فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 15 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • برزو فرهی بوزنجانی صفحات 7-26
    این مقاله بر اساس تحقیقی پیمایشی تدوین شده است و عوامل تاثیر گذار در ایجاد آسیبها و مشکلات ارزیابی مکتبی مدیران و فرماندهان یک سازمان نظامی را از چهار بعد رفتاری، زمینه ای ، ساختاری و عوامل بیست گانه ارزیابی مورد بررسی قرار می دهد. روش تحقیق، مصاحبه و بهره گیری از پرسشنامه بوده که با بهره گیری از آزمونهای آماری نظیر آزمون دو جمله ای ، آزمون رگرسیون و آزمون همبستگی تحلیل و ارزیابی شده است. نتایج حاکی است که مهمترین عامل از نظر اهمیت در فرایند ارزیابی شایستگی مکتبی ، عامل ساختاری، و عامل زمینه ای ، عوامل بیست گانه ارزیابی و عامل رفتاری در رتبه های بعدی اهمیت قرار گرفته است. نتایج آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن بیانگر این است که این عوامل چهارگانه با نظام ارزیابی شایستگی مکتبی مدیران و فرماندهان در یک سازمان نظامی رابطه معناداری دارد. نتایج ، گویای این است که ارزیابی مکتبی مدیران و فرماندهان در سازمانهای نظامی ، نیازمند توجه جدی و تغییر ساختاری است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مدیریت نظام ارزیابی مدیران، شایستگی مکتبی در مدیریت، سازمانهای نظامی در ایران
  • سید محمد اعرابی صفحات 27-46

    این تحقیق با هدف تبیین و ارائه روش شناسی مناسب مطالعات کنترل استراتژیک صورت گرفته است. مورد مطالعه در این تحقیق، تحقیقات انجام شده در حوزه کنترل استراتژیک سطح کلان کشور است. این پژوهش برحسب دستاورد یا نتیجه تحقیق از نوع توسعه ای -کاربردی و از لحاظ هدف تحقیق از نوع اکتشافی و به لحاظ نوع داده های مورد استفاده تحقیق کیفی است؛ روش آن هم از نوع تحقیقات موردی است؛ لذا فرضیه های تحقیق با استفاده از این روش شناسی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، اسناد و مدارک (نتایج تحقیقات منتشر شده در حوزه مدیریت استراتژیک) است که با استفاده از منابع مختلف، داده های لازم جمع آوری، و از طریق روش تحلیل مقایسه الگوها، داده ها تحلیل شده. نتایج تحلیل و ترکیب داده های جمع آوری شده نشان می دهد که از بین انواع روش شناسی های تحقیق، روش تحقیق قوم نگاری روشی مناسب به منظور تحقیقات کنترل استراتژیک است.

    کلیدواژگان: روش شناسی پژوهش، کنترل استراتژیک، قوم نگاری
  • بهزاد آشتیانی صفحات 47-72
    هدف این مقاله بررسی سازگاری الگوی سرامدی در سازمان بازرسی است. در این راستا از دو پرسشنامه به ترتیب برای تعیین مغایرت و مصادیق مفاهیم بنیادین الگو با ارزشها و اصول حاکم در بازرسی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل فرماندهان و کارشناسان بازرسی ناجا است که با روش نمونه گیری تصادفی به تعداد 47 نفر به عنوان نمونه تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از ابزارهای آماری و آزمونهای دوجمله ای، فریدمن و آزمون تی تحلیل آماری صورت گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که میان مفاهیم بنیادین الگو و ارزشهای حاکم بر بازرسی هیچ گونه مغایرتی نیست و الگو امکان اجرا را در سازمان دارد. در خصوص معیارهای الگو بر اساس تحلیل آماری برای دو حوزه توانمندسازها و نتایج به ترتیب 500 امتیاز در نظر گرفته شد و به همین لحاظ امتیاز درنظر گرفته شده برای هریک از معیارهای توانمندساز 100 امتیاز و برای هریک از معیارهای حوزه نتایج 125، امتیاز تعیین گردید.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، الگوی سرآمدی، بازرسی، ارزیابی، مفاهیم بنیادین
  • محمد حکاک صفحات 73-100

    این پژوهش با هدف بررسی و شناخت رابطه بین به کار گیری فناوری اطلاعات و کاهش فساد اداری، و اولویت بندی راهکارهای موثر برای ارتقای فناوری اطلاعات به منظور کاهش فساد اداری انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران و متخصصان فناوری اطلاعات سازمان بازرسی بود. حجم نمونه آماری تحقیق با استفاده از فرمول کوکران 65 نفر به دست آمده است. برای تجزیه تحلیل داده ها از شیوه های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های آزمون تی تک نمونه ای نشان می دهدکه مقدار میانگین واقعی (77/41) از مقدار میانگین مفروض(30) بیشتر است. نتایج نشان دادکه بین موانع بروز فساد اداری و تاثیر گذاری فناوری اطلاعات در خصوص کاهش فساد اداری (همبستگی 669/0) و بین ارزشهای به کارگیری فناوری اطلاعات، شفاف سازی، پاسخگویی و اطلاع رسانی در سازمان و تاثیر گذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات در خصوص کاهش فساد اداری (همبستگی 511/0) و بین ارزشهای به کار گیری فناوری اطلاعات، شفاف سازی، پاسخگویی و اطلاع رسانی در سازمان و موانع بروز فساد اداری (همبستگی 531/0) وجود دارد. هم چنین عوامل دیگری مانند آسان سازی و سرعت بخشیدن در ارائه خدمات سازمانی به مردم (تلفن گویا و CRM)، مکانیزه نمودن تمام فرآیندهای سازمانی، حذف سلایق و نظریات شخصی در تصمیم گیریهای سازمانی، برگزاری دوره های آموزشی و تخصصی در خصوص فناوری اطلاعات به صورت مستمر و پویا، تقویت فرهنگ و رشد به کارگیری در استفاده از فناوری اطلاعات بین کارکنان می تواند با به کار گیری فناوری اطلاعات در کاهش فساد اداری تاثیر زیادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: فساد اداری، فناوری اطلاعات، شفافیت در مدیریت، سازمان بازرسی، مدیریت و فساد اداری
  • وحید آرایی صفحات 101-122
    هدف این مقاله که نظر به اینکه بازرس به عنوان کسی است که به ارزیابی عملکرد افراد و سازمان می پردازد تا در صورت صحت اعمال آنان، موجبات تشویق و ارتقای سلامت نظام اداری را فراهم نماید و در صورتی که در فرایند بازرسی به تخلف عاملان پی ببرد، با گزارش خود زمینه تنبیه و مجازات متخلفین را فراهم می سازد، هدف این مقاله بررسی ویژگیهای اخلاق حرفه ای بازرسان در نظارت و بازرسی است. روش تحقیق و گردآوری اطلاعات، روشی توصیفی- تحلیلی و متشکل از قلمرو پیش- میدانی بود. نتایج نشان داد که اخلاق حرفه ای در نظارت و بازرسی منوط به توجه نهادهای نظارتی و بازرسان به راهبردهای اسلامی نظیر ویژگی های قلبی (اخلاص، توکل، نصیحت و خیرخواهی، کینه و دشمنی)، قولی (صمت، رازداری، عیب پوشی، راستگویی) و عملی (تواضع، صبر و پشتکار، پرهیز از رشوه، خوشخویی، علم و آگاهی) و پیشنهادها و راهکارهای سیاستی در دو سطح فردی و سازمانی نظیر دانش و اطلاعات تخصصی حوزه مورد بازرسی، شنیدن اظهارنظرهای مختلف در خصوص موضوع، داشتن صبر و حوصله در جهت کشف حقیقت، داشتن دیدی سیستمی، تمایز بین نظارت و تجسس، خودحسابرسی و خودکنترلی، عدم تعصب و جانبداری، حساسیت در برابر پدیده های پیرامونی، داشتن شجاعت برخورد با تخلف و متخلفان، داشتن مهارت های ارتباطی و ادراکی، برخورداری از تفکر استراتژیک و کلان نگر، داشتن قدرت تجزیه و تحلیل، توانایی جمع آوری اطلاعات، تسلط بر چگونگی اخذ توضیح و استراتژی نفوذ، ایجاد کدهای رفتاری، تعهد سازمانی، ترویج اخلاق بازرسی، برگزاری همایش ها و گردهمایی های آموزشی دوره ای است
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، نظارت، بازرسی، توصیه های سیاستی
  • اکبر وروایی صفحات 123-148
    هدف از این مقاله شناخت عوامل موثر در بروز تخلفات در راستای ارتقا و تحکیم مبانی انضباط در سازمان است. روش تحقیق توصیفی بوده که به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسششنامه محقق ساخته انجام شده است. جامعه آماری کارکنان ناجا بوده که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، 380 نفر از آنان از استانهای آذربایجان غربی، هرمزگان، خراسان رضوی و یزد انتخاب شده است. نتایج حاکی است که مدیریت سازمانی، افزایش دینداری، امنیت شغلی، تعهد سازمانی، پایگاه اجتماعی اقتصادی و آگاهی کارکنان از اصول و مقررات انضباطی از عوامل تاثیر گذار در پیشگیری از بروز برخی تخلفات انضباطی شامل : سستی و سهل انگاری در وظایف، عدم رعایت قوانین و مقررات، عدم احساس مسئولیت و بی اعتنایی در خدمت تاثیر گذار می باشد و افزایش آنها ارتقای انضباط سازمانی را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: انضباط، تخلفات، مدیریت منابع انسانی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، رضایت شغلی، دینداری، امنیت شغلی، تعهد سازمانی
  • آرش رسته مقدم صفحات 149-192
    این مقاله با بررسی روش های سنجش یادگیری سازمانی درصدد طراحی الگوی جامعی در این زمینه است. بدین منظور با نگرشی نظام یافته، یادگیری سازمانی در سه بخش توانمندساز ، نتایج و پیامدهای عملکرد طبقه بندی شده است. راهبرد پژوهش، پیمایش با هدف کاربردی و توسعه ای است. ابزار آن پرسشنامه ای دارای 73 گویه است که از طریق آن یازده سازه اصلی در طیف شش درجه ای لیکرت مورد سنجش قرار گرفته است. این پرسشنامه با اعمال تغییراتی برگرفته از پرسشنامه اصلاح شده ابعاد سازمان یادگیرنده (DLOQ) واتکینز و مارسیک (2004) و مقیاس بونیتس و همکاران (2002) است. به طوری که از پرسشنامه واتکینز و مارسیک به منظور سنجش فرایندها و تسهیل کنندگان یادگیری سازمانی و از ابزار بونیتس به منظور سنجش پیامدهای یادگیری استفاده شده است. نوآوری این پژوهش در تلفیق رویکردهای فرایند محور و نتیجه گرا در حوزه یادگیری سازمانی است که در مطالعات قبلی مغفول واقع شده است. جامعه پژوهش تعدادی از نیروگاه های بخش حرارتی هند و نمونه آن 502 نفر از کارکنان سطوح مدیریت میانی و ارشد هستند. از آلفای کرونباخ به منظور سنجش پایایی پرسشنامه بهره گرفته شده است که ارزش محاسبه شده 0.7 سنجه مناسبی برای آن محسوب است. هم چنین اعتبار همگرا و تمایز به کمک روش های PLS , AVE سنجیده شده است. در پایان با توجه به تجزیه و تحلیلهای آماری الگویی نظام مند به منظور سنجش نظام یادگیری سازمانی ارائه شده به طوری که تلفیق توانمندسازها و نتایج یادگیری در سطوح فردی، گروهی و سازمانی و مرتبط نمودن آن با عملکرد سازمانی، ویژگی منحصر به فردی به الگو به عنوان اولین مطالعه صورت گرفته داده است که می تواند در فهم و تبیین ابعاد مبهم سازمانهای یادگیرنده و یادگیری سازمانی بسیار راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: سازمانهای یادگیرنده، توانمندسازهای یادگیری، یادگیری سازمانی، نتایج یادگیری، الگوی یکپارچه
|
  • Borzoo Farahi Boozanjani Pages 7-26
    This paper has been formulated using an evaluative research and it examines influential factors in creating harms and problems of ideological evaluation of commanders and managers of a military organization from behavioral, field, structural aspect and twenty elements of evaluation. The methodology of the research made use of interviews and questionnaires which were analyzed and evaluated using statistical tests such as, two-sentence test, regression and correlation tests. The results show that the most important factor in evaluation process of ideological competency is the structural factor and the field factor, twenty factors of evaluation and the behavioral factor are ranked lower in terms of importance. The results of Spearman correlation coefficient indicated that these four factors have significant correlation with ideological evaluation of commanders and managers of a military organization. The results show that the ideological evaluation of commanders and managers of a military organization requires close attention and a structural change.
    Keywords: Pathology, management, Evaluative System of Managers, Ideological Competence in Management, Military Organizations in Iran
  • Seyyed Mohammad A&#, Rabi Pages 27-46

    This study has been conducted with a purpose to determine and present a proper methodology for strategic control studies. The subject of study in this research is the studies done in the field of strategic control at the country level at large. This study is of developmental-applied type in terms of its result and findings, exploratory in terms of the purpose of study, and qualitative as far as the data of the study is concerned, and its method is of case study type. Therefore, the hypotheses of the study were examined using this very methodology. The instruments of data collection are documents and evidence (the results of published bodies of research in the field of strategic control) which are analyzed using different sources, required data for collection, and through the analysis of pattern comparisons. The results of the study and combination of the collected data indicate that among different methodologies of research, ethnographic methodology is an appropriate methodology for strategic control research.

    Keywords: Methodology of Research, Strategic Control, Ethnography, Strategic management
  • Behzad Ashtiyani Pages 47-72
    The aim of this paper is to examine the compatibility of European Foundation for Management Quality (EFQM) model in inspection department. In this regard, some questionnaires were used to determine, respectively, the discrepancy and instances of rudimentary concepts of model with values and ruling principles in inspection department. The statistical population of the study indicated commanders and managers of inspection department which were utilized as the sample of the study. By using statistical tools and dual-sentence tests of Freeman and T-test, data analysis was performed. The findings of the study indicate that there was no discrepancy between rudimentary concepts of the model and the ruling principles of inspection department and the model has the potentiality to be implemented in the department. As for the criteria of the model, 500 points were considered based on data analysis and using a second questionnaire for both fields of empowerment and the results, and in this way the allocated points for each empowerment criteria were 100 points and for every criteria of results 125 points were allotted.
    Keywords: Organizational excellence, EFMQ Model, Inspection, evaluation, Rudimentary Concepts
  • Mohammad Hakkak Pages 73-100

    The study was conducted with a purpose to examine and know the relationship between applying information Technology (IT) and declining administrative corruption, and prioritizing effective solutions for improvement of information IT in order to decrease administrative corruption. The statistical population of this research included managers and experts of IT of Inspection department. The size of statistical sample of the research reached 65 using Cochrane formula. In order to analyze the data, the study used descriptive and inferential statistics. The instrument for data collection was a researcher-made questionnaire. Cronbach's alpha was used in order to assess the reliability of questionnaire. The findings of single sample T-test indicated that the actual mean value (41.77) is higher than the hypothesized mean value (30). The results showed that there was (0.669) correlation between barriers to emergence of administrative corruption and effectiveness of IT in terms of decreasing administrative corruption and there was (0.531) significance between values of applying information technology, transparency, accountability and giving information and barriers of IT. Also, other factors such as facilitating and expediting of giving organizational service to people (IVR and CRM) automating of all organizational processes, elimination of all personal tastes and opinions in organizational decision-making, holding training and specialized courses on IT in an active and continuous way, enhancement of culture and increase in application of IT among the employees can be very effective by using IT for decreasing administrative corruption.

    Keywords: Administrative Corruption, Information Technology, Transparency in Management, Inspection, Administrative, Management Corruption
  • Vahid Araee Pages 101-122
    The aim of this study is to examine the features of professional ethics of inspector in supervision and inspection by considering the fact that the inspector is a person who assesses people and organizations' performance so as to prompt the encouragement and promotion of the organization when their performance is good and to set the grounds for their punishment in case he figures out the infringement of people. The methodology of the research and data gathering was a descriptive-analytical procedure and consisted of pre-field territory. The results showed that the professional ethics in supervision and inspection depended on the attention of supervision and inspection institutes to Islamic solutions such as spiritual feature (sincerity, trust to God, advice and good will, rancor and hostility) speech feature (silence, confidentiality, truthfulness, cover-up) practical features (modesty, patience and endeavor, abstinence from bribery, good temper, knowledge and insight) and political suggestions and procedures at individual and organizational levels such as, expert knowledge and information and expert information of the field under inspection, hearing different opinions about the subject matter, having patience and forbearance in order to discover the facts, having a systematic view, distinguishing between inspection and investigation, self-evaluation and self-control, impartiality and not having prejudice, sensitivity to environmental phenomenon, having bravery in facing crimes and criminals, having perceptual and communicative skills, having strategic and whole-thinking thought, having an analytical power, data gathering power, dominance on how to achieve explanation and infiltration strategy, creating behavioral codes, organizational commitment, dissemination of inspection ethics, holding conferences and periodic educational assemblies.
    Keywords: Ethics, Professional Ethics, supervision, Inspection, political Recommendations
  • Akbar Varvaee Pages 123-148
    The purpose of this paper is to figure out the influential factors in emergence of infringements in order to improve and consolidate the principles of discipline in the organization. The method of the study is descriptive which is implemented in an evaluative manner by means of questionnaires. The statistical population consists of the employees of NAJA out of which 380 people were chosen using stratified sampling from Azerbaijan Gharbi, Hormozgan, Khorasan Razavi, and Yazd provinces. The results indicate that organizational management, enhancement of religiosity, job security, organizational commitment, a social-economical base, the employees' awareness of the disciplinary rules and regulations, of the influential factors in prevention from emergence of some disciplinary infringements including, weakness and dereliction of duty, not respecting the rules and regulations, not holding accountable and indifference to the service can be influential and their improvement prompts enhancement in organizational discipline.
    Keywords: Discipline, Infringement, Management of Human Resources, Social-economic Base, Job satisfaction, religiosity, Job Security, organizational commitment
  • Arash Raste Moghaddam Pages 149-192
    This paper aims to develop an integrated measurement scale in this field by examining methods of organizational learning. Thus, with an organized perspective, organizational learning has been categorized into three parts including learning enablers, results and organizational outcome. The strategy of research is an evaluation with applied and developmental purpose. Its instrument is a questionnaire with 73 questions that is assessed using eleven constructs in Likret's six-degree spectrum. This paper is derived from a revised questionnaire of aspects of learning organization (DLOQ) with some changes, Watkins and Marsik (2004), Bonitos, et. al. (2002) in a way that Watkins and Marsik's questionnaire has been used to assess processes and organizational learning facilitators and Bonitos' instruments have been used to assess the outcome of learning. The innovation of this research is in its combining process-based and result-oriented procedures in the field of organizational learning which has been neglected in the previous studies. The population of the study is composed of some thermal power plants of India and its sample consists of 502 employees at the level of middle- and high-ranked managers. Cronbach's alpha was used to assess the durability of the questionnaire which a calculated value of 0.7 seems appropriate for it.in addition, the reliability of correlation and distinction has been calculated using AVE, PLS methods. In the end, by taking statistical analysis into account, an organized pattern was presented as to assess organizational learning system in such a way that combining learning enablers, learning outcomes at individual, group, and organizational level and relating them with organizational performance has given a unique feature to the model as the first study being conducted that can be really effective in understanding and clarification of vague aspects of leaning organizations and organizational learning.
    Keywords: Learning Organizations, Learning Enabling, organizational learning, Learning Outcome, Integrated Scale