بهینه سازی ساختار هندسی و ترکیب اجزاء یک سیستم نوترونی برای درمان به روش گیراندازی نوترون با بور

پیام:
چکیده:
زمینه
در زمینه ی درمان به روش گیراندازی نوترون با بور (BNCT)، یک سیستم نوترونی بهینه پیشنهاد شده است. این مطالعه (به صورت شبیه سازی) برای بهینه سازی شکل هندسی و ترکیب سیستم نوترونی پیشنهادی و افزایش شار نوترون (فوق حرارتی) برای درمان تومورهای عمقی انجام شده است.
مواد و روش ها
سیستمی نوترونی برای BNCT پیشنهاد شد. سیستم مورد نظر شامل چشمه ی نوترون Cf252، مجموعه ای از کندکننده و بازتابنده نوترون، فیلترها و حفاظ بتونی می باشد. برای گیراندازی نوترون های سریع، فیلترهای نوترونی مختلف Fe، Pb، Ni و PbF2 با ضخامت های مختلف مورد مطالعه و شبیه سازی قرار گرفتند. از Li به ضخامت یک میلی متر، برای فیلترکردن نوترون حرارتی استفاده شد. از ماده ی Bi به ضخامت یک سانتی متر برای کمینه نمودن شدت اشعه گاما استفاده شد. برای طراحی سیستم و محاسبه مولفه های نوترون در خروجی سیستم از کد شبیه سازی مونت کارلو2.4.0 MCNPX استفاده شد.
یافته ها
به ازای ضخامت های مختلفی از فیلترها، شار نوترون برای ناحیه های سریع، فوق حرارتی و حرارتی در خروجی سیستم محاسبه شدند. همچنین، توزیع فضایی شار نوترون های سریع، فوق حرارتی، حرارتی و شار گاما در فانتوم سر انسان با حضور بور B10 (با غلظت 40 میلیونیم) در مغز، به دست آمدند. محاسبات نشان داد، Pb (حدود یک سانتی متر) مناسب ترین فیلتر برای گیراندازی نوترون سریع در خروجی سیستم می باشد. با توجه به بالا بودن سطح مقطع جذب نوترونی Li در ناحیه حرارتی، مقدار ضخامت فیلتر Li تعیین گردید. از Bi، بنا به دلایلی از جمله اینکه حفاظ بسیار مناسبی برای اشعه گاما است و نوترون های فوق حرارتی را با ضریب انتقال بسیار بالایی از خود عبور می دهد، به عنوان فیلتر فوتونی استفاده شد.
نتیجه گیری
در عمق حدود 2 سانتی متر درون فانتوم سر، شار نوترون حرارتی به حد بیشینه ی 1-s2-cm 5 10 19/1 می رسد. در عمق مزبور، نسبت شار حرارتی به شار فوق حرارتی حدود سه برابر شده است؛ که نشان می دهد چنین سیستمی برای درمان تومورهای در عمق مذکور مناسب تر است. با حضور B10 در فانتوم سر، جذب نوترون در اطراف عمق مذکور بیشتر از نواحی دیگر صورت می گیرد و توزیع فضایی شار حرارتی یکنواخت تر می شود؛ که با توجه به LET و RBE بالای ذرات آلفا و لیتیوم 7 (حاصل از واکنش نوترون با بور) می توان گفت چنانچه توموری در چنین عمقی باشد نسبت به اطرافش بیشتر آسیب می بیند.
زبان:
فارسی
صفحات:
1113 تا 1119
لینک کوتاه:
magiran.com/p1344093 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!