به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت
جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه

عملیات روانی

در نشریات گروه روابط عمومی، ارتباطات، رسانه
  • محبوبه خزاعی، حسین خاکپور، ولی الله حسومی
    عملیات روانی مجموعه اقداماتی است که از سوی یک کشور برای نفوذ و تاثیر گذاری بر رفتار و عقاید ملت ها با ابزارهایی غیر از ابزارهای نظامی و سیاسی انجام می شود و با عملکردی نرم حوزه افکار و قلوب مردم جوامع هدف را تحت تسلط خود در می آورد. در طول تاریخ اسلام، عملیات روانی در دو جبهه حق و باطل از سوی مهاجمان علیه پیامبر اسلام و اهل بیت(ع) در حوزه های مختلف طرح ریزی و اجرا شده است. یکی از دوره هایی که عملیات روانی علیه اهل بیت(ع) صورت گرفت، پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) و در دوران زندگانی حضرت زهرا(س) بود. در این دوره، طراحان عملیات روانی با پوششی همه جانبه، انواع تکنیک ها و روش های مختلف را علیه خاندان پیامبر(ص) به کار گرفتند. در این مقاله سعی شده است تا با روش توصیفی- تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای، نخست به جنگ نرم در عصر حضرت زهرا(س) و ریشه ها و انگیزه های آن اشاره شود و سپس تکنیک ها و روش های طراحان عملیات روانی در عصر حضرت ارائه شود. برای دست یابی به این هدف، تاریخ سیاسی دوران حضرت زهرا(س) مورد بررسی قرار گرفت تا رویکرد طراحان عملیات روانی در عصر ایشان و شیوه های عملیات روانی آنان در پیشبرد اهدافشان، شناسایی شود.
    کلید واژگان: عملیات روانی، حضرت زهرا (س)، تکنیک ها، روش، اسلام
  • سید رضا موسوی، مجتبی دولتی
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی شیوه های سیاسی و اجتماعی جنگ نرم در رهیافت قرآنی است. جنگ انواعی دارد: 1. جنگ سخت که اقدام نظامی و خشونت آمیز را دربرمی گیرد؛ 2. جنگ نیمه سخت (سیاسی، امنیتی، اقتصادی)، که شامل کارشکنی های دیپلماتیک، تحریمهای سیاسی، تحریم های اقتصادی، نفوذ در سازمان های سیاسی و امنیتی و اقتصادی است؛ 3. جنگ نرم (فرهنگی، تبلیغی و رسانه ای)، که ترویج بی بندوباری، نفوذ در مراکز علمی و دانشگاهی، تحقیر فرهنگ و ارزش های اسلامی، جریان سازی وابسته، سلب اعتماد مردم نسبت به مسئولان نظام، ایجاد یاس و ناامیدی در مردم نسبت به آینده خود و نظام اسلامی... را هدف قرار می دهد. در جنگ نرم کشور مهاجم، از طریق تولید و توزیع آموزه ها و ارزش های جذاب در حوزه های آموزشی، فرهنگی و رسانه ای، بنیان های ارزشی و ارکان حمایتی کشور متخاصم را هدف قرار داده، آن را در راستای وضعیت مطلوب خویش تغییر می دهد. دشمن برای رسیدن به اهداف شیطانی اش و شکست جبهه حق و مقاومت، حداقل به شش اقدام با رویکرد سیاسی دست می زند: عملیات روانی، تضعیف رهبری جریان حق، ائتلاف مخالفان جبهه حق، شایعه سازی، نفوذ و ایجاد تفرقه. بررسی و تبیین اقدامات یادشده با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی هدف اصلی مقاله حاضر را تشکیل می دهد.
    کلید واژگان: جنگ نرم، عملیات روانی، تهدید نرم، سیاسی، اجتماعی
  • عبدالله مرادی
    از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، دشمن همواره الگوهای متعددی در راستای تقابل با جمهوری اسلامی، مهار، استحاله و براندازی بکار گرفته است. مقطع کنونی با توجه به روند پرونده هسته ای و نیز گسترش بحران در سطح منطقه غرب آسیا واجد ابعاد جدیدی از راهبردهای تخاصمی دشمن در برابر جمهوری اسلامی ایران است. از طرف دیگر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان اصلی ترین نهاد برآمده از گفتمان انقلاب اسلامی ضمن اینکه نقش موثری در تحکیم هویت انقلابی کشور و تقابل با برنامه های دشمن بازی کرده است، به عنوان یک ابزار قدرت نرم و اراده سخت اصلی ترین مولفه قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی نیز به شمار می رود. بر این اساس مقابله با سپاه پاسداران در قالب اجرای عملیات روانی و تهی سازی ظرفیت راهبردی آن به عنوان یکی از جدی ترین راهبردهای تخاصمی دشمن در مقطع اخیر می باشد.
    کلید واژگان: نفوذ، دشمنی، آمریکا، عملیات روانی، ایران، سپاه
  • حمیدرضا حاتمی، ملیحه طهماسبی پور
    جمهوری اسلامی ایران در طی بیش از سه دهه از حیات خویش با راهبردها و روش های گوناگون مورد تهاجم دشمنان قرار گرفته است. تغییر و تحول رویکرد سخت افزاری به نرم افزاری وجه غالب رویارویی غرب با انقلاب اسلامی به شمار می رود. در این حال، بهره گیری انقلاب اسلامی از نعمت وجود و حضور ولایت فقیه در راس جامعه و ایفای نقش رهبری، اصلی ترین عامل موفقیت آن در برابر تهاجم همه جانبه دشمنان برشمرده می شود. مطالعه و بررسی دیدگاه های مقام معظم رهبری در طی بیش از دو دهه از پایان جنگ تحمیلی حاکی از این است که ایشان مهم ترین خطر و احتمال آسیب برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را از ناحیه غفلت نخبگان از موضوع فرهنگ و نفوذ فرهنگی دشمن در جامعه می دانند. این تاکیدات در آستانه توافق هسته ای در کلام معظم له، شدت بیشتری گرفت و ادبیاتی نوین پیش روی محققان گشود. عبارت نفوذ، در پی آمد کلیدواژگانی همچون تهاجم فرهنگی، عملیات روانی، جنگ نرم، شبیخون فرهنگی و... لوازم و مستندات خود را به همراه دارد. از این رو، مطالعه حاضر، بر آن است تا با بهره گیری از اندیشه های حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی)، به تبیین مفهوم نفوذ در شرایط پسابرجام بپردازد.
