فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال یازدهم شماره 2 (بهار 1393)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال یازدهم شماره 2 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رزاق محمودی، محمد سعید حسین زاده، ابراهیم صفری، میرحسن موسوی، پیمان زارع، امید فخری، یاشار فرشی صفحات 5-12
    مقدمه
    امروزه مصرف کنندگان مواد غذایی خواستار بکارگیری روش های نگهداری و محافظت نو و مطمئن می باشند. در این راستا استفاده از تابش های نوری مختلف در صنعت غذا در جهت محافظت آن به عنوان یک تکنولوژی جدید مطرح بوده و این روش در غیر فعال سازی شمار زیادی از میکروارگانیسم ها بویژه اغلب میکروارگانیسم های پاتوژن عامل عفونت و مسمومیت زای حاصل از غذا بسیار مناسب می باشند، با این وجود تاثیر تابش های مختلف بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی غذا و اجزء آن از چالش های مهم کاربرد این تیمار در صنایع غذایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر اثرات تابش لیزرهای موج پیوسته در محدوده مرئی برخصوصیات ساختاری (با استفاده از-PAGE SDS) و فیزیکوشیمیایی (ارزیابی خصوصیات ارگانولپتیکی و pH) پروتئین های سفیده تخم مرغ مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تاثیر تابش لیزرهای محدوده مرئی در حداکثر قدرت و در بالاترین دوره زمانی بکار رفته (180 دقیقه) با استفاده از ارزیابی الکترفورز نشان داد که هیچ گونه تغییری در خصوصیات ساختمانی پروتئین های سفیده تخم مرغ وجود نداشته و همچنین اثرات نامطلوبی در خصوصیات ارگانولپتیکی سفیده تخم مرغ مشاهده نشد. در ارزیابی مقادیر pH نیز هیچ گونه اختلاف آماری معنی داری بین نمونه های کنترل و تیمارهای صورت گرفته در این مطالعه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    از روش تابش لیزر در محدوده مرئی می توان به عنوان روش سالم سازی جدیدی در تخم مرغ های شکسته استفاده نمود، اگرچه تحقیقات بیشتر در مورد توانایی ضد میکروبی این لیزرها باید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، پروتئین، سفیده تخم مرغ، لیزر موج پیوسته
  • الناز زینال زاده، مریم میزانی، محمد چمنی، عباس گرامی صفحات 13-24
    مقدمه
    ارتباط چربی رژیم غذایی به خصوص کلسترول با بیماری هایی نظیر بیماری های قلبی- عروقی و چاقی مفرط به اثبات رسیده است و موجب افزایش تقاضای مصرف کنندگان و تا مجامع علمی المللی به مصرف محصولات غذایی کم چرب و کم کالری شده است. لذا فرآورده گوشتی کم چرب و کم کالری به عنوان محصول غذایی سالم و عملگرا می تواند مورد توجه باشد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی جهت کاهش میزان چربی، کلسترول و کالری و تولید سوسیس عملگرا، از جایگزینی 25 درصد از گوشت پرچربی (17%) با نوعی فیبر رژیمی (Z-trim با منشاء ذرت) به مقادیر 2/1% و 7/1% همراه با گلوکونات کلسیم (20% مقدار مورد نیاز روزانه) بعنوان منبع کلسیم، استفاده گردید و نمونه های تولیدی تحت آزمون های فیزیکو شیمیایی قرار داده شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق حاکی از کاهش 32% الی63% چربی، 68/35% الی 36/51% کلسترول و 80/27% الی 45/46% کالری، در تیمارهای مختلف نسبت به نمونه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    کاربرد توام Z trim و گلوکونات کلسیم ویژگی های فیزیکوشیمیایی، تغذیه ای و کیفیت امولسیون سازی تیمارهای کم چرب را بهبود بخشیده و فرمولاسیون جدید حاوی 7/1% فیبر رژیمی بعنوان محصول کم چرب و عملگرا معرفی گردید.
    کلیدواژگان: سوسیس، عملگرا، کم چرب
  • محمد صفریان، شهره عشقی، نیلوفر رجائئ، محسن مزیدی، حبیب الله اسماعیلی، علی بابایی، محسن نعمتی صفحات 25-30
    مقدمه
    نمایه تغذیه سالم (HEI) اولین بار در سال 1989برای بررسی و پایش وضعیت تغذیه مردم آمریکا توسط دپارتمان کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) ابداع شد. با توجه به اینکه زندان یک محیط بسته است و سلامت زندانیان ارتباط زیادی با دریافت غذای آنان دارد بررسی وضعیت تغذیه آنان با استفاده از این نمایه راهگشای خوبی برای مسئولین دولتی برنامه ریز می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 435 نفر از زندانیان (48 زن و 387 مرد) به صورت تصادفی طبقاتی انتخاب شدند و پس از دریافت موافقت نامه کتبی مورد بررسی قرار گرفتند. دریافت غذایی این افراد به طور کامل ثبت و اندازه گیری شد. به این منظور منوی غذای زندان، میزان غذای دور ریخته شده و مقدار خرید مواد غذایی از فروشگاه زندان مورد بررسی قرار گرفت. سپس امتیاز نمایه تغذیه سالم در این افراد محاسبه گردید. نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار و جداول فراوانی توصیف شد.
