آرشیو دوشنبه ۸ مهر ۱۳۹۲، شماره ۱۸۴۵
صفحه آخر
۱۶

ضرب المثل های «مولوی» در «مثنوی»

حسن ذوالفقاری

با نگاه به آثار شاعران و نویسندگان بزرگ چون مولوی، فردوسی، نظامی، حافظ و سعدی، پی می بریم که این شاعران از ضرب المثل و حکمت های عام و تمثیل برای بیان اندیشه های والای خود سود جسته اند و این شیوه بیان، خود به عنوان شاخصه سبکی آنان درآمده، تا آنجا که گاه همین خصیصه در تمامی سبک های شعر و نثر فارسی عامل مهمی در شناخت سبک ها به شمار می آید. از طرفی مخاطب شناسی از سوی شاعران و نویسندگان بزرگ فارسی زبان ایجاب می کند که برای تفهیم مطالب اخلاقی، عرفانی و اجتماعی همواره از مثل و تمثیل برای ایجاد ارتباط بهتر و موثرتر بهره بگیرند. مولانا با توجه به نزدیکی شعرش به زبان مردم و آگاهی کامل از عمق فرهنگ عامه از امثال به شیوه های گوناگون استفاده می برد. برخی از مثل های منظوم مثنوی ساخته مولاناست که رایج شده؛ نظیر:

برخی از خدمات سایت، از جمله مشاهده متن مطالب سال‌های گذشته روزنامه‌های عضو، تنها به مشترکان سایت ارایه می‌شود.
شما می‌توانید به یکی از روش‌های زیر مشترک شوید:
اشتراک شخصی
در سایت عضو شوید و هزینه اشتراک یک‌ساله سایت به مبلغ 1,390,000ريال را پرداخت کنید.
همزمان با برقراری دوره اشتراک بسته دانلود 70 مطلب از مجلات عضو و دسترسی نامحدود به مطالب روزنامه‌ها نیز برای شما فعال خواهد شد!
پرداخت از طریق درگاه بانکی معتبر با هریک از کارت‌های بانکی ایرانی انجام خواهد شد.
پرداخت با کارت‌های اعتباری بین‌المللی از طریق PayPal نیز برای کاربران خارج از کشور امکان‌پذیر است.
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی همه کاربران به متن مطالب خریداری نمایند!
توجه!
  • دسترسی به متن مقالات این پایگاه در قالب ارایه خدمات کتابخانه دیجیتال و با دریافت حق عضویت صورت می‌گیرد و مگیران بهایی برای هر مقاله تعیین نکرده و وجهی بابت آن دریافت نمی‌کند.
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.