آرشیو پنج‌شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۱، شماره ۵۶۹۴
خبر
۲
کارشناس

نشانه های فاصله گیری تهران از بحران اوکراین

جاوید قربان اوغلی، دیپلمات سابق، درباره نقش جدید چین در تحولات خاورمیانه به سایت «انتخاب» گفت: عربستان به علت نیاز به ثبات برای پیشبرد برنامه های بن سلمان و ایران به دلیل شرایط بد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی نیاز داشتند که یک نرمش نشان دهند؛ این روند نیازمند یک کاتالیزور بود؛ عراق و عمان نیز توانایی کامل برای این کار را نداشتند، اما چین در این زمینه ورود کرد؛ کاری که قطر و عراق و عمان توانش را در این سطح نداشتند. عربستان هم درگیر سرمایه گذاری با چین است و 19 درصد نفت چین را نیز عربستان تامین می کند که نتیجه آن منجر به بیانیه پکن شده است.

وی در ادامه نسبت به تمایل کشور های عربی منطقه برای ارتباط با ایران افزود: عربستان وقتی با ایران جلو بیاید همه کشور های عرب به خط می شوند؛ میزان استقبالی که از سوی اردن و مصر و بحرین از بیانیه شد نشان دهنده قدرت هژمونی عربستان بر کشور های عربی است؛ بنابراین این توافق، کشور های دیگر را نیز امیدوار می کند که پس از عربستان با ایران توافق کنند. این دیپلمات بازنشسته در ادامه نسبت به اهمیت آزاد شدن زندانیان آمریکایی افزود: مساله زندانی ها در کنار مذاکرات برجامی در جریان بوده و برای آمریکایی ها بسیار مهم است. بایدن جزو رئیس جمهور هایی است که تاکنون نتوانسته زندانی ای را آزاد کند و این موضوع برایش مهم است. آزاد نشدن زندانی ها برای دموکرات ها زیان بار است. منتها مساله در آن 7 میلیارد دلار است که محل اختلاف است. حالا که قضیه عربستان هم پیش آمده این روند تسهیل شده است. اکنون باید به بهتر شدن روابط ما با غرب و آمریکا نیز امیدوار باشیم. جاوید قربان اوغلی در پایان درباره موانع موجود برای ارتباط با غرب گفت: گیر اصلی در جنگ اوکراین است که برای اروپایی ها یک مساله امنیتی و اساسی است.

روس ها اروپا را تهدید کرده اند، آمریکا را که تهدید نکرده اند؛ شرط کافی نیز برای عادی سازی روابط غرب با ایران عدم حمایت ایران از جبهه روسیه است که نشانه هایی از آن را می بینیم از جمله اینکه پهپاد ها دیگر در آن منطقه پرواز نکرده اند و ایران در حال فاصله گرفتن از جنگ اوکراین است. وی در مورد موضع چین در باره بهبود ارتباط ایران با غرب گفت: اتفاقا چینی ها علاقه مند هستند که ما روابطمان را با آمریکا خوب کنیم و تنش ها را از بین ببریم و اف. ای.تی. اف را تمام کنیم، چون بدون آن کاری نمی توانیم انجام دهیم. چینی ها از عادی سازی روابط با آمریکا خوشحال می شوند، چون فرصت های بسیاری برای چین به وجود می آید.