    کلید واژگان: تهاجم فرهنگی، عملیات روانی، نفوذ، نفوذ فرهنگی، حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی)
    Dr. Hamidreza Hatami, Malihe Tahmasbipoor
    The Islamic Republic of Iran has been assaulted by the enemies through various strategies and methods during more than three decades of its life. Changing the hard approach into a soft one is considered the hallmark of the confrontation between the West and the Islamic Revolution. Meanwhile, the Islamic Revolution’s enjoyment of the blessing of Velayat-e Faqih as the leadership of the community is considered the main factor for its success against the multidirectional assault of the enemies. A review of the observations of the Supreme Leader during more than two decades following the end of the Imposed War reveals that, from his viewpoint, the elite’s negligence of culture and cultural infiltration is the most significant danger and threat for the Islamic Republic of Iran. This emphasis was intensified on the brink of the nuclear agreement and opened new research horizons for scholars. The concept ‘infiltration’, introduced after such keywords as ‘cultural aggression’, ‘psychological operations’, ‘soft war’, ‘cultural invasion’, etc., has been accompanied by its necessary requirements and documents. Hence, the present study intends to explicate the concept ‘infiltration’ in the post-JCPOA1 conditions benefiting from the ideas of Imam Khamenei.
    Keywords: cultural invasion, psychological operations, infiltration, cultural infiltration, Imam Khamenei
  • مهسا باقری
    موضوع مقاله عبارت است از بررسی اجمالی درمورد دشمنان اصلی اسلام. اهداف مقاله شامل: دشمنان اسلام چه کسانی هستند؟، دشمن شناسی و راهکارهای مقابله با آن از منظر قرآن چیست؟
    خصوصیت نشانه های قوم یهود، علل مخالفت یهودیان، شیوه های کلی مبارزه دشمنان از دیدگاه قرآن، سیاست های کلی مبارزه با دشمنان، روش های دشمنان اسلام، دشمن شناسی از دیدگاه مقام معظم رهبری، ضرورت دشمن شناسی، تشریح ابعاد مختلف دشمن درونی، مهمترین محورهای عملیات روانی دشمن در کلام رهبری، و در بخش آخر توجه به سه اصل اساسی مهمترین راه حل مبارزه با دشمن ازدیدگاه رهبری مورد بررسی قرار گرفته شده اند
    کلید واژگان: دشمنان اصلی اسلام، سیاست، دشمن شناسی، ابعاد، عملیات روانی، راه حل مبارزه
  • حسن دهقان ده جمالی، فرزاد طرهانی
    برای جلوگیری از برخوردهای منفعلانه، افزایش آگاهی جامعه از ابعاد عملیات روانی و براندازی نرم و راه های مقابله موثر با آن، آگاهی از ابزار های عملیات روانی و به کارگیری موثر آنها از موارد مهمی است که باید به آن اشاره نمود. دغدغه نخبگان در کشور جمهوری اسلامی ایران چه از ابعاد شناسایی و چه از ابعاد مقابله با آن همواره مطرح بوده است. بنابراین ضروری است همزمان با مطالعه توسعه سیستم های سخت، توسعه سیستم های نرم به صورت پویا، انعطاف پذیر، یکپارچه و سریع که از ویژگی های اصلی آن محسوب می شوند نیز با استفاده از تجربیات و دانش نخبگان مورد توجه واقع گردد.
    در این مقاله با توجه به تدابیر و فرمایشات مقام معظم رهبری، ضمن بیان مفاهیم، حدود و مرزهای عملیات روانی، روش ها و شیوه های این نوع عملیات در براندازی نرم مورد توجه قرار می گیرد. در ادامه به نقش تسهیل گر تهدیدات شبه امنیتی در این رابطه پرداخته و نقش رسانه ها را مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت با توجه به مطالعات علمی و نظر خبرگان موضوع به اقدامات مورد نیاز در جهت مقابله با این نوع تهدیدات و آثار و نتایج استفاده موثر از ابزارهای مقابله می پردازد.
    کلید واژگان: عملیات روانی، براندازی نرم، قدرت نرم، جنگ نرم
  • مسعود اخوان فرد، ایمان خسروی*
    یکی از ابزارهایی که بشر از ابتدای خلقت تاکنون برای رسیدن به اهداف خود همواره از آن بهره گرفته، عملیات روانی است. پس از به وجود آمدن دولت های ملی در سال 1648 و به مرور زمان و با پیچیده تر شدن روابط بین الملل و نیاز دولت ها به مقوله ای تحت عنوان مذاکره سیاسی به خصوص پس از جنگ های اول و دوم جهانی بهره گیری از این ابزار سودمند بیشتر شده است. این مقاله سعی دارد نقش عملیات روانی در مذاکرات سیاسی را بررسی نماید و به اهمیت این مولفه در مذاکرات سیاسی با روش های خاصی که صورت می گیرد و راه های جلوگیری از تاثیرگذاری مفرط عملیات روانی بر مذاکرات سیاسی بپردازد.
    کلید واژگان: عملیات روانی، مذاکرات سیاسی، تبلیغات، افکار عمومی
    Dr. Masud Akhavanfard, Iman Khosravi*
    Psychological operations is one of the instruments man has utilized to fulfill his goals since the beginning of creation. After nation states were established in 1648 and international relations became more complicated over time and governments required political negotiations, especially after the first and second world wars, it became more common to utilize psychological operations as a handy instrument. Psychological operations are used as a backup mechanism in political negotiations. During negotiations, psychological operations experts try to make friends and allies follow them and put the negotiating rival team under pressure. Having an accurate planning, knowing the addressees, having them under control and being cognizant of the extent of the influence of psychological activities are considered significant issues in putting the negotiating team under pressure and advancing psychological operations. This article attempts to examine the role of psychological operations in political negotiations and explore the importance of this issue in political negotiations and the ways of averting extreme impact of psychological operations on political negotiations.
    Keywords: psychological operations, political negotiations, propaganda, public opinion
  • حجت الله مرادی*، مهدی علی نژاد
    بیشتر صاحب نظران و نویسندگان، عملیات روانی را اقداماتی می دانند که منجر به نفوذ در هیجان ها، نگرش ها و سرانجام در رفتار مخاطب هدف می شود. اقداماتی که امروزه در میدان های جنگ و حتی در کشمکش های سیاسی از آن بیشتر بهره می برند. این تحقیق نیز تاکتیک های روانی نیروهای ائتلاف بین المللی به رهبری امریکا بر ضد عراق در جنگ بیست و سه روزه سال 2003 را بررسی می کند. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است که با بهره گیری از منابع مکتوب، مقالات، مصاحبه ها و رسانه های تصویری ارتباطی انجام شده است. نتیجه آنکه، جنگ سوم خلیج فارس که در پی واقعه یازده سپتامبر شکل گرفت، به طور اساسی با رویکردها و اقدامات روانی پیش رفت. بر این اساس، می توان گفت برای نخستین بار عملیات های نظامی پیوست عملیات روانی شدند. بی تردید، بررسی راهبردها و تاکتیک های عملیات روانی امریکا در جنگ سوم خلیج فارس و مواجهه با محیط جدید بین المللی راه کارهایی را برای مقابله با تهدیدات امریکا در این محیط به جمهوری اسلامی ایران ارائه می دهد.
    کلید واژگان: عملیات روانی، جنگ سوم خلیج فارس، عراق
    Dr. Hojatollah Moradi*, Mehdi Alinejad
    Most pundits and authors consider psychological operations as measures that help influence the emotions, views and finally behavior of the target group. These are the measures commonly utilized in battle fields and even in political conflicts today. This study examines the psychological tactics employed by the international coalition forces led by the U.S. against Iraq in the twenty-three-day war in 2003. This is an applied research work conducted on the basis of the descriptive-analytic method and by the utilization of written resources, articles, interviews and visual communication media. The findings suggest that the third Persian Gulf war, which was waged following September 11 attacks, was basically proceeded on the basis of psychological approaches and measures. Hence, it can be said that, for the first time, military operations were supplemented by psychological operations. Undoubtedly, evaluation of the U.S. psychological operations strategies and tactics in the third Persian Gulf war and encounter with the new international environment can offer the Islamic Republic of Iran new strategies for dealing with the U.S. threats in this environment.
    Keywords: psychological operations, the third of the Persian Gulf war, Iraq
  • فرج الله اردیزی*
    جنگ سوریه حدود سه سال پیش با هدف کنار گذاشتن دولت اسد آغاز شد. با توجه به دخالت قدرت های خارجی در این جنگ برخی آن را یک «جنگ نیابتی» دانسته اند. در این جنگ دشمنان دولت سوریه که در گروه موسوم به «دوستان سوریه» گرد آمده بودند، از ابزارهای مختلف از جمله کمک مالی و تسلیحاتی به گروه های تروریستی و انجام تبلیغات و عملیات روانی علیه دولت اسد برای پیروزی در این جنگ بهره برداری کردند. این مقاله در ابتدا بازیگران جنگ سوریه را مشخص می کند سپس به بررسی نحوه اجرای عملیات روانی در جنگ سوریه و اهداف آن می پردازد. هدف اصلی همه آتش افروزی ها در سوریه کنار گذاشتن دولت اسد بود، بنابراین هدف اصلی عملیات روانی به کار گرفته شده در جنگ سوریه نامشروع جلوه دادن دولت اسد و معرفی عملیات تروریستی به عنوان قیام مردمی و همچنین هموار کردن مسیر برای مداخله خارجی بود. با توجه به اینکه پس از گذشت حدود سه سال از جنگ سوریه دشمنان دولت اسد هنوز به اهداف خود نرسیده اند و تروریست ها در بخش اعظم جبهه های جنگ شکست خورده اند، این مقاله در پایان علل شکست عملیات روانی علیه اسد را بررسی می کند.
    کلید واژگان: جنگ سوریه، تروریسم، عملیات روانی
    Farajollah Ardizi*
    The Syrian War started about three years ago with the aim of putting Assad’s government aside. Due to the intervention of foreign powers in this war, some have called it a ‘vicarious war’. To win this battle, the enemies of the Syrian government, convened in a group called "the Friends of Syria", utilized a variety of tools including provision of financial and military assistance for the terrorist groups and implementation of psychological operations and propaganda against Assad’s Government. This article, first, introduces the actors in the Syrian War and, then, explores the process of psychological operations in this war and their objectives. The main objective of all instigations in Syrian was to put side Assad’s Government; therefore, the main goal of all the psychological operations conducted in the Syrian War was to prove the illegitimacy of Assad's Government, introduce the terrorist operations as public uprising and pave the way for foreign intervention. Given that after about three years of fighting, the enemies of Assad's Government have not been able to fulfill their objectives yet and the terrorists groups have been defeated in most war fronts, this article, finally, examines the causes of the failure of the psychological operations against Assad’s Government.
    Keywords: Syria War, terrorism, psychological operations
  • محمدباقرحبی، حجت الله مرادی، محمدرضا اسماعیلی*، محمد مهدی اسماعیلی، سیدمحمدحامد حسینی
    انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری در ایران با وقایع و اتفاقاتی کم نظیر در تاریخ جمهوری اسلامی همراه شد. در این جریان، تحرکات عدیده ای علیه نظام سیاسی شکل گرفت که بی سابقه بود. این تحقیق، روش های عملیات رسانه ای تلویزیون فارسی بی. بی. سی در انتخابات دهم ریاست جمهوری ایران را بررسی نموده است. این پژوهش، در زمره تحقیقات میدانی و از نظر نوع در چارچوب پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی قرار دارد. جامعه و نمونه آماری این مطالعه را کارشناسان و متخصصین مسائل اجتماعی، نظامی و امنیتی، رسانه و عملیات روانی، تشکیل داده اند. در این زمینه، از تعداد 37 نفر از کارشناسان و متخصصین در دسترس، اطلاعات مورد نیاز، جمع آوری و نتایج به دست آمده در چارچوب آن مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای محقق ساخته، حاوی 25 سوال استفاده شد. نتایج تحقیق بر اساس ارزیابی پاسخ دهندگان و با توجه به نتایج آزمون فریدمن، طیفی از روش های عملیات روانی به کار گرفته شده در شبکه ماهواره ای بی. بی. سی را در انتخابات سال 1388نشان می دهد که به تر تیب از بیشترین تا کمترین میزان استفاده، در این پژوهش احصا شده است.
    کلید واژگان: عملیات روانی، شبکه ماهواره ای بی، بی، سی فارسی، انتخابات
    Dr. Mohammad Baqer Hobbi*, Dr. Hojatollah Moradi, Mohammad Reza Esmaili, Mohammad Mehdi Esmaili*, Seyyed Mohammad Hamed Husseini*
    Presidential elections in Iran have been accompanied by unique events in the history of the Islamic Republic of Iran. In this process, numerous unprecedented movements were formed against the political system. This study looks into the media practices of BBC Persian TV during the tenth presidential elections in Iran. It is a kind of field research and the method is descriptive survey. The population and sample include the experts of social, military, security and media issues and psychological operations. The sample consisted of 37 subjects selected through the availability sampling technique. Then, the required data were collected on the basis of a researcher-made questionnaire containing 25 items. Based on the respondents’ answers and the Friedman Test, BBC Persian TV utilized a range of PSYOP techniques in 2010 presidential elections, which have been identified and introduced here in the order of the most-frequently used and the most-frequently used ones.
    Keywords: psychological operations, BBC Persian satellite network, elections
  • فرزاد مخلص الائمه*
    اتخاذ تدابیر قهرآمیز اقتصادی به مثابه یکی از شیوه های موثر عملیات روانی راهبردی و ابزار مکمل برای تاثیرگذاری مطلوب تر آن قلمداد می شود. تحریم اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران از سال 2012 با تحریم چندجانبه، چندوجهی و چندلایه علیه صنعت نفت ایران وارد فازی جدید شد. لیکن علیرغم حساسیت نوسانات انرژی، مختل نشدن بازار نفت بر خلاف گفتمان حاکم بر گزارش های کارشناسی و محافل سیاسی و انتظار ناشی از موقعیت بی بدیل ژئوانرژی و ژئواستراتژیک ایران، این فرضیه را مطرح می سازد که با وجود حساسیت امنیت انرژی در امنیت ملی کشورهای غربی، بهره گیری از تاکتیک های عملیات روانی، باعث شد که تحریم نفتی ایران به عنوان یکی از اجزای کلیدی فرآیند تحریم اقتصادی با حداقل هزینه برای غرب شکل بگیرد. این پژوهش با بهره گیری از روش کاربردی و تحلیلی- توصیفی نشان می دهد کاربرد عملیات روانی در هدایت تحریم های نفتی در سه محور شامل الف) چندجانبه کردن تحریم ها، ب) ایجاد اطمینان از امنیت انرژی به ویژه کاهش عوارض ناشی از حذف منابع نفت ایران برای اتحادیه اروپا و ج) افزایش اثربخشی تحریم در داخل کشور با هدف بی ثبات سازی، از ابزار اساسی کاهش تاثیرات سوء تحریم نفتی ایران بوده است.
    کلید واژگان: عملیات روانی، تحریم اقتصادی، امنیت انرژی، اتحادیه اروپا، قیمت نفت
    Farzad Mokhlesolaemmeh*
    Adoption of coercive economic measures is considered one of the effective forms of strategic psychological operations and a tool which contributes to its more desirable influence. Economic sanctions against the Islamic Republic of Iran entered a new phase in 2012 with the multilateral, multifaceted and multilayered embargo against Iran's oil industry. However, in spite of the sensitivity of energy fluctuations, lack of disruption in the energy market despite the discourse governing the technical and political reports and the expectation emanating from the geo-energy and geo-political position of Iran raises this assumption that in spite of the impact of energy security on the security of the Western countries, utilization of psychological operations tactics helped the West to impose oil embargo on Iran as a key component of economic sanctions process with the lowest cost. This research work, carried out on the basis of the applied, analytic-descriptive method, indicates that utilization of psychological operations along with the oil embargo was aimed at a) making the sanctions multilateral, b) assuring the West of energy security particularly reducing the harmful effects stemming from of omission Iran’s oil resources on the European Union and c) reinforcing the effects of sanctions inside Iran aimed at destabilization of the government; nonetheless, this measure has proved to be one the essential tools of reducing the adverse impacts of oil embargo on Iran.
    Keywords: psychological operations, economic sanction, energy security, the European Union, oil price
  • آرمین امینی، مقصود رنجبری*
    بشر از دیرباز برای دست یابی و نگهداشت قدرت و برای حفاظت از خود و بعدها برای برتری و استیلا بر دیگران تلاش کرده، این تکاپو همچنان تداوم دارد. از این رو، برای تحقق این میل و آرزوی دیرینه خود از دست زدن به هر ابراز و روشی مضایقه نکرده است. به همین منظور انسان و بعدها دولت ها در تجهیز خود به انواع سخت افزارها برای دفاع از کشورشان، همچنین کشورگشایی و هجوم به سایر سرزمین ها به توفیقات فراوانی دست یافتند. آنچه همیشه برای انسان ها و دولت ها دغدغه بوده و ذهنشان را مشغول داشته است، مانایی قدرت بوده است. هرچه زمان به جلوتر رفت، احساس نیاز به عواملی موثر برای ماندگاری هر چه بیشتر قدرت فزونی یافت. عملیات روانی، جنگ و کشمکش گسترده و فراگیری است که با به کارگیری ابزارها و روش های فرهنگی، ادبی، هنری، تبلیغی، زبانی و ارتباطی گوناگون و به منظور تامین مقاصد اعتقادی و فکری، سیاسی و اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و نظایر آن صورت می گیرد. هدف عملیات روانی شکست دشمن بدون جنگ و خونریزی و از طریق نفوذ و تسخیر روان، عقل و احساس و عواطف بشری است. بر این اساس، نبرد روانی با توجه به موضوع، جهت و طراح آن، تحقق می یابد و به ارزش یا ضدارزش تبدیل می شود. در دنیای کنونی هر آنچه را بشر بخواهد به ارزش تبدیل می کند و هر آنچه را نخواهد به ضد ارزش بدل می سازد، اما قرآن فراتر از این مفاهیم بشری حرکت می کند و عملیات روانی را بر اساس ذات انسان ها و جوامع پایه گذاری می کند و انجام می دهد و آنچه ارتباط عملیات روانی را با حق و حقیقت روشن می کند، طراح، مجری، جهت گیری و هدف آن است.
    کلید واژگان: عملیات روانی، اسلام، پیامبر اسلام (ص)، شایعه
    Dr. Armin Amini, Maqsud Ranjbari*
    Since a long time ago, man has attempted to gain and maintain power in order to protect himself and, later, dominate others and this struggle still persists. To fulfill this desire and dream, he has made use of every means and method. To this end, human beings and, later, states have equipped themselves with a variety of hardware to defend themselves and they have achieved great success in conquering and invading other lands. What has always been a concern for people and states and has preoccupied their minds is permanence of power. The further the time passes, the more eagerness the states have to gain access to the factors which make power permanent. Psychological operations constitute a kind of battle and widespread, pervasive conflict conducted by means of cultural, literary, artistic, advertising, linguistic and communication tools and methods in order to fulfill various ideological, intellectual, political, social, cultural, economic and other aims. The purpose of psychological operations is to defeat the enemy without fighting and shedding blood and by influencing and capturing human mind, intellect and emotions. Accordingly, depending on its theme, direction and designer, a psychological battle is fulfilled and becomes a good value or an anti-value. In today's world, man can turn into a good value whatever he wishes and he can turn into an anti-value whatever he wants. However, Quranic teachings are beyond human concepts; hence, it establishes and conducts psychological operations on the basis of the nature man and his communities. What clarifies the relationship between psychological operations and the truth and reality is their designer, implementer, direction and purpose.
    Keywords: psychological operations, Islam, the Prophet Muhammad (p.b.u.h.), rumor
  • روح الله کریمیان*
    از زمان های دور همواره در جنگ ها، عملیات روانی یکی از بخش های عمده فعالیت گروه های درگیر را شامل شده است. گروهک تروریستی پژاک که از سال 1383 فعالیت خود را در مرزهای شمال غربی جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد از تمام امکانات و روش ها برای ضربه زدن به نظام اسلامی استفاده می کند. یکی از ابعاد اقدامات این گروهک بعد عملیات روانی است که در کنار اقدامات نظامی به صورت گسترده از آن بهره می گیرد. این گروهک اقدامات روانی خود را درسه سطح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی به مورد اجرا گذارده است، و در هر کدام از این سطوح به دنبال اهداف و مقاصدی خاص است که با تکیه بر آسیب پذیری های خاصی که در جامعه وجود دارد و در چارچوب تم های ویژه ای در پی محقق ساختن اهداف خود می باشد. بنابراین مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که: مهم ترین اهداف و اقدامات گروهک پژاک در حوزه عملیات روانی در سطوح راهبردی عملیاتی و تاکتیکی کدامند؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال از روش کتابخانه ای استفاده شده است و هدف شناسایی و بررسی اقدامات این گروهک در حوزه عملیات روانی و اهداف و مقاصد آنان همچنین آسیب پذیری های نظام جمهوری اسلامی ایران است. در نتیجه اقدامات روانی این گروهک، نیز همانند سایر گروه های تروریستی آنان را بسیار بزرگ تر از آنچه در واقعیت وجود دارد نشان می دهد.
    کلید واژگان: پژاک، عملیات روانی، پ، ک، ک، چرخه اقدامات روانی
    Ruhollah Karimian*
    Psychological operations have always comprised a major part of the activities of warring parties since a long time ago. In guerrilla warfare, guerrillas pay particular attention to psychological operations due to weaknesses and shortcomings related to equipment and staffing. The terrorist group PEJAK, which started its activities on the northwest borders of Iran in 2004, has resorted to every means and every method to undermine the Islamic Republic of Iran. One of the measures followed by this group is psychological operations widely utilized by it beside military actions. This group follows psychological measures at strategic, operational and tactical levels and, at each level, works toward some specific objectives which are intended to be fulfilled by taking advantage of the existing vulnerabilities in the society and within the framework of special themes. Hence, the present paper seeks to answer this question: ‘What are the main objectives and measures of the PEJAK Group in the area of psychological operations and at the strategic, operational and tactical levels?’ To answer this question, the library research method has been used and the aim is to identify and evaluate the goals and actions of this group in the field of psychological operations as well as the vulnerabilities of the Islamic Republic of Iran. Like other terrorist and rebellious groups, this group and its importance have been magnified as a result of the psychological operations.
    Keywords: PJAK, psychological operations, P.K.K., cycle of psychological measures
  • حسین آذری*
    عملیات روانی ابزاری است که برای تضعیف روحیه حریف و به تسلیم واداشتن آن و تقویت نیروهای جبهه خودی به کار برده می شود. این ابزار با آغاز انقلاب اسلامی علیه آن استفاده شد. پس از پایان جنگ تحمیلی، مسئله فناوری هسته ای ایران در صدر اخبار و گزارش های رسانه ها و مراکز مطالعاتی همچنین دستگاه های امنیتی- اطلاعاتی غرب و به ویژه امریکا قرار گرفت. از آن پس، امریکا همواره با بهره گیری از مسئله برنامه صلح آمیز هسته ای ایران از آن به عنوان ابزاری برای نگران ساختن افکار عمومی مردم و دولتمردان منطقه و جهان استفاده کرده است. تلاش های امریکا در این زمینه بیش از اینکه بر محور واقعیت های جاری مبتنی باشد بر کاربست عملیات روانی برای افزایش تاثیرگذاری، استوار است. سرانجام اقدامات روانی این کشور باعث شد تا پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت راه یابد و به یکی از مهم ترین موضوعات سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره اخیر تبدیل شود. این پژوهش می کوشد با تکیه بر داده های کتابخانه ای و اخبار رسانه ای، راهکارهای عملیات روانی امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را تبیین و آشکار کند. افزایش بهره گیری امریکا از عملیات روانی برای افزایش نگرانی افکار عمومی در آینده، نتیجه ای است که ضروری می سازد جمهوری اسلامی ایران در تدابیر رسانه ای خود به آن توجه نماید.
    کلید واژگان: فناوری هسته ای، جمهوری اسلامی ایران، امریکا، عملیات روانی
    Hussein Azari*
    Psychological operations is an instrument used to demoralize an opponent, force him to surrender and to strengthen friendly forces. Immediately after the occurrence of the Islamic Revolution, this instrument was utilized against it. Following the end of the Imposed War, Iran's nuclear technology hit the news headlines of the media and caught the attention of research centers as well as security-intelligence services of the West, particularly those of the United States. Since then, America has always utilized Iran's peaceful nuclear program as a pretext to panic the public opinion and the governments of the region and the world. America's efforts in this area are mainly based on the application of psychological operations to increase efficacy rather than on the existing realities. Finally, the psychological measures of the U.S. caused Iran's nuclear case to find its way to the UN Security Council and become one of the most important foreign policy issues of the Islamic Republic of Iran in the recent years. Relying on library data and media news, this research work seeks to explicate and clarify America’s PSYOPs methods against the Islamic Republic of Iran. The growth of America’s using psychological operations to increase public concern in the future is an issue that the Islamic Republic of Iran needs to consider in its media measures.
    Keywords: nuclear technology, the Islamic Republic of Iran, America, PSYOPs
  • بهنام رضاقلی زاده
    هدف این مقاله بررسی گفتمان اسلامستیزی و ایرانهراسی در مطبوعات و رسانه های برجسته غرب است. رسانه های غربی با بهره گیری از روش های عملیات روانی این ایده را تقویت کردهاند که تناقض بسیار روشنی بین اسلام و حقوق بشر وجود دارد. در این رسانه ها، اسلام یک تهدید به شمار آمده، هرگونه نقشی از اسلام در فضای سیاسی، نامطلوب و غیرمنطقی توصیف میشود؛ اما در مقابل، اسلام غربیشده، سکولار، میانهرو و سازگار با دمکراسی غربی توسعه و ترویج داده میشود. به اعتقاد بسیاری از اندیشمندان ارتباطات، اخبار مربوط به جوامع اسلامی، اغلب اخباری بد هستند که مطالبی از جمله خشونت، گروگانگیری، سرقت، جنگ و کشمکش را دربر می گیرند. به دلیل ناکامی غرب در نبرد نظامی و براندازی جمهوری اسلامی، الگوی تعارضجویانه غرب طی سالهای اخیر، دچار تحول شده و پروژه ایرانهراسی در دستور کار قرار گرفته که طی زمان، ابعاد گسترده رسانهای و دیپلماسی به خود گرفته است. از مصادیق عملیات روانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران میتوان به موارد ادعاهای نقض حقوق بشر، برنامه هستهای نظامی، حمایت از تروریسم، دخالت ایران در امور داخلی دیگر کشورها و... اشاره کرد که در این مقاله با رویکرد تحلیلی مورد بحث و کنکاش قرار خواهد گرفت.
    کلید واژگان: عملیات روانی، برجستهسازی اخبار، اسلامستیزی، ایرانهراسی، رسانه های غربی
    Behnam Rezaqolizadeh
    This paper aims to evaluate ‘the anti-Islamism and Iranophobia discourse’ in the outstanding Western newspapers and media. The Western media have highlighted the point that there is a clear conflict between Islam and human rights. In these media, Islam is introduced as a threat and any political function of Islam is considered undesirable and irrational. On the contrary, the Westernized, secular and moderate Islam compatible with the Western democracy is promoted and advanced by them. According to many communications scholars, in the Western media, the news related to Muslim nations is often bad news including such issues as violence, hostage taking, robbery, war and conflict. Due to the failure of the West in military campaign and their inability to overthrow the Islamic Republic, they have transformed their confrontation pattern in recent years and have been focused on ‘the Iranophobia project’ which has assumed widespread media and diplomacy flavor over time. Cases of human rights violation, military nuclear program, support for terrorism, Iran's alleged involvement in the internal affairs of other countries, etc. are some examples of the West’s psychological operations against the Islamic Republic of Iran, which are analytically examined and discussed in this paper.
    Keywords: persuasion, psychological operations, highlighting news, anti, Islamism, Iranophobia, Western media
  • علی کالیراد، مهدی نوری
    این تحقیق بر آن است تا تکنیک های عملیات روانی بهکار گرفته شده توسط فرقه دمکرات آذربایجان در بازه زمانی سال های 1324-25ش را در زمان بحران آذربایجان واکاوی و بررسی کند. سوال اصلی مقاله بر این اصل استوار است که فرقه دمکرات چگونه توانست در بازه زمانی کوتاه (با توجه به حمایت های اتحاد جماهیر شوروی سابق) نسبت به استقرار و تثبیت حکومت خودمختار در منطقه اقدام کند؟ به همین منظور فرضیه اصلی تحقیق به این صورت تدوین شد: فرقه دمکرات آذربایجان به منظور تحکیم حکومت خود در منطقه آذربایجان اقدام به انجام عملیات روانی بر مخاطبین خود(مردم منطقه) با توسل به تکنیک های متفاوت نموده است. نتایج حاصل حاکی از آن است که فرقه دمکرات در فواصل زمانی مختلف از تکنیک های مختلف عملیات روانی بهره برده است، که از مهمترین آن می توان به تکنیک های هراسافکنی، بازخورد سریع، نمادسازی، تاریخسازی و مشروعیت/ مقبولیتسازی برای بیگانه اشاره کرد که با توسل به ابزارهای متداول آن زمان همچون رسانه و پخش اعلامیه اقداماتی موثر انجام داده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده، از اینرو در جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات تحقیق از روش کتابخانه ای و بررسی اسنادی بهره گرفته شده است.
    کلید واژگان: عملیات روانی، مشروعیت، بحران آذربایجان، فرقه دمکرات
    Ali Kalirad, Mahdi Nouri
    This research work aims at exploring the psychological operations techniques utilized by the Democratic Party of Azerbaijan in the Azarbaijan crisis during the years 1945 – 1946. The main question is, ‘How did the Democratic Party manage to establish and consolidate a self-ruling system in the region in a short period of time (considering the supports of the former Soviet Union)?’ To answer this question, the following hypothesis was developed: To consolidate its ruling system in the Azarbaijan region, the Democratic Party conducted psychological operations against its target audience (the people of the region) using various techniques. The results suggest that the Democratic Party utilized various techniques of psychological operations at various intervals (establishment of the Democratic Party, following separatism and establishment of self-ruling government). The most important techniques they utilized were: scare-mongering, rapid feedback, symbolization, history fabrication and provision of legitimacy/acceptability for aliens which were practiced using the ordinary devices of the time including the media and leaflets. This is a descriptive-analytic study and the required data were collected from library sources and documents.
    Keywords: psychological operations, history of the Pahlavi Dynasty, legitimacy, the Azarbaijan crisis, Democratic Party
  • روح الله غلامی، میثم بلباسی، علی ابراهیمی
    قدرت نرم در آستانه قرن بیست ویکم یا عصر اطلاعات، اهمیتی روز افزون پیدا کرده، زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده است. فهم درست قدرت نرم با نگاهی تطبیقی به قدرت سخت به دست می آید. از دیدگاه نئولیبرالیسم قدرتی مهم است که هزینه های مالی و جانی کمتری برای آنها داشته باشد و افزون بر مشروعیت سازی، افکار عمومی را با خود همراه سازد. همچنین به صورتی مسالمت آمیز به اهداف مورد نظر نائل آید. قدرت نرم پدیده ای پیچیده و مرکب است و برخلاف قدرت سخت که ماهیتی ایستا و بسیط دارد، از ماهیتی چندبعدی برخوردار است. قدرت نرم دارای شاخص هایی چون افزایش اقتدار، ماهوی و ذهنی بودن، سنتی بودن، فراگیر بودن، تغییر پذیری، وابستگی متقابل با قدرت سخت و... است و در این راستا از ابزارهایی چون رسانه های دیداری و شنیداری، جنگ سایبری و عملیات روانی بهره می برد. پژوهش حاضر از روش اسنادی- تبیینی بهره گرفته است و دارای هدف پژوهشی و توسعه ای است. در نوشته حاضر پس از مقدمه، در ابتدا به چارچوب نظری و انواع قدرت سخت، نرم و هوشمند پرداخته می شود و پس از آن منابع، اهداف، شاخص ها و ابزار های قدرت نرم به تفصیل بررسی و تحلیل می شود و در پایان نیز به طور موردی، از قدرت نرم امریکا علیه ایران و راهکارهای ایران برای مقابله با قدرت نرم امریکا بحث می شود.
    کلید واژگان: قدرت نرم، نئولیبرالیسم، رسانه، عملیات روانی، فرهنگ
    Ruhollah Gholami, Meysam Belbasi, Ali Ebrahimi
    Soft power became increasingly important on the verge of the 21st century or the information age and influenced human life. Soft power can be understood by comparing it with hard power. According to neoliberalism, only the kind of power is important that has lower financial and life costs for its owners and in addition to legitimization, makes public opinion agree with itself. Also, this kind of power achieves its desired goals in a peaceful way. In contrast to hard power which has a simple and static nature, soft power is a complex and multidimensional phenomenon. Soft power is characterized by such elements as authority enhancement, subjectivity, traditionality, comprehensiveness, variability, interdependence with hard power, etc. It benefits from such devices as audio-visual media, cyber warfare and psychological operations. This study is based on the documentary-explanatory method. Following the introduction, the theoretical framework and types of hard power, soft power and smart power are discussed. Then, the sources, targets, indicators and instruments of soft power are analyzed in detail. Finally, the case of America soft power against Iran and Iran’s strategies for confronting it are discussed.
    Keywords: soft power, neoliberalism, media, psychological operations, culture
  • فرج الله اردیزی
    این مقاله بهره گیری از تبلیغات را طی سال های 1914 تا 1968 در جنگ اول و دوم جهانی و در جنگ ویتنام بررسی می کند. در جنگ اول جهانی برای نخستین بار سازمان هایی با هدف تبلیغات و عملیات روانی شکل گرفتند. این سازمان ها در تبلیغات از ابزار مختلف و فنون پیچیده روان شناسی بهره بردند که در این مقاله تشریح خواهد شد. بهره گیری از تبلیغات به طور معمول ویژگی رژیم های فاشیستی به شمار می رود، لیکن این کشورهای به اصطلاح دمکراتیک بودند که اولین بار از تبلیغات برای کسب حمایت عمومی بهره بردند و همچنان که نشان داده خواهد شد، این کشورها در به کارگیری تبلیغات مهارت بیشتری از رژیم های توتالیتر داشتند. بنابراین در بخش پایانی مقاله تفاوت های تبلیغات در نظام های سیاسی دمکراتیک و توتالیتر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلید واژگان: تبلیغات، عملیات روانی، جنگ های اول و دوم جهانی، جنگ ویتنام
    Farajollah Ardizy
    This article reviews utilization of propaganda during the years 1914 to 1968 in World Wars I and II and the Vietnam War. For the first time in World War I, some organizations were established to pursue propaganda and psychological operations. These organizations made use of various psychological techniques in their propaganda operations which will be explicated in this article. Utilization of propaganda is generally considered to be the attribute of fascist regimes. However, it was the democratic nations who, for the first time, made use of propaganda to win public support. As it is delineated here, these nations had greater skills than totalitarian countries in exploiting propaganda. Hence, the differences of propaganda schemes between democratic and totalitarian political systems will be examined at the end of the article.
    Keywords: propaganda, psychological operations, World Wars I, II, the Vietnam War
  • حجت الله مرادی، سیدیوسف مولایی
    این مقاله به موضوع تبلیغات و عملیات روانی می پردازد. نوشتار حاضر از دو بخش تشکیل شده است. نکته آغازین نوشتار عبارت است از اینکه مفهوم و راهبرد های جنگ پس از جنگ سرد تغییر یافته است. در چارچوب مفهوم جنگ های مدرن، بازنمایی جنگ در رسانه ها از اهمیت بیشتری برای طرفین جنگ برخوردار است و در نتیجه آنها زمان و منابع بیشتری را به کنترل و مدیریت تبلیغات جنگ اختصاص می دهند. این امر بر شیوه های تبلیغات نیز اثر گذاشته است. با این حال، اهداف راهبردی تبلیغات همچنین راهبرد های تبلیغاتی چندان تغییر نکرده اند؛ بنابراین، تحلیل هارولد دی لاسول از اهداف راهبردی تبلیغات و راهبردهای تبلیغاتی در دوران جنگ اول جهانی در بخش نخست مقاله به طور گذرا ارائه شده است. استدلال نویسنده این است که اگرچه کتاب لاسول هفتاد و پنج سال پیش نوشته شده است اما تحلیل او امروزه نیز معتبر و قابل بهره برداری است. در حالی که اهداف و راهبرد های تبلیغات یکسان باقی مانده اند، شیوه های تبلیغات پیچیده تر شده اند و به لحاظ واژه شناسی نیز اصطلاح عملیات روانی جای اصطلاح تبلیغات در ادبیات سیاسی و نظامی را گرفته است. بنابراین، با رجوع به تعاریف نظامی برخی مفاهیم مرتبط با تبلیغات بررسی می شوند. چگونگی استفاده امریکا یا ناتو از تبلیغات و عملیات روانی در سه جنگ (جنگ خلیج فارس، کوزوو و اشغال افغانستان) در فضای پس از جنگ سرد در بخش دوم مقاله بررسی شده است. همچنین امکان بهره برداری از راهبردهای تبلیغاتی لاسول برای درک اقدامات امریکا و ناتو مورد توجه قرار گرفته است. سرانجام نیز ملاحظاتی در باب ویژگی های جنگ های مدرن در جنگ اشغال افغانستان ارائه شده است.
    کلید واژگان: تبلیغات، سانسور، عملیات روانی، جنگ مدرن، جنگ خلیج فارس
    Dr. Hojatollah Moradi, Seyed Yusuph Molaee
    The present article deals with propaganda and psychological operations. It consists of two parts. The first part delineates that following the Cold War, the concept and strategies of war changed. Within the framework of modern warfare concept, representation of war through media has become more important for both sides of the conflict and consequently they allocate more resources to control and manage war propaganda. This has influenced propaganda techniques too. However, the strategic goals of propaganda as well as propaganda strategies have not undergone much changed. Hence, Harold D. Laswell’s analysis on the strategic goals of propaganda and propaganda strategies during World War I is briefly reviewed the first part of the article. It is argued that although Laswell’s book was written seventy-five years ago, his analysis is still valid and operational. The goals and strategies of propaganda have remained the same but propaganda techniques have got more complicated and, from a terminological standpoint, the term ‘psychological operations’ has replaced the term ‘propaganda’ in political and military literature. Thus, referring to the military definitions, some concepts associated with propaganda are reviewed. How America or NATO utilized propaganda and psychological operations in the three wars (Persian Gulf War, Kosovo War and Invasion of Afghanistan) during the post-Cold War period is what the second part of the paper examines. The possibility of utilizing Laswell’s propaganda strategies to understand America and NATO's measures is also considered. Finally, some attributes of modern warfare related to the war which led to invasion of Afghanistan is discussed.
    Keywords: propaganda, censorship, psychological operations, modern warfare, the Persian Gulf War
  • سید حسین محمدی نجم
    در میان مباحث عملیات روانی گاه به واژه ها و مفاهیمی برمی خوریم که یافتن منابع با ارزش درباره آنها عمدتا مشمول طبقه بندی بوده و دسترسی به آنها اغلب دشوار است؛ خاصه مطالبی که کارکرد صرف امنیتی و نظامی دارند بیش از همه، مورد سانسور سازمان های دولتی امریکا قرار دارند. مفاهیمی مانند کنترل ذهن و فناوری صداهای خاموش چنین اند. در پس هر یک از این مفاهیم، بیش از نیم قرن تحقیق و مطالعه محرمانه نهفته است، صدها و بلکه هزاران تجربه آزمایشگاهی و واقعی از اینگونه موارد را باید در پیشینه به نسبت طولانی آنها سراغ بگیریم. مختصر اطلاعاتی که در مورد کاربست واقعی این مفاهیم عایدمان می شود، پرسش های بسیاری را به ذهن متبادر می سازد که در واقع این نوشتار فتح بابی است برای تحقیقات بیشتر و گسترده تر: آیا افزون بر آنچه به عنوان رویکرد متعارف در سطح راهبردی - و با بهره گیری از ابزارهای مختلف رسانه ای و تبلیغاتی- جریان دارد، یک رویکرد نامتعارف نیز در سطح عملیاتی – و حتی تاکتیکی- برای کنترل رفتار و نفوذ در افکار جمعیت هدف به کار گرفته می شود؟ مقاله حاضر این موضوع قدیمی و کمتر شناخته شده را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
    کلید واژگان: عملیات روانی، کنترل ذهن، فناوری صدای خاموش
    Seyyed Hussein Mohammadi-Najm
    Among psyop concepts, there are some terms and notions for which one cannot easily find any reliable sources since they are mainly classified. Those sources with merely security and military applications are more strictly censored by the US state organizations. ‘Mind control’ and ‘silent sound technology’ are among such concepts beyond each of which lies more than half a century of private research and the relatively long history of each of them includes hundreds or even thousands of laboratory experiments or real experiences. The small amount of information we have gained about their applications raises a lot of questions. The present article is hoped to initiate further and more extensive research on such questions: Is there an unconventional approach at the operational level – and even tactical level – underway to control the behavior and influence the thoughts of the target groups in addition to what is going on as the conventional approach at the strategic level – and using media and propaganda mechanisms? The present article tackles this old and less known topic.
    Keywords: psychological operations, mind control, silent sound technology
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال