آرشیو پنجشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۲، شماره ۵۴۹۸
اقتصاد
۸
تورم

بیشترین تورم در یک دهه اخیر رخ داده است

کدام استان ها با تورم بالاتری درگیر شدند؟

معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در تازه ترین گزارش خود به تورم اردیبهشت 1402 پرداخته است. در این گزارش با استفاده از داده های مرکز آمار ایران، خلاصه تحولات مربوط به تغییرات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور در مقیاس «ماه» و «سال» بررسی شده است. در ضمن عوامل «محرک اصلی» در دو حوزه کالایی و خدماتی مورد توجه قرار گرفته است. این گزارش نشان می دهد برای دومین ماه متوالی، درصد تغییر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور در اردیبهشت 1402 نسبت به ماه قبل یا همان تورم ماهانه، کاهش یافت و به 2.8 درصد رسید که 0.6 واحد درصد از رقم مشابه سال قبل کمتر و بعد از اردیبهشت سال 1401 بالاترین رقم طی دهه اخیر است. در دومین ماه سال 1402، بیشترین افزایش ماهانه شاخص قیمت در بخش کالایی به ترتیب مربوط به سه کالاست. در این میان سیگار با 6.4 درصد در رتبه اول و گوشت قرمز و مرغ با 6.1 درصد در رتبه دوم قرار دارند. جایگاه میوه و خشکبار با 5.3 درصد در رتبه سوم است. در مقابل شاخص قیمت انرژی (آب، برق، سوخت) و خرید وسایل نقلیه به ترتیب از افت 1.5 درصدی و 2.9 درصدی برخوردار هستند.

درصد تغییر شاخص بهای کالاها و خدمات

طبق پژوهشی که مریم خزایی در معاونت بررسی های اقتصادی اتاق تهران انجام داده، در بخش خدمات بیشترین افزایش ماهانه شاخص قیمت به ترتیب متعلق به خدمات حوزه حمل و نقل عمومی با 13 درصد افزایش و بهداشت و درمان با 6.3 درصد است. در ضمن تفریح و فرهنگ با 5.3 درصد و هتل و رستوران با 5.1 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. با توجه به ضرایب اهمیت کالاها و خدمات در سبد هزینه خانوارهای کشور، میزان مشارکت گروه های کالایی و خدماتی در تورم متفاوت است. در دومین ماه سال جاری، بیشترین مشارکت در تورم ماهانه مربوط به گروه خوراکی ها و آشامیدنی ها با 0.91 واحد درصد و مسکن (بخش عمده؛ اجاره) با 0.53 واحد درصد بوده است. اثر خدمات بهداشت و درمان با 0.4 درصد و پوشاک و کفش با 0.19 واحد درصد پس از گروه خوراکی و مسکن است. طبق داده های موجود، تورم ماهانه اردیبهشت برای خانوارهای روستایی نیز 2.6 درصد (کمتر از رقم کل) و برای خانوار شهری 2.8 درصد گزارش شده است. در ضمن به گفته این پژوهش بالاترین تورم ماهانه در دومین ماه سال 1402 متعلق به استان های ایلام، کردستان و اردبیل و کمترین تورم متعلق به استان های زنجان، خراسان رضوی و مرکزی است. در ضمن بیشترین تورم ماهانه استان تهران بیشتر از میانگین کل کشور است.

تورم نقطه به نقطه

نگاهی به روند ماهانه تغییرات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) نشان می دهد، مسیر افزایشی تغییرات شاخص ها نه تنها متوقف شده، بلکه معکوس شده است. طبق داده های موجود در اردیبهشت ماه این شاخص 54.6 درصد بود که 18.5 واحد درصد از رقم مشابه سال قبل بیشتر بود. در ضمن بالاترین رقم در دهه اخیر بوده است. داده های موجود نشان می دهد، در اردیبهشت ماه بیشترین افزایش شاخص قیمت نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن روغن خوراکی به میزان حدود 203 درصد، گوشت قرمز و مرغ به میزان 122 درصد بود. در این مقطع میوه و خشکبار 79 درصد و خرید وسایل نقلیه 76 درصد است. مرور داده های موجود نشان می دهد، در بخش خدمات بیشترین افزایش شاخص قیمت در مقیاس سال به ترتیب متعلق به خدمات هتل و رستوران با 84 درصد افزایش، خدمات حمل و نقل عمومی 60 درصد و بهداشت و درمان 57 درصد است. باتوجه به ضرایب اهمیت کالاها و خدمات در سبد هزینه خانوارهای کشور، میزان مشارکت گروه های کالایی و خدماتی در تورم متفاوت است. طبق گفته معاون بررسی های اقتصادی، در دومین ماه سال جاری، بیشترین مشارکت در تورم نقطه به نقطه مربوط به گروه خوراکی ها و آشامیدنی ها با 23.3 واحد درصد است. پس از آن گروه مسکن با 12.6 واحد درصد قرار دارد البته در گروه مسکن بیشترین سهم را اجاره داشته است. حمل و نقل در این بین 5.2 واحد درصد سهم دارد. چهارمین گروه که بیشترین سهم را در تورم نقطه به نقطه دارد 3.7 واحد درصد است. گفته می شود، تورم نقطه به نقطه اردیبهشت 1402 برای خانوارهای روستایی 60.3 درصد و برای خانوارهای شهری 53.6 درصد است. مرور داده های موجود نشان می دهد، بالاترین تورم نقطه به نقطه در دومین ماه سال جاری متعلق به استان های یزد، چهارمحال و بختیاری و لرستان است. در مقابل کمترین تورم متعلق به استان های تهران، بوشهر و سمنان است.