    یافته ها
    امتیاز نمایه تغذیه سالم در زندان مرکزی مشهد 80 درصد از امتیاز قابل محاسبه به دست آمد. امتیاز مصرف میوه جات صفر، گوشت و حبوبات 4، لبنیات 5/9، تنوع غذایی 9 و امتیاز مصرف گروه های غذایی غلات و سبزیجات هرکدام 10 برآورد شد. میزان مصرف نمک قابل اندازه گیری نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه وضعیت تغذیه ای زندانیان زندان مرکزی مشهد نسبتا مناسب برآورد می شود. البته در بعضی موارد نیازمند توجه بیشتر مسئولین مربوطه می باشد.
    کلیدواژگان: دپارتمان کشاورزی ایالات متحده آمریکا، زندان مرکزی مشهد، نمایه تغذیه سالم
  • میترا داودی، اورنگ عیوض زاده، محمدرضا سویزی، کاظم کریمی صفحات 31-36
    مقدمه
    ارزیابی آلودگی مواد غذایی بویژه ماهی تون و فراورده های آن به فلزات سنگین بدلیل پدیده تجمع پذیری و به عنوان شاخصی از میزان آلودگی آبها اهمیت فراوانی دارد. در پژوهش حاضر اندازه گیری و ارزیابی سه فلز سنگین جیوه، کادمیم و سرب در کنسرو ماهی تون تولید شده از چهار منبع اصلی تامین ماهی تون کشور مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    برای این منظور از چهار نقطه جغرافیایی دریای عمان، سواحل کشورهای هند، سیشل و غنا، نمونه هایی از کنسرو ماهی تون تولیدی یکی از کارخانجات معتبر داخل کشور تهیه شد و پس از آماده سازی و هضم نمونه ها، مقدار جیوه با بهره گیری از تکنیک بخار سرد روش طیف سنجی جذب اتمی(AAS) و مقدار دو فلز کادمیوم و سرب با روش پلاسمای جفت شده القایی- طیف سنجی نشر اتمی (ICP-AES) اندازه گیری شد. نتایج حاصل، در مقایسه با سه استاندارد مبنا [ایران (ISIRI)، جهانی (WHO/FAO) و اروپا (EC)] و با استفاده از روش آنالیز واریانس (ANOVA) با بهره گیری از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی ها نشان داد در 4 سری نمونه های مورد آزمایش، میانگین جیوه ppm 082/0±2/0 (100% نمونه ها در محدوده ی مجاز استاندارد)، میانگین کادمیوم اندازه گیری شده ppm 375/0±614/0 (75% نمونه ها بالاتر از محدوده ی مجاز استاندارد) و میانگین سرب ppm 132/0±5/0 (50% نمونه ها در محدوده ی مجاز استاندارد) می باشد.
    نتیجه گیری
    صیدهای منطقه ی چا بهار از صیدگاه دریای عمان دارای بیشترین و صیدهای سواحل غنا دارای کمترین مقادیر آلودگی به فلزات سنگین تعیین شدند.
    کلیدواژگان: پلاسمای جفت شده القایی، طیف سنجی جذب اتمی، فلزات سنگین، کنسرو ماهی تون
  • لیلا کمالی روستا، مهرداد قوامی، امیرحسین الهامی راد، رضا عزیزی نژاد صفحات 37-46
    مقدمه
    ادویه ها علاوه بر کاربرد طعم دهندگی یکی از منابع مهم تولید آنتی اکسیدان های طبیعی می باشند. بنابراین با توجه به اثرات سوء آنتی اکسیدان های سنتزی بهتر است آنتی اکسیدان های طبیعی را جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی نمود. از بین ادویه ها دارچین گیاه محبوبی است که در این پژوهش خاصیت آنتی اکسیدانی و چلاته کنندگی آن مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    عصاره دارچین به روش حلال سرد و با استفاده از دو حلال استون و متانول به طور جداگانه استخراج گردید. پس از تعیین راندمان استخراج عصاره ها و میزان کل ترکیبات فنولیک موجود در آنها طبق روش فولین سیو کالتیو، اثر این عصاره ها با غلظت های متفاوت 02/0، 04/0، 06/0، 08/0 و 1/0 درصد در به تاخیر انداختن فساد اکسیداتیو تالو از طریق اندازه گیری اندیس پراکسید و زمان مقاومت به اکسیداسیون نمونه ها تعیین گردید و با اثر آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه شد. سپس اثر بهترین غلظت این عصاره ها از نظر داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، در چلاته کردن فلز مس در تالو از طریق دو آزمون فوق مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    راندمان استخراج عصاره متانولی به روش حلال سرد بالاتر از عصاره استونی بدست آمد، درحالی که میزان ترکیبات فنولیک عصاره استونی بیشتر بود. با افزایش غلظت عصاره ها اثر آنتی اکسیدانی آن ها در تالو بیشتر شد و عصاره استونی دارچین با غلظت 1/0% دارای بیشترین اثر آنتی کسیدانی بعد از آنتی کسیدان سنتزی TBHQ با غلظت 01/0% بود. اثر بهترین غلظت این عصاره ها از نظر داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی (غلظت 1/0%)، در چلاته کردن فلز مس در تالو نشان داد که عصاره های دارچین توانایی چلاته کنندگی فلز مس را داشتند و در این خصوص عصاره استونی موثرتر بود.
