مبانی فلسفه، حقیقت، زندگی و عمل

نویسنده:
چکیده:
انسان که در جهان و موقعیتهای خاص زندگی می کند صاحب فکر است، یعنی توانایی ساختن تصورات، تصدیقات و استدلالات گوناگون را دارد. این توانایی ذهن انسان بدون انگیزه و مبنا حاصل نمی شود. محرک اصلی انسان این است که او بالذات «میل به دانستن» دارد و متوجه جهل و نادانی خود می شود. این میل به دانستن به صورت پرسش، پژوهش و مطالعه ظاهر می-گردد.
از میان پرسشها و پاسخهای گوناگون، پاسخ به سوالاتی که الزاما باید با استدلال پاسخ داده شوند، فلسفه را به وجود می آورد. بنابراین فلسفه یک علم استدلالی است که از نوع تفکر، فرهنگ و استنباط افراد به دست می آید. همه مردم صاحب فلسفه اند و انسان بالطبع «موجود مابعدالطبیعی و فلسفی است»(لالاند؛1972: 615)؛ یعنی در ورای ظواهر پدیدارها به جستجوی علل و دلایل مبادرت می ورزد و هر کاری که او انجام می دهد، لاجرم فلسفه یا دلایلی دارد.
یک محرک و مبنای اصلی تری نیز به غیر از «میل به دانستن» در وجود انسان بالفطره نهاده شده است و آن علاقمندی به «صیانت نفس» و نحوه های بسیار گوناگون آن است. انسانها بنا بر ارزشهایی که با تلقینات فرهنگی و استنباط شخصی پیدا می کنند، به سوی حفظ محترمانه «من» خود می روند که با توجه به گوناگونی موقعیتها، ارزشهای گوناگون، یعنی کیفیت انتخاب خیر و شر، زیبا و زشت، حق و باطل و لذات و الم های گوناگون، تکوین می یابد. در نتیجه برای حفظ محترمانه من راه های مختلفی پیدا می شود. بنابراین، طرح اندازی و حرکت و عمل به سوی تعالی نیز، با شیوه های متفاوتی ظاهر می شوند. این شیوه های متفاوت هم مبنای تحرک را فراهم می آورند و هم اختلاف و نزاع بین مردم و بین فرهنگها را بنابر ارزش دهی ها و معنی سازی های گوناگون ناگزیز و حتمی می گردانند.
بنابر توجه به مطالب فوق، ما در مقاله خود خاستگاه و چیستی ماهوی فلسفه، نقش انسان در پیدایش فلسفه و ارزشها و مبانی آنها و بالاخره کیفیت و نحوه معنی دهی و معنی سازی و معنی حقیقت را به عنوان انکشافهای انسانی بررسی خواهیم کرد(هیدگر، 1386: 383). هدف نهایی رسیدن به مرحله عمل آگاهانه، خود انگیخته و بالصراحه و توام با دلایل کافی و انتخابی می باشد. همچنین پذیرفتن صمیمانه و منصفانه این واقعیت است که چون انسانها با دیگران همراهند، دائما و ناگزیر با هم اختلاف و نزاع خواهند داشت. صلاح و رواج و بهجت و نشاط زندگی ما اقتضا می کند تا راه حلهای منصفانه و عاقلانه را بپذیریم و خود را از بن بستهای نسبی و سستی-آور نجات دهیم.
زبان:
فارسی
در صفحه:
179
لینک کوتاه:
magiran.com/p1115887 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!