ریچارد رورتی و بحران در فلسفه کلاسیک غرب؛ بازخوانی معرفت و روش در بستر زیستن

پیام:
چکیده:
رورتی ازجمله متفکران متاخر است که با سبکی انتقادی اما بسیار متفاوت از فوکو و هابرماس، به نظام نظری فلسفه کلاسیک و حتی برخی رویکردهای مدرن در غرب می تازد و آنها را به بازنمایی گرایی، بنیادگرایی، مطلق نگری، جدایی فلسفه از زندگی و حقیقت از معنا متهم می سازد. وی با الهام گرفتن از اندیشه متفکرانی چون هایدگر، داروین، ویتگنشتاین، دیویدسون، نیچه و بسیاری دیگر دست به تلفیق خلاقانه ای می زند که هدفش بازخوانی معرفت، روش و حقیقت در بستر زیستن است. فلسفه رورتی در نظر دارد بر شکاف های مرسوم بین دو سنت قاره ای و تحلیلی غلبه کند و فلسفه را از دوگرایی های مفهومی و نظری بی ثمر دور نگه دارد.
بر این اساس، وی با فراتررفتن از ادبیات رایج در سنت جاری فلسفی، بر آن است فلسفه را به زمینه تاریخی و بطن زندگی روزمره وارد کرده و آن را به منزله ابزاری برای حل و فصل مسائل عملی زندگی اجتماعی به کار گیرد. رورتی فلسفه را نه همچون رشته ای دانشگاهی بلکه به مثابه ابزاری تعریف می کند که قرار است مسئله ای را حل کرده یا به درک چیزی کمک نماید.
مقاله پیشرو، نخست برخی از نظرات متفکران موثر بر پروژه رورتی و نقد و الهام وی را از آنها که توامان بوده، بررسی کرده است. سپس با تشریح اصول عمده دستگاه نظری رورتی، تلاش می شود سهم و نوآوری های نظری و روش شناختی وی در فلسفه ورزی معاصر غرب تا حد امکان روشن شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
27
لینک کوتاه:
magiran.com/p1384016 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!