به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « روش » در نشریات گروه « علوم اجتماعی »

تکرار جستجوی کلیدواژه «روش» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • الهام ابراهیمی*
    آشنایی با روش شناسی پژوهش از الزامات انجام هر طرح پژوهشی است. آنچه در اکثر آثار تالیفی یا ترجمه مشاهده می شود، تمرکز صرف بر آموزش یک یا چند روش پژوهش است. کتاب راهنمای روش های آمیخته در پژوهش های علوم رفتاری و اجتماعی، رویکرد متفاوتی دارد و با پیگیری اهداف سه گانه تبیین گرایش های فلسفی، صورتبندی روش شناسی و روش و در نهایت کاربرد پژوهش های آمیخته، به رشته تحریر درآمده است. تمایز در هدف، که کتاب را در قیاس با دیگر آثار این حوزه برجسته می سازد، دلیل انتخاب آن برای نقد و بررسی بود. ترجمه فارسی کتاب، اثر تشکری و تدلی بر اساس معیارهای ارزیابی شورای نقد و بررسی متون و و کتب علوم انسانی در دو ساحت نقد ساختاری و نقد محتوایی، بررسی شد. نقاط قوت اصلی کتاب، تمرکز بر چهار رکن پارادایم های پژوهش یعنی هستی شناسی، شناخت شناسی، ارزش شناسی و موکدا روش شناسی پژوهش های آمیخته، تعدد و تنوع دیدگاه ها، بهره گیری از پیشگامان حوزه روش های پژوهش در نگارش فصول و نیز استفاده از منابع دست اول و معتبر، ارایه مثال و مطالعات موردی بود. در عین حال، اثر نقاط قابل بهبودی دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به همپوشانی زیاد در محتوای برخی فصول، نامگذاری و نحوه چینش فصول و ترجمه تحت اللفظی برخی جملات اشاره کرد.
    کلید واژگان: روش شناسی, روش, پژوهش آمیخته, نقد ساختاری, نقد محتوایی}
    Elham Ebrahimi *
    Familiarity with research methodology is a requirement for any research project. What is seen in most works of writing or translating is a mere focus on teaching one or more research methods. The “Handbook of Mixed Methods in Social and Behavioral Sciences Research” has a different approach and has been written by pursuing the three goals of explaining philosophical tendencies, methodological formulation, and method, and finally the application of mixed research. This distinction, which makes the book stand out from other works in the field, was the reason it was chosen for critique. The Persian translation of the book, by Tashakkori and Teddlie was investigated based on the evaluation criteria of the Council for Reviewing Books and Texts on Human Sciences in two areas of structural and content criticism. The main strengths of the book are, focusing on the four bases of research paradigms i.e., ontology, epistemology, axiology, and strictly methodology of mixed research, multiplicity, and diversity of views and using the pioneers in the field of research methods in writing chapters and also providing primary valid sources, examples and case studies. At the same time, the effect has points for improvement, the most important of which are the overlap in the content of some chapters, the naming and arrangement of chapters, and the literal translation of some sentences.
    Keywords: methodology, method, Mixed Research, Structural Critique, Content critique}
  • رئیس اعظم شاهد *

    یکی از مسایل علمی جهان اسلام، شناخت و تحلیل روش و نحوه برداشت از متن قرآن است. یکی از فرقه های اسلامی، فرقه دیوبندیه است. آنان اهل سنت و پیرو فقه حنفی اند؛ لکن در فهم متون اسلام، یعنی قرآن و حدیث، تا حدودی سلیقه و روش متفاوتی از دیگر گروه های اهل سنت همچون اهل حدیث و سلفی‎ها، وهابی های حنبلی و... دارند. خاستگاه جریان دیوبندیه، هندوستان بوده؛ ولی مرکزیت آن در کشور پاکستان است. آنان نزدیک به بیست هزار حوزه علمیه با دو میلیون طلبه مشغول به تحصیل دارند و در سرتاسر جهان و به ویژه در سیستان و بلوچستان جمهوری اسلامی ایران، پیروان این جریان حضور  دارند. جماعت تبلیغ یکی از شاخه های فرهنگی- تبلیغی جهت ترویج افکار دیوبندیه به شمار می رود. این فرقه از نظر فکری به گروه هایی چون حیاتی و مماتی تقسیم شده اند و هرکدام بر مبنای برداشت از قرآن و سنت و مسایل فرعی دیگر، از یکدیگر متمایز می گردند؛ لذا ضرورت دارد که به روش شناختی تفسیری این گروه تاثیرگذار مسلمان پرداخته شود. پرسش اصلی پژوهش حاضر، شناخت و تحلیل روش شناختی تفسیری دیوبندیه است و برای رسیدن به پاسخ آن، از منابع مکتوب، اسناد محوری و معتبر این جریان مانند تفسیر بیان القرآن تهانوی، تفسیر حقانی و تفسیر عثمانی استفاده شده است و نتیجه ای که به دست می آید، این است که عمدتا روش تفسیری دیوبندیه نص گرایی و نقل گرایی، یعنی همان روش تفسیر ماثور و روایی است؛ لکن برخی از مفسران برجسته آنان، به روش باطنی، معنوی، صوفی، عرفانی، اخلاقی یا اشاری پایبند به شریعت نیز پرداخته اند و از روش عقلی و اجتهادی نیز غافل نبوده اند و به ربط، تناسب و نظم آیات توجه داشته اند. برخی از مفسران معاصر، به روش تفسیر علمی نیز روی آورده اند و آثار جداگانه ای در این موضوع نگاشته اند.

