به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت
جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه

اصلاحات ارضی

در نشریات گروه تاریخ
تکرار جستجوی کلیدواژه اصلاحات ارضی در نشریات گروه علوم انسانی
  • زینب قنبری نژاد*
    یکی از سیاست های کلان و بحث برانگیز دولت پهلوی، تصویب لایحه اصلاحات ارضی در دهه 1340ش بود.  هدف آن تغییر ساختار مالکیت زمین و بهبود وضعیت کشاورزان بوده است. این لایحه با واکنش های مختلفی از سوی گروه های مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی روبه رو شد. از یک سو، موافقان این لایحه آن را اقدامی برای کاهش فقر و ایجاد عدالت اجتماعی در روستاها تلقی می کردند و معتقد بودند که این تغییرات می تواند به نوسازی ساختار کشاورزی کشور بینجامد. از سوی دیگر، مخالفان لایحه، به ویژه مالکان و برخی نیروهای سیاسی، آن را تهدیدی برای منافع و اقتدار خود می دیدند و از پیامدهای ناخواسته آن نگران بودند. پژوهش حاضر با تحلیل عمیق دیدگاه های موافق و مخالف نسبت به اصلاحات ارضی و با روش توصیفی تحلیلی به بررسی دلایل هر یک از این واکنش ها می پردازد. سوال پژوهش حاضر این است که چه عوامل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی موجب بروز واکنش های متفاوت به لایحه اصلاحات ارضی در ایران شد و چگونه این واکنش ها بر اجرای این لایحه تاثیر گذاشتند؟ یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد  موافقان اصلاحات ارضی در دوران تاریخی موردبررسی، گروه های سیاسی مختلف در ایران از جمله مارکسیست ها بودند که هرکدام مواضع خاصی در قبال مسائل دهقانی و اصلاحات ارضی داشتند. احزاب مختلف چپ گرا در ایران، به رغم اختلافات در رویکردها و راه حل ها، به طورکلی بر ضرورت اصلاحات ارضی و تغییر در نظام مالکیت تاکید داشتند. مخالفان اصلاحات ارضی در ایران، که به طور رسمی در دهه 1340 ش با اصلاحات ارضی و سیاست های انقلاب سفید آغاز شد، طیف وسیعی از گروه های سیاسی و مذهبی، رهبران روحانی و شخصیت های وابسته به دربار را شامل می شد. این مخالفت ها از منظرهای گوناگون، از قانونی و اقتصادی تا مذهبی و سنتی شکل می گرفت و از گروه های مختلفی نظیر جبهه ملی، نهضت آزادی، برخی روحانیون برجسته و حتی افراد نزدیک به دربار شاهنشاهی نشات می گرفت.
    کلید واژگان: اصلاحات ارضی، محمدرضاشاه، کشاورزی، عدالت اجتماعی، موافقان و مخالفان
    Zeynab Ghanbarynejad *
    One of the major and controversial policies of the Pahlavi government was the approval of the Land Reform Bill in the 1960s. This bill faced various reactions from numerous social, political, and economic groups. On the one hand, supporters of this bill considered it a measure to reduce poverty and create social justice in the villages and believed that these changes could lead to the modernization of the country's agricultural structure. On the other hand, opponents of the bill, especially landowners and some political forces, saw it as a threat to their interests and authority and were concerned about its unintended consequences. The present study examines the reasons for each of these reactions by deeply analyzing the views of those in favor of and against land reform, using a descriptive-analytical method. The question of the present study is what political, social, and economic factors led to different reactions to the Land Reform Bill in Iran and how did these reactions affect the implementation of this bill? The proponents of land reform in the historical period under review included various political groups in Iran, including Marxists, each of whom had specific positions on peasant issues and land reform. The various leftist parties in Iran, despite differences in approaches and solutions, generally emphasized the necessity of land reform and changes in the ownership system. The opponents of land reform in Iran which officially began in the 1960s with land reform and the policies of the White Revolution, included a wide range of political and religious groups, spiritual leaders, and figures affiliated with the court. These oppositions were formed from various perspectives, from legal and economic to religious and traditional, and originated from various groups such as the National Front, the Freedom Movement, some prominent clerics, and even individuals close to the imperial court.
    Keywords: Land Reform, Mohammad Reza Shah, Agriculture, Social Justice, Political Opposition
  • علی فلاح سیف الدین

    اصلاحات ارضی با هدف تعمیق حضور حکومت پهلوی در روستاها و ایجاد پایگاهی برای آن در جامعه روستایی طراحی و اجرا شد. اجرای این برنامه، صورت بندی اجتماعی روستاها را تغییر داد و نتایجی خلاف خواسته های طراحان و مجریان به بار آورد؛ از یک سو نارضایتی را در روستائیان افزایش داد و با جذب طبقه مالک روستایی در ساختار اداری و اقتصاد شهری، خلا قدرتی را در روستاها ایجاد کرد و از سوی دیگر روند مهاجرت از روستا به شهر را در دو قالب موقت (روزانه، هفتگی) و دائم افزایش داد. مهاجران دائم در شهرها، طبقه پرولتاریای شهری رابه وجود آوردند وبه دلیل بحران هویتی و فرهنگی که در نتیجه اجرای سیاست های مدرنیزاسیون بر آن ها عارض شده بود و احساس از خود بیگانگی ناشی از آن، بانهادهای مذهبی واسلام سیاسی که پاسخگوی چنین نیازی بود، مرتبط شدند. افزایش تحصیلات و آگاهی ملی، پیوند این دسته از مهاجران را با مبارزات انقلابی بیشتر کرد. مهاجران دائم و موقت در رفت و آمد به روستاها، درانتقال مبارزات انقلابی به روستاها نقش مهمی داشتند. آن ها علاوه بر شرکت دراعتراضات شهری، به ساماندهی بخشی از مبارزات انقلابی در روستاها پرداختند. هدف نوشتار حاضر، تبیین تاثیر اجرای برنامه اصلاحات ارضی بر ساختار اجتماعی و اقتصادی روستاها و پیوند یافتن جامعه روستایی با مبارزات انقلابی است. نویسنده این مقاله بر آن است که با بررسی اسناد آرشیوی و استفاده از دیگر منابع، الگویی بر ای فهم این موضوع به دست دهد که کدام قشرهای اجتماعی مبارزات انقلابی را به درون روستاها بردند؟

    کلید واژگان: روستاها، دوره پهلوی، مبارزات انقلابی، اصلاحات ارضی
  • زینب قنبری نژاد*، رضا معینی رودبالی

    از جمله اهداف اصلاحات ارضی در ایران، علاوه بر دگرگون شدن ساخت جامعه روستایی و از بین بردن نظام ارباب- رعیتی، فراهم کردن تسهیلات و امکانات لازم برای رفاه نسبی و تقویت تدریجی و رشد روستاییان بود. محمدرضا  شاه پهلوی (1320- 1357ش) درصدد برآمد تا با انجام اقداماتی مثل تشکیل شرکت های تعاونی روستایی، شرکت سهامی زراعی، ایجاد خانه های فرهنگ روستایی، تشکیل سازمان های بیمه اجتماعی روستایی و سرانجام سپاه دانش به نفع کشاورزان عمل کند. در دوره اجرای اصلاحات ارضی، استان فارس یکی از مهم ترین و وسیع ترین استان های زراعی ایران بود. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از اسناد و کتاب های تاریخی درصدد یافتن پاسخی به این پرسش است که با اجرای قانون اصلاحات ارضی در فارس، شرکت های تعاونی روستایی نسبت به بهبود زندگی کشاورزان چه عملکردی داشتند؟ طبق یافته های پژوهش با تاسیس  شرکت های تعاونی روستایی در فارس، سوءاستفاده کدخدایان و مالکان روستاها به عنوان هیئت مدیره شرکت های تعاونی بیشتر شد. تاسیس این شرکت ها نه تنها بهبودی در وضع معیشتی روستاییان ایجاد نکرد؛ بلکه به تنگدستی و بینوایی آنان منجر شد. این موضوع در شکایات مردمی به استانداری فارس، سازمان بنادر و سازمان اصلاحات ارضی بازتاب داشته است.

