آرشیو پنجشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۲، شماره ۸۱۹۹
سیاسی
۲
دولت

آیت الله رئیسی در اختتامیه گردهمایی روسای نمایندگی های ایران در خارج از کشور تبیین کرد

دکترین همسایگی و همگرایی

آیت الله رئیسی روز گذشته در اختتامیه گردهمایی روسای نمایندگی های ایران در خارج از کشور، اصول سیاست خارجی دولت سیزدهم را تشریح کرد؛ اصولی که تعامل با همه کشورها مبتنی بر عدالت و تعادل و مقاومت برابر کشورهایی که راه دشمنی را برمی گزینند، محورهای اصلی آن است. محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور، در اظهارنظری با تکیه بر سخنان رئیس جمهور، مفاهیم اصلی سیاست خارجی دولت را «گفتمان انقلابی گری و عقلانیت برگرفته از گام دوم انقلاب اسلامی» و «دکترین همسایگی و همگرایی» برشمرد.

به نظر می رسد اشاره جمشیدی، به آن بخشی از سخنان رئیس جمهور باشد که در انتقاد از سیاست خارجی دولت گذشته، تصریح کرد: «در گذشته برخی تصور می کردند سرنوشت کشورها در عرصه جهانی به دست چند کشور معدود رقم می خورد و لذا باید خطوط سیاست خارجی خود را با آنان هماهنگ کرد، اما ما معتقدیم که باید با هر کشوری به تناسب ظرفیت ها و اقتضائات آن همکاری کرد و در تعیین خطوط سیاست خارجی خود منتظر اخم و لبخند کسی نیستیم.»

گام های ضروری برای تحول

آیت الله رئیسی پیش از ظهر دیروز در اختتامیه گردهمایی روسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور که با محوریت «نظم جهانی در حال ظهور؛ نقش آفرینی جمهوری اسلامی ایران» برگزار شد، با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب درباره ضرورت تحول در کشور، «تحول شناختی، تحول فرایندی و تحول نهادی» را سه گام ضروری برای ایجاد تغییر و تحول عنوان کرد.

رئیس جمهور در توضیح گام های ضروری برای ایجاد تحول گفت: اگر ما شناخت دقیقی از وضعیت موجود و وضعیت مطلوب نداشته باشیم، نمی توانیم به سوی تحول گام برداریم. همچنین باید فرایندها و روندهای کاری در مسیر حرکت از وضع موجود به سوی وضع مطلوب به طور دقیق مورد ارزیابی و بازنگری قرار گرفته و متناسب با اقتضائات به روزرسانی شوند.

تناسب ساختار با ماموریت ها

آیت الله رئیسی ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که ساختار و سازمان کار را متناسب با ماموریت ها و اهداف، مورد ارزیابی و بازنگری قرار دهیم تا متناسب با ماموریت ها و اهداف به ساختاری کنشگر، فعال و چابک، تعامل گرا، ریسک پذیر و مبتنی بر عقلانیت راهبردی برسیم.

تبیین دکترین سیاست خارجی

رئیس جمهور در ادامه سخنانش دکترین سیاست خارجی دولت مردمی را «تعامل با همه کشورها مبتنی بر عدالت و تعادل» معرفی کرد و گفت: در گذشته برخی تصور می کردند سرنوشت کشورها در عرصه جهانی به دست چند کشور معدود رقم می خورد و لذا باید خطوط سیاست خارجی خود را با آنان هماهنگ کرد، اما ما معتقدیم که باید با هر کشوری به تناسب ظرفیت ها و اقتضائات آن همکاری کرد و در تعیین خطوط سیاست خارجی خود منتظر اخم و لبخند کسی نیستیم.

ضرورت تقویت نقش آفرینی در سازمان های منطقه ای

آیت الله رئیسی در ادامه با بیان اینکه دستگاه سیاست خارجی یکی از سازکارهای مهم تولید قدرت برای کشور است، اظهارکرد: برای تقویت ارتباط با کشورهای مسلمان، همسایه و همسو تلاش مضاعف داشته باشید و به هیچ وجه از تقویت ارتباط و نقش آفرینی کشورمان در سازمان های منطقه ای و بین المللی از جمله سازمان شانگهای، اتحادیه اوراسیا و اتحادیه بریکس غفلت نکنید چرا که این سازمان ها قدرت های نوظهور و آینده ساز هستند.

مقاومت در برابر کشوری که قصد دشمنی داشته باشد

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه سفرا و نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در کشورها و سازمان های بین المللی باید متناسب با ظرفیت های کشورمان، جایگاه جمهوری اسلامی ایران در نظم جهانی جدید را تعریف کنند، حوزه کشورهای آفریقایی، کشورهای امریکای لاتین و دیگر مناطق از شرق آسیا تا آسیای مرکزی و اروپا را از زمینه های مهم برای فعالیت دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران دانست و افزود: سیاست دولت مردمی همکاری با همه کشورهایی است که از سر حسن نیت با جمهوری اسلامی ایران تعامل دارند، اما اگر کشوری قصد دشمنی با ما داشته باشد، بنای ما مقاومت است.

مقاومت؛ راه پیشرفت کشور

آیت الله رئیسی درباره آن دسته از کشورهای اروپایی هم که در اثر سوءمحاسبه از ناآرامی های پارسال مواضع نادرستی علیه جمهوری اسلامی اتخاذ کرده بودند، گفت: اگر این کشورها نیز محاسبات خود را تصحیح کرده و حسن نیت خود را اثبات کنند، حاضر به تعامل با آنان هستیم. رئیس جمهور تاکید کرد: یقین داریم که راه پیشرفت کشور نه وادادگی و عقب نشینی که مقاومت است و لذا هرگز از اصول خود عقب نشینی نخواهیم کرد. البته در عین حال تقویت بازدارندگی نیز جزو سیاست های کاری اصلی ماست.

احیای مسیرهای ترانزیتی سیاست دیگر دولت

رئیس جمهور در ادامه «احیای مسیرهای ترانزیتی» از خاک کشورمان را از دیگر سیاست های دولت مردمی برشمرد و تصریح کرد: نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور باید هر لحظه به دنبال استفاده از فرصت ها و خلق دستاورد برای کشور باشند. سفرا باید معرف صادق سیمای واقعی جمهوری اسلامی باشند و هر گونه غفلت از معرفی دقیق و صحیح ظرفیت های کشور جفا به ایران و ملت ایران است.

حاشیه

رئیس جمهور در جلسه هیات دولت: پرداخت تسهیلات بانکی براساس ضابطه و عادلانه باشد

آیت الله رئیسی در جلسه روز گذشته دولت، با اشاره به اخبار برخی رسانه ها مبنی بر پرداخت تسهیلات ویژه به کارکنان بانک ها، اظهارکرد: پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی باید مبتنی بر ضوابط و عادلانه باشد و نباید این احساس در جامعه به وجود آید کسی که به خزانه نزدیک تر است می تواند زودتر و بیشتر از منابع بهره ببرد. رئیس جمهور با بیان اینکه دولت مردمی با هرگونه رویه خلاف عدالت و تبعیض آمیز مخالف است، وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی را مامور کرد چنانچه آیین نامه ای وجود دارد که برای کارکنان بانک ها تسهیلات ویژه و غیرمتعارف در نظر گرفته، مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفته و به مردم اطلاع رسانی شود.

ماموریت مهم برای تسهیل تامین مسکن

آیت الله رئیسی همچنین با اشاره به گزارش ارائه شده از سوی معاون اجرایی رئیس جمهور در زمینه عدم تمکن مالی برخی واجدان شرایط در طرح نهضت ملی مسکن برای تامین پیش پرداخت ها، وزارت راه و شهرسازی و دستگاه های ذی ربط را مامور کرد، تدابیر لازم را به گونه ای عمل آورند تا افراد نیازمند و حائز شرایط از لیست متقاضیان در طرح مسکن خارج نشوند.

تامین اعتبار برای دارو

رئیس جمهور به گزارش های دریافتی از مشکلات مربوط به حوزه دارو نیز اشاره کرد و با بیان اینکه دارو همچون نان برای مردم اهمیت دارد و دولت خود را ملزم به تامین آن می داند، از وزیر بهداشت و روسای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی خواست اقدامات لازم را در جهت تامین اعتبار مورد نیاز برای دارو به عمل آورند. آیت الله رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اقدامات چند ماه گذشته دولت برای ایجاد و راه اندازی زیرساخت های اجرای طرح کالابرگ، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را متولی اطلاع رسانی در این خصوص معرفی و بر لزوم اطلاع رسانی یکپارچه، دقیق و بموقع برای آگاهی مردم و رفع دغدغه ها و نگرانی آنها درخصوص تامین کالاهای اساسی با اجرای این طرح تاکید کرد.