به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت
جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه

science

در نشریات گروه فلسفه و کلام
تکرار جستجوی کلیدواژه science در نشریات گروه علوم انسانی
  • بهار منبع چی، هادی صمدی*
    با اینکه دانشمندان زیادی از نقش والای زیبایی و تقارن در علم سخن گفته اند فیلسوفان علم تقریبا جایی برای زیباشناسی در علم قائل نبوده اند. در سال های اخیر شاهد توجه برخی فیلسوفان علم به نقش زیبایی و تقارن در علم بوده ایم. در نوشته ی حاضر ضمن اشاره به برخی از سخنان بزرگان علم درباره ی جایگاه زیبایی و تقارن در علم خواهیم دید که برخی آن را ملاکی بر صدق دانسته اند و برخی خیر. پرسشی که این مقاله به آن می پردازد این است که اصلا علت روانشناختی توجه به زیبایی و تقارن در علم چیست. خواهیم دید که تشخیص تقارن در چهره نوعی سازگاری تکاملی است و محصول فرعی این توجه به تقارن آن است که در حیطه هایی خارج از دامنه ی سازگاری نیز این گرایش گسترش یافته است. سپس نشان داده می شود که در نقاشی های چهره، هنرمند به نحوی از انحاء از ملاک های زیستی زیبایی چهره گذر می کند. بنابراین امکان گذر از سطح زیستی وجود دارد. دعوی آخر مقاله آن است که هرچند جست وجوی زیبایی و تقارن انگیزه ای برای کار علمی است اما ممکن است مانعی در رسیدن به صدق باشد. و اگر هنرمندان موفق به گذار از آن چه زیست شناسی ذهن شان به آنها دیکته می کند شده اند دانشمندان نیز می توانند چنین کنند.
    کلید واژگان: تقارن، زیبایی، علم، دانشمند، صدق، چهره
    Bahar Manbachi, Hadi Samadi *
    While the significance of beauty and symmetry in science has been a recurring theme in the discourse of many eminent scientists, the philosophical contemplation of aesthetics within the philosophy of science has garnered attention only in recent years. This paper examines the perspectives of renowned scientists on the role of beauty and symmetry, revealing a spectrum of views where beauty is variously seen as a hallmark of truth or regarded with skepticism. We propose a psychological explanation for the scientific preoccupation with beauty and symmetry, suggesting that the human ability to recognize facial symmetry is an evolutionary adaptation. This adaptation's byproduct, we argue, is the inclination to appreciate symmetry in domains beyond the original adaptive purpose. Furthermore, the paper explores how portraiture often deviates from biological standards of beauty, indicating a potential to transcend biological predispositions. The final assertion posits that while the pursuit of beauty and symmetry can drive scientific inquiry, it may also impede the attainment of truth. Drawing parallels with artists who have transcended their biological inclinations, we suggest that scientists, too, might overcome these aesthetic biases.
    Keywords: Symmetry, Beauty, Science, Philosophy Of Science, Truth, Facial Aesthetics
  • محمد امدادی ماسوله، شیرزاد پیک حرفه*، عبدالرزاق حسامی فر، احمد عبادی

    در دهه اخیر، گفتگو میان علم و دین وارد عرصه جدیدی شده و پیدایش فناوری های نوظهور بر پیچیدگی تعاملات علم و دین افزوده است. در مباحث پیشین علم و دین دست کم بر محدودیت های زیستی و شناختی (عملکرد ادراک و حافظه) انسان همواره تاکید می شد، اما جنبش فراانسان گرایی درصدد است این محدودیت ها را به منظور رساندن انسان به مرحله پساانسان برطرف کند. فراانسان گرایی یک جنبش علمی، فناورانه، فلسفی و فرهنگی است که در تلاش است بر محدودیت های زیستی انسان (مانند بیماری، پیری و مرگ) غلبه کند و ویژگی های فیزیکی، عاطفی و فکری انسان ها، همانند ظرفیت های بدنی، هوشی و اخلاقی را تقویت کند. پیشرفت های بی سابقه در زیست مهندسی، زیست فناوری، نانوفناوری و زیست پزشکی، که می توانند زندگی افراد مبتلا به بیماری و آسیب های ناتوان کننده را بهبود بخشند، قادر خواهند بود به عنوان سنگ بنایی برای فناوری هایی باشند که می توانند انسان ها را ارتقاء بخشند و ماهیتش را تغییر دهند. این نکته نگرانی ها را درباره نحوه سوء استفاده از فناوری های نوظهور افزایش می دهد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که توان و ظرفیت اندیشه اسلامی در سه مساله خلقت، ساحت وجودی انسان و کیفیت آفرینش الهی در مواجهه با جنبش فراانسان گرایی چیست؟ نظریه خلق مدام و مداخلات اصلاحی به منظور بهبود شرایط انسانی به شرط پای بندی به اصل ممنوعیت ضرر در اسلام را می توان از مزیت -های فراانسان گرایی دانست. باوجوداین، یافته ها با روش توصیفی-تحلیلی نشان می دهد که مبانی تفکر اسلامی و فراانسان گرایی در سه مساله مذکور هم خوانی ندارند.

    کلید واژگان: علم و دین، سایبورگ، انسان شناسی اسلامی، پساانسان، روش شناسی دین پژوهی
    Mohammad Emdadi Masuleh, Shirzad Peik Herfeh*, Abdurrazzaq Hesamifar, Ahmad Ebadi

    Over the past decade, the dialogue between science and religion has evolved significantly, particularly with the emergence of new technologies that complicate their interactions. Traditional discussions on science and religion have often centered on human biological and cognitive limitations, such as perception and memory. However, the transhumanist movement seeks to overcome these limitations, aspiring to elevate humans beyond their current state into a post-human stage. Transhumanism is a multidisciplinary movement that integrates scientific, technological, philosophical, and cultural efforts to surpass biological constraints, such as disease, aging, and mortality, while enhancing physical, emotional, and intellectual capacities. Recent advancements in bioengineering, biotechnology, nanotechnology, and biomedicine have improved the lives of individuals with debilitating conditions, but they also serve as the foundation for technologies that could fundamentally alter human nature. This raises profound ethical questions regarding the potential misuse of such technologies. This research explores how Islamic doctrines address three key issues in the context of transhumanism: the nature of creation, the existential dimensions of humanity, and the quality of divine creation. While the Islamic concept of continuous creation and corrective interventions aimed at improving human conditions align with some aspects of transhumanism, fundamental differences emerge regarding these three core issues.