    کلید واژگان: اصلاحات ارضی، بانک کشاورزی، شرکت تعاونی روستایی، فارس، محمدرضا شاه پهلوی
    Zeynab Ghanbary Nejad*, Reza Moeini Rodbali

    Among the goals of land reform in Iran, in addition to transforming the structure of rural society and eliminating the lord-serf system, was to provide facilities and facilities necessary for the relative prosperity and gradual strengthening and growth of the villagers. Mohammad Reza Shah Pahlavi (1320-1357sh) tried to act in favor of farmers by forming rural cooperative companies, agricultural joint-stock companies, creating rural culture houses, forming rural social insurance organizations, and finally Corps of Knowledge (Sepah-e danesh). During the implementation of land reforms, Fars province was one of the most important and largest agricultural provinces of Iran. This research, using the descriptive-analytical method and using historical documents and books, seeks to find an answer to the question with the implementation of the land reform law in Fars, how did the rural cooperative companies perform in improving the lives of farmers? According to the findings of the research, with the establishment of rural cooperative companies in Fars, the abuse of village chief and village owners as the board of directors of cooperative companies increased. The establishment of these companies not only did not improve the living conditions of the villagers; Rather, it led to their destitution. This issue has been reflected in people's complaints to the Fars Governorate, Governance in the Ports and Agrarian Reform Organization.

    Keywords: Land Reforms, Agricultural Bank (Bank Keshavarzi), Rural Cooperative Company, Fars, Mohammad Reza Shah Pahlavi
  • طیبه ادریسی، محمد امیر شیخ نوری*، ذکرالله محمدی
    انقلاب سفید یا انقلاب شاه، از جمله برنامه ها و طرح های اساسی حکومت پهلوی بود، که در سال 1341 ش، توسط محمدرضا پهلوی در سطح کشور اجرایی شد. این طرح در ابتدا با عنوان یک انقلاب اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مطرح گردید، اما پس از اجرایی شدن، به دلیل سوء مدیریت به هدف اصلی که رشد و تولید کشاورزی گسترده در سطح کشور بود، نرسید و منجر به فقر گسترده روستاییان شد. سازمان ها و ارگان های بسیاری در جهت عملیاتی شدن آن، شروع به فعالیت و تبلیغات گسترده ای کردند که یکی از این ارگان ها، اداره کل ژاندارمری ایران بود. این ارگان در جریان اجرای برنامه اصلاحات ارضی در روستاهای ایران نقش تاثیرگذاری داشت و تنها تکیه گاه امن و همچنین نماینده حکومت و دولت در سطح روستاهای کشور بود. یکی از فعالیت های اساسی که ژاندارمری در جریان اصلاحات ارضی انجام داد، تشکیل نیروی پایداری و فعالیت های آموزشی آن در سطح روستاهای دورافتاده ایران بود. روستاهای استان بوشهر نیز از جمله مناطقی بود که نیروی پایداری در آن فعالیت گسترده ای داشت که تاثیر مثبت و منفی این فعالیت ها بر افکار و عقاید مردم در بلندمدت نمایان شد. این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی و تحلیل تاریخی و براساس مطالعات اسنادی و تاریخ شفاهی انجام شده و هدف از آن بررسی تاثیر برنامه های آموزشی نیروی پایداری بر اجرای برنامه های انقلاب سفید و به ویژه اصلاحات ارضی در استان بوشهر و روستاهای آن است. پرسش اصلی این پژوهش آن است، که طرح های آموزشی نیروی پایداری چه تاثیری در روند اجرای برنامه های اصلاحی انقلاب سفید و به ویژه اصلاحات ارضی در بوشهر داشته است؟ نتیجه این پژوهش نشان می دهد که این نیرو توانست در آگاهی و شناخت مردم روستاهای بوشهر با دنیای خارج از محدوده ی زندگی خود تاثیر داشته باشد.
    کلید واژگان: ژاندارمری، نیروی پایداری، انقلاب سفید، اصلاحات ارضی، بوشهر
    Tayebe Edrisi, Mohammad Amir Sheikh Nouri *, Zekrollah Mohammadi
    The White Revolution or the King's Revolution was one of the basic plans and plans of the Pahlavi government, which was implemented in the country by Mohammad Reza Pahlavi in 1341 AH. This plan was initially proposed as a social, political and economic revolution, but after it was implemented, due to mismanagement, it did not reach the main goal, which was the growth and production of large-scale agriculture in the country, and it led to the widespread poverty of the villagers. Many organizations and bodies started to work and advertise widely in order to make it operational, and one of these bodies was the General Directorate of Gendarmerie of Iran. This organization played an influential role during the implementation of the land reform program in the villages of Iran and was the only safe support and representative of the government at the level of the country's villages. One of the basic activities that the Gendarmerie carried out during the land reforms was the formation of a stability force and its educational activities at the level of remote villages of Iran. The villages of Bushehr province were also among the areas where the force of sustainability was widely active, and the positive and negative effects of these activities on people's thoughts and opinions in the long term were visible. This research was conducted with the method of qualitative content analysis and historical analysis and based on documentary studies and oral history, and its purpose is to investigate the impact of training programs of the sustainability force on the implementation of the White Revolution programs and especially land reforms in Bushehr province and its villages. The main question of this research is, what effect did the educational plans of the sustainability force have on the implementation of the reform programs of the White Revolution and especially the land reforms in Bushehr? The result of this research shows that this force was able to influence the awareness and understanding of the people of Bushehr villages with the world outside their life.
    Keywords: Gendarmerie, Stability Force, White Revolution, Land Reforms, Bushehr
  • پروین رستمی*، روح الله بهرامی، سجاد دادفر

    با اجرایی شدن قانون اصلاحات ارضی به طور رسمی از سال 1341ش، تقسیم اراضی میان روستاییان کشاورز آغاز شد. بالتبع در روند تقسیم اراضی، موارد بسیاری از اعتراض ها و شکواییه ها به نحوه و چگونگی تقسیم زمین و بهره مالکانه از سوی کشاورزان و مالکان صورت گرفت. برخی علت های ظاهری و سطحی را می توان در بروز نگارش چنین شکواییه هایی مشاهده و بررسی کرد، اما عوامل بروز آن به لایه های پنهان دیگری نیز وابسته بود که باعث عدم کارکرد صحیح سازمان اصلاحات ارضی در نحوه تقسیم اراضی شد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در چارچوب نظری «تحلیل لایه ای علت ها» به علل و عوامل بروز شکواییه کشاورزان و مالکان می پردازد و چهار لایه علت از لایه های ظاهری و سطحی تا عمیق و پنهان را بررسی می کند و در پی یافتن پاسخی به علل ظاهری و پنهان در بروز شکواییه ها است. یافته پژوهش نشان می دهد عوامل بروز شکواییه های کشاورزان و مالکان از عوامل ظاهری مانند دخالت ماموران اصلاحات ارضی، ژاندارم ها، نفوذ مالکان تا ضعف ساختار و سازمان های درگیر در اصلاحات ارضی، گفتمان غالب برای انجام اصلاحات و مصادره این گفتمان با الگوی آرمانی شاهی باعث ایجاد ضعف ها، آسیب ها و کم وکاستی ها و در نهایت، بروز شکواییه ها شده بود. این پژوهش به مطالعه موردی استان کرمانشاه در روند اجرای اصلاحات ارضی می پردازد.

