آرشیو پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳، شماره ۷۰۰۵
دانش
۱۵

ذره بین

بهبود عملکرد کامپوزیت های کربنی

پژوهشگران دانشگاه علم و فرهنگ با همکاری محققی از مالزی در مطالعه ای نوآورانه، تاثیر بار خمشی بر رسانایی الکتریکی کامپوزیت های کربن اپوکسی حاوی نانوذرات را بررسی کردند.نتایج این پژوهش نشان می دهد که نانولوله های کربنی در مقایسه با نانوذرات کربن بلک، تاثیر به مراتب کمتری بر کاهش رسانایی الکتریکی دارند، این یافته ها می تواند گام مهمی در بهبود عملکرد الکترودهای کامپوزیتی در صنایع مختلف باشد.

احیای بینایی با جراحی دندان!

یک فرآیند جراحی که با استفاده از دندان های افراد نابینا، قدرت بینایی آنها را احیا می کند در حال فراگیرشدن در سراسر جهان است.دراین میان کانادا نخستین کلینیک برای چنین درمانی را افتتاح می کند. فرآیند مذکور که Osteo-odonto-keratoprosthesis یا OOKP نامیده می شود، پدیده جدیدی نیست؛ این فرآیند 60سال پیش در ایتالیا و توسط یک جراح چشم پزشکی به نام بندتو استرامپلی انجام شد. جراحی مذکور تاکنون چندبار در تعداد محدودی از کشورها انجام شده و اکنون سه بیمار درکانادا نخستین بخش از جراحی دو مرحله ای OOKP را انجام داده اند.دراین جراحی نخست دندان نیش کاربر که به آن دندان چشم نیزگفته می شود، کشیده و به شکل یک مربع مستطیل در می آید و حفره ای داخل آن ایجاد می شود تا روی لنز اپتیکی پلاستیکی قرار گیرد.درمرحله بعد لنز دندان با جراحی داخل گونه بیمار قرار می گیرد و به مدت سه ماه آنجا می ماند. طی این مدت یک لایه بافت دور آن ایجاد می شود. همزمان یک تکه از پوست داخل گونه بیمار برداشته شده و داخل چشم زیر پلک قرار می گیرد.هنگامی که کامپوزیت دندان با لایه بافت آماده شد،تکه پوست دوخته شده داخل چشم برداشته می شود،عنبیه آسیب دیده ولنز حذف می شوندو درنهایت کامیپوزیت دندان قرار می گیرد. در مرحله آخر تکه پوست دوباره داخل چشم قرار می گیرد تا دندان را در مکان خود نگه دارد. برای این منظور یک حفره داخل تکه پوست بریده می شود تا نور وارد لنز شود.البته باید اشاره کردOOKP فقط برای شرایط خاصی که نابینایی به وجودمی آورد، مناسب است. کاندیداهای ایده آل این جراحی افرادی با قرنیه های آسیب دیده هستند که قرنیه واعصاب بصری پشت چشم آنها سالم است.

استخراج انرژی پاک از هسته زمین

محققان چند دهه است که در جست وجوی یک منبع انرژی پاک و بی نهایت هستند که بتواند جایگزین سوخت های فسیلی شود. اکنون به نظر می رسد آنها راز دستیابی به انرژی نامحدود مخفی شده زیر پای انسان را یافته اند.درهمین راستا محققان دانشگاه MITراه حلی برای حفاری انرژی زمین گرمایی ابداع کرده اند.این دستاوردشامل استفاده از ژیروترون یا پرتوهای انرژی میلی متری قدرتمند است که در ابتدا برای گرم کردن پلاسما در رآکتورهای همجوشی طراحی شده بودند. این پرتوها می توانند به ما کمک کنند تا راز انرژی نامحدود را کشف کنیم. ژیروترون ها امواج الکترومغناطیسی تولید می کنند که برای تبخیر صخره به اندازه کافی قدرتمند است. چنین اشعه ای سبب می شود مته های حفاری به عمق بیشتری نفوذ کنند. این روش برخلاف عملکردهای سنتی به ذوب شدن سخت ترین سنگ ها بدون سایش مته ها منجر می شود.