    کلید واژگان: قرآن, تحلیل انتقادی, روش, تفسیر, دیوبندیه, هند, پاکستان}
  • سید محمد موسوی*، محمدجعفر جوادی ارجمند

    یکی از مهم ترین نظریه های روابط بین الملل سازه انگاری است که هم به عواملی فکری و فرهنگی، و هم به عوامل مادی در تجزیه و تحلیل مناسبات بین المللی و سیاست خارجی کشورها توجه دارد. اما آیا سازه انگاری تنها یک نظریه است یا می توان روش پژوهش نیز از آن استخراج کرد؟ برخی از سازه انگاران اعتقاد دارند که این نظریه داعیه ‎های روشی نیز دارد و می‎توان در قالب روش های مختلف به پژوهش سازه انگارانه پرداخت. در این میان، سازوکارها و مکانیسم‎ های علی از جمله ابزارها یا روش های پژوهش در قالب سازه انگاری است. برخی سازه انگاران مسیله علیت و تبیین علی را می پذیرند، اما تحلیلی مکانیکی و پوزیتیویستی از آن ارایه نمی دهند، بلکه آن را با هستی‎ شناسی و معرفت‎ شناسی سازه‎ انگارانه ترکیب کرده اند و به مفهومی از علیت توجه دارند که نقش مولفه‎ های انگاره‎ای و مشاهده ‎ناپذیر را نیز در نظر می گیرد؛ بدین ترتیب سازه انگاری به تبیین علی اعتقاد دارد، اما علت را تنها مسایل مادی (مانند زور، قدرت، جنگ و...) نمی داند، بلکه مولفه های فکری، فرهنگی و انگاره‎ای (همچون سنت، دین، جامعه و...) را نیز علت دانسته، آنها را در تبیین علی دخیل می داند.

    کلید واژگان: مکانیسم علی, علیت, روابط بین الملل, سازه انگاری, روش}
    Seyyed Mohammad Mousavi *, MohammadJaafar Javadi Arjmand

    One of the most important theories of international relations is constructivism, which pays attention to both intellectual and cultural factors as well as material factors in the analysis of international relations and foreign policy. But is constructivism just a theory, or can a research method be derived from it? Some constructivists believe that this theory also has research method. Causal mechanisms are one of the research methods in constructivism. Some constructivists accept the causality and causal explanation, but do not offer a mechanical or positivist analysis of it. Rather, they combine it with constructivism and pay attention to a concept of causality that also considers the role of imaginary and invisible components. Thus, constructivism believes in causality, but does not consider the cause to be only material issues (such as force, power, war, etc.), It also considers intellectual, cultural and ideological components (such as tradition, religion, society, etc.) as the cause and considers them involved in explaining the cause

    Keywords: Causal mechanisms, causality, International relations, constructivism, method}
  • نقش ناجا در جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در استان ایلام
    مسعود توکلی

    ضرورت مدیریت بحران شیوع ویروس کووید- 19 در مقیاس ملی، منطقه ای و شهری این روزها بیش از هر موضوع دیگری نمایان است. البته، آنچه توجه به مسایل ویروس کووید- 19 را بیش از همه در جهان واجد اهمیت کرده، سرعت انتقال و شیوع بالای آن است که راهکارهای مقابله با آن علیرغم اشتراکات در برخی لایه ها مانند مدیریت زیرساخت های شهری بر اساس موضوعاتی همچون مقیاس، موقعیت جغرافیایی، ویژگی های کالبدی، فرهنگ سکونت و دیگر لایه های زندگی در هر شهر جداگانه تعریف می شود. در پژوهش پیشرو، به بررسی مدیریت بحران ویروس کرونا (با تاکید بر نقش ناجا) در شهرستان ایلام پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات به روش مصاحبه با خبرگان و روش تحلیل داده ها با استفاده از روش توصیفی است. با بررسی عوامل داخلی (نقاط ضعف و قوت) و خارجی (فرصت ها و تهدیدها) شناسایی شده مشخص شد که استراتژی مطلوب برای مدیریت بحران ویروس کووید- 19 در شهر ایلام استراتژی تدافعی است. در همین راستا، راهبردهایی مثل تدوین برنامه جامع مدیریت بحران مقابله با ویروس کووید- 19 با همفکری متخصصین حوزه های مدیریت شهری، کادر درمان، نیروهای انتظامی، تشدید نظارت ها در اجرای پروتکل ها بهداشتی در مراکز تجمع مردم، تجدیدنظر در برنامه حرکتی ناوگان حمل ونقل عمومی جهت کاهش تعداد مسافران در ایستگاه ها و داخل وسایل حمل نقلی و... جهت بهبود مدیریت بحران ویروس کووید- 19 در شهر ایلام ارایه می گردد.

    کلید واژگان: مدیریت بحران, کووید-19 ویروس کرونا, نیروی انتظامی, روش}
  • یاسین کمالی وحدت*، سید محمدرضا رشیدی آل هاشم، محمد قاسمی شوب، صفر نصیریان

    پژوهش در زمینه اصول تربیت و روش های آن، از دیرباز مورد توجه اندیشمدان اسلامی بوده است و این توجه ناشی از اهمیتی است که معارف دینی در این باره نظر گرفته اند. از آن جا که خلا وجود پژوهش هایی که بتواند در ارتباط دقیق و موشکافانه بین دو عنصر تربیت اصل و روش های آن، به ویژه از منظر معارف دینی، کارهایی را سامان داده باشد، به شدت احساس می شود، پژوهش حاضر بر آن است تا با روش تحقیق کیفی و داده بنیاد به تبیین روش های تربیت دینی، بر پایه یکی از اصول مهم و کاربردی تربیت دینی؛ یعنی اصل تدریج بپردازد. اشباع نظری بسندگی انتخاب مفاهیم را به عهده دارد و کشف و بازرسی پایایی و اعتبار ابزار را به عهده دارد  بدین گونه که جستجوی متون دینی و بکارگیری مفاهیم و سپس مقوله ها تا جایی ادامه یافت که احساس اشباع نظری لازم به دست آمد. اطلاعات لازم از متون دینی جمع آوری شده است. بر همین اساس، در پژوهش حاضر، اصل تربیتی تدریج و رهاوردهای آن در عرصه روش های تربیتی؛ اعم از آن چه که از سوی خود متربی لازم است تحقق یابد و آن چه که مربی به عنوان یک راهنما مد نظر قرار دهد، مورد بررسی قرار می گیرد. بر اساس پژوهش حاضر، اصل تدریج یکی از اصول مهم تربیتی در کنار اصول دیگر مثل خدامحوری، مسئولیت پذیری، آخرت گرایی، توجه به مناسبات اجتماعی، اخلاق مداری، نظارت مداری و تکریم  شخصیت متربی است. بر همین اساس، روش های تربیت دینی مبتنی بر اصل تدریج نیز عبارتند از: اعتدال و میانه روی، اولویت بندی و موقعیت شناسی، تکرار و تمرین، رفق و مدارا، و آسان گیری.