    کلید واژگان: اصلاحات ارضی، شکایت، کشاورز، مالک، تحلیل لایه ای علتها، استان کرمانشاه
    Parvin Rostami *, Ruhollah Bahrami, Sajad Dadfar

    With the implementation of the Land Reforms Law officially in 1962, the distribution of land among the peasant villagers began. Consequently, in the process of land division, many protests and complaints were made by farmers and owners about the manner of land division and ownership interests. Some apparent and superficial causes can be seen and investigated in the occurrence of writing such complaints, but the causes of its occurrence depended on other hidden layers as well, which caused the land reform organization to not function properly in the way of land distribution. In this research, with the research method, "causal layered analysis (CLA)", it deals with the causes and factors of farmers' and owners' complaints, and in this method, there are four layers of causes, from the apparent and superficial layers to the deep and hidden layers. is checked. The findings of the research show that the causes of the complaints of farmers and landowners range from external factors such as the involvement of land reform agents, gendarmes, the influence of landowners to the weakness of the structure and organizations involved in land reforms the dominant discourse to carry out reforms and the confiscation of this discourse by the ideal model of Shahi It had caused weaknesses, injuries and shortcomings, and finally complaints. This research deals with the subject as a case study of Kermanshah province in the process of implementing land reforms.

    Keywords: Land Reforms, Farmers, Owner, Complaint, Causal Layered Analysis (CLA), Kermanshah Province
  • حمید بصیرت منش، سید محمود سادات بیدگلی، محمد ابراهیمی فیلوری*
    ضرورت انجام تحقیق و هدف

    طرح اصلاحات ارضی در آغاز دهه ی 1340 ه.ش بخشی از پروژه ی نوسازی و تغییر ساختار اجتماعی ایران دوران پهلوی بود. این طرح، پیامدهای زیادی در عرصه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به دنبال داشت. اصلاحات ارضی در اصفهان، اگرچه یک نظم سنتی و کهن را فروریخت؛ اما نتوانست نظام نوینی را جایگزین آن سازد و منجر به تنش های اجتماعی مابین ملاکین، زارعان و مجریان اصلاحات ارضی (دولت). شد. هدف از این پژوهش بررسی اسنادی تنش های اجتماعی حاصل از اصلاحات ارضی در استان اصفهان است.

    روش

    با روش اسنادی و تحقیق تاریخی و شیوه توصیفی- تحلیلی و بر پایه اسناد و مدارک آرشیوی به بررسی این موضوع پرداخته شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    اجرای طرح اصلاحات ارضی در اصفهان، نه تنها تعادل اجتماعی ایجاد نکرد، بلکه موجبات خرد شدن اراضی، عدم تقسیم عادلانه ی زمین و به تبع آن بیکاری، فقر و اختلافات عمیق میان ملاکین، زارعین و دولت پهلوی شد. این امر روستائیان را درگیر کرد و موجب برهم خوردن تعادل شهری و پدیده مهاجرت و حاشیه نشینی شد.

    کلید واژگان: اصلاحات ارضی، تنش های اجتماعی، دوران پهلوی، استان اصفهان
    Hamid Basiratmanesh, Seyyed Mahmood Sadat Bidgoli, Mohammad Ebrahimifiluri *
    Background and purposes

    The land reform plan at the beginning of 1965 was a part of the modernization and change of the social structure of Iran project during the Pahlavi era. This plan had many consequences in political, cultural and social fields. Although land reforms in Isfahan destroyed a traditional and old order; but it could not replace it with a new system and it led to social tensions between the owners, farmers and implementers of land reforms (the government). The purpose of this research is to document social tensions resulting from land reforms in Isfahan province.

    Method

    This descriptive-analytical research has been done with documentary method and historical research based on archival documents.

    Findings and conclusions

    The land reforms plan in Isfahan not only did not create social balance, but also resulted in fragmentation of lands, lack of fair distribution of land and consequently unemployment, poverty and deep differences between owners, farmers and Pahlavi government. This involved the villagers and caused the urban balance and migration and marginalization disruption..

    Keywords: Land reforms, Social tensions, Pahlavi Era, Isfahan province
  • متین سادات اصلاحی*، مسعود کثیری

    خانه فرهنگ روستایی، یکی از نهادهایی بود که در دوره پهلوی، زیر نظر وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی، برای ارتقای سطح زندگی روستاییان، آبادانی مملکت و تقویت حس مسئولیت اجتماعی، در اغلب شهرهای ایران تشکیل شد. هدف از این نوشتار، ارزیابی عملکرد خانه فرهنگ روستایی در دوره پهلوی طی سال های 1357- 1347 ه. ش با تمرکز بر روستاهای اصفهان است. این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه منابع اسنادی صورت گرفته، در پی پاسخ به این سوال است که خانه فرهنگ روستایی اصفهان چه عملکردی داشت و در کدام کمیته ارزیابی موفق تری داشت؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که این نهاد با تشکیل کمیته هایی در زمینه های فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و ورزشی، در روستاهای اصفهان، در ارتقای سطح زندگی روستاییان تاثیرگذار بود؛ بااین حال، کمیته تربیت بدنی و تفریحات سالم نسبت به کمیته های دیگر، به جهت فراهم نمودن امکانات و زیرساخت های لازم، سبب کشف و پرورش استعداد ورزشی روستاییان شد و توانست افتخارات بسیاری را در رشته های گوناگون ورزشی کسب کند.

    کلید واژگان: دوره پهلوی، اصفهان، خانه فرهنگ روستایی، اصلاحات ارضی
    Matin Sadat Eslahi *, Masood Kasiri

    The Village Culture House was one of the institutions that was established during the Pahlavi period, under the supervision of the Ministry of Agrarian Reform and Rural Cooperation, to improve the living standards of the villagers, improve the country and strengthen the sense of social responsibility in most cities of Iran. The purpose of this article is to evaluate the performance of the village culture house during the Pahlavi period during the years 1968-1978 AD. It focuses on the villages of Isfahan. This research, which was carried out with a descriptive-analytical method and based on documentary sources, seeks to answer the question, what was the function of Isfahan Rural Culture House and in which evaluation committee was it more successful? The findings of the research indicate that this institution was effective in improving the living standards of the villagers by forming committees in cultural, social, educational and sports fields in the villages of Isfahan. However, compared to other committees, the physical education and healthy recreation committee, in order to provide the necessary facilities and infrastructure, discovered and nurtured the sports talent of the villagers and was able to win many honors in various sports fields.

