فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1396)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقاله های پژوهشی
  • مصطفی بلقان آبادی، سید احمد احمدی، علون آبادی، فاطمه بهرامی، خوندابی، مریم فاتحی زاده، رضوان سادات جزایری صفحات 1-5
    زمینه و هدف
    تاکنون در کشور ایران هیچ مطالعه ای در خصوص تاثیر زودانزالی بر زندگی مردان انجام نشده است. تحقیق حاضر این موضوع مهم را با استفاده از روش کیفی از نوع تحلیل محتوا و بررسی تحقیقات و متون مرتبط با مشکلات زودانزالی، مورد بررسی قرار داد.
    مواد و روش ها
    کلید واژه های مرتبط به موضوع مورد نظر در پایگاه های معتبری مانند Elsevier، ProQuest، Science Direct، Google Scholar، SID، PubMed، Magiran و CIVILICA جستجو گردید و از بین مطالعاتی که بین سال های 1970 تا 2016 منتشر شده بودند، 13 مقاله مرتبط انتخاب شد.
    یافته ها
    مطالعه متون بر ارزیابی مشکلات روان شناختی موثر در زندگی مردان زودانزال تمرکز داشت. مشکلات مردان مبتلا به زودانزالی در هشت محور «مدیریت انزال، استرس، اضطراب، رضایت جنسی، سازگاری زوجی، مشکلات فیزیولوژیک، افسردگی و خودپنداره جنسی» دسته بندی گردید.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که برای درمان این اختلال بهتر است هم مرد و هم شریک جنسی اش تحت نظر قرار گیرند و مداخلات به شکل زوجی انجام شود.
    کلیدواژگان: زودانزالی، مردان، ایران
  • عباس امان الهی، شادی جزینی، غلامرضا رجبی صفحات 6-12
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، پیش بینی بدکارکردی جنسی بر اساس مولفه های باورهای جنسی شامل محافظه کاری جنسی، میل و لذت جنسی به عنوان یک گناه، باورهای مربوط به سن، باورهای تصویر بدن، انکار تقدم محبت در رابطه جنسی و ترجیح نقش مادری در دانشجویان زن متاهل بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری دانشجویان زن متاهل دانشگاه های اهواز در سال 1394 بود که 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های شاخص عملکرد جنسی زنان Rosen (Female sexual function index) و پرسش نامه باورهای ناکارامد جنسی Nober (Sexual dysfunctional beliefs) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS به روش تحلیل ممیز گام به گام مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که ترکیب خطی متغیرهای محافظه کاری جنسی، میل و لذت جنسی به عنوان یک گناه، باورهای مربوط به سن، باورهای تصویر بدن، انکار تقدم محبت در رابطه جنسی و ترجیح نقش مادری قادر به پیش بینی عضویت گروهی افراد با و بدون بدکارکردی جنسی با 5/78 درصد صحت در دانشجویان زن متاهل بود. همچنین، کارامدترین متغیر در پیش بینی عضویت گروهی افراد لذت جنسی به عنوان یک گناه با سطح معنی داری 001/0 بود.
    نتیجه گیری
    باورها به عنوان نگرش های شخصی افراد، نقش تعیین کننده ای در بدکارکردی جنسی افراد دارد. لازم است تا در مشاوره و درمان افرادی که بدکارکردی جنسی دارند، به باورها به عنوان عامل مهم برای کاهش بدکارکردی جنسی توجه کرد.
    کلیدواژگان: بدکارکردی جنسی، باورهای جنسی، زنان، دانشجویان
  • امیر قمرانی، علیرضا محسنی اژیه صفحات 13-20
    زمینه و هدف
    بزرگ کردن یک کودک دارای اختلال طیف اوتیسم (Autism Spectrum Disorder یا ASD)، مشکلات روان شناختی زیادی را برای اعضای خانواده به ویژه مادران فراهم می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی بر فقدان لذت جویی و ترس از مسخره شدن مادران دارای فرزند مبتلا به ASD انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری مطالعه را کلیه مادران دارای فرزند مبتلا به ASD در شهر اصفهان تشکیل داد. نمونه گیری به صورت در دسترس و از بین مادرانی که دارای نمرات فقدان لذت جویی و ترس از مسخره شدن بالایی بودند (انحراف معیار بالاتر از میانگین گروه)، صورت گرفت و 40 نفر انتخاب شدند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها، از مقیاس فقدان لذت جویی Snaith-Hamilton و مقیاس ترس از مسخره شدن استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    درمان فراتشخیصی بر مولفه های فقدان لذت جویی شامل تعاملات اجتماعی، تجربیات حسی، خوردن و آشامیدن، تفریح و سرگرمی و نیز ترس از مسخره شدن مادران دارای فرزند مبتلا به ASD تاثیرگذار بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    درمان فراتشخیصی می تواند به عنوان یک برنامه آموزشی موثر جهت کاهش فقدان لذت جویی و ترس از مسخره شدن مادران دارای فرزند مبتلا به ASD مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ققدان لذت جویی، ترس، اختلال طیف اوتیسم، مادران
  • علی محمدزاده، علی خیری هیق صفحات 21-27
    زمینه و هدف
    اختلالات افسردگی اساسی و وسواسی- جبری همپوشی هایی با یکدیگر دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه نشخوار فکری افسرده ساز و ابعاد آن در مبتلایان به اختلالات افسردگی اساسی، وسواسی- جبری و افراد بهنجار بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری را کلیه بیماران مبتلا به اختلالات افسردگی اساسی و وسواسی– جبری مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تبریز تشکیل دادند و از بین آن ها 30 نفر با تشخیص اختلال افسردگی اساسی و 30 نفر با تشخیص اختلال وسواسی- جبری با استفاده از مصاحبه بالینی ساختار یافته بر اساس ملاک های Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders، 5th Edition (DSM-5)، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به همراه 30 نفر گروه شاهد همتا مورد بررسی قرار گرفتند. شرکت کننده ها به پرسش نامه نشخوار فکری افسرد ه ساز پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیری نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات نشخوار فکری افسرده ساز در افراد مبتلا به دو اختلال افسردگی اساسی و وسواسی- جبری بیشتر از افراد عادی بود (001/0 > P). همچنین، تفاوت معنی داری در میانگین نمرات نشخوار فکری افسرده ساز در بین مبتلایان به افسردگی اساسی و وسواسی- جبری مشاهده نشد (330/0 > P).
    نتیجه گیری
    نشخوار فکری افسرده ساز مولفه مشترک در اختلالات افسردگی اساسی و وسواسی- جبری به شمار می رود و می تواند در آغاز، دوام و شدت دو اختلال افسردگی اساسی و وسواسی- جبری نقش داشته باشد. این یافته در فرایند تشخیص و درمان دو اختلال می تواند قابلیت کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: ادراک، اختلال افسردگی اساسی، اختلال وسواسی - جبری
  • الهام موسویان، بابک شریف زاده صفحات 28-34
    زمینه و هدف
    بی نظمی هیجانی به عنوان یکی از علایم اصلی در اختلال شخصیت مرزی (Borderline personality disorder یا BPD)، تاثیرات قابل توجهی بر ادراک هیجانی در این گروه از بیماران دارد و با توجه به اهمیت بازشناسی هیجان در چهره در تعاملات اجتماعی و نتایج ضد و نقیض پژوهش هایی که در گذشته بازشناسی هیجان را در این گروه مورد ارزیابی قرار داده است، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی بازشناسی هیجان در افراد با علایم اختلال شخصیت مرزی و ارتباط این علایم بر تعاملات میان فردی در این گروه از افراد بود.
    مواد و روش ها
    حجم نمونه پژوهش 30 نفر بود که 15 نفر از افراد با علایم اختلال شخصیت مرزی و 15 نفر آزمودنی سالم به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. آزمودنی ها به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین جامعه آماری مربوط انتخاب شدند. پرسش نامه شخصیت مرزی (Borderline personality inventory یا BPI) و پرسش نامه مشکلات بین فردی (Inventory of interpersonal problems یا IIP) و آزمون بازشناسی هیجان در چهره (Facial affect recognition task) بر روی دو گروه اجرا گردید.
    یافته ها
    افراد با علایم اختلال شخصیت مرزی نسبت به همتایان بهنجار در بازشناسی هیجان در چهره عملکرد ضعیف تری داشتند (001/ < P، 5/1 = F). از طرف دیگر، این افراد در بازشناسی همه هیجان های منفی دچار اشکال نبودند، بلکه به طور خاص در بازشناسی هیجان تنفر (010/0 < P، 5/2 =F ) و خشم (020/0 > P، 05/4 = F) نقص داشتند. همچنین، آن ها مشکلات بین فردی بیشتری را نسبت به گروه شاهد نشان دادند (001/ > P، 01/0 = F).
    نتیجه گیری
    نقص در بازشناسی هیجان در چهره می تواند زمینه ساز مشکلات میان فردی در این گروه از افراد با علایم اختلال شخصیت مرزی باشد. بنابراین، توجه به بازشناسی هیجان در چهره به عنوان یکی از مولفه های تاثیرگذار در تعاملات اجتماعی می تواند به فهم بهتر از بدکارکردی اجتماعی در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کمک کند.
    کلیدواژگان: هیجان ها، اختلال شخصیت مرزی، روابط بین فردی
  • مهرنسا شهابی، سید امیر امین یزدی، علی مشهدی، جعفر حسنی صفحات 35-41
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، مشکلات مربوط به ناتوانی در نظم جویی هیجان باعث شده است که محققان زیادی به مطالعه متغیرهای تعیین کننده و مرتبط با آن بپردازند. از جمله این عوامل می توان به کارکردهای تحولی خانواده اشاره نمود. هدف از انجام پژوهش حاضر، پیش بینی مشکلات نظم جویی هیجان بر مبنای کارکردهای تحولی خانواده بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود و در آن 201 نفر از بین تمامی والدین دانش آموزان دوره ابتدایی شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس کارکردهای تحولی خانواده (Developmental family function assessment questionnaire یا DFFAQ) و پرسش نامه دشواری در نظم جویی هیجان(Difficulties emotion regulation scale یا 16-DERS) را تکمیل نمودند. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ابعاد کارکردهای تحولی خانواده با برخی از مولفه های دشواری در نظم جویی هیجانی رابطه معنی داری داشت. همچنین، از بین این ابعاد، سه بعد تفکر منطقی، ارتباط متقابل و بازنمایی ایده ها توانست مولفه های عدم وضوح هیجانی و عدم پذیرش هیجانی، کنترل تکانه را پیش بینی نماید. در مجموع، از بین سایر متغیرهای پیش بین، بعد تفکر منطقی با تبیین 10/0 درصد از واریانس نمرات مولفه عدم وضوح هیجانی، بالاترین ضریب تبیین را برای دشواری در نظم جویی هیجان به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    ابعاد کارکردهای تحولی خانواده پیش بین مهم دشواری در نظم جویی هیجان است و توجه به آن ها توسط روان شناسان و پژوهشگران در جلسات آموزشی و مشاوره برای خانواده ها و درمان های مبتنی بر نظم جویی هیجانی می تواند به کاهش مشکلات نظم جویی هیجان بینجامد و پیامدهای موثرتری را رقم بزند.
    کلیدواژگان: هیجان، نظم جویی، خانواده
  • حسنعلی ویسکرمی، فاطمه رضایی، لیلا منصوری صفحات 42-51
    زمینه و هدف
    اختلال اضطراب فراگیر، شایع ترین اختلال اضطرابی است و بالاترین نرخ همبودی را با سایر اختلالات روان پزشکی دارد. نگرانی شدید، معیار تشخیصی اصلی برای اختلال اضطراب فراگیر است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش خوددلسوزی شناختی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان دختر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر پایه دوم دوره متوسطه دوم شهرستان ایذه بود.
    مواد و روش ها
    طرح این پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه دوم در سال تحصیلی 95-1394 بود. به منظور اجرای مطالعه غربالگری انجام گرفت که ابتدا 302 شرکت کننده پرسش نامه نگرانی Pennsylvania (Penn state worry questionnaires یا PSWQ) را تکمیل نمودند و از میان آن ها 40 نفر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انتخاب گردید. سپس، نمونه های منتخب به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش طی 10 جسله 90 دقیقه ای به مدت 2 ماه تحت آموزش مهارت های خوددلسوزی شناختی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی و استنباطی از جمله تحلیل کواریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    آموزش خوددلسوزی از میان راهبردهای ناسازگار تنظیم شناختی هیجان موجب کاهش معنی دار سرزنش خود، نشخوار فکری و فاجعه آمیز کردن در گروه آموزش شد و از میان راهبردهای سازگار تنها بر راهبرد ارزیابی مثبت مجدد/ اتخاذ دیدگاه موثر بود.
    نتیجه گیری
    می توان گفت که آموزش خوددلسوزی شناختی عامل تاثیرگذار مهمی بر کاهش راهبردهای غیر انطباقی تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر می باشد.
    کلیدواژگان: دلسوزی، هیجان، اضطراب
  • آسیه کریمی، صدیقه رضایی دهنوی، کمال مقتدایی صفحات 52-58
    زمینه و هدف
    یکی از دلایل شایع تر بودن مشکلات روان شناختی در افراد مبتلا به چاقی، کنترل کمتر هیجانات در این افراد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تکنیک های تنظیم هیجان بر کاهش مشکلات روان شناختی زنان مبتلا به چاقی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بود و با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری انجام گردید. نمونه گیری به روش در دسترس، از بین زنان دارای شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) بالاتر از 25 شهر اصفهان در سال 1394 صورت گرفت و 24 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (تکنیک های تنظیم هیجان) و شاهد قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسش نامه 90-Symptom Chek List (90-SCL) جمع آوری گردید. گروه آزمایش 8 جلسه آموزشی تنظیم هیجان مدل Gross را دریافت کرد؛ در حالی که گروه شاهد از این آموزش بی بهره بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ابعاد آسیب شناختی روانی نشان داد که تنظیم هیجان بر کاهش اضطراب و وسواس در مرحله پس آزمون تاثیر معنی داری نداشت (050/0 < P)، اما این اثر در مرحله پیگیری معنی دار بود (050/0 > P). همچنین، تنظیم هیجان تاثیر معنی داری بر کاهش افسردگی و جسمانی سازی در دو مرحله پیگیری و پس آزمون داشت (050/0 > P).
    نتیجه گیری
    آموزش تنظیم هیجان به شیوه گروهی، بر بهبود علایم آسیب شناختی روانی بیماران مبتلا به چاقی اثربخش است و تلویحات مهمی در توجه به درمان های گروهی تنظیم هیجان در کاهش مشکلات بیماران مبتلا به چاقی دارد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، هیجانات، آسیب شناختی روانی، بزرگسال، چاقی
  • مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نشانه های افسردگی بیماران زن مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس
    منصوره نیکو گفتار، رویا خانعلی لو صفحات 59-66
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (Cognitive-behavioral therapy یا CBT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy یا ACT) بر کاهش نشانه های افسردگی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS) بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش شبه آزمایشی بود که به شیوه پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه شاهد انجام گرفت. از بین بیماران زن مبتلا به MS دارای نشانه های افسردگی مراجعه کننده به انجمن MS در سال 1394، نمونه ای 45 نفره انتخاب شد و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره CBT، ACT و گروه شاهد قرار گرفتند. جلسات درمانی طی8 جلسه و در هر جلسه به مدت 45 دقیقه برگزار گردید. داده ها به وسیله پرسش نامه افسردگی Beck (Beck Depression Inventory یا BDI) جمع آوری و با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    هر دو روش CBT، ACT در کاهش علایم افسردگی بیماران مبتلا به MS موثر بود (001/0 > P). روش CBT نسبت به ACT اثربخشی بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    دو روش CBT، ACT از راه های موثر در کاهش افسردگی بیماران مبتلا به MS محسوب می شوند. این نتیجه با توجه به اثربخشی بیشتر CBT، پیشنهاد می کند که CBT به عنوان درمان ترجیحی برای کاهش نشانه های افسردگی در بیماران مبتلا به MS در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، مالتیپل اسکلروزیس، افسردگی
  • مهدیه یوسف زاده، حمید طاهر نشاط دوست، هوشنگ طالبی صفحات 67-77
    زمینه و هدف
    افسردگی از رایج ترین اختلالات همراه با دردهای مزمنی همچون کمردرد است که باعث محدودیت هایی در اثربخشی درمان های شناختی- رفتاری در این افراد می شود. وجود مشکلات و محدودیت های مشابه در برنامه های شناختی- رفتاری به منظور درمان افسردگی، باعث گرایش جدید محققان به استفاده از طرحواره درمانی (Schema therapy یا ST) در درمان افسردگی شده است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (Cognitive-behavioral therapy یا CBT) و ST درکاهش افسردگی در بیماران ایرانی واجد تشخیص کمردرد مزمن صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بود که به صورت طرح شبه تجربی با پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه شاهد انجام شد. 35 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن که برای درمان کمردرد خود به کلینیک فوق تخصصی درد یا درمانگاه جراحی مغز و اعصاب بیمارستان های اختر و امام حسین (ع) شهر تهران مراجعه کرده بودند، با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. کلیه بیماران پرسش نامه های درد مزمن، مولفه افسردگی از پرسش نامه 21 سوالی افسردگی، اضطراب، استرس (Depression anxiety stress scale یا 21-DASS) را در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه تکمیل کردند. همچنین، گروه تحت ST علاوه بر پرسش نامه های ذکر شده، نسخه کوتاه پرسش نامه طرحواره Young-90 سوالی (Young schema questionnaire-Short form یا YSQ-SF) را نیز تکمیل نمودند. برای بررسی تاثیر دو شیوه درمانی بر کاهش افسردگی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن، از مدل رگرسیون با اثر تصادفی در نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    روش های CBT (005/0 > P) و ST (033/0 > P) تاثیر معنی داری بر کاهش افسردگی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن در مرحله پیگیری داشت، اما در این مرحله بین دو روش اختلاف معنی داری از نظر کاهش بر نمرات افسردگی مشاهده نشد (519/0 > P).
    نتیجه گیری
    هر دو روش CBT و ST در بهبود علایم افسردگی مبتلایان به کمردرد مزمن موثر است و می تواند به عنوان روش درمانی مناسبی در مبتلایان به درد مزمن افسرده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درد مزمن، کمردرد مزمن، افسردگی، درمان شناختی- رفتاری، طرحواره درمانی
  • مریم رضایی، محمد باقر کجباف صفحات 78-83
    زمینه و هدف
    یادگیری ریاضی برای دانش آموزان عادی دشوار است که این دشواری در دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری ریاضی دو چندان می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، مطالعه اثربخشی آموزش ریاضی بر اساس هوش های چندگانه Gardner بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی دارای ناتوانی یادگیری بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه شاهد انجام شد. جامعه تحقیق را تمام دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی دارای ناتوانی یادگیری ریاضی شهر اصفهان تشکیل داد. از این میان، 42 نفر به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. سپس، گروه آزمایش به 8 گروه تقسیم شد. گروه های آزمایش 6 جلسه 60 دقیقه ای آموزش ریاضی بر اساس هوش های چندگانه را دریافت کردند و گروه شاهد در لیست انتظار بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، آزمون معلم ساخته ریاضیات (عملیات ضرب) بود. داده ها با استفاده از آزمون کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میانگین نمرات ریاضی گروه آزمایش و شاهد در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0 > P)؛ به این صورت که میانگین نمرات گروه آزمایش به طور معنی داری از میانگین نمرات گروه شاهد بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت که آموزش ریاضی بر اساس هوش های چندگانه Gardner، می تواند بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: ریاضی، ناتوانی یادگیری، هوش های چندگانه Gardner، دانش آموزان
  • امینه سادات طباطبایی، ایلناز سجادیان، مسعود معتمدی صفحات 84-92
    زمینه و هدف
    عملکرد جنسی مناسب و سالم، یکی از نشانه های سلامت جسم و روان است و باعث ایجاد حس لذت مشترک در بین زوجین می شود. با توجه به اهمیت فرایندهای روان شناختی جنسی زنان، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy یا ACT) بر عملکرد جنسی و فرایندهای روان شناختی جنسی زنان 20 تا 50 سال متاهل مبتلا به اختلالات جنسی شهر اصفهان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون باگروه شاهد و پیگیری یک ماهه بود. نمونه آماری شامل 20 نفر از زنان متاهل 20 تا 50 سال بود که در بهار 1394 به کلینیک ها و مطب های روان پزشکی زنان و زایمان واقع در شهر اصفهان مراجعه کرده و با توجه به نسخه پنجم راهنمای تشخیصی آماری اختلالات روانی(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th edition یا DSM-V)، تشخیص اختلالات جنسی دریافت بودند. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه جایگزین شدند (هر گروه 10 نفر). ابزار جمع آوری شامل پرسش نامه های جمعیت شناختی، عملکرد جنسی زنان Rosen، کم رویی جنسی van lankveld و جرات ورزی جنسی Hurlbert بود. مداخله پژوهش شامل 10 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای درمان ACT برای گروه آزمایش بود و گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکرد.