    کلید واژگان: تربیت دینی, اصل, روش, تدریج}
    Yasin Kamalivahdat *, Dr.Seyed Mohammad Reza Rashidi Al Hashem, Mohammad Qasemi, Safar Nasirian

    Research on the principles of education and its methods has long been considered by Islamic thinkers and this attention is due to the importance that religious teachings have considered in this regard. Since there is a lack of research that can be done in a precise and meticulous relationship between the two elements of the principle and its methods, especially from the perspective of religious teachings, is strongly felt, the present study on it. Is to explain the methods of religious education with the method of qualitative research and data foundation, based on one of the important and practical principles of religious education; That is, the principle of gradual pay. Theoretical saturation is enough to select the concepts and discover and inspect the reliability and validity of the tool so that the search for religious texts and the application of concepts and then categories continued until the necessary sense of theoretical saturation was obtained. Necessary information has been collected from religious texts. Accordingly, in the present study, the principle of gradual education and its achievements in the field of educational methods; Both what the coach needs to accomplish and what the coach considers to be a guide are considered. According to the present study, the principle of graduation is one of the important principles of education along with other principles such as God-centeredness, responsibility, hereafter, attention to social relations, ethics, orientation supervision and honoring the personality of the educator. Accordingly, methods of religious education based on the principle of gradualism include: moderation and moderation, prioritization and situationalism, repetition and practice, friendliness and tolerance, and facilitation.

    Keywords: Religious Education, Principle, Method, Gradual}
  • روح الله مظفری پور*

    در این پژوهش، فلسفه پساپدیدارشناسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. پساپدیدارشناسی به عنوان یک رویکرد جدید در فلسفه فناوری می باشد که به ویژه بر نقش فناوری در تغییر دادن تجربیات و ادراک انسان ها تاکید دارد. نخست به ارتباط پساپدیدارشناسی با پدیدارشناسی و سپس به رابطه پساپدیدارشناسی و عملگرایی اشاره شده است. پساپدیدارشناسی فلسفه ای ترکیب شده از عملگرایی و پدیدارشناسی کلاسیک است. پساپدیدارشناسی با حفظ برخی ویژگی های پدیدارشناسی کلاسیک و کنار گذاشتن برخی ویژگی های دیگر از جمله تاکید بر ضدیت با ذات گرایی، باعث شده است این فلسفه را نوعی پدیدارشناسی عملگرا بنامند. در ادامه به روش های انجام پژوهش پساپدیدارشناسی پرداخته شده است. در این باره روش هایی معرفی و بحث شده اند که شامل روش هایی از جمله روش مصاحبه با شرکت کنندگان، مشاهده شرکت کنندگان، گزارش تجربیات اول شخص، مصاحبه با اشیا و روش پیشنهادی رابرت روزنبرگر هستند که همه این روش ها در نهایت به طرق مختلف به بررسی رابطه انسان و فناوری ها و تغییرات حاصل از این روابط می پردازند.

    کلید واژگان: پساپدیدارشناسی, پدیدارشناسی, عملگرایی, روش, پژوهش}
    Roohollah Mozaffaripour *

    In this paper, the philosophy of post-phenomenology has been discussed. Post-phenomenology is a new approach in the philosophy of technology, which especially emphasizes the role of technology in changing human experiences and perceptions. First, the relationship between post-phenomenology and phenomenology and then the relationship between post-phenomenology and pragmatism is mentioned. It has been stated that post-phenomenology is a philosophy combined with pragmatism and classical phenomenology. Post-phenomenology, while retaining some features of classical phenomenology and setting aside some other features, including the emphasis on opposition to essentialism, has led to the philosophy being called a kind of pragmatic phenomenology. In the following, Post-phenomenological research methods are discussed, in this regard, methods are introduced and discussed, which include methods such as interviewing participants, observing participants, reporting first-person experiences, interviewing objects, and Robert Rosenberger's proposed method. All of these methods ultimately examine the relationship between humans and technologies and the changes that result from these relationships in different ways.

    Keywords: post-phenomenology, phenomenology, pragmatism, Method, research}
  • جعفر مرادحاصلی*

    چکیده این مقاله رویکردهای مختلف به حوزه ی تحلیل انتقادی گفتمان، مبانی نظری، روش ها و مفاهیم اصلی مورد استفاده ی آن ها را مورد بررسی قرار می دهد. این رویکردهای عضو جنبش تحلیل انتقادی گفتمان با پدیده های مورد مطالعه، پیش فرض های نظری و روش های به کار گرفته از یکدیگر جدا می شوند. رویکردها به تحلیل انتقادی گفتمان در سطح نظری ابعاد گوناگون نظریه ی جامعه شناختی و نظریه ی اجتماعی-روان شناختی از نظریه های کلان یا نظریه های اجتماعی عام گرفته تا نظریه های میان برد و نظریه های خرد اجتماعی و حتی نظریه های زبانی و گفتمان را به نحو التقاطی به کار می گیرند. به لحاظ روش شناختی نیز تحلیل انتقادی گفتمان در رویکردهای متعدد آن روش شناسی خود را بیشتر در سنت نظریه ی هرمنوتیک قرار می دهد. نویسنده به علایق اساسی پژوهش در تحلیل انتقادی گفتمان، که عمدتا شامل مسایلی از قبیل قدرت، طرد و انقیاد و نابرابری و بی عدالتی اجتماعی می شود، می پردازد. این علایق منجر به نزدیکی تحلیل انتقادی گفتمان به تحلیل سیاسی می شود. واژگان کلیدی: تحلیل انتقادی گفتمان، نظریه، روش، پژوهش اجتماعی.

    کلید واژگان: تحلیل انتقادی گفتمان, نظریه, روش, پژوهش اجتماعی}
  • رحمان شریف زاده*

    کتاب پساروش: آشفتگی در پژوهش علوم اجتماعی، نوشته جان لا فیلسوف و جامعه شناس انگلیسی است. این کتاب از معدود کتاب هایی است که خود روش را مورد کاوش فلسفی-جامعه شناختی قرار می دهد. کتاب پساروش مفروضات متافیزیکی و هنجارمندی های روش های متعارف را می کاود و به چالش می کشد و می کوشد رویکرد بدیلی را به روش در اختیار گذارد که منعطف تر، سخاوتمندتر و در عین محتاط تر و کم گوی تر باشد. همچنین این کتاب با بهره گیری از موردکاوی های متعددی، کردار، هدف، و ابزارهای بیانی روش ها را مورد بازاندیشی قرار می دهد. این کتاب در فضای برساخت گرایی و نظریه کنشگرشبکه بحث را پیش می برد، با این حال به زعم نویسنده در چند جا، به ویژه در بحث های مربوط به عدم تعین و چندگانگی، از این دو فراتر می رود. در این مقاله مهم ترین دعاوی و مواضع این کتاب را طرح خواهیم کرد و توضیح خواهیم داد و نیز برخی از کاستی های آن، ازجمله برخی بی دقتی ها در بیان مطالب و مواضع کتاب درباره برساخت گرایی، را به بحث خواهیم گذاشت.

    کلید واژگان: روش, همبندی روش, چندگانگی, برساخت, وضع}
    Rahman Sharifzadeh *

    The book “After Method; Mess in Social Science Research” written by English philosopher and sociologist John Law, is one of the few books which explores the method itself philosophically-sociologically. “After Method” explores and challenges the metaphysical assumptions and normativities of conventional methods and tries to provide an alternative approach toward method. The book also rethinks practices, purposes, and expression techniques of conventional methods through a variety of case studies. This book advances the discussion in the space of constructivism and actor-network theory; however, in the author's opinion, it goes beyond these two in several places, particularly in the discussions related to indefiniteness and multiplicity. In this article, we will lay out the most important claims and positions of this book and discuss also some of its shortcomings

    Keywords: method, Method Assemblage, multiplicity, Practice, Enactment}
  • محمد کشاورز بیضایی*، رضا معینی رودبالی
    تاریخ آثارعجم اثر فرصت الدوله شیرازی، مورخ، ادیب، شاعر، نقاش، موسیقیدان و دانشمند برجسته و نوگرای اواخر دوره قاجار است که نویسنده در تدوین آن از بسیاری اصول نوین دانش تاریخ بهره برده است. این جستار با روشی توصیفی روایی و تحلیلی، بینش و روش حاکم بر تاریخ نگاری فرصت الدوله شیرازی را در کانون توجه خود قرار داده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که فرصت در دو حوزه بینش و روش، به مبانی و ویژگی های تاریخ نگاری علمی و نوین واقف بوده و به رعایت آن در آثارعجم همت گماشته است. این ویژگی ها عبارت اند از: روش کاربست تحلیل در ریشه یابی علی پدیده ها و رویدادها، استعانت از کار گروهی، بهره گیری از علوم و منابع جدید، روش میدانی و مشاهده ای و به کارگیری نقشه، جغرافیا، ریاضی، نقاشی و اندازه گیری در امر تحقیق، توجه به دانش خطوط باستانی، پیشینه شهرها، اماکن و بناهای تاریخی، اجتناب از رویدادنگاری، مشیت گرایی، تعصب و زودباوری و به کارگیری سبک و نثری ساده. همچنین حاصل این پژوهش نشان می دهد که نویسنده با وجود وفاداری به برخی شاخصه های تاریخ نگاری سنتی، چون: استعمال اشعار عربی و فارسی در جای جای متن کتاب، از حیث توجه به اصول علمی تاریخ نگاری، طرحی نو درانداخته و تاریخی نوگرا در عرصه تاریخ نگاری محلی ایران به رشته تحریر درآورده است.
    کلید واژگان: فرصت الدوله شیرازی, روش, بینش, تاریخ نگاری محلی, آثارعجم}
    Mohammad Keshavarz Beyzai *, Reza Moeini Roodbali
    Forsat-od-Dowleh Shirazi, a historian, scholar, poet, painter, musician and modernist artist, wrote The Works of Ajam at the end of the Qajar dynasty. He employed so many of the principles of modern historiography in his book. This research concentrates on the method and insight of Forsat-od-Dowleh Shirazi in his historiography. The article demonstrates that he was familiar with the principles of the knowledge of modern historiography and observed them in his book. These principles include analysis of events, teamwork, knowledge of ancient scripts, and simplicity in writing style. The article argues that although the author followed some traditional principles of historiography, such as quoting Arabic and Persian poems, he provided a model for modernist historiography in Iran.
    Keywords: Forsat-od-Dowleh Shirazi, method, insight, Regional History, The Works of Ajam}
  • شاهده زهرا، رقیه بهادر*

    شناخت صحیح نسبت به اهداف ازدواج، یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در شکل گیری روابط عاطفی صحیح بعد ازدواج است. نوع نگاه و تلقی انسان از هر پدیده ، نقش مهمی در چگونگی تعامل آن دارد. براساس آیه 21 سوره روم و 189 سوره اعراف، هدف اصلی ازدواج رسیدن به آرامش است و مسایلی مانند تداوم نسل، سازندگی اخلاقی، سازندگی اجتماعی، ارضای غرایز جنسی، تربیت توحیدی فرزندان و... از نتایج قهری ازدواج است. در این میان انگیزه های افراد برای تشکیل زندگی مشترک نیز در شکل گیری روابط عاطفی همسران اهمیت دارد. در جوامع امروزی سه دلیل عشق و علاقه، تامین انتظارات و مصاحبت به عنوان انگیزه ازدواج ازسوی متخصصان بیان شده اند. این انگیزه ها متناسب با نیازهای افراد به وجود می آیند و افراد با این باور وارد زندگی مشترک می شوند که مجموعه ای از نیازهایشان را برآورده کنند. در دیدگاه دینی، تشکیل خانواده قداست ویژه ای دارد. قداست ازدواج با تعبیرهای مختلفی مانند سنت پیامبران، وسعت دهنده رزق و روزی، باارزش تربودن عبادت افراد متاهل و... ارزش الهی ازدواج در اسلام را نشان می دهد. مهم این است که این ارزش ها توسط افراد درک شود تا تاثیر خود را در زندگی زناشویی بگذارد. هرچه قداست خانواده نزد فرد بیشتر شود انگیزه و پاسداری از آن نیز بیشتر می شود. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که شناخت صحیح همسران نسبت به یکدیگر یکی از مهمترین شاخصه ها در سیر صعودی ارتباطی عاطفی آنهاست. مقاله حاضر، روش های شناخت همسران قبل ازدواج را بررسی می کند. این روش ها، شناخت صحیح نسبت به ازدواج و اهداف آن، شناخت درست نسبت به خود و شناخت واقع بینانه نسبت به همسر، شناخت نسبت به معیارهای گزینش همسر و شناخت نسبت به الگوی تصمیم گیری را شامل می شوند .

    کلید واژگان: روش, غنی سازی, زوجین, شناخت, ازدواج}
  • سید مرتضی حافظی*، مرتضی منشادی، محدثه جزایی
    بینامتنیت، در معنایی عام، بر شبکه ارتباطی تودرتوی متون با یکدیگر دلالت دارد. در این معنا، نظریه بینامتنیت به عنوان یک هستی انتزاعی جلوه گر می شود که بر مفهومی موسع و بی آغاز و پایان از این واژه صحه می گذارد. در این نوشتار، با عنایت به توجه فی مابین نظریه و روش، جایگاه بینامتنیت مورد واکاوی قرارگرفته و این پرسش مهم مطرح شده است که آیا اساسا نگاه روش گونه به بینامتنیت توجیه پذیر است؟ به نظر می رسد بینامتنیت به عنوان یک مفهوم پست مدرن بر سر دوراهی فرو غلتیدن در ورطه تقلیل گرایی مفهومی از یک سو و محصور شدن در انتزاع متعلق به نظریه از سوی دیگر قرار داشته باشد. در حقیقت پاسخ این نوشتار به پرسش یادشده، «بلی» مشروط است. بینامتنیت یک روش است، به شرطی که مفهوم انتزاعی ارتباط بینامتنی به چیزی شبیه نقد سنتی منابع تقلیل یابد. عدم اهتمام واضعان اولیه واژه بینامتنیت، کسانی چون کریستوا و بارت، در کاربردی کردن روش بینامتنیت و هشدار از فرو کاهش بینامتنیت به ماخذیابی و تاکید بر نظریه به جای روش، چالشی را پدید آورد که نسل بعدی پژوهشگران بینامتنیت را به سمت روش و کاربردی سازی بینامتنیت سوق داد. روش تحلیل بینامتنی مبتنی بر اصول و مراحلی است که نقطه تمرکز این نوشتار می باشد. واکاوی نظریه بینامتنیت، تقلیل آن به روش و چگونگی نحوه استفاده از آن در یک پژوهش علمی، از اهداف اصلی این پژوهش می باشد.
    کلید واژگان: نظریه, روش, پست مدرنیسم, بینامتنیت, تقلیل گرایی مفهومی}
    Seyed Morteza Hafezi *, Morteza Manshadi, Mohadeseh Jazaei
    Intertextuality, refers to the nested network of communication of texts. With regard to the theory and method, the position of intertextuality has been investigated and the question is: is a methodological view of intertextuality fundamentally justifiable? Intertextuality as a postmodern concept is at the crossroads of falling into the abyss of conceptual reductionism on the one hand and being confined to the abstraction of theory on the other hand. The answer to this question in this paper is a conditional "yes". Intertextuality is a method, provided that the abstract concept of intertextuality is reduced to something like traditional critique of references. The lack of attention of the early founders of the word intertextuality, such as Kristeva and Barthes, to apply intertextuality method, the warning of intertextuality reduction to source and the emphasis on theory instead of the method posed a challenge that led the next generation of intertextuality researchers to intertextuality method and application. Analysis of intertextual theory, its reduction to the method and its use in a scientific research is one of the main objectives of this study.
    Keywords: theory, Methodology, postmodernism, intertextuality, conceptual reductionism}
  • علی اشرف نظری*
    شیوه خوانش و تفسیر متون تاریخی یکی از محورهای اصلی حوزه روش شناسی و تاریخ اندیشه است. پرسش محوری در این زمینه این بوده که در مطالعه تاریخ اندیشه، چگونه می توان به مفهوم های مورد نظر اندیشمندان پی ببرد؟ کوینتین اسکینر پرسش از چگونگی نحوه سازگار ساختن این چشم اندازهای متباین را هنوز هم مسئله ای اساسی در اندیشه سیاسی عصر حاضر می داند. او تلاش کرده است با رویکردی قصدگرایانه از شیوه های متداول پژوهش تاریخی استفاده کند، به تمایزات شان توجه کند، اعتقادات شان را بازیابد و تا جایی که ممکن است، از راهی که امور می پیمایند سر درآورد. او امیدوار است با کندوکاو در تاریخچه نظریه های رقیب، بتواند غیر از علاقه تاریخی سهمی هم در این منازعه های رایج داشته باشد. در مقاله حاضر تلاش خواهد شد ضمن معرفی جلد نخست کتاب بینش های علم سیاست: در باب روش، به نقد و بررسی شکلی و ماهوی این اثر نیز پرداخته شود. اهمیت خوانش انتقادی این مجموعه مقالات در این است که اینک به عنوان نوشتارهایی کلاسیک، بیان کننده تحول فکری او هستند.
    کلید واژگان: :روش, هرمنوتیک, سیاست, اسطوره دکترین, قصدگرایی}
    Ali Ashraf Nazari *
    The manner of reading and interpreting historical texts is one of the central pillars of the methodology and history of thought. The main question in this field is how to study and understand the concepts and meanings of the thinkers in the study of the history of thought? Quentin Skinner is one of the founders of the Cambridge School of History and Political Thought, whose work is of philosophical importance, presenting new and influential ideas. Skinner considers the question of how different and conflicting perspectives are to be adapted, which can be still a central issue in contemporary political thought. He has attempted to use the traditional methods of historical research with an intentional approach, to draw attention to their differences, to reconstitute their beliefs, and to be as aware of the processes of the formation of problems and events as possible, to understand the way things are going. He hopes that by examining and evaluating the history of competing theories, he will be able to play a part in these widespread conflicts, regardless of his historical interest. This article will attempt to introduce and review the first volume of the book Visions of Politics: On Methodology. The importance of the critical reading of this series of articles in this book is that it now reflects his intellectual transformation as classical writings.
    Keywords: methodology, Hermeneutics, Politics, Doctrine Myth, Intentionalism}
  • پروین قاسمی*