    Keywords: Pahlavi Period, Isfahan, House Of Rural Culture, Land Reforms
  • فاطمه فرهادی، میرهادی حسینی*
    علی امینی در دوران زندگی خود وارد عرصه های مختلف سیاست شد. وی با توجه به جایگاه سیاسی اش موردتوجه آمریکا قرار گرفت و به همین دلیل با حمایت آمریکا به نخست وزیری رسید. او در طول صدارت خود اقدامات مهمی انجام داد. اصلاحات ارضی که برنامه ای از سوی کندی، رئیس جمهور ایالات متحده، بود به وی سپرده شد و همین امر موجب اختلاف های بیشتر او با شاه شد، زیرا شاه به دنبال انجام این اصلاحات به نفع خود بود. بنابراین زمانی که امینی سعی می کرد تا اصلاحات را به اجرا درآورد، محمدرضا پهلوی در تلاش بود تا در سفر خود به آمریکا، اصلاحات ارضی خود را به نام خود تمام کند. درنتیجه ادامه اصلاحات به دست شاه افتاد و امینی برکنار شد. هدف این مقاله، تحلیل تضادهای سیاسی محمدرضا شاه و علی امینی است. سوال پژوهش حاضر عبارت است از اینکه چرا محمدرضا پهلوی از حمایت آمریکا از امینی بیمناک بود و سعی کرد تا اصلاحات ارضی به اسم امینی تمام نشود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، شاه از قدرت زیاد امینی به دلیل ترس ازدست دادن سلطنت وحشت داشت و تلاش کرد تا قدرتش حفظ شود. روش گردآوری منابع در این پژوهش مطالعه اسناد و مدارک و مطالعه کتابخانه ای است.
    کلید واژگان: علی امینی، محمدرضا پهلوی، اصلاحات ارضی، آمریکا، انقلاب سفید
    Fatemeh Farhadi, Mirhadi Hosseini *
    Ali Amini entered different fields of politics during his life. Due to his political position, he was noticed by America and because of this, he became the prime minister with the support of America. He took important actions during his chancellorship. Land reform, which was a program from Kennedy, the president of the United States, was entrusted to him, and this caused him to have more troubles with the Shah. Because the king wanted to make these reforms for his own benefit. So, when Amini was trying to implement reforms, Mohammadreza Pahlavi was trying to finish his land reforms in his name during his travel to America. As a result, the continuation of reforms fell into the hands of the Shah and Amini was dismissed. The purpose of this article is to analyze the political conflicts between Mohammad Reza Shah and Ali Amini. The question of the current research is why Mohammad Reza Pahlavi was afraid of the American support for Amini and tried to prevent land reforms in the name of Amini? The findings of the research show that the Shah was afraid of the great power of Amini and fear of losing the monarchy and tried to preserve his power. The method of gathering resources in this research is the use of documents and library resources.
    Keywords: Ali Amini, Mohammad Reza Pahlavi, Land Reforms, America, Prime Minister's White Revolution
  • نبی امیدی*

    برنامه عمرانی سوم، اولین برنامه جامع توسعه در ایران است که از برنامه ها موفق دوران پهلوی بود، بطوری که از نظر رشد اقتصادی، شش درصد نسبت به میزان رشد هدف گذاری شده، پیشی گرفت. همزمان با این برنامه، مجموعه اصلاحاتی با عنوان انقلاب سفید یا انقلاب شاه و مردم که مجموعه ای گسترده از تحولات و اصلاحات اقتصادی و اجتماعی را شامل می شد در دوره محمدرضاشاه به اجرا گذاشته شد. هدف این پژوهش مشخص کردن تاثیر تداخل انقلاب سفید با زمان اجرای برنامه عمرانی سوم است. این پژوهش کیفی و به شیوه تحلیل اسناد و مدارک انجام شده است. تحقیق حاضر در تلاش برای پاسخ به این سیوال است که تداخل انقلاب سفید مشخصا چه تاثیری بر اجرای برنامه عمرانی سوم داشته است. نتایج نشان می دهد انقلاب سفید که از زمان تصویب و اجرا شاهد افزایش اصول مورد توجه (از 6 اصل به 19 اصل در طول زمان) بود، طرحی کلانتر با اهدافی بزرگتر و از نظر زمانی بلندمدت و از نظر سطح در حوزه راهبردی بود و برنامه عمرانی سوم از نظر زمانی میان مدت (5 ساله) با اهدافی محدود (رشد اقتصادی 6 درصد) با راهبردهای ثابت سه گانه (افزایش پس انداز داخلی، استفاده موثر از سرمایه ها و تحدید موالید) بود. اکثر اهداف و اصول برنامه عمرانی سوم در چارچوب اصول انقلاب سفید قرارگرفته به نحوی که ارتباط محتوایی زیادی بین اصول انقلاب سفید و برنامه عمرانی سوم وجود دارد. بنابراین این دو طرح به نوعی هم سو بوده و به همین خاطر گرچه با عناوین مختلف اما در یک جهت حرکت کرده اند.ارزیابی نتایج عملکرد برنامه عمرانی سوم نشان می دهد که تداخل آن با انقلاب سفید، تاثیر مثبتی داشته است و این تداخل قدرت های تاثیرگذار در حاکمیت را بر آن داشت تا برای تحقق اهداف تعیین شده هر دو طرح تلاش کنند.

    کلید واژگان: برنامه عمرانی سوم، انقلاب سفید، اصلاحات ارضی، پهلوی
    Nabi Omidi *

    The third development program is the first comprehensive development program of Iran, which was one of the successful programs of the Pahlavi era. In terms of economic growth, 6% has exceeded the targeted growth rate. The White Revolution or the Revolution of the King and the People was a series of economic and social developments and reforms in Iran that were implemented during the era of Mohammad Reza Pahlavi with the help of the then ministers. The purpose of this research is to investigate the impact of the interference of the White Revolution on the implementation of the third development program. This research is qualitative and has been done by document analysis. The research aims to answer the question of what effect the interference of the White Revolution had on the implementation of the third development program. The White Revolution, which witnessed an increase in principles (from 6 principles to 19 principles) since its approval and implementation, was a grand program with bigger and long-term goals in terms of time and strategy, while the third development program was medium-term (5 years) which had limited goals (6% economic growth) with three fixed strategies (increasing domestic savings, effective use of budget and birth control). Most of the goals and principles of the third development program are included under the principles of the White Revolution, so that there is a great content relationship between the principles of the White Revolution and the third development program. Therefore, this two program s are in some way aligned and therefore, although with different titles, they have moved in the same direction. The performance results of the third development program show that its interference with the White Revolution had a positive effect and this interference made the group of influential powers in governance to try to achieve the set goals.

    Keywords: Third Development program, White Revolution, land reforms, Pahlavi
  • شمس الدین امرایی*، عباس اویسی، سید صاحب برزین، صالح امین پور

    با توجه به اقلیم جغرافیایی خاص و زندگی کشاورزی، و شبانی محوری که در ایران و لرستان نهادینه و رایج بود، زمین و مالک و رعیت، مناسبات سیاسی و اقتصادی هر منطقه را مشخص می کردند. اصلاحات ارضی که با فرمان شاه در سال 1341 برای برون رفت از بسیاری تنش های اجتماعی داخلی و بیرونی جهت رشد و توسعه و پیشرفت و بهبود شاخص ها طراحی و اجرا شد، در استان های مختلف با واکنش های گروه های مختلف همراه بود. این مقاله به روش توصیفی -تبیینی و با اتکاء به کتب، اسناد آرشیوی و انجام مصاحبه در صدد پاسخ به این پرسش می باشد که  اجرای قانون اصلاحات ارضی در مناطق تابعه لرستان چون رومشگان چه پیامدهای اقتصادی به همراه داشت؟ یافته ها حکایت از آن دارد که در رومیشگان ساختار ناهمگون اجتماعی- اقتصادی و سیاسی با توجه به قدرت منطقه ای زمین داران و رعیت باعث شد آنچه که به عنوان قانون و نحوه اجرا و تقسیم املاک بین مالک و رعیت از تهران تا رومشگان اجرا شد، تفاسیر مختلفی بر اساس منفعت مادی و معنوی طرفین صورت گرفت و عدم آگاهی ماموران اجرایی و رعیت در مقابل قدرت مالکین باعث تنش های زیادی در منطقه رومشگان شد. مالکین با آگاهی از این موضوع که با اجرای قانون اصلاحات ارضی و از دست دادن زمین های زراعی به نفع کشاورزان از تعدیات و مزایای قبل، چون بهره مالکانه و پیشکش های مرسوم محروم می شوند، با تهدید و سوء استفاده از قانون اصلاحات ارضی و دور زدن قوانین به نفع خود از ثبت زمین ها به نفع زارعین خودداری نمودند. این موضوع شکایت کشاورزان و دادخواهی آنان به مقامات مختلف استانی و کشوری را به همراه داشت که در بسیاری موارد به سرانجام نرسید و این زمین ها همچنان در اختیار مالکان قرار گرفت و مناقشات زیادی را به همراه داشت. در جریان اصلاحات ارضی مالکان فقط زمین های اطراف روستا که به اصطلاح مردم رومشگان"خرچری"  و قابل کشت نبودند را به رعایا واگذار نمودند. در مرحله دوم و سوم نیز واگذاری قابل توجهی صورت نگرفت و بیشتر ماموران اصلاحات ارضی و ژاندارمری های منطقه در پی حل و فصل نزاع ها و درگیری بین طرفین بودند.نظامیان با حمایت از مالکان و اعمال نفوذ طبقه مالک بر مراجع ذی صلاح چون دادگستری لرستان از عوامل سلب مالکیت بر کشاورزان تا سالهای پایانی حکومت پهلوی  بود.

    کلید واژگان: اصلاحات ارضی، لرستان، رومشگان، مالک، رعیت، نظام زمین داری، اقتصاد
    Shamsedin Amraei *, Abbas Ovise, Sidsaheb Barzin, Saleh Aminpoor

    According to the specific geographical climate and agricultural life, and the central shepherd that was institutionalized and common in Iran and Lorestan, land, owner and servant, determined the political and economic relations of each region. The land reform that was issued by the Shah in 1341 to get out of many internal and external social tensions was designed and implemented to grow and develop and improve the indicators. The heterogeneous socio-economic and political structure due to the regional power of landowners and subjects caused what was interpreted as the law and the manner of implementation and division of property between owner and subject from Tehran to Romeshgan. Different interpretations based on the material and spiritual interests of both parties Took, the lack of awareness of the executive agents and the peasants against the power of the owners caused a lot of tensions in the Romeshgan area. Now we are; In this article, we will examine the economic and social impact and its results in Romeshgan through the methods of field, descriptive and analytical studies.

    Keywords: Land Reform, Romans, subjects, economic consequences
  • حمید بصیرت منش، انسیه باصری*

     گزارشات تاریخی متناقض و نبود مدارک در خور اعتماد، موجب اختلاف نظر تاریخ پژوهان در مورد کم و کیف حضور و فعالیت حاشیه نشینان در تحولات منجر به انقلاب اسلامی شده است. بنابراین مساله تحقیق، تبیین نقش این طبقه محروم اجتماعی در انقلاب و علل و زمینه های ورود آنان به فرایند مبارزات انقلابی با مطالعه موردی حاشیه نشینان شهر تهران است. یافته های پژوهش حاضر که در چارچوب مطالعات تاریخی-اجتماعی و ازنوع توصیفی-تحلیلی و مطالعات اسنادی انجام شده است نشان گر آن است که حضور حاشیه نشینان شهر تهران در فرایند مبارزات انقلابی، محدود به ماه های پایانی منتهی به انقلاب و به صورت تبعی و پیروی از سایر گروه های مبارز به ویژه روحانیت بوده است اما انگیزه های مذهبی و اقتصادی که موجب شکل گیری نارضایتی این طبقه محروم و فاقد امتیاز و در نهایت ورود آنان به جنبش های انقلابی شد به دلیل وسعت بخشیدن و تحکیم پایه های اجتماعی جنبش انقلابی، واجد اهمیت است.

    کلید واژگان: انقلاب اسلامی، حاشیه شینان، اصلاحات ارضی، مهاجرت روستائیان
    Hamid Basiratmanesh, Enseieh Baseri *

    Contradictory historical reports and the lack of reliable documents have caused differences of opinion among historians about the presence and activity of marginalized people in the developments that led to the Islamic Revolution. Therefore, the research problem is to explain the role of this deprived social class in the revolution and the reasons and contexts of their entry into the process of revolutionary struggles with a case study of the marginal residents of Tehran. The findings of the research, which were carried out in the framework of historical and social studies and descriptive-analytical and documentary studies, show that the presence of the marginal residents of Tehran in the process of revolutionary struggles is limited to the last months leading to the revolution and as It has been subordinated and followed by other militant groups, especially the clergy; However, the religious and economic motivations that caused the dissatisfaction of this deprived and unprivileged class and finally their entry into the revolutionary movements are important due to the expansion and consolidation of the social foundations of the revolutionary movement.

    Keywords: Islamic Revolution, Marginalists, Revolutionary Struggle, Imam Khomeini
  • جعفر آقازاده*، محسن پرویش


    حکومت پهلوی دوم به منظور تحقق برنامه های اصلاحات ارضی، برنامه هایی را برای رسیدن به اهداف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در چند مرحله به اجرا درآورد. یکی از تحولات مرحله سوم اصلاحات ارضی که از سال 1346 آغاز شده بود، تاسیس خانه های فرهنگ روستایی در 23 شهریور 1347 بود. به گفته متولیان فرهنگی ایران، خانه های فرهنگ، روستاییان سراسر کشور را برای خدمت به انقلاب سفید آماده می کرد. مسیله اصلی مقاله، بررسی ساختار خانه های فرهنگ روستایی در ایران دوره پهلوی (13471357) با روش توصیفی و تحلیلی است. پرسش مقاله این است که هدف از تشکیل خانه های فرهنگ روستایی و فلسفه وجودی آن چه بود؟ اندیشه تاسیس خانه های فرهنگ روستایی بر پایه چه الگو و چه تجربه ای شکل گرفته بود؟ یافته ‏های این نوشتار نشان می ‏دهد که هر چند خانه های فرهنگ روستایی در حل برخی از مشکلات روستاییان موثر واقع شد، اما به دلیل سیاست های اعمال شده حکومت پهلوی دوم کارکرد واقعی خود را از دست داد.

    کلید واژگان: خانه های فرهنگ، اصلاحات ارضی، آموزش، روستائیان، پهلوی دوم
  • شهین عسگریار، منیژه صدری*، عزیز طالعی قره قشلاق، منیره کاظمی راشد

    حکومت محمدرضا شاه با هدف رسیدن به نتایج اقتصادی و سیاسی مهم جهت ارتقاء وضعیت روستاییان ایران و تغییری ریشه ای در روابط سنتی روستایی اقدام به اصلاحات ارضی کرد. مالکان و زمین داران بزرگ نیز برای رهایی از قانون اصلاحات ارضی، زمین های بسیاری از روستاها یا اطراف شهرها را وقف کردند تا درآمد حاصل از آن برای مقاصد مذهبی و خیریه به کار گرفته شود. از جمله موارد مصرف آن گذشته از امور مذهبی، نگهداری و حفظ امور عام المنفعه مانند حفاظت از قنوات بود، در ادامه با تغییر قانون اصلاحات ارضی، موقوفات عام مشمول بیع قرار گرفت. همچنین خروج موقوفات از نظارت وزارت فرهنگ و هنر و انتقال امور آن به «بنیاد پهلوی» تغییراتی را در نظام سنتی روستایی ایجاد کرد. این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی پدیده فوق را در آذربایجان بر اساس اسناد و مدارک مورد تحلیل قرار خواهد داد. یافته های پژوهش نشان می دهد که ساخت سنتی تصرف و بهره برداری جمعی زمین در بسیاری از مناطق روستایی شکسته شد و علاوه بر کاهش میزان بهره دهی زمین ها، فروش موقوفات تولید جمعی را برهم زد. با قطعه قطعه شدن زمین های زراعی، علاوه بر کاهش میزان بهره دهی زمین ها، تولید جمعی را که در روستاهای ایران به نام بنه، صحرا، حراثه و..، معروف بود؛ تغییر داده و اعضای آن را به حداکثر 4-2 خانوار تقلیل یافت و سبب افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها و تبدیل کشاورزان به افراد روز مزد در شرکت های سهامی و شرکت های کشت و صنعت بود.

    کلید واژگان: موقوفات، پهلوی، اصلاحات ارضی، کشاورزی
    Shahin Asgaryar, Manizheh Sadri *, Aziz Taleei Gharah Gheshlagh, Monirh Kazemirashed

    The government of Mohammad Reza Shah undertook land reforms with the aim of achieving important economic and political results in order to improve the situation of the Iranian villagers and radically change the traditional rural relations. Large landowners and landowners also donated land in or around villages to get rid of the land reform law so that the proceeds could be used for religious and charitable purposes. Among its uses, in addition to religious affairs, was the maintenance and protection of public welfare affairs, such as the protection of canals. Later, with the change of the land reform law, public endowments were subject to sale. Also, the withdrawal of endowments from the supervision of the Ministry of Culture and Arts and the transfer of its affairs to the "Pahlavi Foundation" caused changes in the traditional rural system. This article will analyze the above phenomenon in Azerbaijan based on documents in a descriptive and analytical manner. Findings show that the traditional construction of collective land acquisition and exploitation was broken in many rural areas and in addition to reducing the use of land, disrupted the sale of mass production endowments. With the fragmentation of agricultural lands, in addition to reducing the use of land, mass production, which was known in Iranian villages as Beneh, Sahra, Harath, etc.,; It changed its members to a maximum of 2-4 households, increasing the migration of villagers to cities and turning farmers into wage earners in joint-stock companies and agro-industrial companies.

    Keywords: endowments, Pahlavi, Land Reform, agriculture
  • زینب قنبری نژاد، حبیب الله سعیدی نیا*

    مرحله سوم اصلاحات ارضی، همراه با خط مشی نوسازی و مدرنیزاسیون دولت در کشاورزی، شامل سه قسمت ایجاد شرکت های سهامی زراعی، فروش اجاره داری و تشویق به سرمایه گذاری در حوزه کشت و صنعت بود. کاهش محصولات کشاورزی بعد از مرحله اول و دوم اصلاحات ارضی دولت را بر آن داشت تا خود وارد عمل شود و از طریق سرمایه دولتی و با به کارگیری هرچه بیشتر روش های مکانیزه کاهش تولیدات کشاورزی را جبران کند. یکی از شیوه های جدید کشاورزی که قوانین و مصوبات آن در سال 1346 تصویب شد، ایجاد شرکت های سهامی زراعی بود. اولین شرکت سهامی زراعی (شرکت آریامهر) در فارس در سال 1347 شکل گرفت و بعد از آن 14 شرکت دیگر نیز در این استان تاسیس گردید. عمده این شرکت ها در اطراف شیراز، مرودشت و فیروزآباد احداث شد. در این پژوهش چگونگی ایجاد و عملکرد شرکت های سهامی زراعی فارس و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی این شرکت ها بررسی می شود. روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی، با تکیه بر اسناد و منابع تاریخی است. طبق یافته های پژوهش، جدای از اهداف اقتصادی که در ایجاد شرکت های سهامی زراعی لحاظ شده بود، تشکیل این شرکت ها در محدوده ای خاص باعث بسته شدن مسیر عبور بخشی از ایلات و در نتیجه اسکان اجباری عشایر شد. از طرف دیگر، این شرکت ها با به کارگیری هرچه بیشتر روش های مکانیزه کشاورزان را بیکار کردند و همین امر موجب مهاجرت بیشتر روستاییان به شهر شد.

    کلید واژگان: اصلاحات ارضی، شرکت های سهامی زراعی، فارس، اسکان ایلات، مهاجرت روستایی
    Zeynab Ghanbary Najad, Habibollah Saeedinia *

    The third phase of land reform, along with government modernization and modernization policies in agriculture, included three parts: establishing agricultural joint stock companies, selling leases, and encouraging agro-industrial capitalism. The reduction of agricultural products after the first and second phases of land reform forced the government to take action and compensate with government capital and the use of mechanized methods to reduce agricultural production. One of the new methods of agriculture, the laws and regulations of which were passed in 1967, was the establishment of agricultural joint stock companies. The first agricultural joint stock company (Aria Mehr Company) was established in Fars in 1968 and after that 14 other companies were established in Fars. Most of these companies were built around Shiraz, Marvdasht and Firozabad. In this research, we try to study how the establishment and performance of Fars agricultural joint stock companies and the social and economic consequences of these companies. The method of this research is descriptive-analytical based on historical documents and sources. According to the research findings, the government, by creating agricultural joint stock companies, apart from the economic goals that were included in the establishment of these companies, established these companies in a special area and closed the passage of part of the tribes, by announcing the area of ​​the joint stock company. Agriculture led to the forced settlement of tribes and nomads within these companies. On the other hand, these companies, using more mechanized methods, made the farmers unemployed, and this led to the migration of more villagers to the city.

    Keywords: land reform, Agricultural Joint Stock Companies, Fars, Eilat Housing, Rural Migration
  • شایان کرمی *، سید محمد طاهری مقدم

    مسئله اصلی مقاله حاضر، تبیین فرآیند گذار از زمین داری، بررسی علل و عوامل، شرایط راهبردی و پی آمدهای این پدیده در اقتصاد سیاسی ایران از نهضت تنباکو تا اصلاحات ارضی است. رویکرد تحلیلی این مقاله، کیفی است و از داده های آرشیو اسناد و منابع کتاب خانه ای، بر اساس نمونه گیری هدف مند بهره می برد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش تیوری زمینه ای صورت گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد از اواسط عصر قاجار (1304-1175) الگوی کهن نظام زمین داری، دست خوش تغییر و تحول گردیده است. تغییر نظام زمین داری (بزرگ مالکی) به مالکیت زمین (خرده مالکی) سبب تثبیت مالکیت خصوصی زمین شده است و این امر منجر به خلع مالکیت دولت و توزیع قدرت حکومت مرکزی در کانون های پراکنده روستایی گردیده است. این فرآیند که همسو با تحولات رشد و توسعه در ایران، شکل گرفته است، می تواند در گروه عوامل موثر در وقوع انقلاب اسلامی قرار گیرد

    کلید واژگان: قاجاریه، زمین داری، اصلاحات ارضی، اقتصاد سیاسی، تاریخ اقتصادی ایران
    Shayan Karami*, Seyed Mohammad Taheri Moqaddam

    The main issue of the present research is to illuminate the process of passing from the land ownership and its reasons, the strategic conditions and the consequences of this phenomenon in the political economy of Iran from the tobacco movement to the land reform. This qualitative study has taken advantage of documents and library sources and survey method of research. The findings clarify that the architype of land ownership has undergone changes from the middle of Qajar era (1175-1304). The change from feudalism to land ownership caused the stabilization of private land ownership and this issue has led to the increase of authority of the central government in the rural centers. This process developed in line with the advancement in Iran can be considered as the elements effective on the occurrence of Islamic revolution

    Keywords: Qajar, feudalism, land reform, political economy, economic history of Iran
  • زینب قنبری نژاد*
    مهاجرت از روستا به شهر به عنوان شکل غالب مهاجرت در ایران، بر دو وجه است؛ یک وجه آن، شرایط طبیعی است که منجر به مهاجرت جمعیت اضافی یا اصطلاحا سرریز شدن جمعیت روستاها می شود، وجه دیگر آن ناشی از سیاست های حکومتی و اجرای اصلاحاتی ناقص در روستاهاست، نظیر اصلاحات ارضی. فروپاشی شیوه‏های تولیدی سنتی در جامعه ایرانی که نقطه اوج آن به اصلاحات ارضی در دهه چهل برمی گردد، به عنوان نقطه عطفی در تسریع روند مهاجرت های داخلی روستا به شهر و رشد شهرنشینی در کشور قابل بررسی است. در این پژوهش سعی بر آن است تا شرایطی که موجب تسریع روند مهاجرت های روستایی در فارس در دهه چهل و پنجاه شد، بررسی شود. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اسناد و منابع تاریخی است. مهم ترین رویدادی که در آغاز دهه چهل از سوی دولت برای بهبود زندگی اجتماعی روستاها صورت گرفت اصلاحات ارضی بود. طبق یافته های پژوهش در فارس بعد از اصلاحات ارضی، درگیری های زیادی بر سر نسق زراعی و نوع تقسیم زمین و آب وجود داشت. زمین های فارس در نواحی مختلف استان وضعیت متفاوتی داشت. در بیشتر نواحی کشاورزان صاحب زمین شده بودند؛ ولی با نبود آب عملا بهره چندانی از اراضی خود نداشتند. از سوی دیگر خشک سالی های پی درپی از مشکلات عمده در این استان بود. در کنار این شرایط بعضی از طرح های دولتی (احداث سد و تشکیل شرکت های سهامی زراعی) نیز باعث بدتر شدن شرایط شد که نتیجه آن شکل گیری مهاجرت های روستایی گسترده و رشد شهرنشینی در استان بود.
    کلید واژگان: مهاجرت روستایی، اصلاحات ارضی، محمدرضاشاه، فارس، دهقانان
    Zeynab Ghanbarynejad *
    Migration from rural to urban areas, as the dominant form of migration in Iran, has two aspects; One aspect is the natural conditions that lead to the migration of excess population or the so-called overflow of the rural population, the other aspect is due to government policies and the implementation of incomplete reforms in the villages, such as land reform. The collapse of traditional production methods in Iranian society, which culminated in land reform in the 1961s, can be considered as a turning point in accelerating the process of internal rural-urban migration and the growth of urbanization in the country. In this research, an attempt is made to investigate the conditions that accelerated the process of rural migration in Persia in the sixties and seventies. The method of the present research is descriptive-analytical and based on historical documents and sources. The most important event taken by the government in the early 1961s to improve the social life of the villages was land reform. According to the findings of the study in Fars after the land reform, there were many conflicts over cropping patterns and the type of land and water division. The lands of Persia were different in different parts of the province. In most areas, farmers owned land; But with the lack of water, they practically did not have much use for their land. On the other hand, successive droughts were one of the major problems in this province. In addition to these conditions, some government projects (construction of dams and formation of agricultural joint stock companies) also worsened the situation, which resulted in the formation of large-scale rural migration and urban growth in the province.
    Keywords: Rural Migration, Land Reform, Mohammad Reza Shah, Fars, Peasants
  • علیرضا کریمی*، داریوش وظیفه

    در این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر اسناد و منابع کتابخانه‌ای به بررسی فعالیت‌های «سپاه صلح» در ایران بین سال‌های 1342 تا 1355 در زمینه کشاورزی پرداخته‌ایم. در واقع بخش مهمی از تاریخ اصلاحات ارضی و سیاست‌گذاری در حوزه کشاورزی به این سیاست‌های آمریکایی بازمی‌گردد. سپاه صلح با دو هدف نفوذ در کشورهای جهان سوم و نیز مقابله با کمونیسم در بخش اجتماعی، خدمات، امور فنی و کشاورزی مشغول به فعالیت شد. در این دو دهه با مداخله سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف غربی و از جمله تشکیلات موسوم به «سپاه صلح» ساختارهای کشاورزی در ایران دگرگون شد که آثار اجتماعی و اقتصادیش پس از آن به‌تدریج نمایان شد.

    کلید واژگان: استعمار، دوران پسااشغال، سپاه صلح، اصلاحات ارضی
  • محمدتقی تقی پور*

    جنبش اجتماعی‌ای که به رهبری امام خمینی در سال 1357 در قالب «انقلاب اسلامی» به پیروزی رسید، آغازش به آغاز دهه 1340 بازمی‌گردد. در آن سال‌ها، رویداد‌ها و اقدام‌های زیر در پیدایش جنبش امام خمینی نقش داشتند: طرح «انجمن‌های ایالتی و ولایتی»، رفراندوم موسوم به «انقلاب سفید» در سال 1341؛ و تصویب «لایحه کاپیتولاسیون» در مجلس شورای ملی در مهر 1343. در بستر همین جنبش بود که نیروهای حکومت به مردم و روحانیت در روزهای سوم بهمن 1341، دوم فروردین 1342 و 15 خرداد 1342 حمله کردند. در این مقاله با تحلیل و بررسی گفتارها و نوشتارهای امام خمینی در دوران نخست جنبش (1340-1343)، که با تبعید امام در 13 آبان 1343 به پایان می‌رسد، به این نتیجه رسیده‌ایم که «نهضت امام خمینی» خیزشی علیه تهدیدهای صهیونیسم جهانی بود. امام خمینی «نقطه کانونی خطر» برای ایران اسلامی را صهیونیسم و اسراییل می‌دانست که سیاست‌های خود را از طریق و ابزاردستی حکومت پهلوی انجام می‌داد.

    کلید واژگان: صهیونیسم، یهود، بهاییت، جنبش 15 خرداد، اصلاحات ارضی، انقلاب سفید
  • مریم قلیجی، مرتضی نورائی*

    از سال 1341تا1357ش با برنامه های اقتصادی و اجتماعی متنوعی، سیاست های اصلاحی دولت در روستاها به طور مستمر افزایش یافت. اجرای اصلاحات ارضی در سال 1341ش، ازجمله این برنامه ها بود که تغییراتی در ساختار مالکیت اراضی و به تبع آن، دگرگونی هایی در ساخت طبقات اجتماعی اقتصادی روستایی ایجاد کرد. مقاله حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ به این پرسش است: تحولات جمعیتی پس از اصلاحات ارضی در ایلام، چه پیامدهای اجتماعی و اقتصادی داشت؟ نتایج پژوهش از آن حکایت دارد که هدف اصلاحات ارضی ایجاد تعادل در مالکیت ارضی و بهره مندی منطقی روستاییان از مالکیت بود؛ اما نتیجه متفاوت بود و بیشتر دهقانان به علت کمبود اعتبار و سرمایه و نبود زمین مناسب، استقلال خود را از دست دادند و نفوذ مالکان کاهش نیافت و وضع اقتصادی دهقانان به تدریج ضعیف تر نیز شد. این وضعیت آرزوهای روستاییان را خواه درباره اصلاحات ارضی و خواه در زمینه دیگر سیاست های کشاورزی دولت تا حد بسیاری نابود کرد. همین مسئله در استان ایلام نیز رخ داد و مهاجرت روستاییان به شهر و افزایش جمعیت و حاشیه نشینی در شهر ایلام را به دنبال داشت. حاشیه نشینی در این شهر باعث این مشکلات شد: گسترش آسیب های اجتماعی، تخریب زمین های کشاورزی، توسعه فیزیکی شهر در زمین های نامناسب و ایجاد محله های فقیرنشین.

    کلید واژگان: اصلاحات ارضی، شهر ایلام، کشاورزی، حاشیه نشینی، مهاجرت
    Maryam Ghlichi, Morteza Nouraei *

    Government reform policies in rural areas have steadily increased through a variety of economic and social programs from 1962 to 1978. One of them was the implementation of land reforms in 1962 that changed the structure of land ownership and consequently transformed the construction of socio-economic classes. The present article seeks to answer the following question with a descriptive-analytical approach: what are the social and economic consequences of demographic changes after land reforms in Ilam? The results showed that while the goal of land reform was to balance ownership and the rational use of lands by the villagers, the outcome was different and most peasants lost their independence due to the lack of credit, capital, and suitable land, and not only the influence of the owners didn’t diminish, but their economic conditions also gradually weakened. This situation largely destroyed the aspirations of villagers regarding land forms and other agricultural policies of the government. This happened in Ilam province and caused the migration of villagers to the city, increasing the population and suburbanization in Ilam city. Suburbanization in this city caused the spread of social harm, the destruction of agricultural lands, the physical development of the city in unsuitable lands, and the creation of slums.

      Introduction

    One of the actions of the Iranian government in the 1960s was the approval of six bills including land reforms to address the lower classes of the society. The land reform that was passed to divide the land among the farmers and for the welfare of the farmers was practically the transfer of land ownership to the landless peasants and farmers, which led to changes in the relations of production and the structure of the society through the promotion of national power. These reforms were generally welcomed by the peasants and farmers, but in practice, and after the implementation, their shortcomings and problems became apparent that had a profound effect on the political, social, and economic structure of the society. Despite the abolition of the landlord-peasant system and the abolition of traditional management of farmers’ agriculture production, these reforms led to a decline in agricultural production, migration, and the growth of suburbanization in cities. The increasing population of cities was actually due to the migration of villagers and the liberated manpower of the agriculture sector in the village and their turning to the cities. Large landowners and capitalists also diverted their capitals to the cities and built financial, service, and industrial institutions due to the transfer of land to the peasants. In the process of agricultural modernization in the second Pahlavi period, the community of tribes and nomads who had the traditional method of production was integrated with the rural community in order to develop modern agriculture. This changed agriculture and the land ownership system. Land reforms caused the transformations in the social and economic situations of Ilam city including more nomadic settlement in the villages, the growth of rural migration to the city of Ilam, and the expansion of suburbanization in the city. Land reforms were approved on January 10, 1961, and their annexes were added until the end of these reforms in 1972. Land reforms have gone through three stages. The beginning of the first stage was in 1961, which lasted one year. The second stage began with the approval of 7 February 1962 and was implemented with the approval of 22 February 1964. Finally, the third stage began in 1968 and officially ended in 1972. These land reforms also took place in Ilam.  

    Material & Methods

    The present study, based on library information and data, documents, and interviews, examined the impact of land reforms of 1962-1978 on the Ilam population. The main question of the research was: what were the effects of land reforms on the population of Ilam city? In answer to the question, this hypothesis was considered: land reforms caused the migration of villagers and increased the population of Ilam city.  

    Discussion of Results & Conclusions

    Land reforms in Iran were proposed by the government in 1963 and were approved by two parliaments and were implemented in three stages. The first stage began in 1963, according to which anyone who owned more than one land had to sell the surplus to the government. Arsanjani presented at this stage, and 700,000 people became landowners. The second stage began in 1965. At this stage, the land was leased to the farmers who cultivated it. This guaranteed the ownership right of landowners. Finally, the government decided to start the third stage in the 1970s, according to which the lands that were leased for 30 years were sold to the tenants. The aim of land reforms was to carry out a series of complementary and continuous measures to bring about fundamental changes in agriculture including the ownership of arable lands, the system of exploitation and the method of production, and the increase of income and the welfare of farmers. Land reform also sought to divide the lands and eliminate the influence of major landowners. With the implementation of the land reform law, Ilam province was included in these reforms, and parts of the government properties in Mehran, Dehloran, and Darrehshahr counties, as well as parts of the properties in Ilam, Ivan, Sirvan, and Chardavol counties were purchased by the government. In the central part of Ilam, 32 plots of land were subject to land reform regulations. Thirty-one plots of land were purchased during the implementation of the third stage of the land reform law, and one plot was purchased by the government (cooperative and Rural Affairs organization), which was owned by the Agriculture Bank. In most of Iran’s major cities, land reforms have led to the migration of a large number of poor and small peasants to the cities, especially large cities, and the expansion of suburbanization in these cities. Land reforms in Ilam province and consequently in Ilam city caused the influx of immigrants in this period and the rapid growth of the city and the expansion of suburbanization to the city. This issue eliminated the opportunity to plan for the future expansion of the city and the establishment of the necessary elements and applications in a balanced way in the city and neighborhoods. Land reforms in Iran have created many inequalities in various economic, political, and social fields. While the purpose of land reforms was to create an independent and self-reliant class of peasants, but the result was inverse, and most peasants lost their independence due to the lack of credit, capital, and adequate land, and landowners’ influence didn’t decrease, as expected. At the same time, political power was transferred to the government. The government also strengthened the remnants of wealthy landowners and peasants. All these factors caused more poverty and inequality in the villages, the gap between the poor and the rich increased day by day, and the level of development in the villages not only didn’t increase but also decreased.

    Keywords: Land Reforms, Ilam City, Agriculture, Suburbanization, Migration
  • حامد عمویی*

    هر انقلاب اجتماعی عوامل پیدایش مختلفی دارد. انقلاب اسلامی ایران نیز دارای عوامل مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... بوده است که در کنار یکدیگر موجب پیروزی آن شده اند. بررسی هر یک از این عوامل دارای اهمیت است، اما این مقاله تلاش می کند تا عوامل اقتصادی پیروزی انقلاب اسلامی را مورد بررسی قرار دهد، بدون اینکه قصد داشته باشد، نقش دیگر عوامل را بدون اهمیت بداند. بنابراین، سوال اصلی مقاله آن است که عوامل اقتصادی چه نقشی در وقوع انقلاب اسلامی در 1979م/ 1357 ش داشته اند؟ روش تحقیق مقاله برای پاسخ به این پرسش، روش علی و معلولی و نیز روش توصیفی است و از آمار اقتصادی بانک جهانی در آن بهره گرفته شده است. متغیر مستقل، عوامل اقتصادی و متغیر وابسته، پیروزی انقلاب اسلامی است. نتیجه کلی مقاله نشان می دهد که اجرای اصلاحات ارضی، اجرای ناقص برنامه های توسعه اقتصادی، توسعه وابسته و رکود اقتصادی، عوامل اقتصادی وقوع انقلاب بوده اند.

    کلید واژگان: انقلاب اسلامی، اصلاحات ارضی، برنامه های توسعه، توسعه وابسته، رکود اقتصادی، فقر نسبی
    Hamed Amoui *

    Each social revolution has various factors of emergence. Iran Islamic revolutions also has various political, economic, social, cultural and…factors that together led to its victory. Studying each of these factors is important. But this article focuses on studying economic factors of the victory of the Islamic Revolution, without intending to downplay the role of other factors. There for, the article's main question is what role did economic factors play in the emergence of Islamic Revolution in 1357/1979 The article's research method to answer this question is causal and descriptive and World Bank Economic Statistics are used. Dependent variable is economic factors and independent factor is Islamic revolution. General result of the article shows that economic factors of Revolution emergence are implementation of land reform, incomplete implementation of economic development plan, dependent development and downturn.

    Keywords: : Islamic Revolution, land reform, Development plan, Dependent Development, downturn, relative poverty
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال