آرشیو سه‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۹، شماره ۷۵۱۷
صفحه آخر
۲۰
پیشنهاد

درس گفتارهایی در جامعه شناسی دینداری

محمد فکری (پژوهشگر)

جدیدترین کتاب دکتر امیر نیک پی با عنوان «جامعه شناسی دینداری؛ سرگذشت اعتقاداتی به نام دین در دنیای امروز» در 410 صفحه توسط انتشارات نگاه معاصر به تازگی منتشر شد. این کتاب مجموعه ای از دو مقاله، ده درس گفتار، سه سخنرانی، سه مصاحبه و چهار ترجمه با محوریت موضوع جامعه شناسی دینداری است.

امیر نیک پی کارشناسی تا دکترای جامعه شناسی را در مدرسه عالی علوم اجتماعی پاریس خوانده ولی عضو هیات علمی گروه حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی است و بیشتر فعالیت دانشگاهی و تدریسش معطوف به جامعه شناسی حقوق است و همین نبودش در دانشکده علوم اجتماعی موجب شده در میان جامعه شناسان ایران آنگونه که باید شناخته نشود.

نیک پی پیش از این کتاب های هویت انسانی و اخلاق ادگار مورن، انسان شناسی حقوقی نوریر رولان، دین در دموکراسی و حقوق بشر مارسل گشه و دفتر عاشق و معشوق ریمون لول را از فرانسه به فارسی ترجمه کرده و کتاب «بیست ساله بودن در شهر آیت الله ها» را با همکاری فرهاد خسروخاور و کتاب «دین و سیاست در ایران معاصر» را به زبان فرانسه و «تبیین جامعه شناختی ایدئولوژی و توسعه سیاسی در ایران معاصر» را مشترک با فرح ترکمان به زبان فارسی نوشته است.

نخستین بخش کتاب جامعه شناسی دینداری یعنی مقاله «ایدئولوژی، دین و انقلاب ایران» برگرفته از رساله دکترای نیک پی است.

درس گفتارهای این کتاب همگی مباحث نظری مرتبط با دینداری و سکولاریسم و لائیسیته هستند و تحلیل دین و دینداری با ارجاع به ایران در میان آنها دیده نمی شود اما در بخش سخنرانی ها و مصاحبه های کتاب جامعه معاصر ایران هم موضوع تحلیل ها است. چهار ترجمه پایانی کتاب هم شامل دو مقاله از دانیل هرویو-لژه و دو مقاله دیگر از پیتر برگر و الیویه چانن است. از میان این چهار مقاله دو مقاله ترجمه مشترک امیر نیک پی و سارا شریعتی در دورانی است که هر دو در فرانسه ایام دانشجویی را می گذراندند.

جامعه شناسی دینداری؛ سرگذشت اعتقاداتی به نام دین در دنیای امروز

امیر نیک پی

انتشارات نگاه معاصر