به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « شهرکرد » در نشریات گروه « هنر و معماری »

  • شکیلا قاسمی*، نوشین عباسی

    مجموعه عناصر بر پایه ساختار فضایی، ارتباط اجزاء، شیوه جانمایی و عملکرد فضا دارای نظامی تحت عنوان نظام کالبدی شناخته می شوند. در مجموعه های سنتی به خصوص خانه های تاریخی این نظام در طراحی ها مد نظر معماران و باعث رضایتمندی بیشتر ساکنین بوده است. اما متاسفانه با ظهور مدرنیته در خانه های امروزی، این اصول دارای اهمیت چندانی نمی باشند. روش تحقیق در پژوهش مورد نظر توصیفی_ تحلیلی و روش داده اندوزی کتابخانه ای و میدانی می باشد. که در ابتدا از روش کتابخانه ای به تحقیق و مطالعه پیرامون موضوع و سپس با استفاده از روش میدانی به جمع آوری اطلاعات می پردازند. در این پژوهش از میان رویکردهای مختلفی که به خانه های سنتی پرداخته است، رویکرد نظام کالبدی خانه های قاجار انتخاب شده است. هدف از انجام این پژوهش تحلیل نظام کالبدی خانه های قاجار شهرکرد است که از اصول سازمان دهنده تاثیر می پذیرد. به منظور به آزمون گذاشتن فرضیه های مورد نظر تحقیق، 4 خانه سنتی مربوط به دوره قاجار به عنوان نمونه انتخاب گردید. تا کنون در راستای این تحقیق پژوهش هایی با هدف مقایسه ای دوران های مختلف در دیگر شهرها انجام گرفته اما هیچ یک از آن ها در خصوص نظام کالبدی حاکم بر خانه های قاجار شهرکرد صورت نگرفته است. لذا پژوهشگر جهت تکمیل خلاء مطالعاتی برای اولین بار در معماری سنتی به طور اختصاصی در این حوزه جغرافیایی به تحقیق پرداخته است. پس از بررسی های صورت گرفته نتایج نشان از رعایت اصل درونگرایی به جای برونگرایی، نقش صحیح سلسله مراتب حرکتی، دسترسی مناسب به فضاها، نقش حیاط در سازماندهی مرکزی، عملکرد و جانمایی صحیح فضاها با توجه به اقلیم شهرکرد دیده می شود.

    کلید واژگان: سازماندهی فضایی, نظام کالبدی, نحوفضا, خانه های قاجار, شهرکرد}
  • محمد افروغ *
    کارآفرینی به عنوان موتور توسعه اقتصادی، می تواند یکی از راهبردهای اصلی حل مشکلات، متنوع سازی اقتصادی و استفاده بهینه از منابع در مناطق مختلف کشور باشد. دنیای هنر و کارآفرینی بومی هنر، یکی از مهم ترین ظرفیت های ناشناخته و مغفول مانده در حوزه کارآفرینی، اشتغال زایی و محیط کسب و کار است. هنر به ویژه هنرهای سنتی و صنایع دستی که نمودی از صنایع - فرهنگی و هنری بومی و قومی است، واجد ارزش های فرهنگی و هنری، کاربردی و اقتصادی، هم به لحاظ آفرینندگان و دست اندرکاران تولیدی آن و هم به لحاظ استفاده کنندگان آن است. به دلیل برخورد اری از ظرفیت های بالقوه کاربردی و کارآفرینی و رفع نیازهای بازار و مصرف کنندگان، یکی از مهم ترین و برجسته ترین پدیده هایی است که امروزه در جوامع در حال توسعه و برخوردار از هنرهای سنتی و صنایع دستی، در جهت بیکاری و ایجاد فرصت های شغلی در کانون توجه قرار گرفته است. هنر نمدمالی (تولید محصولات سنتی) و نمدکاری (تولید محصولات صنعتی و امروزی) یکی از دیرینه ترین صنایع هنری بومی ایران، استان چهارمحال و بختیاری و به طور خاص شهرکرد مرکز استان است. مقاله پیش رو به عنوان یک پژوهش کاربردی و میدانی، نخستین تحقیق در کارآفرینی بومی هنرهای سنتی و صنایع دستی است که به طور خاص متمرکز بر هنر نمدمالی و نمدکاری است و از پشتوانه تئوریک کم تری برخوردار است. معرفی کارآفرینی بومی هنر (هنرهای سنتی و صنایع دستی)، هنر نمدمالی و نمدکاری به عنوان یک صنعت خلاق هنری بومی، ظرفیت های آن و بررسی وضعیت کارآفرینی هنر نمدمالی و نمدکاری در شهرکرد از منظر کمی و کیفی، هدف مقاله است. این پژوهش از نوع توسعه ای (بنیادین و کاربردی) و روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. شیوه گردآری اطلاعات توامان میدانی و کتابخانه ای است.
