آرشیو شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۱، شماره ۷۶۶۷
اخلاق
۶

توریه، کذب نیست (قسمت ششم)

دکتر حسین اترک

در نوشتار قبل درباره ماهیت و حکم توریه مطالبی بیان کردیم. در یادداشت پیش رو به این پرسش خواهیم پرداخت که آیا توریه کذب است یا خیر؟ در توریه چون متکلم قصد اخبار خلاف واقع را ندارد و معنای مرادش از کلام نیز خلاف واقع نیست، بنابراین در توریه قطعا کذب مخبری وجود ندارد. اما در کذب، متکلم قصد اخبار خلاف واقع را دارد و معنای مراد و ظاهری هر دو متحد بوده و خلاف واقع است. اما ممکن است توریه به اعتباری، کذب خبری داشته باشد. اگر در تعریف کذب، مخالفت ظاهر کلام با واقع را ملاک بدانیم، نه مخالفت اعتقاد و مراد متکلم را، دراین صورت، توریه، کذب خبری خواهد داشت. منشا اصلی نزاع در کذب بودن یا نبودن توریه، همین جا است که برخی مثل آیت الله خویی مطابقت اراده متکلم با واقع را ملاک کذب می دانند. برخی نیز مثل نراقی و غزالی و مشهور علماء مطابقت ظاهر کلام را.

برخی از خدمات سایت، از جمله مشاهده متن مطالب سال‌های گذشته روزنامه‌های عضو، تنها به مشترکان سایت ارایه می‌شود.
شما می‌توانید به یکی از روش‌های زیر مشترک شوید:
اشتراک شخصی
در سایت عضو شوید و هزینه اشتراک یک‌ساله سایت به مبلغ 1,390,000ريال را پرداخت کنید.
همزمان با برقراری دوره اشتراک بسته دانلود 70 مطلب از مجلات عضو و دسترسی نامحدود به مطالب روزنامه‌ها نیز برای شما فعال خواهد شد!
پرداخت از طریق درگاه بانکی معتبر با هریک از کارت‌های بانکی ایرانی انجام خواهد شد.
پرداخت با کارت‌های اعتباری بین‌المللی از طریق PayPal نیز برای کاربران خارج از کشور امکان‌پذیر است.
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی همه کاربران به متن مطالب خریداری نمایند!
توجه!
  • دسترسی به متن مقالات این پایگاه در قالب ارایه خدمات کتابخانه دیجیتال و با دریافت حق عضویت صورت می‌گیرد و مگیران بهایی برای هر مقاله تعیین نکرده و وجهی بابت آن دریافت نمی‌کند.
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.