three categories are transparency, board structure and ownership structure.For this purpose, information related to 90 companies in the year 2009 were analyzed, using regression methods and the research hypothese was tested. The results showed that there is not a meaningful relationship between the quality of governance and corporate performance.
    Keywords: Corporate Governance, Shareholders Return, Governance Index, Fama, Ferench Return
  • Ali Reza Fatheali Page 53
    In this study, we first defined the factors which have impacts on separation of unsuccessful companies, then presented an optimal model for anticipating the financial performance of these companies. So, we selected all listed companies of the Tehran Stock Exchange since 2001(except investment and service companies) and tried to test the companies by their financial indicators and statistical differences. The findings of this study showed meaning ful differences of financial information of these two kinds of companies and provided a good condition to present the insolvency prediction model.
    Keywords: Insolvency, Liquidity Ratios, Activity Ratios, Successful, Unsuccessful companies, leverage Ratios
  • Saeid Fallahpour, Rasoul Saadi, Gholamreza Aboutorabi Page 73
    The highest price in last 52 weeks is a type of momentum strategy that uses reference points to determine investment strategy. This study investigates the relationship between the highest price in last 52 weeks as a reference point and the stock prices with use of daily stock return and the highest price in last 52 weeks. To examine this hypothesis, we used regression method with panel data of 272 listed companies in Tehran stock exchange. The period of research is between 2004 to 2011.The results indicate that there is significant relationship between the highest price in last 52 weeks and daily stock return in Tehran stock exchange. When good news cause stock prices achieve to the highest price in last 52 weeks, optimistic feeling in market lead to increase recent trends pursuit behavior and improve momentum effect or the highest price in last 52 weeks effect, consequently.
    Keywords: Momentum Strategy, Stock Returns, Contrarian Strategy, Order Imbalance, Highest Price in Last 52 Weeks
  • Azadeh Salehpour, Ahmad Ahmadpour, Hamid Sepehrdoust Page 103
    The dynamics of sustained growth and profitability forces the corporations to find out the relationship between their growth and profitability. The main objective of the study is to evaluate the effect of company's growth on profitability and the interaction between them. To achieve the purpose and following a two stage cluster sampling, 40 companies listed in Tehran stock exchange, have been selected from pharmaceutical, chemical, sugar free foods, and sugar industries for the period of 2004 to 2010. Data analysis was done by a vector auto-regression (VAR) model and using dynamic panel system GMM estimator with the help of Eviews5 software. The results showed that the market share has a positive impact on profitability, while the increased sales’ growth rate in the current year and the Past year's and debt leverage have not a significant relationship with profit in the current year. Moreover, the last year's profit and market share have a positive impact on the sales’ growth rate in the current year, whereas profitability and debt leverage in the current year have not a significant relationship on sales growth rate in the current year.
    Keywords: Tehran Stock Exchange, Profitability, GMM Estimator, Sale's Growth Rate, Dynamic Panel
  • Ali Saeeidi, Narges Vahedi Page 121
    Investment companies and mutual funds as financial institutions that help amateur investors to invest in securities indirectly, have common specifications. For example, professional management and risk management via portfolio formation could be seen in both institutions. Also, it is expected to manage nonsyematic risk by both of them. the question is that which of two institutions has more appropriate performance. The objective of this research is conducting a comparative study on risk and return of mutual funds and companies and calculating the risk-adjusted return of these two institutions using Sharp and Trainor criteria. For this purpose, in the time period of March 2009 to March 2012 the obtained results regarding calculated ratios for mutual funds and companies were studied. According to the obtained results calculated by t-test, performance of mutual funds is assessed to be better than investment companies based on Sharp criterion. However, based on Trainor criterion where excess return is adjusted with Beta Index, no meaningful difference has been observed between the two institutions.
    Keywords: Risk, Adjusted Return, Investment Company, Investment Fund
  • Fatemeh Haqiqi, Mohammad Reza Rostami Page 139
    In this article, we compare the operation of parametric and semiparametric multivariate GARCH models portfolio including TEDPIX, DJIA, and Nikkei 225 in order to estimate the value at risk. To surmount the problem of parametric models which ignore the information existing in standard errors, we use semiparametric models. Therefore, after estimation of conditional covariance matrix using parametric multivariate GARCH models, we calculate standardized errors by kernel regression estimator nonparametrically. Semiparametric covariance matrix is obtained by combination of parametric covariance matrix and nonparametric residual matrix, then with parametric and semiparametric covariance matrix estimated the value at risk and evaluated the result. The result represents the excellence of semiparametric to parametric in value at risk estimation.
    Keywords: Semiparametric, Value at Risk, Multivariate GARCH Models, Error Term Distribution