    کلید واژگان: کارآفريني, هنرسنتي, صنايع دستي, نمدمالي, نمدکاري, شهرکرد}
  • تبیین معیارهای اجتماعی- اقتصادی موثر بر بهسازی بافت تاریخی فرسوده شهری (مطالعه موردی : بافت فرسوده شهر تاریخی شهرکرد)
    مرتضی قائد امینی، رقیه ودایع خیری

    شهرها به مثابه موجودات زنده‌ای هستند که همواره نیاز به تجدید حیات دارند و همچون موجودات زنده نیازمند ترمیم و بازسازی بافتهای فرسوده‌ی خود و جایگزینی سلولهای نو با سلولهای کهنه هستند. بافت فرسوده شهر شهرکرد هم از نمونه‌های بافتهای فرسوده و قدیمی با ارزشی است که بدلیل مشکلاتی از قبیل انحطاط اقتصادی، اجتماعی، فرسودگی کالبدی، و... با تحولات اجتماعی، اقتصادی و کالبدی مواجه است. با توجه به این مهم موضوع پژوهش حاضر بهسازی بافت فرسوده شهر شهرکرد انتخاب و به دلیل اهمیت مطالعات اجتماعی و اقتصادی تاکید پژوهش بر آنها قرار گرفت. یافته‌های حاصل از ارزیابی نهایی عوامل SWOT در چارچوب مدل AHP در این پژوهش نشان میدهد که در گروه نقاط قوت، بالا بودن سابقه سکونت افراد در بافت مهمترین نقطه قوت، بهره گیری از پتانسیل های موجود در بافت جهت بهسازی، بالا بردن سطح اقتصاد منطقه مهمترین نقاط فرصت و توان مالی محدود افراد ساکن در بافت برای شرکت در بهسازی بافت، روند کاهش جمعیت محدوده و ارزش رو به افول عملکردهای آن مهمترین نقاط تهدید هستند. مشکل اصلی بافت مورد مطالعه ضعف توان مالی و عدم تناسب هزینه و درآمد خانوارهای بافت فرسوده در وضعیت موجود می‌باشد. بر اساس تحلیل های نهایی در این پژوهش، پیشنهادهای اساسی به منظور بهره‌برداری از نقاط قوتها، فرصتها، کاهش ضعفها و تهدیدات در قالب راهبردهای رهگشای مدل SWOT برای بهسازی بافت فرسوده شهر شهرکرد بیان می‌شود.

    کلید واژگان: بافت فرسوده, بهسازی, اقتصادی, اجتماعی, شهرکرد}
  • عاطفه ارجمندنیا*
    دیدگاهی که انسان در دوران پیش از مدرن درباره محیط طبیعی پیرامون خود داشت، مبنی بر وحدت و یک شدن با آن بود، ولی آنچه که در دوران رشد صنعت و تکنولوژی رخ داد، بی توجهی به طبیعت و انرژی های موجود درآن بود. طراحی اقلیمی روشی است برای کاهش همه جانبه هزینه انرژی یک ساختمان.
    دراین راستا با توجه به گستردگی اقلیم سرد و خشک در نیمکره شمالی و نیز کشور عزیزمان ایران، توجه به طراحی بناها و کالبد شهرهای اقلیم سرد و خشک که از مصرف کنندگان عمده انرژی های فسیلی به شمار می روند، می تواند بخش عمده ای از مصرف آن ها را تقلیل دهد. هدف از این مقاله بررسی شرایط اقلیمی منطقه سرد و خشک و به ویژه شهرستان شهرکرد واقع در این اقلیم و به تبع آن بررسی راهکارهای طراحی بناها با توجه به مصرف صحیح منابع انرژی و احترام گذاشتن به طبیعت و متناسب با اقلیم پایدار می باشد. در این مقاله شیوه کتابخانه ای و میدانی برای بررسی مطالب انتخاب شده و امید است نتایج مطلوبی در مفهوم معماری اقلیمی پایدار منطقه سرد و خشک، کاهش مصرف انرژی های فسیلی و کاهش آلودگی به ویژه درشهرستان شهرکرد که به عنوان بستر اصلی مورد مطالعه را به همراه خواهد داشت.
    کلید واژگان: معماری اقلیمی پایدار, طراحی اقلیمی, اقلیم سرد و خشک, شهرکرد}
    Arjmandnia Atefe *
    In pre modern era human belived that he was united with nature around , but when technology and industry development, he become inattentive about nature and energy resources. In recent several Decades some materials were utilized as smart materials, one of them is nanotechnology, smart materials are designing in their nano size. Double-thickness facede have many fanctions coordinated with sustainable goals, this project carried out according to sustainable climate attitude in cold and dry situation in farokhshahr in chaharmahal because of its climate is susceptible for using smart materials and double-thickness facede. In this project was selected library and in field method for study. If this method were efficacious, it would decrease using fossil fuel and consequencely would decrease pollution.
    Keywords: sustainable climate, smart materials, double, thickness facede, cold, dry situation}
  • اسماعیل علی اکبری
    در دوره معاصر با ورود اقتصاد رانتی و گردش منابع رانت در ساختار اجتماعی و اقتصادی کشور، الگوی جدیدی از رشد شهری در ایران پدید آمده است. این مقاله میکوشد بر اساس موردپژوهی شهرکرد بنیادهای ساختارشناسی الگوی رانتی شهر معاصر ایران را با رویکرد تبیینی و هنجاری معرفی و تحلیل نماید. داده ها مربوط به متغیرهای ساختار اقتصادی، اجتماعی، فضایی و منابع رانت است که به روش اسنادی برای 1335 تا 1393 تهیه و با روش علی تطبیقی پردازش شده اند. یافته ها نشان می دهد تسلط شهرنشینی خدماتی برآمده از روحیه رانتجویی در درون اقتصاد چرخشی و توزیع و تخصیص رانت های فراگیر و انحصاری میان گروه های اجتماعی عمدتا از طریق دیوان سالاری گسترده شهری که چرخه بوروکراتیک توزیع موثر رانت، تولید فضای برونگرا و فرصت های شغلی و عامل پیدایی جامعه تکساختی در الگوی شهر رانتی محسوب میشود، ماهیت اجتماعی و اقتصادی و ساختار تکوین و تکامل شهر معاصر ایران را دگرگون کرده است. وابستگی تنگاتنگ و همه جانبه الگوی شهر رانتی به سرچشمه های برون زا، پایان پذیر و غیرزایشی اقتصاد رانتی، بنیادهای ساختاری و ماهوی شهر معاصر ایران را شکننده و ناپایدار کرده است.
    کلید واژگان: شهر معاصر ایران, اقتصاد رانتی, منابع رانت, ساختار اجتماعی, اقتصادی, شهرکرد}
    Esmaeil Ali Akbari
    In the modern era with the arrival of a rentier economy and the flow of rents in the social and economic structure, a new model of urban growth has emerged in Iran. This article tries based on the case study of Shahr e Kurd introduces morphology bases of rentier pattern of contemporary cities with explanatory and normative approach. Data related to economic, social, spatial and rent resource variables that have been prepared based on the documentary method for 1956 to 2014 and processed by causal-adaptive method. Findings show that the dominance of servicing urban resulting from reintier economic and distribution and dedication of inclusive and exclusive rent between different social groups and have changed Social and economic nature and structure of the development and evolution of the contemporary city mainly through a bureaucratic cycle of rent distribution, spatial production and employment opportunities and the development of one-dimensional society. Close and comprehensive dependence of urban pattern to endogenous sources, exhaustible and non-reproductive rentier economy has made the fragile and unsustainable the structural and substantive foundation of contemporary city in Iran.
    Keywords: Contemporary City of Iran_Socio_Economic Structure_Shahr e Kurd_Rentier Economy_Rentier Source}
  • اسماعیل شیعه، حسین مشرف دهکردی
    تامین نیازهای امروزی انسان ها در چارچوبی منطقی و عادلانه، بشر را به پیروی از اصول توسعه پایدار رهنمون می سازد. اصال تبخشی و حفظ هویت شهری، یکی از شاخص های مهم زندگی از دیدگاه توسعه پایدار است. هوی تبخشی زمانی درراستای توسعه پایدار است که از جامعیت برخوردار باشد از ای نرو توزیع عادلانه امکانات در دو مبحث درون نسلی و میان نسلی، گامی در جهت تحقق اهداف پایداری م یباشد. بنابر تحقیقات صورت گرفته بر هویت شهرکرد به عنوان شهری سبز و دارای طبیعت بکر تاکید شده است ولی روند گسترش شهر در سال های گذشته به گون های بوده که از فضای سبز داخل شهر و پیرامون آن به میزان قابل توجهی کاسته شده است و افزایش ساخت و ساز شهری همچنان هویت طبیعی شهر را تهدید می کند. در این تحقیق با مطالعه وضعیت گذشته شهر در دوره های مختلف، نقش عناصر هویت بخش شهر مورد بررسی قرار گرفته است. ب هنظر می رسد پیوستگی فضاهای سبز شهری در گذشته و رعایت معیارهای مکانی، توالی برای درک منظر طبیعی شهر را تقویت کرده، نقش مهمی در افزایش کارآیی فضاهای شهری و ارتقاء هویت طبیعی شهرکرد داشته است. هدف این مقاله دستیابی به روشی مناسب جهت هویت بخشی طبیعی به شهر در راستای توسعه پایدار است.
    کلید واژگان: توسعه پایدار, هویت شهری, پیوستگی فضای سبز, شهرکرد}
    Esmaeil Shieh, Hossein Moshref Dehkordi
    Human being needs to follow the principles of sustainable development guideline to eliminate his/her needs. One of the most important indicators of sustainable development is urban identity and authenticity. One could claim that urban identity is going toward sustainable development when it’s comprehensive. Therefore، fair distribution of facilities between generation and within generation is an important issue to help realize this goal. The relationship between man and nature is an essential part of the city’s identity. Furthermore، understanding the needs of urban residents، view analysis، location finding، and noting the importance of artificial identity of the city are very important factors. Green space is one of the most important tools for giving identity to a city. Its fair distribution can meet the needs of all residents and satisfy them. Therefore، recognition and evaluation of urban spatial patterns of green spaces in urban planning and designing is of great importance. In modern approaches to urban planning، not only existence of green spaces is valuable، but its distribution in various regions and the city’s connection with its surrounding nature، play a vital role in stability of the urban spaces. This lack of awareness of its benefits has caused destruction، separation and finally، inefficiency of the green spaces in different areas. In fact، management of the urban green spaces is a very important factor. Having accurate programs and policies and using scientific methods in these researches are vital prerequisites for maintaining and developing urban green spaces. Doing researches and experiments on site selection and development of these spaces، so that the climatic distinction of the area can promote the desired quantity and quality of habitats، seems essential. Different phases of this research involve study of the past historical documents، interviews، collecting information، reviewing role of the natural elements in urban identity، reviews of existing natural resources، preserving and creating green space requirements، exploring the shortcomings and analyzing and providing appropriate solutions. In this study، it is tried to find a fair way for the city’s natural identity to keep pace with its sustainable development. Due to its coherent texture of natural and environmental diversity in the past، Shahrekord was selected as the case study. According To the previous researches on Shahrekord’s urban identity، this city was known as a green city with a pristine nature. Looking through the past status of the city، factors such as water resources، pastures، cultural grounds، forest and arboreal areas have been given more attentions as they make its natural identity structure. In this article، Shahrekord’s previous structures in different periods have been investigated to find outthe role of the identical elements of the city. Having known about the available green spaces of the area by using data which was collected over the past years، referring to the aerial photos of the green spaces and with the help of mental maps of the city’s residents، elements of the city’s identity has been identified. Shahrekord and its surrounding areas’ green spaces have been compared from 1971 to 2011. Many of the fountains، streams and natural water canals، as well as the green canyons and high quality soil grounds which used to be part of its natural elements have been destroyed. This has taken place either because of neglecting the natural structure of the city or losing their main use and being converted to nugatory places with no identity. The process of expanding the city in previous years has reduced its green spaces، both in the city and its surroundings areas. Increased construction is now a real threat for the city’s natural identity. It seems that integrity of urban green areas and observing the location requirements has helped natural perspective of the city. They also have major role in promoting efficient urban spaces and natural identity of Shahrekord. Proper urban planning can be the best way to obtain city’s ecological territory. Therefore، some guidance on maintaining the continuity of green spaces has been presented to promote the city’s natural identity. Finding suitable location for expanding the city in the future، using appropriate models، creating green centers، in or out of the city، constructing natural lakes، permanent or seasonal، constructing rental gardens in the suitable locations، extending suitable walking and jogging tracks، especially in parks and other urban green spaces، are a few of the suggested solutions.
    Keywords: Sustainable Development, Urban Identity, Green Space Integration, Shahrekord}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال