مصرف لبنیات و خطر سکته مغزی: یک مطالعه ی مورد- شاهدی

پیام:
چکیده:
مقدمه
ارتباط دریافت محصولات لبنی با خطر سکته مغزی هنوز به روشنی مشخص نیست. مطالعات قبلی به بررسی ارتباط مصرف لبنیات و سکته مغزی در جوامع غربی و کشورهای توسعه یافته پرداخته اند و هیچ اطلاعاتی در این زمینه در منطقه خاور میانه وجود ندارد.
هدف
این مطالعه مورد- شاهدی به منظور ارزیابی ارتباط میان دریافت محصولات لبنی و خطر ابتلا به سکته مغزی در جمعیت بزرگسال ایرانی انجام شد.
مواد وروش ها
در این مطالعه 195 بیمار دچار سکته مغزی (که توسط یافته های بالینی و اسکن توموگرافی کامپیوتری تشخیص داده شده بودند) در بخش اعصاب بیمارستان الزهرا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه کنترل که از نظر سن و جنس همسان سازی شده بودند با روش نمونه گیری آسان غیر تصادفی از دیگر بخش های بیمارستان انتخاب شدند. پرسشنامه بسامد خوراک اعتبارسنجی شده برای ارزیابی دریافت های غذایی معمول شرکت کنندگان مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات مربوط به الگوی فعالیت فیزیکی، سیگار کشیدن، وضعیت اقتصادی اجتماعی و متغیرهای مردم شناختی با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد.
نتایج
بیماران مبتلا به سکته مغزی مسن تر بوده، وزن و شاخص توده بدنی کمتری داشتند، احتمال مذکر بودن آنها بیشتر و احتمال چاقی در آنها کمتر بود. بعد از تعدیل سن، جنس و انرژی دریافتی، کسانی که بالاترین دریافت لبنیات کم چرب را داشتند 42 درصد شانس کمتری برای ابتلا به سکته مغزی داشتند (99/0- 34/0CI: 95%; 58/0:OR) در حالی که افرادی که بالاترین دریافت لبنیات پرچرب را داشتند 128 درصد شانس بیشتری برای ابتلا به سکته مغزی داشتند (00/4-29/1 CI95%; 28/2: OR). پس از تعدیل بیشتر برای فعالیت فیزیکی و سیگار کشیدن، ارتباط میان دریافت لبنیات کم چرب با سکته مغزی به صورت حاشیه ای معنی دار بود(07/0=P)؛ ولی ارتباط میان مصرف لبنیات پرچرب و خطر سکته مغزی تنها مختصری ضعیف تر شد (88/3-24/1: 19/2). ارتباط میان مصرف لبنیات پر چرب و سکته مغزی حتی بعد از تعدیل بیشتر برای متغیرهای غذایی همچنان معنی دار باقی ماند (برای سهک بالایی در مقایسه با سهک پائینی)02 /4- 02/1CI: 95%; 02/2:OR)(.
نتیجه گیری
یافته های این مطالعه نشان می دهد که رابطه مثبت معنی داری میان مصرف لبنیات پر چرب و خطر سکته مغزی وجود دارد. مطالعات آینده نگر بیشتری برای تایید این یافته ها مورد نیاز است.
زبان:
فارسی
صفحات:
23 تا 32
لینک کوتاه:
magiran.com/p1115741 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!