    نتیجه گیری
    عصاره دارچین علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی، دارای خاصیت چلاته کنندگی بر فلز مس است و می تواند به عنوان منبعی از آنتی اکسیدان ها و چلاته کننده های طبیعی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اکسیداسیون، چلاته کننده، دارچین، عصاره
  • عالیه هاشمی خبره، مسعود هنرور، سید مهدی سیدین اردبیلی، هما بهمدی صفحات 47-54
    مقدمه
    در ایران و بسیاری از کشورها نان به عنوان قوت غالب مردم مطرح است. لذا بهبود ارزش غذایی نان، بالا بردن کیفیت آن از لحاظ ماندگاری و ضایعات کمتر می تواند نیازهای تغذیه ای مردم به ویژه اقشار کم درآمد جامعه را پاسخگو باشد. اضافه کردن ملاس به دلیل داشتن منابع تغذیه ای مناسب از جمله املاح و ویتامین ها به نان مصرفی مردم، می تواند در سلامتی آن ها نقش موثری داشته باشد. اما بهبود کیفیت نان با افزودن ملاس نیز بحث حائز اهمیت دیگری در این راستا می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثراتی است که افزودن ملاس بر ویژگی های رئولوژیکی خمیر و کیفیت نان تست خواهد گذاشت.
    مواد و روش ها
    در این بررسی سطوح 1، 3، 5 و 7% ملاس به آرد نول افزوده گردید. پس از انجام آزمون های شیمیایی روی ملاس و آرد، ویژگی های رئولوژیکی خمیرهای تولیدی ارزیابی شد. حجم مخصوص و سفتی نانها (در روزهای 0، 2، 4 و 6) اندازه گیری شدند. ویژگی های حسی نیز پس از 24، 48 و 72 ساعت نگهداری ارزیابی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد خمیرهای تهیه شده با ملاس قوی تر بوده و پایداری بیشتری را نسبت به خمیر حاصل از آرد گندم ایجاد می کنند. نان های حاوی ملاس، افزایش در حجم مخصوص نشان دادند و نتایج ارزیابی حسی قابلیت پذیرش بیشتری را برای این نان ها نشان داد و در طول دوره نگهداری این نان ها نرم تر باقی ماندند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج نشان دادند که افزودن 5% ملاس به نان سبب ایجاد بهبود خواص رئولوژیکی خمیر و زمان ماندگاری آن می شود. در نتیجه می تواند در تولید نان، در جهت بهبود کیفیت آن، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیاتی، ملاس، نان تست، ویژگی های رئولوژیکی
  • سیروان آتشک، عبدالله نیلوفری، کمال عزیزبیگی صفحات 55-62
    مقدمه
    اضافه وزن و چاقی از عوامل خطرزای اصلی بیماری های قلبی-عروقی و مرگ و میر به شمار می رود و شواهد موجود بیانگر اینست که چاقی با افزایش استرس اکسایشی و یا کاهش توانایی آنتی اکسیدانی بدن همراه است. بعلاوه، علی رغم اثرات سودمند تمرینات ورزشی منظم گزارش داده شده است که یک جلسه فعالیت ورزشی باعث افزایش استرس اکسایشی می شود. با این حال مصرف مکملهای غذایی ممکن است باعث تعدیل این شاخص ها در ورزش شود. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیرمصرف عصاره شاه توت بر ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه دو سویه کور، 20 مرد چاق ((BMI ≥30 به طور تصادفی در یکی از دو گروه شبه دارو (10 نفر) و مکمل (10 نفر) قرار گرفتند. گروه مکمل روزانه 100 گرم عصاره شاه توت را به مدت هفت روز دریافت کردند و گروه شبه دارو نیز به همین مقدار شبه دارو مصرف نمودند. افراد دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی متشکل از 9 حرکت ورزشی با شدت 60% 1-RM شرکت کردند و نمونه های خون وریدی آنها در سه مرحله؛ قبل از مصرف مکمل (1هفته قبل از فعالیت)، قبل و 24 ساعت بعد از فعالیت مقاومتی به منظور تعیین غلظت مالون دی آلدئید سرم (به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که غلظت بیو مارکر مالون دی آلدئید در گروه شبه دارو در مقایسه با گروه دریافت کننده مکمل عصاره شاه توت بعد از انجام فعالیت مقاومتی به طور معنی