فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرحمن حسنی فر صفحات 1-27
    تاریخ سیاسی هر کشوری جلوه گاه عملی آن است. این حوزه سرشار از اطلاعاتی است که می تواند روشمند مورد شناسایی قرارگیرد. یکی از موضوعات مهم آن، تبلور مردم در عرصه سیاست است. تبلور مردم یعنی نوع نگاه سیاست و سیاستمداران به مردم و نوع نگاه و رویکرد مردم به سیاست و اصحاب قدرت که خود را در نحوه فعالیت و تعامل آن ها با یکدیگر در حوزه قدرت سیاسی نشان می دهد.
    امروزه، موضوع تعامل مردم با قدرت سیاسی از تنوع بسیاری برخوردار شده و یکی از موضوعات «در حال شدن» به حساب می آید؛ یعنی، روزبه روز بر ابعاد جدید آن افزوده و تعمیق و تکمیل می شود. با توجه به رویکرد «دوران محور» با نگاهی به منابع تاریخی می توان به نمود مردم در تاریخ سیاسی پرداخت. شناسایی جایگاه مردم در تاریخ سیاسی در حوزه دانش تاریخ از پیچیدگی و ظرافت خاصی برخوردار است که بحث روش از الزامات مهم آن است. پرداختن به روش و بررسی موردی آن در این مقاله صورت می گیرد. از یافته های این پژوهش آن است که در منابع تاریخی و دیگر منابع اندیشه ای اجتماعی و سیاسی، در یک تقسیم بندی، دو دوران متفاوت قدیم و جدید در تاریخ سیاسی و اجتماعی مطرح است که مردم در دو جایگاه متفاوت با یکدیگر قرار دارند. جلوه ها و نمودهای اجتماعی و سیاسی آن ها با توجه به ویژگی هایی چون «آگاهی»، «اراده» و «کنشگری» در دوران جدید نسبت به دوران قدیم، از گستردگی، عمق و تنوع بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: مردم، تاریخ سیاسی جدید، دوران مدرن، تاریخ اجتماعی، ایران
  • زمانه حسن نژاد صفحات 29-45
    تاسیس و رشد صنعت نساجی در عصر پهلوی، مازندران را به عنوان یکی از قطب های این صنعت در ایران مطرح کرد. نساجی مازندران نقش قابل ملاحظه ای در خودکفایی صنایع نساجی ایران در دهه40 خورشیدی داشته است. با وجود این، صنایع نساجی مازندران در دوران تاسیس و شکوفایی با چالش های متعددی از جمله کمبود نیروی انسانی متخصص و تاثیرپذیری از تنش های سیاسی مواجه بوده است.
    با سقوط سلطنت پهلوی، کارخانجات نساجی مازندران پس از انقلاب اسلامی نیز در سطح محلی به حیات خود ادامه دادند، اما هیچگاه قادر به احیای شکوفایی پیشین خویش نبوده است. در سال های اخیر، ضعف در عرصه های گوناگون، موجب رو به تعطیلی رفتن این مجموعه صنعتی شده است.
    درک صحیح از این رویداد، لزوم بررسی عوامل تاریخی رشد این صنعت را در مازندران مطرح می سازد. لذا، این نوشتار در پی آن است که با اتکا بر اسناد و مطبوعات به جا مانده از آن دوران، در کنار منابع تحقیقاتی مکتوب و مصاحبه میدانی از شاغلان قدیمی در این صنعت، به بازسازی تاریخی این صنعت محلی و تبیین نقش آن در صنایع ملی بپردازد.
    کلیدواژگان: پهلوی، اقتصاد، صنعت، نساجی، مازندران
  • عبدالمهدی رجایی صفحات 47-71
    حمام های عمومی جزئی از زندگی اجتماعی جامعه دیروز بودند که با ظهور مدرنیته، مورد اعتراض اصلاحگران جامعه جهت افزایش معیارهای بهداشتی آن در تناسب با زندگی جدید قرار گرفت. یکی از این استانداردها استفاده از دوش به جای خزینه بود. شهرداری ها به عنوان متولی امر با اجبار دولتی حمامی ها را موظف به این تغییر می کردند. این مبارزه به دلیل مطالبه و خواست بخشی از مراجعان حمام ها، که استفاده از دوش را برنمی تافتند و خواستار استفاده از خزینه ها بودند، بسیار طولانی و پرفرازونشیب گردید، به طوری که از اواسط حکومت رضاشاه تا دهه چهل شمسی را دربرگرفت. در این پژوهش با مراجعه به منابع مطبوعاتی آن زمان، اسناد و تاریخ شفاهی سیر این ماجرا در شهر اصفهان به عنوان مورد مطالعه (Case Study) تبیین و تشریح گردیده است.
