شناسایی مارکر درون سلولی سیتوکراتین 18 به وسیله ی فلوسایتومتری در سلول های نکلئوس پالپوزوس دیسک بین مهره ای انسانی و مقایسه ی توان تکثیر و مورفولوژی این سلول ها در داربست های بیوپلیمری آلژینات و کیتوسان-ژلاتین

پیام:
چکیده:
مقدمه
دژنره شدن دیسک بین مهره ای در اثر کاهش تعداد سلول ها، کاهش تولید و تخریب ماتریکس خارج سلولی بافت دیسک بین مهره ای به خصوص در ناحیه ی نکلئوس پالپوزوس (NP) ایجاد می شود. در مهندسی بافت از داربست های طبیعی و غیر طبیعی مختلف برای ترمیم و رژنره شدن دیسک بین مهره ای استفاده می گردد. داربست های مورد استفاده باید تخریب پذیر و زیست سازگار باشند و محیط مناسبی برای تکثیر و مهاجرت سلول ها فراهم کنند. کیتوسان-ژلاتین و آلژینات از داربست های طبیعی خوبی هستند که برای این منظور مناسب هستند. برای شناسایی سلول های NP مارکر و روش خاصی وجود ندارد ولی بعضی مطالعات گزارش هایی از بیان بالای مارکرهای سیتوکراتین 19، 18 و 8 توسط تکنیک های Real time و ایمنوسیتوشیمی در سلول های NP منتشر کرده اند. هدف از این مطالعه شناسایی سلول های NP دیسک بین مهره ای انسانی توسط فلوسایتومتری مارکر سیتوکراتین 18، مقایسه ی میزان بقا، تکثیر و مورفولوژی سلول های NP در دو داربست آلژینات و کیتوسان-ژلاتین بود.
روش ها
سلول های NP با تجزیه ی آنزیمی کلاژناز از بافت NP بیماران مبتلا به فتق دیسک بین مهره ای در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان تهیه شد. محلول کیتوسان با محلول ژلاتین مخلوط شد. پس از ایجاد ارتباط بین این دو محلول توسط گلوتارآلدیید، مخلوط حاصل پس از فریز کردن و Freeze-drying به عنوان داربست مورد استفاده قرار گرفت. داربست آلژینات نیز تهیه گردید. پس از تایید NP بودن سلول های جدا شده توسط فلوسایتومتری کردن مارکر درون سلولی سیتوکراتین-18، سوسپانسیون سلولی حاوی سلول های NP جدا شده به دو داربست منتقل گردید و تا 21 روز کشت داده شدند. برای بررسی درصد سلول های زنده و میزان تکثیر از تکنیک های تریپان بلو و MTT [3-(4،5-Dimethylthiazol-2-Yl)-2،5-Diphenyltetrazolium bromide] استفاده گردید. برای اثبات وجود منافذ و بررسی ساختار داربست و مورفولوژی سلول ها نیز از میکروسکوپ SEM (Scaning electron microscop) استفاده شد.
یافته ها
نتایج فلوسایتومتری نشان داد که 60 سلول زنده مارکر سیتوکراتین 18 را بیان می کنند. نتایج MTT نیز نشان داد که درصد سلول های زنده در روز سوم نسبت به روز اول در هر دو داربست آلژینات و کیتوسان-ژلاتین اختلاف معنی داری داشت. همچنین درصد سلول های زنده از روز 3 تا 21 به صورت معنی داری کاهش یافت. نتایج شمارش سلول ها نشان داد که اختلاف میانگین تعداد سلول ها در داربست آلژینات به صورت معنی داری بیشتر از داربست کیتوسان-ژلاتین بود (001/0 > P).
نتیجه گیری
نتایج این مطالعه نشان داد که می توان از مارکر سیتوکراتین 18 توسط فلوسایتومتری برای شناسایی سلول های NP استفاده نمود. همچنین داربست آلژینات نسبت به داربست کیتوسان-ژلاتین محیط مناسب تری برای رشد و تکثیر سلول های NP انسانی در in vitro فراهم می کند. پیشنهاد می شود از این داربست برای کشت سلول های NP در in vivo استفاده گردد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
5
لینک کوتاه:
magiran.com/p1016829 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!