    Keywords: Science, Religion, Cyborg, Islamic Anthropology, Posthuman, Methodology Of Religious Studies
  • سید مصطفی میرباباپور*

    معجزات یکی از مسائل مهم در رابطه بین علم و دین هستند. مسئله این است که آیا معجزات را می توان به نحو علمی تبیین کرد یا خیر. در این مقاله، بر اساس مبانی حکمت متعالیه، امکان تبیین علمی معجزه بررسی می شود. خوارق عادات، اعم از خیر و شر، مانند همه پدیده های طبیعی، نیاز به علل حقیقی و معد دارند. اما خوارق عادات دو ویژگی هستی شناختی دارند که آنها را از امور عادی متمایز می کند: یکی فاعلیت نفوس و دیگری اعداد غیرمتعارف. به دلیل همین ویژگی فاعلیت نفوس، که جزو امور ماورائی هستند، تبیین علمی، که مقید به طبیعت گرایی روش شناختی است، امکان ندارد. به علاوه، در معجزات و خوارق عادات خیر، به دلیل شکست ناپذیر بودنشان، اعداد غیرمتعارف نیز قابل شناخت و تبیین علمی نیست. به عبارت دیگر، حکمت الهی اقتضا می کند حتی با چشم پوشی از فاعلیت نفوس، معدات و عوامل طبیعی معجزه قابل شناخت نباشد. در نتیجه معجزات را باید خارج از قلمرو توانمندی های علم دانست.

    کلید واژگان: معجزه، علم و دین، علم، تبیین علمی، طبیعت گرایی روش شناختی، حکمت متعالیه
    Seyed Mostafa Mirbabapoor *

    Miracles are one of the important issues in the relationship between science and religion. The question is whether miracles can be scientifically explained or not. In this article, based on the principles of transcendental theosophy, the possibility of a scientific explanation of miracles is investigated. Supernatural events, both good and evil, like all natural phenomena, need both real and preparatory causes. Nevertheless, supernatural events have two ontological characteristics that set them apart from normal ones; one is the agency of the souls and the other is the non-conventional role of preparatory causes. Due to the agency of the souls, as supernatural beings, offering a scientific explanation that is bound to methodological naturalism is not possible. Moreover, in the miracles and good supernatural events, because of their invincibility, the non-conventional role of preparatory causes cannot be recognized and scientifically explained. In other words, Divine wisdom requires that miracles cannot be known even if the agency of the souls, preparatory causes, and natural factors are ignored. As a result, miracles should be considered outside the scope of science.

    Keywords: Miracle, Science, Religion, Scientific Explanation, Methodological Naturalism, Transcendent Theosophy
  • جواد قلی پور*، یوسف دانشور نیلو
    الهیات طبیعی در برابر الهیات وحیانی به معنای تامل عقلانی در وجود و ماهیت خداوند است که از دیرباز با براهین اثبات وجود خدا گره خورده است. آلیستر مک گراث، الهی دان مسیحی، الهیات طبیعی را مورد نقد قرار داده و با ارائه خوانشی جدید آن را در رابطه تعاملی علم و الهیات به کار می گیرد. مسئله اصلی نوشتار حاضر این است که الهیات طبیعی مورد نظر مک گراث چه ویژگی هایی دارد و چه نقدهایی بر آن وارد است؟ مک گراث الهیات طبیعی را معلول عوامل غیرمسیحی چون نقد کتاب مقدس، ظهور جهان بینی مکانیستی و غیره می داند که کتاب مقدس نیز آن را تایید نکرده و استفاده از آن باعث تخریب وحی و دیگر باورهای مسیحی می شود. وی سپس الهیات طبیعی را در چارچوب باورهای مسیحی به ویژه «نظریه خلقت» بازسازی می کند و چون این الهیات پیش فرض های دینی را با خود دارد، اثبات وجود خدا با آن دوری بوده و صرفا می تواند به پرسش های مرزی علم پاسخ دهد. مک گراث در نقد الهیات طبیعی روشنگری آن را با خداباوری طبیعی خلط کرده است و گاه به اشتباه بسیاری چالش هایی را که در دوره روشنگری برای الهیات به وجود آمده ناشی از به کارگیری الهیات طبیعی می داند. او به سبب برداشت نادقیق، وجود هر گونه سابقه به کارگیری الهیات طبیعی را در تاریخ مسیحیت انکار می کند. به علاوه، مسیری که او در تعریف طبیعت پیش گرفته سر از نسبیت گرایی درمی آورد. و از سوی دیگر، تلاش او برای بازسازی الهیات طبیعی بی فایده به نظر می رسد، زیرا تمام کارکردهایی که او از این الهیات انتظار دارد در تعریفی که او از طبیعت ارائه داده وجود دارد.
    کلید واژگان: الهیات طبیعی، آلیستر مک گراث، الهیات مسیحی، علم و الهیات، الهیات علمی
    Javad Gholipoor *, Yousef Daneshvar Niloo
    Natural theology, as opposed to revealed theology, refers to rational reflection on the existence and nature of God, and has long been tied to arguments for God's existence. Alister McGrath, a Christian theologian, critiques natural theology and, through offering a new interpretation, applies it within the interactive relationship between science and theology. The central question of this paper is: what are the characteristics of McGrath’s understanding of natural theology, and what criticisms can be made of it? McGrath views natural theology as a product of non-Christian factors, such as biblical criticism, the rise of the mechanistic worldview, etc. He argues that the Bible does not support natural theology, and its use undermines divine revelation and other core Christian beliefs. He then reconstructs natural theology within the framework of Christian beliefs, especially the “doctrine of creation”. Since this theology incorporates religious presuppositions, McGrath contends that using it to prove the existence of God is circular, and it can only address the boundary questions of science. In his critique of Enlightenment natural theology, McGrath mistakenly conflates it with deism and incorrectly attributes many theological challenges of the Enlightenment to the use of natural theology. Due to his imprecise conception of natural theology, McGrath denies any historical precedent for the use of this theology in Christianity. Furthermore, the path he takes in defining nature leads to relativism, and his efforts to reconstruct natural theology seem futile, as all the functions he expects from this theology are already embedded in his definition of nature.
    Keywords: Natural Theology, Alister Mcgrath, Christian Theology, Science, Theology, Scientific Theology
  • حامد شیواپور*
    دئیست ها که از متفکران مهم و اثرگذار در دوران جدیدند، درباره خدا چنین می اندیشیدند که او تنها خالق جهان است و پس از خلقت در کار جهان مداخله ای نمی کند. آنان این دیدگاه را با استفاده از استعاره «ساعت ساز لاهوتی» بیان می کردند. در برابر این دیدگاه، تلقی دیگری وجود دارد که به «خدای رخنه پوش» شهرت یافته و هرچند پیش از دوران جدید هم می توان آن را سراغ گرفت، اما سابقه آن در دوران جدید به نیوتن می رسد. طبق این تلقی از خدا، او هرگاه صلاح بداند در کار جهان مداخله می کند و به بازسازی و اصلاح آن می پردازد. به نظر می رسد که این دو تلقی در برابر یکدیگر قرار دارند؛ اما هم دئیسم و هم ایده «خدای رخنه پوش» با نقدهایی مهم مواجه اند. بر این اساس، دیدگاهی که می تواند فاقد اشکالات هر دو تلقی از خدا باشد اندیشه «خلق مدام» است که در الهیات اسلامی و مسیحی سابقه دارد و برخی از متفکران جدید نیز درباره آن سخن گفته اند.
    کلید واژگان: دئیسم، ساعت ساز لاهوتی، خدای رخنه پوش، خلق مدام، علم و دین
    Hamed Shivspoor *
    Deists, who are important and influential thinkers in the modern era, thought about God as the only creator of the world and does not interfere in the work of the world after creation. They expressed this view using the metaphor of "Divine clockmaker". Against this point of view, there is another view that is known as the "God of Gaps" and its history goes back to Newton. According to this view of God, whenever he sees fit, he intervenes in the work of the world and restores and corrects it. It seems that these two views are against each other; However, both deism and the idea of "God of Gaps" face important criticisms. Based on this, the view that can be without the problems of both views of God is the idea of "continuous creation" which has a history in Islamic and Christian theology and some new thinkers have also spoken about it.
    Keywords: Deism, Divine Clockmaker, God Of Gaps, Continuous Creation, Science, Religion
  • میلاد کثیرلو*
    ابن سینا در بخش های متعددی از کتب خود، در هنگام سخن گفتن از ادراک و یا قوای ادراکی، به واژه ذهن اشاره نموده است که حاکی از اهمیت ویژه ذهن در تحقق ادراکات است؛ به همین دلیل، بیان این مطلب صحیح به نظر می رسد که مقدمه درک بسیاری از مسائل حکمت سینوی ازجمله مباحث معرفت شناختی، داشتن فهم و بینشی دقیق از چیستی ذهن و رابطه آن با انواع ادراکات نفسانی است؛ این در حالی است که ابن سینا، در آثار خود، به صورت مستقل چیستی ذهن و ویژگی های آن را توضیح نداده است؛ این پژوهش با توجه به عبارات گوناگون مطرح شده در آثار ابن سینا و تحلیل آن ها، درصدد تبیین و حل مسئله مذکور برآمده است. برخی از یافته های مهم این پژوهش آن بوده که برخلاف بسیاری از فیلسوفان و همچنین علم شناختی معاصر که تمامی ادراکات نفسانی را منسوب به ذهن می دانند، ابن سینا، ذهن را سبب تحقق همه ادراکات نفسانی نمی داند. در آثار او، وجود توانایی های ذهنی، تنها محدود به نوع انسانی گشته است که البته خود این امر نیز، ناشی از عدم وجود عقل در دیگر انواع حیوانات است. اگرچه همه حیوانات ، دارای برخی از ادراکات خاص هستند که کمال اول نامیده می شوند، اما طبق نظرات ابن سینا، آن ها را نمی توان ذهنی دانست.
    کلید واژگان: ابن سینا، ذهن، معرفت وعلم، قوای ادراکی، نفس
    Milad Kasirlu *
    Ibn Sina, In several parts of his books, when he is talking about perception or perceptive powers, has mentioned the word mind, which indicates the special importance of the mind in the realization of perceptions; Because of this reason, it seems correct to say that on necessary precondition to understanding many issues of Ibn Sina's philosophy , including epistemological issues, is to have a detailed understanding and insight into what the mind is and its relationship with all kinds of perceptions; This is despite the fact that Avicenna, in his works, did not independently explain what the mind is and its characteristics; As a result, this research aims to explain and solve the mentioned problem by considering the various phrases mentioned in Ibn Sina's works and their analysis. Some of the important findings of this research have been that unlike many philosophers and also contemporary cognitive science who consider all cognitive abilities to be attributed to the mind, Avicenna does not consider the mind to be the cause of all type of cognitions. In his works, the existence of mental abilities is only limited to the human type, which of course is caused by the absence of nonmaterial soul in other types of animals. Although all animals have some special cognitions, which are called the first cognition, but according to Avicenna's philosophy, they cannot be considered mental.
    Keywords: Ibn Sina, Mind, Knowledge, Science, Perceiving Faculties, Soul
  • حسن پناهی آزاد، سحر فرهادی*
    نسبت علم ودین، یکی از مسائل فلسفه دین بوده که تحلیل های پرشمار و برخاسته از نظرگاه های مختلف، ازجمله نگاه علمی و فرهنگی ارزشی را نیز به خود دیده است. پژوهش حاضر درصدد است دیدگاه امام خمینی«ره» را درباره چیستی علم ودین و نسبت این دو به دست آورد. این پژوهش، به روش تحلیلی و تطبیقی و با تتبع در منابع مکتوب و در کانون بحث، متمرکز بر آثار امام خمینی«ره» شکل گرفته است. یکی از تقسیمات مشهور که امام خمینی«ره» دیدگاه خود را از آن نقطه سازمان می بخشد، تقسیم علم به «حقیقی» و «اعتباری» است. در دیدگاه ایشان، علوم طبیعی به عنوان علوم اعتباری و علوم انسانی به عنوان علوم حقیقی شناخته شده اند. در دیگرسو، دین در نظر امام خمینی«ره» حقیقتی متنزل از عالم غیب برای اداره همه امور و شئون حیات دنیوی انسان است که در این زمینه هیچ امر لازمی را فروگذار نکرده است. بر این اساس هدف این تحقیق، یافتن مناسبات علم ودین، با ملاحظه تقسیمات و ویژگی های بیان شده در آراء امام خمینی«ره» می باشد. آنچه این نوشتار بدان دست یافته، نفی تعارض علم ودین، تداخل علم ودین در علوم انسانی و تعامل، تعدیل و تکمیل متقابل در علوم طبیعی از نظرگاه امام خمینی«ره» است.
    کلید واژگان: امام خمینی«ره»، تداخل، تعارض، تعامل، دین، علم، معنا
    Hasan Panahi Azad, Sahar Farhadi *
    Regarding the meaning and relationship between science and religion, there are various views, and most Islamic and Western thinkers have expressed the meaning of science and religion and the relationship between them. This research deals with presenting Imam Khomeini's chosen meaning of science and religion and then explores his opinion about their relationship. The present research, using the analytical-adaptive method, and using library data, has studied and analyzed the works of Imam Khomeini on this subject. According to Imam Khomeini, the meaning of science and knowledge is expressed in two types: true and conventional. Experimental science (both natural and human), as a side of the conflict in the new theological problem of the relationship between science and religion, is defined based on true and conventional knowledge. Imam Khomeini considers natural sciences as conventional sciences, and human sciences as true sciences. Regarding the meaning of religion, Imam Khomeini believes that religion is the True Law, and the great law of God for the management of the individual and social life of man, and his eternal happiness. This does not overlook any point, no matter how insignificant, in the education of man and society, and material and spiritual progress. Imam Khomeini, by rejecting the conflict and distinction between science and religion, believes in the penetrability of science and religion in the case of human sciences, and in the case of natural sciences, believes in the interaction, adjustment, and mutual completion of science and religion.
    Keywords: Meaning, Science, Religion, Interaction, Penetrability, Conflict, Imam Khomeini
  • جلال عبدالهی*
    علم در تمدن اسلامی، علی رغم برخی پیشرفت هایی که داشت، نتوانست یک تغییر یا انقلاب جدی را در خود به وجود آورد و به گمان برخی از اندیشمندان آخرسر با رکود و افول مواجه شد. در این نوشتار، به بررسی و ارزیابی برخی از عواملی می پردازیم که از آن ها به عنوان موانع بروز تحول در علم ورزی تمدن اسلامی یاد می شود. در این راستا عواملی مانند حاکمیت تفکر اشعری و تضادش با پژوهش در علوم تجربی، نبود حمایت های اجتماعی و اقتصادی، و همچنین فلسفه ارسطویی را بررسی و تحلیل می کنیم. سعی می کنیم نشان دهیم که اشاعره آنگونه که عموما تصور می شود، مخالف علم ورزی نبودند و چه بسا اگر واقعا چهارچوب فکری آنان در علم ورزی حاکمیت پیدا می کرد، احتمالا شاهد تحولاتی چشم گیر در علم تمدن اسلامی می بودیم. بدین ترتیب، نقش تخریبی اشاعره را تعدیل می کنیم. در ادامه، ضمن پذیرش اهمیت حمایت های اجتماعی و اقتصادی در توسعه علم در دوران طلایی تمدن اسلامی، لزوم توجه به روش شناسی را مورد تاکید قرار می دهیم. با تکیه بر مثال هایی تاریخی از نورشناسی ابن هیثم و اسطرلاب زورقی، از یک طرف، نقش تخریبی روش شناسی مبتنی بر فلسفه ارسطو را مجددا تایید می کنیم و، از طرف دیگر، مساهمت مان در رابطه با تعدیل نقش تخریبی اشاعره را به شکل انضمامی تری توضیح می-دهیم.
    کلید واژگان: علم، اسلام، انقلاب علمی، روش، تفکر اشعری، جامعه ی علمی، دستاوردهای تجربی
    Jalal Abdollahi *
    Science in Islamic civilization, despite some progress, could not create any serious change or revolution in itself, and according to some authors, it eventually faced stagnation and decline. In this article, we examine and evaluate Ash'arism, lack of material support, and Aristotelian philosophy (methodology) as obstacles to the scientific revolution. We try to show that, contrary to what is generally thought, the Ash'arism were not opposed to reason in the natural world; perhaps, if their intellectual framework were really followed in science, we would witness some remarkable developments in the science of Islamic civilization. While we accept the importance of material support in the advancement of science during the Islamic Golden Age, we try to pay more attention to the methodology of science as other determining factor. By giving some historical examples from Ibn Haytham and the "Zouraghi" astrolabe, we will reconfirm the destructive role of Aristotelian philosophy, and at the same time we will corroborate our contribution in denying the destructive role of Ash'arism.
    Keywords: Islam, Science, Scientific Revolution, Method, Ash', Arism, Scientific Society, Experimental Achievements
  • جواد قلی پور*
    الهیات علمی یکی از گرایش های جدید در الهیات مسیحی است که تنها راه برون رفت از چالش های الهیاتی را مددگرفتن از علم می داند. آرتور پیکاک الهی دانان و زیست شیمی دان بریتانیایی از جمله متفکرانی است که طرحی را برای الهیات علمی ارائه داده است. مسئله اصلی نوشتار حاضر این است که الهیات علمی از دیدگاه او چه ویژگی هایی داشته و چه نقدهایی بر آن وارد است. برای پاسخ به این مسئله از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده و هدف از طرح چنین بحث هایی این است که بتوان از تجاربی که الهی دانان مسیحی در برابر چالش های جدید الهیات داشته اند، بهره برد. مراجعه به آثار پیکاک روشن می کند که الهیات علمی او عمدتا بر یافته های علمی تکیه داشته، از نگاه او، باورهای الهیاتی باید در پرتو یافته های علمی بازبینی شوند. وی همچنین از استنتاج بهترین تبیین به عنوان روش و از واقع گرایی به عنوان مبنای علم در الهیات استفاده می کند تا به الهیات بین الاذهانی و علمی برسد. یکی از اشکالات الهیات علمی پیکاک این است که یافته های علمی قطعیت و ثبات نداشته، گره زدن زلف الهیات به آنها، الهیاتی زودگذر را ثمر خواهد داد که مطلوب نخواهد بود. این اشکال حتی به بهره گیری از استدلال و مبنای علمی نیز وارد است.
    کلید واژگان: الهیات علمی، آرتور پیکاک، علم و دین، واقع گرایی، استنتاج بهترین تبیین
    Javad Gholipour *
    Scientific theology is one of the new trends in Christian theology, which believes that the only way out of theological challenges is to get help from science. British theologian and biochemist Arthur Peacocke is one of the thinkers who presented a plan for scientific theology, and the main issue of this paper is what are the characteristics of scientific theology from his point of view and what are the criticisms of it. To answer this problem, the descriptive-analytical method is used and the purpose of such discussions is to be able to benefit from the experiences that Christian theologians have had against new theological challenges. Referring to Peacocke’s works makes it clear that his scientific theology is mainly based on scientific findings and from his point of view, theological beliefs should be reviewed in the light of scientific findings. He also uses the inference of the best explanation as a method and realism as the basis of science in theology to reach intersubjective and scientific theology. One of the problems of Peacocke's scientific theology is that scientific findings are not certain and stable, and tying theology to them will result in fleeting theology, which will not be desirable. This problem is even related to the use of reasoning and scientific basis.
    Keywords: Scientific Theology, Arthur Peacocke, Science, Religion, Realism, Inference Of The Best Explanation
  • Bernard Riley *
    In the Critique of Pure Reason Immanuel Kant said that cognition (objective perception) is acquired in the unity of sensibility (the receptivity of the mind to receive empirical representations of things, which yields intuitions) and the understanding (in which concepts – general representations of things – arise), and is mediated by the imagination. Here, it is shown that numbers, either pure or denominate, are cognized in the synthesis of intuition and mathematical concept, and that the phenomenal world of the cognizer is shaped accordingly. Any number can be related to any other number through a general mathematical formula conceived by the cognizer for the purpose. The judgment of the cognizer is manifest in the specifics of the mathematical relationship established between the two numbers in cognition. If the cognized number is the numerical value of a physical constant then in the (consistent) phenomenal world it will always have been of the value found in cognition, which explains why the universe seems to be fine-tuned for life. If the cognized number is the numerical value of a physical variable, then the number will be subject to change in accordance with physical laws. Symmetry is a recurrent feature of the phenomenology. A mathematical formula conceived by the cognizer may also relate, one to one, the numerical values of quantities in one set with the numerical values of quantities of different dimensionality in another set, which suggests that physical laws are human inventions and that causality is a pure concept of the understanding.
    Keywords: Number, Cognition, Concept, Mathematics, Science, Phenomena
  • رمضان علی تبار فیروزجایی، قاسم ترخان*