    نتیجه این که به واسطه جدیت مقامات شهری و نیز خواست عمومی جامعه شهرنشین که محصول بالارفتن سطح بهداشت عمومی بود، فرآیند بهداشتی کردن حمام های عمومی شکل گرفت. با این حال، تغییرات یادشده چون از آن جا که با جنبه های فرهنگی جامعه هماهنگی کامل نداشتند، با دوره ای طولانی از کشمکش همراه شد و سرانجام، به واسطه بروز تغییرات اساسی در سبک زندگی و معماری خانه های شهری که واجد حمام های خانگی شدند موضوع حمام های عمومی و مسائل وابسته به آن، از حیات اجتماعی شهرها به کناری نهاده شد.
    کلیدواژگان: اصفهان، حمام های عمومی، تاریخ اجتماعی، شهرداری ها، بهداشت عمومی
  • سید محمدرضا سادسی، محمدحسن الهی زاده صفحات 73-88
    جغرافیای اقتصادی بخشی از جغرافیای انسانی است که در آن دو عامل انسان و طبیعت در ارتباط با یکدیگر قرار می گیرند و چگونگی بهره برداری انسان از منابع بررسی می شود. این منابع گاهی طبیعی و در مواردی نیز نشات گرفته از نیازهای مادی انسان هستند که تجارت یا روابط بازرگانی، نمونه بارز دسته دوم است.
    برقراری امنیت راه های تجاری لازمه رونق تجارت در هر منطقه است. حضور فعال نزاریان در قهستان امنیت جاده ها را با خطر جدی مواجه کرد؛ این امر در آغاز سلجوقیان و حکام مناطق هم جوار را به واکنش های نظامی و در نهایت تعامل با نزاریان واداشت. ارتباط موجود میان سیاست قلعه گزینی نزاریان در قهستان و درگیری های مکرر سلجوقیان با آنان، پرسش مطرح شده در پژوهش حاضر است. جواب فرضی به پرسش مطرح شده این است که اختلالی که نزاریان به لطف استحکامات خود در امر تجارت ایجاد می کردند، صدمات اقتصادی جبران ناپذیری را بر سلجوقیان وارد می آورد و به دنبال آن، درگیری با نزاریان را امری اجتناب ناپذیر می کرد.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، نزاریان، قهستان، درح، طبس مسینا
  • امامعلی شعبانی، سعیده جباره صفحات 89-109
    حمام، برخلاف تصور رایج، صرفا، مکانی برای نظافت و تطهیر نبوده و با توجه به ظرفیت ها و ویژگی های خود، دارای کارکردهای اجتماعی و حتی سیاسی در تمام تاریخ ایران بوده است. این کارکردها بیانگر این واقعیت است که حمام به عنوان یکی از عوامل اثرگذار در تاریخ تحولات اجتماعی ایران، به ویژه در سده های میانه اسلامی، نقش و جایگاه موثری داشته است. حال، نوشتار حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع معتبر، در پی پاسخ به این پرسش اساسی بوده است که حمام در قرون میانه تاریخ ایران چه کارکردهای اجتماعی داشته است. یافته های پژوهش نیز حکایت از آن دارد که حمام در این دوره، با توجه به موقعیت ممتاز جغرافیایی در بافت شهرها و روستاها و در نتیجه به عنوان کانون تجمع مردم، یکی از مراکز اصلی تعاملات اجتماعی در ابعاد و زمینه های اطلاع رسانی عمومی، وسیله سرشماری عمومی، محل مناظرات و مباحثات فعالیت درمانی و حتی معیار سنجش تشخص اجتماعی بود.
    کلیدواژگان: حمام، تعاملات اجتماعی، درمان، تعلیم و تربیت، اطلاع رسانی، بهداشت عمومی، نظافت شخصی
  • عادل شعبانی مقدم، مرتضی دهقان نژاد صفحات 111-137
    از جمله مهم ترین تحولات تاریخ اجتماعی ایران، وقوع حوادث و سوانح طبیعی است. تاریخ نویسی ایرانی، به رغم نقاط قوت خود در تعدد و تنوع، به علت بی توجهی به شرح سوانح و بلایای طبیعی محل نقد جدی است، زیرا این حوادث طبیعی نقطه شروع بسیاری از تحولات تاریخی بوده است. لذا، پژوهش پیش رو می کوشد تا این برش از تاریخ اجتماعی را که منشا تحولات فراوانی بوده، در دوران حکومت ناصرالدین شاه قاجار (1264 - 1313ق) نمایان سازد.
    مسئله محوری پژوهش آن است که سوانح خشکسالی، زلزله و سیل چگونه و به چه میزان نظام اقتصادی عصر ناصرالدین شاه را تحت تاثیر قرارداده است؟ نزدیک شدن به پاسخ هایی برای پرسش اساسی این تحقیق، نیازمند پژوهشی تاریخی با شیوه های توصیفی تحلیلی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات آن نیز کتابخانه ای است. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که این مقطع از تاریخ ایران (1264 - 1313ق) حوادث و سوانح طبیعی زیانبار و مخربی را چون خشکسالی، زلزله و سیل تجربه کرده که خود نتایج و پیامدهای ناگواری مانند قحطی، شیوع بیماری های فراگیر و کاهش جمعیت را در پی داشته است؛ مهم تر آن که این بلایای طبیعی تاثیر نسبتا زیادی در تضعیف نظام اقتصادی و معیشت مردم در دوران ناصری گذاشته است.
    کلیدواژگان: سوانح طبیعی، ناصرالدین شاه، اقتصاد، خشکسالی، زلزله، سیل
|
  • Abdolrahman Hassanifar Pages 1-27
    The political history of any country represents an important action. This domain is full of information that can be methodically studied. One of its important issues is the people''s representation، which means the way politics and politicians view people and the way people view politics and politicians، revealing itself in the manners of acts and interactions between them in the domain of political power. Nowadays، the issue of people''s interaction with the political power has enjoyed a great variety and is considered an issue that «is being done»; in other words، new dimensions are added to it every day، making it deeper and more thorough. Given the «time-based» approach، we can see the representation of people in the political history with a glance at historical resources. Identifying the status of people in the political history enjoys a particular complexity in the field of historical knowledge. One of its requirements is discussion on method. This paper explores the method and a case study of it. Among the findings of this research is that there are two different old and new eras in the social and political history in one classification in historical resources and other resources of political and social thought. Their social and political representations in terms of such characteristics as «awareness»، «determination»، and «activism» are more extended، deeper، and more various in the new era compared to the old era.
    Keywords: People, History, New political history, Modern era, Social history, Iran
  • Zamaneh Hasan-Nejad Pages 29-45
    The establishment and growth of the textile industry in the Pahlavi era made Mazandaran one of the poles in the industry in Iran. Mazandaran textile Industries played a considerable role in Iran''s self-sufficiency in the 1340s on the solar calendar. However، during its establishment and flourishing period، Mazandaran textile Industry faced numerous challenges، including a shortage of skilled manpower and the impacts of political tensions. With the fall of the Pahlavi dynasty، which was the founder of the modern textile industry in Mazandaran، textile factories in the city continued to exist at the local level after the Islamic Revolution. But they were never able to restore their previous flourishing condition. In recent years، weaknesses in various areas have resulted in the closure of the industry. A correct understanding of the event necessitates the need to review the history of the growth of this industry in Mazandaran. The following article is based on documents and press left from that era، along with written sources and interviews، and field studies of former workers in the industry. It aims to historically rebuild this local industry and explore its role in Iran''s national industries.
    Keywords: Economy, Industry, Textile, Mazandaran, Pahlavi
  • Abdolmahdi Rajaei Pages 47-71
    Public baths used to be part of the social life in the past، but reformers criticized them as modernism was beginning to penetrate the society. The reformers demanded hygienic standards to be enhanced at public baths، so that they would be congruent with modern lifestyle. Among such standards was the use of shower instead of khazinah (a large pool at public baths used for washing one''s body). Meanwhile، the authorities at the municipality، who were in charge of the city''s general issues، adopted a number of measures، by which they forced public bath owners to abide by such hygienic guidelines. Due to the opposition voiced by those people who used to go to public baths and did not want to use the shower instead of khazinah، the conflict lasted for a very long time with many vicissitudes in the meantime. The conflict encompassed the period between the middle period of Reza Shah''s ruling and the 1340s (1961-1971). The present research refers to the press published during that era، the documents and the oral history، and explores the flow of this incident in Isfahan (as a case study). Thanks to the urban authorities'' perseverance as well as the urban population’s public request، which was the result of public health level enhancement، the hygienization process was initiated. However، since the above-mentioned changes، though essential، were not completely congruent with cultural aspects in the corresponding society، they were not performed with ease، and were followed by a long-lasting period of conflicts and struggles. Ultimately، fundamental changes in the lifestyle and architecture of the urban buildings made feasible the existence of house bathrooms; thus، the issue of public bath and its related problems were removed from the social life of cities.
    Keywords: Isfahan, public baths, social change, Municipalities, Public Health
  • Sayyed Mohammadreza Sadesi, Mohammad Hassan Elahizadeh Pages 73-88
    Economic geography is part of human geography. In the former، man and nature are studied in relation with each other. In addition، the way man utilizes resources is also investigated. These resources are sometimes natural، and they are sometimes the result of human material needs; trade and business are examples of this second category. Establishing security in the trade roads is necessary for trade boost in any region. The active presence of Nizaris in Quhistan put the security of roads under a serious danger. This initially led to reactions by Seljuks and rulers of neighboring territories، but eventually forced them to interact with the Nezaris. The question raised in this research is the relationship between Nizaris'' policy of choosing castles in Quhistan and repetitive clashes between them and the Seljuks. The hypothetical answer to the question is that thanks to the Nizaris powerful economic trades، any disorder would bring irreparable economic damage to the Seljuks; this made fighting with the Nizaris inevitable.
    Keywords: Seljuks, Nizaris, Quhistan, Doroh, Tabas Messina
  • Emamali Shabani, Saeideh Jabbareh Pages 89-109
    Bathroom, as opposed to dominant belief, has not been just a place for people to get cleaned and purified, but, due to its capacities, it has had some social and even political functions all through the history of Iran. These functions bring testimony for the fact that bathroom, as an effecting construction, has had a significant place in the history of the Iranian social changes, especially in the Islamic Mediaeval periods. Now, this paper aims to raise such a question as to what sort of functions the bathroom had in the middle Ages of the Iranian history. The results show that the bathroom, due to its special geographical situation in the rural areas and the cities, and thus as a place for people to gather together, has been a main place for social interactions. This included giving public information, counting public population, having the medical function and even acting as a social etiquette, as well as showing its social function. Moreover, the bathroom has sometimes been a special place in which great scientists made their debates; hence, it shows the cultural-scientific function of the bathroom in the given history of Iran. Therefore, having taken a descriptive-analytic methodology as well as using reliable sources, this paper tries to discuss the different aspects of the bathroom in the middle periods of the Iranian history.
    Keywords: Bathroom, Social Interactions, Medical, Teaching, training, Giving public information, Iranian history, Middle Ages
  • Adel Shabani Moqaddam, Morteza Dehqannejad Pages 111-137
    The occurrence of natural disasters accounts for one of the most significant developments in the social history of Iran. Despite its strengths in quantity and variety، Iranian historiography can be seriously criticized due to its negligence of describing natural incidents and disasters; these incidents have always been a starting point for many historical developments. Thus، the present research attempts to explore this part of the social history، which was the starting point of many developments، during the ruling of Nassereddin Shah of Qajar (1885-1934). The main question of this research is: To what extent and in what way such incidents as drought، earthquake and flood affected the economic system during the ruling of Nassereddin Shah? To find the answer to this question requires a historical research using descriptive-analytic method. Data collection was carried out using the library method. The findings of the research suggest that this stage of Iran''s history (1264-1313 AH) went through such destructive natural disasters as drought، earthquake and flood. These were followed by the spread of epidemic diseases and a decrease in the population. Still worse، these natural disasters had big impacts on the weakening system of economy and the life of people during the Nasseri era.
    Keywords: Natural disasters, Nassereddin Shah, Economy, Drought, Earthquake, Flood