به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « بازار اصفهان » در نشریات گروه « علوم انسانی »

  • عبدالرضا پورهمایون، هوتن ایروانی *، سید محمد رشتیان، محمد بهاروند

    زنده واری یکی از زیر شاخه های معماری پایدار است. در بحث توسعه زنده واری و به طبع آن معماری زنده واری اینکه هر ساختمان باید با بستر و محیط طبیعی پیرامون خود تعامل داشته باشد، به امری بدیهی مبدل شده است. فضای بازار، زنده واری آن از مولفه های بسیار مهم و ضروری در معماری محسوب می شود. هدف این تحقیق ارتباط متغیرهای هویت و زنده واری در بازار تاریخی اصفهان می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و ز نظر روش ناسی تحلیل و پیمایشی با ابزار رسشنامه می باشد. جامعه آماری مورد استفاده کارشناسان، اساتید، در ارتباط با معماری و شهرسازی. نتایج تحقیق حاکی از آن است متغیرهای خود کنترلی، زیستی، حقوقی، اخلاقی، دلبستگی در بازار اصفهان است که میانگین برای این مولفه برابر با بالاتر از 4 بوده همچنین کمترین مقدار میانگین مربوط به متغیر حرکتی برابر با 2.16 می باشد. بررسی انجام یافته در کلیت میانگین بدست آمده این شاخص برای بازار اصفهان 3.77 می باشد که میزان مطلوبیت زنده واری را در بای سنتی و تاریخی نشان می دهد. همچنین متغیرهای اقتصادی و خوانایی به مراتب سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیش گویی متغیر وابسته یعنی زنده واری بازار اصفهان دارند، که این روند نیز مطلوبیت متغیرها در تبیین زنده واری و هویت را دارا می باشد.

    کلید واژگان: فضای شهری, زنده واری, خوانایی, بازار اصفهان}
    AbdolReza Pourhomaun, Hutan Iravani, Seyed Mohammad Rashtian, Mohammad Baharvand

    Lifelikeness is one of the sub-branches of sustainable architecture. In the discussion of the development of viability and, by its nature, the viability architecture, it has become obvious that every building must interact with its natural context and environment. Market space, its Lifelikeness is one of the most important and necessary components in architecture. The purpose of this study is the relationship between identity and lifelikeness variables in the historical market of Isfahan. The research method is applied in terms of purpose and analysis and survey with the tools of the encyclopedia. Statistical community used by experts, professors, in connection with architecture and urban planning. The results indicate that the variables of self-control, biological, legal, moral, attachment in the market of Isfahan, the average for this component is higher than 4 and also the lowest average value of the motor variable is equal to 2.16. The study conducted on the total average of this index for Isfahan market is 3.77, which shows the degree of desirability in traditional and historical bi. Also, economic and readability variables have a much greater share compared to other variables in predicting the dependent variable, namely the viability of the Isfahan market, which this trend is also desirable for variables in explaining viability and identity.

    Keywords: Urban space, lifelikeness, readability, Isfahan Bazaar}
  • احمد شاهیوندی، محمود محمدی، افشین سجادی
    بازارها ستون فقرات شهر ایرانی محسوب می شوند و از طرفی سرمایه ی اجتماعی به عنوان زیربنای توسعه ی اقتصادی هر جامعه شناخته شده و از آن به عنوان ثروت نامریی یاد می کنند. مهمترین مساله ای که در بازارهای جدید نسبت به بازارهای سنتی دیده می شود توجه نکردن به سرمایه ی اجتماعی است؛ از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه وضعیت سرمایه ی اجتماعی با استفاده از چهار شاخص روابط اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و مشارکت اقتصادی در بازارهای سنتی و جدید به عنوان نمایندگان دو پارادایم متفاوت؛ یعنی سنت و مدرنیسم در شهر اصفهان است؛ جامعه ی آماری، ساکنان بازار سنتی و مجتمع پارک شهر اصفهان است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و با روش میدانی و استفاده از پرسشنامه به گردآوری داده ها پرداخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T استفاده شده است که نشان از تفاوت معنادار بین شاخص های سرمایه ی اجتماعی در دو بازار سنتی و جدید اصفهان است. در تمام شاخص ها، سطح سرمایه ی اجتماعی در بازار سنتی اصفهان نسبت به مجتمع پارک بالاتر است. در میان عناصر کالبدی بازار اصفهان، مساجد نقش عمده ای در افزایش تعاملات، ایجاد امنیت و مشارکت افراد و به تبع آن افزایش سطح سرمایه ی اجتماعی دارند؛ به عبارتی مساجد در نقطه ی تمرکز بازارهای سنتی هستند. همچنین ترکیب ساختار خطی بازار با کاربری زمین پیرامون آن، ویژگی های شهرسازی این بازار همچون پیاده مداری را تقویت نموده که این مورد نیز در افزایش سطح سرمایه ی اجتماعی در بازار سنتی اصفهان موثر است.
    کلید واژگان: بازار اصفهان, بازار سنتی, سرمایه ی اجتماعی, مجتمع پارک, مطالعه ی تطبیقی}
  • فریدون اللهیاری، نفیسه باقری *
    دورهی پهلوی را میتوان سرآغاز تغییرات گسترده در سیستم اداری، سیاسی و اقتصادی و به ویژه شهری ایران دانست، فرآیندی که هدف نهایی آن توسعه و نوسازی جامعه و حرکت به سمت نوگرایی و تجدد بود. رشد شتابان شهری و سیاست نوسازی و توسعه شهری در دوره پهلوی در چهارچوب همین هدف اتفاق افتاده و عصری نوین در تاریخ شهرسازی و شهرنشینی ایران آغاز شد. بازار مهمترین نهاد اقتصادی اجتماعی و صنعتی شهرهای اسلامی به حساب آمده، در نتیجه بررسی این نهاد باید در بستر اصلی آن یعنی شهر صورت گیرد، چرا که تحت تاثیر مستقیم آن بوده و در صورت بروز تحولات در شهر، بازار نیز با آن همراه میشد. بازار اصفهان نیز در دوره پهلوی به موازات دگرگونی های گسترده شهر، تحولات عمیقی را تجربه کرد و از لحاظ کارکردی و کالبدی تحت الشعاع قرارگرفت. تحقیق صورت گرفته بر آن است تاثیر این تحولات را بر بازار اصفهان توصیف و تبیین کند. با این فرض که حکومت پهلوی در طی سال های 1304 تا 1357 ش / 1925 تا 1979 م با ایجاد تغییرات گسترده در عرصه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و به ویژه صنعتی باعث شکلگیری سلسله تحولاتی در شهر شد که بازار اصفهان نمیتوانست از عواقب آن به دور باشد. هدف پژوهش بازنمایی روند تاریخی تحولات شهری در ایران و جایگاه بازار سنتی، تبیین عوامل موثر بر تحولات شهری ایران در عصر پهلوی و نهایتا بررسی این تاثیرات در دو بعد کالبدی کارکردی بازار و اصناف آن است. در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، ابتدا به بررسی منابع کتابخانه ای(تحقیقی و دست اول) پرداخته، سپس با استفاده از مصاحبه و رجوع به مجموعه کتب اسنادی و همچنین اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ی ملی، متون آماری و روزنامه های وقت، اطلاعات تکمیلی با جزئیات بیشتر افزوده خواهد شد.
    کلید واژگان: تحولات شهری, پهلوی, اقتصاد سیاسی, بازار اصفهان, اصناف}
    dr Fereydoon Alahyari, Nafiseh Bagheri *
  • حسین شکویی، سیدرحیم مشیری، احمد خادم الحسینی
    در این مقاله توان های بازار اصفهان در جذب گردشگر مورد بررسی قرار می گیرد. اصول کار مبتنی برشناخت توان های عناصر بازار در جذب گروه های مختلف گردشگر و تاثیر گذاری ویژگی های گردشگران در تصمیم گیری، انتخاب عناصر مختلف بازار برای گردش و رضایت از بازار است، که در چهار چوب مکتب جغرافیای رفتار فضایی انجام گردیده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بازار اصفهان و عناصر مختلف کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موجود در آن از توان های مختلفی در جذب گردشگر برخوردار بوده که نوع و میزان توان و جاذبه های آن برای گردشگران مختلف یکسان نیست. داخلی و خارجی بودن، سن و جنس گردشگران در انتخاب عناصر مختلف و رضایت از بازار موثر است. به عبارت دیگر توان های گردشگری بازار برای هر یک از گروه های سنی و جنسی و گردشگران داخلی و خارجی یکسان نیست.
    کلید واژگان: بازار اصفهان, گردشگری شهری, جغرافیای رفتاری, بخش بندی بازار گردشگری, رضایت گردشگران}
    Hossein Shakuie, Seyed Rahim Moshiri, Ahmad Khadem Al Hosseiny
    The purpose of this article is to study the potential of Isfahan bazaar for attracting tourists. The writer, within the framework of the school of space behavior, identifies the potential of the bazaar elements for attracting various groups of tourists and studies the elements that attract various groups of tourists. The results of the study show that Isfahan bazaar with its economic, social and cultural elements has the potential to attract tourists, but that the attraction is not the same for all types of tourists, the degree of attraction depending on whether tourists are Iranians or non-Iranians, on the age of tourists, and on the type of tourists.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال