جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « فرهنگ » در نشریات گروه « علوم اجتماعی »
تکرار جستجوی کلیدواژه «فرهنگ» در نشریات گروه «علوم انسانی»-
نماز، از سویی اولین، مهم ترین و با اولویت ترین واجبات الهی است که از زمان خلقت حضرت آدم علیه السلام وضع شد تا از این طریق، رابطه ی انسان ها را در تمام طول شبانه روز با خالق هستی زنده نگه دارد و عامل اصلاح رفتار، گفتار و کردار و به اصطلاح، تعالی فرهنگ آن ها باشد. نماز، مقدس ترین رابطه ی میان خالق و مخلوق است. نماز، برترین عبادت هاست؛ اگر در درگاه خداوند پذیرفته شود، همه ی عبادت های دیگر پذیرفته خواهد شد و اگر پذیرفته نگردد، عبادت های دیگر ارزشی ندارد. از سوی دیگر، نماز، معبر اصلی هدایت و تعالی فرهنگی و مهم ترین راه فرهنگ سازی الهی و یک هنرنمایی الهی است که خداوند تمام ارزش ها را به نحوی در آن قرار داده است. نتایج این پژوهش که به روش توصیفی و با بررسی تحلیلی- توصیفی آیات قرآن انجام شده گویای این است که نماز با ملاحظه ی آداب و شرایط آن، نقش محوری در فرهنگ سازی و تعالی فرهنگی در بین انسان ها و خصوصا جوامع اسلامی دارد و در دین اسلام، همه اهداف فرهنگی از قبیل اخلاص و یکرنگی؛ تعاون و همکاری؛ ایثار و انفاق؛ جهاد و شهادت؛ امر به معروف و نهی ازمنکر؛ عفاف و حجاب؛ نظم و انضباط اجتماعی، برابری و برادری و همچنین فرهنگ تربیت دینی بر پایه ی نماز بنا نهاده شده است.کلید واژگان: نماز, قرآن, فرهنگ, تعالی فرهنگی}Prayer, on the other hand, is the first, the most important and the most prioritized divine obligation that was established since the creation of Prophet Adam, peace be upon him, in order to keep the relationship of humans with the Creator of the universe alive throughout the day and night, and the factor of reforming behavior, speech and action. And so to speak, the excellence of their culture. Prayer is the most sacred relationship between the creator and the creature. Prayer is the best form of worship; If it is accepted at God's door, all other worships will be accepted, and if it is not accepted, other worships have no value. On the other hand, prayer is the main means of guidance and cultural excellence and the most important way of creating divine culture and a divine artistic performance in which God has somehow placed all the values in it.The results of this research, which was carried out in a descriptive way and with an analytical-descriptive examination of the verses of the Quran, show that prayer, considering its customs and conditions, plays a central role in culture building and cultural excellence among humans, especially Islamic societies, and in the religion of Islam, all GoalsKeywords: Prayer, Quran, Culture, Cultural Excellence}
-
بازنمایی الگوهای مسلط فرهنگی برجامعه زنان ، در سینمای کیارستمی
این مطالعه درصدد است به بررسی زن در سینمای کیارستمی در دوره های مختلف تاریخی و اجتماعی بپردازد تا الگوهای فرهنگی مسلط شده بر جامعه زنان را کشف و بازنمایی کند. در بر همین اساس، سه فیلم سینمایی شیرین، گزارش و ده، به عنوان میدان و نمونه مطالعه بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. چارچوب نظری این مطالعه مبتنی بر نظریه ی بازنمایی است و از روش تحلیل نشانه شناختی بارت برای تحلیل وتفسیر داده ها استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش، از آنجا که قدرت به طور تاریخی، اجتماعی ونمادین در دست مردان است، بنابراین مفاهیم و مقولات فرهنگی بر اساس نظام مردانه تعریف شده ومفاهیمی ذاتا غالب اند.این مفاهیم و مقولات در (فیلم گزارش)، در سوژه هایی منفعل و خشونت پذیر برساخته شده، در (فیلم شیرین) ناتوان و البته قابل استفاده در برخی مواقع به نفع شرایط مردانه و در (فیلم ده)، وابسته به تصمیمات وترجیحات جامعه مردان، بازنمایی شده اند که در واقع، زنان را دارای هویتی تابع و غیر مستقل معرفی میکند.به این ترتیب، زنان برای پیشرفت وتغییر در زندگی خود نه تنها با موانع ساختاری و اجتماعی روبرو هستند، بلکه ساختار نظام مردسالاری همچون وجدان در اعماق ذهن و اندیشه آنها جای گرفته و حتی در زمان عدم حضور خود نیز پیام قدرتمندی برای زنان میفرستد وبه آنها یادآوری میکند که طبق دستورات عمل کنند.
کلید واژگان: فرهنگ, الگوهای فرهنگی, زن, سینمای کیارستمی, بازنمایی}Representation of dominant cultural patterns on women's society in Kiarostami cinemaThis study aims to investigate women in Kiarostami cinema in different historical and social periods to discover and represent the cultural patterns that have dominated women's society.On this basis, three sweet movies, Report and Ten, have been selected as the field and sample of the study based on the purposeful sampling method. The theoretical framework of this study is based on the theory of representation, and Barth's semiotic analysis method was used to analyze and interpret the data. According to the results of the research, since the power is historically, socially and symbolically in the hands of men, therefore, cultural concepts and categories are defined based on the male system and are inherently dominant concepts.These concepts and categories in (the film report) are made in passive and violent subjects, in (the film Shirin) they are incapable and of course can be used in some cases for the benefit of men's conditions and in (the film Ten), they are dependent on the decisions and preferences of men's society. , have been represented which, in fact, introduces women as having a subordinate and non-independent identity.In this way, women face not only structural and social obstacles for progress and change in their lives, but the structure of the patriarchal system, like conscience, is deeply rooted in their minds and thoughts, and even in their absence, it sends a powerful message to women and to them. He reminds them to follow the instructions.
Keywords: Culture, Cultural Patterns, Women, Kiarostami Cinema, Representation} -
ارائه مدل توسعه فرهنگی با رویکرد گردشگری شهر شیراز با استفاده از نظریه زمینه ایی
فرهنگ راهبرد است. فرهنگ فرهنگ دیدگاه است .فرهنگ در برگیرنده آن چیزهایی ست که انسان در قلمرو فکری و ذهنی از طریق زندگی کسب میکند، فرهنگ قلمرو زیبایی هاست که از ارزشها و از پیوستگی های عاطفی و احساسی سرچشمه میگیرد. توسعه فرهنگی نیز یک عنصر ضروری در توسعه اجتماعی ست و باید همگانی و همه جانبه نگر باشد که نمی توان آن را از دیگران هدیه گرفت بلکه باید در درون هر جامعه تولید شود، بنابراین فرآیند توسعه بدون تغییرات عمیق در ساختارهای فرهنگی و اجتماعی،محقق نخواهد شد. توسعه فرهنگی نیز نیازمند برنامه ریزی و سیاست گذاری فرهنگی پژوهش های ژرف و تطبیقی ست. گردشگری آگاهی از فرهنگ هاست در این میان توسعه فرهنگی با رویکرد گردشگری از نیازهای روزجامعه ما به شمار میرود. توسعه گردشگری فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی را تحت تاثیر قرار می دهد و کمک به توسعه پایدار و ایجاد فرصت های اشتغال برای نسل جوان و بیکار در پی خواهد داشت نتایج نشان داد علارقم ظرفیت ها وپتانسیل های فراوان با سایش ها،چالش ها و موانعی مواجه ییم که برای حل آنها باید اهتمام بورزیم وگرنه سخت متضرر خواهیم شد ، هدف اصلی این مقاله، تدوین و ارائه مدلی برای توسعه فرهنگی با رویکرد گردشگری شهر شیرازاست طراحی مدل های توسعه فرهنگی ومولفه های آن ابزارهای مهمی برای شناخت وضعیت فرهنگی جامعه می باشد این مقاله با روش گرانددتئوری و تکنیک مصاحبه باز و عمیق و مطالعه مقالات و اسناد با تعداد 14نفر از متخصصان و اندیشمندان مرتبط حوزه گردشگری در طی سه مرحله کدگذاری باز،کدگذاری محوری و کد گذاری انتخابی وبا استفاده نرم افزار هنر تحلیل داده ها مورد تحلیل قرار داده است.
کلید واژگان: فرهنگ, توسعه فرهنگی, گردشگری, .نظریه زمینه ایی} -
یکی از این ابعاد زندگی انسانی شکل گیری هویت است که عوامل گوناگونی درحوزه زندگی اجتماعی در فرایند شکل گیری آن نقش دارند. فرهنگ و هویت فرهنگی دارای نقش تعادل بخش و انسجام بخش برای یک جامعه می باشد. بنابراین حفظ و نگهداری آن از الزامات هر جامعه است وگرنه با تضعیف یا از دست رفتن آن جوامع با مشکلات بی شماری دست به گریبان خواهند شد. این پژوهش، به روش توصیفی - همبستگی و جامعه آماری آن کلیه والدین و دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر ماهشهر در سال 1401 و به تعداد 2308 دانش آموز می باشد.. حجم نمونه با استفاده از روش نمنه گیری کوکران 329 نفر برآورد شد. که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای ابتدا 8 مدرسه از بین کلیه مدارسه متوسطه اول انتخاب شد. به منظور سنجش میزان هویت فرهنگی از پرسشنامه استاندارد طاهری (1392) و پرسشنامه سواد فرهنگی هیرش (1983) استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد سواد فرهنگی والدین بر هویت فرهنگی نوجوانان موثر است.
کلید واژگان: هویت, فرهنگ, هویت فرهنگی, سواد فرهنگی, نوجوانان} -
گسترش ارتباطات در عصر حاضر و افزایش جابجایی ها، موجب شده تا افراد و گروه های مختلف، پیوسته در حال تعامل و برقراری ارتباطات با افرادی از دیگر فرهنگ ها باشند. طی این تعاملات متعدد، بدون شک، تاثیر و تاثر فرد از فرهنگ های متفاوت پدیده ای رایج خواهد بود. پژوهش حاضر با نگاهی تطبیقی به دنبال بررسی ویژگی های شیوه مناسب برقراری ارتباطات میان فرهنگی از دیدگاه اسلام با فرهنگ های مختلف است. که بدین منظور به بررسی سیره پیامبر و آیات قرآن پرداخته و با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی تاریخی و تطبیق داده های گردآوری شده از منابع کتابخانه ای با سوال پژوهش، در پی ارائه الگویی مرحله ای از اصول ارتباطات میان فرهنگی از دیدگاه اسلام برآمده است. نتایج حاصل از تحلیل و بررسی داده های بدست آمده را می توان در 6 مرحله عنوان کرد که به ترتیب عبارتند از: 1) تایید و تاکید بر اشتراکات فرهنگی 2) تبلیغ و دعوت به فرهنگ خودی 3) نصیحت و دعوت به تفکر و گفتگوی آزاد علمی 4) انعقاد تفاهم نامه ها و قراردادهای مشترک فرهنگی 5) هشدار در برابر تقابل و تهاجم فرهنگی 6) دفاع و مبارزه با فرهنگ مخرب. باید به این نکته توجه داشت که مرحله ای بودن این فرآیند ارتباطی، به معنای حرکت از مرحله ابتدایی و الزاما رسیدن به مرحله پایانی نیست.
کلید واژگان: ادیان, ارتباطات میان فرهنگی, اسلام, پیامبر, فرهنگ} -
پژوهش حاضر به بررسی وارائه الگوی سازگاری فرهنگی اقوام ایرانی در دهه پایانی قرن چهاردهم خورشیدی پرداخته است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش ، تلفیقی از نوع روش های کیفی و کمی می باشد. در مرحله اول از روش کیفی داده بنیاد بر اساس نظریه گلایسر استفاده شده است، برای ارائه الگوی مفهومی سازگاری فرهنگی قوم لر، بر اساس مصاحبه های عمیق با خبرگان الگوی مفهومی بدست آمده در 5 طبقه اصلی با مقوله های محوری (سازگاری فرهنگی اقوام ایرانی) شامل هویت قومی ، بینش و شناخت ، جامعه پذیری و مدیریت فرهنگی ؛ عوامل تقویت کننده شامل اشتراکات الگویی، عوامل محیطی ، رسانه های اجتماعی و مشارکت اجتماعی؛ عوامل شکل دهنده شامل همگرایی قومی، آموزش، خط مشی گذاری دولتی، توسعه اجتماعی و ایدیولوژی؛ موانع شکل گیری شامل سوء مدیریت، سیاسی گرایی، واگرایی فرهنگی و پیامدها شامل امنیت پایدار و انسجام ملی می باشد و در در مرحله دوم تحقیق بر اساس روش کمی حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برآورد شد و با استفاده از ابزار تحقیق محقق ساخته و تایید روایی آن توسط اعضای گروه دلفی تایید و پایایی آن با معیار پی اسکات 0/95 و گردآوری داده ها، تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش در دو سطح توصیفی با استفاده از شاخص های آماری(نظیر فراوانی، درصد و میانگین) و سطح استنباطی تحلیل عاملی تاییدی، با استفاده از Spss 22 وLisrel8.54 و Excel معناداری ضرایب و پارامترهای بدست آمده ابعاد عوامل محوری (سازگاری فرهنگی اقوام ایرانی)، عوامل تقویت کننده ، عوامل شکل دهنده ، موانع شکل گیری و پیامدها نشان داد که تمامی ضرایب بدست آمده، معنادار می باشند . یافته های حاصل از تحلیل ابعاد بیانگر آن می باشد که از بین ابعاد مدل سازگاری فرهنگی قوم ایرانی لر ، بعد موانع شکل گیری با میانگین (0/94) بیشترین و بعد عوامل تقویت کننده با میانگین (0/63) کمترین تاثیر را در سازگاری فرهنگی اقوام ایرانی لر دارند.
کلید واژگان: فرهنگ, سازگاری فرهنگی, اقوام ایرانی, نظریه داده بنیاد} -
مفهوم فرهنگی حکمرانی خوب در کلیه لایه های سازمانی دولتی و خصوصی نفوذ نموده و مبنایی برای اجرای بهینه امور مبتنی بر وظایف اجتماعی است. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارائه الگوی فرهنگی حکمرانی خوب در دستگاه های ناظر بر عملکرد دولت است. پژوهش حاضر از منظر روش تحقیق از نوع استقرایی و از منظر هدف، بنیادی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها، تحقیقی توصیفی و از نوع همبستگی، به لحاظ نحوه پردازش داده ها کیفی محسوب می گردد. جامعه آماری پژوهش، شامل خبرگان دستگاه های ناظر بر عملکرد دولت (دیوان محاسبات کشور، وزارت دارایی، سازمان بازرسی کل کشور) بودند که تعداد 12 نفر به روش نمونه گیری هدفمند، با رویکرد گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و مبتنی بر داده بنیاد بود. پایایی و روایی پرسشنامه توسط تکنیک دلفی و پایایی سوالات پرسشنامه توسط ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 برآورد شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA11 استفاده شده است. یافته های پژوهش 6 مقوله را به عنوان عوامل علی، پدیده محوری، راهبرد، عوامل مداخله گر و زمینه ای و پیامدهای حاصل از اجرای فرهنگی حکمرانی خوب معرفی نمود. بر اساس نتایج پژوهش، می توان گفت که با توجه به مفاهیم ارائه شده در الگوی پارادایمی تحقیق حاضر، می توان روند اجرای فرهنگی حکمرانی خوب را ارتقا بخشید.کلید واژگان: حکمرانی خوب, فرهنگ, حکمرانی فرهنگی خوب}The cultural concept of good governance has penetrated all levels of government and private organizations and is the basis for the optimal implementation of affairs based on social duties.PurposeThe purpose of the current research is to present a cultural model of good governance in the departments that oversee the performance of the government.From the point of view of the inductive research method, and from the point of view of the objective, fundamental, and from the point of view of the method of data collection, it is considered a descriptive and correlational research, and in terms of the method of data processing (qualitative). The statistical population of the research included the experts of the departments that monitor the performance of the government (Country Court of Accounts, Ministry of Finance, General Inspection Organization of the country) and 12 people were selected by purposeful sampling and snowball approach until theoretical saturation was reached. The data collection tool was a semi-structured interview based on interpretive phenomenology.FindingsThe findings of the research introduced 6 categories as causal factors, central phenomenon, strategy, intervening and background factors, and consequences of the cultural implementation of good governance.Based on the results of the research, it can be said that according to the concepts presented in the paradigm model of the current research, the process of cultural implementation of good governance can be improved.Keywords: Good Governance, Culture, Good Cultural Governance}
-
با توجه به گسترش روزافزون شبکه های اجتماعی مجازی و مطلوبیت ها و آسیب های این شبکه ها، این تحقیق با عنوان مطلوبیت ها و آسیب های فرهنگی شبکه های اجتماعی مجازی در میان کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. مسئله اصلی این تحقیق مشخص نبودن مطلوبیت ها و آسیب های فرهنگی شبکه های اجتماعی مجازی برای کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران است. هدف از انجام تحقیق شناخت مطلوبیت ها و آسیب های فرهنگی شبکه های اجتماعی مجازی در میان کارکنان ارتش است. سئوال اصلی پژوهش عبارتست از: شبکه های اجتماعی مجازی در میان کارکنان ارتش چه مطلوبیت ها و آسیب های فرهنگی دارد؟ فرضیه مطروحه عبارتست از: «به نظر می رسد شبکه های اجتماعی مجازی در میان کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران مطلوبیت های فرهنگی ارتباطی، ارزشی و آموزشی و آسیب های فرهنگی اعتقادی، روانی و رفتاری» دارد. تحقیق از نوع کاربردی است. روش انجام تحقیق توصیفی و موردی زمینه ای بوده و روش های گردآوری اطلاعات عبارت بوده اند از کتابخانه ای و میدانی و ابزارهای جمع آوری داده ها عبارتند از اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های کیفی و کمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. متغیر مستقل تحقیق مطلوبیت ها و آسیب های فرهنگی شبکه های اجتماعی مجازی و متغیر تابع تحقیق کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران است. نتایج تحقیق نشان می دهد شبکه های اجتماعی مجازی در میان کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران مطلوبیت ها و آسیب های فرهنگی ارتباطی، ارزشی و آموزشی و آسیب های فرهنگی اعتقادی، روانی و رفتاری» دارد. بنابراین فرضیه تحقیق آزمون و قبول شده است.
کلید واژگان: شبکه های اجتماعی مجازی, فرهنگ, مطلوبیت های فرهنگی, آسیب های فرهنگی, ارتش}The main issue of this research is the uncertainty of the benefits and cultural harms of virtual social networks for the employees of the Army of the Islamic Republic of Iran. The purpose of this study is to identify the cultural benefits and harms of virtual social networks among military personnel. The main research question is: What are the advantages and disadvantages of virtual social networks among military personnel? The hypothesis is: "Virtual social networks seem to have cultural, communication, value and educational benefits and cultural beliefs, psychological and behavioral harms among the employees of the Army of the Islamic Republic of Iran." The research is of applied type. The research method is descriptive and case study and the methods of data collection are library and field and data collection tools are documents, interviews and questionnaires. The collected data were analyzed using qualitative and quantitative methods. The independent variable of research is the cultural benefits and harms of virtual social networks and the variable is the subject of research of the personnel of the Army of the Islamic Republic of Iran. The results of the research show that virtual social networks have the benefits and cultural harms of communication, values, education and cultural beliefs, psychological and behavioral harms among the employees of the Army of the Islamic Republic of Iran. Therefore, the research hypothesis has been tested and accepted.
Keywords: Virtual Social Networks, Culture, Cultural Benefits, Cultural Harms, Army} -
امروزه مسائل زیست محیطی، مفهوم اجتماعی دارد و می توان گفت مشکلات زیست محیطی ریشه فرهنگی-اجتماعی دارند. رفتارهای زیست محیطی انسان به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موثر بر محیط زیست، مد نظر بسیاری از اندیشمندان، پژوهشگران و محیط گرایان قرار گرفته است. در همین راستا جامعه شناسان تحلیل و بررسی مسائل زیست محیطی را نیازمند مطالعات جامعه شناختی و راه حل های اجتماعی می دانند. در حال حاضر یکی از چالش های اصلی دنیای مدرن، شکل گیری بحران های زیست محیطی است که متاثر از رفتارهای انسانی است. فراوانی مسائل زیست محیطی در سال های اخیر، توجه و حساسیت اندیشمندان حوزه های مختلف، به ویژه جامعه شناسان را به این موضوعات برانگیخته است. در همین راستا جامعه شناسان تحلیل و بررسی مسائل زیست محیطی را نیازمند مطالعات جامعه شناختی و راه حل های اجتماعی می دانند. مطالعه حاضر با هدف تبیین جامعه شناسی تاثیر فرهنگ مصرف گرایی بر رفتار مخرب زیست محیطی با استفاده از رویکرد کمی و روش پیمایش به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش جوانان 35-18 ساله شهر تهران بوده اند که 453 نفر از آن ها در شش منطقه و برحسب وضعیت توسعه یافتگی این مناطق با استفاده از شیوه نمونه گیری سهمیه ای انتخاب و با استفاده از ابزار پرسش نامه مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو قسمت توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته های توصیفی نشان دهنده وضعیت نسبتا مطلوب رفتار زیست محیطی بین افراد مورد مطالعه است. یافته های استنباطی پژوهش، بیانگر این است که متغیر مصرف گرایی درمجموع در حد متوسط، توان تبیین واریانس متغیر رفتار زیست محیطی را بین افراد مورد مطالعه دارد و اثر این متغیر بر رفتار مخرب زیست محیطی نیز مستقیم و معنادار است. درباره تاثیر ابعاد این متغیر بر رفتار مخرب زیست محیطی نیز باید گفت اثر ابعاد فردمحوری، لذت و تجمل گرایی و تخیل گرایی بر رفتار زیست محیطی مستقیم و معنادار و اثر بعد کثرت گرایی غیرمعنادار است. درنهایت تفاوت معناداری بین مردان و زنان و همچنین سطح توسعه یافتگی مناطق مختلف به لحاظ میزان اثرگذاری متغیر مصرف گرایی بر رفتار مخرب زیست محیطی وجود ندارد.
کلید واژگان: فرهنگ, مصرف گرایی, رفتارهای زیست محیطی, جوانان, تهران}Today, one of the main challenges of modern world is the emergence of environmental crises resulting from human behavior. The environmental issues, in recent years has caught the attention and sensitivity of scholars in different areas, especially sociologists.Furthermore, sociologists believe that the analysis of environmental issues calls for sociological studies and presentation of social solutions.The present research seeks to explain the effect of consumerism culture on environmentally destructive behavior from a sociological perspective. To do so, a quantitative approach and survey method have been adopted. The statistical research population consisted of 18-35 years old individuals living in Tehran, from whom 435 people were selected from 6 regions based on the level of regional development using quota sampling method. Data collection was conducted using a questionnaire. Data analysis comprised both descriptive and inferential methods. Descriptive findings indicate the relatively desirable environmental behavior among study subjects. The inferential findings suggest that consumerism variable can moderately explain variance in environmentally destructive behavior variable in subjects and it has a direct and significant impact on such a behavior. As to the effect of dimensions of this variable on environmental destructive behavior, it should be noted that the dimensions of individualism, pleasure, luxurism and fantasizing have a direct and significant bearing on environmental behavior but the effect of pluralism is not significant. Finally, it should be stated that gender and the level of regional development in terms of consumerism variable have no effect on environmentally destructive behavior.
Keywords: Culture, Consumerism, Environmental Behaviors, Youth, Tehran} -
پژوهش نامه فرهنگ و رسانه (نامه فرهنگ و ارتباطات)، سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1402)، صص 59 -102
کشور سوریه از دیرباز یکی از مناطق هدف مهم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده است. با توجه به تحولات سال های اخیر منطقه و پایان جنگ داعش، دیپلماسی فرهنگی ایران در سوریه بیش از پیش اهمیت یافته است. پژوهش حاضر به منظور بررسی دقیق چالش ها و فرصت های دیپلماسی فرهنگی ایران در سوریه، بر شناخت جریان های فرهنگی فعال در سوریه به عنوان عامل اثرگذار بر تغییرات و تحولات فرهنگی تاکید دارد و بر اساس شناخت نسبی که از آن ها حاصل می شود در صدد پاسخ به سوال اصلی پژوهش است که عبارت از: «فرصت ها و چالش های دیپلماسی فرهنگی ایران در سوریه با تاکید بر جریان های فرهنگی فعال آن کشور چیست؟» پژوهش حاضر کیفی بوده و برای گردآوری داده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با فعالان و نخبگان، و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. از 293 مضمون اولیه، 30 مضمون سازمان دهنده و در نهایت 6 مضمون فراگیر استخراج شده است. مضامین فراگیر عبارت اند از «فعالیت فرهنگی جریان های سوریه»، «جریان های فعال فرهنگی در سوریه»، «رویکردهای فرهنگی»، «بایدهای سیاست فرهنگی ایران در سوریه»، «چالش های سیاست فرهنگی ایران در سوریه» و «وضعیت فرهنگی جامعه سوریه».هرکدام از چالش ها و فرصت ها در چهار محور دسته بندی شده که عبارتند از: چالش های ناظر به «زمینه های فعالیت جریان های فرهنگی»، «ویژگی های فرهنگی سوری ها»، «عملکرد نهادهای فرهنگی ایران و «جریان های رقیب یا معارض». همچنین فرصت های ناظر به «زمینه های فعالیت جریان های فرهنگی»، «ظرفیت های فرهنگی جامعه سوری»، «جریان های موافق و همراه با ایران و «رویکردهای فرهنگی ویژه». هر کدام از این موارد شامل زیرمحورهایی است که در قالب یک نمودار نمایش و توضیح داده شده است. در نهایت دو ساختار ارتباطی برای چالش ها و فرصت ها ارائه شده است که مشخص کننده چگونگی برنامه ریزی فرهنگی به منظور تحقق دیپلماسی فرهنگی کارآمد است.
کلید واژگان: دیپلماسی فرهنگی, جریان های فرهنگی, فرهنگ, سوریه, ایران, جریان شناسی فرهنگی}Culture and Media Research (Letter of Culture and Communication ), Volume:7 Issue: 2, 2024, PP 59 -102In recent years, where Syria is one of the most important countries targeted by Iran's foreign policy, the importance of cultural diplomacy has become increasingly apparent. The present study emphasizes the need to recognize the active cultural trends in Syria as an influential factor in the cultural changes and developments of the target community, thus providing a close examination of the challenges and opportunities of diplomacy through the relative recognition gained from the culture of the Syrian society. The country has a cultural background. The main question that this research seeks to answer is: What are the opportunities and challenges of cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran with emphasis on active cultural trends in the country? The research method is qualitative. The data collected through interviews with the experts, specialists and activists in this field were analyzed by thematic analysis in three stages of descriptive, interpretive and integration coding. From 293 primary themes, 30 organizing themes and finally 6 universal themes were extracted. The overarching themes are: the cultural activity of Syrian currents, the active cultural trends in Syria, cultural approaches, the IRI's political needs in the Syrian cultural sphere, the IRI's political challenges in the Syrian cultural sphere, the cultural status of Syrian society. Finally, after categorizing the different challenges and opportunities of Iranian cultural diplomacy in Syria as regards the cultural flows of the country, a communication model is provided for each of them that determines how cultural planning is to have an effective cultural diplomacy.
Keywords: Cultural diplomacy, Cultural Trends, Culture, Iran, Syria} -
راهکارهای اشاعه فرهنگ دفاع مقدس در دانشگاه ها (مطالعه موردی دانشگاه تهران)
ترویج فرهنگ دفاع مقدس در جامعه باعث افزایش استحکام ارزش ها و افزایش معنویت شده و می تواند پاسخ گوی نیازها و تهدیدات در حوزه های مختلف بود. هدف اصلی این مقاله آن است که مناسب ترین شیوه ترویج فرهنگ دفاع مقدس در بین دانشجویان دانشگاه تهران بیابد.نوع پژوهش کاربردی و طی چند مرحله صورت گرفته که در مرحله اول، اطلاعات اسنادی به روش کتابخانه ای و فیش برداری و در مرحله بعدی اطلاعات میدانی از طریق جامعه آماری (با استفاده از تکنیک پرسشنامه) جمع آوری شده است.برای اشاعه ترویج فرهنگ دفاع مقدس در بین دانشجویان 4 شیوه معین شد که عبارت اند از: شیوه ترویج استدلالی، شیوه ترویج انگیزشی، شیوه ترویج فرهنگی- اخلاقی و شیوه ترویج اقتداری.با توجه به اینکه محوری ترین عنصر در این نهاد (دانشگاه تهران) «خردورزی» است، بنابراین می توان عنوان نمود که شیوه بهینه در این تحقیق شیوه استدلالی و عقلانی است. افزون بر این، فرهنگ دفاع مقدس به مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی توجه ویژه دارد و دانشگاه که یک نهاد مهم اجتماعی است، «عقلانیت» و «خردورزی» در آن نقش بسیار مهمی دارد.
کلید واژگان: فرهنگ, فرهنگ دفاع مقدس, دانشجو, دانشگاه}Strategies for spreading the culture of sacred defense in universities(Case study of Tehran University)Promoting a culture of sacred defense in society increases the strength of values and spirituality and can meet the needs and threats in various fields. The main purpose of this article is to find the most appropriate way to promote the culture of sacred defense among students of the University of Tehran.The type of research is applied in several stages. In the first stage, documentary information was collected by library and filing method and in the next stage, field information was collected through the statistical community (using a questionnaire technique).In order to spread the culture of sacred defense among the students, four methods were identified, which are: the method of promoting reasoning, the method of promoting motivation, the method of promoting cultural-moral and the method of promoting authority.Considering that the most central element in this institution (University of Tehran) is "rationality", so it can be said that the optimal method in this research is the reasoning and rational method. In addition, the culture of sacred defense pays special attention to social, cultural and political issues, and the university, which is an important social institution, "rationality" and "rationality" play a very important role in it.
Keywords: Culture, Culture of Sacred Defense, Student, University} -
الگوی فرهنگی ایرانی- اسلامی مبتنی بر ابعاد و مولفه های هویت ملی ایرانیان
چکیدههدف این پژوهش شناسایی الگوی فرهنگی ایرانی - اسلامی مبتنی بر مفهوم هویت ملی ایرانیان است که به روش ترکیبی کمی وکیفی از استخراج مفاهیم، تدوین مولفه ها و شاخصهای هویت فرهنگی از ادبیات تحقیقات مرتبط، اخذ تایید با روش دلفی، استخراج مدل مفهومی، سنجش وضعیت موجود و مقایسه با وضعیت مطلوب، احراز روایی و پایایی، تحلیل عامل تاییدی از طریق جامعه آماری 410 نفره (10 صاحب نظر و 400 شاغل در مسئولیت های فرهنگی) بوده است.یافته ها شامل 1. مولفه ی ادبیات فارسی با شاخصهای اعتقاد به گسترش زبان فارسی و حفظ و ارتقا هویت ایرانی اسلامی، 2. مولفه علوم ایرانی اسلامی با شاخصهای باور به پیشرفت علوم و توسعه امور انسانی با استفاده از آن و اعتقاد به پیشینه تمدنی علوم ایرانی اسلامی در جهان 3. مولفه هنر ایرانی اسلامی وموسیقی با شاخصهای اعتقاد به تاثیرگذاری هنر ایرانی اسلامی در هنر جهان و التزام به حفظ و گسترش تداوم آن ها می باشد. نتایج نیز نشان می دهد الگوی فرهنگی ایرانی- اسلامی مبتنی بر ابعاد و مولفه های هویت ملی شامل هویت فرهنگی ایرانیان و نیز هویت تلفیقی فرهنگی با سایر ابعاد هویت ملی می باشد.
کلید واژگان: فرهنگ, هویت, هویت فرهنگی, هویت ملی}Iranian-Islamic Cultural Model Based on Dimensions and Components of Iranian National IdentityThe purpose of this research is to identify the Iranian-Islamic cultural model based on the concept of national identity of Iranians, which is a combination of quantitative and qualitative methods of extracting concepts, compiling components and indicators of cultural identity from related research literature, obtaining confirmation with the Delphi method, extracting a conceptual model, assessing the situation available and compared with the desired situation, verification of validity and reliability, confirmatory factor analysis through a statistical population of 410 people (10 experts and 400 employees in cultural responsibilities). The findings include 1. Persian literature component with indicators of belief in expansion Persian language and the preservation and promotion of Iranian Islamic identity, 2. The component of Iranian Islamic sciences with indicators of belief in the progress of science and the development of human affairs using it and belief in the civilizational background of Iranian Islamic sciences in the world 3. The component of Iranian Islamic art and music with indicators of belief It is about the influence of Islamic Iranian art in the art of the world and the commitment to preserve and expand their continuity. The results also show that the Iranian-Islamic cultural model is based on the dimensions and components of the national identity, including the cultural identity of Iranians, as well as the integrated cultural identity with other dimensions of the national identity.
Keywords: Culture, Identity, Cultural Identity, National Identity} -
فرهنگ و مدیریت فرهنگی از جمله مواردی است که محور و زیربنای اساسی توسعه اقتصادی پایدار محسوب می شود. فرهنگ، به عنوان مجموعهی باورها، نگرش ها و اعتقادهای قلبی یک گروه و جامعه، تشکیل دهنده شیوه زندگی آنهاست. زمانی که شیوه زندگی جامعه بر مبنای فرهنگ قوی علمی و توسعه یافته قرار گیرد، به راحتی می توان بنیادهای توسعه پایدار را بر آن استوار ساخت. بر این اساس در این مقاله سعی شده؛ جریانهای اثرگذار فرهنگی از نظر مدیران و کارشناسان نسبت به عوامل و جریانهای موثر فرهنگیاجتماعی حاکم بر استان اردبیل مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد. نتایج عمده این تحلیل که با استفاده از روش تحلیل عاملی کیو بر روی مشارکت کنند گان انجام شد، چهار گروه عمده ی ذهنی از دیدگاه مدیران و کارشناسان استان نسبت به جریان های فرهنگی استان اردبیل به دست داد. گروه اول که 23 % پاسخگویان را تشکیل می دهند، از وجود آسیبهای اجتماعی در استان اردبیل، ابراز نارضایتی کرده اند. گروه دوم که 37% مدیران و کارشناسان پاسخگو را تشکیل می دهد، نسبت به جریانات فرهنگی استان اردبیل ابراز نارضایتی نکرده اند. گروه سوم که 23% مشارکت کنندگان را تشکیل می دهد، نسبت به جریانات فرهنگی حاکم بر استان ابراز نارضایتی نکرده اند و اکثر جریانات فرهنگی استان را در حوزه ی سیاسی ارزیابی کرده اند. در نهایت گروه چهارم که 17% پاسخگویان را تشکیل می دهند، اعتقاد دارند، متولی تبلیغات دینی باید یک سازمان مشخصی باشد. مخالف این عقیده هستند که از ظرفیتهای علمی و فرهنگی استان اردبیل برای برگزاری همایش به طور کامل استفاده می شود. مخالف این هستند که محصولات فرهنگی استان اردبیل توانسته است پاسخگوی خلاهای فرهنگی و ارزشی کشورمان باشد.
کلید واژگان: فرهنگ, رصد اجتماعی و فرهنگی, جریانشناسی, جریانات فرهنگی و اجتماعی, اردبیل}Culture and cultural management are among the things that are considered as the main axis and foundation of sustainable economic development. Culture, as a set of beliefs, attitudes and heart beliefs of a group and society, constitutes their way of life. When the society's way of life is based on a strong scientific and developed culture, it is easy to build the foundations of sustainable development. Based on this, in this article, an attempt is made to investigate and study the influential cultural currents from the point of view of managers and experts in relation to the factors and influential cultural-social currents governing Ardabil province. The main results of this analysis, using Q factor analysis was performed on the participants, four main mental groups were obtained from the perspective of the managers and experts of the province regarding the cultural currents of Ardabil province. The first group, which constitutes 23% of the respondents, expressed the existence of social harms in Ardabil province. are dissatisfied. The second group, which constitutes 37% of the responding managers and experts, have not expressed dissatisfaction with the cultural trends of Ardabil province. They have evaluated the province's culture in the political field. Finally, the fourth group, which constitutes 17% of the respondents, believes that the guardian of religious propaganda should be a specific organization. They are against the fact that the cultural products of Ardabil province have been able to respond to the cultural and value gaps of our country.
Keywords: Cultural development, cultural observation, flow analysis, cultural, social flows, Ardabil province} -
درک فرد از فرهنگ های جدید و هم چنین فرهنگ خود، نقش مهمی در موفقیت فرد در یادگیری زبان مقصد دارد. مسیله این است که مشخص نیست در کلاس های آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، چگونه و به چه میزان به آموزش جنبه های فرهنگی برای گسترش توانش بینافرهنگی فارسی آموزان پرداخته می شود. هدف این پژوهش بررسی دیدگاه های فارسی آموزان غیرایرانی در مورد آموزش فرهنگ و توانش ارتباطی بینافرهنگی است. این پژوهش که یک مطالعه کمی است، به روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. شرکت کنندگان این پژوهش میدانی 104 فارسی آموز از کشورهای گوناگون هستند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های به دست آمده در این مقاله، به کمک یک پرسشنامه اعتبارسنجی شده به دست آمده است و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد فارسی آموزان بر این باورند که مدرسان سطح مهارت های زبانی آنان را در یادگیری زبان فارسی افزایش می دهند تا بتوانند زبان فارسی را برای اهداف علمی استفاده کنند، ولی میزان انگیزه بخشی مدرسان برای آموزش زبان فارسی چندان رضایت بخش نیست. فارسی آموزان، به دلیل زندگی در کشور ایران، تا حد زیادی با کشور، فرهنگ و مردم ایران و زبان فارسی آشنا هستند. اما آنان از مدت زمان اختصاص یافته به آموزش فرهنگ و پرداختن به توانش ارتباطی بینافرهنگی در کتاب های آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان رضایت چندانی ندارند. از یافته های این پژوهش چنین می توان نتیجه گرفت که مدرسان فارسی آموزان را برای یادگیری زبان فارسی تشویق نمی کنند و نیز اطلاعاتی را در مورد شرایط تاریخی، جغرافیایی و سیاسی فرهنگ ارایه نمی دهند. که کلاس های درسی زبان فارسی نیازمند صرف وقت بیشتری به اهداف بینافرهنگی است تا فارسی آموزان بهتر بتوانند به توانش بینافرهنگی دست یابند.
کلید واژگان: زبان فارسی, فرهنگ, توانش بینافرهنگی, توانش ارتباطی}Considering the paramount influence of culture on linguistic communication among human beings, the expansion of intercultural communication competence in learners in the process of language learning is highly imperative. Due to the lack of field research on this subject, the present study intends to investigate non-Iranian Persian language learners’ views on culture and intercultural communication competence. The study sample consists of 104 Persian language learners from different countries who are studying in Iran. The results of this study are based on the analysis of the data obtained via a structured questionnaire. Accordingly, Persian language learners believed that instructors enhanced their language skills and enabled them to use Persian for academic purposes. But they argued that the level of motivation of teachers to teach them was not satisfactory. In addition, the findings revealed that, since the participants were residing in Iran at the time of the study, they were largely familiar with the country, culture, and people of Iran. However, they were not satisfied with the amount of time devoted to culture and intercultural communication skills in Persian language textbooks intended for non-Persian speakers. One of the implications of the study was that intercultural communication skills need to be addressed in Persian language classrooms so that the learners could acquire intercultural communication competence.
Keywords: intercultural competence, Persian language, Persian learners} -
«حکمرانی» الگو و شیوه ای نوپدید در عرصه مدیریت است که در چند سال اخیر مورد توجه بسیاری از اندیشمندان قرار گرفته است. این الگو، گونه های فراوانی دارد که یکی از آن ها حکمرانی اخلاقی است. این حکمرانی که بر «مدیریت و اداره» بر پایه ارزش ها پافشاری دارد، اقدامی گروهی است که از سوی حاکمان و مدیران در راستای پیاده سازی یک فرهنگ شایسته اخلاقی طرح ریزی گردیده تا تمامی سویه های کسب وکار را در یک مجموعه و سازمان زیر پوشش قرار دهد. فارابی نخستین فیلسوف مسلمان ایرانی است که افزون بر پایه گذاری فلسفه اسلامی؛ طراح بسیاری از مباحث سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، و اخلاقی هم بوده است. او در علم مدنی خود، اخلاق و سیاست را همراه هم دیده و راه دست یابی به آرمان-شهر نیک بختی را تنها با گرویدن به بایسته های اخلاقی؛ آن هم از مسیر همکاری و هم گرایی مردم و مسیولان، و بودن در متن جامعه امکان پذیر دانسته است. موضوع این جستار حکمرانی اخلاقی از دیدگاه این فیلسوف مشایی است. نویسندگان نخست حکمرانی و پس از آن حکمرانی اخلاقی را تعریف کرده، سپس با اتخاذ روش تحلیل محتوا، با کاوش در اندیشه های فارابی، پایه ها و نشانه های این الگوی حکومتی/ مدیریتی را شناسایی و معرفی کرده اند. هدف آن بوده تا درون داشت درصدی از فلسفه اسلامی در راستای تامین درون مایه یکی از مهم ترین گونه های حکمرانی، برای مدیران و مسیولان نهادهای دولتی، فرودولتی، و نیز شهروندان روشن گردد.
کلید واژگان: اخلاق, حکمرانی اخلاقی, علم مدنی, فرهنگ, جامعه}"Governance" is a new model and method in the field of politics and management, which has attracted the attention of many thinkers in the last few years. This model has many types, one of which is ethical governance. This governance, which insists on "management and administration" based on values, is a group action planned by the rulers and managers in order to implement a decent ethical system to integrate all business under a set and organization. Farabi is the first Iranian Muslim philosopher who, in addition to founding Islamic philosophy; has been the designer of many political and ethical discourse. In his political philosophy and civil science, he saw ethics and politics together, and the way to achieve the utopia of good fortune is only by converting to moral principles, which according to him, is possible through the cooperation and convergence of people and officials, and in the context of society. The subject of this article is the moral governance from the perspective of this peripatetic philosopher. The authors first defines governance and then ethical governance, then by adopting the method of content analysis and exploring Farabi's thoughts, they identify and introduce the foundations and signs of this governance/management model. Its purpose is to clarify the content of a percentage of Islamic philosophy in order to provide the content of one of the most important types of governance, for managers and officials of governmental and sub-governmental institutions, as well as citizens.
Keywords: Ethics, ethical governance, political philosophy, civil science, Utopia} -
نشریه مطالعات کاربردی در علوم اجتماعی و جامعه شناسی، سال ششم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1402)، صص 51 -56
با محوریت ارتباط آموزش با ارزشها، اخلاقیات، و هویت فردی، مقاله نشان میدهد که چگونه آموزش و پرورش فرهنگی میتواند به بهبود تفکرات، احساسات، و رفتارهای دانشآموزان کمک کرده و در تشکیل شخصیت آنان نقش بسزایی داشته باشد. در این تحقیق به بررسی نقش حیاتی آموزش و پرورش فرهنگی در تقویت و توسعه شخصیت دانش آموزان پرداخته می شود. با تاکید بر تاثیر گذاری بر ارزشها، اخلاقیات و هویت فردی، آموزش و پرورش فرهنگی به عنوان عاملی کلیدی در شکل دهی بهتر شخصیت دانش آموزان معرفی شده است. بر اساس ارائه های نظریه های تعلیم و تربیت، یادگیری اجتماعی و روان شناسی هویت، این مقاله به بررسی مفاهیم مختلفی پرداخته و ارتباط آنها با توسعه شخصیت دانش آموزان را تبیین کرده است. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی با مشارکت دانش آموزان دختر متوسطه دوم و روانشناسان شهر یزد می باشد. در پایان، پیشنهاداتی ارائه شده که بهبود برنامه های آموزشی، افزایش دسترسی به فعالیت های فرهنگی و هنری، توجه به نقش خانواده و بهره گیری از تکنولوژی در آموزش را در جهت تقویت توسعه شخصیت دانشآموزان توصیه میکند.
کلید واژگان: دانش آموز, آموزش و پرورش, فرهنگ, شخصیت} -
فصلنامه راهبرد فرهنگ، پیاپی 63 (پاییز 1402)، صص 121 -153
هدف از این تحقیق شناسایی و ارزیابی عوامل (درونی و بیرونی) موثر بر عادی سازی فساد در ورزش است، لذا با شناسایی این شاخض ها به تحلیل فساد ورزشی پرداخته می شود. جامعه تحقیق، 23 نفر از خبرگان بین المللی می-باشد که در زمینه فساد سابقه پژوهش و مطالعه داشته اند. بر اساس مرور ادبیات و پیشینهء پژوهش 15 شاخص شناسایی و استخراج شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از روش ترکیبی تیوری تصمیم گیری چند معیاره فازی شامل: ANP بر اساس DEMATEL استفاده شد. نتایج روابط علی-معلولی این پژوهش نشان داد که شاخص های جهان بیرونی (8 شاخص) به عنوان عوامل اثرگذار (علت)، شناخته شدند. از این بین، شاخص بهشت گمشده، فراوانی فرصت های فساد و هزینه ی پایین مشارکت در فساد، به ترتیب اثرگزارترین بودند. برقرارسازی نظام پایش و بررسی ها برای شناسایی ساختارهای فسادزا و محدود کردن فرصت های فساد، متناسب سازی نظام جرم و مجازات، تلاش برای مقابله با بی تفاوتی و بی حسی اجتماعی، ایجاد سیستم های آموزشی کارآمد جهت همراه کردن جامعه با استراتژی تقبیح فساد، ایجاد سازوکارهای تشویقی برای اقدامات افشاگرانه، می تواند تحمل فساد را در جامعه تا حدود زیادی پایین بیاورد و سهولت مشارکت در فساد را از بین ببرد.
کلید واژگان: فرهنگ, فساد, ورزش, بهشت گمشده, تصمیم گیری چند معیاره}Strategy for Culture, Volume:16 Issue: 63, 2024, PP 121 -153The purpose of this research is to identify and evaluate the factors (internal and external) affecting the normalization of corruption in sports, therefore, by identifying these indicators, sports corruption is analyzed. The research community consists of 23 international experts who have a history of research and study in the field of corruption. Based on literature review and research background, 15 indicators were identified and extracted. For data analysis, the combined method of fuzzy multi-criteria decision theory including: ANP based on DEMATEL was used. The results of the causal-disability relationships of this research showed that the indicators of the external world (8 indicators) were recognized as the influencing factors (cause). Among these, the lost paradise index, the frequency of corruption opportunities, and the low cost of participating in corruption were the most effective, respectively. Establishing a monitoring and investigation system to identify corrupt structures and limit the opportunities for corruption, adapting the crime and punishment system, trying to deal with indifference and social numbness, creating efficient educational systems to bring the society together. With the strategy of denouncing corruption, creating incentive mechanisms for whistle-blowing actions can greatly reduce the tolerance of corruption in the society and eliminate the ease of participation in corruption.
Keywords: Normalization of corruption, sports, lost paradise, Multi-criteria Decision Mmaking} -
ارومیه تنوع قومی و مذهبی گسترده ای دارد. اقلیت های دینی ارومیه اکثرا ارامنه هستند. از طرفی الگوهای معماری مسکن متنوع، برآیند عوامل گوناگونی است که در یک زمینه تاریخی نسبتا طولانی ابداع و خلق شده اند. از این رو خانه را باید بیش از هر چیزی سازه ای اجتماعی - فرهنگی دانست، و اگر دین به معنای مطلق عقیده و فرهنگ به معنی مجموعه آثار و نتایج اعمال انسان در نظر گرفته شود هر فرهنگی نوعی دین است. هدف از این پژوهش، شناخت نظام فضایی و کالبدی خانه های مسکونی مسیحیان و تاثیر آن در روند شکل گیری پهنه های مسکونی روستای سپورغان می باشد که بر مبنای روش کلی توصیفی و تحلیلی انجام شده است؛ زیرا در این تحقیق به توصیف خانه های مسکونی روستای سپورغان، علی الخصوص واکاوی نظام فضایی و بررسی کالبدی آنها و همچنین به ویژگیهای بارز این خانه ها پرداخته شده است و روش تحلیلی به آن دلیل که به تحلیل و تاثیر آن در روند شکل گیری پهنه های مسکونی پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان داد نشانه های معماری متمایز براساس فرهنگ دینی عبارتند از: 1- جهت گیری بنا، 2- ستون های یونیک، 3- ارتفاع؛ نشانه های تصویری متمایز براساس فرهنگ دینی عبارتند از: 1- نقوش مسیحی همانند صلیب 2- قوس های دایره ای؛ نشانه های معماری متمایز براساس فرهنگ قومی مسیحی: 1- طرح کلی پلان 2- اهمیت فضای حیاط 3- ایوان ستون دار، 4- پله های خارج از بنا
کلید واژگان: فرهنگ, مسیحی, نقش دین, فرم مسکن, سپورغان} -
این پژوهش به بررسی فرهنگ جامعه ایران در آثار سعدی و سفرنامه ابن بطوطه پرداخته است. رویکرد مقاله مقایسه ای- تطبیقی است که با روش توصیفی و تحلیلی ، به بررسی آثار سعدی و مقایسه آن با سفرنامه ابن بطوطه می پردازد. در آثار این دو نویسنده فرهنگ جامعه ایرانی از اهمیت ویژه ای بر خوردار است. سعدی در طول سفرهایش در ایران با فرهنگ ها و آداب و رسوم مختلف جامعه ایرانی آشنا شده و تجربیات زیادی کسب نموده و در آثار خود آن را به رشته تحریر در آورده است. ابن بطوطه در سفر خود به ایران با فرهنگ جامعه ایرانی آشنا شده و با دیدگاهی مردم شناسانه و با تصویری پویا به آداب و رسوم مردم ایران (عادات غذا خوردن، لباس و پوشش، جایگاه زن در جامعه، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و...) می پردازد. سعدی و ابن بطوطه در هنگام سفر به توصیف آثار تاریخی، موقعیت های جغرافیایی، اماکن مذهبی می پردازند با این تفاوت که سعدی شرح کاملی از آنچه در سفر می دید را می نوشت ، اما ابن بطوطه آن ها را به حافظه خود می سپرد و بعدا آن را مکتوب می کرد. از تفاوت های دیگر سعدی ضمن بررسی وضعیت جامعه، شئونات اجتماعی، وضعیت زیست فرهنگی، شیوه های اداره حکومت، پند و اندرز می دهد. اما ابن بطوطه در اثر خود هر آن چه را که وضعیت فرهنگ جامعه ایران، اقتصاد و معیشت مردم،...می دید را بدون انتقاد به شرح آن می پرداخت.
کلید واژگان: فرهنگ, آثار سعدی, جامعه ایران, سفرنامه ابن بطوطه} -
آثاری که درباره روسیه نوشته شده اند، اندکند و بیشتر صبغه ادبی، سیاسی، ژورنالیستی یا امنیتی دارند. کتاب جامعه و فرهنگ روسیه کوشیده است نگاهی عمومی و فراگیر به مبحث فرهنگ در جامعه روسیه داشته باشد که کمتر مورد توجه مطالعات روسیه واقع شده است. این مقاله پس از معرفی کتاب و نویسنده، نوع توجه نویسنده به مبحث جامعه و فرهنگ روسیه نقد و تحلیل شده است. بدین منظور، بستر و خاستگاه اثر بررسی شده، سپس با نقد درون ساختاری به تحلیل و بررسی میزان انسجام و نظم منطقی اثر و اشکالات ظاهری، دستوری و تایپی؛ و روش شناختی آن می پردازد و نقاط قوت محتوایی آن را نیز باز می گوید. در ادامه نقد برون ساختاری (مبنایی) از کتاب شده و پس از تحلیل و بررسی میزان هماهنگی مفاد اثر با اصول و مبانی مفروض آن و بیان قوت ها و تناقضات موجود، میزان ارتباط و چالش مفاد اثر با مبانی و اصول دینی و اسلامی بحث شده است.کلید واژگان: روسیه, فرهنگ, دین, ارتدوکس, اسلام}The works written about Russia are few and mostly have literary, political, journalistic, or security genres. The book “Society and Culture of Russia” has tried to have a general and comprehensive look at the topic of culture in Russian society, which has received less attention in Russian studies. After introducing the book and the author, this article has criticized and analyzed the author's attention to the topic of Russian society and culture. For this purpose, the background and origin of the work have been examined, then with internal structural criticism, the degree of coherence and logical order of the work and its appearance, grammatical and typographical problems have been analyzed. It also deals with its methodology and also explains its content strengths. In the following, extra-structural (basic) criticism of the book is made, and after analyzing and checking the degree of harmony of the contents of the work with its assumed principles and foundations and stating the existing strengths and contradictions, the degree of connection and challenge of the contents of the work with religious and Islamic foundations and principles is discussed.Keywords: Russia, Culture, Religion, Orthodox, Islam}
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.