داری افزایش پیدا می کند (05/0P<). با این حال، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما تفاوت معنی داری در هیچ یک از زمانهای قبل و 24 ساعت بعد از فعالیت ورزشی در دو گروه نشان نداد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج جاصل از مطالعه حاضر بیانگر این بود که علی رغم اینکه یک جلسه فعالیت مقاومتی باعث افزایش سطوح مالون دی آلدئید در افراد چاق می شود، با این حال مصرف عصاره شاتوت به عنوان یک مکمل آنتی اکسیدانی می تواند تاثیر مثبتی بر پراکسیداسیون لیپیدی غشای سلول ها و جلوگیری از اثرات مخرب رادیکال های آزاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: استرس اکسایشی، فعالیت مقاومتی، مصرف عصاره شاتوت
  • رضا فهیمی، بیژن عسکری *، پوریا قره بگلو، پوریا فرزبود، فرهاد مختاری صفحات 63-72
    مقدمه

    در این تحقیق فرآیند خشک کردن لایه ای نازک کدوی سبز با استفاده از خشک کن آزمایشگاهی تحت جابجایی با هوای داغ، بررسی شد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر دما و سینتیک خشک کردن کدو و ارائه بهترین مدل ریاضی به منظور برازش تغییرات نسبت رطوبت به زمان بود.

    مواد و روش ها

    تمامی آزمون ها در سه سطح دمایی60، 70 و °C80 و برش هایی با ضخامت 10 میلی متر در سه تکرار انجام شد. پس از ارزیابی سینتیکی نمونه های خشک شده با ضخامت های مختلف، این ضخامت به عنوان مناسب ترین انتخاب شد. در این پژوهش ده مدل ریاضی سینتیکی بر داده های تجربی برازش داده شد و ارزیابی مدل ها با چهار معیار ضریب تبیین، ریشه میانگین مربعات خطا، کاهش کای اسکوئر و خطای انحراف میانگین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین قانون دوم فیک برای ارزیابی ضریب نفوذ موثر رطوبت و معادله آرنیوس جهت تعیین انرژی فعال سازی (Ea) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل هایلا و کلاک نسبت به سایر مدل ها به نحو مناسب تری مراحل خشک کردن لایه ای نازک کدوی سبز را ارزیابی می نماید. مقدار انرژی فعال سازی در حد kJ/mol45/85 تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    بهترین مدل ریاضی در خشک کردن ورقه ای کدوی سبز با روش جابجایی با هوای داغ به منظور استفاده در طراحی خشک کن مدل هایلا و کلاک پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: جابجایی با هوای داغ، خشک کردن لایه ای نازک، کدوی سبز، مدل سازی سینتیکی
  • نیما محمدی، مریم فهیم دانش، حامد اهری، محمد علی خسروی زنجانی صفحات 73-80
    مقدمه
    سس مایونز به عنوان یک چاشنی همواره مورد توجه قشر وسیعی از جامعه بوده است. تولید سس مایونز فرآویژه با استفاده از پروبیوتیک های ریزپوشانی شده دارای اثرات سلامت بخش زیادی برای مصرف کننده می باشد. ریزپوشانی، یکی از جدیدترین روش ها به منظور افزایش قابلیت زنده مانی پروبیوتیک ها در فرایند های غذایی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، از آلژینات کلسیم و نشاسته مقاوم ذرت برای ایجاد کپسول ها به روش امولسیون استفاده شد و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم به حالت آزاد و ریزپوشانی شده به سس مایونز افزوده شد و زنده مانی، pH و ویژگی های حسی سس مایونز در طی 30 روز نگهداری در دمای oC 4 مورد ارزیابی قرار گرفت و اندازه و شکل کپسول های تشکیل شده با میکروسکوپ نوری و الکترونی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پروبیوتیک های ریزپوشانی شده نسبت به حالت آزاد زنده مانی بیشتری در سس مایونز داشتند. تفاوت قابل ملاحظه ایی از نظر ساختار و شکل کپسول ها با نشاسته مقاوم توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی مشاهده نشد و ریزپوشانی پروبیوتیک ها ویژگی های حسی محصول را بهبود داد.
    نتیجه گیری
    ریزپوشانی، زنده مانی پروبیوتیک ها را در سس مایونز افزایش داد و تولید سس مایونز فرآویژه امکان پذیر شد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پری بیوتیک، ریزپوشانی، میکروسکوپ نوری، نشاسته مقاوم
  • بهرام پاشازاده، سید مهدی سیدین اردبیلی، حسن حاج نجاری، فروغ شواخی، غلامحسن اسدی صفحات 81-95
    مقدمه
    سیب از مهمترین محصولات باغبانی است که نگهداری و مسائل پس از برداشت آن به طور روز افزون مورد توجه محققان و صاحبان صنعت قرارگرفته است. در این تحقیق، اثر تیمار 1- متیل سیکلو پروپن (1-methyl cyclopropen)و نانو جاذب اتیلن)پرمنگنات پتاسیم(به عنوان ترکیبی جدید، موثر و ارزان بر خصوصیات کیفی، ماندگاری و ضایعات انبارمانی سیب بررسی شد.
    مواد و روش ها
    رقم تجارتی ولثی(Wealthy) و رقم بومی دیر رس مشهد موجود در کلکسیون ملی ارقام تجارتی سیب ایستگاه تحقیقات باغبانی کمالشهر کرج انتخاب و با در نظر گرفتن شاخص نشاسته (5/2-2) برداشت شد. تیمار 1- متیل سیکلو پروپن با غلظت ppm 1 در فضای غیر قابل نفوذ، به مدت 8 ساعت در دمای محیط و یک روز پس از برداشت انجام گرفت. تیمار نانوجاذب های اتیلن با قرار دادن ساشه های 5 گرمی در کارتن ها انجام گرفت. میوه های تیمار شده به همراه شاهد در انبار با دمای 5/0 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 درصد قرار گرفتند و در طول زمان نگهداری، هر ماه یک بار آزمایشات: کاهش وزن، سفتی بافت سیب، اسید آسکوربیک(AA)، کل مواد جامد محلول(TSS)، اسیدیته قابل تیترTA)) و pHدر 3 تکرار انجام شد. در پایان دوره 5 ماهه انبارمانی آزمون حسی سیب تیمار شده در مقایسه با شاهد انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی بود. داده ها توسط نرم افزار SAS تحت آنالیز واریانس قرار گرفتند.
    یافته ها
    کاهش وزن و سفتی بافت هر دو رقم در هر دو تیمار نسبت به شاهد افت کمتری نشان داد. استفاده از متیل سیکلو پروپن اثر معنی داری (p<0.05) بر مقدار TSS،اسیدیته قابل تیتر و pH نشان داد و باعث جلوگیری از افزایشpH و کاهش اسیدیته طی دوره انبارمانی شد ولی استفاده از نانو جاذب اثر معنی داری (p>0.05) نداشت. میزان pH در رقم دیررس مشهد نسبت به رقم ولثی بیشتر بود. بیشترین میزان TSS مربوط به رقم دیررس مشهد با استفاده از نانو جاذب اتیلن و استفاده توام متیل سیکلوپروپن و نانو جاذب بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که در هر دو رقم (ولثی، دیررس مشهد) اثر تیمار متیل سیکلوپروپن و نانو جاذب اتیلن بر اکثر صفات معنی دار (p<0.05) شد و اثر تیمارها بر روی ارقام نتایج متفاوتی نشان داد.
    کلیدواژگان: 1، متیل سیکلو پروپن (1، methyl cyclopropen)، پرمنگنات پتاسیم، سیب، ضایعات، ماندگاری
|
  • Razagh Mahmudi, Mohammad Saeid Hosseinzade, Ebrahim Safari, Mirhassan Musavi, Peyman Zare, Amir Fakhri, Yashar Farshi Pages 5-12
    Introduction
    Due to the consumers demand for high quality food، new safe and effective methods of food processing and preservation have been developed. The application of optical radiation in the food industry for preservation has been known as a new technology. This method is quite effective to inactivate a large number of microorganism’s particularly pathogenic microorganisms that often cause infection and food poisoning. However، when this kind of treatment is applied some changes might occur. Therefore the aim of this project is to understand the effect of such treatment on the physicochemical properties of eggalbumen.
    Materials And Methods
    The effects of visible Continuous Waves (CW) lasers on structural changes (using SDS-PAGE) and physicochemical properties (organoleptic and pH) of egg Albumen were studied.
    Results
    The results of this investigation indicated that visible laser radiation even at the maximum power and highest time period (180 minute) did not affected the structural and organoleptic characteristic of egg white proteins. Evaluation of the pH values showed that there were not significant differences between the control and the treated samples.
    Conclusion
    It can be concluded that visible continuous lasers radiation might be employed as a new safe sanitation method in egg industry، however further research is required to understand more about its precise and potent application.
    Keywords: Continuous Waves (CW) laser, Egg white, Protein, SDS, PAGE
  • Elnaz Zeinalzadeh, Maryam Mizani, Mohammad Chamani, Abbas Gerami Pages 13-24
    Introduction
    It has been proved that certain dietary fat and cholesterol cause cardiovascular diseases and obesity and there is an increasing consumers’ demand for low fat and low calorie food products. Therefore the aim of this research work is to develop and formulate a low fat meat product namely the functional sausage.
    Materials And Methods
    In order to reduce the fat and cholesterol contents of the product and produce a low fat and functional sausage، 25% of full fat meat (17% fat) in the formulation was replaced with 1. 2% and 1. 7% dietary fiber، (z-trim originated from corn) and calcium gluconate (20% RDA) as a calcium source. A series of physicochemical tests were carried out on the formulated product to understand the behavior of finished low fat، functional sausage.
    Results
    The results indicated that the fat، cholesterol and calorie contents were reduced by 34%-63%، 35%-51% and 27%-46% respectively as compared to the control.
    Conclusion
    A combination of corn z-trim and calcium gluconate improves the physicochemical and nutritional properties as well as the emulsification quality of the formulated product. 1. 7% z-trim and calcium gluconate was selected as the best formulation.
    Keywords: Functional, Low fat, Sausage
  • Mohammad Safarian, Shohreh Eshghi, Niloofar Rajaee, Mohsen Mazidi, Habibollah Esmaeili, Ali Babaie, Mohsen Nemati Pages 25-30
    Introduction
    Healthy Eating Index (HEI) was first developed to assess and monitor nutritional status of Americans by the United States Department of Agriculture (USDA) in 1989. HEI is one of the scoring systems in nutritional researches. Since prison is an isolated place and prisoner’s state of health to some degree depends on the food consumed، therefore the nutritional status by this index might have some implementations for the policy makers.
    Materials And Methods
    In a cross sectional study 435 prisoners (48 females and 387 males) were recruited using stratified random sampling method proportional to the ward population. Food intake from different sources in prison was assessed by analysing prison food menu، measuring wasted foods and food bought and provided by prison supermarkets.
    Results
    HEI score in Mashhad Central Prison was 80 percent of the total calculated score. Scores for consumption of fruit، meat and poultry، dairy products and food variety were 0، 4، 9. 5 and 9 respectively. Other food groups concerned with vegetable and cereals had scores of 10. Sodium intake representing the salt consumption was not measured.
    Conclusion
    The results of this study showed that eating pattern of prisoners is healthy but steps might be taken to improve the quality of the food consumed.
    Keywords: Healthy Eating Index, Mashhad Central Prison, United States Department of Agriculture
  • Mitra Davodi, Owrang Eivaszadeh, Mohammad Reza Soveisi, Kazem Karimi Pages 31-36
    Introduction
    Evaluation of food contaminants particularly heavy metals in tuna and its products، that might be considered as an indicator of water pollution is quite important. In this study the concentrations of mercury، cadmium and lead in canned tuna produced in four countries measured and evaluated.
    Materials And Methods
    Samples of canned tuna from Oman Sea، coasts of India، Seychelles and Ghana were obtained from one of the distributing companies in Iran. The concentration of mercury was measured by cold vapor technique using atomic absorption spectroscopy (AAS). The concentration of cadmium and lead were determined by inductively coupled plasma - atomic emission spectroscopy (ICP-AES). The results were compared with the national، european and international standards. Statistical analyses of the results were carried out using SPSS software and analyses of variance (ANOVA) were used to detect significant differences.
    Results
    The results indicated that the concentrations of mercury، for all the samples examined were within the standard limit while for cadmium and lead only 25% and 50% of the samples examined were within the defined standard limits respectively.
    Conclusion
    it was conclude that Chabahar region of Oman Sea and Ghana coast had the highest and least concentrations of heavy metals as contaminants respectively.
    Keywords: Atomic Absorption Spectroscopy, Canned Tuna, Heavy Metals, Inductively Coupled Plasma
  • Leila Kamali Roosta, Mehrdad Ghavami, Amir Hossein Elhami Rad, Reza Azizinezhad Pages 37-46
    Introduction
    Spices in addition to their flavor contribution are important sources of natural antioxidants. Therefore، due to the possible undesirable effects of synthetic antioxidants، the natural antioxidants that are present in fruits and vegetables and have been consumed by man for years are preferred. In this project the antioxidant activity of cinnamon extract a popular spice used as a flavoring agent is evaluated.
    Materials And Methods
    Acetone and methanolic extracts of cinnamon were obtained by the application of cold solvent method. Extraction efficiency was determined and total content of phenolic compounds were measured using Folin Ciocalteau method. Different concentrations of extracts at 0. 02%، 0. 04%، 0. 06%، 0. 08% & 0. 1% were added to tallow a substrate free of natural antioxidant and the stabilities of the samples were determined. Peroxide value and induction period measurements were used as means to evaluate the antioxidant activities. The results were compared with a synthetic antioxidant; TBHQ at 0. 01% concentration. The best concentration of extracts having antioxidant activity (0. 1% concentration)، was examined forchelation of copper metal in tallow as the substrate.
    Results
    Extraction efficiency of cinnamon extract using methanol was higher than acetone، but the amount of phenolic compounds was higher when acetone was employed. The evaluation of the antioxidant activity of the extracts on tallow indicated that the activity was concentration dependent and the activity was increased as higher concentrations of the extracts were applied. The acetone extract at 0. 1% concentration showed the highest activity after the synthetic antioxidant، TBHQ at 0. 01% concentration. The addition of Cu in the formof its copper salt to tallow in combination with the extracts at 0. 1% concentration indicated that these compounds might be regarded as chelating agents and the extract obtained by acetone was more effective in term of chelating property.
    Conclusion
    Cinnamon extract in addition to the antioxidant activity، has chelating property on copper، and might be employed as a source of natural antioxidant and metal chelating agents.
    Keywords: Antioxidant, Chelating Agent, Cinnamon, Extract, Oxidation
  • Alyeh Hashemi Khebreh, Masoud Honarvar, Seyyed Mahdi Seyedein Ardebili, Homa Behmadi Pages 47-54
    Introduction
    In Iran and some other countries bread is considered a staple food. Therefore by increasing the nutritional value، decreasing the wastage، improving the quality and shelf life، bread might provide the nutritional need of the consumer to a great extent. The addition of molasses as a good source of minerals and vitamins improves the nutritional quality and consequently affects the health of the people. This research is aimed to investigate the effects of molasses addition molasses on dough rheological properties and quality of Toast Bread.
    Materials And Methods
    Molasses was added to wheat flour at 1، 3، 5 and 7 percent levels. Chemical properties of molasses and wheat flour were determined. Rheological properties of dough formulations were evaluated. Specific volume and firmness of bread were measured over the periods of 0، 2، 4، 6 days. Sensory characteristics of breads were evaluated after the periods of 24، 48 and 72 hours.
    Results
    The results indicated that the dough made with molasses was more stable than the control that was made from wheat flour. The bread that contained molasses showed an increase in specific volume and higher acceptability. During the storage breads supplemented with molasses maintained higher degree of softness.
    Conclusion
    It was concluded that the addition of %5 molasses improved dough rheological properties and shelf life of the produced bread، Therefore molasses might be employed as a quality improver in production of bread.
    Keywords: Firmness, Molasses, Rheological properties, Staling, Toast Bread
  • Sirvan Atashak, Abdollah Niloofari, Kamal Azizbaygi Pages 55-62
    Introduction
    Overweight and obesity are major risk factors for cardiovascular morbidity and mortality، that is associated with increased oxidative stress statues. Moreover، despite of many studies that indicated regular exercise training is associated with numerous health benefits، it has been shown that acute exercise might give rise to increased oxidative stress. Therefore، natural supplementation might attenuate oxidative stress in exercise. The present study is conducted to assess the effect of blackberry extract on the total antioxidant capacity and lipid peroxidation after acute resistance exercise in obese men.
    Materials And Methods
    In a randomized double-blind design، twenty obese men (BMIS 30) were assigned into one of two placebo (n = 10) and supplement (n = 10) groups. Supplement group received 100 mg blackberry daily for seven days while other group consumed placebo. All subjects underwent resistance exercise that included nine exercises with 60% 1-RM. Venous blood samples to determine plasma malondialdehyde (MDA) as an index to lipid peroxidation and total antioxidant capacity were obtained one week prior to the exercise، immediately before the exercise and 24 hours after the exercise.
    Results
    The results indicated that MDA concentration significantly increased after resistance exercise in placebo group as compared to the supplement group (P<0. 05). Moreover، the mean of total antioxidant capacity remained unchanged in both groups in immediately preexercise and 24 h post exercise (P>0. 005).
    Conclusion
    The results of this study indicated that acute resistance exercise give rise to increased MDA concentration in obese men. The application of blackberry extract employed as an antioxidant supplement might ameliorate this marker and prevent the oxidative stress damage.
    Keywords: Blackberry Supplementation, Oxidative Stress, Resistance Exercise
  • Reza Fahimi, Bijan Askari, Pouria Ghareh Beglo, Pouria Farzbood, Farhad Mokhtari Pages 63-72
    Introduction

    Dehydration of food particularly fruits and vegetables have been carried out for decades. In this research، thin layer drying of zucchini was performed by convective hot air dryer. The aim of this study is to investigate the effect of temperature and drying kinetic on zucchini and present the best kinetic model concerned with changes in moisture with respect to the time.

