آرشیو سه‌شنبه ۸ مهر ۱۳۹۹، شماره ۴۹۹۷
روند
۱۴
سبد پیشنهادی

کنترل هیجانات در معاملات

زهره صفری (کارشناس تحلیل کارگزاری بورسیران)

 مبحث گسترده ای در زمینه کنترل هیجانات هنگام معامله کردن وجود دارد که در این نوشتار مختصرا به آن اشاره می شود. بازار سرمایه، زنده است و از جذابیت های آن برای سرمایه گذارانی که واقعا به این بازار علاقه مندند، همین زنده بودن آن است. باید به بازار سرمایه مانند یک انسان و حتی توده ای از انسان ها نگاه کرد.

برآیند هر اتفاقی که در بازار سرمایه رخ می دهد، برآیند منطق و احساسات تعداد زیادی از افراد است. اگر گذشته معاملات را مرور کنید می بینید که یک روز بازار عصبی بوده، یک روز خوشحال، یک روز مصمم، یک روز مردد، یک روز شجاع و یک روز ترسیده! شما باید به عنوان کسی که می خواهد در این بازار حضور داشته باشد، علاوه بر تشخیص روند منطقی و احساسی آن، بتوانید با شناخت خود، بر احساسات خود غلبه کنید و منطق خود را در پلن معاملاتی پیاده سازی کرده و به آن پایبند باشید.

هرگاه متوجه شدید که در نظر نگرفتن یک احساس باعث شده تا پلن معاملاتی شما بهینه کار نکند، باید هنگام بروز کردن آن، احساسی را که با نادیده گرفتنش متضرر شده اید در پلن خود بگنجانید. بعد از آن دیگر آن احساس، واقعا صرفا یک حس نیست بلکه منطق است و به دور از هیجان در تصمیمات شما دخیل است.

هیچ سود و زیانی نباید در ذهن شما تعصب ایجاد کند. شما نباید چون یک بار در سهم x ضرر کرده اید، دیگر هرگز به آن سهم ورود نکنید. یا چون از سهم y سود خوبی کسب کرده اید پس هرگز آن را نفروشید! اینها همه تعصبات ذهنی هستند و شما را از یک معامله صحیح دور می کنند.

به یاد داشته باشید اگر یک بار به پلن معاملاتی خود پایبند نباشید و از آن معامله سود کنید، ذهن شما باور می کند که بدون پلن هم می توان سود کرد و کم کم نقش پلن معاملاتی برای شما کمرنگ می شود. با یک بار ضرر کردن ممکن است تمام زحمات شما برای کسب سود از بین برود! اهمیت پایبندی به پلن معاملاتی در این است که بسیاری از وقایع غیرقابل پیش بینی هستند. چه کسی می توانست پیش بینی کند دقیقا چه زمانی بحران مالی 2008-2007 رخ می دهد؟ تصور ادامه دار بودن شرایط فعلی موجب می شود افراد کمتر از پلن معاملاتی استفاده کنند و ناگهان ضرر قابل توجهی را متحمل شوند.