    یافته ها
    روش ACT بر بهبود عملکرد جنسی، جرات ورزی جنسی و کاهش کم رویی جنسی زنان موثر بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    می توان برای بهبود عملکرد جنسی، جرات ورزی جنسی و کاهش کم رویی جنسی زنان مبتلا به اختلالات جنسی، از روش ACT سود جست.
    کلیدواژگان: فعالیت جنسی، جرات ورزی، اختلالات جنسی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • مرضیه عزیزیان، حسن اسدزاده، حمید علیزاده، فریبرز درتاج، اسماعیل سعدی پور صفحات 93-103
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر بهبود توجه، بازداری و حافظه کاری در دانش آموزان با هوش مرزی پایه سوم ابتدایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه شاهد بود. برای آموزش کارکردهای اجرایی، از بسته آموزشی کارکردهای اجرایی که شامل 10 بازی آموزشی نرم افزاری و 10 بازی آموزشی مداد- کاغذی برای کارکردهای اجرایی بود، استفاده شد. به منظور بررسی تاثیر این بسته آموزشی بر بهبود توجه، بازداری و حافظه کاری، 34 دانش آموز با هوش مرزی پایه سوم ابتدایی به روش نمونه گیری ترکیبی از مدارس ابتدایی انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (18 نفر) و شاهد (16 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت بیست جلسه 70 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفت. داده های به دست آمده از آزمون های هوشی Raven، 2d، Stroop، حافظه ارقام در Wechsler و آزمون Cornoldy با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (درون، بین آزمودنی) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آموزش کارکردهای اجرایی در بهبود توجه و حافظه کاری دانش آموزان با هوش مرزی به طور معنی داری موثر واقع شد. این آموزش بیشترین تاثیر را در بهبود حافظه کاری دیداری و شنیداری، کاهش خطا و افزایش کارایی تمرکز در آزمون 2d داشت و در آزمون Stroop بر خلاف بهبودی در کارکردها، فقط قادر بود تا در زمان واکنش تاثیر معنی داری داشته باشد و تاثیر معنی داری در کاهش خطا و افزایش پاسخ نداشت. همچنین، در افزایش کارایی کل در آزمون 2d که نشان دهنده سرعت آزمودنی بود، نیز موثر واقع نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش در مجموع اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر توجه، بازداری و حافظه کاری دانش آموزان با هوش مرزی پایه سوم ابتدایی را تایید کرد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، توجه، حافظه کاری، بازداری، عملکرد هوش مرزی
  • رضوان هویدافر، مریم فاتحی زاده، احمد احمدی، رضوان سادات جزایری، محمدرضا عابدی صفحات 104-110
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مطالعه کیفی آسیب های تعاملی زوجین در خانواده های زنان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بر اساس مصاحبه با خانواده درمانگران بود.
    مواد و روش ها
    جامعه پژوهش را همه متخصصان خانواده در حوزه درمان روان شناختی تشکیل داد. شرکت کنندگان مطالعه شامل دوازده متخصص با تجربه در زمینه درمان های روانی خانواده بود که به شکل هدفمند از نوع همگون انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. سوال اصلی پژوهش عبارت بود از مردان با همسران مبتلا به شخصیت مرزی، دچار چه آسیب های تعاملی هستند؟» و سوالات فرعی منشعب از سوال اصلی بود که آسیب های مختلف تعاملی در ابعاد مختلف زندگی زوجی را در برمی گرفت. داده های حاصل از مصاحبه به روش تماتیک تجزیه و تحلیل گردید که در سه مرحله توصیف، کاهش و تفسیر داده ها را تحلیل نمود.
    یافته ها
    از 533 عبارت مرتبط با آسیب های ارتباطی که از مصاحبه با متخصصان استخراج شد، در کدگذاری باز 133 مفهوم مرتبط با آسیب های ارتباطی به دست آمد و در کدگذاری محوری در 16 زیرمقوله خلاصه شد و در نهایت، در چهار مقوله جمع بندی گردید که عبارت از «آسیب های فردی موثر بر زندگی زوجی، آسیب های بین فردی اجتماعی، آسیب های بین فردی زوجی و آسیب های بین فردی خانوادگی» بود.
    نتیجه گیری
    حضور یک زن با شخصیت مرزی آسیب هایی را در خانواده تولید می کند که احتمال فروپاشی آن را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، ارتباطات، اختلال شخصیت مرزی، زنان، خانواده درمانی
  • احمد نوری، عذرا اعتمادی، رضوان سادات جزایری، مریم فاتحی زاده صفحات 111-117
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف کشف همسرآزاری روان شناختی مردان علیه زنان در نمونه ای از زوجین ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی و از منظر روش، یک طرح کیفی از نوع داده بنیاد بود. جامعه آماری مطالعه را «زنان مورد آزار قرار گرفته از طرف همسر در شهر اصفهان، متخصصان مشاوره خانواده و منابع الکترونیکی، کتاب، پایان نامه و مجلات معتبر» تشکیل داد. نمونه گیری به صورت هدفمند آغاز شد و تا اشباع مقوله ها ادامه یافت. داده ها مشتمل بر 21 مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با زنان متاهل آزار دیده، 10 مصاحبه با متخصصان مشاوره خانواده و همچنین، تحلیل محتوای کتب، مقالات و مجلات در ارتباط با همسرآزاری روان شناختی بود.
    یافته ها
    از جمله مصادیق همسرآزاری روان شناختی مردان علیه زنان می توان به «بی توجهی نسبت به همسر، عدم تعهد و مسوولیت پذیری، رفتار تحکمی، روی آوردن به ارزش های ضد اخلاقی و برخی عادات و ویژگی های شخصیتی آزار دهنده» اشاره نمود. عوامل همسرآزاری نیز شامل عوامل زمینه ای همچون «زمینه اجتماعی، مذهبی، اقتصادی، محیطی، فرهنگی و خانوادگی» بود. عوامل مداخله گر به صورت «عوامل مربوط به مداخله دیگران، ویژگی های فرد آزار دیده و عوامل زمینه ساز» بروز پیدا کرد. عوامل علی شامل «شرایط بین فردی و تیپ های شخصیتی» بود. مهم ترین استراتژی زنان نسبت به همسرآزاری عبارت از «واکنش تهاجمی- تقابلی، سکوت، مسالمت آمیز، تدافعی، اصلاحی و جایگزینی» بود. پیامدهای همسرآزاری روان شناختی نیز به شکل «پیامد های فردی، بین فردی، خانوادگی و اجتماعی» نمایان شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، همسرآزاری روان شناختی مردان علیه زنان تحت تاثیر عوامل زمینه ای، مداخله گر، روان شناختی و شخصیتی قرار دارد. از این رو، به نظر می رسد مدل برگرفته از تحقیق حاضر بتواند مدل مناسبی جهت استفاده در مداخلات درمانی برای زنان آسیب دیده باشد.
    کلیدواژگان: خشونت زناشویی، زوجین، ایران، پژوهش کیفی
  • مصطفی نجفی، شهلا آکوچکیان، بهزاد مهکی، مریم رضایی، فریبا سادات طاهرپور صفحات 118-125
    زمینه و هدف
    اختلال نقص توجه و بیش فعالی (Attention-deficit hyperactivity disorder یا ADHD) تاثیر زیادی بر یادگیری کودکان مبتلا دارد. توجه به تفاوت های فردی، از نکات مهم در آموزش این کودکان می باشد که نظریه هوش چندگانه Gardner مبتنی بر این اصل است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش بر اساس نرم افزار Inspiration بر تغییر نیم رخ هوش چندگانه کودکان مبتلا به ADHD در استان اصفهان بود.
    مواد و
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود که به روش پیش آزمون و پس آزمون و مقایسه با گروه شاهد انجام شد. نمونه های پژوهش را 64 دانش آموز 13-6 ساله مبتلا به ADHD تشکیل داد که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی و طبق جدول اعداد تصادفی، در دو گروه شاهد و مداخله قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل قیاس سنجش، برآورد هوش چندگانه و بررسی تاثیر آموزش بر اساس نرم افزار آموزشی Inspiration بر تغییر نیم رخ هوش چندگانه در این کودکان بود. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های آزمون Paired t نشان داد که بین نیم رخ هوش چندگانه کودکان مبتلا به ADHD در مرحله پس آزمون میان دو گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت (050/0 ≥ P). استفاده از بازی Inspiration، موجب افزایش نیم رخ هوش چندگانه آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد در مرحله پس آزمون شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از بازی Inspiration در افزایش نیم رخ هوش چندگانه کودکان مبتلا به ADHD موثر است و استفاده از این روش در کنار سایر روش های درمانی و آموزشی، برای این کودکان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هوش های چندگانه، بازی های کامپیوتری، کودک دارای نقص توجه و بیش فعالی، Inspiration
  • مقاله مروری
  • محمد خدایاری فرد، احمد منصوری، محمد علی بشارت، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 126-134
    اختلال اضطراب فراگیر، اختلال فراگیری است که از طریق اضطراب بیش از حد و نگرانی کنترل ناپذیر مشخص می شود و مکانیسم ها و عوامل خطرساز متعددی در ایجاد و تداوم آن دخیل می باشد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف مرور رابطه بین دینداری و معنویت گرایی با اختلال اضطراب فراگیر و همچنین، درمان های یکپارچه شده دینی و معنوی این اختلال انجام گرفت. بررسی پیشینه پژوهش نشان داد که بین دینداری و مقابله های دینی با اختلال اضطراب فراگیر رابطه معنی داری وجود داشت. همچنین، دینداری و معنویت گرایی به گونه موفقیت آمیزی با درمان های اختلال اضطراب فراگیر یکپارچه شده است. علاوه بر این، درمان های یکپارچه شده دینی و معنوی تاثیر معنی داری بر نشانه های این اختلال دارد. نتایج پژوهش حاضر بیانگر اهمیت ترکیب عوامل دینی و معنوی در سایر رویکردهای درمانی اختلال اضطراب فراگیر است.
    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، دینداری، معنویت گرایی
|
  • Mustafa Bolghan-Abadi, Seyyed Ahmad Ahmadi-Olounabadi, Fatemeh Bahrami-Khondabi, Maryam Fatehizade, Rezvanoosadat Jazayeri Pages 1-5
    the aim of the present qualitative study was to assess this issue through content analysis and evaluation of previous studies on this topic.
    Methods and Materials: Elsevier, ProQuest, ScienceDirect, Google Scholar, SID, PubMed, Magiran, and CIVILICA databases were searched using related keywords and 13 articles were selected from among those published during 1970-2016.
    Findings: This study concentrated on the assessment of psychological problems affecting the lives of men with PE. The problems of men with PE were categorized into 8 main themes of ejaculation management, stress, anxiety, marital adjustment, sexual satisfaction, physiological problems, depression, and sexual self-concept.
    Conclusions
    It seems that concentrating on both men with PE and their partners and performing interventions in the form of couples therapy is more effective on the treatment process.
    Keywords: Premature ejaculation, Men, Iran
  • Abbas Amanelahi, Shadi Jazini, Gholamreza Rajabi Pages 6-12
    Aim and
    Background
    The purpose of the present study was the prediction of sexual dysfunctions based on components of sexual beliefs including sexual conservatism, sexual desire and pleasure as a sin, age-related beliefs, body image beliefs, denying affection primacy, and motherhood primacy among married female students in Ahvaz, Iran.
    Methods and Materials: The research method used was correlational. The statistical population consisted of all married female students of universities in Ahvaz in 2015, from among which 200 participants were selected through convenience sampling. The data gathering tools used included the Female Sexual Dysfunction Index (Rosen et al.), Sexual Dysfunctional Beliefs Inventory (Nober). Data were analyzed using stepwise discriminant analysis in SPSS software.
    Findings: Data analysis showed that linear combination of the variables of sexual conservatism, sexual desire and pleasure as a sin, age-related beliefs, body image beliefs, denying affection primacy, and motherhood primacy can predict sexual dysfunction among married female students with 78.5% accuracy. The most efficient predictor of sexual dysfunction was the sexual desire and pleasure as a sin variable with the significance level of 0.001.
    Conclusions
    Beliefs as a personal attitude have an important role in individuals’ sexual dysfunctions. Thus, beliefs must be considered as an important factor in the counseling and treatment of people with sexual dysfunctions.
    Keywords: Sexual Dysfunctions, Sexual Beliefs, Women, Students
  • Amir Ghamarani, Alireza Mohseni-Ezhiyeh Pages 13-20
    Aim and
    Background
    Raising a child with autism spectrum disorder (ASD) results in many psychological problems for family members, especially mothers. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of transdiagnostic treatment method on anhedonia and gelotophobia (the fear of being laughed at) in mothers of children with ASD.
    Methods and Materials: The statistical population included all mothers of children with ASD in the city of Isfahan, Iran. Sampling was conducted through convenience sampling from among mothers who had obtained the highest scores in anhedonia and gelotophobia (a SD of higher than the mean scores of the group). As a result, 40 individuals were selected, and then, divided randomly into control and experimental groups. The Snaith-Hamilton Pleasure Scale (SHPS) and the Fear of Being Laughed at Scale were used to collect data. The data were analyzed using MANCOVA in SPSS software.
    Findings: The results indicated that transdiagnostic treatment is effective on the components of anhedonia including social interaction, sensory experience, eating and drinking, interest/pastimes, and gelotophobia (P ≤ 0.05).
    Conclusions
    The findings of the present study indicated that transdiagnostic treatment can be an effective educational program for reducing anhedonia and gelotophobia in mothers of individuals with ASD.
    Keywords: Anhedonia, Fear, Autism spectrum disorder, Mothers
  • Ali Mohammadzadeh, Ali Kheiry-Hiagh Pages 21-27
    Aim and
    Background
    Major depression disorder (MDD) is comorbid with obsessive-compulsive disorder (OCD). The aim of this study was to compare depressing rumination and its components among patients with MDD and OCD and healthy individuals.
    Methods and Materials: The current study was a causal-comparative research. The statistical population included all patients with MDD and OCD referred to the clinics, psychiatric centers, and counseling centers in the city of Tabriz, Iran. Using structured clinical interviews based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5) and convenience sampling, 30 individuals with MDD and 30 individuals with ODC were selected and compared with a group of 30 healthy matched individuals. The participants completed the Depressive Rumination Inventory. To analyze the data, MANOVA was used in SPSS software.
    Findings: The results showed that the mean scores of depressive rumination were significantly higher in patients with MDD and OCD compared to healthy individuals (P
    Conclusions
    Depressive rumination is a common component in both MDD and OCD, and can play a role in the development, maintenance, and severity of the two disorders. This finding could be applied in the diagnosis and treatment of these two disorders.
    Keywords: Cognition, Major depressive disorder, Obsessive-compulsive disorder
  • Elham Moosavian, Babak Sharifzadeh Pages 28-34
    Aim and
    Background
    Emotion dysregulation, as one of the main symptoms of borderline personality disorder (BPD), has significant effects on emotional perception in this group of patients. Given the importance of facial affect recognition in social interactions and contradictory results of researches that have evaluated the emotion recognition of patients with BPD in the past, the aim of the present study was to investigate emotion recognition in individuals with borderline personality symptoms and the relationship between these symptoms and interpersonal interactions in these individuals.
    Methods and Materials: The study subjects included 30 people; 15 with the symptom of BPD and 15 healthy subjects as control group. Subjects were selected from among the related statistical population through convenience sampling. The Borderline Personality Inventory (BPI) and Inventory of Interpersonal Problems (IIP) were completed and facial affect recognition task was conducted on the two groups.
    Findings: The findings of this study suggest that people with BPD symptoms have poor performance in facial affect recognition compared to their healthy counterparts (F = 1.5, P
    Conclusions
    Deficits in facial affect recognition may underlie interpersonal problems in people with the symptoms of BPD. Therefore, paying attention to emotion recognition as an effective factor in social interactions can help us better understand underlying factors of social dysfunction in patients with BPD.
    Keywords: Emotions, Borderline personality disorder, Interpersonal relations
  • Mehrnesa Shahabi, Sayed Amir Aminyazdi, Ali Mashhadi, Jafar Hasani Pages 35-41
    Aim and
    Background
    In recent years, problems related to emotion regulation inability have led many researchers to study and determine variables associated with this issue. One of these variables is family functions. Therefore, the aim of the present study was to predict difficulties in emotion regulation based on developmental family functions.
    Methods and Materials: This was a descriptive, correlational study. The study subjects included 201 parents of elementary school students in the academic year 2014-2015 in Tehran, Iran. The participants were selected through convenience sampling. The participants completed the Developmental Family Function Assessment Questionnaire (DFFAQ) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS-16). Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis in SPSS software.
    Findings: The results showed that the dimensions of developmental family functions had significant relationships with some components of difficulties in emotion regulation. Moreover, of the 7 dimensions of developmental family function, 3 dimensions (logical thinking, two-way interaction, and representations of ideas) had predictive power for the components of lack of emotional clarity, emotional rejection, and impulse control and repression. Logical thinking, with the explanation of 10% of variance in the score of lack of emotional clarity, had the highest coefficient of determination for difficulties in emotion regulation.
    Conclusions
    From the findings of this study, it can be inferred that dimensions of developmental family functions were important predictors of difficulties in emotion regulation. Therefore, their consideration in emotion regulation therapy and family education programs can lead to decreased emotion regulation problems and more effective outcomes.
    Keywords: Emotion, Family, Regulation
  • Hasan Ali Veiskarami, Fatemeh Rezaei, Leila Mansouri Pages 42-51
    Aim and
    Background
    Generalized anxiety disorder (GAD) is the most common type of anxiety disorder and has high rates of comorbidity with other psychiatric disorders. Sever anxiety is the main diagnostic criteria for GAD. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive self-compassion training on cognitive emotion regulation strategies in female second grade high school students with GAD.
    Methods and Materials: The present experimental study was conducted with pretest-posttest design and a control group. The statistical population of this study consisted of all female second grade students of high schools in Izeh, Iran, in the academic year of 2015-2016. Screening was conducted and 302 participants completed the Penn State Worry Questionnaires (PSWQ), then, 40 individuals with GAD were identified and randomly assigned to experimental and control groups. The instrument used in this study was the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). The experimental group received 10 sessions of self-compassion training lasting 90 minutes, 1 session per week, for 2 months. Data analysis was performed using descriptive and inferential tests such as ANCOVA.
    Findings: The results showed that self-compassion training significantly decreased self-blame, rumination, and catastrophising, from among maladaptive emotion regulation strategies, in the experimental group. From among adaptive emotion regulation strategies, it only effected positive reappraisal in the experimental group.
    Conclusions
    Based on the results, it can be concluded that cognitive self-compassion training is an important factor in reducing some maladaptive cognitive emotion regulation strategies in students with GAD.
    Keywords: Compassion, Emotions, Anxiety
  • Asieh Karimi, Sedigheh Rezaei-Dehnavi, Kamal Moghtadaei Pages 52-58
    Aim and
    Background
    A reason for the higher prevalence of psychological problems in individuals with obesity is their lack of emotional control. The aim of this study was the assessment of the effectiveness of emotion regulation techniques on the psychopathological problems in women with obesity.
    Methods and Materials: The present clinical trial was conducted through pretest-posttest method and follow-up. From among all women with BMI of over 25 in Isfahan, Iran, in 2015, 24 women were selected through convenience sampling and randomly assigned to two experimental (emotion regulation techniques) and control groups. Data were collected using the Symptom Checklist-90 (SCL-90) questionnaire. The collected data was analyzed using ANCOVA in SPSS software.
    Findings: The results of psychopathology dimensions indicated that the effect of emotion regulation on the reduction of anxiety and obsession was not significant in the posttest stage (P > 0.05), but it was significant in the follow-up stage (P
    Conclusions
    It can be concluded that emotion regulation education is effective on the improvement of psychopathological symptoms in patients with obesity and it has some important implications in the consideration of emotion regulation group therapy in the reduction of the problems of patients with obesity.
    Keywords: Group therapy, Emotions, Psychopathology, Adolescent, Obesity
  • Comparison of the Effectiveness of Cognitive-Behavioral Therapy and Acceptance and Commitment Therapy on Reducing Symptoms of Depression in Women with Multiple Sclerosis
    Mansooreh Nikoogoftar, Roya Khanaliloo Pages 59-66
    Aim and
    Background
    The aim of this study was to compare the efficacy of cognitive-behavioral therapy (CBT) and acceptance and commitment therapy (ACT) in reducing depression symptoms in patients with multiple sclerosis (MS).
    Methods and Materials: This experimental study was conducted with pretest-posttest design and control group. From among female patients with MS who referred to the MS Society in 2015 with depression symptoms, a sample of 45 individuals was selected. The subjects were randomly divided into 3 groups of CBT, ACT, and control (n = 15). Therapy sessions consisted of 8 sessions, each session was held for 45 minutes. Data were collected using the Beck Depression Inventory (BDI) and were analyzed using ANCOVA in SPSS software.
    Findings: The results showed that CBT and ACT were both effective in reducing depression symptoms in patients with MS (P
    Conclusions
    The results showed that CBT and ACT are effective methods of reducing depression in patients with MS. Due to the higher efficacy of CBT, it has been suggested as the preferential treatment for the reduction of depression symptoms in patients with MS.
    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Acceptance, commitment therapy, Multiple sclerosis, Depression
  • Mahdieh Yousefzadeh, Hamid Taher Neshatdust, Houshang Talebi Pages 67-77
    Aim and
    Background
    Depression is one of the most common comorbidities of chronic pains such as chronic back pain and is the cause of limitations in the efficacy of cognitive-behavioral therapies (CBTs) in individuals with chronic pain. The existence of similar limitations and problems in cognitive-behavioral programs for the treatment of depression has caused a growing trend in the use of schema therapy by researchers in this regard. The aim of the present study was to compare the effectiveness of CBT and schema therapy on the reduction of depression in Iranian patients with chronic low back pain.
    Methods and Materials: The present clinical trial was conducted with a quasi-experimental design, pretest-posttest, fallow-up, and control group. In this study, 35 patients with chronic low back pain who were referred to pain specific clinics or neurosurgery clinics of Akhtar Hospital and Imam Hussein Hospital (AS) in Tehran, Iran, were selected through purposive sampling method. All patients completed the Chronic Pain Questionnaire, and Depression Subscale of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21) in the pretest, posttest, and 2 months follow-up stages. Moreover, the schema therapy group completed the 90-Item Short Form of Young Schema Questionnaire (YSQ-SF) in addition to the mentioned questionnaires. Mixed effect regression model was used in SPSS software to investigate the efficacy of the two therapy methods on the reduction of depression in patients with chronic back pain.
    Findings: Results showed that CBT (P
    Conclusions
    Both CBT and schema therapy are effective in improving symptoms of depression in patients with chronic low back pain and can be used as appropriate treatment methods in patients with chronic pain and depression.
    Keywords: Chronic pain, Chronic back pain, Depression, Cognitive behavior therapy, Schema therapy
  • Maryam Rezaei, Mohammad Bagher Kajbaf Pages 78-83
    Aim and
    Background
    Learning mathematics is difficult for ordinary students, and thus, twice as difficult for students with mathematics learning disability (MLD). Therefore, the purpose of this study was to study the effectiveness of training based on Gardner’s multiple intelligences on the performance of female students in third grade primary schools with MLD.
    Methods and Materials: The research method was experimental with pretest-posttest and control group. The research population included all female third grade primary students with MLD in Isfahan, Iran. From among them, 42 subjects were selected through cluster sampling and were assigned to intervention and control groups. Then, the intervention group was divided into 8 groups. The intervention groups received 6 sessions of Gardner’s multiple intelligence training (60-minutes each) and the control group participants were on the waiting list. The data collection tool was a teacher-constructed mathematical test (Multiplication operation). The data were analyzed using ANCOVA.
    Findings: Results showed significant differences between the mean math score of the intervention and control groups in the posttest and the follow-up (P
    Conclusions
    According to the results, it can be concluded that mathematics education based on Gardner's multiple intelligences can be effective on the academic performance of students.
    Keywords: Mathematics, Learning disability, Gardner's multiple intelligences, Students
  • Amineh Sadat Tabatabayi, Ilnaz Sajjadian, Masood Motamedi Pages 84-92
    Aim and
    Background
    Healthy sexual function is a sign of physical and mental health and creates a mutual sense of pleasure among couples. Due to the importance of women's sexual and psychological processes, the aim of this study was to assess the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on sexual function, sexual self-consciousness, and sexual assertiveness in women of 20-50 years of age in Isfahan, Iran.
    Methods and Materials: This study was conducted with pretest-posttest and 1 month follow-up. The study subjects were 20 married women who referred to women’s parturition and psychiatric clinics in Isfahan and had been diagnosed with sexual dysfunction based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th edition (DSM-5) in the spring of 2015. The subjects were assigned to two groups (n = 10). The experimental group received 10 sessions (each session lasted 45 minutes) of ACT and the control group did not receive any intervention. The data collection tools consisted of a demographic questionnaire, the Female Sexual Function Index (FSFI) (Rosen et al.), Sexual Self-Consciousness Scale (SSCS) (van Lankveld et al.), and Hurlbert Index of Sexual Assertiveness (HISA).
    Findings: ACT was effective on improvement of sexual function, sexual self-consciousness, and sexual assertiveness (P
    Conclusions
    According to the results, ACT can be used for improvement of sexual function, sexual self-consciousness, and sexual assertiveness.
    Keywords: Sexual activity, Assertiveness, Sex disorders, Acceptance, commitment therapy
  • Marzieh Aziziyan, Hassan Asadzadeh, Hamid Alizadeh, Faribourz Dortaj, Esmaeil Sadipour Pages 93-103
    Aim and
    Background
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of executive functions training on the enhancement of attention, working memory, and inhibition in third-grade pupils with borderline intellectual functioning.
    Methods and Materials: The present research was a quasi-experimental study with pretest, posttest, follow-up, and control group. The educational package included 10 educational computer games and 10 pencil-paper games. In order to investigate the effectiveness of the training package, 34 third-grade pupils with borderline intellectual functioning were selected from elementary schools through combined sampling method and were randomly divided into two experimental (n = 18) and control (n = 16) groups. The experimental group received 20 sessions (70 minutes each) of training. The data collected through Raven's Progressive Matrices (RPM), d2, Stroop test, Cornoldy Working Memory Test, and Digit Span test were analyzed using repeated measures ANOVA.
    Findings: The results showed that executive function training significantly improved attention and working memory of students with borderline intellectual functioning. This training had the greatest impact on verbal and visual working memory, reduced errors, and increased concentration performance in the d2 test. It only had a significant effect on reaction time in the Stroop test. In addition, it was not effective on increasing total efficiency in the d2 test that is indicative of subjects’ speed.
    Conclusions
    The results of this study confirmed the overall effectiveness of executive functions training on enhancement of attention, working memory, and inhibition in students with borderline intellectual functioning.
    Keywords: Executive function, Attention, Working memory, Inhibition, Borderline intellectual functioning
  • Rezvan Hoveidafar, Maryam Fatehizade, Ahmad Ahmadi, Rezvanosadat Jazayeri, Mohamadreza Abedi Pages 104-110
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to assess interactional pathologies among couples consisting of a woman with borderline personality disorder based on interviews with family therapists.
    Methods and Materials: The research population of this qualitative study consisted of all family specialists in psychological family therapy. The study participants were 12 specialists with experience in psychological family therapy. The subjects were selected through purposive homogeneous sampling method. Data were collected through semi-structured interviews. The gathered data were analyzed using thematic method in 3 steps of description, reduction, and analysis.
    Findings: From the 533 sentences related to interactional pathologies extracted from specialists’ interviews, 133 concepts related to interactional pathology were extracted in open coding. They were summarized into 16 subthemes in axial coding. These subthemes were summarized into the 4 themes of personal pathology effective on couples’ life, social interpersonal communication pathologies, couple interpersonal pathologies, and family interpersonal pathologies.
    Conclusions
    It can be concluded that the presence of women with borderline personality disorder exposes their family to damages that increase the probability of family disintegration.
    Keywords: Qualitative research, Communication, Borderline personality disorder, Women, Family therapy
  • Ahmad Nouri, Ozra Etemadi, Rezvanosadat Jazayeri, Maryam Fatehizade Pages 111-117
    Aim and
    Background
    This study aimed to explore the psychological domestic abuse of women by their spouse in a sample of Iranian couples.
    Methods and Materials: This study had a basic aim and a qualitative design (grounded theory). The statistical population consisted of a compilation of electronic resources, books, theses, and journals, and opinions of family counseling experts and women who had suffered domestic abuse in Isfahan, Iran. Purposeful sampling was performed and continued until saturation of the categories. The collected data consisted of 15 semi-structured interviews with abused married women, 10 interviews with family counseling experts and content analysis of books, articles, and journals related to psychological domestic abuse.
    Findings: The results showed that some cases of domestic abuse by men were disregard for the spouse's needs, lack of commitment and accountability, controlling behavior, anti-moral values, and frustrating habits and personality traits. Domestic abuse was rooted in social, religious, economic, environmental, cultural, and familial backgrounds. Intervening factors included factors related to the interference of others, personality traits of the abused person, and background factors. The causal factors included interpersonal conditions and personality types. The most important strategies of women against domestic abuse included aggressive–confrontational, silence, peaceful, defensive, reformation, and alternative response. The consequences of domestic abuse were found to be individual, interpersonal, familial, and social consequences.
    Conclusions
    Psychological domestic abuse of women by men is affected by background, intervening, psychological, and personality factors. It seems that the model obtained in this study can be used in treatment interventions for abused women.
    Keywords: Spouse abuse, Couples, Iran, Qualitative research
  • Mostafa Najafi, Shahla Akuchakian, Behzad Mahaki, Maryam Rezaei, Faribasadat Taherpour Pages 118-125
    Aim and
    Background
    Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) can affect learning in children. Consideration of individual differences is an important factor in the education of children with ADHD. Gardner’s theory of multiple intelligences is based on this principle. This study aimed to determine the effect of Inspiration software (a computer game) on changes in multiple intelligences in children with ADHD in Isfahan, Iran.
    Methods and Materials: This quasi-experimental study was conducted with pretest-posttest and a control group. The statistic population consisted of children of 6 to 13 years of age with ADHD. A total of 64 children (32 subjects in each group) were selected through convenience sampling method and were randomly divided into two groups of experimental and control. The research tool was the Multiple Intelligences Scale. The data were analyzed using ANCOVA.
    Findings: The results of paired t-test showed a significant difference between the intervention and control groups in terms of multiple intelligences scores of patients with ADHD in the posttest (P ≤ 0.05). The use of Inspiration software caused an increase in the multiple intelligences score of the experimental group compared to the control group in the posttest.
    Conclusions
    This study showed that Inspiration softeware can increase the multiple intelligences score of patients with ADHD, and thus, the use of this method in conjunction with other therapy methods is recommended.
    Keywords: Multiple intelligence, Computer games, Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD), Child
  • Mohammad Khodayarifard, Ahmad Mansouri, Mohammad Ali Besharat, Masoud Gholamali-Lavasani Pages 126-134
    Generalized anxiety disorder (GAD) is a pervasive disorder that is characterized by excessive anxiety and uncontrollable worry. Numerous mechanisms and risk factors are involved in the development and maintenance of GAD. This study aimed to review the relationship between religiosity and spirituality and GAD as well as its religiously and spiritually integrated treatments. The literature demonstrates that there is a significant relationship between religiously and religious coping with GAD. In addition, religiosity and spirituality have been successfully integrated into GAD treatments. Moreover, religiously and spiritually integrated treatments have a significant effect on GAD symptoms. The finding of the present study underscores the importance of the combination of religious and spirituality factors in the treatments of GAD.
    Keywords: Anxiety disorders, Religiosity, Spirituality