توصیف انواع آغازگر در بیان نوشتاری دان شآموزان کم توان ذهنی مقاطع مختلف شهر تهران بر مبنای فرانقش متنی دستور نقش گرای نظام مند هلیدی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

 هدف پژوهش حاضر، بررسی انواع آغازگر و توزیع آنها در بیان نوشتاری دانش آموزان کم‌توان ذهنی شهر تهران در مقاطع و پایه های تحصیلی مختلف بر مبنای فرانقش متنی معرفی شده در رویکرد نقش‌گرای نظام مند هلیدی است. 

روش

 برای جمع‌آوری داده ها از شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شد و در نتیجه در مجموع 311 دانش آموز از میان 1737 دانش آموز مشغول تحصیل در مقطع ابتدایی و پیش‌حرفه ای و حرفه ای انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده ها در پژوهش چهار قصه تصویری بود. دانش‌آموزان به‌صورت انفرادی برای قصه‌های تصویری داستانی نوشتند ؛سپس داده ها بر مبنای فرانقش متنی و با توجه به انواع آغازگر در بندهای زبان فارسی توصیف شد و نتایج در پایه های مختلف با یکدیگر مقایسه شدند. 

یافته‌ ها

آغازگر فاعلی غیرمحذوف در پایه های تحصیلی مختلف، پررخداد ترین آغازگر است (61 درصد). زبان فارسی ضمیر انداز است و انتظار می رود در جملات خبری، آغازگر فاعلی محذوف آغازگر بی نشان و پر رخداد ترین آغازگر باشد، اما در پژوهش حاضر، آغازگر فاعلی محذوف در 34 درصد بندها مشاهده شده است. آغازگر متنی نیز در 23 درصد بندها مشاهده شده است. سایر انواع آغازگرها هر یک کمتر از 3 درصد رخداد داشته اند.

 نتیجه‌گیری

پس از تحلیل آماری آزمون خی دو نشان می دهد که تفاوت در استفاده از هر آغازگر در پایه های مختلف تحصیلی در سطح 001/0≤P معنادار است؛ به جز آغازگر مفعولی. همچنین تفاوت استفاده از آغازگرهای مختلف در هر پایه تحصیلی در سطح 001/0 ≤ Pمعنادار است؛ به جز پایه پنجم و اول پیش حرفه‌ای. استفاده از آغازگر مرکب در ساختار بند که یکی از ملاکهای پیچیدگی بند نیز به شمار می رود، با بالا رفتن پایه تحصیلی افزایش چشمگیری داشته است.

زبان:
فارسی
در صفحه:
267
لینک کوتاه:
magiran.com/p1167267 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!