به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت
جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه

intellect

در نشریات گروه علوم تربیتی
تکرار جستجوی کلیدواژه intellect در نشریات گروه علوم انسانی
  • میثم صداقت زاده*
    از اصلی ترین نیازهای هر تمدن، تربیت انسان است و هر نظام تربیتی نیازمند نظریه است. نظریه های تربیتی نیز بر مبنای نگاه های فلسفی مشخصی شکل می گیرند و مبتنی بر آن مبانی فلسفی، اندیشه ها و الگوهای تربیت دیگر را نفی می کند. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد است با توجه به جایگاه مهم شهید مطهری در نظریه پردازی اسلامی معاصر، به این پرسش پاسخ دهد که در مسیر تربیت انسان کامل، تربیت های نادرست و آسیب زا چه نوع تربیت هایی هستند و چگونه می توان آن ها را طبقه بندی نمود؟ برای این منظور، همه آثار شهید مطهری با روش تحلیلی کیفی مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در فرایند تربیت انسان کامل چهار نوع تربیت آسیب زا ممکن است رخ دهد: تربیت غیرانسانی که راهی غیر از تربیت در مسیر فطرت را در پیش می گیرد و انسان تربیت شده به جای تطابق با خلقت خود با خواسته های مربی همسانی دارد؛ تربیت انسان ناتمام در مقابل تربیت همه جانبه که فقط به بخشی از ابعاد وجودی انسان توجه می کند؛ تربیت ناسالم در مقابل تربیت متوازن که در نهایت شخصیتی کاریکاتوری را به ارمغان خواهد آورد، و در نهایت تربیت ناکامل در مقابل تربیت کامل که ثمره آن تربیت ماکتی از انسان بوده که از طی مسیر کمال بازمانده است.
    کلید واژگان: انسان کامل، تربیت، شهید مطهری، فطرت، عقل، نظریه انسان کامل، کمال انسان
    Meysam Sedaghatzadeh *
    One of the essential needs of any civilization is human education, and every educational system requires a theory. Educational theories are shaped by specific philosophical perspectives, which negate other theories of education based on their philosophical foundations. In this regard, the present study aims to address the question: what are the types of incorrect and harmful educational practices in the path toward developing the perfect human, and how can they be classified? The study focuses on Shahid Motahhari's significant role in contemporary Islamic theorization. To this end, all of Shahid Motahhari’s works were analyzed using a qualitative analytical method. The findings reveal that in the process of educating the perfect human, four types of harmful educational practices may occur: Non-human education, which deviates from innate human tendencies (fiṭrah), leading to individuals conforming to the desires of the educator rather than aligning with their creation. Incomplete education, which focuses only on certain aspects of human existence rather than a comprehensive approach. Unhealthy education, which lacks balance, ultimately producing a caricature-like personality. Imperfect education, which results in a model of human development that falls short of achieving true perfection.
    Keywords: Perfect Human, Education, Shahid Motahhari, Fiṭrah, Intellect, Theory Of The Perfect Human, Human Perfection
  • محمدحسین نادی، محمد نجفی*، سید مهدی امام جمعه
    مقدمه و اهداف

     مطالعات متعدد نشان داده اند که کیفیت روابط والدین و فرزند، به ویژه در دوران پیش دبستانی، نقش بسیار مهمی در رشد سالم کودکان ایفا می کند. شیوه های تربیتی نامناسب نه تنها به روابط والدین و فرزند آسیب می رساند بلکه می تواند منجر به مشکلات رفتاری و عاطفی در کودکان شود. انسان به عنوان یک موجود پیچیده، نیازمند آموزش های صحیح برای تعامل موثر با فرزندان است. در رویکرد والدگری معنوی خداسو، عقل به عنوان محور اصلی عملکرد والدین مطرح شده است. عقل تنها ابزار شناختی است که می تواند بعد معنوی انسان را فعال نگه دارد. با توجه به اهمیت خانواده در شکل گیری شخصیت کودکان، کمبود دانش والدین در زمینه فرزندپروری و استفاده از شیوه های تربیتی نادرست می تواند کودکان را از مسیر رشد و تعالی منحرف کند. جهل و نادانی ریشه اصلی بسیاری از مشکلات، از جمله مشکلات تربیتی است. هر رفتاری براساس میزان شناخت و آگاهی افراد از واقعیت ها شکل می گیرد. یکی از مهم ترین واقعیت هایی که والدین باید به آن آگاهی داشته باشند، ماهیت دنیا و هدف زندگی است. متون دینی، به ویژه قرآن و روایات، می توانند در افزایش آگاهی والدین نسبت به این موضوع و در نتیجه بهبود روابط والد و فرزند موثر باشند. پژوهش حاضر با هدف ارائه الگویی برای والدگری معنوی خداسو بر اساس آموزه های اسلامی انجام شده است. سوال اصلی پژوهش این است که الگوی موعظت و صیانت در والدگری معنوی خداسو چه الگوهای شناختی و رفتاری را برای والدین و فرزندان تعریف می کند؟ اجزای این الگو و روابط بین آنها چگونه است؟ نتایج این پژوهش می تواند مبنایی برای طراحی برنامه های آموزشی برای والدین باشد و به آنها کمک کند تا با استفاده از آموزه های دینی، روابط خود با فرزندان را بهبود بخشند و به رشد معنوی آن ها کمک کنند.

    روش

     پژوهش حاضر با هدف استخراج الگوی موعظت و صیانت در والدگری معنوی از منابع اسلامی به ویژه روایات، از روش تحلیل اسنادی کلاسیک بهره برده است. این پژوهش در دو مرحله اصلی انجام شده است: 1- تشکیل خانواده حدیث و تحلیل محتوایی: ابتدا تمام روایات مرتبط با موضوع جمع آوری شده و سپس با استفاده از روش تحلیل محتوایی، ابعاد روان شناختی و کارکردهای هر روایت مورد بررسی قرار گرفته است. این مرحله به شناسایی اجزای مختلف هر متن و نقش آنها در الگوی کلی کمک کرده است. 2- الگوپردازی نظری: در این مرحله، روابط میان اطلاعات استخراج شده از روایات شناسایی شده و به صورت یک الگوی جامع ترسیم شده است. بدین منظور، متون به دو بخش رفتار والد و فرزند تقسیم شده و هر بخش به صورت جداگانه تحلیل شده است. سپس، این دو الگوی جزئی با یکدیگر ترکیب شده و الگوی کلی موعظت و صیانت برای والدگری معنوی به دست آمده است.پس از تحلیل بیش از 100 حدیث و آیه مرتبط با موضوع، 22 روایت برای الگوپردازی انتخاب شده است. بر اساس این روایات، دو مولفه اصلی در الگوی موعظت و صیانت شناسایی شده است: 1- موعظت: این مولفه به نقش والدین در آموزش و آگاه سازی فرزندان در مورد واقعیت های دنیا و مهم تر از آن، هدف زندگی اشاره دارد. 2- صیانت: این مولفه به نقش فرزندان در پذیرش واقعیت ها و تعهد به ارزش های دینی اشاره دارد. این پژوهش با ارائه یک الگوی جامع برای والدگری معنوی بر اساس آموزه های اسلامی، می تواند به والدین در تربیت فرزندان کمک کند. همچنین، این الگو می تواند مبنایی برای طراحی برنامه های آموزشی برای والدین و مشاوران باشد.

    نتایج

     این پژوهش با هدف استخراج الگوی موعظه و صیانت در والدگری معنوی از منابع اسلامی به ویژه روایات انجام شده است. براساس این منابع، والدین موظفند به فرزندان خود درباره ماهیت دنیا، فرصت ها و چالش های آن آموزش دهند (موعظه) و فرزندان نیز باید با پذیرش این واقعیت ها (صیانت) و تلاش برای رسیدن به کمال معنوی، به تعهدات خود عمل کنند. حال، الگوی شناختی والدین شامل موارد زیر می باشد:دنیاپنداشت: والدین باید به فرزندان بفهمانند که دنیا فرصتی برای رشد معنوی است اما در عین حال فریبنده و ناپایدار است.پنداره زدایی: والدین باید به فرزندان کمک کنند تا به جای دلبستگی به دنیا، به دنبال ارزش های معنوی باشند.الگوی شناختی-رفتاری فرزندان شامل موارد زیر می باشد:پذیرش: فرزندان باید واقعیت های دنیا را همانطور که هست بپذیرند و از آنها درس بگیرند.تعهد: فرزندان باید به ارزش های معنوی پایبند باشند و برای رسیدن به کمال تلاش کنند.سازش یافتگی به عنوان نتیجه ی الگوی موعظه و صیانت: هدف نهایی این الگو، ایجاد سازش یافتگی در فرزندان است. سازش یافتگی به معنای پذیرش شرایط زندگی و تلاش برای بهترین استفاده از فرصت ها است. فرزندان باید بتوانند در شرایط مختلف زندگی، از جمله خوشی ها و ناخوشی ها، با آرامش و تعادل برخورد کنند.الگوی موعظه و صیانت، یک الگوی جامع برای والدگری معنوی است که براساس آموزه های اسلامی استوار شده است. این الگو به والدین کمک می کند تا فرزندان خود را برای زندگی در دنیا و آخرت آماده کنند. سازش یافتگی به عنوان هدف نهایی این الگو، به فرزندان کمک می کند تا زندگی موفقی داشته باشند. این پژوهش می تواند به عنوان یک منبع ارزشمند برای والدین، مربیان و پژوهشگران در زمینه تربیت دینی کودکان مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، این پژوهش می تواند به غنی سازی ادبیات علمی در حوزه روانشناسی اسلامی کمک کند.

