معرفی تفصیلی مشوش نامه ی سدیدالسلطنه کبابی

پیام:
چکیده:
مشوش نامه که مجموعه ای است از نمونه های سرایش بیش از یکصد و شصت شاعر همروزگار سدید، گرچه از نظر محتوایی و سبک شناسی دنباله و رونوشتی از شعر و سبک و سیاق شاعران گذشته و قرون میانه ی ایران بوده که حرف تازه ای نداشته و ارزش زیبایی شناختی قابل ملاحظه ای نیز ندارد، اما به لحاظ اینکه تعدادی شعر اجتماعی و میهنی یا با لفظ و لحن همان زمان «وطنی» را در دل خود جای داده و بسیاری از شاعران گم نام و ناشناخته را معرفی نموده است، از نظر تاریخ ادبیات و شناخت سبک و زبان و لحن سخن در سده ی گذشته به ویژه در جنوب ایران دارای اهمیت است. ویژگی های ادبی کتاب نشان دهنده ی رسم الخط و شیوه های نگارشی آن زمان و تفاوت های آنبا آیین نگارش کنونی، منابع مورد استفاده گردآورنده، نحوه ی گزینش گری، القاب و اهمیت نام - ویژه ی (تخلص) شاعران، پایگاه طبقاتی آن ها، شکل و قالب های شعری در آن روزگار است. در مقام مقایسه، این جنگ شعری سدید با دو مجموعه ی دیگر او یعنی مجموعه النوادر و مجموعه الظرایف از پختگی و یکپارچگی بیشتری برخوردار بوده اما برخلاف کتاب های سفرنامه و کتاب سخته، صید مروارید، بندرعباس و خلیج فارس، سدید در پشت این کتاب از خود چهره ای متجددانه و پیشروتر از زمانه ی خود نشان نداده و از منظر مولفه های نقد و سنجش های ادبی اثری متوسط را تدوین نموده است. در انتخاب شعرها روال خاصی مورد نظر گردآورنده نبوده و از نظر کمیت و کیفیت تناسبی میان آنها وجود ندارد به طوری که در برخی از موارد حتا با آوردن یک یا دو بیت از یک شاعر به معرفی او پرداخته شده و بیانگر این است که صرفا ثبت و درج نام شاعر در مشوش نامه برای باقی ماندن اسم سراینده مورد نظر بوده است و از سوی دیگر حجم قابل توجهی از کتاب را شعر شاعرانی مانند طراز کرمانی، طالع شیرازی، شیخ مفید، نعمت شیرازی، غلامحسین بندر ریگی، نبی السارقین، بدیع بهبهانی، معتقد ریشهری تشکیل داده و بالاترین سهم شعر را در این کتاب، دوست و همنشین سدید فرصت شیرازی با هفتصد و شصت و سه بیت شعر دارد. در مجموع مشوش نامه توانسته است دوران فروپاشیده و منحط اجتماعی و ادبی اواخر قاجاریه و به بیانی دیگر روان جمعی و ذوق و سلیقه ی عمومی آن عصر را نشان دهد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
81
لینک کوتاه:
magiran.com/p1133523 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!