سفیر پسماند وزارت زیر ساخت و آب هلند در بازیافت: فقط 2 درصد از زباله های مان را دفن می کنیم
در هلند بخش اعظمی از پسماندهای خود را بازیافت می کنیم. به طوری که تنها یک تا دو درصد آنها را دفن می کنیم. یعنی 81 تا 82 درصد پسماندهای مان را بازیافت می کنیم و 16- 15 درصد آن را توسط زباله سوزها از بین می بریم.
اولا که تمام این فرآیند بازیافت و زباله سوزی و دفن زیر نظر اتحادیه اروپا انجام می شود. ثانیا از آنجا که هلند در منطقه ای دلتایی و توسط دریا و رودخانه ها احاطه شده است، چاره ای نداشتیم تا برای جلوگیری از آلوده شدن محیط زیست به سمت بازیافت زباله های مان برویم. یعنی مدیریت جغرافیایی هلند به نوعی ما را مجبور به تلاش در خصوص پسماند کرده است. در مورد عایدی که نصیب ما می شود هم باید بگویم، مدیران ارشد ما اصلا به موضوع کسب درآمد از این روش فکر نمی کنند بلکه بیشتر به فکر حفظ محیط زیست کشورشان هستند.
نه، اصلا این گونه نیست. سیاست ما در هلند این بوده که شهرداری ها را مجبور کنیم تا از طریق مالیاتی که از شهروندان می گیرند، هزینه بازیافت و معدوم کردن زباله های شان را بپردازند.
دقیقا. البته براساس سیاست های کشور من، هزینه های بازیافت و دفن زباله بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان تقسیم شده است. یعنی وقتی شما در هلند چیزی را می خرید در واقع مالیات پسماند آن را هم پرداخت کرده اید.
البته. حتما همین طور است. به اعتقاد ما این شیوه، یعنی لحاظ شدن مالیات پسماند روی قیمت تمام شده کالاها، بسیار عادلانه تر است تا اینکه بخواهید پولی بابت مالیات به دولت بپردازید.
دقیقا. ما می گوییم، هر کسی که زباله تولید می کند و شهرش را کثیف می کند باید هزینه آن را هم بپردازد و لزومی ندارد که دولت بخواهد از جیب خزانه عمومی، پول او را بدهد! تولیدکننده ها نیز باید چنین مالیاتی را بپردازند. آنها باید هزینه کالاهای آلاینده خود را بپردازند. دولت های عضو اتحادیه اروپا قبلا بودجه هایی برای پسماند می پرداختند ولی الان چند سالی است که به هیچ عنوان بودجه ای برای این امر اختصاص نمی دهند!
بله، شما فقط تمرکزتان روی دفن زباله است. بازیافت خیلی کمی دارید. اکثر پسماندهای تان را به درستی جمع آوری و دسته بندی نمی کنید. به خصوص در مناطق شهری تان. در واقع شما در ایران در حوزه پسماند هنوز در فازهای اولیه هستید درحالی که ما موفق شده ایم به سطوح بسیار بالاتری در این زمینه دست پیدا کنیم.
چراکه نه... حتما موفق خواهد شد. همه کشورها باید در این پروسه شرکت کنند. متاسفانه اکثر کشورها بر مبنای اقتصاد خطی روزگار می گذرانند. یعنی فقط «برداشت» می کنند، «مصرف» می کنند و بعد آن را «دور» می ریزند! به عبارتی سیاست بازیافتی ندارند. درحالی که همه کشورها باید به این سمت بروند. اتحادیه اروپا هم بر همین مبناست که توسعه استفاده از سیستم بازیافت را در دستور کار خود قرار داده است. در حقیقت ما به دنبال آن هستیم که بتوانیم تجارب خود را در این مورد در اختیار سایر کشورها قرار دهیم تا روزی فرا برسد که تمام جهان از تکنولوژی روز بازیافت برخوردار شوند.
بله. ما کاملا برای یک همکاری ملی آماده ایم. من هم به عنوان سفیر اتحادیه اروپا و به همین خاطر امروز؛ در ایران هستم.
در این مورد نظری ندارم. چون این مساله به عوامل مختلفی بستگی دارد و از همه مهم تر به برنامه ریزی و تصمیم و عزم مدیران و دولتمردان شما برمی گردد و اینکه چطور و چگونه می توانند مردم را آموزش دهند و اطلاع رسانی کنند.