تاثیر 3 فاکتور مداخله ارگونومی روی وضعیت بدنی و اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان اداری (کاربران کامپیوتر)شرکت گاز

پیام:
چکیده:
مقدمه
بر اساس مطالعات انجام شده شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار (WMSDS) در کاربران کامپیوتر بالا می باشد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر سه فاکتور مداخله ارگونومی روی وضعیت بدنی و اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان اداری (کاربران کامپیوتر) شرکت گاز استان اصفهان بود. این سه مداخله شامل آموزش، ورزش و نصب نرم افزار بر روی سیستم کاربران کامپیوتر بود.
روش ها
این مطالعه بر روی 98 نفر از کارمندان اداری شرکت گاز استان اصفهان، در سه فاز (بررسی وضعیت موجود – اجرای مداخلات و بررسی مجدد) به مدت 7 ماه انجام شد. در این مطالعه افراد شرکت کننده به چهار گروه تقسیم شدند (گروه آموزش، گروه ورزش، گروه نرم افزار و گروه کنترل).
در این مطالعه 2 ماه قبل از مداخله ها و همچنین 3 ماه بعد از مداخلات اطلاعات مورد نظر جمع آوری گردید. برای این کار از پرسشنامه نوردیک جهت بررسی ناراحتی های اسکلتی عضلانی و از روش RULA (ارزیابی سریع اندام فوقانی) جهت ارزیابی وضعیت های بدنی استفاده شد و تاثیر هر یک از مداخلات بر روی ناراحتی های اسکلتی عضلانی بررسی شد. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS وآزمون های مک نمار، تی تست و کای دو مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها
بر اساس ارزیابی انجام شده در فاز اول پروژه 5/53٪ از افراد بین 4 الی 8 ساعت با کامپیوتر کار می کردند و نوع کار بیشتر استاتیک بود. بر اساس این نتایج مشخص شد که آمار شیوع درد در نواحی کمر در سه ماهه گذشته و هفته گذشته یکسان است (5/53٪(. همچنین مشخص شد که 58٪ از افراد شرکت کننده شغل شان را عامل درد در ناحیه گردن و 39٪ از آنها شغل شان را عامل درد در ناحیه کمر می دانند. و در یکسال گذشته 24٪ از افراد به دلیل کمردرد، همچنین 2/15٪ از آنان به دلیل گردن درد از کار غیبت داشته اند. کاهش ناراحتی های اسکلتی عضلانی در گروه آموزش بعد از مداخله مشاهده گردید که این کاهش با توجه به تست مک نمار در ناحیه کمر، گردن، زانو، مچ دست و پشت معنی دار بود. (001/0P≤). نتایج حاصل از ارزیابی پوسچر به روش RULA بعد از اجرای مداخلات نیز نشان داد که نمره ارزیابی پوسچر در گروه آموزش در سمت راست بدن 25 نمره و در سمت چپ بدن 20 نمره کاهش یافته است. بر اساس آزمون t تست این کاهش نمره معنادار گزارش شد، یعنی بعد از مداخله آموزش، ایستگاه کار بهبود پیدا کرد. ولی در سایر گروه ها تغییری مشاهده نشد. ناراحتی اسکلتی عضلانی گزارش شده توسط کارکنان گروه آموزش بعد از مداخله، مشاهده گردید که این کاهش با توجه به تست مک نمار در ناحیه کمر، گردن، زانو، مچ دست و پشت معنی دار بود (001/0P≤).
نتیجه گیری
این بررسی نشان داد شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در گروه مورد مطالعه در نواحی کمر، گردن، زانو و پشت بالا بود و نیز آمار غیبت ها با آمار ناراحتی های اسکلتی عضلانی همخوانی داشت. علاوه بر این به نظر می رسد در گروه آموزش، با بکارگیری الگوهای مناسب دست و مچ دست و در نتیجه کاهش حرکات تکراری توانستند تغییرات مناسب را ایجاد نمایند. نکته جالب در این بود که صرف نظر از میزان اثر بخشی هریک از مداخلات، اکثر شرکت کنندگان با این مداخله ها موافق بودند و این نشان می دهد که افراد از وضعیت موجود ناراضی بوده و به دنبال ایجاد تغییر می باشند. به طور کلی یافته های ما نشان می دهد آموزش تنظیم صندلی و چیدمان صحیح محیط کار می تواند باعث کاهش مشکلات اسکلتی عضلانی شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
1041 تا 1049
لینک کوتاه:
magiran.com/p1271850 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!