اخلاق کاربردی
در نشریات گروه علوم اجتماعی-
هدف
این پژوهش به بررسی عمیق مسائل و چالش های مرتبط با هوش مصنوعی و قضاوت اخلاقی می پردازد و به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی است که هوش مصنوعی چگونه می تواند در فرایند قضاوت اخلاقی انسان ایفای نقش کند.
روش شناسی پژوهش :
این پژوهش با رویکردی تحلیلی- توصیفی و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی منابع و ادبیات موجود در زمینه هوش مصنوعی، اخلاق و قضاوت اخلاقی می پردازد.
یافته هاهوش مصنوعی با استفاده از الگوریتم های پیچیده و یادگیری ماشین قادر به پردازش اطلاعات و تصمیم گیری در زمینه های مختلف است. به کارگیری هوش مصنوعی در قضاوت اخلاقی مزایایی مانند افزایش دقت، سرعت و بی طرفی را به همراه دارد؛ با این وجود، چالش های متعددی در این زمینه وجود دارد، ازجمله فقدان درک ظرافت های اخلاقی، تعصب و فقدان خلاقیت و ابتکار.
بحث و نتیجه گیریواگذاری کامل قضاوت اخلاقی به هوش مصنوعی در حال حاضر امری غیرقابل اعتماد است. هوش مصنوعی می تواند به عنوان ابزاری برای کمک به انسان در فرایند قضاوت اخلاقی مورداستفاده قرار گیرد، اما اتخاذ تصمیمات نهایی باید بر عهده انسان باشد.
کلید واژگان: هوش مصنوعی، اخلاق، قضاوت اخلاقی، اخلاق کاربردی، استدلال اخلاقی، شناخت اخلاقیObjectiveThis research delves deeply into the issues and challenges associated with artificial intelligence (AI) and moral judgment, seeking to answer the fundamental question of how AI can play a role in human moral decision-making.
Research MethodologyThe study employs an analytical-descriptive approach, utilizing library research to examine existing literature and resources related to AI, ethics, and moral judgment.
FindingsAI, through complex algorithms and machine learning, is capable of processing information and making decisions across various domains. The application of AI in moral judgment offers benefits such as increased accuracy, speed, and impartiality. However, several challenges persist, including a lack of understanding of moral nuances, bias, and a deficiency in creativity and innovation.
Discussion and ConclusionCurrently, fully entrusting moral judgment to AI is unreliable. AI can serve as a tool to assist humans in the moral judgment process, but final decision-making should remain with humans.
Keywords: Artificial Intelligence, Moral Judgment, Applied Ethics, Moral Reasoning, Judgment Challenges, Prejudice -
مجله مطالعات دینی رسانه، پیاپی 20 (زمستان 1402)، صص 114 -145هدف
مبلغ دینی در فضای مجازی با تزاحمات اخلاقی گوناگونی مواجه می شود که تصمیم گیری مناسب در این موارد نیازمند تامل و دقت نظر در ادله عقلی و شرعی اطراف شبهه و تزاحم است. هدف این نوشتار حل چهار مورد از تزاحمات اخلاقی مبلغین در این فضاست.
روش شناسی پژوهش :
در جمع آوری داده ها و به دست آوردن تزاحمات اخلاقی، از روش میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است. در دفع یا رفع آن ها به شیوه ای تحلیلی-اجتهادی و با تکیه بر استدلال و استنتاج عمل شده است.
یافته هادر مقاله حاضر، چهار مورد از تزاحمات اخلاقی مورد ابتلای مبلغین دینی، بررسی شده است. تزاحم اول بین ضرورت جریان شناسی برای شبهه شناسی و پاسخ به آن و لزوم اجتناب از فضاهای شبهه ناک؛ تزاحم دوم بین ضرورت تبلیغ دین و پاسخ گویی به شبهات و لزوم اجتناب از اجتماع با نامحرم در فضای خصوصی؛ تزاحم سوم بین ضرورت تبلیغ دین و لزوم جلوگیری از تضییع عمر و اتلاف وقت؛ و تزاحم چهارم بین ضرورت تهیه محتوا و جستجو در فضای مجازی و لزوم اجتناب از تصاویر مستهجن رخ می دهد.
بحث و نتیجه گیریبا بررسی ادله هرکدام از اطراف تزاحم، این نتیجه حاصل آمد که تزاحم اول فرضی است و با توجه به فرض مسئله، در خارج اتفاق نمی افتد. در تزاحم دوم و سوم ضرورت تبلیغ مقدم بر آسیب های شایع آن است و برای رفع آسیب پیشنهادات کاربردی ارائه شده است. تزاحم چهارم نیز با معلوم شدن حکم نگاه کردن، قابل رفع است.
کلید واژگان: اخلاق، اخلاق کاربردی، تبلیغ، فضای مجازی، تزاحم اخلاقی، مبلغ دینی، اخلاق تبلیغObjectiveReligious propagators in cyberspace face various ethical conflicts, and making appropriate decisions in these cases requires careful consideration of the rational and religious arguments surrounding the doubts and conflicts. The aim of this paper is to resolve four cases of ethical conflicts faced by propagators in this space.
MethodologyData collection and identification of ethical conflicts were conducted using field and library methods. To address these conflicts, an analytical-ijtihad approach was employed, relying on reasoning and inference.
FindingsThis article examines four cases of ethical conflicts encountered by religious propagators. The first conflict arises between the necessity of conducting flow analysis for doubt resolution and the need to avoid dubious spaces. The second conflict is between the necessity of religious propagation and responding to doubts, and the need to avoid mingling with non-mahrams in private spaces. The third conflict involves the necessity of religious propagation and the need to prevent wasting time and life. The fourth conflict occurs between the necessity of content creation and exploration in cyberspace and the need to avoid obscene images.
Discussion and ConclusionBy examining the arguments surrounding each conflict, it was concluded that the first conflict is hypothetical and does not occur in practice. In the second and third conflicts, the necessity of propagation takes precedence over its common harms, and practical suggestions are provided to mitigate these harms. The fourth conflict can also be resolved by clarifying the ruling on looking at such images.
Keywords: Applied Ethics, Religious Propagation, Cyberspace, Ethical Conflict, Religious Propagator, And Ethics Of Propagation -
سقط جنین یکی از مسائل مهم و چالش برانگیز در اخلاق کاربردی است. مخالفان، استدلال های متنوعی بر نادرستی سقط جنین مطرح کرده اند که یکی از آنها، استدلال بالقوگی است. بر اساس این استدلال، گرچه جنین از لحظه لقاح، انسان نیست، ولی با توجه به قوه جنین برای انسان شدن، سقط کردن آن نادرست است. اشکالات متعددی بر این استدلال وارد شده است که می توان به آنها پاسخ داد. تنها یک اشکال است که ظاهرا گریزی از آن نیست؛ البته درصورتی که انسان مورد نظر در استدلال را موجودی مادی بدانیم که تفاوت اساسی با حیوان ندارد و با مردن، نیست و نابود می شود. ازاین رو می توان این اشکال را به آن استدلال وارد کرد که انسانی که در نهایت، نیست و نابود می شود و دیگر هیچ اثری از او در این جهان باقی نمی ماند، چه تفاوتی می کند که الان نابود شود یا پنجاه سال دیگر؟ اگر نگاه به انسان تغیر کند و انسان، آمیزه ای از بدن و نفس باشد و مردن نیز به معنای نیستی و نابودی نباشد و نفس همچنان به حیات خود ادامه دهد و چگونگی زیست او در آن سرا، وابستگی تام و تمام به چگونگی زیست او در دنیا داشته باشد، در این صورت، انسان تفاوتی اساسی با حیوان دارد و ارزش حیات آن دو با یکدیگر اصلا قابل مقایسه نیست. در نتیجه، جنین که انسانی بالقوه است، ارزشی برابر با انسان بالفعل دارد و سقط کردن آن، به لحاظ اخلاقی نادرست است. در این مقاله، نقش جاودانگی انسان در نادرستی سقط جنین بر اساس استدلال بالقوگی تبیین خواهد شد. نتیجه ای که از این تبیین به دست می آید این است که اگر انسان را موجودی جاودانه و باارزش بدانیم، جنین نیز که انسانی بالقوه است، واجد ارزش بوده و سقط کردن آن قبیح است.
کلید واژگان: جاودانگی انسان، سقط جنین، استدلال بالقوگی، اخلاق کاربردی، قبیح بودن سقط جنین -
پژوهش حاضر در حوزه اخلاق کاربردی، به تبلیغات بازرگانی در رسانه ها از دیدگاه فایده گرایی اخلاقی می پردازد. شرکت های تولیدی برای اقناع مخاطبان و نیز برای پیشبرد اهداف خود، یعنی افزایش فروش محصولات تولیدی، از هر ابزار و روشی-گاه نادرست و غیر اخلاقی-استفاده می کنند که این موضوع خواسته یا ناخواسته اثرات نامطلوبی بر افراد می گذارد. تبلیغات بازرگانی با پیشرفت تکنولوژی و افزایش تولیدات مازاد بر مصرف، رونق گرفته و امروزه کمتر کسی در اقصی نقاط جهان با آن بیگانه است. اهمیت موضوع زمانی روشن می شود که ببینیم تبلیغات بازرگانی با استفاده از رسانه ها و بکارگیری علوم و هنرهای مختلف، چه تاثیراتی بر افراد گذاشته و جامعه را به کدام سو کشانده است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به مساله تبلیغات بازرگانی و اثرات آن بر مخاطبان رسانه های جمعی پرداخته و با تکیه بر یکی از نظریات مشهور اخلاق هنجاری در فلسفه اخلاق، یعنی فایده گرایی اخلاقی، در صدد پاسخ گویی به پرسش های زیر بر آمده است: بر اساس نظریه فایده گرایی، اصحاب رسانه باید به چه تبلیغاتی اجازه پخش دهند؟ تمسک به تقلب و فریبکاری به هر شکل در تبلیغات، از نظر فایده گرایان چه حکمی دارد؟ بر اساس فایده گرایی معیارهای درست تبلیغات کدام است؟ چه نوع تبلیغاتی مجاز و یا غیر مجاز است؟کلید واژگان: اخلاق کاربردی، رسانه های جمعی، اخلاق رسانه، تبلیغات بازرگانی، فایده گرایی اخلاقی
-
اخلاق شبکه های اجتماعی شاخه مطالعاتی جوانی است که در سال های اخیر بر تنه اخلاق کاربردی روئیده است. این حوزه نوظهور مطالعاتی درباره شبکه های اجتماعی مبتنی بر وب و نسبت آنها با موضوعات متفاوتی از جمله هویت، حریم خصوصی و مفهوم دوستی بحث می کند. مقاله حاضر می کوشد تا سیاهه مقولات مورد بحث در این حوزه مطالعاتی را گسترش داده و باب مطالعه و تامل درخصوص مقوله خلوت انسانی را نیز در این حوزه بگشاید و نسبت این مقوله را با تغییرات وسیعی که شبکه های اجتماعی در سبک زندگی انسان امروزی ایجاد کرده اند بکاود. تجربه خلوت نشینی تجربه ای غنی در زندگی بشری است که در آثار ادبی، عرفانی و فلسفی شرق و غرب انعکاس وسیعی یافته است. این تجربه برخلاف حس تنهایی و انزوا تجربه ناخوشایندی نیست، بلکه سرشار از کیفیت های معنوی ممتاز و منحصربه فرد است. در این مقاله در مورد ماهیت، ابعاد و فضیلت های این تجربه بحث کرده و تلاش می کنیم نشان دهیم که برخی از فناوری های ارتباطی جدید و به طور خاص شبکه های اجتماعی، در صورتی که به شکلی نیندیشیده و بی مهار مورد استفاده قرار گیرند، به مرور این تجربه را تحت الشعاع قرار داده و از دسترس انسان خارج خواهد کرد.کلید واژگان: خلوت، شبکه های اجتماعی، اخلاق فناوری، فلسفه تکنولوژی، اخلاق کاربردیThe ethics of social networks is a nascent research branch which has sprouted from the main trunk of applied ethics. This growing literature discusses Web-based social networks in their relations with issues like identity, privacy, and the concept of friendship. In this paper, attempts have been made to develop the list of subjects discussed in the field to include the phenomenon of solitude and its relations with broad changes that social networks have brought about in todays man lifestyle. Solitude is a rich experience in human life and has been broadly reflected upon in literary, mystical, and philosophical writings of all traditions in the East and West. Contrary to the feeling of loneliness and isolation, this experience is not an unpleasant one. It is full of outstanding exclusive spiritual qualities. In this paper, attempts have been made to discuss the nature, dimensions, and virtues of solitude to show that newly emerging technologies, particularly social networks, will gradually put this experience out of human reach if they are used carelessly and recklessly.Keywords: Solitude, Social Networks, Ethics of Technology, Philosophy of Technology, Applied Ethics
-
در این مقاله به بررسی نقش و اهمیت معیارهای اخلاقی در جامعه شناسی کاربردی پرداخته می شود. اخلاق کاربردی به بحث درباره نحوه به کارگیری نظریه های اخلاقی هنجاری در امور گوناگون می پردازد، و معطوف به موارد جزیی و عینی است و می کوشد معضلات اخلاقی را رفع نماید. جامعه شناسی کاربردی به معنای کاربرد نظریه ها و روش های جامعه شناختی برای انجام مداخله مستقیم در امور اجتماعی و انجام تغییرات اجتماعی مثبت برای حل و فصل مسائل اجتماعی است. وجه مشخص عملکرد جامعه شناختی، درگیری مستقیم و دخالت دادن جامعه شناس در برنامه ریزی و اقدام به حل مساله برای ایجاد تغییرات اجتماعی است. رهیافت عملگرایی جامعه شناختی، یکی از شاخه های اصلی جامعه شناسی کاربردی است که متضمن مشارکت فعال و مداوم جامعه شناس به عنوان یک عامل مداخله و تغییر است. در مورد نقش اخلاق در جامعه شناسی کاربردی باید گفت اخلاق متضمن هنجارهای عملی است که سبب تمایز رفتار قابل پذیرش از رفتار غیرقابل پذیرش می گردد. اصول و معیارهای اخلاقی زیربنای مسئولیت ها و عملکرد حرفه ای است. این اصول و معیارها باید به منزله اصول راهنما به کار گرفته شوند. این اصول اخلاقی شکل دهنده احکام هنجاری هستند که جامعه شناسان ممکن است در کار حرفه ای شان با آن روبه رو شوند. برخی از انجمن های حرفه ای مجموعه ای از قواعد و راهبردهای اخلاقی در مورد رفتار را پذیرفته اند. انجمن جهانی جامعه شناسی نیز چنین قوانینی را تصویب نموده است. این قوانین متضمن احکام هنجاری هستند که به ارائه راهنمایی در مورد مسایلی می پردازند که جامعه شناسان ممکن است در کار حرفه ای خود با آنها روبه رو شوند. این قوانین همچنین همراه با رویه هایی برای پژوهش و حل و فصل شکایت هایی است که در مورد عملکرد غیراخلاقی صورت می گیرد. پنج اصل کلی که جامعه شناسان باید در زمینه های گوناگون از آنها پیروی نمایند، عبارتنداز: شایستگی حرفه ای، یکپارچگی، مسئولیت اخلاقی و علمی، احترام برای حقوق و شان و منزلت انسان ها، پذیرش تنوع و مسئولیت اجتماعی.
کلید واژگان: اخلاق کاربردی، جامعه شناسی کاربردی، مسئولیت اجتماعی، شایستگی حرفه ای، حل مسالهIntroductionSince the last decade, scientists, ordinary people and politicians have become increasingly aware of the importance of ethics in social research. Scientists, especially social scientists, found that the lack of ethics in the science may threaten the coherence, integrity and establishment of social research. Because in a sense science is constituted by society and relies on public financial and spiritual support, social scientists have social responsibility and they should get involved in a kind of research which is based on society and its characteristics. Therefore, we should pay more attention to social interests. Giving that we can say science has many social and professional aspects. Methods and Materials: This paper attempts to show the importance of ethical standards in applied sociology as well as in solving social problems. Our research methodology is of non-experimental research and secondary analysis. Accordingly, we present the questions of the research as follow:1)What are the reasons by which ethics become very important for applied sociology?2)How can ethical standards help us to reach at a successful practice of applied sociology?3)What is the ethical responsibility of applied sociology for clients?4)How do ethical standards can help to solve social problems?5)What is the ethical responsibility of sociologists in research and social intervention?Discussion of Results andConclusionsThis paper examines the role and importance of ethical standards in applied sociology. Applied ethics discusses the ways we use the normative ethical theories about different affairs. Also, applied ethics explicitly focuses on the objective and detailed things and it attempts to solve the ethical problems. Moreover, ethics implicitly includes practical norms by which we can distinguish between acceptable and unacceptable behaviors. Ethical norms are very widespread so that sometimes we imagine that it is a part of common sense. They provide a series of ethical principles and rules that constitute the underpinnings of professional practice and responsibilities. These are used as guiding principles. These principles constitute a system of normative judgment for sociologists. These also guide us to a series of principles that sociologists may be faced with them in their professions.A series of professional associations accepted some of the ethical rules and strategies about the ethical behavior and the ways of empowerment of it. These rules summarize the principles and strategies that sociologists should be followed in their everyday professional activities. These rules are consisted of professional competency, integrity, scientific and ethical responsibility, respect for human rights and dignity and accepting variety and social responsibility. In general, applied ethics includes individual sphere as well as the social sphere. Applied ethics in the individual sphere consisted of family ethics, personal relationship such as friendship with others as well as relationship with the young and the elderly. Applied ethics in social sphere includes biotechnology, medicine, political, legal, and media issues, sports and so on.Applied sociology is a branch of sociology whose mission is to use theories and methods of sociology to directly intervene in social affairs and bring positive social change for solving social problems. Such sociological practice recognize benefits of direct engagement and intervention of sociology in the process of planning and problem solving to create social changes. Sociological practice as a model is a subset of sociological practice in general. One of the main points of sociological practice is to use applied social research and give clients the needed information by experts. This information is applied to describe social systems, problematic issues and problems that must be solved. The characteristic of such sociological practice is that it actively participates in the cliental systems, that it may be a part of a team group that use a sociological insight to help come up with applied strategies for change and solving problems. Therefore, as an agent of intervention and change, sociological practice include the active and ongoing participation of all experts and they should attempt to work with clients. Thus sociological practice includes a structuring formula by which it provides required instruments. Individuals and groups attempt to communicate with each other in order to get help and solve social problems.Ethics include principles and standards that constitute the basis of professional responsibilities and activities and these should be taking as guiding principles. These laws should supervise research procedures and be prepared to suggest ways of responding to complaints about unethical behavior. We recommend that there are five principles in different fields that sociologists should follow. They include: professional competency, integrity, scientific and ethical responsibilities, respect for the rights and status of humans and accepting their diversity.Keywords: Ethical Standards, Applied Sociology, Social Responsibility, Professional Competency, Problem Solving
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.