    مساله علم دینی، از مسائل پرچالش در حوزه فلسفه علم و فلسفه دین است. در این زمینه، دیدگاه های مختلفی شکل گرفته است. برخی دیدگاه ها به صورت خام و اولیه و برخی دیگر در ساختار و قالب یک نظریه علمی ارائه شده است. از جمله دیدگاه هایی که دارای ساختار نظریه است «نظریه علم دینی» استاد علی اکبر رشاد است. این نظریه با عنایت به آسیب های علوم رایج و نقد آن ها و همچنین ظرفیت های دین اسلام و تحقق رسالت و غایت دین، شکل گرفته است. مقاله حاضر با روش تحلیلی و فلسفی قصد دارد نظریه استاد رشاد را از نظر مبادی، معیارها و ارکان علم دینی مورد نقد و بررسی قرار دهد. مقاله حاضر ضمن تقریر این نظریه به نقاط قوت و ضعف آن اشاره کرده و به نتایج زیر دست یافته است: الف) برخی نقاط قوت نظریه عبارتند از: جامعیت نسبی، داشتن چارچوب نظری، مبتنی بر مبانی معتبر و دینی و امثال آن. ب) برخی از ابهامات و خلاء های احتمالی عبارتند از: صعوبت قلم، عدم دقت در کاربرد برخی مفاهیم و اصطلاحات، ابهامات در تعریف علم دینی، ابهامات در معیارهای علم دینی و امثال آن.

    کلید واژگان: دین، علم، علم دینی، نظریه، معیارها
    Ramezan Alitabar Firoozjaei, Ghasem Tarkhan *
    Introduction

    The issue of religious science is one of the most challenging issues in the field of philosophy of science and philosophy of religion. In this field, different views have been formed. Some views are immature and primitive, while others are in the structure and format of a scientific theory. Among the viewpoints that have a theory structure is "Theory of Religious Science" by Professor Ali Akbar Rashad. This theory has been formed with regard to the injuries of common sciences and their criticism, as well as the capacities of the Islamic religion , the mission and the goal of the religion.

    Methods

    The present article, with analytical and philosophical method, intends to criticize and Review Professor Rashad's theory in terms of principles, criteria and pillars of religious science.

    Results and Conclusion

    In this article, In addition to explaining the theory, pointed out its strengths and weaknesses and reached the following results A) Some strengths of the theory are: relative comprehensiveness, having a theoretical framework, based on reliable and religious foundations and the like. b) Some of the ambiguities and gaps are: the difficulty of writing, ambiguities in the application of some concepts and terms, ambiguities in the definition of religious science, ambiguities in the criteria of religious science and the like.

    Keywords: Religion, Science, Religious Science, Theory, Criteria
  • محمد عباسی*، حسن عبدی

    «یووال نوح هراری»، استاد تاریخ دانشگاه عبری اورشلیم است.  او با مهم شمردن تاثیر خیالات در زندگی اجتماعی بشر، دین را واقعیتی برساختی معرفی می کند که نقش مهمی در زندگی بشر داشته است. به گفته وی، با شروع انقلاب علمی و تمرکز بر اکتشافات علمی، دیگر جایی برای دین باقی نماند؛ تاآنجاکه دین به دلیل ماهیت اسطورهای و توجیه محور خود با نوعی بی رونقی مواجه شده است. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی، ضمن ارائه تبیینی منسجم از نظریات پراکنده هراری، گفته های وی مورد ارزیابی قرار گرفته و نشان داده شده است که با مراجعه به محتوای درونی دین حق (مانند اسلام) و حتی سیره عملی دین داران دانسته می شود که چنین دینی هرگز در برابر علم نبوده است. بنابراین آنچه در برابر پیشرفت های بشر قرار گرفته است، انحراف در دین بوده نه حقیقت دین.همچنین با توجه به نقش دین در تامین بسیاری از نیازهای روانی، معنوی و حتی جهت دهی صحیح به دست آوردهای علمی، نمی توان کارکردها و نقش فعال دین را انکار کرد. غفلت از همین جنبه های دین و به تبع آن، بروز پیامدهای ناگوار در زندگی بشر، موجب گرایش های جدیدی به دین در میان بسیاری از دانشمندان شده است.

    کلید واژگان: هراری، انسان خردمند، بی رونقی ادیان، علم و دین
    Mohammad Abbasi *, Hassan Abdi

    Yuval Noah Harari, a professor of history at the Hebrew University of Jerusalem, emphasizes the significant impact of imagination on man’s social life and describes religion as a constructed reality that has played an important role in human life. According to him, with the advent of the scientific revolution and the focus on scientific discoveries, there was no longer a place for religion. As a result, religion, due to its mythological and justification-based nature, faced a kind of decline. This paper, using a descriptive-analytical method, presents a coherent explanation of Harari's scattered theories and evaluates his statements. It is shown that by examining the intrinsic content of true religion (such as Islam) and the practical conduct of believers, it becomes clear that such a religion has never been opposed to science. Therefore, what has stood in the way of human progress is a deviation in religion, not the essence of religion. Moreover, considering the role of religion in fulfilling many psychological and spiritual needs and even in properly guiding scientific achievements, one cannot deny the active role and functions of religion. Negligence towards these aspects of religion and the consequent negative outcomes in human life have led to new tendencies toward religion among many intellectuals.

    Keywords: Harari, Homo Sapiens, The Stagnation Of Religions, Science, Religion
  • شکوه منظم، عباس عباس زاده*، ناصر فروهی

    برهان نظم از ساده ترین و رایج ترین براهینی است که انسان را به ماوراء عالم ماده پیوند می زند. انسان ها از دیرباز با تعقل در ساختار موجودات و غایتمندی آنها به وجود ناظمی علیم و حکیم اذعان کرده اند. تقریرهای مختلفی از این برهان با درجاتی متفاوتی از قوت و دقت در سخن اندیشمندان اسلامی و غربی دیده می شود که ازطریق برهان، تمثیل یا استقراء و با تکیه بر مصادیق جزئی یا کلی نظم در طبیعت درصدد اثبات ناظمی هوشمند است. فهم صحیح برهان و تحلیل درست مقدمات آن بر پایه عقل می تواند اعتبار و وجاهت آن را در اثبات ناظمی الهی افزایش دهد و ما را در پاسخگویی به قسمت عمده ای از اشکالات وارد بر آن یاری رساند. این نوشتار از نگاه معرفت شناسی و به روش توصیفی تحلیلی به بررسی اشکالات وارد بر این برهان می پردازد و با تکیه بر شرایط انواع حجت های منطقی درصدد رفع و پاسخگویی به آنها با تبیین جایگاه و نقش آفرینی عقل در این برهان است و به دفاع از وجاهت و اعتبار آن در اثبات ناظمی فرامادی و ابطال عقیده مادی گرایان می پردازد.

    کلید واژگان: نظم، عقل، غایتمندی، علم، ناظم الهی
    Shokoh Monazzam, Abbas Abbaszadeh *, Naser Forouhi

    The design argument is one of the simplest and most common arguments that connects humans to the material world. Since a long time ago, humans have acknowledged the existence of wise and intelligent moderators through thinking about the structure of creatures and their purposiveness. Various expressions of this argument with different degrees of strength and accuracy are seen in the talk of Islamic and Western thinkers who through argument, analogy, or induction and with dependence on partial or general instances of design in nature are trying to prove an intelligent moderator. Correct perception of this argument and a correct analysis of its preliminaries based on intellect can increase its validity and reliability in proving divine moderator and help us to answer the main part of doubts attributed to it. This descriptive-analytical study considers doubts attributed to this argument from an epistemology viewpoint and tries to eliminate and answer them by explaining the position and role of intellect in this argument relying on conditions of various logical reasons, and defending its validity and reliability in proving meta-matter moderator and abrogating materialists’ opinion.

    Keywords: Order, Intellect, Purposiveness, Science, Divine Moderator
  • حسین قلی پور*، مرتضی جوانعلی آذر
    هدف
    سیاست علم به عنوان یکی از عرصه های سیاستگذاری عمومی، نیازمند یک مبنای نظری است که در آن ماهیت و رسالت علم، کارکردها و مسائل بنیادین آن، صورت بندی شده اند. واکاوی این مبنای نظری در اندیشه اسلامی و به طور خاص تر در اندیشه شهید مطهری، کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. از سوی دیگر، تاکنون دیدگاه شهید مطهری در خصوص علم به صورت منسجم، صورت بندی نشده است.
    روش
    در این پژوهش، مسائل سیاستی علم در آثار شهید مطهری با روش تحلیل مضمون و رویکرد قیاسی استقرایی، کاوش شده است.
    یافته ها
    باور به کاشفیت علم از واقع در علوم یقینی و ارزش نظری داشتن این علوم، اعتقاد به فایده عملی علوم تجربی و اعتباری و ارزش عملی داشتن آنها(ماهیت علم)، تعیین «قدرت، عزت و استقلال» به عنوان(غایت علم)، توجه به استقلال عالمان از طبقه قدرت و حفظ حریت آنان(سیاست علم)، باور راسخ به شرافت علم و پرهیز از واگذاری کامل آن به مناسبات بازار و کالایی شدن علم(اقتصاد علم)، مذموم دانستن نگاه کسب وکاری به علم، تلاش برای آزادماندن آن و استعمال آن در راه خیر(اخلاق علم) و در نهایت، بی مکان دانستن علم(ارتباطات علم)، از مولفه های سیاستی علم در صورت بندی علم از منظر شهید مطهری است.
    نتیجه گیری
    اندیشه اسلامی، نگاهی اصیل به علم دارد و نگاه صرفا ابزاری به علم را کنار می گذارد. به همین سبب، سیاست علم در این اندیشه، در مناسبات مختلف اقتصادی، سیاسی، ارتباطی و اجتماعی به گونه ای است که ضمن حفظ ارزش والای آن، بتوان بیشترین بهره و استفاده از آن را در راستای تحقق منافع جامعه اسلامی، برد.
    کلید واژگان: علم، شهید مطهری، صورت بندی علم، مولفه های سیاستی علم، سیاست علم
    Hossein Gholipour *, Morteza Javanali Azar
    Aim
    Science policy, as one of the fields of public policy, requires a theoretical basis in which the nature and mission of science, its functions and fundamental issues are formulated. The analysis of this theoretical basis in Islamic thought, and more specifically in the thought of martyr Motahari, has received less attention from researchers. On the other hand, until now, Martyr Motahari's view on science has not been formulated in a coherent way.
    Method
    in this research, the policy issues of science in Martyr Motahari's works have been explored with thematic analysis method and inductive comparative approach.
    Results
    the results of the present survey indicate the following findings among the policy components of science in the formulation of science from the perspective of Martyr Motahari: Belief in the discovery of science from reality in certain sciences and the theoretical value of having these sciences, belief in the practical utility of experimental and creditable sciences and the practical value of having them (essence of science), determining "power, honor and independence" as (goal of science) Paying attention to the independence of scholars from the power class and preserving their freedom (politics of science), firmly believing in the honor of science and avoiding its complete surrender to market relations and the commodification of science (economics of science), condemning the business view of science, trying to keep it free and using it in the way of good (ethics of science) and ultimately considering science as out of place (communications of science)
    Conclusion
    Islamic thought has an original view of science and abandons the mere view of science as a tool. For this reason, the policy of science in this thought, in various economic, political, communication and social relations, is such that while maintaining its high value, it can be used the most in order to realize the interests of the Islamic society.
    Keywords: Science, Martyr Motahari, Formulation Of Science, Policy Components Of Science, Science Policy
  • آصف سنجیده، صمد جباری اصل*، موسی رضوانی چمن زمین
    زمینه

    امروزه سازمان ها برای دستیابی به کارایی و اثربخشی بیشتر و رسیدن به ادهداف تعیین شده ناگزیرند به شاخص های اخلاقی و عدالت محور و مدیریت استعداد  در بکارگیری منابع انسانی توجه کافی نمایند. هدف از این پژوهش جانشین پروری و  مدیریت استعداد با  تاکید بر  رویکرد اخلاقی و  عدالت محور در  مراکز پارک علم و فناوری استان گیلان می باشد.

    روش

    پزوهش حاضر در زمره مطالعات آمیخته قرار دارد . در بخش کیفی که به روش تحلیل تم انجام شد جامعه آماری خبرگان و مدیران ارشد شرکت دانش بنیان درگیر در اجرای فرایند جانشین پروری و مدیریت استعداد بود. که از میان آنها با روش هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری 28 نفر انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش کد گذاری استفاده شد.در بخش کمی جامعه آماری پژوهش، مجموع مدیران و روسای شرکت های دانش بنیان (پارک علم و فناوری گیلان) بود و با روش تصادفی ساده 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه محقق ساخته بود و داده ها از طریق آزمون تحلیل عاملی - اکتشافی و مدل معادلات ساختاری با نرم افزارهای SPSS و لیزرل مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی نشانگر 23 کد اولیه و 7 مضمون بود که شبکه مضامین و مدل نهایی را شکل دادند. نتایج بخش کمی نیز نشانگر این بود که مدل از برازش مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد هفت عامل خط مشی، ساختار سازمانی، حمایت و مشارکت مدیریت ارشد، رویکرد نظام یافته، نقش میانجی عدالت، فرهنگ سازمانی و عدالت طلبی را می توان به عنوان عوامل موفقیت در جانشین پروری و مدیریت استعداد معرفی کرد و میزان موفقیت برنامه جانشین پروری و مدیریت استعداد را می توان با اخلاق و عدالت اندازه گرفت.

    کلید واژگان: عدالت محوری، جانشین پروری، مدیریت استعداد
    A.Sanjideh, S .Jabbari Asl*, M. Rezvani Chaman Zamin
    Background

    Today, in order to achieve greater efficiency and effectiveness and reach the set goals, organizations must pay enough attention to ethical and justice-oriented indicators and talent management in the use of human resources. The purpose of this research is succession and talent management with an emphasis on ethical and justice-oriented approach in science and technology park centers of Gilan province.

    Method

    The present study is among mixed studies. In the qualitative part, which was conducted by theme analysis, the statistical community of experts and senior managers of the knowledge-based company was involved in the implementation of the succession process and talent management. Among them, 28 people were selected and interviewed by a targeted method until theoretical saturation was reached. The coding method was used to analyze the data. In the quantitative part of the statistical community of the research, all managers and heads of knowledge-based companies (Gilan Science and Technology Park) were selected as a sample by simple random method. The questionnaire tool was made by the researcher and the data were analyzed through exploratory factor analysis and structural equation model with SPSS and Lisrel software.

    Results

    The results of the qualitative part indicated 23 primary codes and 7 themes that formed the network of themes and the final model. The results of the quantitative part also indicated that the model has a good fit.

    Conclusion

    The results of the research showed that seven policy factors, organizational structure, support and participation of senior management, systematic approach, mediating role of justice, organizational culture and fairness can be introduced as success factors in succession planning and talent management and the success rate Succession program and talent management can be measured by ethics and justice.

    Keywords: Justice-Oriented, Succession, Talent Management, Science, Technology Park Centers Of Gilan Province
  • بهمن زمانیان*، علی اصغر جعفری ولنی، مهدی اخوان

    حرکت جوهری نفس،بعنوان یکی از مبانی مهم و کلیدی حکمت متعالیه به حساب می آید که آثار و نتایج فراوانی را به همراه دارد. یکی از مسائل بسیار مهم در این باره بررسی نسبت حرکت جوهری نفس با حقیقت ادراک است. یعنی، حرکت جوهری نفس چه نقشی در ادراکات بشری ایفاء می کند؟ و چه تاثیری بر مباحث علم در حکمت صدرائی دارد؟ هدف این پژوهش، تبیین میزان تاثیر گذاری حرکت جوهری نفس بر حقیقت ادراک است که با روش توصیفی وتحلیلی و بر اساس مطالعه کتابخانه ای صورت گرفته است.حرکت جوهری نفس در دو ساحت وجود شناختی ادراک و مباحث معرفت شناختی علم؛ قابل پیگیری است.پذیرش حرکت جوهری نفس، در بعد وجود شناختی ادراک ، سبب می شود تا ملاصدرا، قیام صور حسی و خیالی به نفس را مطرح کند و قیام حلولی حکمای مشاء را کنار بگذارد.او پذیرش اتحاد عالم به معلوم را نیز از نتایج پذیرش حرکت جوهری نفس می داند و بر اساس حرکت جوهری نفس آن را تبیین می کند. همچنین بار یافتن به تجرد عقلی و ادراک کلیات عقلی را مشروط به صیرورت جوهری می داند. در بعد معرفت شناختی نیز نفس، بواسطه ارتقای وجودی، واجد کمالات حقایق مادون خود می گردد و حملی بغیر از حمل اولی و حمل شایع را با نام حمل حقیقه و رقیقه به ارمغان می آورد.از این روحرکت جوهری نفس، سبب می شود تا حقیقت انطباق میان ذهن و عین از این همانی ماهوی به این همانی وجودی بدل گردد.

    کلید واژگان: حرکت جوهری نفس، حمل حقیقه و رقیقه، ادراک و علم
    Bahman Zamanean*, Aliasghar Jafari Valani, Mehdi Akhavan

    The essential movement of the soul is considered as one of the important and key foundations of transcendental wisdom, which brings many effects and results. One of the most important issues in this regard is to examine the relationship between the essential movement of the soul and the truth of perception. That is, what role does the essential movement of the soul play in human perceptions? And what effect does it have on the topics of science in Sadra's wisdom? The purpose of this research is to explain the impact of the essential movement of the soul on the truth of perception, which was done with a descriptive and analytical method and based on a library study. can be followed. The acceptance of the essential movement of the soul, in the dimension of the cognitive existence of perception, causes Mulla Sadra to put forward the rise of sensory and imaginary forms to the soul and to leave the rise of the solutions of the sages of Masha. He knows the acceptance of the essential movement of the soul and explains it based on the essential movement of the soul. It also considers the burden of intellectual abstraction and the perception of intellectual universals to be conditional on the essence. In the epistemological dimension, the soul, due to its existential elevation, becomes capable of the perfections of the truths beyond itself, and it brings a bearing other than the first bearing and the common bearing called the bearing of truth

    Keywords: Key Words, The Essential Movement Of The Soul, The Carrying Of Truth, Subtlety, Perception, Science
  • Javad Qolipoor*

    The scientific theology is a new branch of contemporary Christian theology that defends the rationality and believability of theology by resorting to science. Nancy Murphy is one of the theologians pioneering in this arena. She has made great efforts to this end and it is advisable to get benefits from the results of such studies. The main issue in this article is to find out the features of the scientific theology in Murphyís view and the critiques one can pose on it. To answer, using a descriptive-analytical method, we will first explain Murphyís approach and, then, evaluate it. By referring to Murphyís works, it is revealed that in offering her model of scientific theology, she has made use of hypothetical-deductive method of science and Lakatosí scientific research program, placing theology in the hierarchy of other sciences. While enjoying some strong points, Murphyís model suffers from serious weaknesses. Some of them are as follows: placing fundamental Christian beliefs in opposition to suppositional theories and hypotheses, temporary nature of theology due to its reliance on transient methods of science, not offering any reason for using science, relying on philosophy of science instead of science itself, and not following a certain rule of theology implementation of Lakatosí scientific research program.

    Keywords: scientific theology, Nancy Murphy, Christian theology, science, religion, hypothetical-deductive reasoning
  • Paolo Di Sia *
    Contemporary theology is realizing the importance of integrating the knowledge of modern/contemporary physics into the metaphysical and ontological categories used to consider God and the God-world relationship. Time is a complex notion with different meanings, characterized by a plurality of uses. The concept of time opens up to broader conceptions than those of physics, mathematics, and philosophy and reveals that the human being, the earth, and the cosmos are not the center of space or time. The concepts of space, time, and matter, to which the concept of vacuum is connected, are of central importance in any modern physical theory, and particularly in the theories of unification. It is being discovered that spacetime is absent at the most fundamental level and only emerges at an appropriate limit. This emerging image of time leads to new conceptual challenges that must be faced in parallel with philosophy and theological researchto achieve its correct understanding. It is a comparison of the viewpoints of the three investigative domains concerned with understanding the nature of consciousness, namely science, philosophy, and metaphysics. This thought process is connected to the intuitions of the contemplative and mystical traditions and seems to be in line with current scientific thought, which can be mathematically expressed. Recent scientific research struggles to grasp the subjective aspect of consciousness; subjective experience is in conflict with the figure of the observer classically understood in the scientific sense. The evolution of life and the relationship with the transcendent could have their information basis in a hyper-complex multi-dimensional space; recent efforts try to explain how mental states exist in the higher dimensions of this hyperspace; some recent models of unification integrate matter and consciousness through the use of this primordial multi-dimensional dynamic space. Ontological interpretations of quantum theory have been given, leading to patterns of bidirectional flow of consciousness between an explicate and an implicate order, supporting both local and non-local phenomena in the cosmos. The paper aims to offer an overview of the indicated issues with a trans-disciplinary method and through interesting hints for thought.
    Keywords: Time, Space, Vacuum, Science, Philosophy, Theology, Matter, Mind, Consciousness
  • محسن حبیبی*، نرجس سادات حقایقی
    یکی از موضوعات اساسی در تفکر اسلامی، مسئله غایتمندی آفرینش است. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا خداوند در آفرینش موجودات غایتی را در نظر داشته و یا اینکه خداوند منزه و بی نیاز از غرض و غایت است؟ موضع اتخاذی هر یک از متفکران براساس مبانی خود، متفاوت است. نگارندگان درصد هستند تا به تبیین غایتمندی آفرینش از دیدگاه متکلمان و ابن سینا بپردازند. معتزله معتقد به غایتمندی آفرینش الهی و اشاعره قائل به عدم غایتمندی آفرینش خداوند جهت نفی هرگونه فقر ذاتی خداوند هستند. ابن سینا براساس دستگاه فلسفی خود، نگاهی متفاوت به این مسئله دارد. او همانند معتزله عدم غایتمندی آفرینش را عبث می داند و در عین حال همچون اشاعره وجود غایت در آفرینش را مخالف توحید می داند. ابن سینا با بیان طرحی نو، معتقد است به وجود آمدن این جهان، براساس غایت صورت نگرفته است. او قائل است علت تحقق موجودات، علم عنایی خداوند می باشد. روش این پژوهش از سنخ توصیفی-تحلیلی است.
    کلید واژگان: غایت آفرینش، ابن سینا، غرض، معتزله، اشاعره، علم عنایی
    Narjes Sadat Haghayeghi
    One of the basic issues in Islamic thinking is the question of the purpose of creation. The main question of the current research is whether God had a purpose in creating creatures or whether God is beautiful and does not need purpose and purpose. The position adopted by each of the thinkers is different based on their foundations. The authors are trying to explain the purpose of creation from the point of view of theologians and Avicenna. Mu'tazila believe in the finality of God's creation and Ash'are believe that God's creation is not final in order to negate any inherent poverty of God. Ibn Sina has a different view on this issue based on his philosophical system. Like the Mu'tazila, he considers the lack of purpose of creation to be absurd, and at the same time, like the Ash'arite, he considers the existence of purpose in creation to be against monotheism. Avicenna, expressing a new plan, believes that the creation of this world was not based on the goal. He believes that the reason for the realization of creatures is the creative foreknowledge of God's care. The method of this research is descriptive-analytical.
    Keywords: The End Of Creation, Ibn Sina, Purpose, Mu'tazila, Ash'areh, Science
  • روزبه زارع*

    موضوع این مقاله معرفی حوزه عمومی مباحث علم و دین و تبیین اهمیت آن است و هدف آن این است که ضرورت ورود جهان بینی توحیدی به چهارچوب نظری دانش تجربی را نمایان کند. برای تثبیت این هدف، در گام اول نشان داده ایم که ورود معارف غیرحسی به ساحت نظریه پردازی علمی اجتناب ناپذیر است و در گام بعدی استدلال کرده ایم که طبیعی گرایی روشی اولا یکی از مهم ترین مبانی علم جدید است و ثانیا با ارکان اساسی جهان بینی توحیدی قابل جمع نیست. در طول مقاله، پس از تعیین معانی مورد نظر برای «علم»، «دین» و «الهیات»، به این پرسش می پردازیم که «چرا الهیات با علم نسبت پیدا می کند؟ ». پس از آن، مراحل متنوعی که معرفت غیرحسی وارد فرایند نظریه پردازی علمی خواهد شد را تشریح می نماییم و در این بخش به برخی از آموزه های پذیرفته شده فلسفه علم نیمه دوم قرن بیستم نیز استشهاد خواهیم کرد. سپس طبیعی گرایی را تعریف کرده و جایگاه آنرا به عنوان یکی از مبانی بی بدیل علم تجربی جدید نمایان می کنیم و تبعات الهیاتی پذیرش آنرا به تصویر خواهیم کشید. نهایتا ناظر به تقابل طبیعی گرایی با خداباوری از یک سو و نادرستی طبیعی گرایی از سوی دیگر، ضرورت ورود جهان بینی توحیدی در فرایند شناخت طبیعت را تثبیت خواهیم کرد.

    کلید واژگان: علم و دین، شناخت طبیعت، علم تجربی جدید، خداباوری
    Roozbeh Zare*

    The issue of this article is to introduce the general field of science and religion and explain its importance. For this purpose, after defining the desired meanings for "science", "religion" and "theology", we address the question "Why does theology relate to science?". After that, we will describe the various stages that non-sensory knowledge will enter into the process of scientific theorizing, and in this section, we will refer to some of the accepted theses of the philosophy of science of the second half of the 20th century. Then, we will define naturalism and show its place as one of the irreplaceable foundations of the modern experimental science, and we will depict the theological consequences of its acceptance. Finally, looking at the contrast of naturalism with theism on the one hand and the falseness of naturalism on the other hand, we will establish the necessity of a monotheistic worldview in the process of understanding nature.

    Keywords: monotheism, Science, Religion, Modern Science, Islamic philosophy
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال