خوانش لاکانی امر سیاسی در رمان همسایه ها

پیام:
چکیده:
بر طبق نظر ژاک لاکان، ایجاد آرمان شهر بی نقص و مطلق در نظام نسبی جهان نمادین محال است، زیرا چارچوب گستره نمادین تحت سیطره قوانین از پیش تعیین شده (دال ها) است. نظام های سیاسی که درصدد ایجاد آرمان شهراند به دلیل عدم باور به محال بودن امکان برپایی آن در این جهان محدود، تصور می کنند که وجود گروه های مخالف علت اصلی عدم توفیق آن هاست، از این رو، اقدام به حذف مخالفان می کنند. چنین رویه ای در نهایت سبب قدرت یافتن نظام های دیکتاتوری نظیر شوروی گردید. نگارندگان برآنند تا در رمان همسایه ها اثر احمد محمود نشان دهند که چگونه بشر با دست کشیدن از آرمان شهر و پشتوانه کردن فقدان (باور به امکان ناپذیری برپایی آرمان شهر) به عنوان نظام فکری خود می تواند از به وجودآمدن دیکتاتوری توسط چنین شعارهای پوچی جلوگیری کند و به چارچوب نسبی دموکراسی تن دهد. این رمان شرح ناکامی مبارزان سیاسی در ساختن آرمان شهریست که بنای آن شعارهای مارکسیستی شوروی است. لاکان تاکید می کند که بشر برای نزدیک تر شدن به سعادت واقعی باید با واقعیات جامعه مواجه شود و از پروراندن هرگونه خیال دست نیافتنی بپرهیزد. عدم توفیق شخصیت اصلی این رمان در عملی ساختن شعارهای آرمانی در زندان علیه ظلم نظام حاکم، این ایده را تقویت می کند.
زبان:
فارسی
صفحات:
43 تا 66
لینک کوتاه:
magiran.com/p1353709 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!