    Materials And Methods

    All the tests were carried out in three temperature environments، (60، 70 and 80°C) with zucchini cuts of 10 mm thickness in three replicate order. Ten mathematical kinetic models were processed on experimental data and evaluation of models were analyzed by four criteria such as Determination of Coefficient (R2)، Root Mean Square Error (RMSE)، Chi-square (X2)، and Mean Bias Error (MBE). Second Fick''s Law was used for evaluation of diffusion coefficient and Arhenius equation was employed for activation energy (Ea).

    Results

    The results showed that Hii، Law & Cloke model evaluates drying of thin layer zucchini more appropriate than other models. The activation energy value was determined (85. 45 kJ/mol).

    Conclusion

    The Hii، Law & Cloke model might be considered as the most suitable mathematical model for thin layer drying of zucchini by hot air displacement method.

    Keywords: Convective Hot Air, Kinetic Modelling, Thin Layer Drying, Zucchnini
  • Nima Mohammadi, Maryam Fahimdanesh, Hamed Ahari, Mohammad Ali Khosravi Zanjani Pages 73-80
    Introduction
    Mayonnaise sauce is consumed by a large number of people. Producing symbiotic mayonnaise sauce with probiotic bacteria has probably an important impact in human health promotion. Recently، Microencapsulation of probiotic bacteria is the newest method for increasing the survival ability of probiotics in food products.
    Materials And Methods
    In this study، Lactobacillus acidophilus ATCC 43121، Lactobacillus casei ATCC 39392 and Bifidobacterium bifidum ATCC 29521 were encapsulated by calcium alginate and resistant starch under the emulsion procedure. These were added to the mayonnaise sauce either as free cells or encapsulated form. The survival of probiotic was evaluated during storage after 30 days at 4 ºC. The morphologicalcharacteristics of capsules were indicated by optical microscope and scanning electron microscope.
    Results
    The survival of encapsulated probiotic bacteria was higher than the free state in mayonnaise sauce. There were not detectable differences in the morphological characteristics of the capsules with resistant starch employing scanning electron microscope and optical microscopy. Sensory evaluation of mayonnaise sauce was improved by the addition of encapsulated probiotic bacteria.
    Conclusion
    The microencapsulation significantly increased the survival of probiotic bacteria and synbiotic mayonnaise sauce with an acceptable quality characteristic might be introduced for the production.
    Keywords: Microencapsulation, Optical Microscopy, Prebiotic, Probiotic Bacteria, Starch
  • Bahram Pashazadeh, Seyyed Mahdi Seyedin Ardabili, Hassan Hajnajari, Farrokh Shavakhi, Gholam Hassan Asadi Pages 81-95
    Introduction
    Apple is one of the most important horticultural crop that storage and post-harvest problems attract the growing interest of researchers and industry’s authorities. In this study، the effect of 1 - methyl cyclopropene (1-MCP) and ethylene nano-absorbent (potassium permanganat) as a new combination، effective and low cast treatment on the durability of apple and its storage was investigated.
    Materials And Methods
    Two commercial apple cultivars، Wealthy and the native Dirras-e Mashhad، present in National Horticultural Research Station، kamalshahr-karaj were selected. The samples were harvested according to the starch index (2-2. 5) and were pre-cooled for 24 hours and then treated with 1 ppm concentration of 1-methyl cyclopropene by spraying in an impenetrable atmosphere and maintained for 8 hours at room temperature and finally transferred into the cold room. Ethylene treatment was performed by placing the nano absorbent packets of 5 gr within the cardboard containers together with the non treated fruits as control. The samples were stored at 0. 5 °C and 90% of relative humidity. Series of tests consisting of fruit weight، flesh firmness، ascorbic acid concentration، total soluble solids (TSS)، titrable acidity (TA) and pH measurement were carried out on the sampls once a month in triplicate order. Sensory evaluations were carried out at the end of five months of storage period، comparing the treated samples of both cultivars with the control. The experiment was organized as completely randomized design and the collected data were analyzed by SAS software.
    Results
    weight loss and flesh firmness in both experimental samples demonstrated less reduction as compared to the control the use of 1-MCP affected TSS، pH and TA significantly (p<0. 05) and inhibited the rise pH and reduced also acidity TA during storage، while no significant effect (p>0/05) was noted by the use of nano-absorbent. The native ''Dirras-e Mashhad'' showed higher pH value than ''Wealthy'' under the combination of ENA and 1-MCP.
    Conclusion
    The results showed that this technique can increase most characteristics of apples duringthe storage.
    Keywords: Apple, Durability, Potassium Permanganate, Storage Waste