ضرورت توسعه دیپلماسی علمی و فنآوری

نوع مقاله:
یادداشت تحریریه (بدون رتبه معتبر)
چکیده:

امروزه,برای حل مشکلات اقتصادی,سیاسی و امنیتی جهان,دولت ها به توسعه دیپلماسی علمی و فنآوری با هدف نزدیک سازی همکاری ملتها با یکدیگر روی آورده اند. دیپلماسی علم در دنیای پرتنش امروز,از اهمیت بالایی برخوردار است. ارزش این مسئله به حدی است که کشورهای مختلف,در حال سرمایه گذاری وسیع برای افزایش مناسبات خود با سایر کشورها هستند. به نظر میرسد,با توجه به برنامه ریزی هدفمند دولتها در این زمینه,این موضوع در آینده نزدیک,به عاملی مهم و اثر گذار در برتری و رتبه سنجی علمی کشور ها بدل خواهد شد,کما اینکه در حال حاضر این معیار در رتبه بندی دانشگاه های جهان,بسیار موثر است. دیپلماسی دانشگاهی,علمی و فناوری می تواند زمینه های انتقال دانش و فناوری را به کشورها فراهم آورد. دانشمندان و محققان برای انجام طرح های تحقیقاتی و تربیت نیروی انسانی پژوهشگر,نیاز به دانش فنی,مواد اولیه و تجهیزات خاص دارند که بعضا" از کشورهای دیگر وارد می شود و تعاملات علمی و دانشگاهی,زمینه این هم افزایی را تسهیل می نماید.اعمال دیپلماسی علم و فناوری,مستلزم تلاش تمامی کشورها در زمینه سیاستگذاری,ظرفیت سازی و مشارکت است و پیشنیاز ایجاد این نوع دیپلماسی,برنامه ریزیهای بلند مدت و تعهد سیاسی به تخصیص منابع و بودجه لازم برای ارتقای فعالیت های کارشناسی,برگزاری نشستها و اجرای طرحهای تحقیق و توسعه مشترک با دیگر کشورها است.بدون شک پیشرفتهای علم و فناوری ایران,میتواند به منبعی برای الهام بخشی,نه تنها در جهان اسلام,بلکه در کشورهای در حال توسعه تبدیل گردد. دیپلماسی علم و فناوری میتواند نقش بسیار مهمی در تبدیل شدن ایران به مرجعیت علمی و فناوری در کشور های در حال توسعه ایفا نماید. برای این منظور طراحی برنامه های آموزشی ویژه در دیپلماسی علم و فناوری برای دیپلماتها,سیاستگذاران,دانشگاهیان,انجمن های علمی,روزنامه نگاران و دیگر افراد مرتبط در مورد نقش علم و فناوری در رقابت پذیری بین المللی و توسعه مهارتها برای مشارکت فعال در گفت وگوهای علم و فناوری از اهمیت بالایی برخوردار است. رویکرد توسعه دیپلماسی علمی و فنآوری در جمهوری اسلامی ایران بویژه در شرایطی که تحریم های نابرابر,باعث ایجاد موانع جدی درمسیر ارتقای علم,فنآوری و نوآوری کشور نخبه پرور ایران می گردد,حرکت مهمی است که می باید هوشمندانه برنامه ریزی و هدایت شود تا به نتایج مطلوب که همان مشارکت در تولید علم و فنآوری جهانی و شکستن برخی حصارها و محدودیت های بین المللی است,نایل آید.

زبان:
فارسی
در صفحه:
5
لینک کوتاه:
magiran.com/p1137917 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!