    بحث و نتیجه گیری

     این پژوهش بر روی الگوی موعظه و صیانت در تربیت فرزندان تمرکز دارد. این الگو بر اهمیت نقش قلب و عواطف در فرایند تربیت تاکید می کند و بر این باور است که با استفاده از موعظه های تاثیرگذار، می توان قلب فرزند را نرم کرده و او را برای پذیرش آموزه های دینی آماده ساخت. قلب به عنوان مرکز احساسات، عواطف و شناخت در نظر گرفته شده و تقویت آن به عنوان کلید رشد معنوی فرزند مطرح شده است. و موعظه به عنوان ابزاری برای ارتباط عاطفی و شناختی به فرزند معرفی شده است و به عنوان یک روش موثر برای انتقال مفاهیم به فرزند شناخته می شود. و سازش یافتگی هدف نهایی این الگو، ایجاد سازش یافتگی در فرزند است به این معنی که کودک بتواند با واقعیت های زندگی سازگار شود و در شرایط مختلف تصمیمات صحیحی بگیرد. اجزای الگوی این پژوهش شامل موارد زیر می شود. 1- موعظه: والدین با استفاده از موعظه، مفاهیم را به فرزندان منتقل می کنند و به آنها کمک می کنند تا دنیای اطراف خود را بهتر درک کنند. 2- حزم: موعظه باعث افزایش حزم و دوراندیشی در فرزندان می شود و آنها را قادر می سازد تا تصمیمات آگاهانه تری بگیرند. 3- بصیرت: موعظه باعث افزایش بصیرت و شناخت درونی فرزندان می شود و آنها را به سمت حقایق هدایت می کند. 4- تذکر: موعظه با تذکر همراه است و به فرزندان کمک می کند تا از اشتباهات پرهیز کنند و به سمت کمال حرکت کنند. با توجه به بیانی که گذشت، الگوی روان شناختی موعظت - صیانت در نمودار زیر روشن شده است. شکل 1: نمودار الگوی موعظت و صیانت والدگری معنوی خداسو مراحل پردازش الگوی پژوهش از این قرار است که والدین با استفاده از موعظه، اطلاعات و مفاهیم دینی را به فرزند منتقل می کنند. و فرزند این اطلاعات را پردازش کرده و آنها را با عقل و قلب خود تطبیق می دهد. فرزند بر اساس اطلاعات پردازش شده، تصمیمات خود را می گیرد. شکل 2: شکل مسیر پردازش الگوی موعظت-صیانت

    کلید واژگان: تربیت، عقل، تربیت عقلانی، اخوان الصفا، چالش ها، نظام تعلیم و تربیت
    Mohamadhossein Nadi, Mohammad Najafi *, Seyed Mahdi Emam Jome
    Introduction and Objectives

     Research highlights the pivotal role of parent-child relationships in fostering healthy child development, particularly during preschool years. Ineffective parenting practices can damage these relationships and lead to behavioral and emotional problems in children. As complex entities, humans require proper guidance for effective interactions with their children. In the approach of Allah-centered spiritual parenting, intellect serves as the primary tool for parental decision-making, enabling the activation of spiritual dimensions. Given the family’s critical role in shaping children’s personalities, a lack of parental knowledge in child-rearing and reliance on improper methods can derail children from the path of growth and transcendence. Ignorance is a root cause of many challenges, including parenting-related ones. Human behavior is fundamentally shaped by awareness of realities, and one of the most critical realities for parents to comprehend is the nature of the world and the purpose of life. Islamic texts, especially the Qur'an and Hadiths, offer valuable insights for enhancing parental awareness, thus improving parent-child relationships. This study presents a model of Allah-centered spiritual parenting derived from Islamic teachings. The central research questions are: What cognitive and behavioral patterns does the "Exhortation and Protection" model define for parents and children in God-centered spiritual parenting? What are the components of this model, and how are they interrelated? The findings can serve as a foundation for designing educational programs that help parents use religious teachings to improve relationships with their children and support their spiritual growth.

    Method

     This study employs classical documentary analysis to derive the "Exhortation and Protection" model for spiritual parenting from Islamic sources, particularly Hadiths. The research process involves two primary stages: (1) Compilation and Content Analysis of Hadiths: Relevant traditions were collected, and their psychological dimensions and functions were analyzed using content analysis methods. This phase facilitated identifying the components and roles of each text within the broader framework. (2) Theoretical Modeling: Relationships among the extracted insights from the Hadiths were identified and integrated into a comprehensive model. Texts were analyzed separately for parental and child behaviors, and these sub-models were subsequently combined into an overarching model of "Exhortation and Protection."A total of over 100 Hadiths and Qur'anic verses were analyzed, and 22 narrations were selected for modeling. The analysis identified two main components: (1) Exhortation (Mawʿiẓah): Parents' role in educating and enlightening their children about the realities of the world and, more importantly, the ultimate purpose of life. (2) Protection (Ṣiyānah): The children’s role in accepting these realities and committing to religious values.

    Findings

     This study was conducted to extract the "Exhortation and Protection" model of spiritual parenting from Islamic sources, particularly Hadiths. Based on these sources, parents must educate their children about the nature of the world, its opportunities, and its challenges (Exhortation). Children are expected to accept these realities (Protection) and strive toward spiritual perfection while fulfilling their commitments. The cognitive model for parents includes the following elements:Worldview: Parents should convey that the world is a transient and deceptive opportunity for spiritual growth.Deconstruction of Worldly Attachments: Parents should guide children toward prioritizing spiritual values over material attachments.The cognitive-behavioral model for Children includes the following elements:Acceptance: Children should recognize and learn from the realities of life.Commitment: Children should adhere to spiritual values and strive for perfection.Adaptability: The ultimate goal of this model is fostering adaptability in children. Adaptability entails maintaining balance and composure amidst life’s joys and adversities, enabling children to make informed and resilient decisions.The "Exhortation and Protection" model is a comprehensive framework for spiritual parenting based on Islamic teachings. This model assists parents in preparing their children for life in both this world and the hereafter. Adaptability, as the ultimate goal of this model, helps children achieve a successful life. This research can serve as a valuable resource for parents, educators, and researchers in the field of religious upbringing of children. Additionally, it has the potential to enrich the scientific literature in the domain of Islamic psychology.