    کتاب استعمارزدایی در روش در زمره متون ضداستعماری با جهتگیری هایی نسبت به انسان شناسی، تحقیق و علم به قلم تحریر درآمده است؛ از انسان شناسی تا تحقیق و علم تا زمانی که در بطن و گستره حضور استعمار واقع شده بود، از منظر نویسنده کتاب نکوهش شده اند. شواهدی از تحقیقات غیرانسانی استعمارگران بریتانیایی در نیوزیلند روی مایوری ها در کتاب ارایه شده است. این کتاب نشان می دهد بنا به مبارزات متعددی که اهالی قبیله مایوری با استعمارگران، امروزه معنای و کاربرد تحقیق متفاوت از گذشته شده است و آنها با آغوش باز به استقبال تحقیق می روند.بنا به این شواهد، آنچه می توان در مورد این کتاب و در پاسخ به آن خاطرنشان کرد این است که متهم اصلی "تحقیق" نیست بلکه کشورگشایی ها و جاه طلبی های اقتصادی و سیاسی کشورهای استعمارگر است که نام تحقیق و انسان شناسی را تحت الشعاع خود قرار داده است. همواره مایوری ها به طور خاص و پلینزی ها به صورت کلی از منظر انسان شناسان معرفی و شناسانده می شوند این در حالی است که در این اثر این موضوع وارونه شده است و این زنی از مایوری ها است که می نویسد و ثبت می کند و نظر و تحلیل خود را در مورد گذشته و انسان شناسی بیان می کند. اما در این میان آنچه که می توان در تکمیل آثار اینگونه عنوان کرد نگاه به غرب و یا استعمار در راستای شناخت آن از منظر مایوری است. این مهم در آثار ضداستعماری کمتر مدنظر قرار می گیرد. بسندگی به نوشتن مایوری ها از خودشان و زخم هایشان در بهبود اوضاع دخیل خواهد بود اما به هر روی ما را بی نیاز از شناخت غرب و استعمار از منظر دقیق و توجه به لایه های ذهنی نمی کند.

    کلید واژگان: مائوری, انسان شناسی, تحقیق, بومی, استعمار فرافرانو, روش شناسی, روش, تحقیر. غرب شناسی, شرق شناسی}
    Parvin Ghasemi *

    The book of Decolonizing Methodologies: Research and Indigenous Peoples was written in anti-colonial texts with orientations toward anthropology, research, and science. From anthropology to science and research was blamed by writer because of using them by colonial system. The author claims that science, research and anthropology have contributed to colonization. Evidences of inhumane research by British colonists in New Zealand on the Maori is presented in the book.This book shows that, in the face of numerous struggles that the Maori tribes have made with the colonists, today the meaning and application of “research” have become different from the past, and they welcomed to “research” with open arms. According to the evidence, the main culprit is not "research" but the economic and political ambitions of the colonial countries that overshadow the name of research and anthropology.The Maoris always in particular and the Polynesians generally are introduced and identified from the perspective of foreign anthropologists, But in this book, she is a Maori woman who writes and records and expresses her opinion and analysis of the past and anthropology.  In this book, is not to be seen anti-colonialist view of the West or colonialism in the light of their understanding of the Maori. This issue is less addressed in anti-colonial works. Writing about the Maori themselves and their wounds will help to improve the situation, but it does not require us to understand the West and colonize from a careful perspective and pay attention to the subjective layers.

  • الهام رسولی ثانی آبادی*
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و ارزیابی مهم ترین نقاط قوت و ضعف کتاب «روش و نظریه در علوم سیاسی» نوشته دیوید مارش و جری استوکر است. از آن جا که یکی از مهم ترین حوزه های فلسفه علم، حوزه مباحث مربوط به مسایل فرانظری با تمرکز بر مسایل هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی است، هدف اصلی این کتاب پر کردن خلاء نظری در دو حوزه روش شناسی و معرفت شناسی است. کتاب مجموعه مقالاتی در سه بخش مهم «رهیافت های علوم سیاسی»، «پرسش های روش شناختی» و «نظریه های مربوط به دولت» از نویسندگان مختلف دانشگاه های انگلستان می باشد و بنابراین با رویکرد بریتانیایی به این حوزه پرداخته است. در این پژوهش ابتدا به معرفی کلی اثر پرداخته ایم، سپس امتیازات و نواقص شکلی اثر را مورد بررسی قرار داده ایم، در مبحث پنجم به ارزیابی محتوایی اثر به صورت کلی و در مبحث پایانی نیز به بررسی مهم ترین امتیازات  و نواقص محتوایی فصل به فصل اثر به طور هم زمان پرداخته ایم. این پژوهش یک پژوهش تحلیلی با رویکرد نقد از طریق مطالعه موردی اثر می باشد.
    کلید واژگان: نظریه, روش, دولت, پژوهش کیفی, پژوهش کمی}
    Elham Rasooli Saniabadi *
    The main purpose of this study is to examine and evaluate the major strengths and weaknesses of David Marsh and Jerry Stoker's book Method and Theory in Political Science. Since one of the most important areas of the philosophy of science is the field of transnational issues focusing on the issues of ontology, epistemology and methodology. In this study, we first introduce the overall effect of the work, then discuss the points and the disadvantages of the work, in the fifth section the overall content evaluation of the work, and in the final section, the most important points and disadvantages of the chapter-by-chapter content. The effect is simultaneous. This research is an analytical research with a critique approach through case study.
    Keywords: Theory, method, Political science, Metatheory, State}
  • فرهاد امام جمعه*
    آیا راه فعالیت و رشد علوم بین رشته ای از جمله مطالعات فرهنگی و جامعه شناسی فرهنگی، یک راه هموار و بدون بحران است یا این گونه رشته ها در امتداد سیر تکوینی خود با گسل هایی  مواجه اند که باید بتوان ضمن بازشناسی مسائل آن در اندیشه ی چاره بود . هدف آن است که به بینش و منطقی دست یافت که خلاء هایی که در کار علم پیش می آید را پر نموده و بتوان راه بی پایان رشد علوم فرهنگی و تطبیقی مرتبط با آن را جهت پاسخ به انسانی ادامه داد . از این رو یافتن و بیان پایه های استحکام علم برای پژوهشگران علوم فرهنگی و اجتماعی مهم و با ارزش است و می تواند بعضی شبه ها و تردیدهای نابجا را پاسخ داده و کیفیت عالی را ارزانی محققان این حوزه از علم کند. روش این مقاله بر اساس الگوی جامعه شناسی تاملی و کیفی، و تطبیقی بنیادی بوده و ضمن بهره وری از متون و تالیف نظرها به تدوین یافته ها پرداخته شده است. در پایان نتیجه آن است که تفسیرگرایی با اقتباس از اهتمام نظری بزرگان این رشته(ماکس وبر، کانت ، مولانا ، فروند و...) ، اگر به درستی بازشناسی و به کار گرفته شود صرفنظر از هر گونه تاویل های سلیقه ای - ذهنی ، پل توانا و کارآمدی برای گذر از برخی گسست ها و مباحث متفرقه و گاه قطعه قطعه شده در حیطه ی علوم فرهنگی و تطبیقی  است ؛ اگر چه در راه رونق فرهنگ شناسی تفسیرگرا از نظریه پردازی های نوآور نیز باید بهره برداری کرد.
    کلید واژگان: بینش, روش, علم فرهنگ}
    Farhad Emamjome *
    Is the way of the Activity and Growth of humanities, including cultural studies and Cultural Sociology smoothly and without crisis, or this way along the course of its development is faced with faults and abysses, which should be possible while recognizing its problems in the thought of choice. The goal is to reach the logical insight that fill up the gaps in the work of science; And it would be possible for the endless path of The growth of cultural and comparative related sciences to continue to meet the perpetual human needs. therefore Finding and expressing the foundations of consistency and the strength of human science is important to socialand cultural science scholars; And can answer some pseudo-misplaced doubts and make excellent quality researchers in this field of science. The method of this paper is based on the model of qualitative and Thinking sociology and, while utilizing the texts and links with Compilation of testimonials, the findings have been elaborated. In the end, the result is that interpretiveism, with the efforts of the elders of this field, if properly recognized and applied; Regardless of any tangible, subjective, interpretations, the potent bridge is an effective way to go through some of the discontinuities and discourses that are sometimes fragmented in the Cultural and Comparative Sciences . However, In the way of the revival of interpretive culturalogy, theoreticians must also be exploited.
    Keywords: Insight, Method, Culture science}
  • کیوان جورابچی*

    این مقاله به بررسی دو مفهوم کلیدی روش و نظریه در پژوهش های تجربی می پردازد. مقاله با قرار دادن این دو مفهوم در بستر روش شناسی پژوهشی، معانی و رویکرد های متفاوت به آنها را از دو منظر روش شناسی کمی و کیفی مورد بررسی قرار می دهد. بدین منظور ابتدا ویژگی ها و ابعاد روش شناسی های کمی و کیفی در پژوهش های تجربی تشریح می شوند و سپس، پس از بررسی تطبیقی میان این دو و ذکر نقاط تشابه و تفاوت آن ها، فرایند پژوهش در هر یک از این دو رویکرد مد نظر قرار می گیرد. در ادامه مقاله ماهیت نظریه، به مثابه جزء مکمل روش در پژوهش های تجربی، از منظر دو دیدگاه کمی و کیفی و ترکیب آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در نهایت مقاله با استفاده از «گونه شناسی نظریه ها» و توسل به مفهوم «دور هرمنوتیکی» دیدگاه خود را در مورد نسبت میان روش و نظریه در پژوهش های تجربی بیان می نماید و به تبیین نقش «چارچوب های نظری» در طرح این نوع از پژوهش ها می پردازد.

    کلید واژگان: روش, نظریه, روش شناسی کمی, روش شناسی کیفی, گونه شناسی نظریه ها, چارچوب نظری}
    Keivan Jourabchi*

    The present paper aims to study the concept of method and theory in empirical research. Considering the context of research methodology, the paper identifies different meanings and approaches to these two concepts from both quantitative and qualitative perspectives. First, the properties and dimensions of quantitative and qualitative methodologies in empirical research design are described. Then, the research process in each of these two approaches is considered after a comparative analysis between the two by considering the similarity and difference aspects. Accordingly, the nature of the theory as an integral part of the method in empirical research is analyzed based on these two perspectives, along with their integration. Finally, by using the concept of “typology of theories” and the concept of “hermeneutic cycle”, the present study tries to represent the relationship between method and theory in empirical research and explains the role of “theoretical framework” in these kinds of research designs

    Keywords: Method, theory, Quantitative Method, Qualitative Method, typology of theories, theoretical framework}
  • یعقوب خزایی*
    امروزه بحث روش و روش شناسی یکی از سنجه های مهم علمیت هر رشته علمی به شمار می رود. شاید اکنون بدون معرفت نسبت به روش و روش شناسی ادعای علمیت در هر علمی مورد تردید باشد. پژوهش حاضر ضمن نقد سه اثر منتشرشده در حوزه روش تحقیق در تاریخ یعنی روش تحقیق در تاریخ نگاری اثر جهانگیر قائم مقامی، درآمدی بر روش پژوهش در تاریخ نوشته علیرضا ملایی توانی و روش پژوهش در تاریخ شناسی نوشته حسن حضرتی به ارزش یابی روش و روش شناسی و نسبت آن با تفکر در علم تاریخ پرداخته است. این نقد نشان می دهد که چه پیامدهایی از اتخاذ رهیافت پوزیتیویستی در علم تاریخ متصور است. پذیرش الگوهای روش شناختی علوم طبیعی در تاریخ، تضعیف موضع نقد، تضعیف موضع اندیشه ورزی در علم تاریخ، نادیده انگاشتن نقش مورخ به عنوان دست کم بخشی از فرایند تولید علم تاریخ و... از جمله تبعات اتخاذ رهیافت پوزیتیویستی در تاریخ است. بر این اساس راهبرد پژوهش کنونی آن است که تمهیداتی اندیشیده شود تا به واسطه ی آن تفکر در تاریخ به موضعی غالب تبدیل شود. مساله نوشتار حاضر این است که نسبتی مشخص بین علم تاریخ و تفکر برقرار سازد و در این راستا تعریف و تاویلی از علم تاریخ و روش شناسی تاریخی ارائه شده که به تقویت تفکر استمداد برساند.
    کلید واژگان: روش, روش شناسی, نقد, پوزیتیویسم, روش استقرایی, نظریه, تفکر فلسفی}
    Yaghoub Khazaei *
    Today, the discussion of method and methodology is one of the important measures of science in any field of science. Perhaps now, without knowledge of the method and methodology is questionedthe claim of sciencein every discipline.  Meanwhilethe present study criticizes three published works in the field of research method in the historynamelyresearch Method in Historiography by Dr. Jahangir GhaemMaghami, an introduction to research method in the history by Dr. AlirezaMollaiyTavani and Method of Research in History by Dr. Hassan Hazratiand  it has evaluated method and methodology and its relation with thinking in the history. This critique reveals the implications of adopting a positivist approach in the history.Adoption of the methodologicalpatterns of natural sciences in history,Weakening the position of criticism, Undermining the position of thought in history, ignore the role of the historian as at least part of the process of producing history, and ... is the consequences of adopting a positivist approach in history. Accordingly, it is the current research strategy that  arrangements are to be consideredby that, thinking in history becomes the dominant position.The present article problem is to establish a distinct relation between history and thought and in this regard, there is a definition and interpretation of history and historical methodology that advocates for strengthening thinking.
    Keywords: method, methodology, critique, positivism, inductive method, theory, philosophical thinking}
  • سید مصطفی شهرآیینی، عزیزه زیرک باروقی*
    مقاله پیش رو به نقد و بررسی کتاب Descartes Embodied: Reading Cartesian Philosophy through Cartesian Science نوشته دنیل گربر اختصاص دارد. گربر از برجسته ترین پژوهش گران فلسفه دوران مدرن و دکارت شناس معاصر، کتاب را به سال 1980 نوشته و دانشگاه کمبریج آن را منتشر کرده است. این اثر به زبان فرانسوی نیز به چاپ رسیده اما ترجمه فارسی از آن در دست نیست. اثر مجموعه مقالاتی است که نویسنده پیش از این جدا جدا نوشته و آن ها را در نشریات معتبر فلسفی منتشر کرده است. موضوع اتحاد بخش مقالات، پیوند میان علایق فلسفی و علمی دکارت می باشد. در این مقاله می کوشیم نخست معرفی اجمالی از نویسنده کتاب به دست دهیم و در ادامه، به ادبیات مربوط به موضوع در زبان انگلیسی بپردازیم و جایگاه کتاب حاضر را در این ادبیات نشان دهیم. در بخش اصلی مقاله، به معرفی، نقد و بررسی خود کتاب می پردازیم. این بخش را در دو بخش فرعی تر صوری و محتوایی تنظیم کرده ایم که نخست از جنبه صوری و شکلی، و سپس از منظر محتوایی و تخصصی به نقد و ارزیابی اثر می پردازیم.
    کلید واژگان: شک, روش, فیزیک, مابعدالطبیعه, نفس, جسم, خدا}
    Seyed Mostafa Shahraeeni, Azizeh Zirak Baroogi *
    The present article deals with introducing and critically studying of the book Descartes Embodied: Reading Cartesian Philosophy through Cartesian Science by Daniel Garber. Garber, one of the most prominent researchers of modern philosophy and contemporary Descartes-scholar, wrote the book in 1980 and it was published by Cambridge University Press. This work has been released in French; yet there is no Persian translation available. It is a collection of articles written separately by author and published in credible philosophical journals. The unifying subject of the articles is the relationship between Descartes’ philosophical and scientific areas of interest.
    This article intends to introduce the author and covers the literary style of the book in English in brief. The article mainly addresses the introduction and critical analysis of the book itself, in two parts successively: form and content.
    Keywords: doubt, method, physics, metaphysics, soul, body, God}
  • علیرضا پویا*
    در این مقاله ابتدا مباحثی مقدماتی درباره تبیین و اهمیت بحث نظریه و روش، و سپس مطلبی در خصوص عرصه‌های اجرای تحقیق به عنوان مقوله‌ای که از اهمیت ارتباط روش و نظریه حکایت دارد، مطرح شده است‌. سپس هستی شناسی مادی و روش تحقیق مبتنی بر این رویکرد و ‌‌پیامدهای آن در علوم انسانی توضیح داده شده و در ادامه بحثی درباره معرفت‌‌شناسی و روش، صورت گرفته است. آنگاه روش و نظریه در رویکردهای جدید غربی و‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پست‌مدرن و تمایلات نواندیشان اسلامی به این رویکردها و تبعات آن بررسی شده است. در انتها نیز نظریه و روش در رویکرد اسلامی بحث شده و نتیجه گرفته‌ایم که با توجه به اهمیت این بحث در علوم انسانی، مطالعه و تبیین آن توسط اندیشمندان اسلامی، ضروری و نیازمند توجه جد‌‌ی است.
    کلید واژگان: نظریه‌, روش‌, هستی‌شناسی‌, روش شناسی‌, معرفت‌‌شناسی}
  • احمدحسین شریفی
    روش نظریه پردازی به صورت عام و روش اکتشاف نظریه اسلامی از منابع و متون دینی به صورت خاص از دغدغه های مهم پژوهشگران معاصر است. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که «چگونه می توان از منابع و متون دینی به اکتشاف و استنباط «نظریه» پرداخت؟».
    نویسنده با هدف ارائه روشی نو و اطمینان آور در این باره، با اشاره ای به مفروضات معرفت شناختی و دین شناختی بحث، با نگاهی کلان به نظام فکر اسلامی و با استفاده از مطالعات موردی و همچنین با به کارگیری روش تحلیلی- فرایندی 9 مرحله ای برای اکتشاف نظریه اسلامی از منابع و متون دینی اقدام کرده است.
    دستاوردهای مهم این مقاله عبارت اند از: الف. ارائه مدلی جدید یا دست کم اصلاح شده از روش اجتهاد؛ ب. ارائه روشی برای استنباط نظریه اسلامی؛ ج. نگاه کلان و مجموعی داشتن به روش اجتهاد به جای نگاه جزءنگر؛ د. توجه دادن به نقش ضوابط اسلامی حاکم بر قلمروهای گوناگون و همچنین قواعد اسلامی حاکم بر زیست انسانی در فرایند اکتشاف نظریه اسلامی.
    کلید واژگان: روش, اکتشاف, نظریه, نظریه اسلامی, ضوابط اسلامی, قواعد اسلامی, مقاصد زیست انسانی}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال