فهرست مطالب

آب و خاک - سال بیست و هفتم شماره 6 (پیاپی 32، بهمن و اسفند 1392)

نشریه آب و خاک
سال بیست و هفتم شماره 6 (پیاپی 32، بهمن و اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/11
  • تعداد عناوین: 19
|
  • عدنان صادقی لاری، هادی معاضد، عبدعلی ناصری، آرش محجوبی، عبدالمجید لیاقت صفحات 1077-1089
    در نواحی خشک و نیمه خشک، زهکشی کنترل شده یک گام منطقی جهت بهبود مدیریت آب در اراضی کشاورزی تحت آبیاری و کاهش اثرات زیست محیطی ایجاد شده با جریان زهکشی زیرزمینی می باشد. زهکشی کنترل شده مدت هاست که در نواحی مرطوب تجربه شده است. در این تحقیق یک سیستم زهکشی کنترل شده در جنوب غربی ایران، در طول فصل رشد نیشکر به عنوان یک استراتژی برای مدیریت مداوم سطح ایستابی با هدف بهینه سازی مصرف آب، کاهش زهکشی بیش از حد لزوم و کاهش تلفات نیتروژن از اراضی کشاورزی مورد آزمایش قرار گرفت. جهت مطالعه امکان پذیری و اجرای مدیریت سطح ایستابی آزمایشات مزرعه ای در سطح 41/63 هکتار در قالب 3 تیمار در مزارع دارای زهکشی زیرزمینی کشت و صنعت نیشکر امام خمینی (ره) به اجرا در آمد. 3 تیمار مقایسه شده شامل یک تیمار زهکشی آزاد (FD)، و دو تیمار زهکشی کنترل شده با کنترل سطح ایستابی در عمق 90 سانتی متری (CD90) و در عمق 70 سانتی متری از سطح خاک (CD70) بود. اطلاعات جمع آوری شده شامل عمق سطح ایستابی، حجم زهکشی، غلظت ازت نیتراتی و آمونیاکی در جریان خروجی زهکش و آب زیرزمینی بود. زهکشی کنترل شده اثر معنی دار هیدرولوژیکی و زیست محیطی را در طول دوره مطالعه از خود نشان داد. کل جریان خروجی زهکشی از سطوح تیمار های CD70 و CD90 به ترتیب به میزان 48/62 و 98/48 درصد در مقایسه با تیمار زهکشی آزاد کمتر بود. میزان تلفات نیتروژن نیتراتی و آمونیاکی در جریان خروجی زهکش به ترتیب به میزان حدود 45 تا 60 و 50 تا 65 درصد نسبت به زهکشی آزاد کاهش یافت. همچنین بین غلظت نیتروژن نیتراتی و آمونیاکی موجود در زه آب و نیز آب زیرزمینی در تیمار های مختلف تفاوت معنی داری آماری مشاهده نگردید. این دانسته ها به این نکته اشاره می نماید که زهکشی کنترل شده می تواند در مقیاس بزرگ در استان خوزستان، که بیشترین سهم زهکش های زیرزمینی اجرا شده را در ایران دارا می باشد، به دلیل مزیت هایی که برای حفاظت آب و محیط زیست دارد، به کار برده شود.
    کلیدواژگان: زهکشی کنترل شده، زهکشی آزاد، جریان خروجی زهکشی، تلفات نیتروژن نیتراتی و آمونیاکی
  • تکتم جواهری*، امیر لکزیان، پریسا طاهری، رضا خراسانی صفحات 1090-1099

    بخش عمده فسفر خاک به شکل آلی است. اسید فیتیک و گلیسرو فسفات سدیم از جمله ترکیبات آلی فسفردار خاک می باشند. قارچ های خاک نقش مهمی در تبدیل این ترکیبات به فرم معدنی ایفا می کنند. در میان قارچ ها، آسپرژیلوس یکی از انواع موثر در هیدرولیز ترکیبات آلی می باشد. به منظور مطالعه توانایی جدایه های آسپرژیلوس بر هیدرولیز بستره های اسید فیتیک و گلیسرو فسفات سدیم، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 5 جدایه قارچ (4 جدایه آسپرژیلوس و جدایه تریکودرما هارزیانوم) و تیمار شاهد (فاقد قارچ) و دو نوع ترکیب آلی فسفر (اسید فیتیک و گلیسرو فسفات سدیم) بودند. فعالیت آنزیم فسفاتاز اسیدی و قلیایی، تغییرات pH محیط کشت و میزان فسفر معدنی حاصل از هیدرولیز جدایه های فوق، که در محیط کشت PDB در دمای 28 درجه سانتیگراد رشد داده شده بودند،14 روز پس از تلقیح اندازه گیری شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که کلیه جدایه های قارچ در معدنی کردن فسفر آلی از لحاظ آماری در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری داشتند. از میان جدایه های مورد مطالعه، بیشترین میزان معدنی شدن فسفر مربوط به قارچ آسپرژیلوس نیجر (A15) بود. نتایج نشان داد که نوع بستره آلی بر توانایی جدایه ها جهت هیدرولیز تاثیر می گذارد. جدایه ها در محیط کشت حاوی گلیسرو فسفات سدیم نسبت به اسید فیتیک فسفر معدنی بیشتری آزاد کردند. همچنین میزان فعالیت فسفاتاز اسیدی و قلیایی جدایه ها در محیط کشت حاوی گلیسرو فسفات سدیم نسبت به اسید فیتیک بیشتر بود. در بین اکثر جدایه ها کاهش pH محیط حاوی اسید فیتیک نسبت به گلیسرو فسفات سدیم بیشتر صورت گرفت. فسفر معدنی محیط کشت جدایه های آسپرژیلوس حاوی گلیسرو فسفات سدیم با فعالیت آنزیم فسفاتاز اسیدی و قلیایی همبستگی مثبت با (R2 مساوی72/0 و 67/0 به ترتیب) و با pH محیط کشت همبستگی منفی و معکوس وR2 مساوی 79/0داشت.

    کلیدواژگان: فسفر معدنی، هیدرولیز، آسپرژیلوس، اسید فیتیک، گلیسرو فسفات سدیم
  • علیرضا حسین پور، حمیدرضا متقیان صفحات 1100-1110
    در خاک های تیمارشده با لجن فاضلاب مقدار قابل استفاده عناصر کم نیاز از جمله روی از مسائل اصلی است. در این تحقیق به بررسی روی قابل استفاده (با روش های DTPA-TEA، مهلیچ 1 و مهلیچ 3) و تعیین شکل های شیمیایی آن در خاک ها قبل و پس از تیمار با لجن فاضلاب (1 درصد وزنی - وزنی) و پس از کشت گندم در شرایط گلخانه ای پرداخته شد. نتایج نشان داد که بر اثر کاربرد لجن فاضلاب، میانگین روی عصاره گیری شده با استفاده از 3 روش عصاره گیری به صورت معنی داری (01/0P
    کلیدواژگان: شکل های شیمیایی، لجن فاضلاب، عصاره گیرهای شیمیایی
  • محمد مهدی قره داغی، عیسی معروف پور، خالد بابایی، فاروق منصوری صفحات 1111-1122
    اجرای موفق سیستم های آبیاری تحت فشار در یک منطقه تابع عواملی از قبیل شرایط اقلیمی، کیفیت آب، وضعیت توپوگرافی، مشخصات خاک، نوع محصول و عوامل اقتصادی- اجتماعی می باشد. منظور از پتانسیل یابی برای اجرای سیستم آبیاری تحت فشار، انجام بررسی های لازم در ارتباط با وضعیت عوامل فوق الذکر می باشد. در این تحقیق روشی برای امتیاز دهی به عوامل تاثیرگذار در انتخاب سیستم های آبیاری تحت فشار، بسط و ارائه شده است. در این روش میزان تاثیر عوامل مختلف با استفاده از ارقام صحیح (3+) تا (3-) در 7 درجه امتیازگذاری می شوند. به منظور تاثیر بیشتر عوامل مهم تر و یا جلوگیری از اثرگذاری یکسان عوامل با درجه اهمیت متفاوت، ضریبی به عنوان وزن هر عامل، لحاظ گردیده است. این ضریب بر اساس شرایط پروژه با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی تعیین می شود. با تلفیق فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سامانه GIS، این وزن در لایه های اطلاعاتی وارد شده ضرب شده است. امتیاز نهایی، از جمع جبری امتیازات به دست آمده هر عامل برای هر منطقه بدست می-آید. این امتیاز در واقع پتانسیل استفاده از هر یک از انواع سیستم های آبیاری تحت فشار می باشد. در تحقیق حاضر پتانسیل یابی سیستم های آبیاری تحت فشار برای 12165 هکتار از اراضی پایاب سد در دست مطالعه باباخان، واقع در شهرستان بیجار استان کردستان انجام شده و نتایج به صورت نقشه هایی که در آن امتیازات هر منطقه از محدوده طرح برای هر یک از سیستم های آبیاری تحت فشار نشان داده شده است، ارائه شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که از مجموع 12165 هکتار اراضی پایاب سد باباخان، 4598 هکتار برابر با 37 درصد آن برای آبیاری بارانی مناسب وکلیه اراضی مورد مطالعه برای آبیاری قطره ای مناسب بوده و هیچ گونه محدودیتی نداشتند. همچنین در محدوده مناسب آبیاری بارانی، سیستم آبیاری بارانی کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک بالاترین امتیاز و سیستم آبیاری بارانی لوله چرخ دار در اولویت دوم قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، آبیاری قطره ای، انتخاب بهترین سیستم، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • ناهید ولیدی، علی نقی ضیایی، بیژن قهرمان، حسین انصاری صفحات 1123-1132
    به منظور اعمال مدیریت بهینه در حوضه آبریز، ریزمقیاس نمایی5 زمانی و مکانی خصوصیات هیدرولوژیک حوضه ضروری است. با استفاده از اطلاعات ریزمقیاس شده مولفه های معادلات بیلان آب و انرژی می توان بیلان آب را با مقیاس زمانی و یا مکانی مطلوب محاسبه نمود. هندسه فرکتالی6 شاخه ای از ریاضیات است که در میدان های گسسته و متناوب کاربردهای فراوانی داشته و در سال های اخیر برای تولید داده هایی با مقیاس متفاوت از داده های اندازه گیری شده مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش از ابزار توابع درون یاب فرکتال7 برای ریزمقیاس نمایی زمانی داده های روزانه دما استفاده شده است. مقدار بعد فرکتالی8 که معیاری از بی نظمی در نوسانات کمیت مورد نظر می باشد برای سری زمانی دمای روزانه در ایستگاه سینوپتیک مشهد برای 16 سال متوالی نیز محاسبه گردید. متوسط بعد فرکتال برای دوره 1992 تا 2007 معادل 54/1 برآورد گردید. همچنین با استفاده از توابع درون یاب فرکتال از داده های دمای ظهر با مقیاس زمانی 15 روز، سری زمانی دمای ساعتی تولید و با مقادیر اندازه گیری شده مقایسه گردید. نشان داده شد که علیرغم فاصله زمانی قابل ملاحظه بین دو اندازه گیری متوالی (15 روز) می توان با ضریب تعیین77/0 و خطای معادل 7 واحد مقادیر دما با مقیاس زمانی سه ساعت را برآورد نمود.
    کلیدواژگان: تابع تکرار، قضیه کالج، دمای روزانه، ریزمقیاس نمایی، هندسه فرکتال
  • آرش محجوبی، عبدالرحیم هوشمند، عبدعلی ناصری، سیروس جعفری صفحات 1133-1144
    نیشکر جزو گیاهان پر مصرفی است که ضریب زهکشی بسیار بالائی دارد. دور آبیاری نیشکر در خوزستان در ماه های حداکثر مصرف آب به فاصله 5 روز هم می رسد و سیستم های زه کشی زیرزمینی در اغلب اوقات، آبی بیش از مقدار نیاز را از خاک خارج می کنند. این تحقیق به منظور بررسی اثر زهکشی کنترل شده بر روی میزان کاهش ضریب زهکشی و حجم زهاب خروجی در سه مزرعه از مزارع کشت و صنعت امام خمینی انجام گردید. دو مزرعه، زهکشی کنترل شده با عمق های کنترل سطح ایستابی در 70 و 90 سانتی متری سطح خاک (CD70 و CD90) و مزرعه دیگر، زهکشی آزاد (FD) بود. نتایج این تحقیق نشان داد زهکشی کنترل شده میزان ضریب زهکشی را در تیمارهای کنترل شده در طی دوره تحقیق در مقایسه با تیمار آزاد بطور معنی داری کاهش می دهد. میانگین ضریب زهکشی در طول دوره تحقیق در تیمارهای CD70 و CD90 به ترتیب برابر با 3 و 12/4 میلی متر در روز و در تیمار آزاد 98/8 میلی متر در روز بود. بدین ترتیب میزان ضریب زهکشی در تیمارهای کنترل شده (CD70 و CD90) به ترتیب حدود 67 و 54 درصد کمتر از تیمار آزاد بود. در تیمار CD70 نیز میزان ضریب زهکشی حدود 27 درصد کمتر از تیمار CD90 بود. با کنترل سطح ایستابی، علاوه بر کاهش ضریب زهکشی و کاهش حجم زهاب خروجی، مصرف آب آبیاری نیز در تیمارهای کنترل شده کاهش یافت. زهکشی کنترل شده محدودیتی برای رشد گیاه به وجود نیاورد و کاهشی در عملکرد محصول مشاهده نگردید. زهکشی کنترل شده علاوه بر منافع اقتصادی، کمک شایانی به کاهش بار آلودگی رودخانه و حفظ محیط زیست خواهد کرد.
    کلیدواژگان: خوزستان، نیشکر، زهکشی کنترل شده، زهکشی آزاد، ضریب زهکشی
  • هادی افشار، سید حسین صدرقاین صفحات 1145-1152
    یکی از اهداف مهم آبیاری استفاده بهینه از واحد حجم آب در شرایط محدود منابع آب می باشد. در زراعت ذرت تراکم بوته و آرایش کاشت مناسب از گزینه های مهم برای افزایش بهره وری آب می باشد. برای رسیدن به این هدف آزمایشی به مدت سه سال در استان خراسان رضوی بر روی ذرت دانه ای رقم کرج 700 بصورت طرح کرت های نواری خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آبیاری قطره ای زیرسطحی در سه سطح مختلف آب (50، 75 و100 درصد نیاز آبی کامل) در کرت های عمودی و تیمارهای تراکم بوته مشتمل بر سه تراکم 65، 75 و 85 هزار بوته در هکتار در کرت های افقی اجرا شدند. هم چنین در کرت های فرعی آزمایش دو آرایش کاشت یک ردیفه و دو ردیفه برروی پشته هائی به عرض 75 سانتی متر کشت گردید. نتایج نشان داد که تنها عملکرد دانه در هر سه سال تحت تاثیر تیمار میزان آب آبیاری قرار گرفت و تیمارهای دیگر این صفت را تحت تاثیر قرار نداند. بیشترین مقدار عملکرد دانه در طول سه سال اجرای طرح مربوط به تیمار 100 درصد تامین نیاز آبی و کمترین آن در تیمار 50 درصد تامین نیاز آبی مشاهده گردید. اثر تیمار سطوح آبیاری بر کارایی مصرف آب به جزء سال اول در دو سال دیگر اختلاف معنی داری درسطح 1% از خود نشان داد. گر چه در سال اول اثر هیچ کدام از تیمارها بر کارائی مصرف آب معنی دار نشد ولی در هر سه سال بالاترین میزان کارائی مصرف آب از تیمار 100% تامین نیاز آبی حاصل شد. همچنین سه میزان تراکم بوته و دو روش کاشت نیز در این عامل از نظر آماری با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند. ارتفاع بوته در تمامی سال ها تحت تاثیر مقدار آب قرار گرفت همچنین این صفت در سال های دوم و سوم تحت تاثیر روش کاشت نیز قرار گرفت. بیشترین ارتفاع بوته در تیمار 100 درصد نیاز آبی و کمترین آن در تیمار 50 درصد نیاز آبی بود. وزن 300 دانه در بین تیمارهای مختلف در سال دوم تحت تاثیر روش کاشت قرار گرفت و در سال سوم سطوح آبیاری نیز این صفت را تحت تاثیر قرار داد.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، آرایش کاشت، تراکم بوته، کارایی مصرف آب، ذرت دانه ای
  • فرزاد مرادی، بیژن خلیلی مقدم، سیروس جعفری، شجاع قربانی دشتکی صفحات 1153-1165
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر کشت کار مکانیزه دراز مدت نیشکر بر برخی از ویژگی های فیزیکی خاک در مزارع چند کشت و صنعت نیشکر استان خوزستان می باشد. بدین منظور پژوهشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 38 نقطه در هر یک از کشت و صنعت های دعبل خزاعی، امیرکبیر، کارون و هفت تپه به ترتیب با 5، 15، 40 و 50 سال سابقه بهره برداری صورت گرفت. پارامترهای بافت خاک، قابلیت هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم، ماده آلی، کربنات کلسیم معادل، واکنش خاک، چگالی ظاهری (BD)، مقاومت فروروی (PR) در دامنه رطوبتی 96/17-82/16 درصد جرمی از دو عمق 40-0 و 80-40 سانتی متری و میانگین وزنی قطر خاکدانه ها (MWD) از سطح خاک و عمق 40 سانتی متری اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سال های بهره برداری، BD و PR افزایش یافت و همچنین میزان پایداری خاکدانه ها به دلیل بهبود سطح ماده آلی، روند صعودی پیدا کرد. مقدار PR با افزایش عمق خاک، افزایش پیدا کرد به طوری که در محدوده عمق 55 تا 80 سانتی متری به بیش ترین حد رسیده است. همچنین نتایج نشان داد که تاثیر تعداد سال های بهره برداری بر پارامترهای BD، PR و MWD معنی دار شد. به طوری که افزایش BD، PR و MWD با افزایش تعداد سال های بهره برداری از 5 به 50 سال به ترتیب از 57/1 به 7/1 گرم بر سانتی مترمکعب، از 98/0 به 16/1 مگاپاسکال و از 98/0 به 76/1 میلی متر در عمق اول و از 58/1 به 79/1 گرم بر سانتی مترمکعب و از 29/1 به 15/2 مگاپاسکال در عمق دوم همراه بود. در حالی که تغییر معنی داری در MWD مرتبط با افزایش تعداد سال های بهره برداری در عمق دوم دیده نشد.
    کلیدواژگان: مقاومت فروروی، چگالی ظاهری، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، سابقه بهره برداری
  • فرشته زادجانعلی چوبری، مریم نوابیان، مجید وظیفه دوست، مهدی اسمعیلی ورکی صفحات 1166-1175
    فسفر یکی از آلاینده های زهاب زهکش های سطحی بخش کشاورزی محسوب می شود که حد غیر مجاز این ماده باعث خوراک وری منابع آب سطحی می شود. در این تحقیق کارایی زئولیت طبیعی سمنان که توسط سورفاکتانت هگزا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید اصلاح شد، در حذف فسفر زهاب در شرایط جریان در زهکش های کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا بعد از اصلاح زئولیت طبیعی ابتدا آزمایش های سینیتیک جذب، ایزوترم جذب، اثرگذاری و دما بر میزان حذف فسفر توسط زئولیت اصلاح شده در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. آزمایش ها بر روی زئولیت با اندازه 5-3 میلیمتر برای حذف اثر اندازه ذرات بر حذف فسفر انجام شد. برای ارزیابی شرایط جریان بر فرآیند حذف فسفر، مدل فیزیکی زهکش و حوضچه فیلتر زئولیت اصلاح شده در طول های 2،3 و 5 سانتیمتر ساخته شد. دو دبی 05/0 و 1/0 لیتر بر ثانیه در زهکش اعمال و تغییرات غلظت فسفر پس از عبور از حوضچه های فیلتری در زمان های مختلفی اندازه گیری گردید. آزمایش سینتیک جذب فسفر نشان داد زئولیت اصلاح شده در 2 ساعت اول بیشترین درصد حذف فسفر را داشت. به علاوه درصد حذف فسفر، با افزایش از 3 به 8، کاهش و از 8 تا 12، افزایش یافت. همچنین درصد حذف با افزایش دما در بازه 17 تا 30 درجه سانتی گراد کاهش یافت. تحقیقات نشان داد، ایزوترم لنگمویر تطابق خوبی برای بیان حذف فسفر توسط زئولیت اصلاح شده دارد. نتایج مدل فیزیکی نشان داد که درصد حذف فسفر در دبی بالاتر و طول کمتر حوضچه های فیلتری به دلیل تماس بیشتر زئولیت اصلاح شده با زهاب زیادتر بود.
    کلیدواژگان: ارتوفسفات، ایزوترم، زئولیت اصلاح شده، زهکش، هگزادسیل تری متیل آمونیوم
  • احسان عیشی رضایی، رستم یزدانی بیوکی، محمد بنایان اول صفحات 1176-1189
    شناسایی خصوصیات بارندگی در مناطق خشک و نیمه خشک مانند شمال شرق ایران دارای نقش حیاتی در سازگاری و کاهش به اثرات خشکی است. هدف اصلی این مطالعه تعیین زمان شروع فصل بارانی و آستانه بارش روزانه با استفاده از مدل ارزیابی عدم قطعیت بارش بود. تاریخ شروع تجزیه و تحلیل (SAD) آغاز فصل بارش جدید در منطقه ای معین را مشخص می کند، درحالی که، تاریخ شروع فصل بارانی و پایان فصل بارانی برای تعیین طول فصل بارش استفاده می شود. در این مطالعه، هفده محل در شمال شرق ایران با اطلاعات بارش روزانه در دسترس (24 تا 48 سال) انتخاب شدند. سه دوره سالانه فصل بارانی به صورت 12 مکان با یک دوره سالانه تک اوجی با مقادیر کوتاه تر در تابستان (دوره های A)، 4 مکان تک اوجی با طول فصل بارانی کوتاه تر در ماه های فروردین و اسفند (دوره های B) و تنها یک محل با دوره سالانه دو اوجی (دوره های C) تعیین شد. این طبقه بندی ها با تجزیه و تحلیل روش های آماری چند متغیره تعیین گردید. SAD با تفاوت بین کوتاه ترین میانگین RSL و کوتاه ترین میانگین RSL روز اول هر ماه مشخص شد. با توجه به این روش مقادیر SAD برای کلاس های مختلف به عنوان: اول تیرماه در منطقه (A)، اول اسفندماه در منطقه (B) و اول بهمن ماه در منطقه (C) تعیین شد. آستانه مناسب بارش روزانه تنها برای 3 مکان 0/1 میلی متر بود، و بالاترین مقدار این شاخص در منطقه تربت جام (2/2میلی متر) به دست آمد. در نتیجه مقدار 0/1 میلی متر که به طور رایج به عنوان آستانه بارش روزانه در حال استفاده است نیاز به تجدیدنظر دارد.
    کلیدواژگان: بارش، فصل بارانی، شروع فصل بارانی، پایان فصل بارانی، شمال شرق ایران
  • سمانه محمدی مقدم، ابوالفضل مساعدی، محمد جنگجو، منصور مصداقی صفحات 1190-1206
    پیش بینی تولید گیاهی و استراتژی های مدیریتی مناسب نیاز به شناخت عوامل آب و هوایی اصلی در مناطق مختلف دارد. هدف از انجام این تحقیق مقایسه تولید علوفه در مناطق مختلف بر اساس عوامل آب و هوایی و شاخص های خشکسالی است. این مناطق شامل دو منطقه در استان مرکزی و دو منطقه در استان قم می باشند. عوامل آب و هوایی مورد بررسی شامل بارندگی، دما و تبخیر و تعرق و شاخص های خشکسالی شامل شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص شناسایی خشکسالی (RDI) می باشند. برای هر یک از متغیرها، سی و سه دوره ی زمانی مختلف، شامل: دوره های یک ماهه تا نه ماهه در نظر گرفته شده است. با توجه به تعداد زیاد متغیرهای مستقل از روش تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) برای کاهش حجم داده ها استفاده شد. رابطه تولید علوفه مرتع با هریک از عوامل آب و هوایی و شاخص های خشکسالی با استفاده از روش های رگرسیونی چند متغیره شامل stepwise وbestsubset مدل سازی شد. علاوه براین، رابطه تولید مرتع با همه این عوامل به صورت یک مدل ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. برای انتخاب مدل از معیارهای ارزیابی خطا استفاده شد. در نهایت در مناطق رودشور، باغیک و قره سو به ترتیب مدل هایی که بر اساس تبخیر و تعرق (99/0=r Kg،7/7RMSE=)، شاخص شناسایی خشکسالی (99/0=r Kg،1/3RMSE=) و بارندگی (99/0=Kg، r0/4RMSE=) تولید را پیش بینی می نمایند، به عنوان مدل مناسب پیش بینی تولید علوفه مرتع در هر منطقه انتخاب شدند. ضمن آن که در منطقه اراک مدلی که ترکیبی از عوامل آب و هوایی (99/0=Kg، r2/0RMSE=) است، به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. به طور کلی ارتباط تولید مرتع با وضعیت خشکسالی بر اساس شاخص شناسایی خشکسالی قوی تر از ارتباط آن با بارندگی و دما است. همچنین به منظور برآورد تولید مرتع، شاخص شناسایی خشکسالی نسبت به شاخص بارش استاندارد شده از دقت بیشتری برخوردار است. زیرا، این شاخص به طور هم زمان وضعیت بارندگی و تبخیر و تعرق را در نظر می گیرد.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، بارندگی، دما، تبخیر و تعرق، شاخص خشکسالیتولید علوفه، بارندگی، دما، تبخیر و تعرق، شاخص خشکسالی
  • قاسم رحیمی، هفترانی دودانگه صفحات 1207-1215
    به منظور بررسی ظرفیت جذب کادمیوم و روی بوسیله گل های گلایول، لاله و نرگس، پژوهشی بر خاک های آلوده به کادمیوم و روی در قالب آزمایش فاکتوریل و بصورت طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور، شامل خاک های با آلودگی گوناگون (در سه سطح A بالاترین آلودگی،B کمترین آلودگی و C عاری از آلودگی) و گل های مختلف (گلایول، لاله و نرگس) با چهار تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش آلودگی باعث کاهش وزن خشک گل های گلایول و لاله نسبت به شاهد گردید ولی بر وزن خشک نرگس تاثیری نداشت. با افزایش آلودگی، جذب کادمیوم و روی توسط تمام گل ها افزایش یافت. بیشترین غلظت کادمیوم در اندام هوایی گل ها در تیمار با سطحA (با میانگین 48/3 میلی گرم بر کیلوگرم) مشاهده شد که با تیمار سطوح B، C تفاوت معنی داری داشت. بین تیمار آلودگی سطحB وC تفاوت معنی داری نبود. بیشترین مقدار غلظت روی در بخش هوایی گل ها در سطح A (بطور میانگین 03/26) و برای سطوح B و C بطور میانگین 46/17 و 99/13 میلی گرم بر کیلو گرم بود. جذب کادمیوم بوسیله اندام هوایی و پیاز گل های گلایول، نرگس و لاله برابر بود. غلظت روی در اندام هوایی لاله بیشتر از گل های گلایول و نرگس مشاهده گردید ولی غلظت این فلز در پیاز گل ها با هم برابر بود. افزایش غلظت کادمیوم در خاک تاثیر معنی داری بر شاخص های ترابری و گردآوری کادمیوم نداشت. با افزایش غلظت روی در خاک، شاخص گردآوری این فلز کاهش یافت ولی بر شاخص ترابری روی تاثیر چشمگیری نداشت. شاخص های ترابری و گردآوری فلزات روی و کادمیوم در هر سه گل برابر بودند. بنابراین با ذخیره کادمیوم و روی در بخش های قابل فروش گل های گلایول، لاله و نرگس می توان به پاکسازی خاک های آلوده کمک کرد.
    کلیدواژگان: روی، کادمیوم، گلایول، لاله، نرگس
  • انسیه مرآتی، رسول قبادیان، عبدالله طاهری تیزرو صفحات 1216-1224
    در ایستگاه های هیدرومتری به دلیل مشکل اندازه گیری دبی در شرایط وقوع سیلاب، رابطه دبی اشل از داده های اندازه گیری شده مربوط به شرایط غیرسیلابی استخراج و برای شرایط سیلابی برون یابی می شود. استفاده از رابطه دبی - اشل برون یابی شده برای محاسبه سیلاب ممکن است مقادیر کمتر یا بیشتری را تخمین بزند. علت این است که در شرایط سیلابی ممکن است نوع فرم بستر تشکیل شده تغییر یابد و باعث تغییر مقاومت در برابر جریان گردد. بنابراین به منظور پیش بینی بهتر رابطه دبی - اشل لازم است از روابطی استفاده شود که در آنها مقاومت فرم بستر در نظر گرفته شود. در این تحقیق تلاش شده است بهترین روش برای توسعه رابطه دبی - اشل ارائه شود. به این منظور از روش های انیشتین - بارباروسا، شن، وایت، انگلوند، براونلی و وان راین برای تکمیل قسمت انتهایی رابطه دبی - اشل حاصل از اندازه گیری در ایستگاه های هیدرومتری واقع بر حوضه قره سو شامل ایستگاه های قورباغستان، دوآب مرگ، خرس آباد، حسین آباد و سرآسیاب استفاده گردید. پس از برداشت داده های مورد نیاز شامل مقاطع عرضی، دبی اندازه گیری شده و اشل متناظر با آن در ایستگاه های موجود و محاسبه دبی و اشل متناظر توسط روش های مذکور در سال های مورد بررسی، مقایسه های آماری بین دبی های محاسباتی و اندازه گیری شده متناظر انجام گردید. نتایج نشان داد که شیب خط رگرسیونی بین مقادیر دبی اندازه گیری شده و محاسبه شده توسط روش انیشتین - بارباروسا در ایستگاه های قورباغستان و حسین آباد به ترتیب برابر با 029/1 و 182/1 است و توسط روش شن در ایستگاه های دوآب مرگ، خرس آباد و سرآسیاب به ترتیب برابر با 08/1، 054/1 و 926/0 است. در حالی که برای سایر روش ها مقدارشیب خط رگرسیونی بسیار بیشتر از یک است. هم چنین میانگین خطا و مجذورمربعات خطا در روش های مناسب مذکور بسیار کمتر از سایر روش ها می باشد. در ایستگاه هایی با مواد بستر درشت دانه غالبا روش انیشتین - بارباروسا و در ایستگاه هایی بامواد بستر ریز دانه روش شن نسبت به سایر روش ها به ازای یک اشل ثابت، مقدار دبی جریان را نزدیک به دبی اندازه گیری پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: فرم بستر، روش انیشتین - بارباروسا، روش شن
  • هادی ثانی خانی، یعقوب دین پزوه، سعید پوریوسف، سروین زمان زاد قویدل، بهاره صولتی صفحات 1225-1234
    تغییر در دما و الگوی بارش اثرات زیادی بر کمیت و کیفیت منابع آب به خصوص مناطق خشک نظیر ایران دارد. در سال های اخیر وقوع خشکسالی های متعدد در ایران خطری جدی برای منابع آب محسوب می شود. به دلیل افزایش میزان آب مورد تقاضا، بررسی اثرات تغییر اقلیم بر منابع آب ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق به بررسی اثرات تغییر اقلیم بر رواناب در حوضه آجی چای در استان آذربایجان شرقی پرداخته می-شود. جهت پیش بینی تغییر اقلیم بر مبنای مدل های گردش عمومی (GCM) از مدل LARS-WG جهت ریز مقیاس نمایی استفاده گردید. با استفاده از LARS-WG تغییر اقلیم در حوضه آجی چای با بکارگیری مدل HADCM3 و سناریوهای A1B، A2 و B1 در افق 2055، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از افزایش دما و کاهش بارش در منطقه بودند. در بخش دیگری از تحقیق، جهت شبیه سازی اثرات تغییر اقلیم بر رواناب حوضه، از مدل هوشمند برنامه ریزی بیان ژن با استفاده از الگوهای ورودی مختلف، استفاده گردید. نتایج به دست آمده حاکی از کاهش قابل توجه میزان رواناب در حوضه بودند. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده لازم است تا جهت سازگاری با تغییر اقلیم، راهکارهای مدیریتی مناسب در سطح حوضه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریز مقیاس نمایی، LARS، WG، رواناب، برنامه ریزی بیان ژن
  • محمدرضا گلابی، علی محمد آخوند علی، فریدون رادمنش صفحات 1235-1246
    طی دهه های اخیر، توسعه شهرنشینی و فعالیت های صنعتی در شهرهای بزرگ منجر به تغییرات قابل ملاحظه ای در وضع هوا و اقلیم محلی شهرها شده است. امروزه بررسی داده های هواشناسی و استفاده از آن در برنامه ریزی به منظور توسعه مراکز سکونتگاهی اهمیت داشته و وضعیت اقلیمی در نحوه آسایش افراد نقش موثری دارد. در واقع با شناخت از وضعیت اقلیمی شهر در ماه های مختلف سال و بررسی داده های هواشناسی، ایجاد آسایش اقلیمی امکان پذیر می باشد. درتحقیق حاضر از داده های ماهانه 4 عامل اقلیمی (میانگین دما، دمای حداقل، دمای حداکثر و رطوبت نسبی) ایستگاه هواشناسی آبادان به مدت 60 سال، (1389-1330)، استفاده شده است. با استفاده از روش رگرسیون، داده های ناقص برآورد و همگنی داده ها توسط آزمون توالی ها بررسی شد. سپس با بهره گیری از مدل اقلیم آسایش ماهانی، ماه های مناسب برای آسایش فیزیولوژی انسان در 6 دوره ی 10ساله تعیین و سپس با استفاده از مدل های باکس -جنکینز سری زمانی برای 3 عامل اقلیمی، دمای حداکثر، دمای حداقل و رطوبت نسبی بررسی و بهترین مدل برازش داده شد. سپس با استفاده از مدل های پیشنهادی،10سال آینده ی هر عامل اقلیمی پیش بینی گردید و 10سال آینده از نظر اقلیم آسایش با استفاده از مدل ماهانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد بر اساس معیار آکائیکه بهترین مدل باکس-جنکینز، مدل 12(2،1،0)×(1،1،1) ARIMA برای دمای حداکثر و برای دمای حداقل مدل 12(1،1،0)×(2،1،0) ARIMA و برای رطوبت نسبی مدل 12(1،1،0)×(1،1،1) ARIMA می باشد. در حالت اقلیم آسایش شبانه، ماه های بهمن، اسفند، فروردین و اردیبهشت شاهد افزایش روند دما بوده اند. در ماه مرداد و ماه های شهریور و مهر شاهد کاهش روند دما بوده ایم. در حالت اقلیم آسایش روزانه در ماه های دی، بهمن، آذر و اسفند شاهد افزایش روند دما بوده ایم و در ماه مهر شاهد کاهش روند دما بوده ایم.
    کلیدواژگان: اقلیم، اقلیم آسایش، مدل های باکس، جنکینز، ماهانی، آبادان
  • مصطفی رضایی زمان، سعید مرید، مجید دلاور صفحات 1247-1259
    دریاچه ارومیه طی سال های اخیر شاهد کاهش نگران کننده تراز سطح آب می باشد. در این تحقیق با استفاده از داده های تغییر اقلیم از مدل HadCM3 (سناریوهایA2 و B2) طی دوره 2039-2010؛ تغییرات دما و بارش در دوره های آتی در حوضه سیمینه رود بررسی گردید. جهت ریزمقیاس نمودن این داده ها نیز رویکرد جدیدی از ترکیب نرم افزارSDSM و روش TOPSISبکار گرفته شد. در ادامه این اطلاعات به مدل SWATکه با استفاده از داده ها و اطلاعات محلی واسنجی شده بود، معرفی شده و تغییرات رواناب نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پدیده تغییراقلیم تبعات منفی بر اقلیم حوضه دارد که باعث کاهش های تا 40 درصدی بارش ماهیانه و افزایش تا 2 درجه سلسیوسی دما می شود. ادامه این بررسی و تاثیر آن بر فرایند بارش-رواناب، کاهش 25 درصد منابع آبی حوضه سیمینه رود و متعاقبا کاهش تخلیه این رودخانه به دریاچه تا حدود 30% را نشان داد. مجموع یافته های این تحقیق توجه بیشتر به دریاچه ارومیه را گویا است و تاکید دارد که مشکلات فعلی تحت تاثیر تغییر اقلیم از شدت فزاینده ای برخوردار خواهد شد
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، روشTOPSIS، مدل SWAT، مدل SDSM، حوضه سیمینه رود
  • حمید عبدل آبادی، محمدحسین نیک سخن صفحات 1260-1269
    سنجش سطح تغذیه گرایی مخازن سدها به عنوان یکی از مهمترین مسائل مطرح در مدیریت کیفیت آب، همواره مورد توجه مدیران و سیاست گذاران بوده است. با توجه به پیچیدگی فرآیند تغذیه گرایی، تعیین شدت مغذی شدن پیکره آبی با روشی واحد و با قطعیت کامل امکان پذیر نمی باشد. تئوری فازی رویکردی است که بوسیله آن می توان عدم شفافیت و عدم قطعیت بین مرزهای سطوح مختلف تغذیه گرایی را مشخص نمود. در این تحقیق، از شاخص آنتروپی-فازی تغذیه گرایی و شاخص سطح تغذیه گرایی، جهت تعیین وضعیت تغذیه گرایی رولایه و زیرلایه مخزن سد ایلام در یک بازه زمانی یک ساله استفاده شده است. این شاخص ها بر اساس پارامترهای کلروفیل a، فسفر کل و درصد اشباع اکسیژن، تحت دو سناریو، وزن دهی و محاسبه شده اند. بر اساس سناریو یک، وزن نسبی شاخص ها از روش ترکیبی آنتروپی-فازی و تحلیل سلسله مراتبی محاسبه می گردد. در سناریو دوم، توزیع وزنی یکسان برای شاخص ها لحاظ شده است. نتایج نشان می دهد که رولایه مخزن در اکثر ماه ها و تحت هر دو سناریو، با قابلیت اطمینان مناسب، در سطح تغذیه گرایی کم قرار دارد و تنها در ماه های تیر و مرداد دارای سطح تغذیه گرایی متوسط است. زیرلایه مخزن، دارای شرایط مشابه رولایه بوده، با این تفاوت که میزان عدم قطعیت در این لایه افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: سطح تغذیه گرایی، تئوری فازی، تئوری آنتروپی، تحلیل سلسله مراتبی، سد ایلام
  • ندا یوسفی، سعیدرضا خداشناس، حجت رضایی پژند، علی اصغر بهشتی صفحات 1270-1280
    پیش بینی رفتار و تعیین ابعاد هندسی کانال ها و رودخانه های آبرفتی که رسوب گذاری و فرسایش در آن ها به حال تعادل رسیده یکی از مهم ترین مباحث مهندسی رودخانه است. پژوهشگران مختلف روابطی برای تخمین عرض پایدار رودخانه (W) ارائه داده اند. روابط موجود با استفاده از داده-های موجود از 29 رودخانه پایدار به تعداد 1644 عدد که در این مطالعه جمع آوری شده اند مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین این روابط با الگوی جدید ارائه شده در این مقاله برای تخمین W مقایسه شده اند. برای ارائه رابطه جدید داده ها به دو دسته رودخانه کم عرض () و رودخانه عریض () تقسیم شدند. الگوهای جدید چندمتغیره ی خطی و غیرخطی بر هر دو دسته برازش و الگوهای برتر با انجام آزمون های اولیه و آسیب شناسی انتخاب شدند. ضریب تعیین این الگوها از 87/0 تا 96/0 متغیر است. برای بررسی کارایی و دقت روش ارائه شده از معیارهای آماری و همچنین مقایسه نموداری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که الگوهای ارائه شده در این مطالعه در مقایسه با روش های موجود از دقت بیش تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، رودخانه ی آبرفتی، ضریب تعیین، عرض پایدار، کارایی مدل
  • وحید رضاوردی نژاد، امیر نورجو صفحات 1281-1293
    به منظور بررسی تاثیر تحکیم بستر جویچه بر عملکرد آبیاری جویچه ای، آزمایش مزرعه ای تحت کشت چغندرقند در منطقه نقده انجام گردید. برای بدست آوردن داده های صحرایی، چهار تیمار تحکیم بستر جویچه شامل تحکیم در یک نوبت غلطک زنی (B1)، دو نوبت غلطک زنی (B2)، سه نوبت غلطک زنی (B3) و بدون غلطک زنی (B0) طی سال 1388 اجرا و اکثر پارامترهای ارزیابی برداشت گردید. مدل آبیاری سطحی WinSRFR با استفاده از اطلاعات اندازه گیری شده مزرعه ای واسنجی و ارزیابی شد. پارامترهای نفوذ و زبری مانینگ جویچه به روش بهینه سازی چند سطحی، واسنجی گردید. حداکثر خطای نسبی مدل در برآورد زمان پیشروی، پسروی و رواناب خروجی در تیمارهای مختلف به ترتیب 1/2، 7/4 و 5/4 درصد به دست آمد. متوسط بازده کاربرد 13 نوبت آبیاری صورت گرفته برای هر یک از تیمارهای B0، B1، B2 و B3 به ترتیب 03/50، 77/55، 22/60 و 31/62 درصد محاسبه گردید. به منظور ارتقای عملکرد آبیاری، ترکیبهای بهینه ی دبی ورودی و زمان قطع جریان برای تمام آبیاری ها و تیمارهای مختلف، استخراج گردید. تحت سه نوبت تحکیم بستر (B3)، متوسط کارایی مصرف آب نسبت به شرایط بدون تحکیم (B0)، 8/17% افزایش نشان داد. به علاوه با اعمال دبی ورودی و زمان قطع جریان بهینه، کارایی مصرف آب تا حدود 27% قابل ارتقاء است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بازده کاربرد، بهینه سازی چند سطحی، مدل آبیاری سطحی، نفوذ
|
  • A. Sadeghilari, H. Moazed, A.A. Naseri, A. Mahjobi, A.M. Liaghat Pages 1077-1089
    In arid and semiarid regions، controlled drainage is the next logical step towards improving water management in irrigated agriculture and reducing the environmental impacts of subsurface drainage flow. Controlled drainage has been practiced in humid areas for a long time. In this research a controlled drainage system in Khuzestan Province، Southwest Iran was tested as a strategy for continuous water table management with the benefits of optimizing water use and reducing unnecessary drainage and nitrogen losses from agricultural fields. To study the feasibility and performance of water table management، Field experiments were carried out on a 63. 41 ha with 3 treatments on the farms under subsurface drainage of Imam Khomeini''s sugarcane agro-industry. 3 treatments compared consisted of a free drainage treatment (FD) and tow controlled drainage treatment with water table controls set at 90 centimeter (CD90) and 70 centimeter (CD70) below the soil surface. Collected data during a sugarcane growing season included water table depth، drained volume، nitrate-nitrogen and ammonium-nitrogen concentration in the drainage water and groundwater. Controlled drainage had a significant hydrological and environmental effect during studding period. Compared with CD، the total drain outflow from CD70 and CD90 area were 62. 48 and 48. 98% less، respectively. Compared with CD، the total amounts of nitrate-nitrogen and ammonium-nitrogen in drain outflow were about 45 to 60 % and 50 to 65 % less، respectively. Nitrate-nitrogen and ammonium-nitrogen concentration in the both of drainage water and groundwater did not differ significantly in all of the treatment. These data suggest that controlled drainage can be applied at big scale in the Khuzestan Province with the most installed subsurface drainage in Iran، with advantages for water conservation and environment.
    Keywords: Controlled Drainage, Free Drainage, Drainage Outflow, Nitrate, nitrogen, Ammonium, nitrogen Losses
  • T. Javaheri, A. Lakzian, P. Taheri, R. Khorasani Pages 1090-1099

    Organic phosphorus is the dominant part of soil phosphorus. Phytic acid and sodium Glycerophosphate are two different forms of soil organic phosphorus. Soil fungi play an important role in the conversion of these compounds into inorganic forms. Among the fungi، Aspergillus is one of the most effective organisms in hydrolysis of organic compounds. In order to study the ability of Aspergillus fungi on the hydrolysis of Phytic acid and sodium Glycerophosphate، an experiment was conducted as a completely randomized design with factorial arrangement and three replications. The first experimental factor include five fungi isolates (four Aspergillus isolates، Trichoderma harzianum and control) and the second factor include two different organic phosphorus compounds (Phytic acid and Sodium Glycerophosphate). All isolated were grown in PDB at 28 oC and rate of hydrolysis of inorganic phosphorus was determined after 14 days inoculation. In addition، acid and alkaline phosphatase activity and medium pH were measured. The results showed that Aspergillus isolates and Trichoderma harzianum mineralized organic phosphorus significantly (p)

    Keywords: Inorganic phosphorus, Hydrolysis, Aspergillus, Phytic Acid, Sodium Glycerophosphate
  • A. Hosseinpur, H.R. Motaghian Pages 1100-1110
    The amount of available micronutrients such as zinc (Zn) is a primary concern in treated soils with sewage sludge. This study was performed to evaluate Zn availability (DTPA-TEA، Mehlich 1 and Mehlich 3) and its fractionation in soils before and after treated with sewage sludge (1% w/w) and after wheat plantation in greenhouse conditions. The results of this study showed that mean of Zn extracted by using chemical extractants after sewage sludge application increased significant (P0. 05). The results of fractionation showed that residual Zn، exchangeable Zn، Zn associated with organic matter، Zn associated with iron-manganese oxides، and Zn associated with carbonates increased 11، 26، 94، 172، and 279% respectively. The results of mean comparison showed that different between mean of Zn fractions (except Zn associated with iron-manganese oxides) before and after planting was significant (P)
    Keywords: Fractionation, Sewage sludge, Chemical extractants
  • M.M. Gharahdaghi, E. Maroufpoor, Kh. Babaei, F. Mansouri Pages 1111-1122
    Successful pressurized irrigation system accomplishment in a region is related to factors such as climatic conditions, water quality, topography condition, soil specifications, production variety and socio-economic factors. In this study a procedure has been expanded and introduced to scoring the effective factors in order to selection of pressurized irrigation system. In this procedure the degree of effectiveness are scored in 7 degrees by integer numbers of (-3) to (+3) on different factors. For preventing the equal effects of factors with different degrees of importance a coefficient as a weight of each factor has been taken into account. This coefficient on the base of special condition is determined by analytical hierarchy process. By analytical hierarchy process in corporation with geographical information system (GIS), this weight has been multiplied by the data layers. Final scores are provided by algebraic summation of each factor scores for each region. Really this score is the potential of each pressurized irrigation system. In this research potentiality of pressurized irrigation systems for 12165 hectares of down-stream lands of under study dam of Babakhan localized in Bijar of Kurdistan province is accessed and results are shown as maps with scores of each region of plan area for each pressurized irrigation systems. The results of this research show that out of 12165 hectares downstream lands of Babakhan dam, 4598 hectares (37%) were recognized proper to sprinkler irrigation and all of the investigated lands were proper to trickle irrigation. Also out of proper area for sprinkler irrigation, the portable riser sprinkler irrigation system has taken higher score and wheel move irrigation system ranked as second.
    Keywords: Sprinkler Irrigation, Trickle Irrigation System, Selection of Best System, Analytical Hierarchy Process
  • N. Validi, A.N. Ziaei, B. Ghahraman, H. Ansari Pages 1123-1132
    For optimal management of a catchment، the time and space downscaling of hydrological properties is essential. To achieve accurate energy and water budget equations in every time or space resolution، spatial and temporal downscaled information of water budget''s components are used. The fractal geometry is a branch of mathematics which has been utilized in discrete and periodic fields to generate data with different scales from observed data. In this research، the fractal interpolation functions were used for temporal downscaling of daily temperature data. The fractal dimension was used to express the rate of irregularities or fluctuations in the quatity. The fractal dimension of Mashhad daily temperature datasets for the period of 1992- 2007 was calculated. The mean of the fractal dimension was obtained 1. 54. Moreover، using the fractal interpolation functions and the midday temperature dataset with 15 days resolution، hourly temperature dataset has been estimated and compared with observed dataset. It was shown that despite the considerable time interval between two consecutive measurements (as 15 days)، the temperature time series with 3 hours resolution were obtained. The determination coefficient and the root mean square error of the model are 0. 77 and 7، respectively.
    Keywords: Iterated functions system, Collage theorem, Daily temperature, Downscaling, Fractal geometry
  • A. Mahjoubi, A. Hooshmand, A.A. Naseri, S. Jafari Pages 1133-1144
    Sugarcane is one of the high consumption plants that has very high drainage coefficient. Irrigation frequency of Sugarcane in the maximum of consumption month is near 5 days and drainage systems often are removing drain water more than enough from the soil. This study was carried out to investigate the impact of controlled drainage on reduction of drainage coefficient and drainage volumes in three fields of Imam Khomeini sugarcane agro- industry. Two treatments were controlled drainage with water table controlling in 70 and 90 cm depth from soil surface (CD70، CD90) and the third one was free drainage (FD) treatment. According to the results، the CD treatments significantly reduced drainage coefficient during the study، compared to free drainage treatment. Average drainage coefficient in during the study in CD70، CD90 and FD treatments was 3، 4. 12 and 8. 98 mm/day respectively. Controlled drainage treatments (CD70، CD90) reduced drainage coefficient by 67% and 54% respectively، compared to free drainage treatment. CD70 treatment reduced drainage coefficient by 27%، compared CD90 treatment، too. The use of controlled drainage did not limited for plant growth and did not reduce sugarcane yield. Using of this method، in addition to the economic benefits will cause decreasing river pollution load and has a positive environmental impact.
    Keywords: Khuzestan, Sugarcane, Controlled drainage, Free drainage, Drainage coefficient
  • H. Afshar, S.H. Sadrghaen Pages 1145-1152
    In areas with limited water resources، one of the main goals of irrigation is to maximize the water per unit volume. In corn planting two major options for increasing of water productivity are plant density and growing pattern. In order to achieve the above goal in Corn” Karaj 700”، an study was conducted in strip split plots in frame of complete randomized block design with 3 replications in Khorasan Agricultural and Natural Resources Research Center for 3 years. Irrigation treatments were subsurface drip irrigation with 3 levels (50، 75 and 100 percent of full water requirement) in the vertical plots and plant density with 3 levels (65،75 and 85 thousands plants per hectare) in horizontal plots. In addition sub plots were including one and two rows planting pattern on 75 cm furrows. The results showed that irrigation water affected only on corn yield. The maximum yield in all three years was achieved by 100 percent of full water requirement treatment and the minimum yield was observed in 50 percent of full water requirement. The effect of subsurface drip irrigation on water consumption was not significant in the first year but it was significant in the last two years. The most water consumption was achieved by 100 percent of full water requirement treatment. Besides 3 levels of plant density and 2 planting types were not affected on water consumption. Plant height was affected by water quantity in 3 years furthermore this trait was affected by planting type in the second and third year. The maximum and the minimum of plant height were in 100 percent of full water requirement and 50 percent of of full water requirement respectively. The weight of 300 grains in different treatments was affected by planting type in the second year and in the third year this trait was affected by irrigation levels.
    Keywords: Subsurface drip irrigation (tape), Sowing pattern, Planting density, Water use efficiency
  • F. Moradi, B. Khalilimoghadam, S. Jafari, S. Ghorbani Dashtaki Pages 1153-1165
    The objective of this study was to evaluate the long-term effects of mechanized sugarcan cultivation on some soil physical properties in several lands of Khozestan Sugarcane Agro-Industries. According to this، the experiment was carried out statistically as a randomized complete block design at 38 points in each of Deabal-Khazaei، Amir-Kabir، Karoon and Haft-Tapeh Agro-Industries with 5، 15، 40 and 50 years service. Measured soil variables included soil texture، electrical conductivity، sodium adsorption ratio، organic matter، equivalent calcium carbonate، acidity، bulk density (BD)، resistance of soil penetration (PR) at 16. 82-17. 96 moisture interval at two depths 0-40 and 40-80 cm and mean weight diameter (MWD) at soil surface and 40 cm depth. The results showed that BD and PR increased with numbers of years service and also، MWD increased caused by improvement soil organic matter content. The PR values increased with depth، which achieved to the greatest value at 55 to 80 depth interval. Also، results showned that the significant effect of number of years service on BD، PR and MWD، so that BD، PR and MWD with increasing the number of years service from 5 to 50 years were increased from 1. 57 to 1. 7 gr/cm3، 0. 98 to 1. 16 MPa and 0. 98 to 1. 76 mm at first depth and 1. 58 to 1. 79 gr/cm3 and 1. 29 to 2. 15 MPa at second depth، respectively. Whereas، non-significant change was found in MWD related to increase the number of years service at first depth.
    Keywords: Resistance of penetration, Bulk density, Mean weight diameter, Years service
  • F. Zadjanali Choubari, M. Navabian, M. Vazifehdust, M. Esmaeili Varaki Pages 1166-1175
    Phosphorus is one of the main pollutants of agricultural surface drainage; that over standard doze of it cause eutrophication in surface water resource. This study investigates evaluation the ability of Semnan''s zeolite، that modified by hexadecyltrimethylammonium، to removal phosphorus under flow conditions in agricultural drainage. In this regard، after modifying natural zeolite، at first was absorption kinetics، adsorption isotherms، affecting of pH and temperature experiments on phosphorus removal conducted by modified zeolite in laboratory scale. The experiments were done in 3-5 mm size of zeolite for investigating effect of zeolite size on phosphorus removal. In order to assess the flow conditions on phosphorus removal physical model of agricultural drainage and the modified zeolite filter ponds were constructed in length of 2، 3 and 5 cm. The both discharge 0. 05 and 0. 1 lit/s were applied in drainage and changes of phosphorus concentrations were measured at various times after passing through the filter ponds. The sorption kinetic experiments showed maximum phosphorus removal by modified zeolite occurred in the first 2 hours. Moreover، percent phosphorus removal with increasing the pH from 3 to 8 decreased and increased from 8 to 12. Also percent removal with increasing temperature in the range of 17 to 30 °C decreased. The results showed Langmuir isotherm had good agreement for explan phosphorus removal by modified zeolite. The results of physical model showed that higher percent phosphorus removal occurred in higher discharge and lower length of filter pond due to more contact drain water with the modified zeolite.
    Keywords: Drainage, Hexa decyl trimethyl ammonium, Isotherm, Modified zeolite, Orthophosphate
  • Mohammad Banayan Pages 1176-1189
    Detection of rainfall characteristics in arid and semi-arid regions such as northeast of Iran has a critical role in any adaptation and mitigation plan to drought. The main goal of this study was to determine the rainy season starting date and daily rainfall threshold by using Rainfall Uncertainty Evaluation Model. The Starting Analysis Date (SAD) characterize the beginning of a new rainy season in a given region، whereas، the Rainy Season Beginning Date and the Rainy Season Ending Date are used to determine the Rainy Season Length. In this study، seventeen locations in northeast of Iran with available long daily rainfall data (24 to 48 years) were selected. Our results indicated three annual courses of rainy season، 12 locations showed a uni-model annual course with shorter values in summer (A courses)، 4 locations indicated uni-model with shorter rainy season length across April and March (B courses) and only 1 location showed bi-model annual course (C courses). These classifications were confirmed by multivariate statistical methods analysis. SAD was determined by differences between shortest median RSL and the shortest median RSL of the first day of each month. According to this approach SAD values for different classes determined as: July 1st in (A) region، March 1st in (B) region and February 1st in (C) region. Appropriate daily rainfall threshold was 1. 0 mm for only 3 locations، and the highest value of this index obtained in Torbat-j location (2. 2 mm)، therefore 1. 0 mm value which traditionally is in use as daily rainfall threshold need to be revised.
    Keywords: Rainfall, Rainy season, Beginning of the rainy season, End of the rainy season, Northeast of Iran
  • Abolfazl Mosaedi Pages 1190-1206
    Prediction of precise forage production and proper management strategies requires identifying key climatic factors in different regions. The objective of this research is to compare forage production in different region based on climatic factors and drought indices. The study sites include Arak، Roudshore، Baghic، and Gharahso in Central and Qom provinces. Climatic factors and drought indices include precipitation، temperature، evapotranspiration، standardized precipitation index (SPI)، and Reconnaissance Drought Index (RDI). For each climatic variable/or indices، 33 time periods of 1، 2، 3، 4، 6، and 9-month were specified. We have used Principle Component Analysis to decline the number of variables and then، the appropriate time periods were selected. By using stepwise and best subset، the relationship between forage production and each of the climate factors and indices was modeled. To select model، assessment statistics of R، MBE، RMSE، MARE، and IPE were used. Finally، to predict forage production in Roudshore، Baghic، and Gharahso sites، models based on evapotranspiration (RMSE=7. 7، r=0. 99)، RDI (RMSE=3. 1، r=0. 99) and precipitation (RMSE=4. 0، r=0. 99) were selected respectively. The best model was based on the combinations of climatic factors and drought indices (RMSE=0. 2، r=0. 99) for Arak. In general، the relation between forage production and drought condition based on RDI is stronger than its relationship with precipitation and temperature. As we have used precipitation and evapotranspiration simultaneously in RDI، so this index is more precise than SPI.
    Keywords: Forage production, Precipitation, Temperature, Evapotranspiration, Drought indices
  • Ghasem Rahimi Pages 1207-1215
    In order to assess uptake potential of Cd an Zn by Gladiola، Narcissus and Tulip، the greenhouse study was performed in contamination soils as factorial arrangement based on the complete randomized design with different levels of pollution (A as higher pollutant، B as lower pollutant and C as no pollutant) and different flowers (Gladiola، Narcissus and Tulip) with four replicates in faculty of agriculture، Bu-Ali Sina University. The result showed that with increasing heavy metals concentration in soils، dry matters of Gladiola and Tulip were decreased، compared with the control; however there was no change for dry matter in Narcissus. The accumulation of Cd and Zn by flowers increased with increasing soil pollution. The Cd concentration was higher (3. 48 mg/kg averagely) in aerial parts of plant harvested from the A level treated soils which was significantly difference with B and C levels treated soil. There was no difference between the B and C level treated significantly. The Zn concentration in the aerial parts of plant was in the order of A، B and C level treated soils (in average 26. 03، 17. 46 and 13. 99 mg/kg respectively). The Cd uptake was equal in all parts of Gladiola، Narcissus and Tulip. The Zn concentration was higher in the aerial parts of Tulip than Gladiola and Narcissus that of underground was equal. The accumulation and translocation Indices of Cd was not affected by increased soil Cd concentration significantly. With increased Zn concentration in soil، accumulation index decreased while translocation index was not changed significantly. The translocation and accumulation index of Cd and Zn was similar for flowers. Thus accumulation of Cd and Zn in saleable parts of Gladiola، Narcissus and Tulip led to clean up the contaminated soils.
    Keywords: Zinc, Cadmium, Gladiola, Narcissus, Tulip
  • Ensyeh Merati Pages 1216-1224
    Since measuring the flow discharge is difficult during a flood event in a hydrometry station، the estimated Stage–discharge relationship of non-flood conditions is extrapolated for flood conditions. Hence the results might show underestimated values. Indeed during the flood bed form is developed and flow resistance changes. In order to establish a more accurate stage–discharge relation، it is important to apply a method which considers (or takes into account) the bed form resistance. This research tries to determine the best method for developing such relationship in hydrometry stations located on the Qarasu river basin such as: Ghorbaghestan، Doabmereg، Khersabad، Hosseinabad and Sarasiab. To reach this aim، the required data (e. g. river cross section، bed material gradation) were measured for these hydrometry stations and methods of Einstein–Barbarossa، Shen، White، Engelund، Brownlie and VanRijn are used to obtain the stage–discharge relationship. A computer program was developed to estimate stage-discharge relation based on afore mentioned methods. Different statistical tests were accomplished to compare estimated and observed discharges. The results in Ghorbaghestan and Hosseinabad stations showed that the regression slope between the measures and calculated values by the Einstein–Barbarossa’s method respectively 1. 029 and 1. 182. by using Shen’s method in Doabmereg، Khersabad and Sarasiab stations respectively 1. 08، 1. 054 and 0. 926 While regression slope in other methods is greater than 1، also AME and RMSE is much less than other methods on the appropriate methods. In hydrometry stations with coarse bed material Einstein–Barbarossa’s method is more convenient to estimate stage-discharge relation in comparison with other methods. Also for hydrometry stations with fine-grained bed material Shen’s method was found a reasonable method to estimate stage-discharge relation.
    Keywords: Bed Form_Einstein – Barbarossa's method_Shen's method
  • Hadi Sanikhani Pages 1225-1234
    Changes in temperature and precipitation patterns have serious impacts on the quantity and quality of water resources، especially in arid regions such Iran. In recent years، frequent droughts have threatened the water resources in Iran. Because of the increasing demand for water، studying the impacts of climate change on water resources is necessary. In this study، the impacts of climate changes on run-off in Ajichay watershed، located in East Azerbaijn were considered. To predict the climate change based on the General Circulation Models (GCM)، the LARS-WG tool for downscaling was used. By using LARS-WG، climate change in Ajichay watershed by applying HADCM3 model and three emission scenarios، A1B، A2 and B1 in 2055 horizon was investigated. The results show a rise in temperature and reduction in precipitation. In the other part of the research، for simulationofthe impacts of climate change on watershed run-off، Gene Expression Programming (GEP) was used. The results indicated that significant reduction in run-off. With regarding the results of this research، for adaptation with climate change، it is necessary to consider suitable management action in this watershed.
    Keywords: Climate change, Downscaling, LARS, WG, Run, off, Gene Expression Programming
  • Mohammadreza Golabi Pages 1235-1246
    During the last decades، urbanization expansion and industrial activities in large cities have led to remarkable changes in weather and local climate. Nowadays، analysis of meteorology data and also using them in programming the development of habitation centers are of importance and climate situation affects people’s comfort. In fact، by recognition of city’s climate conditions in different months of the year and analysis of meteorology data، construction of climate comfort is possible. In this study، the monthly data of 4 climate factors (temperature average، minimum temperature، maximum temperature & relative humidity) from Aabadan’s meteorology station over 60 years (1330-1389) have been used. Using regression process، incongruity of data was evaluated and data’s homogeneity was studied by sequences’ examination. Then، using Mahani comfortable climate model، suitable months for convenience of human physiology in 6 ten-year periods were determined. Then، using Box–Jenkins models time series for 3 factors of climate، minimum temperature، maximum temperature and relative humidity is studied and the best model is fitted. Then، using suggested models، the next 10 years of any climate factor was predicted and the next years were studied from the viewpoint of comfortable climate using Mahani model. The results of this study indicated that based on Akaike criterion، the best Box–Jenkins model for minimum temperature is ARIMA (1،1،1) × (0،1،2) ¹² model، for maximum temperature is ARIMA (0،1،2) × (0،1،1) ¹² model and for relative humidity is ARIMA (1،1،1) × (0،1،1) ¹² model. As for nightly comfortable climate، temperature has increased in Bahman، Esfand، Farvardin and Ordibehesht months. Temperature has decreased in Mordad، Shahrivar an Mehr months. As for daily convenience climate، temperature has increased in Dey، Bahman، Aazar and Esfand months، and temperature has decreased in Mehr month.
    Keywords: Climate, Comfortable climate, Box–Jenkins models, Mahani, Aabadan
  • Mostafa Rezaee Pages 1247-1259
    Lake Urmia is faced with problematic drawdown trend in the recent years that climate change can exacerbate this phenomena. This research work applies HadCM3 climate change data (scenarios A2 and B2) for the period of 2010-39 to evaluate changes in temperature and rainfall of the basin. To downscale these data a new approach is used، which is a combination of SDSM model and TOPSIS approach. Furthermore، the climate change data was introduces to the Soil and Water Assessment Tools model (SWAT) that was calibrated using local data and information to evaluate future changes in the basin’s runoff. Of course at this stage، only the Simineh Rud subbasin as one of the basin’s main subbasin was investigated. The results showed that climate change will reduce monthly rainfalls up to 40% and increase the temperatures up to 2 °C. Also، the basin’s runoffs will face with reduction of about 25%. Consequently، the inflows to lake may decrease about 30%. In general، the results of this research work emphasize on more attentions to the problems of the lake that will be booster under climate change condition
    Keywords: Climate Change, Topsis, SWAT Model, SDSM Model, Simineh Rud Basin
  • Pages 1260-1269
    Assessing the level of reservoir’s Eutrophication has been regarded as one of the main issues in the water quality management by managers and policy makers. Estimating the eutrophication level is not possible by a determined method and complete certainty with respect to the high complexity of this phenomenon. Fuzzy theory is an approach by which the lack of transparency and uncertainty can be determined between the levels of eutrophication. In this study، Entropy- based Fuzzy Eutrophication Index (EFEI) and Trophic State index (TSI) were used for the trophic level classification of the Ilam reservoir epilimnion and hypolimnion during a year. These indexes were weighted with two scenarios based on the chlorophyll a، total phosphorus and oxygen saturation parameters. In the first scenario، the relative weights of indexes were calculated by the combination of entropy- based fuzzy approach and analytical hierarchy process. In second scenario، equal weight was considered for all parameters. The results showed that based on both scenarios and in most months of the year the trophic level of the epilimnion was oligotrophic with suitable certainty and it was only mesotrophic in July and August. In the hypolimnion، the trophic level was similar to the epilimnion، but uncertainties have been increased.
    Keywords: Eutrophication Level, Fuzzy Theory, Entropy Theory, Analytical Hierarchy Process, Ilam Reservoir
  • Neda Yousefi Pages 1270-1280
    Predicting behavior and the geometry of the channels and alluvial rivers in which the erosion and sediment transport are in equilibrium is one of the most important topics in river engineering. Various researchers have proposed empirical equations to estimate stable river width (W). Empirical equations were tested with a comprehensive available data set consisting of 1644 points collected from 29 stable rivers. Moreover، these equations are compared with new model in this article for estimating W. The data set covers a wide range of flow conditions، river geometry، and bed sediments. These data set is classified in two groups (W)
    Keywords: Diagnostic, Alluvial rivers, Determine coefficient, Stable width, Efficiency of model
  • Vahid Rezaverdinejad Pages 1281-1293
    In order to investigate impactes of furrow firming on furrow irrigation performance، a field experiment was conducted during Sugarbeet growing season in Nagadeh. Four furrow irrigation treatment of furrow firming includes B1: furrow firming with once roller، B2: furrow firming with twice roller، B3: furrow firming with thrice roller and B0: without furrow firming were considered to collect field data for 1388 period and all evaluation parameters were collected. The surface irrigation model: WinSRFR، was calibrated and evaluated by using field measurements data. Furrow Infiltration and Roughness parameters، was calibrated by multilevel optimization method. The maximum relative error for estimation of advance and recession times and runoff were obtained 2. 1، 4. 7 and 4. 5%، respectively. For 13 irrigation events assessment، application efficiency of B0، B1، B2 and B3 were obtained 50. 03، 55. 77، 60. 22 and 62. 31%، respectively. So as to increase irrigation performance، optimal combinations of cutoff time and inflow rate were extracted for all irrigation events and treatments. Under B3 furrow firming، the mean water productivity increased about 17. 8% compared with without furrow firming. Beside with assumption of optimal cutoff time and inflow rate، water productivity is increasable about 27%.
    Keywords: Performance Evaluation, Application Efficiency, Multilevel Optimization, Surface Irrigation Model, Infiltration