کیمیای عشق (تحلیل غزلی از سعدی)

پیام:
چکیده:
در این مقاله غزل 374 از غزلیات سعدی (براساس نسخه فروغی) بررسی شده است. در بخش نخست، لغات و اصطلاحات شعر مورد بررسی قرار گرفته است، سپس برای شناخت همه جانبه غزل، ساختار آن از منظرهای گوناگون تحلیل شده است.
این غزل دارای ردیف است. در آن از آرایه های بدیعی مانند ای هام، ای هام تناسب، تناسب، تضاد، تناقض، لف و نشر، جناس، حسن تعلیل و گفتگو استفاده شده است. هر کدام از این آرایه ها علاوه بر کارکرد آشنایی زدایی و زیباشناختی، در تقویت موسیقی شعر نیز موثر هستند. شاعر در این غزل ده بیتی؛ مجموعا سه تشبیه، یک استعاره، یک مجاز و ده کنایه به کار برده است و بسامد بالای کنایات آن در مقایسه با دیگر صورت های خیال کاملا مشهود است.
این شعر متعلق به سبک عراقی است و از خصوصیات بازمانده سبک خراسانی، که گاه در سخن سعدی اثری اندک از آن ها دیده می شود، تنها تسکین متحرک وجود دارد. ابیات دستورمند هستند و با بازگردانی ساده ای به نثر تبدیل می شوند. جمله ها اغلب در بیت و گاه در مصراع تمام می شوند و در آن ها ترتیب اجزای جمله (فاعل + مفعول + فعل) رعایت شده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
83
لینک کوتاه:
magiran.com/p1135035 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!