آرشیو پنج‌شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۱، شماره ۵۶۹۴
مسکن و عمران
۷

خبر

مقیاس نظرسنجی 1402 شهرداری از مردم

شهرداری تهران به تازگی با حضور در یک برنامه تلویزیونی وعده داده که مدل به روزرسانی وسایل حمل ونقل عمومی را به رای مردم خواهد گذاشت. هرچند این اظهارات کلی نمی تواند مشخص کند که شهروندان بین کدام گزینه ها باید دست به انتخاب بزنند اما به نظر می رسد مدیریت شهری به این واقعیت پی برده که نظرسنجی در مورد خرده پروژه های کوچک مقیاس نگهداشت شهر نمی تواند مشارکت آنها را در اداره شهر برانگیزد.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، علیرضا زاکانی در سخنانی به اهمیت مشارکت مردم در اداره پایتخت اشاره کرده و گفته است که 2080 پروژه با اعتباری حدود 4 هزار میلیارد تومان را در قالب طرح «من شهردارم» به رای مستقیم شهروندان گذاشته است. به گفته وی در این طرح 350 هزار شهروند مشارکت کرده و نظرات خود را درباره پروژه های اولویت دار محله و منطقه کار، سکونت و تحصیل خود با مدیران شهری در میان گذاشته اند. اما زاکانی به این موضوع اذعان دارد که آنچه در این طرح اجرا شده اولین تجربه بود و تلویحا این موضوع را پذیرفت که این تجربه کافی نبوده است.

وی در این گفت وگو اعلام کرد که قصد دارد مدل به روزرسانی وسایل حمل ونقل عمومی را نیز به رای مردم و رانندگان بگذارد. هرچند جزئیات این نظرسنجی هنوز مشخص نیست اما پذیرفتن این واقعیت که مشارکت مردم نباید صرفا درباره انتخاب پروژه های کوچک مقیاس مثل ترمیم کفپوش یا رنگ آمیزی معابر، نصب تابلوهای ترافیکی و نظایر آن باشد، یک گام رو به جلو در مدیریت شهری تلقی می شود. در سالی که پشت سر گذاشتیم اولین طرح «من شهردارم» تعداد زیاد پروژه جزئی از جنس نگهداشت مثل لایروبی انهار، جمع آوری جانوران موذی، رنگ آمیزی المان های شهری و... را در معرض انتخاب شهروندان قرار داد که مجموع هزینه آنها معادل فقط 8 درصد از کل بودجه شهرداری تهران بود. همین سهم جزئی از بودجه به نوعی نشان دهنده درجه اهمیت این پروژه ها برای مدیریت شهری است و مشخص می کند که پروژه های اصلی و سرمایه گذاری های کلان شهر انتخابی نبوده که به شهروندان سپرده شود، بلکه مدیران شهری راسا و بدون مشورت با شهروندان درباره اجرای آنها تصمیم گرفته اند.

اما در سال پیش رو قرار است این مدل ناقص از جلب مشارکت شهروندی و تخصیص بودجه بر اساس اولویت ساکنان هر محله یا منطقه از شهرداری ترمیم شود و پروژه های بزرگ تری مثل نحوه توسعه حمل ونقل عمومی نیز به رای و انتخاب شهروندان گذاشته شود. اما باید دید کدام گزینه ها برای انتخاب پیش روی شهروندان قرار خواهد گرفت.

مهلت استفاده از تخفیف طرح ترافیک

معاون بهره برداری سازمان حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران از تخفیف 30 درصدی بدهی عوارض تردد در محدوده حلقه اول و دوم این طرح تا پایان فروردین 1402 خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، عمار سعیدیان فر با اشاره به مصوبه شورای شهر تهران برای تخفیف عوارض طرح ترافیک گفت: بر اساس مصوبه شورای شهر تهران، شهروندانی که بدهی عوارض تردد در محدوده طرح ترافیک و کنترل آلودگی هوا را تا پایان فروردین 1402 تسویه کنند، مشمول 30 درصد تخفیف خواهند شد.

معاون بهره برداری سازمان حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران افزود: شهروندان می توانند با مراجعه به سامانه اینترنتی یا اپلیکیشن «تهران من» یا سایر درگاه های معتبر که سرویس پرداخت بدهی طرح ترافیک دارند، بدهی تردد خودرو در محدوده طرح ترافیک و کنترل آلودگی هوا را تسویه و از تخفیف مذکور استفاده کنند. سعیدیان فر تاکید کرد: بر اساس مصوبه شورای شهر تهران پایان فرصت استفاده از تسهیلات مذکور، 31 فروردین ماه سال 1402 خواهد بود و این زمان قابل تمدید نیست.

وضعیت «نارنجی» هوا تا دقیقه 90

شاخص 24 ساعته کیفیت هوای شهر تهران منتهی به صبح روز گذشته در محدوده ناسالم برای گروه های حساس بود. این شاخص در حالی با افزایش 50 واحدی به 121 رسید و وضعیت شهر را نارنجی کرد که تهرانی ها در انتظار روزهای سبز و پاک همزمان با شروع نوروز هستند. با این حال افزایش ترافیک در پایتخت از یکسو و پشت سر گذاشتن چهارشنبه سوری پردودی که گذشت از سوی دیگر سبب شده تهرانی ها تا دقیقه 90 سال 1401 یعنی آخرین روزهای اسفند نیز ناگزیر به تنفس هوای ناسالم باشند.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، حوالی ظهر دیروز نیز میانگین کیفیت هوای پایتخت با شاخص 106 در شرایط ناسالم برای گروه های حساس قرار داشت و کیفیت هوای 14 ایستگاه در وضعیت نارنجی و یک ایستگاه در شرایط قرمز گزارش شد.

بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران تا ساعت 11 دیروز چهارشنبه (24 اسفند)، کیفیت هوا تنها در ایستگاه دانشگاه علم و صنعت با آلاینده شاخص ذرات معلق کوچک تر از 5/ 2 میکرون ناسالم برای تمام گروه ها بوده است.

همچنین کیفیت هوا در ایستگاه های شریف (منطقه 2)، شهرداری منطقه 2، شهرداری منطقه 4، تربیت مدرس (منطقه 6)، ستاد بحران (منطقه 7)، گلبرگ (منطقه 8)، شهرداری منطقه 10، شهرداری منطقه 11، شهرداری مرکز منطقه 12، پیروزی (منطقه 13)، شهرداری منطقه 15، شادآباد (منطقه 18)، شهرداری منطقه 19، شهرداری منطقه 21 با آلاینده شاخص ذرات معلق کوچک تر از 5/ 2 میکرون ناسالم برای گروه های حساس ثبت شد.

بر اساس این گزارش کیفیت هوا در ایستگاه های پونک، مسعودیه (منطقه 15)، شهرری (منطقه 20) و شهرداری منطقه 22 با آلاینده شاخص ذرات معلق کمتر از 5/ 2 میکرون، ایستگاه های اتوبان محلاتی (منطقه 14) و شهرداری منطقه 16 با آلاینده شاخص ذرات معلق کمتر از 10 میکرون و ایستگاه های اقدسیه (منطقه 1)، میدان فتح (منطقه 9)، با آلاینده شاخص دی اکسید نیتروژن کیفیت هوا در وضعیت قابل قبول قرار داشت. در این میان دانشگاه علم و صنعت با شاخص 158 آلوده ترین ایستگاه سنجش کیفیت هوای تهران در ساعات منتهی به ظهر دیروز بود.

شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم بندی می شود. بر اساس این تقسیم بندی از عدد صفر تا 50 هوا «پاک»، از 51 تا 100 هوا «سالم»، از 101 تا 150 هوا «ناسالم برای گروه های حساس»، از 151 تا 200 هوا «ناسالم برای همه گروه ها»، از 201 تا 300 هوا «بسیار ناسالم» و از 301 تا 500 شرایط کیفی هوا «خطرناک» است.