    Discussion and Conclusion

     This research focuses on the role of the "Exhortation and Protection" model in parenting, emphasizing the significance of engaging the heart and emotions in child-rearing. The model posits that effective exhortation softens the child’s heart, fostering receptivity to religious teachings. The heart, seen as the center of emotions, cognition, and spirituality, is crucial for a child’s spiritual development. Exhortation is presented as a tool for fostering emotional and cognitive connections with the child and is recognized as an effective method for imparting values and concepts. Adaptability is the ultimate aim of this model, which entails enabling the child to harmonize with life’s realities and make sound decisions under diverse circumstances. The components of this model include: (1) Exhortation (Mawʿiẓah): Parents use exhortation to convey religious and worldly insights to their children, enhancing understanding. (2) Prudence (Ḥazm): Exhortation cultivates foresight and discernment in children, enabling better decision-making. (3) Insight (Baṣīrah): Exhortation enhances internal awareness and guides children toward truth. (3) Reminder (Tadhkir): Exhortation includes reminders to help children avoid errors and pursue perfection.Based on the above discussion, the psychological model of "Exhortation and Protection" is illustrated in the following diagram.Fugire 1: Diagram of the "Exhortation and Protection" Model for Allah-Centered Spiritual ParentingThe processing stages of the model are as follows: Parents use exhortation to convey religious information and concepts to their children. The child processes this information, aligning it with his intellect and emotions. Based on the processed information, the child makes his decisions.Figure 2: Diagram of the Processing Pathway for the Exhortation-Protection Model

    Keywords: Training, Intellect, Intellectual Training, Akhvan Alsafa, Challenges, Educational System
  • جواد غلامرضائی*، زینب سلطانی، علی رجب زاده
    تحلیل کارکردهای عقل در اخلاق اسلامی و رویکرد فقه اخلاقی این علم سبب رشد و تعالی اخلاق اسلامی می‎گردد. کارکردهای عقل در علم اخلاق اسلامی گاهی به نحو ابزاری است که در منابع نقلی کاربرد دارد و گاهی نیز به نحو مستقل است که از حکم عقل مستقل برای بهره مندی در احکام و مباحث کلان علم اخلاق استفاده می‎شود. توجه به این نوع از کارکردهای عقل زمینه عمق بخشی به مفاهیم و گزاره‎های اخلاقی را فراهم خواهد کرد. هدف پژوهش پیش رو ضرورت نحوه به کارگیری عقل در اخلاق اسلامی به نحو مستقل است. برای رسیدن به این هدف از روش توصیفی تحلیلی بهره گرفته شده است. به همین جهت به تحلیل نقش های مختلف عقل مستقل در تعیین احکام اخلاقی و همچنین به نقش عقل مستقل در مسائل کلان اخلاق و تنسیق آن اشاره شده و نمونه هایی از به کارگیری آن نیز در علم اخلاق اسلامی ارائه شده است که برخی از نتایج کارکرد عقل مستقل در اخلاق اسلامی بدین شرح است: کشف علل و حکم احکام اخلاقی، کشف قواعد عام اخلاقی به منظور کشف احکام موارد جزئی، تحلیل موضوعات احکام اخلاقی و تشخیص مصادیق موضوعات اخلاقی، مشارکت در تنسیق علم اخلاق،تعیین حکم اخلاقی در موارد خلاء حکم.
    کلید واژگان: عقل، اخلاق، عقل‎مستقل، حکم اخلاقی، تنسیق اخلاق
    Javad Gholamrezaei *, Zainab Soltani, Ali Rajabzadeh
    There are different approaches in Islamic ethics, one of which deals with the ethics of narrations (of hadiths); the latter itself follows two approaches: narrating moral hadiths and the jurisprudence of ethics. The jurisprudence of ethics uses the methodology of inferencing to discuss analyze and the problems and basics of ethical concepts and propositions. The presence of reason in jurisprudence and ethics takes place in two forms: instrumental (reason as a means of argument) and sourceful (reason as the source of argument); the instrumental reason deals with the analysis of moral narrative (hadith) texts, and the sourceful reason is considered as a source on par with narration in the jurisprudence of ethics. The precise explanation of the presence of this reason and its functions in the jurisprudence of ethics is one of the essential issues of this discipline which the present study has investigated, using a descriptive-analytical method of research. The results indicate that the sourceful reason in the jurisprudence of ethics is mostly about the basics and generalities of ethics as well as about sub-issues. The author explains the way in which the sourceful reason is used in the jurisprudence of ethics to the researchers of this field; in addition to explaining the functions of this reason, examples of its use in the jurisprudence of ethics are presented. Some functions of the sourceful reason in the jurisprudence of ethics are as follows: perception of moral principles and generalities, correcting errors caused by misunderstanding of ethical knowledge, stating the branches and examples of ethical rules, determining rules in the absence of moral texts, coordinating and regulating jurisprudence and ethics.
    Keywords: Intellect, Morality, Rationality, Moral Ruling, Jurisprudence, Ethics
  • خسرو باقری نوع پرست*، حمیده تجملیان، سید علیرضا افشانی، سعید وزیری

    هدف پژوهش حاضر، ارائه اصول آموزش خردمندی بر مبنای ابعاد خرد در اندیشه ی اسلامی است. برای رسیدن به این هدف، دو گام برداشته شده است. در گام اول دیدگاه قرآن کریم (به عنوان منبع اصلی دین اسلام) در مورد خرد، از طریق روش تحلیل مفهومی مورد بررسی قرار گرفته است تا ابعاد خرد از دیدگاه قرآن کریم مشخص شوند. از جمله ابعاد خردمندی از دیدگاه قرآن «تفکر (در آیات تکوینی یا شگفتی های آفرینش)»، «علم گرایی (پشتوانه ی علمی) و دوری از پندارگرایی»، «ذکر (هوشیاری)»، «آزاداندیشی و پرهیز از تقلید»، «غربال گری و پیروی از بهترین»، «پندآموزی و عبرت پذیری»، «آینده نگری و عاقبت اندیشی»، «انسجام وجودی (هماهنگی علم و گفتار با عمل و رفتار)» و «تقوا (خویشتن داری)» است. در گام دوم، با روش تحلیل استنتاجی، از ترکیب هدف اساسی تربیت از دیدگاه قرآن، که عمل خردمندانه است (مقدمه هنجارین) با ابعاد خرد در قرآن (گزاره های واقع نگر)، اصول آموزش خردمندی (گزاره های تجویزی)، استنتاج و تدوین شدند. از جمله این اصول «آموزش تفکر هدفمند و هدایت شده (تعقل)»، «ترغیب به علم-آموزی و اقامه برهان (ذکر دلیل برای امور)»، «تذکر»، «پرورش تفکر نقاد»، «آموزش و زمینه سازی برای مقایسه و سنجش و انتخاب بهترین»، «عبرت آموزی»، « آموزش تدبیر (ژرف نگری و برنامه ریزی) و احتیاط»، «التزام عملی به دانش و سخن» و «تقویت اراده» است.

    کلید واژگان: قرآن کریم، ابعاد خرد، اصول آموزش، عقل، خردمندی
    Khosro Bagheri No&#, Parast *, Hamideh Tajamolian, Seyyed Alireza Afshani, Saeed Vaziri

    The aim of this research is to present the principles of wisdom education based on the dimensions of wisdom in Islamic thought. Two steps have been taken to achieve this goal. In the first step, the perspective of the Holy Quran (as the main source of Islam) regarding wisdom has been examined through the method of conceptual analysis in order to determine the dimensions of wisdom from the perspective of the Holy Quran. Among the dimensions of wisdom from the perspective of the Qur'an are "Thinking (in the creation verses or the wonders of creation)", "Scientism (scientific support) and avoiding idealism", "Remembering (vigilance)", "Free thinking and avoiding imitation", "screening and following the best", "taking lessons", "futuristic and future-thinking", "existential coherence (harmony of science and speech with action and behavior)" and "piousness (self-respect)". In the second step, with the analytical-inferential method, from the combination of the basic goal of education from the perspective of the Qur'an, which is wise action (the introduction of norms) with the dimensions of wisdom in the Qur'an (realistic propositions), the principles of wisdom education (proposition- prescriptions), were deduced and compiled. Among these principles are "teaching purposeful and guided thinking (intellection)", "encouraging learning and providing evidence (mentioning reasons for matters)", "remarking", "cultivating critical thinking", "teaching and grounding for comparing and assessing and choosing the best", "Edification", "Teaching tact (to think deeply and planning) and prudence", "Practical commitment to knowledge and speech" and "Strengthening the will and refining the self".

    Keywords: holy Quran, Wisdom Dimensions, principles of education, intellect, Wisdom
  • زهرا کاظمی زاده*، سیف الله فضل الهی قمشی

    یکی از مسایل مهم و دشواری که تعلیم و تربیت با آن رو به روست، مسیله تربیت عقلانی است. ازاین رو، پرداختن به مباحث مربوط به عقل، تفکر، اندیشه ورزی و به تبع آن تربیت عقلانی، از جایگاه رفیعی برخوردار است. منظور از تربیت عقلانی، مجموع روش هایی است که به صورت منظم و سازمان یافته موجب رشد و پرورش عقل نظری و عملی در جهت دستیابی به قرب الهی، علم، ایمان و عمل صالح هستند. هدف مقاله حاضر واکاوی مبانی روش تدریس پرسش وپاسخ و دلالت های آن برای تربیت عقلانی از منظر قرآن کریم است. در این پژوهش، رویکرد پژوهش کیفی و روش تحلیل، تحلیل مضمون است، از روش اسنادی جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات به صورت فیش برداری و یادداشت از داده های متنی است. نتایج تحقیق نشان می دهد در قرآن کریم، یکی از روش هایی که برای راهنمایی و هدایت انسان به فراوانی یافت می شود و در همه ابعاد اعتقادی، فقهی، اخلاقی، عقلانی و... به کار رفته است، روش پرسش وپاسخ است تا به وسیله آن به پرورش تفکر در انسان ها پرداخته و موجبات تربیت عقلانی آنان را فراهم کند. قرآن کریم با به کارگیری شیوه های مختلف پرسش وپاسخ نظیر روش مستقیم و صریح، روش انگیزشی و توبیخی، روش ارجاع به درون و پرسش از خود، روش مقایسه و تمثیل و روش اظهار اعجاب و شگفتی، موجب ترغیب و تشویق افراد به تفکر و اندیشه ورزی و شکوفایی عقل در آنان می شود و دلالت های تربیتی برگرفته از این آموزه ها می تواند موجبات دستیابی به اهداف و مقاصد موردنظر در تربیت عقلانی را فراهم نماید.

    کلید واژگان: تربیت، عقل، تربیت عقلانی، پرسش وپاسخ، قرآن کریم
    Zahra Kazemi Zadeh *, Saifullah Fazlollahi

    One of the important issues facing education is rational education. Dealing with issues related to reason, thinking and intellectual education has a high place. Intellectual education is the methods that regularly lead to the development of theoretical and practical reason in order to achieve nearness to God, knowledge, faith and righteous action. The purpose of this article is to examine the basics of the question - answer teaching method and its implications for intellectual education from the perspective of the Holy Quran. The research approach is qualitative and the analysis method is thematic analysis. In order to collect information, a documentary method was used and the tool for collecting data was note taking from textual data. The results of the research show that in the Holy Quran, one of the methods used to guide people in all aspects of faith, jurisprudence, ethics, rationality, etc. is a method of questioning - answering to cultivate thinking in humans and provide grounds for intellectual education. By using different methods such as direct and explicit, motivational and reprimanded, internal reference and self-questioning, comparison and simile methods, and the method of expressing surprise, the Holy Quran encourages people to think, to reflect and to flourish the intellect among them. The educational implications derived from these teachings can provide the means to achieve the desired goals and objectives in intellectual education.

    Keywords: Education, intellect, intellectual education, questions, answers, Holy Quran
  • کیومرث قیصری گودرزی*

    هدف از این پژوهش تحلیل مفهوم عقل از دیدگاه امام علی علیه السلام و استنتاج دلالت های آن در مبانی و اصول تربیت عقلانی است. از آنجا که اندیشه ورزی و تفکر یکی از مهم ترین عوامل نیل به هدایت و راهبری بسوی کمال شایسته آدمی می باشد از این رو بررسی و تحلیل این عنصر سترگ نظام تربیت در هندسه تربیت علوی از اهمیت شایانی برخوردار می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش های توصیفی ، تحلیلی و استنتاجی به واکاوی سخنان آن حضرت در این خصوص پرداخته شد و مبانی و اصول ناظر بر تربیت عقلانی احصاء گردید در ارتباط با مبنای قابلیت عقل در نیل به شناخت، اصل عقل ورزی معطوف به شناخت و هدایت و در ارتباط با مبنای محدودیت عقل ،اصل اندیشه ورزی در حیطه عقل مطرح گردید همچنین اصول کسب دانش و تجربه، اصل مشورت، اصل گشودگی و اصل پیوند جویی با آموزه های وحیانی در ذیل مبنای قابلیت استکمال عقل و اصول تربیتی غلبه بر هوای نفس، پرهیز از خود بنیادی و کنترل حب و بغض در ارتباط با مبنای قابلیت زوال عقل بررسی گردید و در نهایت نیز با نظر به ویژگی ذو مراتب بودن عقل، اصل رعایت اقتضایات هر مرتبه و اصل تعالی یافتن در مراتب عقلی احصاء گردید.

    کلید واژگان: عقل، تربیت عقلانی، مبانی و اصول تربیت، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه
    Kiumars Gheysari Godarzi *

    This study aims to investigate and and extracting the foundations and principles of intellectual Education in Nahj al-Balaghah view.Since thinking and contemplation is the main factor in achieving guidance and guidance towards human perfection, the study and analysis of this great element of the education system are of great importance in the geometry of Alavi education. In this research, using descriptive, analytical and inferential methods, .In relation to the basis of the ability of the intellect to achieve cognition, the principle of rationality focused on cognition and guidance and in connection with the basis of the limitation of intellect, the principle of thinking in the field of intellect was introduced. Also, the principles of acquiring knowledge and experience, the principle of consultation, the principle of openness and the principle of linking with revelatory teachings under the avoidance of fundamental self and the control of love and hate were examined in relation to the basis of the ability of dementia.Finally, regarding the multilevel intellect, the observance of each order of contemplation and excellence in intellectual order were scrutinized

    Keywords: intellect, Rational Education, foundations, principles of education, Imam Ali (AS), Nahj al-Balagheh
  • اشرف رضاسلطانی، محمدحسن میرزا محمدی*، صادق رضایی
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تربیت عقلانی و غایت آن بر اساس اندیشه های حکیم صدرالمتالهین می باشد. 

    روش

    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی، از طریق گردآوری محتوای موجود پیرامون عقل، تربیت و تربیت عقلانی در متون و کتب حکیم صدرالمتالهین شیرازی به واکاوی، بازنمایی، تحلیل و استنتاج می پردازد. ابزار پژوهش شامل فرم های فیش برداری است و داده ها نیز با استفاده از شیوه های تحلیلی کیفی واز نوع تحلیل اسنادی، جمع آوری، طبقه بندی، استنتاج و تحلیل شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که عقل ازمنظر صدرالمتالهین برپایه مبانی وجودشناختی وی استوار است و انسان برای دستیابی به آن باید بر اساس تربیت عقلانی، از مراحل نفس عبور نماید تا به نهایت آن، به عقل فعال رسیده و به ذات احدیت نزدیک شود.نتایج پژوهش حاکی از آن است که بر اساس حکمت متعالیه ملاصدرا، تربیت عقلانی راهی است برای ورود انسان به مرتبه اسلام و سپس با حصول مراتب ایمان، کشف و شهود و عبور از مرتبه عقل فعال و مقام احسان و در نهایت رسیدن انسان در مقام مظهریت ربوبیت به غایت تربیت عقلانی انسان دست یابد.

    کلید واژگان: عقل، تربیت عقلانی، ملاصدرا
    Ashraf Reza Soltani, Mohammad Hasan Mirzamohammadi *, Sadegh Rezaei
    Background and objectives

     The purpose of this research is to investigate intellectual education and its goal based on the thoughts of the Hakim Sadr al-Mutalahin.

    Methodology

     Using the qualitative content analysis method, the present research analyzes, represents, and infers the existing content about reason, education and intellectual education in the texts and works of Hakim Sadr al- Mutalahin Shirazi.

    Findings and Results

     The findings of the research show that reason from the perspective of Sadr al-Mutalahin is based on his ontological foundations, and in order to achieve it, a person must go through the stages of the soul based on rational education to reach its ultimate development and approach the essence of oneness. The results of this research indicate that based on the wisdom of Mulla Sadra, intellectual education is a way for a person to enter the rank of Islam and then by attaining the ranks of faith, discovery and intuition and passing through the rank of active intellect and the position of benevolence and finally reaching the position of the manifestation of God for the purpose of rational education.

    Keywords: Intellect, Intellectual education, Mulla Sadra
  • رضاعلی نوروزی، فهیمه حاجیانی

    هدف اصلی این پژوهش تحلیل مفهوم عقل در رویکرد پدیدارشناسی هگل، به منظور استنتاج اهداف تربیت عقلانی از منظر وی می باشد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی و روش تحقیق بکار رفته، روش قیاس عملی فرانکنا است. در این پژوهش، عقل در سلسله مراتب پیشرفت و تکامل خود به ترتیب به «عقل مشاهده گر»، «عقل فعال»، «عقل عملی» و «عقل مطلق» تقسیم گردید. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که اهداف تربیت عقلانی در مرحله «عقل مشاهده گر» شامل استفاده از مقولات «کیفیت»، «کمیت» و «اندازه» در مرحله «یقین حسی» و «ادراک حسی»؛ و استفاده از «بازتاب تامل» در مرحله «فاهمه»؛ و استفاده از «ایده امر نیک» در مرحله «خودآگاهی ذهنی» است. همچنین اهداف تربیت عقلانی در مرحله «عقل فعال» شامل احترام به شخص چون غایت فی نفسه و احترام به حقوق دیگران است. اهداف تربیت عقلانی در مرحله «عقل عملی» شامل استفاده از «قصد»، «نیت» و «غایت» خردمندانه به منظور دستیابی به «نقد آگاهی اخلاقیاتی» و ایجاد «نگرش اخلاقیاتی» در فرد است و اهداف تربیت عقلانی در مرحله «عقل مطلق» نیز شامل استفاده از هنرهای دینی به منظور شناخت «ذات مطلق» است.

    کلید واژگان: هگل، عقل، آگاهی، تربیت عقلانی، پدیدارشناسی
    Reza Ali Nowrozi, fahimeh hajiyani

    The main purpose of this paper is to analyze the concept of intellect in Hegel's phenomenological approach to infer the goals of intellectual education from his viewpoint. The present study is descriptive research, and the research method is Frankenna's practical analogy. This study considers intellect to be divided into the hierarchal stages of "observant intellect," "active intellect," "practical intellect," and "absolute intellect," respectively, in terms of development and evolution. Results of the present study indicate that intellectual education at the stage of "observant intellect" includes the use of the "quality," "quantity," and "size" in the stage of "sensory certitude," "contemplation reflection" in the stage of "comprehension," and "good work idea" in the stage of "mental consciousness." Besides, the goals on intellectual education at the stage of "active intellect" include respect for the person as a goal in essence, and respect for the rights of others. The goals behind intellectual education at the "practical intellect" stage include the use of wise "purpose," "intention," and "aim" to achieve "moral consciousness critique" and the formation of "moral attitude" in the individual. The goals of intellectual education at the stage of "absolute intellect" include the use of religious arts to perceive the "absolute essence".

    Keywords: Hegel, intellect, consciousness, intellectual education, phenomenology
  • هادی رزاقی هریکنده ئی

    نویسنده کتاب مکتب در فرایند تکامل ، براساس محیط و فضای فکری خاص خود و تحت تاثیر مبانی و روش های تاریخ نگاری مدرن شروع به بازنویسی تاریخ شیعی کرده است که در این تاریخ کم تر حضور امور قدسی و شخصیت های فرابشری دیده می شود. وی براساس اعتراف خود در این کتاب که خواسته به عنوان مورخی آزاد، بدون پیش انگاره های کلامی در صدد نوشتن تاریخ تفکر شیعه باشد قصد دارد تا نشان دهد مکتب قویم شیعی در گذر تحولات سیاسی و اجتماعی دچار تحول و تطور عقیدتی شده و در این کتاب زندگی ذلت باری را برای ایمه اطهار (ع) و شیعیانشان به تصویر کشیده است. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی با استقصای متن انجام شده، بر آن است تا با ادله عقلی و نقلی بیان کند، مبنایی که نویسنده به آن معتقد و پایه های نظریه اش را بر آن بنا کرده است، مخدوش بوده و این گونه تاریخ نویسی فاصله و شکاف عمیقی با مبانی نظری اسلام شیعی داشته و این نوع نگرش خواسته یا ناخواسته به نوعی به تاریخ نگاری سکولاریستی نزدیک شده است. 

    کلید واژگان: تشیع، تاریخ، مکتب در فرایند تکامل
    hadi razaghi harekandehee

    Author of the school book in the process of evolution; Based on its own environment and intellectual space and under the influence of the principles and methods of modern historiography, it has begun to rewrite Shiite history, in which the presence of sacred matters and superhuman figures is less seen; Based on his confession in this book that he wanted to be a free historian; Without theological preconceptions, he intends to write the history of Shiite thought in order to show; The strong Shiite school has undergone an ideological transformation in the course of political and social changes, and in this book, it has portrayed a life of humiliation for the pure Imams (as) and their Shiites. This research has been done by descriptive-analytical method by examining the text; It intends to express with rational and narrative arguments, the basis on which the author believes and the foundations of his theory are based; It is distorted and such historiography has a deep distance and gap with the theoretical foundations of Shiite Islam, and this kind of attitude, willingly or unwillingly, has somehow approached secularist historiography.

    Keywords: Shia, history, school, principles, intellect
  • علی بیات*، حمید رفیعی هنر، محمدرضا جهانگیر زاده

    پژوهش حاضر در پی دستیابی به تدوین مدل مفهومی خرد اسلامی و بررسی میزان روایی آن به سه روش معناشناسی زبانی، روش کیفی داده بنیاد و روش توصیفی زمینه یابی بود. با تشکیل حوزه معنایی خرد در لغت و روان شناسی، 23 مفهوم اولیه مشیر به خرد در منابع اسلامی شناسایی شد. نتایج حاصل از «بررسی روایی محتوایی» در این مرحله به حذف چهار مفهوم و باقی ماندن نوزده مفهوم دیگر انجامید. در بخش «جمع آوری مستندات»، نتایج حاصل از جستجوی داده های مرتبط با مفاهیم نوزده گانه، بالغ بر 2149 داده بود که در دو مرحله ضعف کتاب و عدم ارتباط مفهومی غربال شدند. حاصل غربالگری، حذف 1039 مستند و باقی ماندن 1110 داده اسلامی و درنهایت دوازده مفهوم برای مدل پردازی بود. این مفاهیم شامل عقل، حکمت، تمییز، معرفت، علم، پردازش ذهنی، فهم، بصیرت، فراست، کیاست، فقه، فطانت و ذکاوت بودند که به شیوه نظریه کیفی داده بنیاد در چهار مرحله کدگذاری تحلیل شدند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 1276 کد باز اولیه، 344 کد باز متمرکز، 84 کد محوری و 19 مقوله هسته ای شناسایی شد. نسبت سنجی میان مقوله های هسته ای و عرضه دوباره آنها به مستندات نشان داد، خرد اسلامی از ده مولفه مفهومی شامل دانش، تمییز، پردازش ذهنی، مهار، اتقان در عمل، کیاست، فراست، بصیرت، فقاهت و تیزفهمی تشکیل شده است. این مولفه ها توسط یازده کارشناس ارزیابی و با استفاده از «شاخص روایی محتوایی (CVI)» تحلیل شد. کارشناسان روایی مولفه ها را نیز مطلوب ارزیابی کردند.

    کلید واژگان: خرد، حکمت، عقل، مدل مفهومی، روان‎شناسی اسلامی، نظریه داده بنیاد
    Ali Bayat *, Hamid Rafiee Honar, Mohammadreza Jahangirzade

    The present study tried to achieve a conceptual model of wisdom and examine its validating through three methods of linguistic semantics, grounded theory, and survey descriptive method. By reviewing the concept of wisdom in the fields of vocabulary and psychology, 23 primary concepts related to wisdom were identified in Islamic sources. After analyzing content validity, nineteen concepts were left out of 23 concepts. In the phase of collecting the documents, there were 2149 data resulted from seeking the data related to nineteen concepts which were screened in the two stages of book weakness and the lack of conceptual relevance. It resulted in omitting 1039 documents and leaving 1110 Islamic data as well as twelve concepts for modeling. These concepts, including reason (Aghl), intellect (Hekmat), distinction (Tamiz), knowledge (Marefat), science (Elm), mental processing (Pardazesh Zehni), understanding (Fahm), insight (Basirat), acumen (Ferasat), perspicacity (Kiasat), Fiqh, ingenuity (Fetanat), and sagacity (Zekavat), were analyzed using grounded theory in the four stages. By the judgmental sampling, 1276 primary open codes, 344 centralized open codes, 84 axial codes, and 19 core categories were identified. The proportionality among the core categories and comparing them with the documents showed that Islamic wisdom consists of ten conceptual elements, including knowledge (Danesh), distinction (Tamiz), mental processing (Pardazesh Zehni), control (Mahar), certainty in action (Etghan dar Amal), perspicacity (Kiasat), acumen (Ferasat), insight (Basirat), Fiqh, and cleverness (Tizfahmi). These elements were analyzed by eleven experts and Content Validity Index (CVI). In addition, the experts confirmed the validity of elements.

    Keywords: Wisdom, Intellect, reason, Conceptual Model, Islamic psychology, grounded theory
  • رضا ماحوزی*

    امروزه، مباحث فلسفه آموزش به طورکلی و فلسفه دانشگاه به طورخاص عمدتا معطوف به جزییات نظام آموزش از قبیل اخلاق آموزش، آزادی آکادمیک، رابطه آموزش و روانشناسی رشد و مانند آن است. این وضعیت که بی تاثیر از فضای گفتمانی رایج دهه های اخیر به ویژه بی اعتباری فلسفه قاره ای از یک سو و باز بودن میدان برای جامعه شناسان و روانشناسان و مدیران همسو با برنامه های توسعه جهانی از سوی دیگر نیست، می تواند ما را با حقیقت های نغزی مواجه سازد. اما نباید فراموش کرد که روزگاری گستره شمول فلسفه آموزش بسی گسترده تر از گستره ای است که اینک با آن مواجه هستیم. این نوشتار با تمرکز بر فلسفه آموزش کانت، فیلسوف آلمانی قرن هجدهم، نشان می دهد که پیش کشیدن این موضوع متضمن گستره ای پیوسته از مدرسه تا دانشگاه است. برای کانت این گستره مقتضی درکی از چیستی انسان و غایت وی، آینده، پیوستگی فرهنگی و تشکیل جامعه جدید و آرمان های اخلاقی جهان شمول است، موضوعاتی که تعیین کننده کارکردهای آموزش و مکانیسم های آموزشی است. کانت در دو رساله مستقل، اما سازگار با هم کوشیده است تا این کلیت در هم بافته را بر مبنای اصول فلسفه نقدی خود بر درکی از تاریخ و آینده انسان مبتنی سازد و پیوستگی مدرسه و دانشگاه را به گونه ای سازگار با خواست «طبیعت» در کارکردها و اهداف نشان دهد. از آنجا که برای کانت «طبیعت» واجد اراده و خواست هایی معطوف به آزادی و روشنگری است، او تلاش دارد تا در این دو اثر کارکردهای نظام آموزشی از مدرسه تا دانشگاه را متناسب با این خواست ها و بر اساس ارزش های روشنگرانه و ایدیالیستی تبیین کند، الگویی که مقتضی گام هایی تجربی است.

    کلید واژگان: آموزش، مدرسه، دانشگاه، عقل، طبیعت، آزادی، کانت
    Reza Mahoozi*

    Nowadays, the topics of the philosophy of education, in general, and the philosophy of university, in particular, are mainly focused on the details of the education system such as ethics, academic freedom, the relationship between education and developmental psychology and the like. This scenario, which is not unaffected by the prevailing discourse of recent decades, especially the discrediting of continental philosophy, on the one hand, and the opening of the field for sociologists, psychologists, and administrator in line with global development programs, on the other hand can confront us with the mental truths. But we must not forget that one day we would come across a much wider scope of the philosophy of education than the one we are facing now. The current paper, focusing on the philosophy of education of the eighteenth-century German philosopher Immanuel Kant, shows that this issue involves a continuous range from school to university. For him, this appropriate scope is an understanding of human anthropology and its purpose and includes future, cultural cohesion and the formation of a new society, universal moral ideals; these are the topics that determine the functions of education and educational mechanisms. In his two independent but consistent treatises, Kant bases this intertwined theory on an understanding of human history and the future based on the principles of his own critical philosophy, and shows the continuity of school and university in a manner consistent with the will of "nature" in functions and goals. By this way, since for Kant "nature" has wills and aspirations for freedom and enlightenment, he, in his two works, tries to explain the functions of the educational system from school to university in accordance with those aspirations and on the basis of enlightening and idealistic values; a patterns that requires empirical steps.

    Keywords: Education, School, University, Intellect, Nature, Freedom, Kant
  • محمد عبدالرحیمی
    در آموزه های اسلامی، هیچ علمی به اندازه «طلب علم سلامت» ضروری خوانده نشده است. «سلامت» هم کمال محسوب می شود و هم مقدمه ای برای نیل به سایر کمالات است؛ «بهشتی شدن» و حرکت به سوی «سعادت» جز برای انسان های «سالم» میسر نمی شود. از سوی دیگر حرکت در مسیر خلاف سلامت، موجب هبوط از مقام انسانی و فساد استعدادهای عالی موجود در نهاد انسان می گردد. با توجه به چنین اهمیت و ضرورتی، مقاله حاضر، با استناد به آیات قرآنی و روایات متقن شیعی، به روش توصیفی و تحلیل محتوا، به دنبال تشریح مفهوم و جایگاه سلامت در اسلام، و نیز تب یین یکی از مهم ترین اقسام سلامت، یعنی «سلامت معنوی» و تشریح چگونگی احراز آن است. برخی از یافته های این تحقیق نشان می دهد که: 1(داشتن سلامت بدنی لزوما با سالم بودن انسان مساوق نیست؛ به بیان دیگر نداشتن صحت بدنی و حتی داشتن نقص عضو، به معنای نداشتن سلامتی نیست؛ 2(به دلیل احاطه و اشراف بعد معنوی انسان بر بعد مادی، سلامت معنوی تاثیر به سزا یی در سلامت جسمانی انسان دارد؛ 3(سلامت معنوی که سلامت بعد معنوی و باطنی انسان است- نیازمند حرکت های معنوی در جهت کمال و نیز تعادل در ابعاد و روابط انسانی است؛ 4(سلامت قلب و عقل و تعامل درست آنها، نقش اساسی در رسیدن انسانبه «سلامت بعد معنوی» ایفاء می کنند؛ 5(سلامت قلب موجب باز شدن «چشم قلب» و ایجاد «بصیرت» در انسان می شود؛ 6(بینا یی چشم دل-که صفت قلب های سالم است- موجب «رویت حق» و درک «جنه اللقاء» می گردد؛ 7(قلب ناسالم و آلوده، هیچ کدام از کارکردهای قلب سالم را ندارد. امراض قلبی، محصول آلودگی ها یی همچون کفر و شرک و گناه است؛ 8 («کم عقلی» یکی از بیماری های بعد معنوی و باطنی انسان است. عدم رشد عقل، که موجب عدم تشخیص و تم ییز حق و باطل است، انسان را گرفتار تار یکی جهل و در نتیجه افراط و تفریط می کند....
    کلید واژگان: سلامت، سلامت معنوی، بیماری، قلب، عقل، حرکت، تعادل
    Mohammad Abdolrahimi
    Nothing is considered as necessary as "health science demands" in Islam. "Health" is considered both as the perfection and a prelude to achieving the other perfections; "being Heavenly" and move towards "salvation" are not possible except for "healthy" people. On the other hand, moving in the opposite direction of health would lead to human fall and the great talents corruption in the human body. Given this importance and necessity, the present paper, citing Quranic verses and strong sayings of the Shiite and employing descriptive and content analysis methods, seeks to explain the concept of health status in Islam, and also explain one of the most important divisions of health, i.e., "the spiritual health "and the ways to obtain it.Some of the findings of this study show that: 1) Having physical health is not necessarily equal to being a healthy human, in other words the lack of physical health and even having a disability does not mean not having health. 2) Due to the dominance of spiritual dimension of man over the physical dimension, the spiritual health has a significant impact on human physical health. 3) Spiritual health – which is the man's inner and spiritual health – requires the spiritual moves towards perfection and balance in all aspects of human relationships. 4) Heart and mind health and their proper engagement play a vital role in people's reaching to "spiritual health". 5) Heart health would lead to open "the eyes of the heart" and a "vigilance" in human. 6) The vision of the "heart's eyes" – which is the attribute of healthy hearts – leads to "viewing God" and understanding "Jannat Alleqa". 7) Unhealthy and dirty heart does not have any functions of healthy heart. Heart diseases are the products of contaminations such as blasphemy and idolatry and sin. 8) "Unreasoning" is one of the diseases of man's inner and spiritual dimensions. Lack of wisdom development, which leads to the failure of recognizing and distinguishing between rights and wrong, would place man in benighted and thus going to extremes.
    Keywords: HEALTH, SPIRITUAL HEALTH, DISEASE, HEART, INTELLECT, MOVEMENT, BALANCE
  • حسین کارآمد*، سعید بهشتی
    این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی و استنتاجی و به منظور بررسی ارتباط میان مهم ترین راه های کسب معرفت یعنی عقل و حس از نظر ابن سینا و تاثیر آن در برنامه درسی انجام شده است. در این تحقیق، مشخص گردید که عقل و حس در کسب بیش تر معرفت های بشری به هم وابسته اند. حس، زمینه رشد، شکوفایی و توانایی عقلانی انسان را فراهم می آورد و عقل نیز در شفاف سازی و اعتباربخشی به معرفت های حسی یاری می رساند. با اینکه این دو با هم در ارتباطی متقابل می توانند بر شناخت و دانش آدمی بیفزایند، ولی عقل به عنوان نیروی ممیز انسان از حیوان و اعتباربخش معارف بشری، در جایگاه برتر قرار دارد و با عقل فعال در ارتباط است. چنین نگرشی، دلالت هایی در برنامه درسی در پی دارد که در این تحقیق برخی از مهم ترین آن ها در قالب هدف، محتوای برنامه درسی و روش های آموزش و یادگیری مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن اند که شناخت و قرب به خداوند، هدف غایی برنامه درسی را تشکیل می دهند. اهمیت و اعتبار عقلی و قابلیت فهم نیز مهم ترین اصول حاکم بر محتوای برنامه درسی است. فعال بودن فراگیران و به کارگیری حواس مختلف آنان نیز از جمله اموری اند که در آموزش و یادگیری باید مورد توجه واقع شوند.
    کلید واژگان: عقل، حس، برنامه درسی، ابن سینا
    Hosein Karamad*, Saeed Beheshti
    This research, through inferential and analytic methodology, investigates the relationship between the most important ways of acquiring knowledge, namely, intellect and feeling, from Avicenna view and the effect it may have on curriculum planning. In this study, it was found that intellect and feeling in acquiring most of knowledge are interrelated. Feeling provides background for development, and intellectual ability of human being. At the same time, intellect plays role in clarifying and accrediting emotional knowledge. Though these two in collaboration can enhance recognition and knowledge of human, but intellect plays a more elevating role as human-specific characteristic and is related to active intellect. Such attitude has some implications in curriculum planning which are represented through the framework of aims, content of the material, and methods of learning. Findings revealed that recognition and closeness to God form the ultimate of curriculum. The significance and intellectual credit and the ability of understanding are the most important principles of the content of curriculum. Activeness of the learners and employment of different senses are the elements that should be considered in learning.
    Keywords: intellect, feeling, curriculum, Avicenna
  • ابوالقاسم بشیری
    هدف این پژوهش، ارائه رویکردی مبتنی بر آموزه های اسلامی برای مطالعه انگیزش است، به گونه ای که زمینه نظریه انگیزش بر مبنای اندیشه اسلامی فراهم گردد. روش تحقیق، توصیفی – تحلیلی بوده که ابتدا به شناسایی مفاهیم اساسی مرتبط با انگیزش در متون دینی پرداخته، سپس ارتباط این مفاهیم را با یکدیگر در یک چارچوب منطقی مورد بررسی و در قالب یک نمودار به عنوان طرح اولیه ارائه شده است. مفاهیم اساسی به دست آمده از متون دینی، که نقش انگیزشی دارند، عبارتند از: نیت، اراده، شوق، غرایز و شهوات (نیازها) و عقل. علاوه بر این، پژوهش های تجربی انجام گرفته نیز حاکی از آن است که شناخت ها، گرایش ها، نظام ارزشی، اهداف و تقویت کننده های محیطی نقش اساسی در رفتارها دارند. نتایج پژوهش نشان داد هر رفتاری که انسان انجام می دهد، مجموعه ای از عوامل به صورت چند وجهی در آن دخالت دارند. اما اینکه تاثیر کدام دسته از عوامل بیشتر است، بستگی دارد به اینکه فرد در کدام مرحله از تحول قرار دارد، ارضای کدام یک از نیازهای او در آن مرحله از تحول اولویت دارد، فرد از چه باورها و گرایش هایی برخوردار است و از کدام نظام ارزشی پیروی می کند، اهداف او چیست، و بالاخره، در چه شرایط محیطی قرار گرفته است.
    کلید واژگان: انگیزش، نیت، اراده، عقل، باورها، گرایش ها، نظام ارزشی، نیازها و اهداف
    Abolghasem Bashiri*
    This research seeks to present an approach to the study of motivation, based on Islamic teachings, in an attempt to prepare the ground for developing a motivation theory based on Islamic thought. The paper, which uses a descriptive-analytical method, first explores the basic concepts about motivation in religious texts, then investigates their mutual relations in a logical context to present it as a primary pattern in a schematic form. The basic concepts which are derived from religious texts and which have motivational role include: intention, will, desire, instincts and needs and intellect. Moreover, experimental research works, indicate that cognitions, tendencies, axiological system, targets and vital environmental factors play a basic role in the pattern of behavior. The research results show that a number of multiple factors is involved in every human behavior. As for the answer to the question which factors are more effective, a number of things should be considered; such as what stage of development a person is, which of his/her needs should be satisfied first in that stage of development, what kind of beliefs and attitudes he/she holds, which axiological system he/she follows what aims is he/she after and finally in what circumstances he/she is.
    Keywords: motivation, intention, will, intellect, beliefs, attitudes, axiological system, needs, objectives
  • محمد جواد لیاقت دار*، فاخته ماهینی
    امام علی(ع)، علم را بر دو نوع «مسموع» یعنی شنیده شده از خارج و «مطبوع» یعنی نشئت گرفته از عقل تقسیم می کند. بر این اساس، حافظه محوری و اندیشه محوری دو نگرش عمده حاکم بر روش های آموزش شمرده می شوند. هرچند امروزه بیشتر بر روش های اندیشه محوری تاکید می گردد، حافظه محوری نیز یکی از رویکردهای پرکاربرد به شمار می آید. نوشتار حاضر با هدف نشان دادن جایگاه و تفاوت های این دو رویکرد، با تاکید بر روایات منقول از امام علی(ع) به روش توصیفی تحلیلی، نخست با تعریف دانش و خرد و رابطه میان آن دو، اهمیت آنها را در آموزش بررسی می کند، سپس به معرفی هریک از دو نگرش حاکم و روش های مورد حمایت آنها می پردازد. بررسی موضوع، اگرچه برتری به کارگیری تربیت عقلانی در آموزش را نشان می دهد، درعین حال، مشخص می کند که نباید روش تکرار و حافظه محوری را به طور کلی از نظر دور داشت.
    کلید واژگان: دانش، خرد، حافظه محوری، اندیشه محوری
    Mohammad Jawad Liyaqatdar*, Fakhteh Mahini
    Imam Ali (peace be upon him) divides the science into two kinds of "heard" (Masmu') science that is heard from outside and "desirable" (Matbu') science which is the outcome of intellect. Accordingly, thought-orientation and memory-orientation are considered two main approaches dominating the methods of teaching. Although today thought-based methods are emphasized, memory- orientation is considered as one of the extensively used approaches. Using a descriptive-analytical method and emphasizing on Imam Ali' views, the present paper investigates the important role of knowledge and intellect in education by defining them and underling the relationship between them to make explicit in order the status they have and the differences between them. Then it defines these two dominating approaches and the methods they adopt. Although the investigation indicates the superiority of using rational education in teaching it proves that the method based on repetition and memory-orientation should not be completely rejected.
    Keywords: knowledge, intellect, memory, orientation, thought, orientation
  • محمد جواد زارعان، ابوالفضل ساجدی، حسین خطیبی
    این پژوهش، با روش توصیفی – تحلیلی درصدد واکاوی نقادانه رویکردهای جهانی رایج در تربیت ارزش ها، مقایسه آنها با مبانی و مقاصد تربیت اسلامی و ترسیم رویکرد جامعی برای بنا نهادن «الگوی اسلامی تربیت ارزش های دینی» است. رویکردهای رایج دینی و فلسفی فضیلت مدار، بر آموزش سیرت شایسته و تربیت منش مطلوب تکیه کرده اند؛ ولی رویکردهای رایج غیردینی، بر خودشکوفایی و خودتبیینی ارزش ها اصرار می ورزند. مطالعه خاستگاه و واکاوی ذهنیت سکولار حاکم بر این رویکردها، تفاوت کلی نگرش آنها با رویکرد اسلام به دین را به خوبی روشن می سازد.
    رویکرد تلفیقی اسلام به تربیت هم زمان؛ ارزش های عقلی و دینی، و امکان، بلکه وقوع هماهنگی تربیت دینی و عقلانی، تفاوت کلیدی رویکرد اسلامی به تربیت ارزش ها با رویکردهای دینی رایج است که به تعامل کامل عقل و دین در هندسه معرفتی اسلام برمی گردد. ارزش های دینی در رویکرد اسلامی، جامع همه ارزش های انسانی، اعم از فردی و اجتماعی است؛ درحالی که همت اصلی الگوهای دینی و فضیلت گرای رایج، وقف تربیت ارزش های اخلاقی و آموزش سیرت نیکو بوده، قلمرو تربیت ارزش ها در آنها به حوزه های فردی و شخصی محدود می شود.
    کلید واژگان: رویکرد دینی به عقل، رویکرد عقلانی به دین، رویکرد سکولار و لیبرال به تربیت ارزش ها، رویکرد خودارزش شکوفایی یا خود تبیینی ارزش ها، رویکرد من پروری یا سیرت آموزی
    Mohammad Jawad Zarean, Abolfazl Sajedi, Hussein Khatibi
    Using a descriptive-analytical method, the present paper tries to make a critical study of the approaches to cherishing values prevailing in the world and compare them with the principles of Islamic education to develop a comprehensive approach to establish "an Islamic model to cherish religious values". The prevalent virtue-based religious and philosophical approaches are based on meritorious life style and making up ideal character, but prevalent non-religion approaches insist on self-realization and self-explanation of values.The key difference between the Islamic approach to cherishing values and the prevalent religious approaches is represented in the integrative approach to simultaneous cherishing of rational and religious values adopted by Islam and the possibility and achievement of harmony between religious education and rational education, which originates from the complete interaction between intellect and religion in cognitive geometry of Islam. According to Islamic approach, religious values include all human values, whether personal or social, while the main concern of prevalent religious and virtue-based models is cherishing moral values and promoting good character, and their domain of cherishing values is limited to personal and individual aspects.
    Keywords: intellect, rational approach to religion, liberal secular approach, cherishing of values, self, explanation of values, approach to forming character or lifestyle
  • ابوالقاسم بشیری
    هدف پژوهش حاضر آن است که با استفاده از آموزه های دینی، الگوی جدیدی با نگرش به متون دینی برای مطالعه شخصیت ارائه کند؛ الگویی که بر اساس آن بتوان ساخت، پدیدآیی و تحول شخصیت را تبیین کرد. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی تحلیلی بوده که ابتدا به شناسایی مفاهیم اساسی الگو در متون دینی پرداخته، سپس ارتباط این مفاهیم با یکدیگر در چارچوبی منطقی بررسی شده تا مولفه های اصلی ساخت شخصیت به دست آید. یافته های پژوهش، حکایت از آن دارد که مفاهیم اساسی به دست آمده از متون دینی عبارت اند از: نفس، فطرت، عقل، جهل و قلب. نتایج پژوهش نشان می دهد که نفس بیانگر ساخت اولیه شخصیت است که درون خود، عناصری فطری و غریزی را دارد. این عناصر در تعامل با یکدیگر قرار می گیرند، سپس کل ارگانیزم با عوامل محیطی تعامل بر قرار می کند. این تعامل دو سویه جنبه کنش وری و پویشی شخصیت را نشان می دهد و حاصل آن پدیدآیی شخصیت است.
    کلید واژگان: شخصیت، ماهیت انسان، نفس، فطرت، عقل، جهل و قلب
    Abulqasim Bashiri
    The present paper tries to offer a new model for studying personality by referring to religious doctrines; a model through which the structure, genesis, and of personality can be explained. The research uses descriptive- analytical method. First, an attempt was made to recognize the fundamental concepts of the model we find in religious texts. Then, the relationship between these concepts within a logical framework was examined in order to identify the basic components of personality structure. The research findings indicate that the fundamental concepts included in religious texts were soul, nature, intellect, heart, and ignorance, and that soul indicate the primary structure of personality which embodies such elements as intellect, heart, and ignorance. These elements interact with each other, and then the whole organism interacts with the environmental agents. This mutual interaction shows the interactive and dynamic aspect of personality and its outcome is something called personality formation.
    Keywords: personality, man's essence, soul, nature, intellect, heart, ignorance
  • محمدحسین پژوهنده*
    نوشتار حاضر در صدد روشن ساختن مزیت دینداری توام با معنویت، بر گونه های دیگر آن است. نگارنده در مقدمه ی بحث خود با اشاره به دوگانگی پدیده ها و نیز مسائلی که در معرض فهم انسان قرار می گیرند و به محسوسات تجربی و غیرمحسوس تقسیم می شوند، بر این باور است که از این ها دو گونه فهم نیز متصور شود، که اولی به وسیله ی ابزاری به نام عقل علم فهم می گردد و آن دیگری از راه شهود نفسی و در تعبیر نگارنده شعور مرموز انسانی. وی مفاهیم کلی و از جمله مسائل ماورای ماده، همچون موضوعات دینی، روحی، و آن چه فهم آن در غیب اطلاع انسان است را از زمره ی مسائل تحت نظر شهود نفسی دانسته و معتقد است که این دسته از امور و مسائل، به لحاظ اهمیت، مقدار و هدف غایی بودن در درجه ی اول زندگی انسان قرار دارند و لذا التفات و توجه به آنها لازم تر و ضروری تر است، هر چند که از دیگر مسائل نیز نباید غفلت ورزید.
    پای مساله ی عرفان حقیقی نیز در همین رابطه به میان می آید زیرا لازمه ی وقوف و آگاهی بر مسائل نوع دومی به کاربردن قوه ی نطق با رویکرد به معنای ادراک کلیات است و لذا آن چه از این نوع آگاهی به دست می آید ایمان و باور موجه و یقینی است و همین جا وجوه تمایز ایمان و باور موحدانه با عقیده نیز روشن می گردد.
    نویسنده بر این باور است که آن چه زندگی را شیرین و گوارا می سازد ارمغانی است در هدف مندی ای که دینداری با رویکرد به معنویت آن را در پی دارد، زیرا ادراک های شهودی همراه با احساس لطیف توسط نیروی غیبی به وسیله ی بخش آگاه ضمیر انسانی به دست می آید که با ذات باری تعالی در ارتباط نهانی و خودکار است؛ در حالی که ادراک های عقلی معمولا خشک و بی روح و خسته کننده اند. البته هر کدام از پیروان عقل و شهود ممکن است از قرآن برای اثبات مدعای خود استدلال نمایند، لیکن تامل در آموزه های عرفانی رسیده از شارع مقدس و امامان معصوم به روشنی بر مزیت دینداری با رویکرد به معنویت گواهی می دهند.
    سخن از ایمان بود، اما ایمان چیست و چه تاثیری بر رفتار آدمی می گذارد؟ وقتی به قرآن و کتاب مقدس عهد جدید و متون دینی اسلامی مراجعه می کنیم می بینیم ایمان واقعی همان باور از سر صدق و یقینی است که رفتار و گفتار و کردار شخص را به اقتضای آموزه های خود تحت تاثیر قرار داده باشد و جز آن، معنای تسامحی لفظ ایمان است.
    چگونه می توان بار معنویت را در دینداری یافت؟ چندین راه وجود دارد که در این نوشتار به اهم آنها اشاره می شود. تهذیب اخلاق، اساسی ترین راهکار است که برون دادی از تهذیب نفس تلقی می گردد، همچنین موجب تقرب به خدا می گردد اما تقرب نیز معنای خاص خود را دارد که به آن اشاره می شود.
    به هر حال، آن چه ما در این زندگی با آن رو به رو هستیم انتخاب و گزینش راهی است که بتوانیم به وسیله ی آن نزد خدا حجت بیاوریم. ولی انسان بین احکام عقل و عشق کدام یک را می تواند برگزیند؟ در مجموع چهار مستمسک وجود دارد که نویسنده گزینه ی چهارم را ترجیح می دهد و آن تلفیقی از فهم باطنی و ظاهری، احکام عقل و عشق، اما متناسب با اقتضای مقام است.
    جان سخن در پایانه ی بحث مطلبی است که به دینداری عاشقانه به عنوان معنویت ناب می نگرد؛ و دعا به شرط رعایت شرایط آن بهترین نقش را در تلطیف روح و تزکیه ی باطن به مثابه نردبانی که انسان طالب را به بام مطلوب می رساند ایفا می نماید.
    در خاتمه ی بحث به الگوی نظری دینداری مطلوب از این منظر نگریسته می-شود و با یک نتیجه گیری این نوشتار به پایان می رسد.
    کلید واژگان: دینداری، عقل، عشق، باور، ایمان، اخلاق کریمه، تهذیب نفس
    Mohammad Hossein Pazhoohandeh*
    The purpose of this paper is to show the superiority of religiosity coupled with spirituality over other forms of religiosity. The writer suggests many ways in which spirituality may be injected into religiosity: ethical refinement is the most effective way. Also, according to the writer, prayer plays an important part in refining and purifying the spirit. Finally, the writer looks at the theoretical model of ideal religiosity from this perspective and brings the paper to an end with a concluding statement.
    Keywords: religiosity, intellect, love, belief, faith, purifying the self
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال