شهروندی در مدارس: یک مطالعه توصیفی مبتنی بر نظریه عمل منطقی

پیام:
چکیده:
مقدمه
امروزه آموزش جامع شهروندی یک ضرورت و از طرف دیگر به عنوان راهبردی مهم برای صیانت جوانان در مقابل آسیب های روانی- اجتماعی و توانمندسازی آنان برای بر عهده گرفتن مسوولیت ها و ایفای نقش های فردی و اجتماعی مورد توجه جدی صاحب نظران و برنامه ریزان توسعه قرار دارد. هدف از این مطالعه، سنجش میزان دانش و نگرش دانش آموزان در خصوص مهارت ها و ویژگی های شهروندی با استفاده از نظریه عمل منطقی بود.
روش ها
در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر از بین دبیرستان های دخترانه ناحیه سه که حداقل سه رشته تحصیلی (علوم ریاضی، علوم تجربی و علوم انسانی) در آن دایر بود (تعداد 12 مدرسه) سه مدرسه به طور تصادفی انتخاب شد که یکی از آن ها به عنوان مدرسه آزمایش و دو مدرسه دیگر به عنوان گروه شاهد مورد استفاده قرار گرفت. در هر کدام از دبیرستان ها یک کلاس از هر رشته برای شرکت در مطالعه انتخاب شد. در مجموع 228 دانش آموز شامل 91 نفر در گروه آموزشی و 137 نفر در گروه شاهد نمونه مطالعه را تشکیل داده اند. ابزار پژوهش یک پرسش نامه خودایفا، مشتمل بر 62 سوال بود. روایی محتوایی پس از تهیه جدول مشخصات و فرم نظرخواهی، با استفاده از نظرات 7 نفر از متخصصان در رشته های آموزش بهداشت، جامعه شناسی و علوم اجتماعی، بررسی و پس از ویرایش مورد تایید آنان قرار گرفت. پایایی ابزار نیز از طریق اجرای مطالعه راهنما (پایلوت) و با استفاده از شیوه بازآزمایی اندازه گیری شد. ضرایب همبستگی سازه های مطالعه شامل: دانش (82/0 = r)، نگرش (97/0 = r)، هنجار انتزاعی (94/0 = r) و قصد رفتاری (97/0 = r) مورد تایید بود.
یافته ها
سطح دانش (98/1 ± 84/7) و نگرش (44/7 ± 38/75) دانش آموزان به نسبت پایین و هنجار انتزاعی (33/4 ± 24/23) و قصد رفتاری (03/3 ± 07/18) به نسبت مطلوب، ولی کمتر از سطح ایده آل بود. تحلیل روابط بین متغیرهای مطالعه نشان داد که نگرش و دانش (139/0 = r، 037/0 = P)، نگرش و قصد رفتاری (199/0 = r، 0003/0 = P)، هنجار انتزاعی و قصد رفتاری (143/0 = r،031/0 = P) و هنجار انتزاعی و نگرش (174/0 = r، 008/0 008/0 = P) همبستگی قابل توجهی با یکدیگر داشتند. در مقابل بین متغیرهای جمعیت شناختی و سازه های اصلی مطالعه (دانش، نگرش، هنجار انتزاعی و قصد رفتاری) رابطه آماری معنی داری مشاهده نگردید.
نتیجه گیری
پایین بودن نمرات نگرش، ضرورت برنامه ریزی آموزشی را با در نظر گرفتن ویژگی ها و شرایط مخاطبان تبیین می کند. مطلوب بودن نسبی سطح قصد رفتاری و هنجار انتزاعی در این مطالعه پیش آگهی مطلوبی را برای اثربخشی مداخلات آموزشی مطرح می نماید. در نهایت طراحی و اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر نظریه عمل استدلالی برای آموزش شهروندی در مدارس پیشنهاد می گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
857 تا 865
لینک کوتاه:
magiran.com/p1094250 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!