آزمون دشوار برای صلح!
اگر این رقم تایید شود، حمله هوایی اخیر یکی از بزرگ ترین حملات به روسیه از زمان آغاز جنگ با اوکراین به شمار می رود.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده و سرپرست هیات امریکایی در جده اما بلافاصله پس از این نشست تاکید کرد که اکنون مسوولیت این حملات بر دوش روسیه است و مسکو نیز باید گام هایی برای پایان دادن به جنگ بردارد. همزمان دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده نیز از پذیرش شرایط آتش بس توسط اوکراین استقبال کرد و وعده داد که به سرعت با ولادیمیر پوتین همتای روسی خود در این مورد رایزنی خواهد کرد.
رهبران اروپایی نیز به سرعت از پیشنهاد آتش بس تنها چند روز پس از آنکه وعده هایی برای تجهیز مجدد قاره اروپا داده شد، حمایت کردند.
به باور گروهی از ناظران اینکه مقامات امریکایی و اوکراینی توانستند بر سر یک بیانیه مشترک آن هم نه صرفا یک متن نمادین، بلکه محتوایی قابل توجه به توافق برسند، نشانه ای از بهبود چشمگیر روابط پس از تنش های شدید میان دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی در دفتر بیضی شکل کاخ سفید و تعلیق ناگهانی حمایت امریکا از کی یف بود. اما نکته مهم تری وجود دارد و آن این است که هنوز مشخص نیست مسکو این پیشنهاد پذیرفته شده از سوی کی یف را بپذیرد. در عین حال اما تحلیلگران این توافق را یک حرکت هوشمندانه از سوی زلنسکی توصیف کردند، چراکه اختلاف علنی میان اوکراین و قدرتمندترین حامی اش، ایالات متحده، موقعیت او را به شدت تضعیف کرده بود. در این راستا سام چاراپ، تحلیلگر ارشد اندیشکده رند در گفت وگو با واشنگتن پست گفت: «این توافق عملا روسیه را در موقعیتی قرار می دهد که یا باید ترتیبی را که در شرایط عادی فورا رد می کرد، بپذیرد یا با خشم ترامپ روبه رو شود.» چرا که روسیه در حال حاضر تقریبا 20درصد از خاک اوکراین را کنترل می کند در عین حال پوتین نیز پیش تر به وضوح اعلام کرده که می خواهد کنترل کامل بر تمام مناطق شرقی اوکراین شامل دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا را به دست آورد. حال آنکه در بیانیه مشترک منتشر شده از سوی اوکراین و ایالات متحده به نوع تضمین های امنیتی که اوکراین بدان ها برای پایان درگیری ها نیاز دارد، اشاره ای نشده است.
ناظران با استناد به موارد فوق مدعی اند که موانع و چالش های زیادی بر سر راه نهایی شدن این توافق وجود دارد.