فهرست مطالب

مطالعات روش شناسی دینی - پیاپی 1 (تابستان و پاییز 1393)

مجله مطالعات روش شناسی دینی
پیاپی 1 (تابستان و پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راغب اصفهانی؛ قرآن پژوه و مفسر قرآن / (بررسی شخصیت راغب اصفه انی و تاثیر احوالات و عصر راغب بر مباحث قرآن پژوهی وی)
    سید محمد علی ایازی صفحات 11-34
    راغب اصفهانی قرآن پژوه بنام ایرانی در سده چهارم و پنجم قمری است. مفردات الفاظ القرآن، از مهم ترین آثار ماندگار قرآنی او بوده که به گفته برخی در معناشناسی بیمانند است. این ویژگی در تفسیر جامع التفسیر او نیز دیده می شود؛ این اثر به اصول و قواعدی اشاره میکند که بعدها مبنا و پایه ای برای قواعد تفسیر و تفطن به نگرش های جدید تفسیری می گردد. از دیگر آثار قرآنی او الذریعه است که در بخش معارف اخلاقی قرآن سخن گفته است. در کتاب های ادبی راغب مانند محاضرات نیز گرایش ها و اندیشه خلاق و پویای متکی به وحی، جلوه دیگر قرآن پژوهی اوست. در این رساله تفسیر پژوهی، به شرح زندگی، عصر مولف و آثار و تالیفات او، به ویژه آثار قرآنی وی پرداخته می شود. زوایای بسیاری از حیات راغب مجهول مانده و حتی اختلاف درباره زمان مرگ وی تا صد سال هم وجود دارد که درباره شخصیتی مانند راغب اندکی شگفت به نظر می رسد. شرح حال نگاران، درباره او سکوت کردهاند و موضع مذهبی او نیز محل اختلاف است. در این پژوهش به اهمیت مقدمه تفسیر و نکات بس مهمی که در آغاز تفسیر به آن پرداخته، اشاره می گردد. بخشی را به مبانی و اصول تفسیری راغب اختصاص خواهیم داد و در نهایت به روش تفسیری و ویژگی های این اثر قرآنی در مقایسه با تفسیرهای معاصران وی و جایگاه اهل بیت در این تفسیر و یکی از مسائل مهم اسلامی یعنی اخلاق که وی به آن پرداخته و گرایش داشته، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: راغب اصفهانی، مفردات القرآن، شخصیت تفسیری، جامع التفاسیر، روش تفسیری
  • نهله غروی نایینی صفحات 35-45
    به عقیده شیعه، اهل بیت پیامبر و امامان معصوم)ع(- طبق حدیث ولایت و حدیث ثقلین و گفتار مکرر پیامبر و حدیث منزلت درباره علی بن ابی طالب)ع(جانشینان - بلافصل رسول خدا هستند که از دو موهبت علم الهی و عصمت برخوردارند و پس از رسول الله قول و فعل آنها حجت و متمم و مکمل قرآن کریم است؛ زیرا به ظاهر و باطن آن آگاه اند و علم خود را از جانب خداوند و رسول الله گرفته اند. پس از رحلت پیامبر اکرم)ص(طبق گفته بسیاری از دانشمندان اهل تسنن، از نقل و نوشتن بسیاری از احادیث آن حضرت جلوگیری به عمل آمد و در نتیجه برخی احادیث به فراموشی سپرده شد؛ ضمن آنکه با جعل احادیث و رواج آنها، درست و نادرست خلط و تشخیص آنها از یکدیگر بسیار مشکل شد. تا آنکه امام علی بن الحسین در دوره حیاتشان، با جدایی از درگیری های دستگاه خلافت و اختلافات و قیام ها، فرصتی یافتند تا احادیث درست و گفته های فراموش شده رسول الله را تجدید نمایند و در قالب ادعیه، جامعه منحرف شده مسلمانان را به توحید الهی و اسلام ناب محمدی دعوت نمایند. همچنین در مدت حدود سی سال امامت، به تربیت انسان های باایمان و پایبند نائل آیند و بدین وسیله احادیث رسول الله را در جامعه رواج دهند. این مقاله با معرفی حیات علمی آن حضرت و آثار به جا مانده و حدود 071 شاگرد و صحابی آن امام همام، مدعی شکوفایی حدیث در عصر آن جناب است.
    کلیدواژگان: حدیث، حیات امام سجاد، زین العابدین، علی بن الحسین
  • سنخ شناسی نخبگان در پژوهشهای تاریخی / (نمونه: سنخ شناسی و تبیین جهت گیری سیاسی نخبگان شیعه امامیه در عصر عباسی)
    سیده سوسن فخرایی، علی محمد ولوی، فاطمه جمیلی کهنه شهری صفحات 46-74
    پژوهش پیش رو، تلاشی است که در جهت معرفی مطالعه و تحقیق روشمند در تاریخ اسلام و فراتر رفتن از اکتفا به نقل و توصیف و کیفی تر نمودن پژوهش های تاریخی به عمل آمده است. نگارندگان بر این باورند که می توان داده ها و اطلاعات تاریخی را، هر چند سخت باشد، در قالب اعداد و ارقام درآورد و با استفاده از بومی سازی نظریات در علوم دیگر و مدد گرفتن از تکنیک های آماری، به نتایج قابل توجه و مفیدی در تاریخ دست یافت و به یکی از مهمترین اهداف مطالعه تاریخ که الگوگیری و پندآموزی است نائل آمد. استفاده از روش سنخ شناسی شخصیت ها در تاریخ، با معرفی یک نمونه کار، الگویی است که پژوهشگران در صدد معرفی آن می باشند. نمونه ارائه شده، پیرامون سنخ شناسی و تبیین جهت گیری سیاسی نخبگان شیعه امامیه، در دوران غیبت کبری تا سقوط خلافت بغداد است. به نظر می رسد نخبگان شیعه، نسبت به حاکمیت سیاسی، جهت گیری یکسانی نداشته اند. هفت گروه نخبه در صنوف مختلف شناسایی شدند و با توجه به متغیرها و شاخصه های آنان، چهار سنخ متفاوت از جهت گیری نخبگان شناسایی و در ارتباط با متغیرها، مورد آزمون قرار گرفتند. روش های آماری و تحلیل همبستگی، نتایج قابل توجهی را در جداول و نمودارهای مربوطه، نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سنخ شناسی، جهت گیری سیاسی، نخبگان شیعه، نگرش علمی، حاکمیت سیاسی
  • احد فرامرز قراملکی صفحات 75-84
    در این مقاله، مواجهه مسئله محور در تفسیر، در برابر مواجهه نظریه محور به مثابه اصل روش شناختی در فهم و تفسیر آیه به کار رفته است.. با طرح مسائل مختلف می توان ابعاد گوناگون آیه را تحلیل کرد و از تطبیق و تفسیر به رای دوری جست. در این مقاله به شیوه موردپژوهانه، نقش مواجهه مسئله محور را در تفسیر آیه شاکله)الاسراء/ 48 (نشان می دهیم. روش تحقیق، تحلیل منطقی در سه گونه تحلیل: مفهومی، گزاره ای و سیستمی و متنی است. بر حسب هر یک از سه گونه تحلیل، مسائل فراوانی به میان می آیند: چرایی آغاز شدن آیه با فرمان بگو، چرایی حذف مضاف الیه کل، چیستی مضاف کل، تمایز فرآیند یعمل از عمل، مفاد علی، تحلیل مفهومی شاکله، حقیقی یا خارجی بودن آیه، جستجو از سور یعمل، پیوند معنایی صدر و ذیل آیه، پیوند معنایی آیه با آیه های پیشین و پسین. البته هر یک از این مسائل، پرتوی در فهم ژرف تر آیه است. مواجهه مسئله محور، گونه شناسی مسئله، روش شناسی حل مسائل و فرآیند عبور از فرضیه به نظریه را نشان می دهد. اخذ رویکرد بین رشته ای و تفسیر آیه، می تواند پدیدارشناسی شاکله را غنی تر و اثر بخش سازد.
    کلیدواژگان: شاکله، ملکه، روش شناسی تفسیر، مواجهه مسئله محور، حقیقی و خارجی، الگوی رفتار
  • فهیمه کلباسی اصفهانی صفحات 85-106
    آزادی و دامنه مفهومی این واژه، از مباحث گسترده ای به شمار می رود که امروزه بیش از هر مفهوم دیگری مورد توجه است. آزادی در جهان معاصر، با وجود سیطره و جولان تفسیرهای مکاتب لیبرالیستی از آزادی که تفسیری بلامنازع در ادبیات سیاسی محسوب می شود، اهمیت و نقشی فزاینده یافته است. این امر دانشمندان مسلمان را ملزم به بازنگری تطبیقی این مقوله می نماید. این مقاله برای فهم دقیق مفهوم آزادی، به بررسی آیات قرآن پرداخته تا از طریق زبان وحی حقیقت آزادی را شناسانده و در پرتوی این کتاب آسمانی، گستردگی و مرزهای آن را نشان دهد. این مقاله نشان می دهد در قرآن کریم، از جهات گوناگون به آزادی پرداخته شده است؛ آزادی تکوینی، آزادی معنوی)اخلاقی(، آزادی اجتماعی و آزادی سیاسی)حقوقی(، عرصه های متنوع تحلیل این مفهوم است. البته آزادی مورد بحث در این نوشتار آزادی اجتماعی و سیاسی است.
    کلیدواژگان: قرآن، انسان، آزادی، غرب، لیبرالیسم، آزادی اجتماعی و سیاسی
  • مجید معارف، مجتبی میرزایی، فاخره فراهانی صفحات 107-121
    شایعه، از مهم ترین پدیده های اجتماعی به حساب می آید که همواره به عنوان نوعی تاکتیک تبلیغاتی مورد استفاده قرار می گیرد. ضرورت آشنایی افراد جامعه، به ویژه جوامع دینی با موضوع شایعه به اندازه ای است که قرآن بارها در خلال آیاتش به آن اشاره کرده است. بیان و تحلیل زمینه های شکل گیری شایعات از یک سو و ارائه راه کار جهت مدیریت این آسیب مخرب از دیگر سو، رویکرد متکاملی است که قرآن به آن دارد. توجه به قدرت تخریب شایعات و آثار شوم آنکه امروزه آن را به سلاحی قدرتمند برای انحلال و شکست نظام های اجتماعی و از جمله نظام مقدس جمهوری اسلامی تبدیل کرده، ایجاب می کند تا با نگاهی نو و از منظر آیات حیات بخش وحی به بازخوانی و بررسی این آسیب اجتماعی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: قرآن، شایعه، اخبار، کفار، منافقان
  • سید رضا مودب، جعفر نکونام، علی تصدیقی شاهرضایی صفحات 122-137
    قرآنیان نام جریانی فکری است که با تکیه بر وحدت امت اسلامی و شعار بازگشت به قرآن، در نیمه دوم قرن سیزدهم هجری، تحت تاثیر اندیشه های اصلاحی سید جمال الدین اسدآبادی و شیخ هادی نجم آبادی، توسط یکی از شاگردان ایشان به نام سید اسدالله خرقانی شکل گرفت و به وسیله دیگرانی همچون شریعت سنگلجی، یوسف شعار، برقعی، قلمداران و حسینی طباطبایی ادامه یافت. این گروه که قرآن را در بخش اعتقادات، کافی و بی نیاز از سنت می دانند و سنت را تنها در بخش احکام و مجملات قرآن به عنوان مبین آیات، معتبر می شمارند، برای پذیرش روایات، ملاک هایی همچون: موافقت آن با قرآن و عقل قطعی و متواتر بودن و مورد اتفاق بودن روایت را مطرح می کنند. اما با مراجعه به برداشت های تفسیری آنان مشخص می شود که این ملاک ها گاهی از سوی خود ایشان هم رعایت نشده و برخی از آنها در تفسیر آیات قرآن به سنت از روایاتی بهره گرفته اند که نه با قرآن و عقل سازگار است و نه از وصف مورد اتفاق و قطعی و متواتر بودن برخوردار است. در این پژوهش، کوشش شده نادرستی دیدگاه و روش آنها بیان شود.
    کلیدواژگان: قرآنیان شیعه، روش تفسیری، قرآن و سنت
|
  • Ragheb Esfahani; Quran Scholar and Quran Commentator / (Investigating the Ragheb Esfahani's character and the impacts of the Ragheb's era developments on his Quranic research discussions)
    Sayyed Mohammad Ali Ayazi Pages 11-34
    Ragheb Esfahani was the famed Iranian Quran commentators in the fourth and fifth centuries A. H. Mofradate Alfaz Al Quran is his main Quranic prominent works some say: it is unparalleled in semantics. This feature could be seen in his interpretation, Jame Altafasir which refers to principles and rules which were later found to be the basis for the interpretation rules and inquiring the new interpretive attitudes. Of his other Quranic works is Alzaria which speaks of the moral epistemological section of the Quran, indicating his own Quranic character against people who were writing moral books by the style of the scholars. In his literary books like Muhazerat, the creative and dynamic attitudes based on revelations are other manifestations of Ragheb's Quranic research. In this interpretive treatise, the life and profile of the author and his particular Quranic works are addressed. Many angles of Ragheb's life still remaining unknown and there is a controversy over his death time for nearly 100 years that about Ragheb looks so strange. Biographersو have remained silent about him, while his religious status is not known. Undoubtedly, the Ragheb's interpretive tendencies in understanding interpretive basics and the interpretation itself are of high importance, hence we assign a part to interpretive basics and interpretation of Ragheb and finally, we deal with the interpretive styles and the features of this Quranic work in comparison with his contemporary interpretations and the station of Ahl Albeit (the prophet's household) in this interpretation as well as one of the main Islamic issues, i. e. morality which he addressed.
    Keywords: Ragheb Esfahani, Mofradat Al Quran, Interpretive Character, Jame Altafsir, Interpretive Methods
  • Nihlah Gharavi Nayini Pages 35-45
    In the Shiite opinion the Prophet's family(Ahlul-Beyt) and the immaculate Imams (a.s) – According to the hadith of Vilayat and hadith of Saghalayn and frequent speech the Prophet and Hadith of Manzalat which is about Ali Ibn AbiTaleb (a.s) – are immediate successors of the Messenger of God (PBUH), which have two endowed: divine knowledge and infallibility and after the Messenger of God (PBUH) their speech and act are agument and complement and supplement of holy Quranbecause they are conversant of Quran's appearance and backend and they get their knowledge from Allah and the Messenger of Allah. After obit of the Messenger of God according to speech of many erudite of Sunnis was prevent from quote and writing many of the sayings of the Prophetit result was forgotten some of hadises; whilst with counterfeiting and their vogue, admix the right and wrong and judge of those from each other become very difficult. Till Imam Ali ibn Al-Hussein during his life with separation of the involvement of Khilafat's system and disputes and uprisings,have an opportunity to furbish the correct Hadithes and forgotten speech of Prophet (PBUH) and in the form of prayers, invited the Muslim community which has been diverted to the divine unity and Mohammad's limpid Islamand also for about thirty years of Imamattraining believer and principled peopleand hereto issue the Hadithes of Messenger of Allah in community. This article introduces the scientific life of the Prophet and remnant that he left and about 071 of his student and Imam's sahabiwhom named Hammam, claiming that his era is prosperity era of Hadith.
    Keywords: Hadith, Imam Sajjad's life, Imam zeinolabedin, Ali bin Al Hussein
  • Typology of elites in historical researches / (Case: typology and explaining political orientation of Shia Imamye elites in the Abbasid era)
    Sayyede Soosan Fakhraee, Alimohamad Valvi, Fateme Jamila Kohne Shahri Pages 46-74
    The current research is an attempt to apply quantitative analysis and methodology to Islamic history and go further than solely relying on historical narratives already in place. The writers believe that despite difficulties, it is possible to convert historical information to numbers and figures. By using theories in other sciences in the native context, and applying statistical methods, we can reach significant conclusions, models and lessons. By employing the orientation typology on historical figures, and presenting a sample, the researchers present their model. The example shown outlines the political tendency of Shiite elites in the time of the Great Occult to the end of the rule of Baghdad. It appears that Shiite elites did not have a uniform reaction to the powers of their time. Four typologies were found in the directions they chose, and were tested against variables. Statistical analysis and correlation coefficients show significant results in relevant tables and graphs.
    Keywords: Typology, Political orientation, Shia elites, Scientific attitudes, Political rule
  • Ahad Faramarz Gharamaleki Pages 75-84
    I use the question-driven encounter in interpretation against the theory-driven encounter as a methodological principle in the understanding and interpretation of the verse. With implementation of different issues can analysis various dimensions of the verse and avoid from comparison and a vote commentary. In this article by case study method we will show the role of the question-driven encounter in interpretation of ayat al-Shakilah (Isra/58). The method of research is the logical analysis in three species: conceptual analysis, propositional analysis and system analysis and text. According to any of the three kinds of analysis, will come very issues: Argument of the verse began with command tell, argument of removing the whole augends, essence of whole augend, differentiation of "Yamal" of "Amal", purporst of "ala", the conceptual analysis of "shakilah", being reality or externality of verse, search of "Yamal" quantification, semantic link of the cipher and appendix of verse, the semantic link of verse with previous and after verse. Each of these issues is the beam in a deeper understanding of the verse. The question - driven encounter demonstrate, the typology of question, methodology of problem's solving and the process of passing through the hypothesis (conjectural answer the question) to the theory. Taking an interdisciplinary approach and interpretation of the verse can do the phenomenology of "Shakilah" richer and effective.
    Keywords: Shakilah, Mannerism, Methodology of the interpretation, Question, driven encounter, Reality, externality, Pattern of behavior
  • Fahime Kalbasi Isfehani Pages 85-106
    Freedom and the conceptual range of this word is considered to be an extended discussion which today takes on significance more than any other concept. Freedom in the contemporary world, in spite of dominance of the liberalistic school's interpretations of freedom, thought of as uncontested interpretation within the political literature has found an ever increasing importance. This binds the Islamic scholars to comparatively review this category. This paper, to fully understand the sense of freedom deals with Quranic verses so that the truth of freedom is recognized via the language of revelation and in the light of this divine book, its expanse and boundaries are illustrated. This paper shows that in the Holy Quran freedom has been addressed from various perspectives; developmental freedom, spiritual freedom (moral), social freedom and political freedom (legal) are the various areas of the analysis of this concept. Of course, the freedom discussed in this discussion is the social and political freedom.
    Keywords: The Quran, Human, West, Liberalism, Social, political freedom
  • Majid Maaref, Mojtaba Mirzaei, Fakhereh Farahani Pages 107-121
    The rumor is accounted as the most important social phenomena that is used as some kind of promotional tactics. The necessity of getting people acquaintance with the subject of the rumor, especially in religious communities is so much that the Quran has mentioned many times during the verses. Expression and analysis of the field of the formation of the rumors from one hand and presentation the strategy to the management of the malicious damage on other hand, is an advanced approach that the Quran precedes to it. Paying attention to the power of destruction of rumors and its ominous influxy nowadays transforms it to a powerful weapon for the dissolution and failure of the social systems, including the holy Islamic Republic of Iran. this requires takeing a new look and from the perspective of resuscitative verses afflatus paid recall and study this social damage.
    Keywords: The Quran, Rumors, News, Infidels, Hypocrites
  • Seid Reza Moaddab, Jafar Nekoonam, Ali Tasdighi Shahrezaee Pages 122-137
    The Quranic scholars is the name of a thinking movement which was formed by relying on the Islamic Community Unity and the motto of return to the Quran, in the second half of the 11 th A.D. influenced by the reformist thoughts of Seid Jamal Asadabadi and Sheik Hadi Najm Abadi and by one of his students named Seid Asadullah Khraghani. This movement was continued by some others as Shariat Sanglaji, Yousef Shoar, Borghaee, Ghalamdaran and Husseini Tabatabaee. This group considered the Quran in the beliefs section as sufficient and having without the need to tradition and they also considered tradition as valid in only the rules section and the Quranic succinct expressions as explaining the verses. For accepting the Narratives (words by the Imams) such criteria as: its agreement with the Quran and the absolute wisdom, and frequency, and consensus among others over it are cited. However, it is specified with reference to their interpretative takeaways, that these criteria were not also respected by them and some of them had utilized some Narratives in interpreting the Quranic verses based on tradition which neither met the Quran and wisdom nor they ever enjoyed consensus and frequency. In this research, attempts have been made the inaccuracy of their perspectives to be elucidated.
    Keywords: Shia Quranic scholars, Interpretative method, Quran, Tradition